Τεχνολογία Ρομποτικής συγκόλλησης

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Το παρόν τεχνικό άρθρο γράφτηκε από το φίλο της σελίδας μας

και μέλος της ομάδας του Facebook: ''ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΟΙ'', Γεώργιο Ιωσήφ Μπαρσούμ. Ο Κος Μπαρσούμ, είναι Διπλωματούχος Ηλεκτρονικός - προγραμματιστής ρομποτικής συγκόλλησης στην εταιρεία HEC Agelidis S.A. Ένας άνθρωπος, που ταξιδεύει συχνά, σε αρκετά μέρη του κόσμου, ώστε να ενημερώνεται και να εκπαιδεύεται σε κάθε νέα εξέλιξη της ρομποτικής.

Ας ξεκινήσουμε όμως με τη συνέργεια Ανθρώπου & Ρομπότ...

Η εισαγωγή της σύγχρονης τεχνολογίας ρομπότ στα εργοστάσια παραγωγής αυτοκινήτων έχει ξεκινήσει από τα τέλη του 20ου αιώνα στις πιο προηγμένες βιομηχανικά χώρες όπως είναι η Γερμανία. Σε κάθε περίπτωση, όμως, όσο και αν διευκολύνει ένα ρομπότ τη βιομηχανική παραγωγή, είναι επιτακτική η συνεχής και τακτική εκπαίδευση των εργαζομένων στις βιομηχανικές μονάδες συγκόλλησης για τον προγραμματισμό των εγκαταστάσεων παραγωγής.

Κι αυτό διότι για τη βελτιστοποίηση της διαδικασίας, την άρση των δυσλειτουργιών και τις διορθώσεις των προβληματικών προγραμμάτων ευθύνονται οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, οι οποίοι πρέπει να διενεργούν επιτόπιους και συνεχείς ελέγχους ποιότητας. Τελικά, η παραγωγή είναι μια τόσο σύνθετη διαδικασία, που όσο και αν επιχειρείται να απλοποιηθεί μέσα από εφαρμογές αυτοματισμού, τόσο πιο καίριος θα αναδεικνύεται ο ρόλος του ανθρώπινου παράγοντα σε αυτή.

robot

Ιδιαίτερα απαιτητικές και σύνθετες εργασίες έχουν αναλάβει τα ρομποτικά συστήματα στη σύγχρονη βιομηχανία, δεδομένων και των αυξημένων τεχνολογικών απαιτήσεων της εποχής. Επιτομή του αυτοματισμού στη βιομηχανία αποτελούν τα ρομπότ συγκόλλησης στην κορυφαία γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία BMW.

Σε κάθε παραγωγική διαδικασία αυτό που έχει μεγάλη σημασία είναι η ποιότητα των παραγόμενων προϊόντων· πολύ περισσότερο όταν σε αυτή τη διαδικασία παρεισφρέουν ρομποτικά συστήματα. Η εξασφάλιση αυτής της ποιότητας επιτυγχάνεται μέσα από μια μοναδική στρατηγική διαχείρισης όλων των κατασκευαστικών σταδίων, συμπεριλαμβανομένης της επιλογής των υλικών και των μηχανημάτων.

Το παράδειγμα της BMW

Για να εξυπηρετηθούν επαρκώς οι κατασκευαστικοί στόχοι, η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία BMW έχει προσθέσει μια σύγχρονη μονάδα ρομποτικής συγκόλλησης στο εργοστάσιο παραγωγής αλουμινίου, μονάδα την οποία εγκατέστησε η εταιρεία Cloos που ειδικεύεται στις συγκολλήσεις.

Η εκπληκτική ταχύτητα της μονάδας συγκόλλησης οδηγεί στην παραγωγή ελαφρού (περίπου 12 κιλά) και πολύ ανθεκτικού βασικού πλαισίου για τη σπορ μοτοσικλέτα της BMW.

