Ευρυζωνική τηλεφωνία - Υπέρ και κατά - Από το 2018 παντού!

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(6 ψήφοι)

Είναι νέα τεχνολογία τηλεφωνίας με πακέτα δεδομένων που μεταδίδονται μέσω internet.

Οπότε στην ουσία ο χαλκός χρειάζεται πάλι, με τη διαφορά ότι μπορούμε να έχουμε πολύ περισσότερες γραμμές από ένα ζεύγος χαλκού, διότι όλα πλέον είναι δεδομένα.

Μέχρι τώρα στις τηλεφωνικές γραμμές έχουμε ένδειξη τάσης 24 εως 48volt, όσο αφορά τις απλές PSTN γραμμές, ή 100+volt όσο αφορά τις ISDN γραμμές. Φυσικά στην τηλεφωνία χρησιμοποιείται DC τάση, για λόγους ασφάλειας από ηλεκτροπληξία, αφού ξέρουμε ότι στο DC επικίνδυνη τάση για τον άνθρωπο είναι πάνω από 120V . Οπότε τα σήματα φωνής ή internet περνούν καθαρά με τα λιγότερα δυνατόν παράσιτα.

Ποιο το πλεονέκτημα των PSTN γραμμών;

Επειδή λειτουργούν οι συσκευές με ρεύμα το οποίο είναι ανεξάρτητο από το δίκτυο της ΔΕΗ, σε περιπτώσεις που έχουμε Black out ή γενικώς διακοπές ρεύματος από τη ΔΕΗ, εξακολουθούσαμε να έχουμε τηλέφωνο. Οπότε σε ένα θεοσκότεινο σπίτι, τουλάχιστον είχαμε τηλέφωνο.

Αυτό το πλεονέκτημα ανατρέπεται μετά τις 01 Ιανουαρίου 2018, όπου και όλες οι τηλεφωνικές συνδέσεις της χώρας θα γίνουν Ευρυζωνικές.

Πολλά περιστατικά ήδη, ''τρέχουν'' στην αγορά. Χωρίς καμία ενημέρωση σε πολλούς καταναλωτές, ο ΟΤΕ, μετατρέπει τη γραμμή σου σε ευρυζωνική χωρίς καμία ειδοποίηση!! Έτσι την πάτησα και γω πριν μερικές ημέρες.

Για μένα υπάρχει και ένα θέμα απάτης εδώ. Μια μικρή ιστορία και θα καταλάβετε και σας την αναφέρω γιατί σίγουρα πολλοί από εσάς θα την αντιμετωπίσατε…

 Όποτε άλλαζα πάροχο κατά καιρούς και χρησιμοποιούσα πάροχο Ευρυζωνικό (πχ Cyta), δεχόμουν κάποια τηλέφωνα από τον ‘’αξιόπιστο’’ ΟΤΕ, στα οποία είχαν δασκαλευτεί οι υπάλληλοι από τη διοίκηση (πάντα το κεφάλι φταίει) στα σεμινάρια του 13888 έτσι κι αλλιώς τους δίνουν όλες τις πιθανές απαντήσεις, σε περίπτωση που πέσουν σε ‘’δύσκολο’’ πελάτη και μου έλεγαν τη φοβερή ατάκα: ‘’μα γιατί; Το γνωρίζετε ότι με αυτή τη σύνδεση δε θα έχετε τηλέφωνο σε περίπτωση διακοπής ρεύματος;’’ Ενώ με δική μας γραμμή δε θα έχετε τέτοιο πρόβλημα! Τα τελευταία χρόνια, η ίδια ατάκα κάθε λίγο….

 Και ερχόμαστε στο τώρα. Στο σημείο που κατοικώ, δεν υπάρχει κάλυψη από άλλο πάροχο, οπότε αναγκαστικά κάθομαι στον ΟΤΕ. Πριν ένα μήνα (από τη στιγμή που σας γράφω το παρόν) άρχισε να τρελαίνεται το router στα καλά καθούμενα, έκλεινε, ξαναάνοιγε, συνεχόμενες επανεκκινήσεις. Το πιανε η μούρλα για μερικές ώρες. Μετά από δυό – τρείς μέρες με το ίδιο βιολί, πήρα τις βλάβες. Μου είπαν να αλλάξω router. Το αλλάζω αλλά τα ίδια. Και ξάφνου, αφού ήρθε ο τεχνικός στο σπίτι για βλάβη (το δήλωσα βλάβη τελικά) μου είπε, μα …..είναι ευρυζωνικό πλέον εδώ και λίγες ημέρες!!

