Χαρακτηριστικά τροφοδοτικού (PSU) υπολογιστή - τι σημαίνουν;

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(3 ψήφοι)

Σε παλαιότερο άρθρο μας είδαμε

τι είναι το τροφοδοτικό ενός υπολογιστήρα και τι κάνει. Στο σημερινό θα απαντήσουμε σε μερικά χαρακτηριστικά τροφοδοτικών που είναι και απορία πολλών αναγνωστών. Παρακάτω μπορείτε να θυμηθείτε τι είναι το τροφοδοτικό http://electricalnews.gr/texnologia/ypologistes/hardware/item/531-trofodotiko-psu

Έχουμε αναφερθεί και θα το πούμε ξανά, ότι σε έναν υπολογιστή, το μεγάλο Case (κουτί) και το μεγάλο PSU (τροφοδοτικό) είναι επένδυση. Είναι δύο βασικά πράγματα, που αν τα αγοράσουμε εξ αρχής τούμπανα, θα έχουμε τουλάχιστον 10 + χρόνια, να κάνουμε ότι αναβάθμιση θέλουμε στον υπολογιστήρα μας καθώς επίσης και λειτουργία απροβλημάτιστη, με καλές θερμοκρασίες και παροχή ενέργειας άπλετη. Οπότε, αγοράζουμε Full case και μεγάλο τροφοδοτικό.

Πάμε λοιπόν να δούμε συνήθης ερωτήσεις αναγνωστών, όσο αφορά τα τροφοδοτικά...

Μπορεί ένα τροφοδοτικό πολλών watt να δημιουργήσει πρόβλημα στον υπολογιστή μας;

ΟΧΙ, αντιθέτως, ένα τροφοδοτικό με λίγα watt μπορεί να κάψει υποσυστήματα του υπολογιστή μας, διότι η ζητούμενη ισχύς είναι μεγαλύτερη, οπότε μπορεί να μας κάψει ακόμη και το τροφοδοτικό μας και φυσικά λόγω πτώσης τάσεων στα υποσυστήματα, ενδέχεται να καούν και υποσυστήματα του υπολογιστή, όπως: δίσκοι, motherboard κλπ. Ενώ ένα τροφοδοτικό με μεγάλη ισχύ...

psu2a

από το οποίο θα έχουμε ακόμη και περίσσευμα ενέργειας, θα λειτουργούν όλα ομαλά και το τροφοδοτικό ξεκούραστα. ΠΧ, δείτε το διαφορετικά, έχουμε ένα χώρο 50m2 και θέλουμε να τον ψύξουμε με AC. και του βάζουμε ένα κλιματιστικό 9000BTU, τι θα συμβεί; Αυτό που θα συμβεί, ειδικά  αν οι απαιτήσεις είναι 22 βαθμοί σε καύσωνα είναι ......να τα παίξει το κλιματιστικό γιατί θα βογκάει συνεχώς μέχρι να αποδώσει τη ζητούμενη ψύξη, που δε θα την επιτύχει και ποτέ. Ενώ αν τοποθετήσουμε ένα AC 24000BTU αυτό που θα γίνει, είναι το κλιμ να λειτουργεί χαλαρά και να αποδίδει τα ζητούμενα.

Να αγοράσω φτηνό τροφοδοτικό;

Η άποψή μας (και αυτό ισχύει στο Hardware) είναι ότι πληρώνεις παίρνεις.

 

Όμως, τα τροφοδοτικά κατασκευάζονται από συγκεκριμένους κατασκευαστές. Οι φίρμες που βλέπετε επάνω, πχ: Corsair, Coolermaster κλπ, είναι απλά αποτυπωμένες φίρμες. Έχουν δώσει αυτές οι εταιρείες την κατασκευή τροφοδοτικών σε κατασκευάστριες τροφοδοτικών οι οποίες είναι: Super Flower, Seasonic, Enermax και άλλες. Οπότε, όταν βλέπετε Corsair δε σημαίνει ....Corsair!! Βέβαια, η corsair και η Coolermaster δεν είναι εταιρείες που κυνηγούν τη δυσφήμιση, οπότε στις περισσότερες περιπτώσεις, τα τροφοδοτικά τους τα παραγγέλνουν ποιοτικά.

