• 13 Φεβρουαρίου 2017
 • 2874

3D Printers - όλες οι λεπτομέρειες

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Μια πολύ καλή ανάλυση για τους 3D Printers στο παρόν άρθρο

από τον αρθρογράφο μας, Βαγγέλη Γκικόπουλο. Θα διαβάσουμε πολλά και κατατοπιστικά για αυτά τα πολλά υποσχόμενα ''μηχανάκια'', από την ιστορία τους μέχρι τη σύγχρονη εξέλιξή τους, υλικό και τρόποι που χρησιμοποιείται για την εκτύπωση, αναλώσιμα και πολλά άλλα.

Σήμερα είναι μια ωραία ευκαιρία να καταπιαστούμε με τους 3D printers. Θα μιλήσουμε για ιστορία και θα παρουσιάσουμε τα βήματα που έχουν γίνει στον χώρο.

Λίγη ιστορία

Ο πατέρας της στερεολιθογραφίας -όπως ονομάστηκε η τρισδιάστατη εκτύπωση- είναι ο Αμερικανός Chuck Hull. Γεννήθηκε στις 12 Μάϊου 1939 και αποφοίτησε το 1961 ως Φυσικός Μηχανικός το 1961 από το University of Colorado.

3dpr

Ο 77χρόνος, σήμερα, συνιδρυτής και CTO της 3D Systems είχε κάποτε μια ωραία ιδέα. Σκέφτηκε κάπου στο 1983 ότι αν μπορούσε να τοποθετήσει χιλιάδες λεπτά στρώματα πλαστικού το ένα πάνω από το άλλο και στη συνέχεια να χαράξει το σχήμα τους, χρησιμοποιώντας το φως, τότε θα ήταν σε θέση να σχηματίσει τρισδιάστατα αντικείμενα. Μετά από ένα χρόνο πειραματιζόμενος με τις ιδέες αυτές, ανέπτυξε ένα σύστημα όπου μια συμπυκνωμένη ακτίνα υπεριώδους φωτός, κινούμενη υπό τον έλεγχο ενός υπολογιστή, χτυπά την επιφάνεια ενός κάδου γεμάτο με υγρό φωτοπολυμερές και όπου χτυπά το υγρό αυτό μετατρέπεται σε ένα τύπο πλαστικού σε σταθερή μορφή. Ωστόσο επειδή αυτό δεν περιοριζόταν σε υγρά στοιχεία μόνο πήρε την ονομασία «στερεολιθογραφία» επειδή ακριβώς κάλυπτε κάθε υλικό ικανό να στερεοποιηθεί.  Η πατέντα του με κωδικό US 4575330 A έχει ημερομηνία δημοσίευσης 11 Μαρτίου 1986.

3

Δεν σταμάτησε όμως εκεί αφού έχει κερδίσει από το 2014 μια θέση στο Αμερικανικό Εθνικό Hall of Fame των εφευρετών με πάνω από 60 στο σύνολο πατέντες στο US patent office.

Πώς δουλεύει ένας 3D printer;

Η βασική πίσω από την τρισδιάστατη εκτύπωση είναι ένα μηχάνημα που προσθέτει στρώματα υλικού το ένα πάνω στο άλλο διαδοχικά. Στην πιάτσα αυτό λέγεται προσθετική κατασκευή.

Η εισαγωγή δεδομένων προς εκτίμηση γίνεται με πολλούς τρόπους. Ο πιο απλός είναι ανάκτηση σχεδίων από το internet. Η δημιουργία πρότυπων σχεδίων γίνεται είτε μέσω λογισμικού τύπου CAD όπως το Blend και το AutoCAD είτε με την χρήση 3D scanner.

Η προετοιμασία της εκτύπωσης δεν διαφέρει ιδιαίτερα από αυτή ενός συμβατικού 2D εκτυπωτή . Ετοιμάζεται η πρώτη η ύλη, φορτώνεται το σχέδιο και μετά ο εκτυπωτής μέσω κατάλληλης θερμοκρασίας που αναπτύσσει(180-260 στις περισσότερες περιπτώσεις) λιώνει την πρώτη ύλη ώστε να σε θέση να χυθεί από τις ειδικές εξόδους σε διαδοχικά στρώματα.

Αυτό που διαφέρει είναι η πρώτη ύλη του εκτυπωτή. Αυτή εξαρτάται από τις ιδιότητες που θέλουμε να δώσουμε στην κατασκευή μας. Ανάλογα με το υλικό χρειάζεται να υπάρχει συγκεκριμένη θερμοκρασία στο «κρεβάτι», δηλαδή την επίπεδη επιφάνεια πάνω στην οποία χτίζεται η εκτύπωση ενώ και το ίδιο το υλικό πρέπει να βρίσκεται σε συγκεκριμένη θερμοκρασία για να είναι ρευστό στον βαθμό που χρειάζεται ένας 3D εκτυπωτής.

