Smartphones-Rooting-αξιοποίηση ''παλιών'' μοντέλων

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Στις μέρες μας ένα μέσο Smartphone έχει ζωή

ανάλογη της εγγύησής του. Πώς μπορούμε να την μεγιστοποιήσουμε; Στο κείμενο παρακάτω θα βρείτε μερικές συνοπτικές ιδέες που έχουν ως κοινό παρονομαστή το ρουτάρισμα του Android Smartphone σας.

Τι είναι το Rooting;

Η πλατφόρμα του Android βασίζεται στον open-source πυρήνα του Linux. Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί Διανομή Linux όπως θεωρείται το Ubuntu, το Fedora, το Debian και άλλες. Οι εταιρίες πουλώντας σας ένα Smartphone δεν σας δίνουν πλήρη δικαιώματα επί του Λειτουργικού Συστήματος που έχετε στα χέρια σας. Για παράδειγμα δεν μπορείτε απεγκαταστήσετε μια προεγκατεστημένη εφαρμογή του κινητού όπως το google maps, παρά μόνο να της αφαιρέσετε ορισμένα updates για να είναι πιο μικρή. Δεν μπορείτε να μεταφέρετε εξολοκλήρου μια εφαρμογή στην εξωτερική μνήμη SD αλλά μόνο κάποια από τα δεδομένα που δημιουργεί. Κάτι παρόμοιο ισχύει και στα iPhone με κρυμμένα μάλιστα features ή hardware modules ωστόσο στο παρόν άρθρο θα ασχοληθούμε με το Android.

Rooting5

Αυτό μπορεί να λυθεί μέσω μια ειδικής διαδικασίας που στο Android καλείται Rooting. Μέσω κάποιας εφαρμογής του pc ή του κινητού, σάς δίνεται η δυνατότητα να αποκτήσετε δικαιώματα Διαχειριστή στο κινητό σας. Ίσως να μην το ξέρουν πολλοί αλλά όταν αγοράζουμε ένα Smartphone δεν έχουμε λογαριασμό Διαχειριστή όπως σε ένα PC/Laptop αλλά έναν τυπικού χρήστη με περιορισμένες δυνατότητες παραμετροποίησης

Στα πλαίσια αυτά υπάρχει μια ομάδα προγραμματιστών γνωστή ως XDA-Developers. Στο ειδικά διαμορφωμένο forum τους(link στο τέλος) παρέχονται πληροφορίες για κάθε Android smartphone που έχει καταφέρει η ομάδα ή κάποιο μέλος της κοινότητας να «σπάσει». Και δε μιλάμε μόνο για τα δημοφιλή High- End Smartphones αλλά για σχεδόν όλα τα Smartphones που κυκλοφορούν κατά καιρούς με εξαίρεση ίσως τα Turbo-X/ MLS που δεν είναι τόσο δημοφιλή στο εξωτερικό αλλά αυτό δεν είναι απόλυτο.

root1

Τι προσφέρει

Δικαιώματα επί των εφαρμογών

Μέσω των δικαιωμάτων διαχειριστή μπορούμε να πετάξουμε ενοχλητικές προεγκατεστημένες εφαρμογές εξοικονομώντας χώρο ή να τοποθετήσουμε άλλες που απαιτούν δικαιώματα διαχειριστή για την εγκατάστασή τους. Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα που μπορώ να θυμηθώ είναι ορισμένα antivirus που καθιστούν πιο ασφαλείς τις συσκευές από επίδοξους κλέφτες λόγω δικαιωμάτων διαχειριστή.

root2

Στην φωτογραφία είναι το περιβάλλον ενός μενού της εφαρμογής Super user η οποία είναι ένα σύνηθες σημάδι ότι το Android Smartphone είναι πια rooted αφού σχεδόν κάθε πρόγραμμα που πραγματοποιεί rooting στην συσκευή μας τείνει να εγκαθιστά αυτή την μικρή αλλά τόσο θαυματουργή εφαρμογή.