Το συγκεκριμένο πλαίσιο, παρόλο που αποτελείται από μια μεγάλη ποικιλία μεμονωμένων εξαρτημάτων, κατασκευάζεται μέσα σε μόνο δώδεκα λεπτά από συμπαγές κέλυφος με μήκος οκτώ μέτρα και πλάτος έξι μέτρα. Η Cloos εγκατέστησε συνολικά δύο ρομποτικά συστήματα, δύο μηχανές συγκόλλησης Quinto SD, καθώς και δύο ερμάρια με τον εξοπλισμό ελέγχου ROTROL II στο πίσω τμήμα της μονάδας.

Στο εμπρόσθιο τμήμα της κυψέλης(Robot welding cell), ο χειριστής έχει αρκετό χώρο για να κάνει προπαρασκευαστικές εργασίες και να εισαγάγει απρόσκοπτα τα συστατικά του πλαισίου. Το μόνο που πρέπει να ελέγχει είναι οι δύο χειροκίνητες συσκευές προγραμματισμού, καθώς και τα χειριστήρια για τις διαδικασίες συγκράτησης των υλικών της κατασκευής στην καλίμπρα συγκράτησης ( Welding fixture).

Με αυτό τον τρόπο επιτυγχάνεται η συγχώνευση δύο κατασκευαστικών σταδίων σε ένα τμήμα, όπου εισάγονται τα εξαρτήματα για το εμπρόσθιο και οπίσθιο τμήμα του πλαισίου στον ελεύθερα προγραμματιζόμενο ρυθμιστή και συγκολλούνται από τα αντίστοιχα ρομπότ συγκόλλησης, για να συνενωθούν κατόπιν και να σχηματίσουν το πλήρες πλαίσιο.

robot1

 

Τα εργαλεία και ο εξοπλισμός είναι σχεδιασμένα κατά τέτοιο τρόπο, ώστε τα εξαρτήματα αλουμινίου να μπορούν να τοποθετούνται και να εγκαθίστανται χωρίς να κολλάνε. Τα εξαρτήματα σύσφιγξης μπορούν να ρυθμιστούν λεπτομερώς, ώστε να είναι σε θέση να συγκρατούν τα εξαρτήματα σταθερά στη θέση τους και να ελέγχουν την παραμόρφωση από τη συγκόλληση που προκύπτει σε οποιαδήποτε κατεύθυνση.

Τα σημεία μέτρησης που υπάρχουν σε κρίσιμες θέσεις βοηθούν το χειριστή να εισάγει τα εξαρτήματα με μεγάλη ακρίβεια. Αυτές οι ελεγχόμενες θέσεις εισαγωγής αποτελούν προϋπόθεση για τη βέλτιστη γεωμετρία, τις άριστες ενώσεις και τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα της συγκόλλησης.

robot2

Έτσι επιτυγχάνονται ενώσεις κορυφαίας ποιότητας, ειδικά στην περίπτωση των ορατών συγκολλημένων ραφών κάτω από το ρεζερβουάρ και στην περιοχή της σέλας της μοτοσικλέτας.

Η διευκόλυνση του χειριστή του ρομπότ συγκόλλησης –όσον αφορά την εισαγωγή των εξαρτημάτων του πλαισίου και τη βέλτιστη τοποθέτηση των τεμαχίων στην περιοχή της συγκόλλησης– καθίσταται εφικτή χάρη στο σύστημα τοποθέτησης διπλής θέσης, το οποίο αποτελείται από έναν πίνακα ευρετηρίου και δύο περιστρεφόμενες / κεκλιμένες διατάξεις στήριξης, ενώ έχει κλίση 10 μοίρες προς τα εμπρός.

Ως αποτέλεσμα, οι περισσότερες ραφές μπορούν να συγκολληθούν καθώς κρέμονται τα συγκολλώμενα τμήματα, κάτι που προτιμάται στην περίπτωση του αλουμινίου.

robot4

Κάθε ένα από τα δύο συστήματα τοποθέτησης μπορεί να συσφίξει τμήματα μήκους έως 1.500mm και πλάτους 1.400mm.

Σε τέτοιου είδους κατασκευές, τα εξαρτήματα αλουμινίου υφίστανται σοβαρή στρέβλωση κατά τη διάρκεια της συγκόλλησης, ως αποτέλεσμα της υπερθέρμανσης και της επακόλουθης ψύξης.

