Σταθεροποιητής τάσης - τι είναι - πως λειτουργεί - σε ποιες περιπτώσεις χρειάζεται;

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Έχουμε αναφερθεί ξανά στους σταθεροποιητές τάσης. Χρήσιμα μηχανήματα, αλλά

χρειάζονται σωστή τοποθέτηση (ειδικά όταν είναι μεγάλα) και προσοχή. Λόγω μετασχηματιστών και θερμοκρασιών που αναπτύσσονται, καλό είναι να είναι σε χώρο με πολύ καλό εξαερισμό και χαμηλές θερμοκρασίες. Υπάρχει κίνδυνος πυρκαγιών. Όμως παρ όλα αυτά, σε πολλές περιπτώσεις είναι πολύ χρήσιμα  μηχανήματα. 

Ας δούμε λοιπόν από την σελίδα electricaltechnology.org τι είναι ο σταθεροποιητής τάσης, πως λειτουργεί και άλλες λεπτομέρειες.

Στον παρακάτω σύνδεσμο μπορείτε να ρίξετε μια ματιά για τους σταθεροποιητές, σε παλαιότερο άρθρο μας https://electricalnews.gr/texnika-arthra/item/110-statheropoiitis-tasis

Το πρωτότυπο άρθρο που θα διαβάσετε σήμερα θα το βρείτε εδώ: https://www.electricaltechnology.org/2016/11/what-is-voltage-stabilizer-how-it-works.html

Το άρθρο είναι μεταφρασμένο από τον Ηλεκτρολόγο μηχανικό Νικόλαο Τουρατζίδη... 

Η εξέλιξη των ηλεκτρονικών στοιχείων ισχύος καθώς και των μικροϋπολογιστών έχει βοηθήσει θεαματική στον σχεδιασμό και την παραγωγή σύγχρονων σταθεροποιητών. Το γεγονός αυτό έχει οδηγήσει στην παραγωγή σταθεροποιητών τάσεως υψηλής απόδοσής και ποιότητας οι οποίοι εγγυόνται μεγάλη σταθερότητα ως προς την επιτηρούμενη έξοδο τους.  Σε αντίθεση με τους σταθεροποιητές τάσης του παρελθόντος, οι σύγχρονοι Σ.Τ.  χρησιμοποιούν υψηλής απόδοσης ηλεκτρικά στοιχεία και υποκυκλώματα, συστοιχίες Solid State κ.α. τα οποία δίνουν την δυνατότητα στον χρήστη να ‘επικοινωνεί’ και να ρυθμίζει τον ανάλογα της αρεσκείας του, χωρίς ανακριβείς ποτενσιόμετρα, με υψηλότερη ευκρίνεια και ακρίβεια. Επίσης, πλέον επιτυγχάνεται μικρότερος χρόνος απόκρισης (τυπικά μικρότερος μερικών millisecond).          

Σήμερα, σταθεροποιητές τάσεως χρησιμοποιούνται σε ένα ευρύ φάσμα συσκευών και εξοπλισμών, από οικιακής χρήσης (Η/Υ, ψυγεία, τηλεοράσεις κλπ.) μέχρι και βιομηχανικό εξοπλισμό (CNC, Plotters, PLC κ.α.). Κοινός παρονομαστής των παραπάνω είναι το γεγονός ότι συσκευές και εξοπλισμοί τέτοιας φύσεως κινδυνεύουν σε μεγάλο βαθμό από διακυμάνσεις τάσεως σε σχέση με κάποιες άλλες.

