Ρελέ διαρροής τύπου Α – Γιατί; Δείτε το βίντεο

Ρελέ διαρροής τύπου Α – Γιατί; Δείτε το βίντεο

Έχουμε αναφερθεί αρκετές φορές στα ρελέ διαρροής, αλλά και

στους τύπους ρελέ που θα χρησιμοποιήσουμε και για πιο λόγο ο κάθε τύπος. Ενδεικτικά για να θυμηθείτε, δείτε την παρακάτω φώτο…

 

Το απλό AC ρελέ διαρροής κάνει καλά τη δουλειά του, όμως δεν μπορεί να ανιχνεύσει τα DC ρεύματα ή υψηλότερες συχνότητες, με αποτέλεσμα να έχουμε άσκοπη πτώση του AC ρελέ διαρροής. Καλό θα είναι (το έχουμε ξαναπεί άλλωστε) σιγά σιγά να αλλάζονται και να τοποθετούνται τύπου Α. Το τύπου Α δεν θα μας δημιουργήσει προβλήματα άσκοπης διακοπής ρεύματος, ειδικά με τα νέου τύπου κλιματιστικά, inverters, τροφοδοτικά, λαμπτήρες led και άλλα, που πλέον σε κάθε σπίτι κατάστημα γραφείο υπάρχουν σε μεγάλο βαθμό.

Διαβάστε προηγούμενο άρθρο μας για την επιλογή ρελέ διαρροής: https://electricalnews.gr/texnika-arthra

Θα μου πείτε… καλά, γιατί να μην πάρω (αφού θα κάνω που θα κάνω την αλλαγή) ένα τύπου Β+ ώστε να καλύπτομαι στα πάντα; Πρώτον γιατί χαρακτηριστικά του τύπου F και πάνω, δε συναντάμε συχνά σε οικιακές περιπτώσεις. Και δεύτερο, κοστίζει πάνω από 1500 ευρώ το ρελέ!!! Ένα μονοφασικό τύπου Β μπορεί να κοστίσει από 540 ευρώ στις περισσότερες περιπτώσεις εγκαταστάσεων μονοφασικών όπου η παροχή είναι 35Α, ενώ αν έχουμε τριφασικό, θα εκτοξευτεί η τιμή στα 750 ευρώ για το 4Χ40Α (Η πιο συνηθισμένη τριφασική οικιακή παροχή) και αν πάμε στην επόμενη δηλ: 3Χ63Α παροχή, η τιμή περνάει ”ηρωικά” τα 1000 ευρώ ανά ρελέ!!!

Η διαφορά στην τιμή ενός τύπου Α, από ένα κοινό παλαιού τύπου AC ρελέ, είναι μόλις 30 ευρώπουλα (το πολύ).

Δείτε ενδεικτικά απόκομμα από κατάλογο της Siemens με τιμές ρελέ τύπου B, σας επισημαίνω με κόκκινο τα ρελέ των πιο συνηθισμένων παροχών….

Οπότε τώρα, αφού μετανιώσατε για τη σκέψη του ρελέ τύπου Β+ και επανήλθατε στη ”σεμνή” αλλά αξιοπρεπέστατη λύση του τύπου Α, που πρέπει όλο οι ηλεκτρολόγοι να τοποθετούν πλέον, αλλά και καταναλωτές να το ζητάνε, ας δούμε ένα ωραίο βίντεο από το Ελληνικό κανάλι του Youtube Automatic Control Systems. Θα δείτε ότι το απλό ρελέ διαρροής που έχουμε οι περισσότεροι στα σπίτια μας ότι έχει θεματάκια με κάποιες συσκευές που σας ανέφερα πιο πρίν. Άρα όταν πέφτει το ρελέ…. ”ηλεκτρολόγοι”…..μην το ξηλώνετε! Απλά πάρτε ένα της προκοπής για τον πελάτη. Δείτε το Ελληνικό βίντεο …

 

ΠΟΛΥΜΕΣΑ

Βίντεο για smartphone…

Βίντεο για υπολογιστή…

Shares