Custom ROM’s

Ορισμένες εταιρίες βάζουν πολλές εφαρμογές δικές τους μέσα τρώγοντας πολύτιμους πόρους και μνήμη από το Smartphone. Το γνωστό ως bloatware λογισμικό δεν είναι το μόνο πρόβλημα αφού το γραφικό περιβάλλον πάνω στο οποίο βασίζονται, πολλές φορές είναι αρκετά διαφορετικό από την αρχική υλοποίηση του Android έτσι όπως βγαίνει από εργοστάσιο της Google προκειμένου να εξυπηρετεί κάθε εταιρία(Βλ ΤουchWiz της Samsung). Εκεί έρχονται κάποιοι εθελοντές προγραμματιστές και δημιουργούν την δική τους εκδοχή Android. Ναι, καλά ακούσατε! Υπάρχουν ομάδες προγραμματιστών που αφιερώνουν τη ζωή τους στην δημιουργία δικιάς τους ROM -όπως αποκαλείται ένα διαμορφωμένο αντίγραφο του Android- η οποία θα μπορεί να είναι όμορφη, ελαφριά, γρήγορη, αξιόπιστη και πλήρως λειτουργική. Φυσικά δεν λείπει το ανάλογο support σε περίπτωση που κάτι δεν πάει καλά. Η πιο γνωστή ομάδα στον χώρο είναι η Cyanogen MOD, κομμάτι της κοινότητα των XDA Developers, αλλά δεν είναι η μόνη που κάνει αξιόλογες δουλειές.

rooting3a

Android Kernel (πυρήνας του Android)

Android kernel είναι ο διαμεσολαβητής μεταξύ Hardware και Λειτουργικού συστήματος. Για να αυξήσουμε την φωνή σε ένα βίντεο που τυχόν παίζει δεν λέμε απευθείας στα ηχεία «δυναμώστε» αλλά λέμε στον kernel “Μπορείς να πεις στα ηχεία να δυναμώσουν;». Αυτός ο συνδετικός κρίκος κρίνει εν πολλοίς την συμπεριφορά του Smartphone. Μέσω του kernel ρυθμίζεται πχ πόσο φόρτο εργασίας πρέπει να έχει η CPU για να ανοίξουν έξτρα πυρήνες, πόσο ψηλά θα πάει η GPU, τι voltage θα δοθεί και γενικά οποιαδήποτε εντολή δώσουμε πάνω στην οθόνη περνάει μέσω του kernel στο hardware και υλοποιείται.

Η χρήση custom kernels μετά το rooting μπορεί να επηρεάσει τις επιδόσεις του Smartphone προς το καλύτερο αν αυτό γίνει με έξυπνο τρόπο. Υπάρχουν Kernels για High Performance, υπάρχουν άλλοι για οικονομία στο ρεύμα σε «φαγανά» smartphones, υπάρχουν όμως και οι ενδιάμεσοι. Πολλοί developers μπαίνουν στην διαδικασία ανάπτυξης custom kernels λόγω bugs που μπορούν να βρουν στους stock kernels των κατασκευαστών ή για να εξυπηρετήσουν συγκεκριμένες ανάγκες και σκοπούς. Στα Xperia smartphones παλαιότερα είχαν βγει ορισμένοι που επέτρεπαν το overclocking μέχρι και το 100% επί της συχνότητας λειτουργίας της CPU ενώ για το δημοφιλές Nexus 5 της google είχε βγει ένας που επέτρεπε το διπλό πάτημα στην σβηστή οθόνη για να ξεκλειδώσει(κάτι που ήταν αποκλειστικά στα Lg smartphones ).

root3

Στην εικόνα: Μια εφαρμογή για την διαχείριση kernels του android.

Μειονεκτήματα του Rooting

Με το rooting η γενική ιδέα λέει ότι χάνεις εγγύηση αφού προβαίνεις σε μην εξουσιοδοτημένες αλλαγές με το δικό σου ρίσκο. Ορισμένες εταιρίες όπως η Samsung το απαγορεύουν στους χρήστες τους, λαμβάνοντας μάλιστα ανάλογα μέτρα(Knox code). Υπάρχουν και άλλες όπως η Sony που ναι μεν το απαγορεύουν αλλά κατά καιρούς είχαν δώσει στους XDA- Developers χρήματα και τεχνογνωσία για τα Xperia Smartphones αφού θεωρούσαν ότι θα έκαναν τα τηλέφωνα τους καλύτερα υιοθετώντας ιδέες από την κοινότητα και το feedback αυτής. Υπάρχουν και άλλες όπως η LG που κατά καιρούς δέχεται εντός εγγύησης rooted phones.

Κανένας δεν εγγυάται ότι το rooting είναι 100% ασφαλές. Αν κάτι πάει στραβά υπάρχει κίνδυνος για το γνωστό hard brick ή μπρικάρισμα όπως λέμε στην Ελλάδα, δηλαδή να μην ανοίγει το κινητό ποτέ λόγω βλάβης στην μητρική του ή κάπου αλλού.