Τι είναι όμως οι σταθεροποιητές τάσεως;

Πρόκειται για μία ηλεκτρική συσκευή η οποία είναι σχεδιασμένη να παραδίδει στην έξοδο της συνεχώς την τάση που απαιτείται χωρίς να επηρεάζεται από τις διακυμάνσεις της εισόδου. Με πιο απλά λόγια θα μπορούσαμε να πούμε πως πρόκειται για ένα ‘δυναμικό φίλτρο τάσεων’. Οι σταθεροποιητές τάσης προστατεύουν από φαινόμενα υπέρτασης και υπότασης και χρησιμοποιούνται κατά κόρων σε εξοπλισμούς με μεγάλη ευαισθησία σε τέτοια φαινόμενα για να εξασφαλίζουν μεγάλη ευκρίνεια, πράγμα που σημαίνει πως ένα φαινόμενο υπέρτασης μπορεί να αποφέρει ακόμα και την καταστροφή τέτοιων συσκευών. Ο σταθεροποιητής τάσης εξομαλύνει την αναστατωμένη τάση της εισόδου και παραδίδει στην έξοδο του (και κατά συνέπεια στην είσοδο της συσκευής που τροφοδοτεί) την τιμή της τάσης που απαιτείται σταθερά, επιτυγχάνοντας έτσι την ομαλή λειτουργεία της. Επειδή όμως κανένα σύστημα δεν είναι ιδανικό, έτσι και οι AVR εμφανίζουν ένα εύρος τιμών στην έξοδο τους η οποία όμως είναι στα επιτρεπτά όρια του εξοπλισμού μας (220V-230V ή 380V-400V) και σχεδόν πάντα μικρότερη της τάξης του   2-3%.

Παρακάτω ένας σταθεροποιητής τάσης που θα συναντήσουμε σε συσκευές όπως ψυγείο ή τηλεοράσεις κλπ...

voltage stabilizer

            Υπάρχει τεράστια ποικιλία στους AVR στην αγορά του σήμερα τόσο για μονοφασικά όσο και για τριφασικά συστήματα τα οποία διαφέρουν ως προς την ισχύ που θέλει ο καταναλωτής να καλύψει. Στους τριφασικούς AVR συναντάμε επίσης την διαφορά balanced και unbalanced η οποία αναφέρεται στην φύση του φορτίου που θα καλύψει ο AVR. Παράδειγμα, ένα balanced φορτίο είναι ένα συμμετρικό φορτίο ή ένας ηλεκτροκινητήρας ενώ ένα unbalanced φορτίο είναι μια τριφασική εγκατάσταση που τροφοδοτούνται ωμικά και επαγωγικά φορτία όπου στο συγκεκριμένο σύστημα δεν μπορούμε να έχουμε την επιθυμητή συμμετρία.  

Μερικοί τύποι Σ.Τ. είναι:

 • Αναλογικοί σταθεροποιητές τάσης τύπου ρελε
 • Solid State σταθεροποιητές τάσης
 • Στατικοί Σταθεροποιητές τάσης
 • Σερβοελενχόμενοι ή Σερβομηχανικοί Σταθεροποιητές τάσης

Μερικές από τις δυνατότητες των Σ.Τ. όλων των παραπάνω κατηγοριών είναι:

 • Αποκοπή λόγο υπέρτασης εισόδου-εξόδου
 • Αποκοπή λόγο Υπότασης εισόδου-εξόδου
 • Προστασία υπερφόρτωσης (Overload Protection)
 • Auto ή Manual Start/Stop εισόδου-εξόδου

Γιατί οι σταθεροποιητές τάσης είναι απαραίτητοι;

κάθε ηλεκτρική εγκατάσταση ή συσκευή είναι σχεδιασμένη για ένα συγκεκριμένο εύρος τιμών τάσεως λειτουργείας. Αυτό εξαρτάται από τα υλικά και υποκυκλώματα της ίδιας της συσκευής καθώς και την ευαισθησία της. Για πολλές συσκευές για παράδειγμα ο κατασκευαστής μας δίνει μία ανοχή της τάξεως του +-10% ενώ σε άλλες συσκευές το εύρος αυτό πέφτει στο +-5% ίσως και χαμηλότερα.       Οι διακυμάνσεις τάσης (υπέρταση ή υπόταση σε σχέση με την τάση λειτουργείας της συσκευής) είναι φαινόμενο ευρέως διαδεδομένο σε πολλές περιοχές όπου την ευθύνη σπάνια φαίνεται να παίρνουν οι εταιρίες παροχής ενέργειας σε περίπτωση καταστροφής ή βλάβης. Οι πιο συχνές αιτίες για τις διακυμάνσεις αυτές είναι οι κεραυνοί, αποτυχία του ηλεκτρικού δικτύου (γραμμές και μετασχηματιστές), ακόμα όμως και κακή καλωδίωση της ίδιας της συσκευής.