Ανατομία ενός 3D printer

Print Bed

Όπως λέει και το όνομά του είναι μια οριζόντια επιφάνεια πάνω στην οποία εκτυπώνεται η κατασκευή μας. Αποτελείται από κάποιου είδους γυαλί, συστήματα θέρμανσης της επιφάνειας και ένα επιφανειακό υλικό που βοηθά το πλαστικό να μείνει σταθερά κολλημένο πάνω του.

3dpr1

Επιφάνεια print bed

Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως το print bed έχει μια επιφάνεια πάνω στην οποία κολλάει το πλαστικό. Υπάρχουν ωστόσο πολλά είδη επιφανειών. Οι περισσότεροι εκτυπωτές θα έλθουν με κάποια πασπαρτού λύση όπως το BuildTalk ή κάποια PEI film. Ωστόσο χρειάζεται ψάξιμο για το υλικό αυτό ώστε να υπάρχει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Για παράδειγμα στο PLA χρησιμοποιούμε Blue painter’s tape και θερμοκρασία 20-55 βαθμούς.

3dpr2

Extruder(εξωθητής)

Πρόκειται για το πυρήνα του εκτυπωτή. Εκεί το πλαστικό λιώνει, χρωματίζεται και πιέζεται προς τα έξω. Λειτουργεί περίπου σαν πιστόλι σιλικόνης. Αποτελείται από 2 μέρη. Το κρύο και το ζεστό. Το κρύο μέρος έχει τον κινητήρα μέσω του οποίου τραβιέται μέσα το υλικό και προωθείται στο ζεστό μέρος. Εκεί το υλικό λιώνει και φεύγει προς τα έξω.

3Dpr3

Υπάρχουν 2 είδη εκτυπωτών βάσει του εξωθητή τους.

 • Στους directdriveεκτυπωτές το ζεστό με το κρύο μέρος είναι μαζί ενωμένα και το υλικό πάει από το κρύο στο ζεστό μέρος απευθείας.
 • Με το Bowdensetup, το ζεστό με το κρύο μέρος είναι διαχωρισμένα. Το κρύο μέρος είναι σταθεροποιημένο σε κάποιο σημείο στο πλαίσιο του εκτυπωτή. Το υλικό πιέζεται μέσω ενός μακριού σωλήνα του λεγόμενου Bowdentube στο καυτό μέρος. Αυτό σημαίνει ότι ο εκτυπωτής καθώς δουλεύει μετακινεί λιγότερο βάρος.

Hobbed Gear (ο κόφτης)

Πρόκειται για ένα εξάρτημα που «δαγκώνει» το υλικό και το σπρώχνει προς το σημείο εκτύπωση διαμέσου του ζεστού μέρους.

3dpr4

Idler Gear

Πρόκειται για έναν τροχό με ανάρτηση που σκοπός του είναι να κάνει το ακριβώς αντίθετο από τον κόφτη, δηλαδή να σπρώχνει προς το υλικό με την αντίθετη φορά από αυτή που το σπρώχνει ο κόφτης. Οι περισσότεροι εκτυπωτές έχουν ρυθμιστή ένταση του ελατηρίου ώστε να επιτυγχάνεται η επιθυμητή πίεση.

3dpr5

Περί θερμοκρασίας

Όλοι οι εκτυπωτές διαθέτουν αισθητήρες θερμοκρασίας και κάποιον ανεμιστήρα που αναλαμβάνει το έργο της ψύξης όλου του συστήματος. Εκεί που αξίζει να δώσουμε προσοχή είναι στο ακροφύσιο του θερμαστή. Είναι αυτονόητο αφού μιλάμε για ζέσταμα πλαστικού ότι αυτό πρέπει κάπως να γίνεται. Πρόκειται λοιπόν για μια υψηλής απόδοσης αντίσταση. Οι παλαιότεροι εκτυπωτές χρησιμοποιούσαν πηνία ή nichrome σύρμα σαν και αυτό που βρίσκουμε κάτω από τις τοστιέρες μας κάτι που ήταν σαφώς λιγότερο αποδοτικό.

Έλεγχος κίνησης: Άξονες Χ, Υ ,Ζ:

Delta VS καρτενιανοί

 • Οι καρτεσιανοί εκτυπωτές διαθέτουν έναν ή δύο κινητήρες για κάθε έναν από τους τρείς άξονες Χ, Υ, Ζ. Συνήθως έχουν μια τετράγωνη περιοχή εκτύπωσης και οι εκτυπωτές έχουν μοιραία σχήμα κύβου.
 • Οι Delta printersέχουν 3 βραχίονες που κινούνται ταυτόχρονα ώστε να πάει ο εξωθητής στην θέση που του έχει οριστεί για να εκτυπώσει αντί να κουνάνε έναν βραχίονα ανά κατεύθυνση.

