• 22 Δεκεμβρίου 2016
 • 2241

Μνήμη (Ram)

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Θα ξεκινήσω με λίγες γενικές έννοιες...

Απαραίτητο εξάρτημα σε έναν υπολογιστή. Δίχως αυτό ο υπολογιστής μας δε θα κάνει καν εκκίνηση. Ο ρόλος της μνήμης RAM είναι σχετικά απλός, αποτελεί το χώρο που αποθηκεύονται τα δεδομένα πριν αναλάβει την επεξεργασία τους ο CPU. Πιο συγκεκριμένα, όμως, η μνήμη τυχαίας προσπέλασης RAM (random access memory) αποτελεί ένα μέσο προσωρινής αποθήκευσης δεδομένων ηλεκτρονικών υπολογιστών.

Όσο περισσότερη μνήμη Ram έχουμε, τόσο καλύτερο. Όμως από κάποιο σημείο και μετά μπορεί να μη μας χρειάζεται. Ο λόγος είναι ότι το σύστημά μας δε θα κρασάρει σε καμία περίπτωση, όσο και να το φορτώσουμε από προγράμματα ή παιχνίδια. Πχ: Ένας υπολογιστής που τον θέλουμε μόνο για πλοήγηση στο διαδίκτυο και 4GB Ram μας αρκεί. Αν επιθυμούμε όμως σχεδιαστικά προγράμματα 3D, παιχνίδια απαιτήσεων, καμιά 20αριά καρτέλες ανοιχτές στο internet και πολλά άλλα, 8gb είναι το ελάχιστο που προτείνω, με ιδανική τα 16GB. Πλέον έχουμε δυνατότητα να φτάσουμε και τα 128GB RAM και σε ειδικές περιπτώσεις και παραπάνω !!!!

Εδώ βλέπουμε συστοιχία στα 128Gb με μνήμες των 4GB η καθε μία...

128GBRAM

Τι είναι RAM: Προέρχεται από τα αρχικά του Random Access Memory (Μνήμη τυχαίας Προσπέλασης). Είναι ο όρος που χρησιμοποιούμε για να περιγράψουμε την μνήμη προσωρινής αποθήκευσης δεδομένων ενός υπολογιστή. Λέγεται μνήμη τυχαίας προσπέλασης διότι επιτρέπει πρόσβαση στα δεδομένα της σε πραγματικό χρόνο από οποιοδήποτε υποσύστημα του υπολογιστή.

Η μνήμη τυχαίας προσπέλασης επιτρέπει στα δεδομένα να διαβαστούν (read) και να γραφτούν (write) περίπου με την ίδια ταχύτητα, ανεξάρτητα από τη σειρά με την οποία βρίσκονται στη μνήμη. Είναι αρκετές φορές γρηγορότερη από κάθε άλλο εξάρτημα του υπολογιστή μας πλην του επεξεργαστή με τη μνήμη cache ή οποία είναι ακόμη γρηγορότερη από τη Ram. Εξ άλλου ο CPU πρώτα στέλνει στην Cache και από κει στη Ram

 ram1

Η μνήμη RAM συνήθως συνδέεται με πτητικούς τύπους μνήμης (DRAM), τύπους δηλαδή όπου οι αποθηκευμένες πληροφορίες χάνονται μόλις αφαιρείται η παροχή ηλεκτρικής ενέργειας. H δυναμική μνήμη RAM (DRAM) αποτελείται από εκατομμύρια πυκνωτές και αποθηκεύει κάθε bit ως φορτίο σε ένα από αυτούς τους μικροσκοπικούς πυκνωτές, o οποίοι όμως μπορούν να διατηρήσουν το φορτίο τους μόλις μερικά κλάσματα του δευτερολέπτου. Η δυναμική μνήμη χρησιμοποιεί ένα κύκλωμα ανανέωσης που επαναφορτίζει τους πυκνωτές της μνήμης προτού να μπορούν να χάσουν το φορτίο τους και κατά συνέπεια η μνήμη να χάσει δεδομένα. Η πρόσβαση στη μνήμη πρέπει να συγχρονίζεται με το κύκλωμα ανανέωσης, από οπού και προκύπτει η ονομασία της SDRAM (synchronous dynamic random-access memory).