Μερικά από τα αποτελέσματα που μπορούν να αποφέρουν όλα τα παραπάνω είναι φαινόμενο υπέρτασης ή και υπότασης, τα οποία φαινόμενα μπορούν να προκαλέσουν μερικά από τα εξής:

Υπέρταση

 • Μόνιμη βλάβη στον εξοπλισμό
 • Αλλοίωση ή καταστροφή των τυλιγμάτων
 • Αυξημένα ποσά απωλειών
 • Σημαντική μείωση της διάρκειας ζωής του εξοπλισμού

Υπόταση

 • Μη ομαλή λειτουργεία του εξοπλισμού
 • Αύξηση του λειτουργικού περιοδικού κύκλου
 • Μείωση απόδοσης του εξοπλισμού
 • Αύξηση της τιμής του ρεύματος που περνάει μέσα στον εξοπλισμό με αποτέλεσμα την υπερθέρμανση και πιθανόν την ανάφλεξη του εξοπλισμού
 • Υπολογιστικά και λογικά λάθη
 • Μείωση της ταχύτητας των ηλεκτρικών μοτέρ κλπ.

Σύμφωνα λοιπόν με τα παραπάνω η σταθερότητα στην τιμή της τάσης και η ακρίβεια αυτής είναι σημεία ζωτικής σημασίας για την ομαλή λειτουργία του εξοπλισμού μας. Συνεπώς οι Σταθεροποιητές Τάσης μας εξασφαλίζουν αυτή την ομαλή ροή ενέργειας στην είσοδο της εν λόγο συσκευής προς προστασία χωρίς όμως αυτή να επηρεάζεται από τις αυξομειώσεις της εισόδου του σταθεροποιητή.

Πως λειτουργούν οι Σταθεροποιητές Τάσης;

Για να επιτευχθεί η διόρθωση της ανωμαλίας της τάσης που μπορεί να έχει η γραμμή μας, οι σταθεροποιητές τάσεως χρησιμοποιούν μια λειτουργία που αναφέρεται ως buck and boost. Το buck and boost μπορεί να επιτευχθεί είτε με την χρήση ρελε είτε με την χρήση ηλεκτρονικών πλακετών. Σε περιπτώσεις υπότασης ‘ενεργοποιείται’ η boost λειτουργεία η οποία αυξάνει την τιμή τάσεως προς την έξοδο αναλογικά της πτώσης της εισόδου και το ακριβώς αντίθετο συμβαίνει σε περιπτώσεις υπέρτασης όπου αναλαμβάνει η λειτουργία buck.

 Για να καταλάβουμε αυτές τις λειτουργίες μπορούμε να φανταστούμε έναν απλό μετασχηματιστή 230V/12V όπου στην συνδεσμολογία παρακάτω...

statheropoiitis tasis

Παρατηρούμε πως η σύνδεση του δευτερεύοντος πηνίου είναι τέτοια όπου η επαγωγική τάση του προστίθεται στην τάση του πρωτεύοντος πηνίου. Έτσι σε περιπτώσεις υπότασης της πηγής μας ο μετασχηματιστής περνάει στην λειτουργεία buck είτε με την χρήση ρελε είτε μέσω ηλεκτρονικών και επιτυγχάνεται η αύξηση της τάσης εισόδου σε επιθυμητά επίπεδα.

Στο παρακάτω σχήμα φαίνεται μία συνδεσμολογία η οποία περιγράφει ταυτόχρονα τις λειτουργίες buck and boost με την χρήση ρελε...

statheropoiitis tasis1

Φαίνεται λοιπόν πως σε περιπτώσεις διακυμάνσεων (υπότασης ή υπέρτασης), τα ρελε διαχειρίζονται τα αντίστοιχα tap των μετασχηματιστών με αποτέλεσμα να ‘προσθέτουν ή να αφαιρούν’ τάση στο πρωτεύον πηνίο με αποτέλεσμα η τάση εξόδου να παραμένει σταθερή.

