• 28 Δεκεμβρίου 2016
 • 1846

Κάρτα Γραφικών (GPU)

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Οι επεξεργαστές αποτελούν αδιαμφισβήτητα ένα από τα πιο σύνθετα εξαρτήματα...

που μπορούμε να συναντήσουμε στο εσωτερικό ενός ηλεκτρονικού υπολογιστή. Το ίδιο, όμως, μπορεί να ειπωθεί και για τις κάρτες γραφικών, οι οποίες αποτελούν και το μεγαλύτερο παράγοντα για την απόδοση του υπολογιστή σας στα βιντεοπαιχνίδια. Ίσως να έχετε αναρωτηθεί, πόση μνήμη χρειάζεται μια κάρτα γραφικών ή ποιες είναι διαφορές μεταξύ των εκδόσεων των PCI Express. Για αυτό το λόγο, λοιπόν, παρακάτω θα προσπαθήσουμε να ξεκαθαρίσουμε λιγάκι το τοπίο.

Κατηγορία

Στον τομέα των καρτών γραφικών υπάρχουν δύο βασικές κατηγορίες. Η πρώτη κατηγορία απευθύνεται στους χρήστες επιτραπέζιων ηλεκτρονικών υπολογιστών (desktop), με τα πιο διαδεδομένα προϊόντα αυτής της κατηγορίας να είναι οι κάρτες γραφικών Intel HD, AMD Radeon και NVIDIA GeForce . Η άλλη κατηγορία προορίζεται για σταθμούς εργασίας ή servers. Τα περισσότερα προϊόντα αυτής της κατηγορίας συμπεριλαμβάνονται στις σειριές FirePro και Quadro, της AMD και Nvidia αντίστοιχα.

Οι κύριες διαφορές μεταξύ των δύο κατηγοριών εντοπίζονται στην ακρίβεια και την ταχύτητά τους. Στην καθημερινή χρήση, η απόλυτη ακρίβεια δεν είναι πραγματικά αναγκαία δεδομένου ότι ένα μικρό artifact που ίσως εμφανιστεί σε ένα καρέ δεν είναι καν αισθητό στο ανθρώπινο μάτι. Όταν, όμως, πρόκειται για τη δημιουργία ενός 3D μοντέλου ή για κάποια εξομοίωση, το παραμικρό artifact μπορεί να προκαλέσει μεγάλα προβλήματα. Σε ένα επαγγελματικό περιβάλλον, πρέπει να είστε 100% σίγουροι ότι τα πάντα είναι σωστά την πρώτη φορά και ότι δεν υπάρχουν λάθη στα αποτελέσματα. Έτσι, σε αυτή την περίπτωση είναι προτιμότερο να χρησιμοποιήσετε μια πιο ακριβής, αλλά ελαφρώς πιο αργή κάρτα εργασίας.

Η άλλη διαφορά μεταξύ των desktop και workstation καρτών είναι ότι πολλές κάρτες εργασίας συμπεριλαμβάνουν χαρακτηριστικά που επιτρέπουν την καλύτερη απόδοσή τους σε ορισμένες επαγγελματικές σουίτες λογισμικού από εταιρείες όπως η Adobe και η AutoDesk.

Διασύνδεση/ Διάυλος Επικοινωνίας

Η διασύνδεση (interface) μιας κάρτας γραφικών είναι απλά το είδος της θύρας της μητρικής πλακέτας για το οποίο η κάρτα γραφικών έχει σχεδιαστεί για να λειτουργεί. Οι περισσότερες κάρτες σήμερα χρησιμοποιούν, είτε το δίαυλο PCI Express 2.0, είτε το PCI Express 3.0. Γενικά προτιμάτε να ταιριάζει η έκδοση του PCI Express της κάρτας σας με την έκδοση της υποδοχή της μητρική σας πλακέτας. Μπορείτε όμως να χρησιμοποιήσετε μια PCI Express 2.0 κάρτα σε μια υποδοχή έκδοσης 3.0 ή αντίστοιχα μια PCI Express 3.0 κάρτα σε μια υποδοχή έκδοσης 2.0. Ενδέχεται να έχετε μια πολύ μικρή μείωση απόδοσης, αλλά πολλές αναφορές έχουν δείξει ότι ακόμη και οι πιο γρήγορες κάρτες γραφικών που διατίθενται σήμερα δεν είναι σε θέση να χρησιμοποιούν όλα το διαθέσιμο bandwidth του PCI Express 2.0, πόσο μάλλον το bandwidth του PCI Express 3.0.

