Σκληροί δίσκοι - ταχύτητες - εργαλεία μετρήσεων

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Ταχύτητες σκληρών δίσκων...

Η ταχύτητα ενός σκληρού δίσκου είναι από τα πιο σημαντικά σε έναν δίσκο και σε έναν υπολογιστή γενικότερα. Θα δούμε καλύτερη απόκριση στο σύστημά μας γενικότερα και γρηγορότερη ανάγνωση, εγγραφή αρχείων καθώς και γρηγορότερο άνοιγμα βαριών προγραμμάτων κλπ.

Παρακάτω μια απλή και κατανοητή για όλους ανάλυση από το: http://angnikolou.mysch.gr

Από τα βασικά χαρακτηριστικά για τον υπολογισμό της απόδοσης του σκληρού δίσκου είναι ο χρόνος προσπέλασης (access time) και ο ρυθμός μεταφοράς δεδομένων (disk transfer rate).

Ως χρόνος προσπέλασης (access time) ορίζεται το χρονικό διάστημα που μεσολαβεί από την αίτηση που κάνει το σύστημα για μεταφορά δεδομένων από το σκληρό δίσκο μέχρι τη στιγμή που τα δεδομένα αυτά είναι διαθέσιμα.
Ο χρόνος προσπέλασης ισούται με το άθροισμα

 • του χρόνου αναζήτησης (seek time),
 • του λανθάνοντα χρόνου περιστροφής (rotational latency) και
 • του χρόνου μεταφοράς (transfer time).

Ο χρόνος αναζήτησης μετριέται σε χιλιοστά του δευτερολέπτου (milliseconds) και είναι ο χρόνος που κάνει η κεφαλή για να μετακινηθεί στη σωστή τροχιά όπου βρίσκονται τα προς ανάγνωση δεδομένα.
Λανθάνων χρόνος περιστροφής είναι ο χρόνος προσέγγισης του σωστού τομέα όπου βρίσκονται τα προς ανάγνωση δεδομένα.
Ο χρόνος προσέγγισης του σωστού τομέα κυμαίνεται από μηδέν, αν ήδη η κεφαλή βρίσκεται στον κατάλληλο τομέα, μέχρι μια πλήρη περιστροφή αν ο ζητούμενος τομέας μόλις πέρασε από την κεφαλή.

Ο ρυθμός μεταφοράς δεδομένων (disk transfer rate) εκφράζει την ταχύτητα με την οποία τα δεδομένα μεταφέρονται προς και από το σκληρό δίσκο.
Ο ρυθμός είναι ίσος με τον αριθμό των δεδομένων (bytes) που διαβάζονται / γράφονται από μία αποθηκευτική μονάδα σε ένα δευτερόλεπτο. Ο ρυθμός αυτός δεν περιέχει την καθυστέρηση που οφείλεται στο χρόνο προσπέλασης του μέσου, αλλά μετρά τα bytes που διαβάζονται ή γράφονται σε κάθε δευτερόλεπτο (bytes/s) από τη στιγμή που η συσκευή έχει τεθεί σε λειτουργία και έχει προσεγγίσει τη θέση που βρίσκονται τα δεδομένα πάνω στο αποθηκευτικό μέσο.

Η διαδικασία ανάγνωσης/εγγραφής δεδομένων αποτελείται από τα εξής βήματα:

hd23

1. Αρχικά μετακινείται η κεφαλή πάνω από την τροχιά στην οποία υπάρχουν ή πρόκειται να γραφούν τα δεδομένα. Ο χρόνος που απαιτείται για τη μετακίνηση αυτή ονομάζεται χρόνος αναζήτησης (seek time).

2. Στη συνέχεια, καθώς ο δίσκος περιστρέφεται συνεχώς, αναμένουμε να βρεθεί η κεφαλή ακριβώς πάνω από τον συγκεκριμένο τομέα και συστοιχία. Ο χρόνος που απαιτείται μέχρι να γίνει αυτό εξαρτάται  από το ρυθμό περιστροφής του μαγνητικού δίσκου.