Οι μνήμες που συναντάμε σήμερα στους υπολογιστές φέρουν τα αρχικά DDR SDRAM (Double data rate synchronous dynamic random-access memory) και συχνά αναφερόμαστε σε αυτές απλώς ως DDR (π.χ DDR4, DDR3).

ddr4

Τα κυριότερα χαρακτηριστικά που συναντάμε σε μνήμες ram είναι τα παρακάτω:

Μέγεθος: Το μέγεθος της μνήμης RAM είναι ένα απο τα πιο κυριότερα χαρακτηριστικά της και αποτελεί σημαντικό κριτήριο για την αγορά μια μνήμης. Είναι ο χώρος προσωρινής αποθήκευσης δεδομένων. πχ: Είναι αυτό που λέμε 4Gb ram ή 6 ή 16 κλπ. Όπως ανέφερα στην αρχή, ανάλογα με τις απαιτήσεις αγοράζουμε και την ανάλογη ram, έχοντας όμως και κάποια περιθώρια, πχ αν οι απαιτήσεις μας είναι 4GB προτείνω να αγοράσουμε τουλάχιστον 6 ή και παραπάνω.

Ταχύτητα (MHz): Λίγα πράγματα για την συχνότητα. Η RAM έχει 2 είδη χρονισμών. Τα basic/advanced timings που αναλύονται παρακάτω εκτενώς και τη συχνότητα λειτουργίας της. Αυτή η συχνότητα δουλεύει λίγο έως πολύ όπως της CPU. Υπάρχει ένα base clock που συνήθως είναι 133MHZ και ένας πολλαπλασιαστής συχνότητας που μπορεί να φτάσει όπου θέλει αρκεί να υπάρχει κατάλληλη ψύξη από ένα σημείο και μετά. Ανάλογα με το voltage ίσως να μπορεί να φτάσει ακόμα ψηλότερα.  Έτσι, μια RAM 1866ΜΗZ με base clock 133MHZ έχει πολλαπλασιαστή x14. Δεν βγαίνει ακριβώς τόσο αλλά μην κολλάμε σε μερικά Ηz.

Εννοείται ότι για να αξιοποιηθεί όλη η συχνότητα σε ένα σύστημα, πρέπει και η motherboard να την υποστηρίζει!!

Ωστόσο, η ταχύτητα της Ram δεν εξαρτάται αποκλειστικά και μόνο από τη συχνότητα λειτουργίας της. Πάντοτε τις συνοδεύουν και χρονισμοί του στυλ 10-11-10-30. Με bold κάθε φορά είναι η αντιστοίχιση των χρονισμών.

cpuz

Timings και CAS Latency:

Α) CAS Latency ή TCL ή CL: ο χρόνος που απαιτείται για να σταλεί μια εντολή από τη CPU στη μνήμη και η μνήμη να απαντήσει στο αίτημά της, 10-11-10-30.

Β) ΤRCD: Row Address to Column Address Delay ή RAS το CAS delay. Είναι ο χρόνος (μετρημένος σε κύκλους ρολογιού) που χρειάζεται μεταξύ της ενεργοποίησης μιας γραμμής μνήμης (RAS) και της πρόσβασης στις στήλες μέσα της. Ο χρόνος που απαιτείται για να διαβαστεί το πρώτο bit μνήμης από την RAM ΧΩΡΙΣ να έχουμε μια ενεργή γραμμή είναι TRCD +CL, 10-11-10-30.

Γ) TRP: Row Precharge Time. Ο αριθμός των κύκλων ρολογιού που απαιτούνται μεταξύ της απενεργοποίησης πρόσβασης σε μια γραμμή δεδομένων (RAS) και το ξεκίνημα της πρόσβασης σε μια άλλη γραμμή δεδομένων. Ο χρόνος που απαιτείται για να διαβαστεί το πρώτο bit μνήμης από μια DRAM με λάθος ανοιχτή σειρά είναι TRP+TRCD+CL, 10-11-10-30.

Δ) TRAS: Row active Time. Είναι ο χρόνος που πρέπει να περιμένει η μνήμη μέχρι η επόμενη πρόσβαση στη μνήμη να μπορεί να επεξεργαστεί, 10-11-10-30.