Γιατί υπάρχουν τροφοδοτικά ιδίων Watt με τεράστιες διαφορές στην τιμή;

Οι διαφορές στις τιμές οφείλονται σε τρείς παράγοντες: 1ον Στην ποιότητα των πυκνωτών τους (εκεί η Super Flower υπερισχύει), 2ον: Στην πιστοποίηση των 80plus 3ον: Στο αν είναι modular, semimodular, η με καλώδια. Η ποιότητα των πυκνωτών ίσως το σημαντικότερο εξάρτημα των τροφοδοτικών, πχ, η Super Flower χρησιμοποιεί τους καλύτερους πυκνωτές Ιαπωνικής κατασκευής, στα τροφοδοτικά της...

pyknotes

Δείτε παρακάτω 2 σχετικά μικρά τροφοδοτικά, πόση διαφορά έχουν στην τιμή...

 

Τι σημαίνουν τα χαρακτηριστικά 80 Plus BRONZE - SILVER - GOLD - PLATINUM - TITANIUM;

Το 80 είναι ένας βαθμός απόδοσης που έχει επιλεγεί ώστε να ξέρουμε τι θα μας δώσει ένα τροφοδοτικό εγγυημένα από πλευράς ισχύος. Είναι οι πιστοποιήσεις που έχει πάρει το κάθε τροφοδοτικό...

katigories

Δηλ ένα τροφοδοτικό που είναι 600W δε θα μας δώσει 600W στη ζήτηση αν τα χρειαστούμε, αλλά ανάλογα την πιστοποίηση που έχει (bronze gold κλπ) θα μας δώσει από 80% της ζητούμενης ενέργειας έως 90 .....90+ !! Άρα με το 80% έχουμε 600W ζητούμενα = 480W θα πάρουμε. Όσο ανεβαίνουμε κατηγορία πχ TITANIUM εκεί μπορεί να ξεπερνάμε και το 90%, δηλαδή 600W με 80% titanium μπορεί να ξεπεράσουμε και τα 550W απόδοσης !!! ένα όμως τέτοιο τροφοδοτικό, λογικό είναι να είναι και πανάκριβο.

Για δοκιμάστε ένα UPS 1500VA noname και ένα επώνυμο 1500VA και θα δείτε τι μπορεί να σηκώσει το καθένα !! Το no name μπορεί να σας δώσει μετα βίας 900W (και πολλά λέω) ενώ ένα αρκετά επώνυμο, να ξεπεράσει ακόμη και τα 1200W ωφέλιμης ισχύος που θα σας παρέχει. Καθώς επίσης δείτε και τιμές των δύο, με μια απλή αναζήτηση !!

Ένα τροφοδοτικό πόσο ρεύμα καταναλώνει; Αν έχω τροφοδοτικό 1500Watt θα είμαι συνέταιρος με τη ΔΕΔΔΗΕ;

Ένα τροφοδοτικό ΔΕΝ καταναλώνει το ρεύμα που αναγράφει !! Δηλαδή, ένα τροφοδοτικό όταν αναγράφει 1000Watt, δε σημαίνει ότι αυτά καταναλώνει κάθε στιγμή. Ανάλογα με τις απαιτήσεις του συστήματος, δίνει όσα Watt χρειάζεται το σύστημα. Οπότε αν έχουμε ζήτηση 300Watt, αυτό θα μετράει σαν κατανάλωση. Αν όμως περάσουμε σε απαιτητικούς χρήστες με 2 ή ακόμη και με 3 κάρτες γραφικών τότε τα 1000W είναι 1000Watt, οπότε μόνο στην περίπτωση των πολύ απαιτητικών χρηστών θα έχουμε συνέταιρους της ΔΕΔΔΗΕ. Εδώ πρέπει να προσέξουμε και τις πιστοποιήσεις των 80 plus. Δηλαδή, ένα τροφοδοτικό 600W με bronze πιστοποίηση, μπορεί να καταναλώνει στο full περισσότερη ισχύ από ένα τροφοδοτικό 800W με titanium πιστοποίηση!!