Ένα rooted Smartphone επίσης επειδή έχει εγκατεστημένο μη εξουσιοδοτημένο λογισμικό γίνεται λιγότερο ασφαλές σε επιθέσεις hackers αφού ο κατασκευαστής αρνείται να του δώσει security updates ή ακόμα και νεότερες εκδόσεις του Android που πιθανά είναι συμβατές με αυτό αλλά όχι πάντα και όχι όλες.

Είναι νόμιμο;

rooting2

Κατά καιρούς έχουν υπάρξει αμφιβολίες κατά πόσο αυτό είναι νόμιμο να γίνεται rooting. Η απάντηση είναι ότι ναι είναι νόμιμο. Δεν θεωρείται παράνομο όπως κατά πολλές κυβερνήσεις το κατέβασμα ταινιών μέσω torrent, δεν έχει καμία σχέση για την ακρίβεια. Only-root εφαρμογές μπορεί κάποιος να βρει στο Play store της Google και μάλιστα από σοβαρές εταιρίες προγραμματιστών δείγμα της νομιμότητας της όλης διαδικασίας.

Συμπεράσματα

Το rooting είναι μια πλευρά του Android άγνωστη στο ευρύ κοινό. Τα πλεονεκτήματα του είναι τέτοια που σε ένα κινητό 2+ ετών χωρίς εγγύηση μπορούν να του δώσουν έξτρα ζωή και χρηστικότητα για πολλά ακόμα χρόνια. Η συμβουλή μου είναι να γίνεται μετά το πέρασμα των 2 ετών της εγγύησης και να το δοκιμάσετε πρώτα σε παλαιότερα Smartphones.Αν το αποτέλεσμα είναι το επιθυμητό μπορείτε να το κάνετε και σε μεταγενέστερα μοντέλα. Απαιτεί αρκετές ώρες διάβασμα και μπόλικη όρεξη για πειραματισμό πάντα με το δικό σας ρίσκο.

Αναλυτικές πληροφορίες για όλα τα παραπάνω στο Forum των XDA-Developers.

Από τον αρθρογράφο μας: Βαγγέλη Γκικόπουλο  Φοιτητής πληροφορικής - τηλεπικοινωνιών

ΣΗΜΕΙΩΣΗ! Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη εμπειρία σας

Περισσότερες πληροφορίες

Αποδοχή

1) Γενικοί όροι:

Α. Τα μηνύματα και τα άρθρα, εκφράζουν την άποψη των συντακτών τους και όχι την επίσημη θέση του ιστότοπου, εκτός εάν κάτι τέτοιο δηλώνεται ρητά από αρμόδιο μέλος της ομάδας διαχείρισης.

Β. Στο επάνω μέρος της ιστοσελίδας υπάρχει η αναζήτηση, η οποία περιέχει μια αρκετά μεγάλη βάση δεδομένων στον τομέα της ηλεκτρολογίας. Με γράμματα ή με μικρές λέξεις κλειδιά, θα βρείτε αυτό που αναζητάτε στον κλάδο της ηλεκτρολογίας.

Γ. Απαγορεύεται η αντιγραφή άρθρων χωρίς τη ρητή ή γραπτή μας συναίνεση. Για την πλήρη αναδημοσίευση άρθρου απαιτείται ρητή άδεια από το δημιουργό του, ή σε αυτόν που ανήκουν τα πνευματικά δικαιώματα. Για αντιγραφή άρθρων, παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας στο info@electricalnews.gr Στα άρθρα που θα επιτραπεί η αντιγραφή, να αναγράφετε στο κάτω μέρος την πηγή τουλάχιστον, με σύνδεσμο ο οποίος θα οδηγεί κατ ευθείαν στο σωστό άρθρο.

2) Γενικά για την ιστοσελίδα μας:

Η σελίδα αυτή δημιουργήθηκε με σκοπό να μαζέψει όσο περισσότερες πληροφορίες υπάρχουν στον κλάδο της ηλεκτρολογίας, να παρουσιάσει νέο υλικό ή εταιρείες κατασκευής ηλεκτρολογικού υλικού, εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, τεχνολογία στο κομμάτι των υπολογιστών και του software, να παρέχει γνώση και πληροφορία σε Ηλεκτρολόγους, Ηλεκτρονικούς, ανθρώπους που ασχολούνται είτε από χόμπι είτε επαγγελματικά με το Hardware, απλούς πολίτες που πολλές φορές τους δημιουργούνται απορίες πάνω σε πολλά από αυτά τα θέματα και θα ήθελαν κάποιες βασικές πληροφορίες ώστε να γνωρίζουν που θα απευθυνθούν και γενικότερα, ενημέρωση σε Ηλεκτρολογία - τεχνολογία - τεχνικά άρθρα.