3dp

Zώνη/ιμάντας

Οι ζώνες μετακινούν πράγματα. Κάτι σαν τους ιμάντες των αυτοκινήτων. Η κίνηση του εξωθητή μεταξύ των 3 αξόνων γίνεται με ζώνες. Ορισμένοι εκτυπωτές μάλιστα δίνουν την δυνατότητα χαλαρώματος ή σφιξίματος αυτών.

Stepper Motors

Σε αντίθεση με τους απλούς DC motors που κινούνται συνεχώς όταν κλείσουν κύκλωμα, οι stepper motors κοινούνται όπως λέει και το όνομά τους κινούνται βήμα προς βήμα δίνοντας τους σταθερότητα και ακρίβεια. Οι περισσότεροι εκτυπωτές εκεί έξω χρησιμοποιούν τύπου NEMA 17 με 200 βήματα ανά περιστροφή.

3dp1

Ηλεκτρικά και ηλεκτρονικά κυκλώματα

Τροφοδοτικό

Παίρνει τα 240V AC και το κάνει DC. Χρησιμοποιούνται τα ίδια τροφοδοτικά των σταθερών υπολογιστών προσφέροντας 12V, 5V και 3.3V . Ωστόσο υπάρχουν εκτυπωτές που δουλεύουν στα 24V αντί για 12. Αυτό απαιτεί προσοχή καθώς τα ακροφύσια που ζεσταίνουν το πλαστικό στο ζεστό μέρος του εξωθητή μπορεί να καούν αν τους δώσουμε λάθος voltage.

Μητρική και Stepper Drivers

Καθετί εκεί έξω που προγραμματίζεται να κάνει κάτι έχει από πίσω μια μητρική πλακέτα. Όπως είναι σαφές όλη η Διεπαφή με τον χρήστη όση και η σωστή εκτύπωση οφείλονται σε αυτήν.  Πολλές φορές τα κυκλώματα που ελέγχουν τα motors βρίσκονται ενσωματωμένα πάνω σε αυτήν.

3dp2

3dp3

 

Οι πρώτες ύλες

Το αγαπημένο υλικό των περισσότερων είναι το PLA. Βγαίνει σε διάφορα χρώματα και η εκτύπωση αντικειμένων με αυτό το υλικό είναι η πιο εύκολη και απλή διαδικασία από όλα τα υλικά ακόμα και για έναν αρχάριο. Βλ. φωτό παρακάτω...

pla

 

 Μπορεί κάποιος να δημιουργήσει διακοσμητικά αντικείμενα ή μινιατούρες. Γενικά consumer products.  Το 2ο πιο αγαπημένο υλικό είναι το ABS. Το γνωστό πλαστικό των Lego και των ποδηλατικών κρανών. Βλ. φωτό παρακάτω...

abs3d

Έχει υψηλότερο σημείο τήξης στους 210-250 βαθμούς κελσίου έναντι 230 που είναι το αντίστοιχο του PLA αλλά προσφέρει όπως είναι φυσικό υψηλότερη αντοχή στον χρόνο και στιβαρότητα. Οι ειδικοί λένε ότι την ώρα που εκτυπώνει καλό είναι να μην εισπνέουμε τα αέρια που βγαίνουν από την τήξη του ενώ απαιτείται να αερίζεται καλά ο χώρος για αυτόν ακριβώς τον λόγο.

Στο παρακάτω πίνακα συγκεντρώνονται 30 υλικά που μπαίνουν στους εκτυπωτές ως πρώτη ύλη μαζί με τις ιδιότητές τους, την χρήση τους και μερικές χρήσιμες πληροφορίες για την θερμοκρασία τήξης τους και τι υλικό χρειάζεται να στρώσετε ώστε να παραχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Πρώτη ύλη Ιδιότητες Χρήση Δύναμη Ευκαμψία Αντοχή Δυσκολία Print
Temp.
(˚C)
Bed
Temp.
(˚C)

Adhesive

PLA Εύκολη εκτύπωση Καταναλωτικά
προϊόντα
★★ ★★ 180 - 230 Όχι Blue Painters Tape
ABS Αντοχή στον χρόνο και στις πτώσεις Λειτουργικά μέρη ★★ ★★ ★★★ ★★ 210 - 250 50 - 100 Kapton Tape
PETG (XT, NVent) Eύκαμπτο, ανθεκτικό στον χρόνο Γενική χρήση ★★ ★★★ ★★★ ★★ 220 - 235 Όχι Blue Painters Tape
Nylon Δυνατό, Eύκαμπτο, ανθεκτικό στον χρόνο Γενική χρήση ★★★ ★★★ ★★★ ★★ 220 - 260 50 - 100

PVA-Based Glue

Flexible, TPE, TPU Πολύ Eύκαμπτο Ελαστικά πράγματα, wearables ★★★ ★★ ★★★ 225 - 235 Όχι