Αν σας άρεσε το άρθρο μας κάντε like στη σελίδα μας του Facebook. Ευχαριστούμε που διαβάσατε το άρθρο μας.

 

 

 

 

ΣΗΜΕΙΩΣΗ! Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη εμπειρία σας

Περισσότερες πληροφορίες

Αποδοχή

1) Γενικοί όροι:

Α. Τα μηνύματα και τα άρθρα, εκφράζουν την άποψη των συντακτών τους και όχι την επίσημη θέση του ιστότοπου, εκτός εάν κάτι τέτοιο δηλώνεται ρητά από αρμόδιο μέλος της ομάδας διαχείρισης.

Β. Στο επάνω μέρος της ιστοσελίδας υπάρχει η αναζήτηση, η οποία περιέχει μια αρκετά μεγάλη βάση δεδομένων στον τομέα της ηλεκτρολογίας. Με γράμματα ή με μικρές λέξεις κλειδιά, θα βρείτε αυτό που αναζητάτε στον κλάδο της ηλεκτρολογίας.

Γ. Απαγορεύεται η αντιγραφή άρθρων χωρίς τη ρητή ή γραπτή μας συναίνεση. Για την πλήρη αναδημοσίευση άρθρου απαιτείται ρητή άδεια από το δημιουργό του, ή σε αυτόν που ανήκουν τα πνευματικά δικαιώματα. Για αντιγραφή άρθρων, παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας στο info@electricalnews.gr Στα άρθρα που θα επιτραπεί η αντιγραφή, να αναγράφετε στο κάτω μέρος την πηγή τουλάχιστον, με σύνδεσμο ο οποίος θα οδηγεί κατ ευθείαν στο σωστό άρθρο.

2) Γενικά για την ιστοσελίδα μας:

Η σελίδα αυτή δημιουργήθηκε με σκοπό να μαζέψει όσο περισσότερες πληροφορίες υπάρχουν στον κλάδο της ηλεκτρολογίας, να παρουσιάσει νέο υλικό ή εταιρείες κατασκευής ηλεκτρολογικού υλικού, εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, τεχνολογία στο κομμάτι των υπολογιστών και του software, να παρέχει γνώση και πληροφορία σε Ηλεκτρολόγους, Ηλεκτρονικούς, ανθρώπους που ασχολούνται είτε από χόμπι είτε επαγγελματικά με το Hardware, απλούς πολίτες που πολλές φορές τους δημιουργούνται απορίες πάνω σε πολλά από αυτά τα θέματα και θα ήθελαν κάποιες βασικές πληροφορίες ώστε να γνωρίζουν που θα απευθυνθούν και γενικότερα, ενημέρωση σε Ηλεκτρολογία - τεχνολογία - τεχνικά άρθρα.

Δεν υπάρχει ούτε μία πιθανότητα η σελίδα αυτή να δημοσιεύσει συνδικαλιστικό ή πολιτικό περιεχόμενο και γενικότερα περιεχόμενο που φέρνει σε αντιπαράθεση επαγγελματίες, απλούς αναγνώστες, εταιρείες κλπ.

Αφορά μόνο προώθηση ιδεών και γνώσεων για τον κλάδο της Ηλεκτρολογίας και της Τεχνολογίας.

Τα άρθρα έχουν κυρίως εκπαιδευτικό χαρακτήρα και είναι γραμμένα με τρόπο, όσο γίνεται πιο κατανοητό για όλους, είτε είναι επαγγελματίες είτε είναι απλοί αναγνώστες που τους ενδιαφέρει η θεματολογία μας.