Παίρνω στον ΟΤΕ και λεω: Δε θέλω ευρυζωνική γραμμή. Φυσικά η απάντηση…’’μα είναι νέα τεχνολογία, σύγχρονες καταστάσεις κλπ!! Και αμα κοπεί το ρεύμα; (τους είπα) ε, εντάξει αυτό είναι ένα θέμα αλλά έχετε τόσα άλλα οφέλη(μου απάντησαν).  Για να μη σας κουράζω όμως άλλο, καταλάβατε....

Πάμε λοιπόν στο ευρυζωνικό. Η γραμμή αυτή ΔΕΝ έχει τάση! Περνούν μόνον δεδομένα. Οπότε αγαπητοί μου, μην περιμένετε να ψάξετε με το όργανο τάσης να βρείτε ρεύμα! Αφού μας έχει υποδείξει ο πάροχος το καλώδιο στον κατανεμητή, το στέλνουμε στον όροφο ή δωμάτιο που θέλουμε. Αν τώρα πάμε για βλάβη και θέλουμε να βρούμε άκρη, τσεκάρουμε πρώτα router, ρεύμα και  απλά τη γραμμή μας με γεννήτρια ακουστικού σήματος και εφόσον είναι εντάξει σαν καλώδιο από το router έως τον κατανεμητή παίρνουμε την τεχνική υποστήριξη του παρόχου ή τις βλάβες.

Βέβαια, όσο αφορά τα εργαλεία, πλέον ο Ηλεκτρολόγος θα χρειαστεί νέου τύπου εργαλεία που θα διευκολύνουν το έργο του σε περιπτώσεις εύρεσης βλαβών σε ευρυζωνικό σύστημα. Εργαλεία που μετρούν σήματα μέσω καλωδίων χωρίς τάση. Ταχύτητες συνδέσεων και άλλες μετρήσεις. 

Σχεδιάγραμμα σύνδεσης ευρυζωνικής τηλεφωνίας και ίντερνετ...

Επίσης, πολλοί που έχετε ήδη ευρυζωνική σύνδεση γνωρίζετε ότι το τηλέφωνο ξεκινά μετά το router και όχι πριν, όπως γίνονταν στις απλές Pstn γραμμές. Δηλαδή σε περίπτωση PSTN έχουμε από την πρίζα του τηλεφώνου μας να ξεκινά ένα καλώδιο το οποίο καταλήγει σε ένα διακλαδωτήρα. Από τον διακλαδωτήρα αυτόν, ένα καλώδιο πήγαινε μέχρι το router για να έχουμε internet και άλλο ένα καλώδιο έφευγε από το σπλιτεράκι και κατέληγε στο τηλέφωνο. Στην περίπτωση Ευρυζωνικού, καταργείται το σπλίτερ και το καλώδιο από τη πρίζα πάει στο router κατ ευθείαν και απο εκεί έχουμε internet και τηλέφωνα.

Συνοπτικά τα πλεονεκτήματα του Ευρυζωνικού για τον καταναλωτή: Λιγότερα μπιχλιμπίδια αφού καταργείται spliter, φίλτρα, καλώδια. Όχι τάση στα καλώδια τηλεφώνου, έστω κι αυτά τα 50 ή 100volt συνεχούς ρεύματος. Λοιπά πλεονεκτήματα που διαβάζετε στο διαδίκτυο περί αύξησης επιχειρηματικότητας και λοιπές αηδίες .....μη δίνετε βάση

Μειονεκτήματα: Περισσότερο ευάλωτο είδος τηλεφωνίας σε επιθέσεις μέσω διαδικτύου, από ιούς, σκουλήκια κλπ, επίσης κόβεται το ρεύμα ....κόβεται και το τηλέφωνο.