Για το λόγο αυτό, χρειάζεται κάθε φορά να πραγματοποιούνται πειράματα για την προσαρμογή των εργαλείων και της συγκολλητικής διαδικασίας με τέτοιο τρόπο, ώστε το τελικό πλαίσιο να είναι άψογο.

Συγκολλήσεις MIG και TIG

Στο παράδειγμα της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας, το αρχικό σχέδιο αφορούσε μια συνδυασμένη διαδικασία συγκόλλησης που περιλάμβανε γρήγορη συγκόλληση MIG για τις «αόρατες» ραφές και συγκόλληση TIG με κρύο σύρμα για αρμούς με εξαιρετικά εμφανή χαρακτηριστικά, π.χ. κάτω από το ρεζερβουάρ.

Σε τέτοιες περιπτώσεις απαιτείται η συγκόλληση MIG για τις αρθρώσεις και παράλληλα η εμφάνιση των συγκολλημένων ραφών TIG. Αυτό μειώνει τους χρόνους κατασκευής και εξοικονομεί τεράστιο κόστος μηχανικής παραγωγής που σχετίζεται με τη διαδικασία συγκόλλησης TIG, τις αυτοματοποιημένες αλλαγές εργαλείων κλπ.

robot5

Η βέλτιστη συγκόλληση για τη BMW επετεύχθη μέσα από τη συνεχή βελτιστοποίηση των προδιαγραφών για τις ραφές. Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας συγκόλλησης, η μονάδα περιστρέφει τα εξαρτήματα του πλαισίου έτσι όπως κρέμονται, ενώ τα χειριστήρια του εξοπλισμού συγκόλλησης παλμικού τόξου Quinto II καθοδηγούν το τόξο ως το βέλτιστο πλάτος και βάθος.

Για να αποφευχθούν μεταβολές στο υλικό λόγω της υγρασίας, το σύρμα συγκόλλησης αλουμινίου διατηρείται σε σταθερή θερμοκρασία σε σφραγισμένο θάλαμο, ενώ χρησιμοποιείται για τη συγκόλληση ένα μείγμα αργού - ηλίου. Δύο χρησιμοποιούμενες μηχανές συγκολλήσεις Quinto II SD εξασφαλίζουν τη σωστή παροχή ρεύματος σύμφωνα με τις παραμέτρους συγκόλλησης, παρέχοντας μια περιοχή εξόδου μέχρι 400A. Η ελεγχόμενη από μικροεπεξεργαστή πηγή ενέργειας συνδέεται με τα ρομπότ πάντα μέσω διεπαφής.

Ρομπότ, πηγές ενέργειας & χειριστήρια

Τα δύο ρομπότ που χρησιμοποιούνται από τη γερμανική εταιρεία λειτουργούν στην πίσω πλευρά της κυψέλης με αρθρωτούς βραχίονες Romo-320. Η ευρεία περιοχή περιστροφής σε όλους τους άξονες έχει ως αποτέλεσμα μια σφαιρική επιφάνεια εργασίας 3200mm. Παρά τη λεπτή και συμπαγή σχεδίαση, η λειτουργία έξι αξόνων είναι πολύ ακριβής.

Η ψηφιακά ελεγχόμενη τεχνολογία κίνησης και το σύστημα απόλυτης μέτρησης θέσης επιτρέπουν γρήγορη και ακριβή τοποθέτηση, ελάχιστους χρόνους διαδρομής και υψηλή ακρίβεια διαδρομής ακόμα και σε υψηλές ταχύτητες.

robot3

Η ακρίβεια επανάληψης είναι κάτω από 0,1mm, ενώ είναι σημαντικό ότι υπάρχουν ενσωματωμένα φρένα συγκράτησης, ώστε να αποτρέπουν τυχόν ανεξέλεγκτη κίνηση του βραχίονα ρομπότ ακόμη και σε περίπτωση διακοπής ρεύματος.