Γνωρίζω ότι έχουμε ανοίξει πολλά κεφάλαια πχ: Ηλεκτρολογία -  τηλεπικοινωνίες - υπολογιστές - τεχνολογία -κινητά και πολλά ακόμη και αυτό καθιστά το έργο της σελίδας ακόμη πιο δύσκολο. Προσπαθούμε καθημερινά να εμπλουτίσουμε τη βάση δεδομένων μας με νέα άρθρα σε όσες περισσότερες κατηγορίες μπορούμε.

Ζητούμε την κατανόηση του κοινού, καθημερινά συνδυάζουμε τις προσωπικές μας δουλειές και την ενημέρωση της σελίδας ώστε να υπάρχει υλικό για όλα όσα προαναφέραμε, στη σοβαρότερη και εγκυρότερη μορφή που είναι εφικτό.

Πριν δημοσιευτεί κάποιο άρθρο, κοιτάμε να είναι όσο πιο εμπεριστατωμένο γίνεται και να μη δίνει λανθασμένες ή παραπλανητικές πληροφορίες.

3) Διαφημίσεις

Οποιοσδήποτε θελήσει ή επιθυμεί να διαφημιστεί σε αυτή τη σελίδα με τον τρόπο δημοσίευσης κάποιου άρθρου, θα πρέπει να μεριμνεί ώστε το άρθρο να έχει κυρίως εκπαιδευτικό χαρακτήρα πάνω σε αυτό που θα παρουσιάσει. Πχ: Αν είναι κατασκευαστής κάποιου υλικού, θα πρέπει να παρουσιάσει το υλικό αυτό με κάθε λεπτομέρεια καθώς και το τι ακριβώς κάνει  και κατόπιν αυτού, να παρουσιάσει με κάποιο link την εταιρεία του ή τη μάρκα του υλικού που αντιπροσωπεύει.

Για διαφήμιση, υπάρχουν τα banner σε όλες τις σελίδες και μπορούν να μπουν ακόμη και στα άρθρα διακριτικά banners τα οποία με τα αντίστοιχα links θα οδηγούν στην εκάστοτε εταιρεία.

Υπάρχει και η δυνατότητα παρουσίασης ακόμη και σε μορφή βιντεοσκόπησης της εταιρείας του, από ανθρώπους μας, οι οποίοι θα αναλάβουν τη βιντεοσκόπηση σε συνεργασία πάντα με υπεύθυνο της εταιρείας ο οποίος θα εξηγεί καθ όλη τη διάρκεια το κάθε τι που βλέπουμε στο βίντεο, ώστε να έχει και τη μορφή εκπαίδευσης αλλά και την καλύτερη διαφημιστική καμπάνια της κάθε εταιρείας.

Υπάρχει η δυνατότητα βιντεοσκόπησης ακόμη και με droners.

4) Forum (το Forum θα λειτουργήσει προσεχώς, κατασκευάζεται για την καλύτερη και ασφαλέστερη λειτουργία, του forum και των χρηστών)

Α. Τα μέλη οφείλουν να συμμετέχουν με ευπρέπεια και κατά τρόπο που σέβεται την ισχύουσα νομοθεσία, τα υπόλοιπα μέλη και την ομαλή λειτουργία του ιστότοπου, κατά την κρίση της ομάδας διαχείρισης, προκειμένου να διατηρούν το δικαίωμα της συμμετοχής στον ιστότοπο. Ιδιαίτερα, τα μέλη οφείλουν:

 • Να αξιοποιούν την αναζήτηση του ιστότοπου ώστε να αποφεύγεται η άσκοπη επανάληψη.
 • Να εκφράζονται σαφώς, ευπρεπώς και ευανάγνωστα και να δίνουν περιγραφικούς τίτλους στα θέματα.
 • Να σέβονται τους συνομιλητές τους, ιδίως όταν διαφωνούν με τις απόψεις τους, έχοντας υπ’ όψιν τους ότι είναι θεμιτή η κριτική στις ιδέες και απόψεις αλλά όχι σε όσους τις εκφέρουν, αποφεύγοντας εκφράσεις που θίγουν τον σεξουαλικό προσανατολισμό ή τις πολιτικές ή αθλητικές ή προσωπικές ή άλλες προτιμήσεις του κάθε μέλους.
 • Να χρησιμοποιούν την ελληνική γλώσσα στην ελληνική γραφή και να χρησιμοποιούν λατινικούς χαρακτήρες στην ξένη ορολογία. Η χρήση άλλων γλωσσών επιτρέπεται στο ατομικό προφίλ και την υπογραφή των μελών αλλά και σε μηνύματα, κατά την κρίση της ομάδας διαχείρισης.
 • Να παραμένουν εντός της θεματολογίας της ιστοσελίδας, των ενοτήτων και των επί μέρους θεμάτων, να μην δημοσιεύουν αμιγώς πολιτικά μηνύματα ούτε να συμμετέχουν σε πολιτικές ή κομματικές συζητήσεις και αντιπαραθέσεις.
 • Να τεκμηριώνουν κατά το δυνατόν τις απόψεις τους. Όταν, στα πλαίσια ενημερωτικού χαρακτήρα, είναι αναγκαία η παράθεση περικοπών κειμένου ή λοιπού υλικού δημοσιευμένου σε άλλα μέσα (περιοδικά, εφημερίδες, βιβλία, ιστοσελίδες κλπ) θα πρέπει να γίνεται ρητή μνεία του μέσου όπου δημοσιεύθηκε αρχικά το υλικό που αναπαράγεται ή του δημιουργού του.
 • Έχοντας υπ’ όψιν τους ότι ο παρών ιστότοπος είναι προσβάσιμος σε μέλη ανεξαρτήτου ηλικίας, να ΜΗΝ δημοσιεύουν θέματα με σεξουαλικό περιεχόμενο ούτε συνδέσμους (links) ή παραπομπές σε ιστοσελίδες με σεξουαλικό περιεχόμενο.
 • Σε περίπτωση δημοσίευσης πλέον του ενός (1) αρχείου πολυμέσων (video, ήχος, φωτογραφία) ανά μήνυμα, να κάνουν χρήση της λειτουργίας SPOILER σε αναλογία "ένα spoiler ανά αρχείο", έχοντας υπ’ όψιν τους ότι μόνη η χρήση φωτογραφιών ή βίντεο ως απάντηση σε μία συζήτηση δεν είναι επιτρεπτή, κατά την κρίση της ομάδας διαχείρισης. Επιπλέον να μην χρησιμοποιούν τη λειτουργία αυτόματης αναπαραγωγής (autoplay) στα video που ενσωματώνουν στα μηνύματά τους.
 • Να διατηρούν μόνο έναν λογαριασμό και να δηλώνουν έγκυρη διεύθυνση ηλεκτρονικής αλληλογραφίας, η οποία θα χρησιμοποιείται μόνο για ζητήματα σχετικά με τη λειτουργία του ιστότοπου και δε θα κοινοποιείται σε τρίτους χωρίς τη ρητή συναίνεση του μέλους.
 • Να μη δημοσιεύουν το ίδιο θέμα ή μήνυμα περισσότερες από μία φορές και να μη διατηρούν θέματα στην επιφάνεια με συνεχή δημοσίευση μηνυμάτων [bumping]. Επιπλέον, να μη δημοσιεύουν νέο μήνυμα σε θέμα η συζήτηση του οποίου έχει σταματήσει πλέον του τριμήνου, εκτός εάν το νέο μήνυμα προσφέρει νέες και ουσιώδεις πληροφορίες για το υπό συζήτηση θέμα, κατά την κρίση της ομάδας διαχείρισης.
 • Να μη συμμετέχουν στον ιστότοπο με σκοπό τη διαφήμιση εμπορικών προϊόντων ή υπηρεσιών και να μην δημοσιεύουν τα λεγόμενα referral links προς οποιαδήποτε ιστοσελίδα ή υπηρεσία.
 • Να μην αναζητούν και να μη δημοσιεύουν συνδέσμους ή πληροφορίες για την απόκτηση, με οποιονδήποτε τρόπο, παράνομων αντιγράφων υλικού που προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικής ιδιοκτησίας.
 • Εφόσον διατηρούν υπογραφή, αυτή να είναι διακριτική, να μην υπερβαίνει συνολικά σε διαστάσεις είτε μία (1) εικόνα μεγέθους 400x90 και 50 Kilobytes είτε τις πέντε (5) γραμμές κειμένου (μεγέθους γραμματοσειράς 14) και να μη διαφημίζει εμπορικά προϊόντα ή εμπορικές υπηρεσίες. Το μέγιστο όριο των avatars είναι 90x90 με ανώτατο επιτρεπόμενο μέγεθος τα 50Kb. Η ομάδα διαχείρισης του ιστότοπου δικαιούται να αφαιρέσει υπογραφές και avatars τα οποία κρίνει μη επιτρεπτά ή προσβλητικά ή αντίθετα με τους παρόντες Όρους Χρήσης.