Όσον αφορά το x16 που αναγράφεται πολλές φορές στο τέλος της έκδοσης (π.χ. PCI Express 3.0 x16) αναφέρεται στον αριθμό των λωρίδων PCI που η κάρτα απαιτεί. Μπορείτε να το σκέφτεστε για παράδειγμα σαν έναν αυτοκινητόδρομο. Όσες περισσότερες λουρίδες κυκλοφορίας έχει τόσο περισσότερα αυτοκίνητα -δεδομένα στην προκυμμένη περίπτωση- μπορούν να περάσουν ταυτόχρονα. Αυτό όμως προκαλεί πολλές φορές μια μικρή σύγχυση, καθώς υπάρχουν συχνά slots σε μια μητρική που είναι το ίδιο μέγεθος με x16 υποδοχές, αλλά στην πραγματικότητα λειτουργούν σε ταχύτητες x8. Εκτός από αυτό, σε ορισμένες μητρικές, αν χρησιμοποιείτε πολλαπλές υποδοχές (για SLI ή Crossfire για παράδειγμα), ακόμη και αν οι δύο σχισμές που χρησιμοποιείτε είναι για ταχύτητες x16, στην πραγματικότητα το σύστημα θα χρησιμοποιεί τις κάρτες μόνο σε ταχύτητες x8. Σε αντίθεση με τις εκδόσεις του PCI Express, εδώ θα δείτε πιθανόν μια μικρή απώλεια στην απόδοση κατά τη χρήση high-end καρτών γραφικών σε μια υποδοχή x8. Για αυτό είναι επιτακτική ανάγκη να ελέγχεται από τον κατασκευαστή ποια slots της μητρικής σας λειτουργούν στην πραγματικότητα σε ταχύτητες x16 και ποια σε x8.

Αρχιτεκτονική

Όπως και στους επεξεργαστές, η αρχιτεκτονική που αξιοποιεί το chip μια κάρτας γραφικών είναι ουσιαστικά η διάταξη των διάφορων στοιχείων, τα οποία το απαρτίζουν, στο εσωτερικό του. Αφορά, δηλαδή, στην τοποθέτηση των stream processors, των texture units κ.α. εντός του chip. Οι πιο πρόσφατες αρχιτεκτονικές φέρνουν συνήθως αυξημένες αποδόσεις, μειωμένη κατανάλωση ενέργειας και νέα χαρακτηριστικά. Διάφορες αρχιτεκτονικές της Nvidia και της AMD είναι, μεταξύ άλλων, οι Kepler, Fermi και GCN.

Ταχύτητα του πυρήνα

Η ταχύτητα του πυρήνα (που συνήθως αναφέρεται και ως η συχνότητα) μιας κάρτας γραφικών είναι η ταχύτητα με την οποία ο πυρήνας της λειτουργεί και τυπικά αναφέρεται σε MHz ή GHz. Λόγω των διακυμάνσεων στις αρχιτεκτονικές των GPUs, δύο κάρτες γραφικών με την ίδια ταχύτητα ρολογιού δε θα αποδίδουν κατ 'ανάγκη το ίδιο. Ο αριθμός των πυρήνων, το μέγεθος/ τύπος/ ταχύτητα της μνήμης καθώς και η συνολική αρχιτεκτονική παίζουν σημαντικό ρόλο. Ωστόσο, σε περίπτωση που τα πάντα είναι ίδια, μια κάρτα με μεγαλύτερη ταχύτητα ρολογιού θα είναι πάντα γρηγορότερη. Το μειονέκτημα, όμως, είναι πως όσο υψηλότερη ταχύτητα πυρήνα έχει μια GPU είναι τόσο περισσότερη ενέργεια (και επομένως θερμότητα) είναι απαραίτητη.