Ο έλεγχος καθενός από τα δύο ρομπότ που λειτουργούν στο εργοστάσιο της BMW γίνεται από μια συσκευή Cloos Rotrol II, της οποίας η κεντρική μονάδα είναι σχεδιασμένη ως σύστημα πολλαπλών επεξεργαστών και επιτυγχάνει εξαιρετικά σύντομο χρόνο παρέμβασης, εξασφαλίζοντας υψηλό βαθμό τροχιοδρομικού ελέγχου όσον αφορά τους άξονες των ρομπότ και την εξωτερικά συνδεδεμένη συσκευή.

Για το σκοπό αυτό, παρέχονται δώδεκα ψηφιακά χειροκίνητα χειριστήρια, ενώ οι πίνακες διανομής τοποθετούνται δίπλα ακριβώς στα ρομπότ. Για το συνεχή και σχολαστικό έλεγχο των ρομπότ υπάρχουν ειδικές οθόνες, από τις οποίες ενημερώνεται το προσωπικό στη γραμμή παραγωγής για την πορεία και την κατάσταση του βιομηχανικού προϊόντος.

 

ΣΗΜΕΙΩΣΗ! Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη εμπειρία σας

Περισσότερες πληροφορίες

Αποδοχή

1) Γενικοί όροι:

Α. Τα μηνύματα και τα άρθρα, εκφράζουν την άποψη των συντακτών τους και όχι την επίσημη θέση του ιστότοπου, εκτός εάν κάτι τέτοιο δηλώνεται ρητά από αρμόδιο μέλος της ομάδας διαχείρισης.

Β. Στο επάνω μέρος της ιστοσελίδας υπάρχει η αναζήτηση, η οποία περιέχει μια αρκετά μεγάλη βάση δεδομένων στον τομέα της ηλεκτρολογίας. Με γράμματα ή με μικρές λέξεις κλειδιά, θα βρείτε αυτό που αναζητάτε στον κλάδο της ηλεκτρολογίας.

Γ. Απαγορεύεται η αντιγραφή άρθρων χωρίς τη ρητή ή γραπτή μας συναίνεση. Για την πλήρη αναδημοσίευση άρθρου απαιτείται ρητή άδεια από το δημιουργό του, ή σε αυτόν που ανήκουν τα πνευματικά δικαιώματα. Για αντιγραφή άρθρων, παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας στο info@electricalnews.gr Στα άρθρα που θα επιτραπεί η αντιγραφή, να αναγράφετε στο κάτω μέρος την πηγή τουλάχιστον, με σύνδεσμο ο οποίος θα οδηγεί κατ ευθείαν στο σωστό άρθρο.

2) Γενικά για την ιστοσελίδα μας:

Η σελίδα αυτή δημιουργήθηκε με σκοπό να μαζέψει όσο περισσότερες πληροφορίες υπάρχουν στον κλάδο της ηλεκτρολογίας, να παρουσιάσει νέο υλικό ή εταιρείες κατασκευής ηλεκτρολογικού υλικού, εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, τεχνολογία στο κομμάτι των υπολογιστών και του software, να παρέχει γνώση και πληροφορία σε Ηλεκτρολόγους, Ηλεκτρονικούς, ανθρώπους που ασχολούνται είτε από χόμπι είτε επαγγελματικά με το Hardware, απλούς πολίτες που πολλές φορές τους δημιουργούνται απορίες πάνω σε πολλά από αυτά τα θέματα και θα ήθελαν κάποιες βασικές πληροφορίες ώστε να γνωρίζουν που θα απευθυνθούν και γενικότερα, ενημέρωση σε Ηλεκτρολογία - τεχνολογία - τεχνικά άρθρα.

Δεν υπάρχει ούτε μία πιθανότητα η σελίδα αυτή να δημοσιεύσει συνδικαλιστικό ή πολιτικό περιεχόμενο και γενικότερα περιεχόμενο που φέρνει σε αντιπαράθεση επαγγελματίες, απλούς αναγνώστες, εταιρείες κλπ.

Αφορά μόνο προώθηση ιδεών και γνώσεων για τον κλάδο της Ηλεκτρολογίας και της Τεχνολογίας.