Blue Painters Tape

Wood Wood Finish Διακόσμηση σπιτιού ★★ ★★ ★★ ★★ 195 - 220 Όχι Blue Painters Tape
HIPS Διαλυτό, βιοδιασπώμενο ABS δομές στήριξης διπλής εκβολής ★★ ★★★ ★★ 210 - 250 50 - 100 Blue Painters Tape
PVA Διαλυτό, Υδατοδιαλυτό, Βιοδιασπώμενο, ανθεκτικό στο λάδι PLA/ABS δομές στήριξης διπλής εκβολής ★★★ ★★ 180 - 230 Όχι Blue Painters Tape
PET (CEP) Δυνατό, Ελαστικό, Ανθεκτικό στον χρόνο, ανακυκλώσιμο Γενική χρήση ★★★ ★★★ ★★★ ★★ 220 - 250 Όχι Blue Painters Tape
Metal Metal Finish Κοσμήματα ★★ ★★★ ★★★ 195 - 220 Όχι Blue Painters Tape
Carbon Fiber Άκαμπτο, Πιο δυνατό από PLA Λειτουργικά μέρη ★★ ★★★ ★★ 195 - 220 Όχι Blue Painters Tape
Lignin (bioFila) Βιοδιασπώμενο Δυνατότερο από PLA ★★ ★★ 190 - 225 55 Blue Painters Tape
PC Polycarbonate Πολύ δυνατό, Eύκαμπτο, Ανθεκτικό στον χρόνο, Διαφανές,Αντιθερμικό Λειτουργικά μέρη ★★★ ★★★ ★★★ ★★ 270 - 310 90 - 105 GlueStick
Αγώγιμο Αγώγιμο Ηλεκτρονικά ★★ ★★ 215 - 230 Όχι Blue Painters Tape
Wax (MOLDLAY) Melts Away κεριά 170 - 180 Όχι Blue Painters Tape
PETT (T‑Glase) Δυνατό, Ελαστικό, Διαφανές, καθαρό Λειτουργικά μέρη ★★★ ★★★ ★★★ ★★ 235 - 240 Όχι Blue Painters Tape
ASA Άκαμπτο, αντοχή στον χρόνο και σε ακραία καιρικά φαινόμενα Εξωτερική χρήση ★★ ★★★ ★★ 240 - 260 100 - 120
PP Eύκαμπτο, Χημική ανίσταση Εύκαμπτα κομμάτια ★★ ★★★ ★★ ★★★ 210 - 230 120 - 150
POM, Acetal Δυνατό, Άκαμπτο,Χαμηλή τριβή , Eλαστικό Λειτουργικά μέρη ★★★ ★★ ★★★ 210 - 225 130 Blue Painters Tape
PMMA, Acrylic Άκαμπτο, Ανθεκτικό στον χρόνο και τις συγκρούσεις, Διαφανές, καθαρό Διαχύτες φωτός ★★ ★★★ ★★ 235 - 250 100 -120
Sandstone (LAYBRICK) Sandstone Finish Αρχιτεκτονική ★★ 165 - 210 Όχι Blue Painters Tape
Glow-In-The-Dark Φωσφόριζέ Για πλάκα ★★ ★★ ★★ 215 Όχι Blue Painters Tape
Cleaning Καθαριστικό Καθαρισμός ακροφυσίων N/A N/A N/A 150 - 260 Όχι
PC/ABS Άκαμπτο Αντοχή στον χρόνο, Αντοχή στις συγκρούσεις, ελαστικό, εκτροπή θερμότητας Λειτουργικά μέρη ★★ ★★★ ★★★ 260 - 280 120 Kapton Tape
Magnetic Μαγνητικό Για πλάκα ★★ ★★ ★★ ★★★ 195 - 220 Όχι Blue Painters Tape
Color Changing Αλλάζει χρώματα Για πλάκα ★★ ★★ ★★ 215 Όχι
nGen Σαν PETG, αλλά ευκολότερο στην εκτύπωση,Αντοχή στις υψηλές θερμοκρασίες, Διαφανές Γενική χρήση ★★ ★★★ ★★★ ★★ 210 - 240 60 Blue Painters Tape
TPC Εξαιρετικά εύκαμπτο, Μιάζει με λάστιχο,Αντοχή σε ακτινοβολίες, χημικά και ζέστη Ελαστικά μέρη, χρήση εξωτερική ★★★ ★★ ★★★ 210 60 - 100 Blue Painters Tape
PORO-LAY Μερικώς υδατοδιαλυτό Για πλάκα, πειραματισμό ★★★ ★★ 220 - 235 Όχι Blue Painters Tape
FPE Εύκαμπτό Εύκαμπτα μέρη ★★★ ★★★ ★★ 205 - 250 75

Το κόστος

Ένα καίριο ερώτημα που έρχεται καθώς διαβάζει κανείς αναλύσεις επι αναλύσεων είναι το πόσο τελικά θα χρειαστεί να δώσει προκειμένου να αποκτήσει αυτή επαναστατική τεχνολογία στο σπίτι του. Ο εκτυπωτής λοιπόν σαν μηχάνημα με το συνοδευτικό λογισμικό του μπορεί να κοστίσει το ελάχιστο γύρω στα 500€ και ανάλογα με το μέγεθος, την ταχύτητα εκτύπωσης και την ποιότητα της κατασκευής του ίδιου του εκτυπωτή.