Boost Speed

Το Boost Speed είναι ένα αρκετά νέο χαρακτηριστικό που εντοπίζεται σε μερικές κάρτες και είναι παρόμοιο με το Turbo Boost της Intel για τους επεξεργαστές. Με απλά λόγια, το Boost είναι ένα προσωρινό overclock που αυξάνει τη συχνότητα του πυρήνα της κάρτας, όταν απαιτείται πρόσθετη ισχύς. Αυτό μπορεί να συμβεί μόνο εφόσον η GPU είναι κάτω από ένα ορισμένο όριο ισχύος, ρεύματος και θερμοκρασίας.

Stream Processors

Οι stream processors (ή CUDA cores, όπως, τους ονομάζει η Nvidia) είναι ο αριθμός των πυρήνων που διαθέτει το chip της κάρτας γραφικών. Κάθε πυρήνας συμβάλλει στη συνολική ισχύ της κάρτας γραφικών, έτσι με την προσθήκη περισσότερων πυρήνων η συνολική ισχύς της GPU αυξάνεται. Λόγω του τρόπου λειτουργίας τους, δεν υπάρχει σχεδόν κανένα μειονέκτημα στους περισσότερους πυρήνες.

Ένα πολύ σημαντικό πράγμα που πρέπει να σημειωθεί είναι ότι δεν μπορείτε να συγκρίνετε τον αριθμό των πυρήνων σε κάρτες με διαφορετική αρχιτεκτονική. Για παράδειγμα, μια AMD Radeon HD 7970 3GB έχει 2048 stream processors, ενώ η NVIDIA Geforce GTX 670 2GB έχει μόνο 1344 CUDA cores. Όμως, όσον αφορά τις επιδόσεις τους στο gaming, και οι δυο κάρτες είναι παρόμοιες.

Video Memory

H μνήμη βίντεο είναι κάτι σαν την RAM του κύριου συστήματος, δεδομένου ότι ενεργεί ως ένας χώρος προσωρινής αποθήκευσης δεδομένων. Συνήθως, οι κάρτες γραφικών χρησιμοποιούν το ποσό της μνήμης βίντεο που είναι κατάλληλη για την ισχύ της κάρτας, αλλά μερικές φορές υπάρχουν διαθέσιμες πολλαπλές εκδόσεις. Ενώ γενικά περισσότερη μνήμη RAM είναι καλύτερη, έχοντας περισσότερη μνήμη RAM δεν σημαίνει απαραίτητα και αύξηση της απόδοσης. Έτσι, ανάλογα με τα προγράμματα ή βιντεοπαιχνίδια που εκτελείται, οι κάρτες με περισσότερη μνήμη RAM μπορεί να μην έχουν πάντα πλεονέκτημα απόδοσης σε σύγκριση με κάρτες με λιγότερη μνήμη RAM. Αν και πρέπει να σημειωθεί ότι η απόδοση ενός συστήματος κατά τη χρήση πολλαπλών οθονών, μεγάλων αναλύσεων ή επαγγελματικού λογισμικού επωφελείται αρκετά από την επιπλέον μνήμη.

Τύπος μνήμης

Ο τύπος μνήμης μιας κάρτας γραφικών είναι το είδος της μνήμης RAM που χρησιμοποιείται στην κάρτα. Οι περισσότερες σύγχρονες κάρτες χρησιμοποιούν GDDR5 μνήμες η οποίες είναι ουσιαστικά DDR3 μνήμες που έχουν βελτιστοποιηθεί για την χρήση σε κάρτες γραφικών. Μερικές βασικές κάρτες γραφικών απλά χρησιμοποιούν GDDR3 RAM, θυσιάζοντας ένα αξιοπρεπές ποσό της απόδοσης τους. Μέχρι μια νέα έκδοση RAM να κυκλοφορήσει, οι GDDR5 και GDDR3 είναι οι μόνες δύο εκδόσεις που θα συναντήσετε στις σύγχρονες κάρτες γραφικών.

Ταχύτητα μνήμης

Η ταχύτητα της μνήμης RAM μιας κάρτας γραφικών αναφέρεται συνήθως σε MHz και αναφέρεται βασικά στην ταχύτητα που η κάρτα γραφικών μπορεί να έχει πρόσβαση στα δεδομένα που είναι αποθηκευμένα στην μνήμη RAM. Προφανώς, όσο πιο γρήγορα η κάρτα μπορεί να έχει πρόσβαση στα δεδομένα, τόσο λιγότερο χρόνο θα πρέπει να περιμένει για να τα επεξεργαστεί. Έτσι, σε σχεδόν όλες τις περιπτώσεις όσο πιο μεγάλη η ταχύτητα της μνήμης, τόσο το καλύτερο.