Κανάλια (Dual/ Triple/ Quad Channel): τι σημαίνει... Η μνήμη πολλαπλών καναλιών είναι μια τεχνολογία που αυξάνει την ταχύτητα μεταφοράς δεδομένων μεταξύ της μνήμης DRAM και του συστήματος, με την προσθήκη περισσότερων διαύλων επικοινωνίας μεταξύ τους. Θεωρητικά ο ρυθμός δεδομένων πολλαπλασιάζεται με τον αριθμό των καναλιών. Δηλαδή δύο μνήμες που λειτουργούν σε dual channel διάταξη μεταφέρουν δεδομένα με ταχύτητα διπλάσια από οτι θα μετέφερε η μια μνήμη αν δούλευε μόνη της. πχ: Η DDR δούλευε στη μισή ταχύτητα από την DDR2.

ECC: Η μνήμη διόρθωσης σφαλμάτων (ECC) είναι ένας τύπος μνημης RAM που μπορεί να εντοπίσει και να διορθώσει τα πιο κοινά είδη της εσωτερικής διαφθοράς δεδομένων. Η ECC μνήμη χρησιμοποιείται στους περισσότερους υπολογιστές, όπου η διαφθορά δεδομένων δεν μπορεί να γίνει ανεκτή υπό οποιεσδήποτε συνθήκες.

speccy

Όλα όσα αναφέραμε στο άρθρο μπορεί σε έναν απλό χρήστη να φαίνονται υπερβολικά με ''περιττές''  λεπτομέριες, αλλά οι απαιτητικοί χρήστες τις χρειάζονται. Εγώ πριν μερικά χρόνια πήγαινα και ζητούσα DDR3 2gb ram, δε γνώριζα τίποτε άλλο, αλλά τότε δεν ήξερα και αν υπάρχει κάτι άλλο. Όσο περνάει ο καιρός μαθαίνουμε ή απαιτούμε κάτι ακόμη από τα εξαρτήματά μας.

με τη βοήθεια φυσικά του αρθρογράφου μας στον τομέα των υπολογιστών Βαγγέλης Γκικόπουλος

Ευχαριστούμε που διαβάσατε το άρθρο μας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Κάρτα Γραφικών (GPU) RAID 0-100 !! »

ΣΗΜΕΙΩΣΗ! Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη εμπειρία σας

Περισσότερες πληροφορίες

Αποδοχή

1) Γενικοί όροι:

Α. Τα μηνύματα και τα άρθρα, εκφράζουν την άποψη των συντακτών τους και όχι την επίσημη θέση του ιστότοπου, εκτός εάν κάτι τέτοιο δηλώνεται ρητά από αρμόδιο μέλος της ομάδας διαχείρισης.

Β. Στο επάνω μέρος της ιστοσελίδας υπάρχει η αναζήτηση, η οποία περιέχει μια αρκετά μεγάλη βάση δεδομένων στον τομέα της ηλεκτρολογίας. Με γράμματα ή με μικρές λέξεις κλειδιά, θα βρείτε αυτό που αναζητάτε στον κλάδο της ηλεκτρολογίας.

Γ. Απαγορεύεται η αντιγραφή άρθρων χωρίς τη ρητή ή γραπτή μας συναίνεση. Για την πλήρη αναδημοσίευση άρθρου απαιτείται ρητή άδεια από το δημιουργό του, ή σε αυτόν που ανήκουν τα πνευματικά δικαιώματα. Για αντιγραφή άρθρων, παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας στο info@electricalnews.gr Στα άρθρα που θα επιτραπεί η αντιγραφή, να αναγράφετε στο κάτω μέρος την πηγή τουλάχιστον, με σύνδεσμο ο οποίος θα οδηγεί κατ ευθείαν στο σωστό άρθρο.

2) Γενικά για την ιστοσελίδα μας:

Η σελίδα αυτή δημιουργήθηκε με σκοπό να μαζέψει όσο περισσότερες πληροφορίες υπάρχουν στον κλάδο της ηλεκτρολογίας, να παρουσιάσει νέο υλικό ή εταιρείες κατασκευής ηλεκτρολογικού υλικού, εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, τεχνολογία στο κομμάτι των υπολογιστών και του software, να παρέχει γνώση και πληροφορία σε Ηλεκτρολόγους, Ηλεκτρονικούς, ανθρώπους που ασχολούνται είτε από χόμπι είτε επαγγελματικά με το Hardware, απλούς πολίτες που πολλές φορές τους δημιουργούνται απορίες πάνω σε πολλά από αυτά τα θέματα και θα ήθελαν κάποιες βασικές πληροφορίες ώστε να γνωρίζουν που θα απευθυνθούν και γενικότερα, ενημέρωση σε Ηλεκτρολογία - τεχνολογία - τεχνικά άρθρα.