3. Κατόπιν η κεφαλή διαβάζει ή γράφει τα δεδομένα σε συστοιχίες και τα μεταδίδει. Ο χρόνος ανάγνωσης ή εγγραφής εξαρτάται από την ταχύτητα ανάγνωσης/εγγραφής της κεφαλής, από την ταχύτητα των ηλεκτρονικών που υποστηρίζουν το δίσκο,
από το πρωτόκολλο διαδρόµου κλπ.

Και συνεχίζω…

Οι δίσκοι που ξέραμε ως το 2008 και πολλοί άνθρωποι ακόμη μόνο αυτούς γνωρίζουν, έχουν φτάσει στο όριο τους σαν τεχνολογία, ειδικά μετά την έλευση των SSD (Solid State Drive). Τι είναι όμως ο SSD; Παρακάτω μπορείτε να διαβάσετε ακριβώς τι είναι και τι κάνει ένας σκληρός δίσκος SSD…

http://electricalnews.gr/texnologia/ypologistes/hardware/item/171-ssd-nand-memory-what-is-this

Ο SSD δίσκος, είναι από 10 – 200 φορές πιο γρήγορος από έναν κοινό δίσκο, από αυτούς που γνωρίζουμε μέχρι σήμερα. Πραγματικά με έναν SSD το σύστημά μας απογειώνεται.

Ακόμη και σε έναν παλιό υπολογιστή του 2006, αν προσθέσουμε έναν σκληρό δίσκο SSD θα δούμε το παλιό μας υπολογιστάκο να …ξανανιώνει !! Κυριολεκτικά θα μας φανεί ότι πήραμε καινούργιο υπολογιστή.

ssd14

Οι δίσκοι που αναφέρουμε ως τώρα στο άρθρο, χρειάζονται το πρότυπο SATA III για να αποδώσουν το μέγιστο. Άρα καταλαβαίνουμε ότι δε φτάνει μόνο ένας γρήγορος σκληρός δίσκος για ταχύτητα σε ένα σύστημα, αλλά στο παρόν θα επικεντρωθούμε μόνο στους δίσκους.

Εκτός από το πρότυπο sata 3 υπάρχουν και οι θύρες PCI Express X16 . Οι γνωστές θύρες στις οποίες μπορούμε να κουμπώσουμε διάφορες συσκευές που χρειάζονται αυτό το πρότυπο σύνδεσης.

Για τις θύρες PCI express έχουμε μιλήσει σε προηγούμενο άρθρο μας. Μπορείτε να διαβάσετε αναλυτικά για τις θύρες PCI, εδώ…http://electricalnews.gr/texnologia/ypologistes/hardware/item/646-pci-thyres

Σε αυτές τις θύρες λοιπόν, οι κατασκευαστές έχουν μεριμνήσει για πολύ απαιτητικούς χρήστες και συστήματα. Και έχουν κατασκευάσει σκληρούς δίσκους τύπου SSD που ονομάζονται PCI SSD. Εκεί μπορούμε να πούμε ότι θα απολαύσουμε το μέγιστο από πλευράς ταχυτήτων σε ένα δίσκο.

Θα σας αρχίσω πάλι με παραδείγματα...

Ένας κοινός σκληρός δίσκος που έχουν τα περισσότερα συστήματα (όσων διαβάζετε αυτή τη στιγμή) έχει μια ταχύτητα ανάγνωσης κοντά στα 75mb/sec ! Αυτοί είναι σκληροί δίσκοι προτύπου sata3 οι οποίοι περιστρέφονται με 5400σαλ !

1

Έρχονται συστήματα που τα έχετε πληρώσει ακριβότερα και σας προσέφεραν ταχύτητες περίπου στα 105mb/sec ! Αυτοί είναι οι δίσκοι με περιστροφή στις 7200σαλ !

2

Ορισμένοι πιο ψαγμένοι χρήστες, είχαν ανακαλύψει τους Raptor οι οποίοι περιστρέφονταν στις 10000σαλ και μερικά μοντέλα στις 15000σαλ !! Αυτοί οι δίσκοι ήταν κυρίως για χρήση σε servers γι αυτό και η τιμή τους ήταν αρκετά τσιμπημένη. Εκεί οι ταχύτητες ανάγνωσης έφταναν κοντά στα 180mb/sec.