Memory Bus Width

Ενώ η γρήγορη μνήμη είναι σημαντική, η κάρτα γραφικών πρέπει να είναι πράγματι σε θέση να επεξεργαστεί τα δεδομένα από τη μνήμη γρήγορα. Από τεχνικής απόψεως, το bus width είναι η ποσότητα των δεδομένων στα οποία μπορεί να έχει πρόσβαση η κάρτα γραφικών από τη μνήμη της, σε κάθε κύκλο του ρολογιού της. Έτσι, αν κάνετε κάτι που χρησιμοποιεί πολλή μνήμη, θέλετε να έχετε ένα μεγάλο Bus Width, προκειμένου τα δεδομένα να μεταφέρονται αποτελεσματικά προς και από τη μνήμη της κάρτας. Ακριβώς όπως και με μέγεθος της μνήμης RAM, περισσότερο είναι καλύτερο, αλλά από ένα σημείο και μετά τα οφέλη του ''περισσότερου'' ελαχιστοποιούνται.

Ολόκληρο το άρθρο μπορείτε να το διαβάσετε στον παρακάτω σύνδεσμο: unboxholics.com

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Σκληρός δίσκος SSD - Solid State Drive Μνήμη (Ram) »

ΣΗΜΕΙΩΣΗ! Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη εμπειρία σας

Περισσότερες πληροφορίες

Αποδοχή

1) Γενικοί όροι:

Α. Τα μηνύματα και τα άρθρα, εκφράζουν την άποψη των συντακτών τους και όχι την επίσημη θέση του ιστότοπου, εκτός εάν κάτι τέτοιο δηλώνεται ρητά από αρμόδιο μέλος της ομάδας διαχείρισης.

Β. Στο επάνω μέρος της ιστοσελίδας υπάρχει η αναζήτηση, η οποία περιέχει μια αρκετά μεγάλη βάση δεδομένων στον τομέα της ηλεκτρολογίας. Με γράμματα ή με μικρές λέξεις κλειδιά, θα βρείτε αυτό που αναζητάτε στον κλάδο της ηλεκτρολογίας.

Γ. Απαγορεύεται η αντιγραφή άρθρων χωρίς τη ρητή ή γραπτή μας συναίνεση. Για την πλήρη αναδημοσίευση άρθρου απαιτείται ρητή άδεια από το δημιουργό του, ή σε αυτόν που ανήκουν τα πνευματικά δικαιώματα. Για αντιγραφή άρθρων, παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας στο info@electricalnews.gr Στα άρθρα που θα επιτραπεί η αντιγραφή, να αναγράφετε στο κάτω μέρος την πηγή τουλάχιστον, με σύνδεσμο ο οποίος θα οδηγεί κατ ευθείαν στο σωστό άρθρο.

2) Γενικά για την ιστοσελίδα μας:

Η σελίδα αυτή δημιουργήθηκε με σκοπό να μαζέψει όσο περισσότερες πληροφορίες υπάρχουν στον κλάδο της ηλεκτρολογίας, να παρουσιάσει νέο υλικό ή εταιρείες κατασκευής ηλεκτρολογικού υλικού, εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, τεχνολογία στο κομμάτι των υπολογιστών και του software, να παρέχει γνώση και πληροφορία σε Ηλεκτρολόγους, Ηλεκτρονικούς, ανθρώπους που ασχολούνται είτε από χόμπι είτε επαγγελματικά με το Hardware, απλούς πολίτες που πολλές φορές τους δημιουργούνται απορίες πάνω σε πολλά από αυτά τα θέματα και θα ήθελαν κάποιες βασικές πληροφορίες ώστε να γνωρίζουν που θα απευθυνθούν και γενικότερα, ενημέρωση σε Ηλεκτρολογία - τεχνολογία - τεχνικά άρθρα.

Δεν υπάρχει ούτε μία πιθανότητα η σελίδα αυτή να δημοσιεύσει συνδικαλιστικό ή πολιτικό περιεχόμενο και γενικότερα περιεχόμενο που φέρνει σε αντιπαράθεση επαγγελματίες, απλούς αναγνώστες, εταιρείες κλπ.