Δεν υπάρχει ούτε μία πιθανότητα η σελίδα αυτή να δημοσιεύσει συνδικαλιστικό ή πολιτικό περιεχόμενο και γενικότερα περιεχόμενο που φέρνει σε αντιπαράθεση επαγγελματίες, απλούς αναγνώστες, εταιρείες κλπ.

Αφορά μόνο προώθηση ιδεών και γνώσεων για τον κλάδο της Ηλεκτρολογίας και της Τεχνολογίας.

Τα άρθρα έχουν κυρίως εκπαιδευτικό χαρακτήρα και είναι γραμμένα με τρόπο, όσο γίνεται πιο κατανοητό για όλους, είτε είναι επαγγελματίες είτε είναι απλοί αναγνώστες που τους ενδιαφέρει η θεματολογία μας.

Γνωρίζω ότι έχουμε ανοίξει πολλά κεφάλαια πχ: Ηλεκτρολογία -  τηλεπικοινωνίες - υπολογιστές - τεχνολογία -κινητά και πολλά ακόμη και αυτό καθιστά το έργο της σελίδας ακόμη πιο δύσκολο. Προσπαθούμε καθημερινά να εμπλουτίσουμε τη βάση δεδομένων μας με νέα άρθρα σε όσες περισσότερες κατηγορίες μπορούμε.

Ζητούμε την κατανόηση του κοινού, καθημερινά συνδυάζουμε τις προσωπικές μας δουλειές και την ενημέρωση της σελίδας ώστε να υπάρχει υλικό για όλα όσα προαναφέραμε, στη σοβαρότερη και εγκυρότερη μορφή που είναι εφικτό.

Πριν δημοσιευτεί κάποιο άρθρο, κοιτάμε να είναι όσο πιο εμπεριστατωμένο γίνεται και να μη δίνει λανθασμένες ή παραπλανητικές πληροφορίες.

3) Διαφημίσεις

Οποιοσδήποτε θελήσει ή επιθυμεί να διαφημιστεί σε αυτή τη σελίδα με τον τρόπο δημοσίευσης κάποιου άρθρου, θα πρέπει να μεριμνεί ώστε το άρθρο να έχει κυρίως εκπαιδευτικό χαρακτήρα πάνω σε αυτό που θα παρουσιάσει. Πχ: Αν είναι κατασκευαστής κάποιου υλικού, θα πρέπει να παρουσιάσει το υλικό αυτό με κάθε λεπτομέρεια καθώς και το τι ακριβώς κάνει  και κατόπιν αυτού, να παρουσιάσει με κάποιο link την εταιρεία του ή τη μάρκα του υλικού που αντιπροσωπεύει.

Για διαφήμιση, υπάρχουν τα banner σε όλες τις σελίδες και μπορούν να μπουν ακόμη και στα άρθρα διακριτικά banners τα οποία με τα αντίστοιχα links θα οδηγούν στην εκάστοτε εταιρεία.

Υπάρχει και η δυνατότητα παρουσίασης ακόμη και σε μορφή βιντεοσκόπησης της εταιρείας του, από ανθρώπους μας, οι οποίοι θα αναλάβουν τη βιντεοσκόπηση σε συνεργασία πάντα με υπεύθυνο της εταιρείας ο οποίος θα εξηγεί καθ όλη τη διάρκεια το κάθε τι που βλέπουμε στο βίντεο, ώστε να έχει και τη μορφή εκπαίδευσης αλλά και την καλύτερη διαφημιστική καμπάνια της κάθε εταιρείας.

Υπάρχει η δυνατότητα βιντεοσκόπησης ακόμη και με droners.