Τύποι Σταθεροποιητών Τάσης

Τύπου ρελε.

Η πρώτη μορφή αυτόματης διόρθωσης τάσης προτού την ανακάλυψη των ηλεκτρονικών ειδών ήταν οι σταθεροποιητές τάσης τύπου ρελε. Όπως και στο παράδειγμα παραπάνω, τα ρελε διαχειρίζονται τα tap των μετασχηματιστών (πρόσθεταν και αφαιρούσαν τυλίγματα του πηνίου) με αποτέλεσμα να επιτυγχάνετε το buck and boost.  Τέτοιου τύπου σταθεροποιητές χρησιμοποιούνται και σήμερα τόσο σε οικιακό όσο και σε βιομηχανικό επίπεδο καθώς πρόκειται για μηχανήματα μικρού κόστους. Τα μειονεκτήματα τους είναι η χαμηλή ταχύτητα απόκρισης όσων αφορά την διόρθωση (πράγμα που μπορεί να αποφέρει μέχρι και καταστροφή του εξοπλισμού), στιγμιαία διακοπή της τροφοδοσίας εξόδου την στιγμή που γίνετε η αλλαγή του tap καθώς η κίνηση του ελάσματος του ρελε καθυστερεί και η ακρίβεια τους ως προς την τιμή της εξόδου δεν ξεπερνάει το 5%.

Σταθεροποιητές τάσης με Σερβομηχανισμό

Πρόκειται για σταθεροποιητές οι οποίοι χρησιμοποιούν την φιλοσοφία των σταθεροποιητών τύπου ρελε με την μόνη διαφορά ότι τα τυλίγματα του πηνίου ελέγχονται από μία βελόνα που οδηγείται από έναν αεροκινητήρα. Είναι γνωστοί στο εμπόριο και ως σταθεροποιητές αρνητικής ανάδρασης πράγμα που σημαίνει πως ο σταθεροποιητής συμπεριφέρεται από μόνος του σαν ένα σύστημα αυτόματου ελέγχου και χρησιμοποιεί την έξοδο σαν σήμα ανάδρασης για να διορθώνει συνεχώς την τιμή της εξόδου. Η ακρίβεια τους φτάνει στο +-1% και μπορούν να τροφοδοτήσουν την έξοδο ακόμα και αν η τάση εισόδου διακυμανθεί +-50%. Ο σχεδιασμός και η φιλοσοφία μοιάζει αυτής των πρώτων (ΑΤΑ) σκληρών δίσκων Η/Υ.

Στατικοί Σταθεροποιητές Τάσης

Το κομμάτι «στατικοί» δεν αναφέρεται στο θέμα των διαχειρίσιμων τιμών του σταθεροποιητή αλλά στο γεγονός ότι οι σταθεροποιητές τέτοιου τύπου δεν έχουν κινητά μέρη όπως στα παραπάνω παραδείγματα. Χρησιμοποιούν αποκλείστηκα ηλεκτρονικά ισχύος για την σταθεροποίηση της διακύμανσης γεγονός που τους κάνει ακόμα πιο ακριβείς από τους υπόλοιπους τύπου καθώς τα ποσοστά ακρίβειας τους είναι μικρότερα του +-1%. Χρησιμοποιούν IGBT converter ή AC σε AC converter, μικροελενκτές και μικροεπεξεργαστές ακόμα και SSD “μνήμες”. Μερικές από τις δυνατότητες που έχει ο χρήστης επιλέγοντας τέτοιας μορφής σταθεροποιητές είναι για παράδειγμα η αναστροφή φάσης κατά 180 μοίρες, ή η εναλλαγή εξόδου από AC σε DC. Η ακρίβεια και η αξιοπιστία αυτών των μηχανημάτων είναι σίγουρα η μεγαλύτερη των υπολοίπων κατηγοριών. Μπορεί αφενός το κόστος να είναι ίσως και πενταπλάσιο των άλλων κατηγοριών αλλά με τον ίδιο συντελεστή πολλαπλασιάζουμε και της δυνατότητες που προσφέρουν.