15krpm1

Σήμερα (εδώ και 8 χρόνια) κυκλοφορούν οι Solid State Drive (SSD) δίσκοι οι οποίοι έχουν εξαντλήσει τις αντοχές τυο προτύπου sata3 που είναι στα 600mb/sec περίπου. Όταν είχαν πρωτοβγεί οι SSD ήταν πανάκριβοι. Όμως σήμερα με 70 ευρώπουλα αγοράζουμε έναν SSD ο οποίος τρέχει με ανάγνωση και εγγραφή γύρω στα 550mb/sec !!! Καταλαβαίνουμε λοιπόν τη διαφορά σε απόκριση του συστήματος μας.

SSD15

Έλα που ταυτόχρονα με τους SSD κατασκευάστηκαν και οι πρώτοι PCI SSD !!! οι δίσκοι αυτοί, ίδιοι με τους ssd απλά έχουν διασύνδεση μέσω θύρας PCI Express X16. Οι ταχύτητές τους αγγίζουν ή και ξεπερνούν τα 2000mb/sec !!! Πραγματικά εξωπραγματικά νούμερα, ειδικά αν μας το έλεγαν μόλις 10 χρόνια πριν. Οι δίσκοι αυτοί στις περισσότερες των περιπτώσεων λειτουργούν σε συστοιχία RAID0. Απλά είναι από κατασκευής έτοιμοι. Έχουν ενσωματωμένο τον RAID controller και χρησιμοποιούν στο έπακρο ότι ταχύτητα μπορούν να προσφέρουν.

PCIe SSD

Τι είναι το RAID0; Για το RAID0 έχουμε μιλήσει σε παλαιότερο άρθρο μας. Διαβάστε εδώ τι είναι PAID...

http://electricalnews.gr/texnologia/ypologistes/hardware/item/395-raid-0-100

Είναι ένας τρόπος εκμετάλλευσης δύο ή περισσότερων σκληρών δίσκων, τους οποίους χρησιμοποιώντας τους με αυτό το πρότυπο, διπλασιάζεται η ταχύτητα τους (αν είναι δύο) ή πολλαπλασιάζεται αν έχουμε 4 ή 8 ή παραπάνω δίσκους !!!! Το σύστημα θα τους βλέπει σαν έναν !!! Μια συστοιχία RAID0 είναι κυρίως για πολύ απαιτητικούς χρήστες, αλλά πολύ συχνά βλέπουμε όλο και περισσότερους χρήστες οι οποίοι ρωτώντας φτιάχνουν μια RAID0 συστοιχία.

Αυτά λοιπόν περί ταχυτήτων σκληρών δίσκων. Βέβαια μπορούμε να αναλύσουμε εις βάθος, απλά θα μας πάρει βιβλίο ολόκληρο. Αυτά πάντως είναι μια περιληπτική περιγραφή του τι υπάρχει σαν δυνατότητα.

Εργαλεία μέτρησης ταχυτήτων σκληρών δίσκων

Για την μέτρηση της ταχύτητας του σκληρού μας δίσκου, έχουν μεριμνήσει διάφορες εταιρείες και βγάζουν προγράμματα Free τα οποία μπορούν να μετρήσουν πολύ αξιόπιστα την ταχύτητα του σκληρού μας δίσκου. Το μόνο που μας απομένει, είναι να κατεβάσουμε ένα από όλα, να το τρέξουμε και να μας δείξει το πόσο .....σκληρός είναι ο δίσκος μας !!

Ένα από τα πιο δημοφιλή είναι το Crystal Disk Mark. To πρόγραμμα μπορείτε να το κατεβάσετε από εδώ: https://osdn.net/projects/crystaldiskmark/downloads/66553/CrystalDiskMark5_2_1.zip/

και έχει αυτή τη μορφή...

3

Στην αριστερή στήλη έχουμε τις ταχύτητες ανάγνωσης και στη δεξιά στήλη τις ταχύτητες εγγραφής...

Στην παρακάτω λίστα σας έχω μαζέψει τα πιο δημοφιλή προγράμματα μέτρησης ταχύτητας και υγείας σκληρών δίσκων...