Βλ. παράδειγμα 3D εκτυπωτή και κόστος (διαλέξαμε έναν καλό από πλευράς ποιότητας και κόστους)...

3dkost

Όσο για «μελάνια» τους (Filaments αγγλιστί), το κόστος τους είναι από 20€ περίπου το 1kg απλού PLA και φτάνουν μέχρι τα 90€ στις περισσότερες των περιπτώσεων. Ωστόσο δεν είναι ότι κάποιο υλικό είναι πολύ πιο ακριβό από κάποιο άλλο αλλά το γεγονός ότι είναι πολύ μεγαλύτερη η ποσότητα ή το πάχος του υλικού.

Εταιρίες κατασκευής 3D printers

Με μια γρήγορη αναζήτηση στο google θα διαπιστώσει κανείς ότι ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος αφού υπάρχουν δεκάδες εταιρίες που ασχολούνται με την δημιουργία τόσο Filaments όσο και 3D εκτυπωτών και είναι σίγουρα περισσότερες από αυτές που αναφέρει η Wikipedia . Η 3D systems...

3dsystems

το παιδί του Chuck Hull που αναφέραμε παραπάνω είναι πρώτη που ξεκίνησε κάτι τέτοιο και συνεπώς θεωρείται δυνατός παίκτης στην αγορά αυτή αν και επικεντρώνεται στους επαγγελματίες και όχι τόσο στους χομπίστες. Πολλοί επίσης θεωρούν την ultimaker δυνατή στον χώρο αυτό χωρίς ο γράφων να έχει προσωπική άποψη επι αυτού.

Προτάσεις 3D printers

Από προσωπική εμπειρία έχω να προτείνω τον Prusa i3 MK2 ωστόσο για την αγορά καλό θα ήταν να απευθυνθείτε σε κάποιο διαδικτυακό κατάστημα ή -όσο και αν ακουστεί κουφό- σε έγκυρους Youtubers και έντυπα πληροφορικής όπως το PC magazine που δοκιμάζουν τις δυνατότητες τους και κάνουν reviews. Ετοιμαστείτε ωστόσο να δοκιμάσετε τα Αγγλικά σας, καθώς η Ελλάδα δεν έχει τις δυνατότητες των ξένων ούτε την απήχηση του κόσμου (views, shares, likes κλπ) ώστε να δέχεται μεγάλα review products χωρίς την αγορά τους με εξαίρεση ένα- δυο κανάλια αυτή την στιγμή.

βλ. εικόνα παρακάτω, εκτυπωτής prusa i3 mk2  

3dp4

Ένα από τα πιο αξιόπιστα καταστήματα για να αγοράσει κανείς οτιδήποτε έχει σχέση με 3D printing είναι το Grobotronics. Τόσο ο γράφων όσο και η πανεπιστημιακή κοινότητα της χώρας την περίοδο των αυστηρών Capital Controls λάβαμε την καλύτερη δυνατή υποστήριξη και όπως θα διαπιστώσετε, έχει πολλά πράγματα για την καλύτερη 3D εμπειρία σας.

Σας άρεσε το άρθρο μας; 

Αρθρογράφος: Βαγγέλης Γκικόπουλος  electricalnews.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Σύγχρονες ανάγκες, με παλιό hardware PCI Θύρες »

ΣΗΜΕΙΩΣΗ! Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη εμπειρία σας

Περισσότερες πληροφορίες

Αποδοχή

1) Γενικοί όροι:

Α. Τα μηνύματα και τα άρθρα, εκφράζουν την άποψη των συντακτών τους και όχι την επίσημη θέση του ιστότοπου, εκτός εάν κάτι τέτοιο δηλώνεται ρητά από αρμόδιο μέλος της ομάδας διαχείρισης.

Β. Στο επάνω μέρος της ιστοσελίδας υπάρχει η αναζήτηση, η οποία περιέχει μια αρκετά μεγάλη βάση δεδομένων στον τομέα της ηλεκτρολογίας. Με γράμματα ή με μικρές λέξεις κλειδιά, θα βρείτε αυτό που αναζητάτε στον κλάδο της ηλεκτρολογίας.