Αυτή ήταν λοιπόν μία σύντομη γνωριμία με τους σταθεροποιητές τάσης, την αρχή λειτουργίας τους καθώς και των διαφόρων ειδών που υπάρχουν στο εμπόριο. Τέτοια μηχανήματα που ακούγονται ίσως απλοϊκά στον τρόπο λειτουργίας τους μπορούν να μας διασφαλίσουν χιλιάδες ευρώ από την πιθανή μερική ή ολική καταστροφή εξοπλισμού μας (οικιακού ή βιομηχανικού).

ΣΗΜΕΙΩΣΗ! Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη εμπειρία σας

Περισσότερες πληροφορίες

Αποδοχή

1) Γενικοί όροι:

Α. Τα μηνύματα και τα άρθρα, εκφράζουν την άποψη των συντακτών τους και όχι την επίσημη θέση του ιστότοπου, εκτός εάν κάτι τέτοιο δηλώνεται ρητά από αρμόδιο μέλος της ομάδας διαχείρισης.

Β. Στο επάνω μέρος της ιστοσελίδας υπάρχει η αναζήτηση, η οποία περιέχει μια αρκετά μεγάλη βάση δεδομένων στον τομέα της ηλεκτρολογίας. Με γράμματα ή με μικρές λέξεις κλειδιά, θα βρείτε αυτό που αναζητάτε στον κλάδο της ηλεκτρολογίας.

Γ. Απαγορεύεται η αντιγραφή άρθρων χωρίς τη ρητή ή γραπτή μας συναίνεση. Για την πλήρη αναδημοσίευση άρθρου απαιτείται ρητή άδεια από το δημιουργό του, ή σε αυτόν που ανήκουν τα πνευματικά δικαιώματα. Για αντιγραφή άρθρων, παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας στο info@electricalnews.gr Στα άρθρα που θα επιτραπεί η αντιγραφή, να αναγράφετε στο κάτω μέρος την πηγή τουλάχιστον, με σύνδεσμο ο οποίος θα οδηγεί κατ ευθείαν στο σωστό άρθρο.

2) Γενικά για την ιστοσελίδα μας:

Η σελίδα αυτή δημιουργήθηκε με σκοπό να μαζέψει όσο περισσότερες πληροφορίες υπάρχουν στον κλάδο της ηλεκτρολογίας, να παρουσιάσει νέο υλικό ή εταιρείες κατασκευής ηλεκτρολογικού υλικού, εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, τεχνολογία στο κομμάτι των υπολογιστών και του software, να παρέχει γνώση και πληροφορία σε Ηλεκτρολόγους, Ηλεκτρονικούς, ανθρώπους που ασχολούνται είτε από χόμπι είτε επαγγελματικά με το Hardware, απλούς πολίτες που πολλές φορές τους δημιουργούνται απορίες πάνω σε πολλά από αυτά τα θέματα και θα ήθελαν κάποιες βασικές πληροφορίες ώστε να γνωρίζουν που θα απευθυνθούν και γενικότερα, ενημέρωση σε Ηλεκτρολογία - τεχνολογία - τεχνικά άρθρα.

Δεν υπάρχει ούτε μία πιθανότητα η σελίδα αυτή να δημοσιεύσει συνδικαλιστικό ή πολιτικό περιεχόμενο και γενικότερα περιεχόμενο που φέρνει σε αντιπαράθεση επαγγελματίες, απλούς αναγνώστες, εταιρείες κλπ.

Αφορά μόνο προώθηση ιδεών και γνώσεων για τον κλάδο της Ηλεκτρολογίας και της Τεχνολογίας.

Τα άρθρα έχουν κυρίως εκπαιδευτικό χαρακτήρα και είναι γραμμένα με τρόπο, όσο γίνεται πιο κατανοητό για όλους, είτε είναι επαγγελματίες είτε είναι απλοί αναγνώστες που τους ενδιαφέρει η θεματολογία μας.