Τα άρθρα έχουν κυρίως εκπαιδευτικό χαρακτήρα και είναι γραμμένα με τρόπο, όσο γίνεται πιο κατανοητό για όλους, είτε είναι επαγγελματίες είτε είναι απλοί αναγνώστες που τους ενδιαφέρει η θεματολογία μας.

Γνωρίζω ότι έχουμε ανοίξει πολλά κεφάλαια πχ: Ηλεκτρολογία -  τηλεπικοινωνίες - υπολογιστές - τεχνολογία -κινητά και πολλά ακόμη και αυτό καθιστά το έργο της σελίδας ακόμη πιο δύσκολο. Προσπαθούμε καθημερινά να εμπλουτίσουμε τη βάση δεδομένων μας με νέα άρθρα σε όσες περισσότερες κατηγορίες μπορούμε.

Ζητούμε την κατανόηση του κοινού, καθημερινά συνδυάζουμε τις προσωπικές μας δουλειές και την ενημέρωση της σελίδας ώστε να υπάρχει υλικό για όλα όσα προαναφέραμε, στη σοβαρότερη και εγκυρότερη μορφή που είναι εφικτό.

Πριν δημοσιευτεί κάποιο άρθρο, κοιτάμε να είναι όσο πιο εμπεριστατωμένο γίνεται και να μη δίνει λανθασμένες ή παραπλανητικές πληροφορίες.

3) Διαφημίσεις

Οποιοσδήποτε θελήσει ή επιθυμεί να διαφημιστεί σε αυτή τη σελίδα με τον τρόπο δημοσίευσης κάποιου άρθρου, θα πρέπει να μεριμνεί ώστε το άρθρο να έχει κυρίως εκπαιδευτικό χαρακτήρα πάνω σε αυτό που θα παρουσιάσει. Πχ: Αν είναι κατασκευαστής κάποιου υλικού, θα πρέπει να παρουσιάσει το υλικό αυτό με κάθε λεπτομέρεια καθώς και το τι ακριβώς κάνει  και κατόπιν αυτού, να παρουσιάσει με κάποιο link την εταιρεία του ή τη μάρκα του υλικού που αντιπροσωπεύει.

Για διαφήμιση, υπάρχουν τα banner σε όλες τις σελίδες και μπορούν να μπουν ακόμη και στα άρθρα διακριτικά banners τα οποία με τα αντίστοιχα links θα οδηγούν στην εκάστοτε εταιρεία.

Υπάρχει και η δυνατότητα παρουσίασης ακόμη και σε μορφή βιντεοσκόπησης της εταιρείας του, από ανθρώπους μας, οι οποίοι θα αναλάβουν τη βιντεοσκόπηση σε συνεργασία πάντα με υπεύθυνο της εταιρείας ο οποίος θα εξηγεί καθ όλη τη διάρκεια το κάθε τι που βλέπουμε στο βίντεο, ώστε να έχει και τη μορφή εκπαίδευσης αλλά και την καλύτερη διαφημιστική καμπάνια της κάθε εταιρείας.

Υπάρχει η δυνατότητα βιντεοσκόπησης ακόμη και με droners.

4) Forum (το Forum θα λειτουργήσει προσεχώς, κατασκευάζεται για την καλύτερη και ασφαλέστερη λειτουργία, του forum και των χρηστών)

Α. Τα μέλη οφείλουν να συμμετέχουν με ευπρέπεια και κατά τρόπο που σέβεται την ισχύουσα νομοθεσία, τα υπόλοιπα μέλη και την ομαλή λειτουργία του ιστότοπου, κατά την κρίση της ομάδας διαχείρισης, προκειμένου να διατηρούν το δικαίωμα της συμμετοχής στον ιστότοπο. Ιδιαίτερα, τα μέλη οφείλουν:

 • Να αξιοποιούν την αναζήτηση του ιστότοπου ώστε να αποφεύγεται η άσκοπη επανάληψη.
 • Να εκφράζονται σαφώς, ευπρεπώς και ευανάγνωστα και να δίνουν περιγραφικούς τίτλους στα θέματα.
 • Να σέβονται τους συνομιλητές τους, ιδίως όταν διαφωνούν με τις απόψεις τους, έχοντας υπ’ όψιν τους ότι είναι θεμιτή η κριτική στις ιδέες και απόψεις αλλά όχι σε όσους τις εκφέρουν, αποφεύγοντας εκφράσεις που θίγουν τον σεξουαλικό προσανατολισμό ή τις πολιτικές ή αθλητικές ή προσωπικές ή άλλες προτιμήσεις του κάθε μέλους.
 • Να χρησιμοποιούν την ελληνική γλώσσα στην ελληνική γραφή και να χρησιμοποιούν λατινικούς χαρακτήρες στην ξένη ορολογία. Η χρήση άλλων γλωσσών επιτρέπεται στο ατομικό προφίλ και την υπογραφή των μελών αλλά και σε μηνύματα, κατά την κρίση της ομάδας διαχείρισης.
 • Να παραμένουν εντός της θεματολογίας της ιστοσελίδας, των ενοτήτων και των επί μέρους θεμάτων, να μην δημοσιεύουν αμιγώς πολιτικά μηνύματα ούτε να συμμετέχουν σε πολιτικές ή κομματικές συζητήσεις και αντιπαραθέσεις.
 • Να τεκμηριώνουν κατά το δυνατόν τις απόψεις τους. Όταν, στα πλαίσια ενημερωτικού χαρακτήρα, είναι αναγκαία η παράθεση περικοπών κειμένου ή λοιπού υλικού δημοσιευμένου σε άλλα μέσα (περιοδικά, εφημερίδες, βιβλία, ιστοσελίδες κλπ) θα πρέπει να γίνεται ρητή μνεία του μέσου όπου δημοσιεύθηκε αρχικά το υλικό που αναπαράγεται ή του δημιουργού του.
 • Έχοντας υπ’ όψιν τους ότι ο παρών ιστότοπος είναι προσβάσιμος σε μέλη ανεξαρτήτου ηλικίας, να ΜΗΝ δημοσιεύουν θέματα με σεξουαλικό περιεχόμενο ούτε συνδέσμους (links) ή παραπομπές σε ιστοσελίδες με σεξουαλικό περιεχόμενο.
 • Σε περίπτωση δημοσίευσης πλέον του ενός (1) αρχείου πολυμέσων (video, ήχος, φωτογραφία) ανά μήνυμα, να κάνουν χρήση της λειτουργίας SPOILER σε αναλογία "ένα spoiler ανά αρχείο", έχοντας υπ’ όψιν τους ότι μόνη η χρήση φωτογραφιών ή βίντεο ως απάντηση σε μία συζήτηση δεν είναι επιτρεπτή, κατά την κρίση της ομάδας διαχείρισης. Επιπλέον να μην χρησιμοποιούν τη λειτουργία αυτόματης αναπαραγωγής (autoplay) στα video που ενσωματώνουν στα μηνύματά τους.
 • Να διατηρούν μόνο έναν λογαριασμό και να δηλώνουν έγκυρη διεύθυνση ηλεκτρονικής αλληλογραφίας, η οποία θα χρησιμοποιείται μόνο για ζητήματα σχετικά με τη λειτουργία του ιστότοπου και δε θα κοινοποιείται σε τρίτους χωρίς τη ρητή συναίνεση του μέλους.
 • Να μη δημοσιεύουν το ίδιο θέμα ή μήνυμα περισσότερες από μία φορές και να μη διατηρούν θέματα στην επιφάνεια με συνεχή δημοσίευση μηνυμάτων [bumping]. Επιπλέον, να μη δημοσιεύουν νέο μήνυμα σε θέμα η συζήτηση του οποίου έχει σταματήσει πλέον του τριμήνου, εκτός εάν το νέο μήνυμα προσφέρει νέες και ουσιώδεις πληροφορίες για το υπό συζήτηση θέμα, κατά την κρίση της ομάδας διαχείρισης.
 • Να μη συμμετέχουν στον ιστότοπο με σκοπό τη διαφήμιση εμπορικών προϊόντων ή υπηρεσιών και να μην δημοσιεύουν τα λεγόμενα referral links προς οποιαδήποτε ιστοσελίδα ή υπηρεσία.
 • Να μην αναζητούν και να μη δημοσιεύουν συνδέσμους ή πληροφορίες για την απόκτηση, με οποιονδήποτε τρόπο, παράνομων αντιγράφων υλικού που προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικής ιδιοκτησίας.
 • Εφόσον διατηρούν υπογραφή, αυτή να είναι διακριτική, να μην υπερβαίνει συνολικά σε διαστάσεις είτε μία (1) εικόνα μεγέθους 400x90 και 50 Kilobytes είτε τις πέντε (5) γραμμές κειμένου (μεγέθους γραμματοσειράς 14) και να μη διαφημίζει εμπορικά προϊόντα ή εμπορικές υπηρεσίες. Το μέγιστο όριο των avatars είναι 90x90 με ανώτατο επιτρεπόμενο μέγεθος τα 50Kb. Η ομάδα διαχείρισης του ιστότοπου δικαιούται να αφαιρέσει υπογραφές και avatars τα οποία κρίνει μη επιτρεπτά ή προσβλητικά ή αντίθετα με τους παρόντες Όρους Χρήσης.