Σε γενικές γραμμές, ωφελημένος είναι μόνο ο πάροχος, αφού μειώνει δραστικά την εγκατάσταση καλωδίων στο δίκτυό του εφόσον από ένα καλώδιο μπορεί να περάσει κάμποσες γραμμές, μέχρι πριν λίγο καιρό θυμάστε, όπου δεν υπήρχαν γραμμές, αργούσε πολύ το τηλέφωνο. Τώρα, με τη χρήση του ευρυζωνικού γλυτώνει από σκαψίματα σε δρόμους, καλώδια κλπ

Για να δούμε αν θα μετακυλίσει τη μείωση του κόστους και στον τελικό καταναλωτή, ή θα την επωφεληθεί όλη ο πάροχος.... μη ξεχνάμε ότι οι εταιρείες τηλεφωνίας ως τώρα οι οποίες ήταν ευρυζωνικές και γι αυτό το λόγο ήταν και φθηνότερες από τον ΟΤΕ

ΣΗΜΕΙΩΣΗ! Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη εμπειρία σας

Περισσότερες πληροφορίες

Αποδοχή

1) Γενικοί όροι:

Α. Τα μηνύματα και τα άρθρα, εκφράζουν την άποψη των συντακτών τους και όχι την επίσημη θέση του ιστότοπου, εκτός εάν κάτι τέτοιο δηλώνεται ρητά από αρμόδιο μέλος της ομάδας διαχείρισης.

Β. Στο επάνω μέρος της ιστοσελίδας υπάρχει η αναζήτηση, η οποία περιέχει μια αρκετά μεγάλη βάση δεδομένων στον τομέα της ηλεκτρολογίας. Με γράμματα ή με μικρές λέξεις κλειδιά, θα βρείτε αυτό που αναζητάτε στον κλάδο της ηλεκτρολογίας.

Γ. Απαγορεύεται η αντιγραφή άρθρων χωρίς τη ρητή ή γραπτή μας συναίνεση. Για την πλήρη αναδημοσίευση άρθρου απαιτείται ρητή άδεια από το δημιουργό του, ή σε αυτόν που ανήκουν τα πνευματικά δικαιώματα. Για αντιγραφή άρθρων, παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας στο info@electricalnews.gr Στα άρθρα που θα επιτραπεί η αντιγραφή, να αναγράφετε στο κάτω μέρος την πηγή τουλάχιστον, με σύνδεσμο ο οποίος θα οδηγεί κατ ευθείαν στο σωστό άρθρο.

2) Γενικά για την ιστοσελίδα μας:

Η σελίδα αυτή δημιουργήθηκε με σκοπό να μαζέψει όσο περισσότερες πληροφορίες υπάρχουν στον κλάδο της ηλεκτρολογίας, να παρουσιάσει νέο υλικό ή εταιρείες κατασκευής ηλεκτρολογικού υλικού, εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, τεχνολογία στο κομμάτι των υπολογιστών και του software, να παρέχει γνώση και πληροφορία σε Ηλεκτρολόγους, Ηλεκτρονικούς, ανθρώπους που ασχολούνται είτε από χόμπι είτε επαγγελματικά με το Hardware, απλούς πολίτες που πολλές φορές τους δημιουργούνται απορίες πάνω σε πολλά από αυτά τα θέματα και θα ήθελαν κάποιες βασικές πληροφορίες ώστε να γνωρίζουν που θα απευθυνθούν και γενικότερα, ενημέρωση σε Ηλεκτρολογία - τεχνολογία - τεχνικά άρθρα.

Δεν υπάρχει ούτε μία πιθανότητα η σελίδα αυτή να δημοσιεύσει συνδικαλιστικό ή πολιτικό περιεχόμενο και γενικότερα περιεχόμενο που φέρνει σε αντιπαράθεση επαγγελματίες, απλούς αναγνώστες, εταιρείες κλπ.

Αφορά μόνο προώθηση ιδεών και γνώσεων για τον κλάδο της Ηλεκτρολογίας και της Τεχνολογίας.