Γνωρίζω ότι έχουμε ανοίξει πολλά κεφάλαια πχ: Ηλεκτρολογία -  τηλεπικοινωνίες - υπολογιστές - τεχνολογία -κινητά και πολλά ακόμη και αυτό καθιστά το έργο της σελίδας ακόμη πιο δύσκολο. Προσπαθούμε καθημερινά να εμπλουτίσουμε τη βάση δεδομένων μας με νέα άρθρα σε όσες περισσότερες κατηγορίες μπορούμε.

Ζητούμε την κατανόηση του κοινού, καθημερινά συνδυάζουμε τις προσωπικές μας δουλειές και την ενημέρωση της σελίδας ώστε να υπάρχει υλικό για όλα όσα προαναφέραμε, στη σοβαρότερη και εγκυρότερη μορφή που είναι εφικτό.

Πριν δημοσιευτεί κάποιο άρθρο, κοιτάμε να είναι όσο πιο εμπεριστατωμένο γίνεται και να μη δίνει λανθασμένες ή παραπλανητικές πληροφορίες.

3) Διαφημίσεις

Οποιοσδήποτε θελήσει ή επιθυμεί να διαφημιστεί σε αυτή τη σελίδα με τον τρόπο δημοσίευσης κάποιου άρθρου, θα πρέπει να μεριμνεί ώστε το άρθρο να έχει κυρίως εκπαιδευτικό χαρακτήρα πάνω σε αυτό που θα παρουσιάσει. Πχ: Αν είναι κατασκευαστής κάποιου υλικού, θα πρέπει να παρουσιάσει το υλικό αυτό με κάθε λεπτομέρεια καθώς και το τι ακριβώς κάνει  και κατόπιν αυτού, να παρουσιάσει με κάποιο link την εταιρεία του ή τη μάρκα του υλικού που αντιπροσωπεύει.

Για διαφήμιση, υπάρχουν τα banner σε όλες τις σελίδες και μπορούν να μπουν ακόμη και στα άρθρα διακριτικά banners τα οποία με τα αντίστοιχα links θα οδηγούν στην εκάστοτε εταιρεία.

Υπάρχει και η δυνατότητα παρουσίασης ακόμη και σε μορφή βιντεοσκόπησης της εταιρείας του, από ανθρώπους μας, οι οποίοι θα αναλάβουν τη βιντεοσκόπηση σε συνεργασία πάντα με υπεύθυνο της εταιρείας ο οποίος θα εξηγεί καθ όλη τη διάρκεια το κάθε τι που βλέπουμε στο βίντεο, ώστε να έχει και τη μορφή εκπαίδευσης αλλά και την καλύτερη διαφημιστική καμπάνια της κάθε εταιρείας.

Υπάρχει η δυνατότητα βιντεοσκόπησης ακόμη και με droners.

4) Forum (το Forum θα λειτουργήσει προσεχώς, κατασκευάζεται για την καλύτερη και ασφαλέστερη λειτουργία, του forum και των χρηστών)

Α. Τα μέλη οφείλουν να συμμετέχουν με ευπρέπεια και κατά τρόπο που σέβεται την ισχύουσα νομοθεσία, τα υπόλοιπα μέλη και την ομαλή λειτουργία του ιστότοπου, κατά την κρίση της ομάδας διαχείρισης, προκειμένου να διατηρούν το δικαίωμα της συμμετοχής στον ιστότοπο. Ιδιαίτερα, τα μέλη οφείλουν:

 • Να αξιοποιούν την αναζήτηση του ιστότοπου ώστε να αποφεύγεται η άσκοπη επανάληψη.
 • Να εκφράζονται σαφώς, ευπρεπώς και ευανάγνωστα και να δίνουν περιγραφικούς τίτλους στα θέματα.
 • Να σέβονται τους συνομιλητές τους, ιδίως όταν διαφωνούν με τις απόψεις τους, έχοντας υπ’ όψιν τους ότι είναι θεμιτή η κριτική στις ιδέες και απόψεις αλλά όχι σε όσους τις εκφέρουν, αποφεύγοντας εκφράσεις που θίγουν τον σεξουαλικό προσανατολισμό ή τις πολιτικές ή αθλητικές ή προσωπικές ή άλλες προτιμήσεις του κάθε μέλους.
 • Να χρησιμοποιούν την ελληνική γλώσσα στην ελληνική γραφή και να χρησιμοποιούν λατινικούς χαρακτήρες στην ξένη ορολογία. Η χρήση άλλων γλωσσών επιτρέπεται στο ατομικό προφίλ και την υπογραφή των μελών αλλά και σε μηνύματα, κατά την κρίση της ομάδας διαχείρισης.
 • Να παραμένουν εντός της θεματολογίας της ιστοσελίδας, των ενοτήτων και των επί μέρους θεμάτων, να μην δημοσιεύουν αμιγώς πολιτικά μηνύματα ούτε να συμμετέχουν σε πολιτικές ή κομματικές συζητήσεις και αντιπαραθέσεις.
 • Να τεκμηριώνουν κατά το δυνατόν τις απόψεις τους. Όταν, στα πλαίσια ενημερωτικού χαρακτήρα, είναι αναγκαία η παράθεση περικοπών κειμένου ή λοιπού υλικού δημοσιευμένου σε άλλα μέσα (περιοδικά, εφημερίδες, βιβλία, ιστοσελίδες κλπ) θα πρέπει να γίνεται ρητή μνεία του μέσου όπου δημοσιεύθηκε αρχικά το υλικό που αναπαράγεται ή του δημιουργού του.
 • Έχοντας υπ’ όψιν τους ότι ο παρών ιστότοπος είναι προσβάσιμος σε μέλη ανεξαρτήτου ηλικίας, να ΜΗΝ δημοσιεύουν θέματα με σεξουαλικό περιεχόμενο ούτε συνδέσμους (links) ή παραπομπές σε ιστοσελίδες με σεξουαλικό περιεχόμενο.
 • Σε περίπτωση δημοσίευσης πλέον του ενός (1) αρχείου πολυμέσων (video, ήχος, φωτογραφία) ανά μήνυμα, να κάνουν χρήση της λειτουργίας SPOILER σε αναλογία "ένα spoiler ανά αρχείο", έχοντας υπ’ όψιν τους ότι μόνη η χρήση φωτογραφιών ή βίντεο ως απάντηση σε μία συζήτηση δεν είναι επιτρεπτή, κατά την κρίση της ομάδας διαχείρισης. Επιπλέον να μην χρησιμοποιούν τη λειτουργία αυτόματης αναπαραγωγής (autoplay) στα video που ενσωματώνουν στα μηνύματά τους.
 • Να διατηρούν μόνο έναν λογαριασμό και να δηλώνουν έγκυρη διεύθυνση ηλεκτρονικής αλληλογραφίας, η οποία θα χρησιμοποιείται μόνο για ζητήματα σχετικά με τη λειτουργία του ιστότοπου και δε θα κοινοποιείται σε τρίτους χωρίς τη ρητή συναίνεση του μέλους.
 • Να μη δημοσιεύουν το ίδιο θέμα ή μήνυμα περισσότερες από μία φορές και να μη διατηρούν θέματα στην επιφάνεια με συνεχή δημοσίευση μηνυμάτων [bumping]. Επιπλέον, να μη δημοσιεύουν νέο μήνυμα σε θέμα η συζήτηση του οποίου έχει σταματήσει πλέον του τριμήνου, εκτός εάν το νέο μήνυμα προσφέρει νέες και ουσιώδεις πληροφορίες για το υπό συζήτηση θέμα, κατά την κρίση της ομάδας διαχείρισης.
 • Να μη συμμετέχουν στον ιστότοπο με σκοπό τη διαφήμιση εμπορικών προϊόντων ή υπηρεσιών και να μην δημοσιεύουν τα λεγόμενα referral links προς οποιαδήποτε ιστοσελίδα ή υπηρεσία.
 • Να μην αναζητούν και να μη δημοσιεύουν συνδέσμους ή πληροφορίες για την απόκτηση, με οποιονδήποτε τρόπο, παράνομων αντιγράφων υλικού που προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικής ιδιοκτησίας.
 • Εφόσον διατηρούν υπογραφή, αυτή να είναι διακριτική, να μην υπερβαίνει συνολικά σε διαστάσεις είτε μία (1) εικόνα μεγέθους 400x90 και 50 Kilobytes είτε τις πέντε (5) γραμμές κειμένου (μεγέθους γραμματοσειράς 14) και να μη διαφημίζει εμπορικά προϊόντα ή εμπορικές υπηρεσίες. Το μέγιστο όριο των avatars είναι 90x90 με ανώτατο επιτρεπόμενο μέγεθος τα 50Kb. Η ομάδα διαχείρισης του ιστότοπου δικαιούται να αφαιρέσει υπογραφές και avatars τα οποία κρίνει μη επιτρεπτά ή προσβλητικά ή αντίθετα με τους παρόντες Όρους Χρήσης.