ATTO Disk Benchmark

HD Tach

AS SSD Benchmark

HD Tune

Anvil’s Storage Utilities

Disk Thruput Tester

Roadkil’s Disk Speed

HD Speed

DiskMark

Με τα ίδια προγράμματα μπορούμε να μετρήσουμε και τις ταχύτητες ανάγνωσης - εγγραφής που έχουν και τα φλασάκια μας ...

Στις μέρες μας, ένας καλός σκληρός δίσκος (μιλάμε μόνο για SSD, δεν αξίζει αγορά άλλου τύπου δίσκου, εκτός αν τον θέλουμε μόνο για Back up) τρέχει με ταχύτητες από 500 - 540mb/sec ανάγνωσης και 460 - 540mb/sec εγγραφής. Μη συμβιβάζεστε με τίποτε λιγότερο.

Στην ιστοσελίδα μας θα βρίσκετε λινκ - συνδέσμους ΜΟΝΟ από επίσημες πηγές ή ιστοσελίδες. Δεν θα βρείτε σελίδα πειρατική ή επικίνδυνη για το PC σας. Προσπαθούμε όλες οι πηγές ή τα λινκ για Download να είναι ΜΌΝΟ από τις επίσημες ιστοσελίδες κατασκευαστών προγραμμάτων κλπ

Καλές μετρήσεις...

 

ΣΗΜΕΙΩΣΗ! Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη εμπειρία σας

Περισσότερες πληροφορίες

Αποδοχή

1) Γενικοί όροι:

Α. Τα μηνύματα και τα άρθρα, εκφράζουν την άποψη των συντακτών τους και όχι την επίσημη θέση του ιστότοπου, εκτός εάν κάτι τέτοιο δηλώνεται ρητά από αρμόδιο μέλος της ομάδας διαχείρισης.

Β. Στο επάνω μέρος της ιστοσελίδας υπάρχει η αναζήτηση, η οποία περιέχει μια αρκετά μεγάλη βάση δεδομένων στον τομέα της ηλεκτρολογίας. Με γράμματα ή με μικρές λέξεις κλειδιά, θα βρείτε αυτό που αναζητάτε στον κλάδο της ηλεκτρολογίας.

Γ. Απαγορεύεται η αντιγραφή άρθρων χωρίς τη ρητή ή γραπτή μας συναίνεση. Για την πλήρη αναδημοσίευση άρθρου απαιτείται ρητή άδεια από το δημιουργό του, ή σε αυτόν που ανήκουν τα πνευματικά δικαιώματα. Για αντιγραφή άρθρων, παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας στο info@electricalnews.gr Στα άρθρα που θα επιτραπεί η αντιγραφή, να αναγράφετε στο κάτω μέρος την πηγή τουλάχιστον, με σύνδεσμο ο οποίος θα οδηγεί κατ ευθείαν στο σωστό άρθρο.

2) Γενικά για την ιστοσελίδα μας:

Η σελίδα αυτή δημιουργήθηκε με σκοπό να μαζέψει όσο περισσότερες πληροφορίες υπάρχουν στον κλάδο της ηλεκτρολογίας, να παρουσιάσει νέο υλικό ή εταιρείες κατασκευής ηλεκτρολογικού υλικού, εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, τεχνολογία στο κομμάτι των υπολογιστών και του software, να παρέχει γνώση και πληροφορία σε Ηλεκτρολόγους, Ηλεκτρονικούς, ανθρώπους που ασχολούνται είτε από χόμπι είτε επαγγελματικά με το Hardware, απλούς πολίτες που πολλές φορές τους δημιουργούνται απορίες πάνω σε πολλά από αυτά τα θέματα και θα ήθελαν κάποιες βασικές πληροφορίες ώστε να γνωρίζουν που θα απευθυνθούν και γενικότερα, ενημέρωση σε Ηλεκτρολογία - τεχνολογία - τεχνικά άρθρα.

Δεν υπάρχει ούτε μία πιθανότητα η σελίδα αυτή να δημοσιεύσει συνδικαλιστικό ή πολιτικό περιεχόμενο και γενικότερα περιεχόμενο που φέρνει σε αντιπαράθεση επαγγελματίες, απλούς αναγνώστες, εταιρείες κλπ.

Αφορά μόνο προώθηση ιδεών και γνώσεων για τον κλάδο της Ηλεκτρολογίας και της Τεχνολογίας.