Τα άρθρα έχουν κυρίως εκπαιδευτικό χαρακτήρα και είναι γραμμένα με τρόπο, όσο γίνεται πιο κατανοητό για όλους, είτε είναι επαγγελματίες είτε είναι απλοί αναγνώστες που τους ενδιαφέρει η θεματολογία μας.

Γνωρίζω ότι έχουμε ανοίξει πολλά κεφάλαια πχ: Ηλεκτρολογία -  τηλεπικοινωνίες - υπολογιστές - τεχνολογία -κινητά και πολλά ακόμη και αυτό καθιστά το έργο της σελίδας ακόμη πιο δύσκολο. Προσπαθούμε καθημερινά να εμπλουτίσουμε τη βάση δεδομένων μας με νέα άρθρα σε όσες περισσότερες κατηγορίες μπορούμε.

Ζητούμε την κατανόηση του κοινού, καθημερινά συνδυάζουμε τις προσωπικές μας δουλειές και την ενημέρωση της σελίδας ώστε να υπάρχει υλικό για όλα όσα προαναφέραμε, στη σοβαρότερη και εγκυρότερη μορφή που είναι εφικτό.

Πριν δημοσιευτεί κάποιο άρθρο, κοιτάμε να είναι όσο πιο εμπεριστατωμένο γίνεται και να μη δίνει λανθασμένες ή παραπλανητικές πληροφορίες.

3) Διαφημίσεις

Οποιοσδήποτε θελήσει ή επιθυμεί να διαφημιστεί σε αυτή τη σελίδα με τον τρόπο δημοσίευσης κάποιου άρθρου, θα πρέπει να μεριμνεί ώστε το άρθρο να έχει κυρίως εκπαιδευτικό χαρακτήρα πάνω σε αυτό που θα παρουσιάσει. Πχ: Αν είναι κατασκευαστής κάποιου υλικού, θα πρέπει να παρουσιάσει το υλικό αυτό με κάθε λεπτομέρεια καθώς και το τι ακριβώς κάνει  και κατόπιν αυτού, να παρουσιάσει με κάποιο link την εταιρεία του ή τη μάρκα του υλικού που αντιπροσωπεύει.

Για διαφήμιση, υπάρχουν τα banner σε όλες τις σελίδες και μπορούν να μπουν ακόμη και στα άρθρα διακριτικά banners τα οποία με τα αντίστοιχα links θα οδηγούν στην εκάστοτε εταιρεία.

Υπάρχει και η δυνατότητα παρουσίασης ακόμη και σε μορφή βιντεοσκόπησης της εταιρείας του, από ανθρώπους μας, οι οποίοι θα αναλάβουν τη βιντεοσκόπηση σε συνεργασία πάντα με υπεύθυνο της εταιρείας ο οποίος θα εξηγεί καθ όλη τη διάρκεια το κάθε τι που βλέπουμε στο βίντεο, ώστε να έχει και τη μορφή εκπαίδευσης αλλά και την καλύτερη διαφημιστική καμπάνια της κάθε εταιρείας.

Υπάρχει η δυνατότητα βιντεοσκόπησης ακόμη και με droners.

4) Forum (το Forum θα λειτουργήσει προσεχώς, κατασκευάζεται για την καλύτερη και ασφαλέστερη λειτουργία, του forum και των χρηστών)

Α. Τα μέλη οφείλουν να συμμετέχουν με ευπρέπεια και κατά τρόπο που σέβεται την ισχύουσα νομοθεσία, τα υπόλοιπα μέλη και την ομαλή λειτουργία του ιστότοπου, κατά την κρίση της ομάδας διαχείρισης, προκειμένου να διατηρούν το δικαίωμα της συμμετοχής στον ιστότοπο. Ιδιαίτερα, τα μέλη οφείλουν:

 • Να αξιοποιούν την αναζήτηση του ιστότοπου ώστε να αποφεύγεται η άσκοπη επανάληψη.
 • Να εκφράζονται σαφώς, ευπρεπώς και ευανάγνωστα και να δίνουν περιγραφικούς τίτλους στα θέματα.
 • Να σέβονται τους συνομιλητές τους, ιδίως όταν διαφωνούν με τις απόψεις τους, έχοντας υπ’ όψιν τους ότι είναι θεμιτή η κριτική στις ιδέες και απόψεις αλλά όχι σε όσους τις εκφέρουν, αποφεύγοντας εκφράσεις που θίγουν τον σεξουαλικό προσανατολισμό ή τις πολιτικές ή αθλητικές ή προσωπικές ή άλλες προτιμήσεις του κάθε μέλους.
 • Να χρησιμοποιούν την ελληνική γλώσσα στην ελληνική γραφή και να χρησιμοποιούν λατινικούς χαρακτήρες στην ξένη ορολογία. Η χρήση άλλων γλωσσών επιτρέπεται στο ατομικό προφίλ και την υπογραφή των μελών αλλά και σε μηνύματα, κατά την κρίση της ομάδας διαχείρισης.
 • Να παραμένουν εντός της θεματολογίας της ιστοσελίδας, των ενοτήτων και των επί μέρους θεμάτων, να μην δημοσιεύουν αμιγώς πολιτικά μηνύματα ούτε να συμμετέχουν σε πολιτικές ή κομματικές συζητήσεις και αντιπαραθέσεις.
 • Να τεκμηριώνουν κατά το δυνατόν τις απόψεις τους. Όταν, στα πλαίσια ενημερωτικού χαρακτήρα, είναι αναγκαία η παράθεση περικοπών κειμένου ή λοιπού υλικού δημοσιευμένου σε άλλα μέσα (περιοδικά, εφημερίδες, βιβλία, ιστοσελίδες κλπ) θα πρέπει να γίνεται ρητή μνεία του μέσου όπου δημοσιεύθηκε αρχικά το υλικό που αναπαράγεται ή του δημιουργού του.
 • Έχοντας υπ’ όψιν τους ότι ο παρών ιστότοπος είναι προσβάσιμος σε μέλη ανεξαρτήτου ηλικίας, να ΜΗΝ δημοσιεύουν θέματα με σεξουαλικό περιεχόμενο ούτε συνδέσμους (links) ή παραπομπές σε ιστοσελίδες με σεξουαλικό περιεχόμενο.
 • Σε περίπτωση δημοσίευσης πλέον του ενός (1) αρχείου πολυμέσων (video, ήχος, φωτογραφία) ανά μήνυμα, να κάνουν χρήση της λειτουργίας SPOILER σε αναλογία "ένα spoiler ανά αρχείο", έχοντας υπ’ όψιν τους ότι μόνη η χρήση φωτογραφιών ή βίντεο ως απάντηση σε μία συζήτηση δεν είναι επιτρεπτή, κατά την κρίση της ομάδας διαχείρισης. Επιπλέον να μην χρησιμοποιούν τη λειτουργία αυτόματης αναπαραγωγής (autoplay) στα video που ενσωματώνουν στα μηνύματά τους.
 • Να διατηρούν μόνο έναν λογαριασμό και να δηλώνουν έγκυρη διεύθυνση ηλεκτρονικής αλληλογραφίας, η οποία θα χρησιμοποιείται μόνο για ζητήματα σχετικά με τη λειτουργία του ιστότοπου και δε θα κοινοποιείται σε τρίτους χωρίς τη ρητή συναίνεση του μέλους.
 • Να μη δημοσιεύουν το ίδιο θέμα ή μήνυμα περισσότερες από μία φορές και να μη διατηρούν θέματα στην επιφάνεια με συνεχή δημοσίευση μηνυμάτων [bumping]. Επιπλέον, να μη δημοσιεύουν νέο μήνυμα σε θέμα η συζήτηση του οποίου έχει σταματήσει πλέον του τριμήνου, εκτός εάν το νέο μήνυμα προσφέρει νέες και ουσιώδεις πληροφορίες για το υπό συζήτηση θέμα, κατά την κρίση της ομάδας διαχείρισης.
 • Να μη συμμετέχουν στον ιστότοπο με σκοπό τη διαφήμιση εμπορικών προϊόντων ή υπηρεσιών και να μην δημοσιεύουν τα λεγόμενα referral links προς οποιαδήποτε ιστοσελίδα ή υπηρεσία.
 • Να μην αναζητούν και να μη δημοσιεύουν συνδέσμους ή πληροφορίες για την απόκτηση, με οποιονδήποτε τρόπο, παράνομων αντιγράφων υλικού που προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικής ιδιοκτησίας.
 • Εφόσον διατηρούν υπογραφή, αυτή να είναι διακριτική, να μην υπερβαίνει συνολικά σε διαστάσεις είτε μία (1) εικόνα μεγέθους 400x90 και 50 Kilobytes είτε τις πέντε (5) γραμμές κειμένου (μεγέθους γραμματοσειράς 14) και να μη διαφημίζει εμπορικά προϊόντα ή εμπορικές υπηρεσίες. Το μέγιστο όριο των avatars είναι 90x90 με ανώτατο επιτρεπόμενο μέγεθος τα 50Kb. Η ομάδα διαχείρισης του ιστότοπου δικαιούται να αφαιρέσει υπογραφές και avatars τα οποία κρίνει μη επιτρεπτά ή προσβλητικά ή αντίθετα με τους παρόντες Όρους Χρήσης.