Γ. Απαγορεύεται η αντιγραφή άρθρων χωρίς τη ρητή ή γραπτή μας συναίνεση. Για την πλήρη αναδημοσίευση άρθρου απαιτείται ρητή άδεια από το δημιουργό του, ή σε αυτόν που ανήκουν τα πνευματικά δικαιώματα. Για αντιγραφή άρθρων, παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας στο info@electricalnews.gr Στα άρθρα που θα επιτραπεί η αντιγραφή, να αναγράφετε στο κάτω μέρος την πηγή τουλάχιστον, με σύνδεσμο ο οποίος θα οδηγεί κατ ευθείαν στο σωστό άρθρο.

2) Γενικά για την ιστοσελίδα μας:

Η σελίδα αυτή δημιουργήθηκε με σκοπό να μαζέψει όσο περισσότερες πληροφορίες υπάρχουν στον κλάδο της ηλεκτρολογίας, να παρουσιάσει νέο υλικό ή εταιρείες κατασκευής ηλεκτρολογικού υλικού, εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, τεχνολογία στο κομμάτι των υπολογιστών και του software, να παρέχει γνώση και πληροφορία σε Ηλεκτρολόγους, Ηλεκτρονικούς, ανθρώπους που ασχολούνται είτε από χόμπι είτε επαγγελματικά με το Hardware, απλούς πολίτες που πολλές φορές τους δημιουργούνται απορίες πάνω σε πολλά από αυτά τα θέματα και θα ήθελαν κάποιες βασικές πληροφορίες ώστε να γνωρίζουν που θα απευθυνθούν και γενικότερα, ενημέρωση σε Ηλεκτρολογία - τεχνολογία - τεχνικά άρθρα.

Δεν υπάρχει ούτε μία πιθανότητα η σελίδα αυτή να δημοσιεύσει συνδικαλιστικό ή πολιτικό περιεχόμενο και γενικότερα περιεχόμενο που φέρνει σε αντιπαράθεση επαγγελματίες, απλούς αναγνώστες, εταιρείες κλπ.

Αφορά μόνο προώθηση ιδεών και γνώσεων για τον κλάδο της Ηλεκτρολογίας και της Τεχνολογίας.

Τα άρθρα έχουν κυρίως εκπαιδευτικό χαρακτήρα και είναι γραμμένα με τρόπο, όσο γίνεται πιο κατανοητό για όλους, είτε είναι επαγγελματίες είτε είναι απλοί αναγνώστες που τους ενδιαφέρει η θεματολογία μας.

Γνωρίζω ότι έχουμε ανοίξει πολλά κεφάλαια πχ: Ηλεκτρολογία -  τηλεπικοινωνίες - υπολογιστές - τεχνολογία -κινητά και πολλά ακόμη και αυτό καθιστά το έργο της σελίδας ακόμη πιο δύσκολο. Προσπαθούμε καθημερινά να εμπλουτίσουμε τη βάση δεδομένων μας με νέα άρθρα σε όσες περισσότερες κατηγορίες μπορούμε.

Ζητούμε την κατανόηση του κοινού, καθημερινά συνδυάζουμε τις προσωπικές μας δουλειές και την ενημέρωση της σελίδας ώστε να υπάρχει υλικό για όλα όσα προαναφέραμε, στη σοβαρότερη και εγκυρότερη μορφή που είναι εφικτό.

Πριν δημοσιευτεί κάποιο άρθρο, κοιτάμε να είναι όσο πιο εμπεριστατωμένο γίνεται και να μη δίνει λανθασμένες ή παραπλανητικές πληροφορίες.

3) Διαφημίσεις

Οποιοσδήποτε θελήσει ή επιθυμεί να διαφημιστεί σε αυτή τη σελίδα με τον τρόπο δημοσίευσης κάποιου άρθρου, θα πρέπει να μεριμνεί ώστε το άρθρο να έχει κυρίως εκπαιδευτικό χαρακτήρα πάνω σε αυτό που θα παρουσιάσει. Πχ: Αν είναι κατασκευαστής κάποιου υλικού, θα πρέπει να παρουσιάσει το υλικό αυτό με κάθε λεπτομέρεια καθώς και το τι ακριβώς κάνει  και κατόπιν αυτού, να παρουσιάσει με κάποιο link την εταιρεία του ή τη μάρκα του υλικού που αντιπροσωπεύει.

Για διαφήμιση, υπάρχουν τα banner σε όλες τις σελίδες και μπορούν να μπουν ακόμη και στα άρθρα διακριτικά banners τα οποία με τα αντίστοιχα links θα οδηγούν στην εκάστοτε εταιρεία.

Υπάρχει και η δυνατότητα παρουσίασης ακόμη και σε μορφή βιντεοσκόπησης της εταιρείας του, από ανθρώπους μας, οι οποίοι θα αναλάβουν τη βιντεοσκόπηση σε συνεργασία πάντα με υπεύθυνο της εταιρείας ο οποίος θα εξηγεί καθ όλη τη διάρκεια το κάθε τι που βλέπουμε στο βίντεο, ώστε να έχει και τη μορφή εκπαίδευσης αλλά και την καλύτερη διαφημιστική καμπάνια της κάθε εταιρείας.