Αφορά μόνο προώθηση ιδεών και γνώσεων για τον κλάδο της Ηλεκτρολογίας και της Τεχνολογίας.

Τα άρθρα έχουν κυρίως εκπαιδευτικό χαρακτήρα και είναι γραμμένα με τρόπο, όσο γίνεται πιο κατανοητό για όλους, είτε είναι επαγγελματίες είτε είναι απλοί αναγνώστες που τους ενδιαφέρει η θεματολογία μας.

Γνωρίζω ότι έχουμε ανοίξει πολλά κεφάλαια πχ: Ηλεκτρολογία -  τηλεπικοινωνίες - υπολογιστές - τεχνολογία -κινητά και πολλά ακόμη και αυτό καθιστά το έργο της σελίδας ακόμη πιο δύσκολο. Προσπαθούμε καθημερινά να εμπλουτίσουμε τη βάση δεδομένων μας με νέα άρθρα σε όσες περισσότερες κατηγορίες μπορούμε.

Ζητούμε την κατανόηση του κοινού, καθημερινά συνδυάζουμε τις προσωπικές μας δουλειές και την ενημέρωση της σελίδας ώστε να υπάρχει υλικό για όλα όσα προαναφέραμε, στη σοβαρότερη και εγκυρότερη μορφή που είναι εφικτό.

Πριν δημοσιευτεί κάποιο άρθρο, κοιτάμε να είναι όσο πιο εμπεριστατωμένο γίνεται και να μη δίνει λανθασμένες ή παραπλανητικές πληροφορίες.

3) Διαφημίσεις

Οποιοσδήποτε θελήσει ή επιθυμεί να διαφημιστεί σε αυτή τη σελίδα με τον τρόπο δημοσίευσης κάποιου άρθρου, θα πρέπει να μεριμνεί ώστε το άρθρο να έχει κυρίως εκπαιδευτικό χαρακτήρα πάνω σε αυτό που θα παρουσιάσει. Πχ: Αν είναι κατασκευαστής κάποιου υλικού, θα πρέπει να παρουσιάσει το υλικό αυτό με κάθε λεπτομέρεια καθώς και το τι ακριβώς κάνει  και κατόπιν αυτού, να παρουσιάσει με κάποιο link την εταιρεία του ή τη μάρκα του υλικού που αντιπροσωπεύει.

Για διαφήμιση, υπάρχουν τα banner σε όλες τις σελίδες και μπορούν να μπουν ακόμη και στα άρθρα διακριτικά banners τα οποία με τα αντίστοιχα links θα οδηγούν στην εκάστοτε εταιρεία.

Υπάρχει και η δυνατότητα παρουσίασης ακόμη και σε μορφή βιντεοσκόπησης της εταιρείας του, από ανθρώπους μας, οι οποίοι θα αναλάβουν τη βιντεοσκόπηση σε συνεργασία πάντα με υπεύθυνο της εταιρείας ο οποίος θα εξηγεί καθ όλη τη διάρκεια το κάθε τι που βλέπουμε στο βίντεο, ώστε να έχει και τη μορφή εκπαίδευσης αλλά και την καλύτερη διαφημιστική καμπάνια της κάθε εταιρείας.

Υπάρχει η δυνατότητα βιντεοσκόπησης ακόμη και με droners.

4) Forum (το Forum θα λειτουργήσει προσεχώς, κατασκευάζεται για την καλύτερη και ασφαλέστερη λειτουργία, του forum και των χρηστών)

Α. Τα μέλη οφείλουν να συμμετέχουν με ευπρέπεια και κατά τρόπο που σέβεται την ισχύουσα νομοθεσία, τα υπόλοιπα μέλη και την ομαλή λειτουργία του ιστότοπου, κατά την κρίση της ομάδας διαχείρισης, προκειμένου να διατηρούν το δικαίωμα της συμμετοχής στον ιστότοπο. Ιδιαίτερα, τα μέλη οφείλουν:

 • Να αξιοποιούν την αναζήτηση του ιστότοπου ώστε να αποφεύγεται η άσκοπη επανάληψη.
 • Να εκφράζονται σαφώς, ευπρεπώς και ευανάγνωστα και να δίνουν περιγραφικούς τίτλους στα θέματα.
 • Να σέβονται τους συνομιλητές τους, ιδίως όταν διαφωνούν με τις απόψεις τους, έχοντας υπ’ όψιν τους ότι είναι θεμιτή η κριτική στις ιδέες και απόψεις αλλά όχι σε όσους τις εκφέρουν, αποφεύγοντας εκφράσεις που θίγουν τον σεξουαλικό προσανατολισμό ή τις πολιτικές ή αθλητικές ή προσωπικές ή άλλες προτιμήσεις του κάθε μέλους.
 • Να χρησιμοποιούν την ελληνική γλώσσα στην ελληνική γραφή και να χρησιμοποιούν λατινικούς χαρακτήρες στην ξένη ορολογία. Η χρήση άλλων γλωσσών επιτρέπεται στο ατομικό προφίλ και την υπογραφή των μελών αλλά και σε μηνύματα, κατά την κρίση της ομάδας διαχείρισης.
 • Να παραμένουν εντός της θεματολογίας της ιστοσελίδας, των ενοτήτων και των επί μέρους θεμάτων, να μην δημοσιεύουν αμιγώς πολιτικά μηνύματα ούτε να συμμετέχουν σε πολιτικές ή κομματικές συζητήσεις και αντιπαραθέσεις.
 • Να τεκμηριώνουν κατά το δυνατόν τις απόψεις τους. Όταν, στα πλαίσια ενημερωτικού χαρακτήρα, είναι αναγκαία η παράθεση περικοπών κειμένου ή λοιπού υλικού δημοσιευμένου σε άλλα μέσα (περιοδικά, εφημερίδες, βιβλία, ιστοσελίδες κλπ) θα πρέπει να γίνεται ρητή μνεία του μέσου όπου δημοσιεύθηκε αρχικά το υλικό που αναπαράγεται ή του δημιουργού του.
 • Έχοντας υπ’ όψιν τους ότι ο παρών ιστότοπος είναι προσβάσιμος σε μέλη ανεξαρτήτου ηλικίας, να ΜΗΝ δημοσιεύουν θέματα με σεξουαλικό περιεχόμενο ούτε συνδέσμους (links) ή παραπομπές σε ιστοσελίδες με σεξουαλικό περιεχόμενο.
 • Σε περίπτωση δημοσίευσης πλέον του ενός (1) αρχείου πολυμέσων (video, ήχος, φωτογραφία) ανά μήνυμα, να κάνουν χρήση της λειτουργίας SPOILER σε αναλογία "ένα spoiler ανά αρχείο", έχοντας υπ’ όψιν τους ότι μόνη η χρήση φωτογραφιών ή βίντεο ως απάντηση σε μία συζήτηση δεν είναι επιτρεπτή, κατά την κρίση της ομάδας διαχείρισης. Επιπλέον να μην χρησιμοποιούν τη λειτουργία αυτόματης αναπαραγωγής (autoplay) στα video που ενσωματώνουν στα μηνύματά τους.
 • Να διατηρούν μόνο έναν λογαριασμό και να δηλώνουν έγκυρη διεύθυνση ηλεκτρονικής αλληλογραφίας, η οποία θα χρησιμοποιείται μόνο για ζητήματα σχετικά με τη λειτουργία του ιστότοπου και δε θα κοινοποιείται σε τρίτους χωρίς τη ρητή συναίνεση του μέλους.
 • Να μη δημοσιεύουν το ίδιο θέμα ή μήνυμα περισσότερες από μία φορές και να μη διατηρούν θέματα στην επιφάνεια με συνεχή δημοσίευση μηνυμάτων [bumping]. Επιπλέον, να μη δημοσιεύουν νέο μήνυμα σε θέμα η συζήτηση του οποίου έχει σταματήσει πλέον του τριμήνου, εκτός εάν το νέο μήνυμα προσφέρει νέες και ουσιώδεις πληροφορίες για το υπό συζήτηση θέμα, κατά την κρίση της ομάδας διαχείρισης.
 • Να μη συμμετέχουν στον ιστότοπο με σκοπό τη διαφήμιση εμπορικών προϊόντων ή υπηρεσιών και να μην δημοσιεύουν τα λεγόμενα referral links προς οποιαδήποτε ιστοσελίδα ή υπηρεσία.
 • Να μην αναζητούν και να μη δημοσιεύουν συνδέσμους ή πληροφορίες για την απόκτηση, με οποιονδήποτε τρόπο, παράνομων αντιγράφων υλικού που προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικής ιδιοκτησίας.
 • Εφόσον διατηρούν υπογραφή, αυτή να είναι διακριτική, να μην υπερβαίνει συνολικά σε διαστάσεις είτε μία (1) εικόνα μεγέθους 400x90 και 50 Kilobytes είτε τις πέντε (5) γραμμές κειμένου (μεγέθους γραμματοσειράς 14) και να μη διαφημίζει εμπορικά προϊόντα ή εμπορικές υπηρεσίες. Το μέγιστο όριο των avatars είναι 90x90 με ανώτατο επιτρεπόμενο μέγεθος τα 50Kb. Η ομάδα διαχείρισης του ιστότοπου δικαιούται να αφαιρέσει υπογραφές και avatars τα οποία κρίνει μη επιτρεπτά ή προσβλητικά ή αντίθετα με τους παρόντες Όρους Χρήσης.