Τα άρθρα έχουν κυρίως εκπαιδευτικό χαρακτήρα και είναι γραμμένα με τρόπο, όσο γίνεται πιο κατανοητό για όλους, είτε είναι επαγγελματίες είτε είναι απλοί αναγνώστες που τους ενδιαφέρει η θεματολογία μας.

Γνωρίζω ότι έχουμε ανοίξει πολλά κεφάλαια πχ: Ηλεκτρολογία -  τηλεπικοινωνίες - υπολογιστές - τεχνολογία -κινητά και πολλά ακόμη και αυτό καθιστά το έργο της σελίδας ακόμη πιο δύσκολο. Προσπαθούμε καθημερινά να εμπλουτίσουμε τη βάση δεδομένων μας με νέα άρθρα σε όσες περισσότερες κατηγορίες μπορούμε.

Ζητούμε την κατανόηση του κοινού, καθημερινά συνδυάζουμε τις προσωπικές μας δουλειές και την ενημέρωση της σελίδας ώστε να υπάρχει υλικό για όλα όσα προαναφέραμε, στη σοβαρότερη και εγκυρότερη μορφή που είναι εφικτό.

Πριν δημοσιευτεί κάποιο άρθρο, κοιτάμε να είναι όσο πιο εμπεριστατωμένο γίνεται και να μη δίνει λανθασμένες ή παραπλανητικές πληροφορίες.

3) Διαφημίσεις

Οποιοσδήποτε θελήσει ή επιθυμεί να διαφημιστεί σε αυτή τη σελίδα με τον τρόπο δημοσίευσης κάποιου άρθρου, θα πρέπει να μεριμνεί ώστε το άρθρο να έχει κυρίως εκπαιδευτικό χαρακτήρα πάνω σε αυτό που θα παρουσιάσει. Πχ: Αν είναι κατασκευαστής κάποιου υλικού, θα πρέπει να παρουσιάσει το υλικό αυτό με κάθε λεπτομέρεια καθώς και το τι ακριβώς κάνει  και κατόπιν αυτού, να παρουσιάσει με κάποιο link την εταιρεία του ή τη μάρκα του υλικού που αντιπροσωπεύει.

Για διαφήμιση, υπάρχουν τα banner σε όλες τις σελίδες και μπορούν να μπουν ακόμη και στα άρθρα διακριτικά banners τα οποία με τα αντίστοιχα links θα οδηγούν στην εκάστοτε εταιρεία.

Υπάρχει και η δυνατότητα παρουσίασης ακόμη και σε μορφή βιντεοσκόπησης της εταιρείας του, από ανθρώπους μας, οι οποίοι θα αναλάβουν τη βιντεοσκόπηση σε συνεργασία πάντα με υπεύθυνο της εταιρείας ο οποίος θα εξηγεί καθ όλη τη διάρκεια το κάθε τι που βλέπουμε στο βίντεο, ώστε να έχει και τη μορφή εκπαίδευσης αλλά και την καλύτερη διαφημιστική καμπάνια της κάθε εταιρείας.

Υπάρχει η δυνατότητα βιντεοσκόπησης ακόμη και με droners.

4) Forum (το Forum θα λειτουργήσει προσεχώς, κατασκευάζεται για την καλύτερη και ασφαλέστερη λειτουργία, του forum και των χρηστών)

Α. Τα μέλη οφείλουν να συμμετέχουν με ευπρέπεια και κατά τρόπο που σέβεται την ισχύουσα νομοθεσία, τα υπόλοιπα μέλη και την ομαλή λειτουργία του ιστότοπου, κατά την κρίση της ομάδας διαχείρισης, προκειμένου να διατηρούν το δικαίωμα της συμμετοχής στον ιστότοπο. Ιδιαίτερα, τα μέλη οφείλουν:

 • Να αξιοποιούν την αναζήτηση του ιστότοπου ώστε να αποφεύγεται η άσκοπη επανάληψη.
 • Να εκφράζονται σαφώς, ευπρεπώς και ευανάγνωστα και να δίνουν περιγραφικούς τίτλους στα θέματα.
 • Να σέβονται τους συνομιλητές τους, ιδίως όταν διαφωνούν με τις απόψεις τους, έχοντας υπ’ όψιν τους ότι είναι θεμιτή η κριτική στις ιδέες και απόψεις αλλά όχι σε όσους τις εκφέρουν, αποφεύγοντας εκφράσεις που θίγουν τον σεξουαλικό προσανατολισμό ή τις πολιτικές ή αθλητικές ή προσωπικές ή άλλες προτιμήσεις του κάθε μέλους.
 • Να χρησιμοποιούν την ελληνική γλώσσα στην ελληνική γραφή και να χρησιμοποιούν λατινικούς χαρακτήρες στην ξένη ορολογία. Η χρήση άλλων γλωσσών επιτρέπεται στο ατομικό προφίλ και την υπογραφή των μελών αλλά και σε μηνύματα, κατά την κρίση της ομάδας διαχείρισης.
 • Να παραμένουν εντός της θεματολογίας της ιστοσελίδας, των ενοτήτων και των επί μέρους θεμάτων, να μην δημοσιεύουν αμιγώς πολιτικά μηνύματα ούτε να συμμετέχουν σε πολιτικές ή κομματικές συζητήσεις και αντιπαραθέσεις.
 • Να τεκμηριώνουν κατά το δυνατόν τις απόψεις τους. Όταν, στα πλαίσια ενημερωτικού χαρακτήρα, είναι αναγκαία η παράθεση περικοπών κειμένου ή λοιπού υλικού δημοσιευμένου σε άλλα μέσα (περιοδικά, εφημερίδες, βιβλία, ιστοσελίδες κλπ) θα πρέπει να γίνεται ρητή μνεία του μέσου όπου δημοσιεύθηκε αρχικά το υλικό που αναπαράγεται ή του δημιουργού του.
 • Έχοντας υπ’ όψιν τους ότι ο παρών ιστότοπος είναι προσβάσιμος σε μέλη ανεξαρτήτου ηλικίας, να ΜΗΝ δημοσιεύουν θέματα με σεξουαλικό περιεχόμενο ούτε συνδέσμους (links) ή παραπομπές σε ιστοσελίδες με σεξουαλικό περιεχόμενο.
 • Σε περίπτωση δημοσίευσης πλέον του ενός (1) αρχείου πολυμέσων (video, ήχος, φωτογραφία) ανά μήνυμα, να κάνουν χρήση της λειτουργίας SPOILER σε αναλογία "ένα spoiler ανά αρχείο", έχοντας υπ’ όψιν τους ότι μόνη η χρήση φωτογραφιών ή βίντεο ως απάντηση σε μία συζήτηση δεν είναι επιτρεπτή, κατά την κρίση της ομάδας διαχείρισης. Επιπλέον να μην χρησιμοποιούν τη λειτουργία αυτόματης αναπαραγωγής (autoplay) στα video που ενσωματώνουν στα μηνύματά τους.
 • Να διατηρούν μόνο έναν λογαριασμό και να δηλώνουν έγκυρη διεύθυνση ηλεκτρονικής αλληλογραφίας, η οποία θα χρησιμοποιείται μόνο για ζητήματα σχετικά με τη λειτουργία του ιστότοπου και δε θα κοινοποιείται σε τρίτους χωρίς τη ρητή συναίνεση του μέλους.
 • Να μη δημοσιεύουν το ίδιο θέμα ή μήνυμα περισσότερες από μία φορές και να μη διατηρούν θέματα στην επιφάνεια με συνεχή δημοσίευση μηνυμάτων [bumping]. Επιπλέον, να μη δημοσιεύουν νέο μήνυμα σε θέμα η συζήτηση του οποίου έχει σταματήσει πλέον του τριμήνου, εκτός εάν το νέο μήνυμα προσφέρει νέες και ουσιώδεις πληροφορίες για το υπό συζήτηση θέμα, κατά την κρίση της ομάδας διαχείρισης.
 • Να μη συμμετέχουν στον ιστότοπο με σκοπό τη διαφήμιση εμπορικών προϊόντων ή υπηρεσιών και να μην δημοσιεύουν τα λεγόμενα referral links προς οποιαδήποτε ιστοσελίδα ή υπηρεσία.
 • Να μην αναζητούν και να μη δημοσιεύουν συνδέσμους ή πληροφορίες για την απόκτηση, με οποιονδήποτε τρόπο, παράνομων αντιγράφων υλικού που προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικής ιδιοκτησίας.
 • Εφόσον διατηρούν υπογραφή, αυτή να είναι διακριτική, να μην υπερβαίνει συνολικά σε διαστάσεις είτε μία (1) εικόνα μεγέθους 400x90 και 50 Kilobytes είτε τις πέντε (5) γραμμές κειμένου (μεγέθους γραμματοσειράς 14) και να μη διαφημίζει εμπορικά προϊόντα ή εμπορικές υπηρεσίες. Το μέγιστο όριο των avatars είναι 90x90 με ανώτατο επιτρεπόμενο μέγεθος τα 50Kb. Η ομάδα διαχείρισης του ιστότοπου δικαιούται να αφαιρέσει υπογραφές και avatars τα οποία κρίνει μη επιτρεπτά ή προσβλητικά ή αντίθετα με τους παρόντες Όρους Χρήσης.