Β. Επαφίεται στην κρίση της ομάδας διαχείρισης αν θα παραμένουν ενεργά θέματα ή μηνύματα, η θεματολογία των οποίων, έχει αποδειχθεί εμπειρικά, ότι οδηγεί σε αντιπαραθέσεις, αντεγκλήσεις ή συζητήσεις και μηνύματα αμφίβολης αξίας, χρησιμότητας και κοσμιότητας. Επιπλέον, οποιοδήποτε μήνυμα παραβιάζει τους παρόντες Όρους Χρήσης ή δεν ταιριάζει, κατά την κρίση της ομάδας διαχείρισης, με το ύφος και το περιεχόμενο του ιστότοπου, θα κλειδώνεται ή θα διαγράφεται κατά περίπτωση. Ο δε συγγραφέας του θα υπόκειται, κατά την κρίση της ομάδας διαχείρισης, σε προσωρινή ή μόνιμη διακοπή της εισόδου του στον ιστότοπο (ban).

Δ. Τα μέλη συμφωνούν ότι ο λογαριασμός τους στον παρόντα ιστότοπο είναι δυνατόν να χρησιμοποιείται για την είσοδο και λειτουργία όλων των υπηρεσιών που προσφέρονται ή θα προσφερθούν στο μέλλον από το electricalnews.gr

Ε. Τα μέλη οφείλουν να αποδέχονται την τελική κρίση των συντονιστών για θέματα σχετικά με τη διαχείριση του ιστότοπου. Δεν επιτρέπεται η προσπάθεια άσκησης συντονιστικών καθηκόντων, έστω και εμμέσως. Απορίες και σχόλια σχετικά με την εφαρμογή των παρόντων Όρων Χρήσης δεν επιτρέπεται να διατυπώνονται δημόσια αλλά με προσωπικό μήνυμα προς τον αρμόδιο συντονιστή ή συντονίστρια ή τον διαχειριστή.

ΣΤ. Η παράβαση των παρόντων όρων καθώς και η προσπάθεια παράκαμψής τους με οποιονδήποτε τρόπο, επιφέρει τη λήψη μέτρων, περιλαμβανομένου του μόνιμου αποκλεισμού από τον ιστότοπο (ban), κατά την κρίση των συντονιστών.

Σημείωση πνευματικής ιδιοκτησίας: Η αναπαραγωγή των μηνυμάτων που δημοσιεύονται στο electricalnews.gr χωρίς άδεια απαγορεύεται. Τα πνευματικά δικαιώματα του πρωτότυπου περιεχομένου των μηνυμάτων ανήκουν στους συντάκτες τους, εκτός από τη δημοσιευμένη στον ιστότοπο υπόσταση των μηνυμάτων, την οποία παραχωρούν χωρίς αντάλλαγμα και ανέκκλητα στο electricalnews.gr

Σας ευχόμαστε καλή περιήγηση και διαμονή στην ιστοσελίδα μας και ελπίζουμε να σας φανεί χρήσιμη.

Με εκτίμηση

Θέματα κλάδου Ηλεκτρολογίας

Το video της εβδομάδας