Υπάρχει η δυνατότητα βιντεοσκόπησης ακόμη και με droners.

4) Forum (το Forum θα λειτουργήσει προσεχώς, κατασκευάζεται για την καλύτερη και ασφαλέστερη λειτουργία, του forum και των χρηστών)

Α. Τα μέλη οφείλουν να συμμετέχουν με ευπρέπεια και κατά τρόπο που σέβεται την ισχύουσα νομοθεσία, τα υπόλοιπα μέλη και την ομαλή λειτουργία του ιστότοπου, κατά την κρίση της ομάδας διαχείρισης, προκειμένου να διατηρούν το δικαίωμα της συμμετοχής στον ιστότοπο. Ιδιαίτερα, τα μέλη οφείλουν:

 • Να αξιοποιούν την αναζήτηση του ιστότοπου ώστε να αποφεύγεται η άσκοπη επανάληψη.
 • Να εκφράζονται σαφώς, ευπρεπώς και ευανάγνωστα και να δίνουν περιγραφικούς τίτλους στα θέματα.
 • Να σέβονται τους συνομιλητές τους, ιδίως όταν διαφωνούν με τις απόψεις τους, έχοντας υπ’ όψιν τους ότι είναι θεμιτή η κριτική στις ιδέες και απόψεις αλλά όχι σε όσους τις εκφέρουν, αποφεύγοντας εκφράσεις που θίγουν τον σεξουαλικό προσανατολισμό ή τις πολιτικές ή αθλητικές ή προσωπικές ή άλλες προτιμήσεις του κάθε μέλους.
 • Να χρησιμοποιούν την ελληνική γλώσσα στην ελληνική γραφή και να χρησιμοποιούν λατινικούς χαρακτήρες στην ξένη ορολογία. Η χρήση άλλων γλωσσών επιτρέπεται στο ατομικό προφίλ και την υπογραφή των μελών αλλά και σε μηνύματα, κατά την κρίση της ομάδας διαχείρισης.
 • Να παραμένουν εντός της θεματολογίας της ιστοσελίδας, των ενοτήτων και των επί μέρους θεμάτων, να μην δημοσιεύουν αμιγώς πολιτικά μηνύματα ούτε να συμμετέχουν σε πολιτικές ή κομματικές συζητήσεις και αντιπαραθέσεις.
 • Να τεκμηριώνουν κατά το δυνατόν τις απόψεις τους. Όταν, στα πλαίσια ενημερωτικού χαρακτήρα, είναι αναγκαία η παράθεση περικοπών κειμένου ή λοιπού υλικού δημοσιευμένου σε άλλα μέσα (περιοδικά, εφημερίδες, βιβλία, ιστοσελίδες κλπ) θα πρέπει να γίνεται ρητή μνεία του μέσου όπου δημοσιεύθηκε αρχικά το υλικό που αναπαράγεται ή του δημιουργού του.
 • Έχοντας υπ’ όψιν τους ότι ο παρών ιστότοπος είναι προσβάσιμος σε μέλη ανεξαρτήτου ηλικίας, να ΜΗΝ δημοσιεύουν θέματα με σεξουαλικό περιεχόμενο ούτε συνδέσμους (links) ή παραπομπές σε ιστοσελίδες με σεξουαλικό περιεχόμενο.
 • Σε περίπτωση δημοσίευσης πλέον του ενός (1) αρχείου πολυμέσων (video, ήχος, φωτογραφία) ανά μήνυμα, να κάνουν χρήση της λειτουργίας SPOILER σε αναλογία "ένα spoiler ανά αρχείο", έχοντας υπ’ όψιν τους ότι μόνη η χρήση φωτογραφιών ή βίντεο ως απάντηση σε μία συζήτηση δεν είναι επιτρεπτή, κατά την κρίση της ομάδας διαχείρισης. Επιπλέον να μην χρησιμοποιούν τη λειτουργία αυτόματης αναπαραγωγής (autoplay) στα video που ενσωματώνουν στα μηνύματά τους.
 • Να διατηρούν μόνο έναν λογαριασμό και να δηλώνουν έγκυρη διεύθυνση ηλεκτρονικής αλληλογραφίας, η οποία θα χρησιμοποιείται μόνο για ζητήματα σχετικά με τη λειτουργία του ιστότοπου και δε θα κοινοποιείται σε τρίτους χωρίς τη ρητή συναίνεση του μέλους.
 • Να μη δημοσιεύουν το ίδιο θέμα ή μήνυμα περισσότερες από μία φορές και να μη διατηρούν θέματα στην επιφάνεια με συνεχή δημοσίευση μηνυμάτων [bumping]. Επιπλέον, να μη δημοσιεύουν νέο μήνυμα σε θέμα η συζήτηση του οποίου έχει σταματήσει πλέον του τριμήνου, εκτός εάν το νέο μήνυμα προσφέρει νέες και ουσιώδεις πληροφορίες για το υπό συζήτηση θέμα, κατά την κρίση της ομάδας διαχείρισης.
 • Να μη συμμετέχουν στον ιστότοπο με σκοπό τη διαφήμιση εμπορικών προϊόντων ή υπηρεσιών και να μην δημοσιεύουν τα λεγόμενα referral links προς οποιαδήποτε ιστοσελίδα ή υπηρεσία.
 • Να μην αναζητούν και να μη δημοσιεύουν συνδέσμους ή πληροφορίες για την απόκτηση, με οποιονδήποτε τρόπο, παράνομων αντιγράφων υλικού που προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικής ιδιοκτησίας.
 • Εφόσον διατηρούν υπογραφή, αυτή να είναι διακριτική, να μην υπερβαίνει συνολικά σε διαστάσεις είτε μία (1) εικόνα μεγέθους 400x90 και 50 Kilobytes είτε τις πέντε (5) γραμμές κειμένου (μεγέθους γραμματοσειράς 14) και να μη διαφημίζει εμπορικά προϊόντα ή εμπορικές υπηρεσίες. Το μέγιστο όριο των avatars είναι 90x90 με ανώτατο επιτρεπόμενο μέγεθος τα 50Kb. Η ομάδα διαχείρισης του ιστότοπου δικαιούται να αφαιρέσει υπογραφές και avatars τα οποία κρίνει μη επιτρεπτά ή προσβλητικά ή αντίθετα με τους παρόντες Όρους Χρήσης.