Β. Επαφίεται στην κρίση της ομάδας διαχείρισης αν θα παραμένουν ενεργά θέματα ή μηνύματα, η θεματολογία των οποίων, έχει αποδειχθεί εμπειρικά, ότι οδηγεί σε αντιπαραθέσεις, αντεγκλήσεις ή συζητήσεις και μηνύματα αμφίβολης αξίας, χρησιμότητας και κοσμιότητας. Επιπλέον, οποιοδήποτε μήνυμα παραβιάζει τους παρόντες Όρους Χρήσης ή δεν ταιριάζει, κατά την κρίση της ομάδας διαχείρισης, με το ύφος και το περιεχόμενο του ιστότοπου, θα κλειδώνεται ή θα διαγράφεται κατά περίπτωση. Ο δε συγγραφέας του θα υπόκειται, κατά την κρίση της ομάδας διαχείρισης, σε προσωρινή ή μόνιμη διακοπή της εισόδου του στον ιστότοπο (ban).

Δ. Τα μέλη συμφωνούν ότι ο λογαριασμός τους στον παρόντα ιστότοπο είναι δυνατόν να χρησιμοποιείται για την είσοδο και λειτουργία όλων των υπηρεσιών που προσφέρονται ή θα προσφερθούν στο μέλλον από το electricalnews.gr

Ε. Τα μέλη οφείλουν να αποδέχονται την τελική κρίση των συντονιστών για θέματα σχετικά με τη διαχείριση του ιστότοπου. Δεν επιτρέπεται η προσπάθεια άσκησης συντονιστικών καθηκόντων, έστω και εμμέσως. Απορίες και σχόλια σχετικά με την εφαρμογή των παρόντων Όρων Χρήσης δεν επιτρέπεται να διατυπώνονται δημόσια αλλά με προσωπικό μήνυμα προς τον αρμόδιο συντονιστή ή συντονίστρια ή τον διαχειριστή.

ΣΤ. Η παράβαση των παρόντων όρων καθώς και η προσπάθεια παράκαμψής τους με οποιονδήποτε τρόπο, επιφέρει τη λήψη μέτρων, περιλαμβανομένου του μόνιμου αποκλεισμού από τον ιστότοπο (ban), κατά την κρίση των συντονιστών.

Σημείωση πνευματικής ιδιοκτησίας: Η αναπαραγωγή των μηνυμάτων που δημοσιεύονται στο electricalnews.gr χωρίς άδεια απαγορεύεται. Τα πνευματικά δικαιώματα του πρωτότυπου περιεχομένου των μηνυμάτων ανήκουν στους συντάκτες τους, εκτός από τη δημοσιευμένη στον ιστότοπο υπόσταση των μηνυμάτων, την οποία παραχωρούν χωρίς αντάλλαγμα και ανέκκλητα στο electricalnews.gr

Σας ευχόμαστε καλή περιήγηση και διαμονή στην ιστοσελίδα μας και ελπίζουμε να σας φανεί χρήσιμη.

Με εκτίμηση

Θέματα κλάδου Ηλεκτρολογίας

Το video της εβδομάδας