Β. Επαφίεται στην κρίση της ομάδας διαχείρισης αν θα παραμένουν ενεργά θέματα ή μηνύματα, η θεματολογία των οποίων, έχει αποδειχθεί εμπειρικά, ότι οδηγεί σε αντιπαραθέσεις, αντεγκλήσεις ή συζητήσεις και μηνύματα αμφίβολης αξίας, χρησιμότητας και κοσμιότητας. Επιπλέον, οποιοδήποτε μήνυμα παραβιάζει τους παρόντες Όρους Χρήσης ή δεν ταιριάζει, κατά την κρίση της ομάδας διαχείρισης, με το ύφος και το περιεχόμενο του ιστότοπου, θα κλειδώνεται ή θα διαγράφεται κατά περίπτωση. Ο δε συγγραφέας του θα υπόκειται, κατά την κρίση της ομάδας διαχείρισης, σε προσωρινή ή μόνιμη διακοπή της εισόδου του στον ιστότοπο (ban).

Δ. Τα μέλη συμφωνούν ότι ο λογαριασμός τους στον παρόντα ιστότοπο είναι δυνατόν να χρησιμοποιείται για την είσοδο και λειτουργία όλων των υπηρεσιών που προσφέρονται ή θα προσφερθούν στο μέλλον από το electricalnews.gr

Ε. Τα μέλη οφείλουν να αποδέχονται την τελική κρίση των συντονιστών για θέματα σχετικά με τη διαχείριση του ιστότοπου. Δεν επιτρέπεται η προσπάθεια άσκησης συντονιστικών καθηκόντων, έστω και εμμέσως. Απορίες και σχόλια σχετικά με την εφαρμογή των παρόντων Όρων Χρήσης δεν επιτρέπεται να διατυπώνονται δημόσια αλλά με προσωπικό μήνυμα προς τον αρμόδιο συντονιστή ή συντονίστρια ή τον διαχειριστή.

ΣΤ. Η παράβαση των παρόντων όρων καθώς και η προσπάθεια παράκαμψής τους με οποιονδήποτε τρόπο, επιφέρει τη λήψη μέτρων, περιλαμβανομένου του μόνιμου αποκλεισμού από τον ιστότοπο (ban), κατά την κρίση των συντονιστών.

Σημείωση πνευματικής ιδιοκτησίας: Η αναπαραγωγή των μηνυμάτων που δημοσιεύονται στο electricalnews.gr χωρίς άδεια απαγορεύεται. Τα πνευματικά δικαιώματα του πρωτότυπου περιεχομένου των μηνυμάτων ανήκουν στους συντάκτες τους, εκτός από τη δημοσιευμένη στον ιστότοπο υπόσταση των μηνυμάτων, την οποία παραχωρούν χωρίς αντάλλαγμα και ανέκκλητα στο electricalnews.gr

Σας ευχόμαστε καλή περιήγηση και διαμονή στην ιστοσελίδα μας και ελπίζουμε να σας φανεί χρήσιμη.

Με εκτίμηση

Θέματα κλάδου Ηλεκτρολογίας

Το video της εβδομάδας