Δεν υπάρχει ούτε μία πιθανότητα η σελίδα αυτή να δημοσιεύσει συνδικαλιστικό ή πολιτικό περιεχόμενο και γενικότερα περιεχόμενο που φέρνει σε αντιπαράθεση επαγγελματίες, απλούς αναγνώστες, εταιρείες κλπ.

Αφορά μόνο προώθηση ιδεών και γνώσεων για τον κλάδο της Ηλεκτρολογίας και της Τεχνολογίας.

Τα άρθρα έχουν κυρίως εκπαιδευτικό χαρακτήρα και είναι γραμμένα με τρόπο, όσο γίνεται πιο κατανοητό για όλους, είτε είναι επαγγελματίες είτε είναι απλοί αναγνώστες που τους ενδιαφέρει η θεματολογία μας.

Γνωρίζω ότι έχουμε ανοίξει πολλά κεφάλαια πχ: Ηλεκτρολογία -  τηλεπικοινωνίες - υπολογιστές - τεχνολογία -κινητά και πολλά ακόμη και αυτό καθιστά το έργο της σελίδας ακόμη πιο δύσκολο. Προσπαθούμε καθημερινά να εμπλουτίσουμε τη βάση δεδομένων μας με νέα άρθρα σε όσες περισσότερες κατηγορίες μπορούμε.

Ζητούμε την κατανόηση του κοινού, καθημερινά συνδυάζουμε τις προσωπικές μας δουλειές και την ενημέρωση της σελίδας ώστε να υπάρχει υλικό για όλα όσα προαναφέραμε, στη σοβαρότερη και εγκυρότερη μορφή που είναι εφικτό.

Πριν δημοσιευτεί κάποιο άρθρο, κοιτάμε να είναι όσο πιο εμπεριστατωμένο γίνεται και να μη δίνει λανθασμένες ή παραπλανητικές πληροφορίες.

3) Διαφημίσεις

Οποιοσδήποτε θελήσει ή επιθυμεί να διαφημιστεί σε αυτή τη σελίδα με τον τρόπο δημοσίευσης κάποιου άρθρου, θα πρέπει να μεριμνεί ώστε το άρθρο να έχει κυρίως εκπαιδευτικό χαρακτήρα πάνω σε αυτό που θα παρουσιάσει. Πχ: Αν είναι κατασκευαστής κάποιου υλικού, θα πρέπει να παρουσιάσει το υλικό αυτό με κάθε λεπτομέρεια καθώς και το τι ακριβώς κάνει  και κατόπιν αυτού, να παρουσιάσει με κάποιο link την εταιρεία του ή τη μάρκα του υλικού που αντιπροσωπεύει.

Για διαφήμιση, υπάρχουν τα banner σε όλες τις σελίδες και μπορούν να μπουν ακόμη και στα άρθρα διακριτικά banners τα οποία με τα αντίστοιχα links θα οδηγούν στην εκάστοτε εταιρεία.

Υπάρχει και η δυνατότητα παρουσίασης ακόμη και σε μορφή βιντεοσκόπησης της εταιρείας του, από ανθρώπους μας, οι οποίοι θα αναλάβουν τη βιντεοσκόπηση σε συνεργασία πάντα με υπεύθυνο της εταιρείας ο οποίος θα εξηγεί καθ όλη τη διάρκεια το κάθε τι που βλέπουμε στο βίντεο, ώστε να έχει και τη μορφή εκπαίδευσης αλλά και την καλύτερη διαφημιστική καμπάνια της κάθε εταιρείας.

Υπάρχει η δυνατότητα βιντεοσκόπησης ακόμη και με droners.