Β. Επαφίεται στην κρίση της ομάδας διαχείρισης αν θα παραμένουν ενεργά θέματα ή μηνύματα, η θεματολογία των οποίων, έχει αποδειχθεί εμπειρικά, ότι οδηγεί σε αντιπαραθέσεις, αντεγκλήσεις ή συζητήσεις και μηνύματα αμφίβολης αξίας, χρησιμότητας και κοσμιότητας. Επιπλέον, οποιοδήποτε μήνυμα παραβιάζει τους παρόντες Όρους Χρήσης ή δεν ταιριάζει, κατά την κρίση της ομάδας διαχείρισης, με το ύφος και το περιεχόμενο του ιστότοπου, θα κλειδώνεται ή θα διαγράφεται κατά περίπτωση. Ο δε συγγραφέας του θα υπόκειται, κατά την κρίση της ομάδας διαχείρισης, σε προσωρινή ή μόνιμη διακοπή της εισόδου του στον ιστότοπο (ban).

Δ. Τα μέλη συμφωνούν ότι ο λογαριασμός τους στον παρόντα ιστότοπο είναι δυνατόν να χρησιμοποιείται για την είσοδο και λειτουργία όλων των υπηρεσιών που προσφέρονται ή θα προσφερθούν στο μέλλον από το electricalnews.gr

Ε. Τα μέλη οφείλουν να αποδέχονται την τελική κρίση των συντονιστών για θέματα σχετικά με τη διαχείριση του ιστότοπου. Δεν επιτρέπεται η προσπάθεια άσκησης συντονιστικών καθηκόντων, έστω και εμμέσως. Απορίες και σχόλια σχετικά με την εφαρμογή των παρόντων Όρων Χρήσης δεν επιτρέπεται να διατυπώνονται δημόσια αλλά με προσωπικό μήνυμα προς τον αρμόδιο συντονιστή ή συντονίστρια ή τον διαχειριστή.

ΣΤ. Η παράβαση των παρόντων όρων καθώς και η προσπάθεια παράκαμψής τους με οποιονδήποτε τρόπο, επιφέρει τη λήψη μέτρων, περιλαμβανομένου του μόνιμου αποκλεισμού από τον ιστότοπο (ban), κατά την κρίση των συντονιστών.

Σημείωση πνευματικής ιδιοκτησίας: Η αναπαραγωγή των μηνυμάτων που δημοσιεύονται στο electricalnews.gr χωρίς άδεια απαγορεύεται. Τα πνευματικά δικαιώματα του πρωτότυπου περιεχομένου των μηνυμάτων ανήκουν στους συντάκτες τους, εκτός από τη δημοσιευμένη στον ιστότοπο υπόσταση των μηνυμάτων, την οποία παραχωρούν χωρίς αντάλλαγμα και ανέκκλητα στο electricalnews.gr

Σας ευχόμαστε καλή περιήγηση και διαμονή στην ιστοσελίδα μας και ελπίζουμε να σας φανεί χρήσιμη.

Με εκτίμηση

Θέματα κλάδου Ηλεκτρολογίας

Το video της εβδομάδας