4) Forum (το Forum θα λειτουργήσει προσεχώς, κατασκευάζεται για την καλύτερη και ασφαλέστερη λειτουργία, του forum και των χρηστών)

Α. Τα μέλη οφείλουν να συμμετέχουν με ευπρέπεια και κατά τρόπο που σέβεται την ισχύουσα νομοθεσία, τα υπόλοιπα μέλη και την ομαλή λειτουργία του ιστότοπου, κατά την κρίση της ομάδας διαχείρισης, προκειμένου να διατηρούν το δικαίωμα της συμμετοχής στον ιστότοπο. Ιδιαίτερα, τα μέλη οφείλουν:

 • Να αξιοποιούν την αναζήτηση του ιστότοπου ώστε να αποφεύγεται η άσκοπη επανάληψη.
 • Να εκφράζονται σαφώς, ευπρεπώς και ευανάγνωστα και να δίνουν περιγραφικούς τίτλους στα θέματα.
 • Να σέβονται τους συνομιλητές τους, ιδίως όταν διαφωνούν με τις απόψεις τους, έχοντας υπ’ όψιν τους ότι είναι θεμιτή η κριτική στις ιδέες και απόψεις αλλά όχι σε όσους τις εκφέρουν, αποφεύγοντας εκφράσεις που θίγουν τον σεξουαλικό προσανατολισμό ή τις πολιτικές ή αθλητικές ή προσωπικές ή άλλες προτιμήσεις του κάθε μέλους.
 • Να χρησιμοποιούν την ελληνική γλώσσα στην ελληνική γραφή και να χρησιμοποιούν λατινικούς χαρακτήρες στην ξένη ορολογία. Η χρήση άλλων γλωσσών επιτρέπεται στο ατομικό προφίλ και την υπογραφή των μελών αλλά και σε μηνύματα, κατά την κρίση της ομάδας διαχείρισης.
 • Να παραμένουν εντός της θεματολογίας της ιστοσελίδας, των ενοτήτων και των επί μέρους θεμάτων, να μην δημοσιεύουν αμιγώς πολιτικά μηνύματα ούτε να συμμετέχουν σε πολιτικές ή κομματικές συζητήσεις και αντιπαραθέσεις.
 • Να τεκμηριώνουν κατά το δυνατόν τις απόψεις τους. Όταν, στα πλαίσια ενημερωτικού χαρακτήρα, είναι αναγκαία η παράθεση περικοπών κειμένου ή λοιπού υλικού δημοσιευμένου σε άλλα μέσα (περιοδικά, εφημερίδες, βιβλία, ιστοσελίδες κλπ) θα πρέπει να γίνεται ρητή μνεία του μέσου όπου δημοσιεύθηκε αρχικά το υλικό που αναπαράγεται ή του δημιουργού του.
 • Έχοντας υπ’ όψιν τους ότι ο παρών ιστότοπος είναι προσβάσιμος σε μέλη ανεξαρτήτου ηλικίας, να ΜΗΝ δημοσιεύουν θέματα με σεξουαλικό περιεχόμενο ούτε συνδέσμους (links) ή παραπομπές σε ιστοσελίδες με σεξουαλικό περιεχόμενο.
 • Σε περίπτωση δημοσίευσης πλέον του ενός (1) αρχείου πολυμέσων (video, ήχος, φωτογραφία) ανά μήνυμα, να κάνουν χρήση της λειτουργίας SPOILER σε αναλογία "ένα spoiler ανά αρχείο", έχοντας υπ’ όψιν τους ότι μόνη η χρήση φωτογραφιών ή βίντεο ως απάντηση σε μία συζήτηση δεν είναι επιτρεπτή, κατά την κρίση της ομάδας διαχείρισης. Επιπλέον να μην χρησιμοποιούν τη λειτουργία αυτόματης αναπαραγωγής (autoplay) στα video που ενσωματώνουν στα μηνύματά τους.
 • Να διατηρούν μόνο έναν λογαριασμό και να δηλώνουν έγκυρη διεύθυνση ηλεκτρονικής αλληλογραφίας, η οποία θα χρησιμοποιείται μόνο για ζητήματα σχετικά με τη λειτουργία του ιστότοπου και δε θα κοινοποιείται σε τρίτους χωρίς τη ρητή συναίνεση του μέλους.
 • Να μη δημοσιεύουν το ίδιο θέμα ή μήνυμα περισσότερες από μία φορές και να μη διατηρούν θέματα στην επιφάνεια με συνεχή δημοσίευση μηνυμάτων [bumping]. Επιπλέον, να μη δημοσιεύουν νέο μήνυμα σε θέμα η συζήτηση του οποίου έχει σταματήσει πλέον του τριμήνου, εκτός εάν το νέο μήνυμα προσφέρει νέες και ουσιώδεις πληροφορίες για το υπό συζήτηση θέμα, κατά την κρίση της ομάδας διαχείρισης.
 • Να μη συμμετέχουν στον ιστότοπο με σκοπό τη διαφήμιση εμπορικών προϊόντων ή υπηρεσιών και να μην δημοσιεύουν τα λεγόμενα referral links προς οποιαδήποτε ιστοσελίδα ή υπηρεσία.
 • Να μην αναζητούν και να μη δημοσιεύουν συνδέσμους ή πληροφορίες για την απόκτηση, με οποιονδήποτε τρόπο, παράνομων αντιγράφων υλικού που προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικής ιδιοκτησίας.
 • Εφόσον διατηρούν υπογραφή, αυτή να είναι διακριτική, να μην υπερβαίνει συνολικά σε διαστάσεις είτε μία (1) εικόνα μεγέθους 400x90 και 50 Kilobytes είτε τις πέντε (5) γραμμές κειμένου (μεγέθους γραμματοσειράς 14) και να μη διαφημίζει εμπορικά προϊόντα ή εμπορικές υπηρεσίες. Το μέγιστο όριο των avatars είναι 90x90 με ανώτατο επιτρεπόμενο μέγεθος τα 50Kb. Η ομάδα διαχείρισης του ιστότοπου δικαιούται να αφαιρέσει υπογραφές και avatars τα οποία κρίνει μη επιτρεπτά ή προσβλητικά ή αντίθετα με τους παρόντες Όρους Χρήσης.