Β. Επαφίεται στην κρίση της ομάδας διαχείρισης αν θα παραμένουν ενεργά θέματα ή μηνύματα, η θεματολογία των οποίων, έχει αποδειχθεί εμπειρικά, ότι οδηγεί σε αντιπαραθέσεις, αντεγκλήσεις ή συζητήσεις και μηνύματα αμφίβολης αξίας, χρησιμότητας και κοσμιότητας. Επιπλέον, οποιοδήποτε μήνυμα παραβιάζει τους παρόντες Όρους Χρήσης ή δεν ταιριάζει, κατά την κρίση της ομάδας διαχείρισης, με το ύφος και το περιεχόμενο του ιστότοπου, θα κλειδώνεται ή θα διαγράφεται κατά περίπτωση. Ο δε συγγραφέας του θα υπόκειται, κατά την κρίση της ομάδας διαχείρισης, σε προσωρινή ή μόνιμη διακοπή της εισόδου του στον ιστότοπο (ban).

Δ. Τα μέλη συμφωνούν ότι ο λογαριασμός τους στον παρόντα ιστότοπο είναι δυνατόν να χρησιμοποιείται για την είσοδο και λειτουργία όλων των υπηρεσιών που προσφέρονται ή θα προσφερθούν στο μέλλον από το electricalnews.gr

Ε. Τα μέλη οφείλουν να αποδέχονται την τελική κρίση των συντονιστών για θέματα σχετικά με τη διαχείριση του ιστότοπου. Δεν επιτρέπεται η προσπάθεια άσκησης συντονιστικών καθηκόντων, έστω και εμμέσως. Απορίες και σχόλια σχετικά με την εφαρμογή των παρόντων Όρων Χρήσης δεν επιτρέπεται να διατυπώνονται δημόσια αλλά με προσωπικό μήνυμα προς τον αρμόδιο συντονιστή ή συντονίστρια ή τον διαχειριστή.

ΣΤ. Η παράβαση των παρόντων όρων καθώς και η προσπάθεια παράκαμψής τους με οποιονδήποτε τρόπο, επιφέρει τη λήψη μέτρων, περιλαμβανομένου του μόνιμου αποκλεισμού από τον ιστότοπο (ban), κατά την κρίση των συντονιστών.

Σημείωση πνευματικής ιδιοκτησίας: Η αναπαραγωγή των μηνυμάτων που δημοσιεύονται στο electricalnews.gr χωρίς άδεια απαγορεύεται. Τα πνευματικά δικαιώματα του πρωτότυπου περιεχομένου των μηνυμάτων ανήκουν στους συντάκτες τους, εκτός από τη δημοσιευμένη στον ιστότοπο υπόσταση των μηνυμάτων, την οποία παραχωρούν χωρίς αντάλλαγμα και ανέκκλητα στο electricalnews.gr

Σας ευχόμαστε καλή περιήγηση και διαμονή στην ιστοσελίδα μας και ελπίζουμε να σας φανεί χρήσιμη.

Με εκτίμηση

Θέματα κλάδου Ηλεκτρολογίας

Το video της εβδομάδας