Β. Επαφίεται στην κρίση της ομάδας διαχείρισης αν θα παραμένουν ενεργά θέματα ή μηνύματα, η θεματολογία των οποίων, έχει αποδειχθεί εμπειρικά, ότι οδηγεί σε αντιπαραθέσεις, αντεγκλήσεις ή συζητήσεις και μηνύματα αμφίβολης αξίας, χρησιμότητας και κοσμιότητας. Επιπλέον, οποιοδήποτε μήνυμα παραβιάζει τους παρόντες Όρους Χρήσης ή δεν ταιριάζει, κατά την κρίση της ομάδας διαχείρισης, με το ύφος και το περιεχόμενο του ιστότοπου, θα κλειδώνεται ή θα διαγράφεται κατά περίπτωση. Ο δε συγγραφέας του θα υπόκειται, κατά την κρίση της ομάδας διαχείρισης, σε προσωρινή ή μόνιμη διακοπή της εισόδου του στον ιστότοπο (ban).

Δ. Τα μέλη συμφωνούν ότι ο λογαριασμός τους στον παρόντα ιστότοπο είναι δυνατόν να χρησιμοποιείται για την είσοδο και λειτουργία όλων των υπηρεσιών που προσφέρονται ή θα προσφερθούν στο μέλλον από το electricalnews.gr

Ε. Τα μέλη οφείλουν να αποδέχονται την τελική κρίση των συντονιστών για θέματα σχετικά με τη διαχείριση του ιστότοπου. Δεν επιτρέπεται η προσπάθεια άσκησης συντονιστικών καθηκόντων, έστω και εμμέσως. Απορίες και σχόλια σχετικά με την εφαρμογή των παρόντων Όρων Χρήσης δεν επιτρέπεται να διατυπώνονται δημόσια αλλά με προσωπικό μήνυμα προς τον αρμόδιο συντονιστή ή συντονίστρια ή τον διαχειριστή.

ΣΤ. Η παράβαση των παρόντων όρων καθώς και η προσπάθεια παράκαμψής τους με οποιονδήποτε τρόπο, επιφέρει τη λήψη μέτρων, περιλαμβανομένου του μόνιμου αποκλεισμού από τον ιστότοπο (ban), κατά την κρίση των συντονιστών.

Σημείωση πνευματικής ιδιοκτησίας: Η αναπαραγωγή των μηνυμάτων που δημοσιεύονται στο electricalnews.gr χωρίς άδεια απαγορεύεται. Τα πνευματικά δικαιώματα του πρωτότυπου περιεχομένου των μηνυμάτων ανήκουν στους συντάκτες τους, εκτός από τη δημοσιευμένη στον ιστότοπο υπόσταση των μηνυμάτων, την οποία παραχωρούν χωρίς αντάλλαγμα και ανέκκλητα στο electricalnews.gr

Σας ευχόμαστε καλή περιήγηση και διαμονή στην ιστοσελίδα μας και ελπίζουμε να σας φανεί χρήσιμη.

Με εκτίμηση

Θέματα κλάδου Ηλεκτρολογίας

Το video της εβδομάδας