Β. Επαφίεται στην κρίση της ομάδας διαχείρισης αν θα παραμένουν ενεργά θέματα ή μηνύματα, η θεματολογία των οποίων, έχει αποδειχθεί εμπειρικά, ότι οδηγεί σε αντιπαραθέσεις, αντεγκλήσεις ή συζητήσεις και μηνύματα αμφίβολης αξίας, χρησιμότητας και κοσμιότητας. Επιπλέον, οποιοδήποτε μήνυμα παραβιάζει τους παρόντες Όρους Χρήσης ή δεν ταιριάζει, κατά την κρίση της ομάδας διαχείρισης, με το ύφος και το περιεχόμενο του ιστότοπου, θα κλειδώνεται ή θα διαγράφεται κατά περίπτωση. Ο δε συγγραφέας του θα υπόκειται, κατά την κρίση της ομάδας διαχείρισης, σε προσωρινή ή μόνιμη διακοπή της εισόδου του στον ιστότοπο (ban).

Δ. Τα μέλη συμφωνούν ότι ο λογαριασμός τους στον παρόντα ιστότοπο είναι δυνατόν να χρησιμοποιείται για την είσοδο και λειτουργία όλων των υπηρεσιών που προσφέρονται ή θα προσφερθούν στο μέλλον από το electricalnews.gr

Ε. Τα μέλη οφείλουν να αποδέχονται την τελική κρίση των συντονιστών για θέματα σχετικά με τη διαχείριση του ιστότοπου. Δεν επιτρέπεται η προσπάθεια άσκησης συντονιστικών καθηκόντων, έστω και εμμέσως. Απορίες και σχόλια σχετικά με την εφαρμογή των παρόντων Όρων Χρήσης δεν επιτρέπεται να διατυπώνονται δημόσια αλλά με προσωπικό μήνυμα προς τον αρμόδιο συντονιστή ή συντονίστρια ή τον διαχειριστή.

ΣΤ. Η παράβαση των παρόντων όρων καθώς και η προσπάθεια παράκαμψής τους με οποιονδήποτε τρόπο, επιφέρει τη λήψη μέτρων, περιλαμβανομένου του μόνιμου αποκλεισμού από τον ιστότοπο (ban), κατά την κρίση των συντονιστών.

Σημείωση πνευματικής ιδιοκτησίας: Η αναπαραγωγή των μηνυμάτων που δημοσιεύονται στο electricalnews.gr χωρίς άδεια απαγορεύεται. Τα πνευματικά δικαιώματα του πρωτότυπου περιεχομένου των μηνυμάτων ανήκουν στους συντάκτες τους, εκτός από τη δημοσιευμένη στον ιστότοπο υπόσταση των μηνυμάτων, την οποία παραχωρούν χωρίς αντάλλαγμα και ανέκκλητα στο electricalnews.gr

Σας ευχόμαστε καλή περιήγηση και διαμονή στην ιστοσελίδα μας και ελπίζουμε να σας φανεί χρήσιμη.

Με εκτίμηση

Θέματα κλάδου Ηλεκτρολογίας

Το video της εβδομάδας