4) Forum (το Forum θα λειτουργήσει προσεχώς, κατασκευάζεται για την καλύτερη και ασφαλέστερη λειτουργία, του forum και των χρηστών)

Α. Τα μέλη οφείλουν να συμμετέχουν με ευπρέπεια και κατά τρόπο που σέβεται την ισχύουσα νομοθεσία, τα υπόλοιπα μέλη και την ομαλή λειτουργία του ιστότοπου, κατά την κρίση της ομάδας διαχείρισης, προκειμένου να διατηρούν το δικαίωμα της συμμετοχής στον ιστότοπο. Ιδιαίτερα, τα μέλη οφείλουν:

 • Να αξιοποιούν την αναζήτηση του ιστότοπου ώστε να αποφεύγεται η άσκοπη επανάληψη.
 • Να εκφράζονται σαφώς, ευπρεπώς και ευανάγνωστα και να δίνουν περιγραφικούς τίτλους στα θέματα.
 • Να σέβονται τους συνομιλητές τους, ιδίως όταν διαφωνούν με τις απόψεις τους, έχοντας υπ’ όψιν τους ότι είναι θεμιτή η κριτική στις ιδέες και απόψεις αλλά όχι σε όσους τις εκφέρουν, αποφεύγοντας εκφράσεις που θίγουν τον σεξουαλικό προσανατολισμό ή τις πολιτικές ή αθλητικές ή προσωπικές ή άλλες προτιμήσεις του κάθε μέλους.
 • Να χρησιμοποιούν την ελληνική γλώσσα στην ελληνική γραφή και να χρησιμοποιούν λατινικούς χαρακτήρες στην ξένη ορολογία. Η χρήση άλλων γλωσσών επιτρέπεται στο ατομικό προφίλ και την υπογραφή των μελών αλλά και σε μηνύματα, κατά την κρίση της ομάδας διαχείρισης.
 • Να παραμένουν εντός της θεματολογίας της ιστοσελίδας, των ενοτήτων και των επί μέρους θεμάτων, να μην δημοσιεύουν αμιγώς πολιτικά μηνύματα ούτε να συμμετέχουν σε πολιτικές ή κομματικές συζητήσεις και αντιπαραθέσεις.
 • Να τεκμηριώνουν κατά το δυνατόν τις απόψεις τους. Όταν, στα πλαίσια ενημερωτικού χαρακτήρα, είναι αναγκαία η παράθεση περικοπών κειμένου ή λοιπού υλικού δημοσιευμένου σε άλλα μέσα (περιοδικά, εφημερίδες, βιβλία, ιστοσελίδες κλπ) θα πρέπει να γίνεται ρητή μνεία του μέσου όπου δημοσιεύθηκε αρχικά το υλικό που αναπαράγεται ή του δημιουργού του.
 • Έχοντας υπ’ όψιν τους ότι ο παρών ιστότοπος είναι προσβάσιμος σε μέλη ανεξαρτήτου ηλικίας, να ΜΗΝ δημοσιεύουν θέματα με σεξουαλικό περιεχόμενο ούτε συνδέσμους (links) ή παραπομπές σε ιστοσελίδες με σεξουαλικό περιεχόμενο.
 • Σε περίπτωση δημοσίευσης πλέον του ενός (1) αρχείου πολυμέσων (video, ήχος, φωτογραφία) ανά μήνυμα, να κάνουν χρήση της λειτουργίας SPOILER σε αναλογία "ένα spoiler ανά αρχείο", έχοντας υπ’ όψιν τους ότι μόνη η χρήση φωτογραφιών ή βίντεο ως απάντηση σε μία συζήτηση δεν είναι επιτρεπτή, κατά την κρίση της ομάδας διαχείρισης. Επιπλέον να μην χρησιμοποιούν τη λειτουργία αυτόματης αναπαραγωγής (autoplay) στα video που ενσωματώνουν στα μηνύματά τους.
 • Να διατηρούν μόνο έναν λογαριασμό και να δηλώνουν έγκυρη διεύθυνση ηλεκτρονικής αλληλογραφίας, η οποία θα χρησιμοποιείται μόνο για ζητήματα σχετικά με τη λειτουργία του ιστότοπου και δε θα κοινοποιείται σε τρίτους χωρίς τη ρητή συναίνεση του μέλους.
 • Να μη δημοσιεύουν το ίδιο θέμα ή μήνυμα περισσότερες από μία φορές και να μη διατηρούν θέματα στην επιφάνεια με συνεχή δημοσίευση μηνυμάτων [bumping]. Επιπλέον, να μη δημοσιεύουν νέο μήνυμα σε θέμα η συζήτηση του οποίου έχει σταματήσει πλέον του τριμήνου, εκτός εάν το νέο μήνυμα προσφέρει νέες και ουσιώδεις πληροφορίες για το υπό συζήτηση θέμα, κατά την κρίση της ομάδας διαχείρισης.
 • Να μη συμμετέχουν στον ιστότοπο με σκοπό τη διαφήμιση εμπορικών προϊόντων ή υπηρεσιών και να μην δημοσιεύουν τα λεγόμενα referral links προς οποιαδήποτε ιστοσελίδα ή υπηρεσία.
 • Να μην αναζητούν και να μη δημοσιεύουν συνδέσμους ή πληροφορίες για την απόκτηση, με οποιονδήποτε τρόπο, παράνομων αντιγράφων υλικού που προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικής ιδιοκτησίας.
 • Εφόσον διατηρούν υπογραφή, αυτή να είναι διακριτική, να μην υπερβαίνει συνολικά σε διαστάσεις είτε μία (1) εικόνα μεγέθους 400x90 και 50 Kilobytes είτε τις πέντε (5) γραμμές κειμένου (μεγέθους γραμματοσειράς 14) και να μη διαφημίζει εμπορικά προϊόντα ή εμπορικές υπηρεσίες. Το μέγιστο όριο των avatars είναι 90x90 με ανώτατο επιτρεπόμενο μέγεθος τα 50Kb. Η ομάδα διαχείρισης του ιστότοπου δικαιούται να αφαιρέσει υπογραφές και avatars τα οποία κρίνει μη επιτρεπτά ή προσβλητικά ή αντίθετα με τους παρόντες Όρους Χρήσης.