Β. Επαφίεται στην κρίση της ομάδας διαχείρισης αν θα παραμένουν ενεργά θέματα ή μηνύματα, η θεματολογία των οποίων, έχει αποδειχθεί εμπειρικά, ότι οδηγεί σε αντιπαραθέσεις, αντεγκλήσεις ή συζητήσεις και μηνύματα αμφίβολης αξίας, χρησιμότητας και κοσμιότητας. Επιπλέον, οποιοδήποτε μήνυμα παραβιάζει τους παρόντες Όρους Χρήσης ή δεν ταιριάζει, κατά την κρίση της ομάδας διαχείρισης, με το ύφος και το περιεχόμενο του ιστότοπου, θα κλειδώνεται ή θα διαγράφεται κατά περίπτωση. Ο δε συγγραφέας του θα υπόκειται, κατά την κρίση της ομάδας διαχείρισης, σε προσωρινή ή μόνιμη διακοπή της εισόδου του στον ιστότοπο (ban).

Δ. Τα μέλη συμφωνούν ότι ο λογαριασμός τους στον παρόντα ιστότοπο είναι δυνατόν να χρησιμοποιείται για την είσοδο και λειτουργία όλων των υπηρεσιών που προσφέρονται ή θα προσφερθούν στο μέλλον από το electricalnews.gr

Ε. Τα μέλη οφείλουν να αποδέχονται την τελική κρίση των συντονιστών για θέματα σχετικά με τη διαχείριση του ιστότοπου. Δεν επιτρέπεται η προσπάθεια άσκησης συντονιστικών καθηκόντων, έστω και εμμέσως. Απορίες και σχόλια σχετικά με την εφαρμογή των παρόντων Όρων Χρήσης δεν επιτρέπεται να διατυπώνονται δημόσια αλλά με προσωπικό μήνυμα προς τον αρμόδιο συντονιστή ή συντονίστρια ή τον διαχειριστή.

ΣΤ. Η παράβαση των παρόντων όρων καθώς και η προσπάθεια παράκαμψής τους με οποιονδήποτε τρόπο, επιφέρει τη λήψη μέτρων, περιλαμβανομένου του μόνιμου αποκλεισμού από τον ιστότοπο (ban), κατά την κρίση των συντονιστών.

Σημείωση πνευματικής ιδιοκτησίας: Η αναπαραγωγή των μηνυμάτων που δημοσιεύονται στο electricalnews.gr χωρίς άδεια απαγορεύεται. Τα πνευματικά δικαιώματα του πρωτότυπου περιεχομένου των μηνυμάτων ανήκουν στους συντάκτες τους, εκτός από τη δημοσιευμένη στον ιστότοπο υπόσταση των μηνυμάτων, την οποία παραχωρούν χωρίς αντάλλαγμα και ανέκκλητα στο electricalnews.gr

Σας ευχόμαστε καλή περιήγηση και διαμονή στην ιστοσελίδα μας και ελπίζουμε να σας φανεί χρήσιμη.

Με εκτίμηση

Θέματα κλάδου Ηλεκτρολογίας

Το video της εβδομάδας