Β. Επαφίεται στην κρίση της ομάδας διαχείρισης αν θα παραμένουν ενεργά θέματα ή μηνύματα, η θεματολογία των οποίων, έχει αποδειχθεί εμπειρικά, ότι οδηγεί σε αντιπαραθέσεις, αντεγκλήσεις ή συζητήσεις και μηνύματα αμφίβολης αξίας, χρησιμότητας και κοσμιότητας. Επιπλέον, οποιοδήποτε μήνυμα παραβιάζει τους παρόντες Όρους Χρήσης ή δεν ταιριάζει, κατά την κρίση της ομάδας διαχείρισης, με το ύφος και το περιεχόμενο του ιστότοπου, θα κλειδώνεται ή θα διαγράφεται κατά περίπτωση. Ο δε συγγραφέας του θα υπόκειται, κατά την κρίση της ομάδας διαχείρισης, σε προσωρινή ή μόνιμη διακοπή της εισόδου του στον ιστότοπο (ban).

Δ. Τα μέλη συμφωνούν ότι ο λογαριασμός τους στον παρόντα ιστότοπο είναι δυνατόν να χρησιμοποιείται για την είσοδο και λειτουργία όλων των υπηρεσιών που προσφέρονται ή θα προσφερθούν στο μέλλον από το electricalnews.gr

Ε. Τα μέλη οφείλουν να αποδέχονται την τελική κρίση των συντονιστών για θέματα σχετικά με τη διαχείριση του ιστότοπου. Δεν επιτρέπεται η προσπάθεια άσκησης συντονιστικών καθηκόντων, έστω και εμμέσως. Απορίες και σχόλια σχετικά με την εφαρμογή των παρόντων Όρων Χρήσης δεν επιτρέπεται να διατυπώνονται δημόσια αλλά με προσωπικό μήνυμα προς τον αρμόδιο συντονιστή ή συντονίστρια ή τον διαχειριστή.

ΣΤ. Η παράβαση των παρόντων όρων καθώς και η προσπάθεια παράκαμψής τους με οποιονδήποτε τρόπο, επιφέρει τη λήψη μέτρων, περιλαμβανομένου του μόνιμου αποκλεισμού από τον ιστότοπο (ban), κατά την κρίση των συντονιστών.

Σημείωση πνευματικής ιδιοκτησίας: Η αναπαραγωγή των μηνυμάτων που δημοσιεύονται στο electricalnews.gr χωρίς άδεια απαγορεύεται. Τα πνευματικά δικαιώματα του πρωτότυπου περιεχομένου των μηνυμάτων ανήκουν στους συντάκτες τους, εκτός από τη δημοσιευμένη στον ιστότοπο υπόσταση των μηνυμάτων, την οποία παραχωρούν χωρίς αντάλλαγμα και ανέκκλητα στο electricalnews.gr

Σας ευχόμαστε καλή περιήγηση και διαμονή στην ιστοσελίδα μας και ελπίζουμε να σας φανεί χρήσιμη.

Με εκτίμηση

Θέματα κλάδου Ηλεκτρολογίας

Το video της εβδομάδας