Λάθη σε Σχεδιασμό πινάκων στο εκπαιδευτικό σύστημα!!

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)

Πόσες φορές έχουμε δει και διαπιστώσει λάθη σε υλικό, συνδέσεις, χαρακτηριστικές ασφαλειών κλπ, σε ηλεκτρολογικούς πίνακες...

Στο παρόν άρθρο θα ασχοληθούμε με λάθη σε σχέδια πινάκων που διδάσκονται μαθητές Λυκείων, ΤΕΙ, ΑΕΙ !!!

Οι παρακάτω πίνακες είναι από διδακτική ύλη, σε τομέα Ηλεκτρολόγων. Από τα γενικά ως την κορυφή, όπως θα διαπιστώσουμε, υπάρχουν λάθη, τα οποία δε ξέρω αν ενημερώνονται οι μαθητές, όμως και να ενημερώνονται, το λάθος παραμένει λάθος και μπορεί να δημιουργήσει εσφαλμένες εγκαταστάσεις όταν αυτοί οι μαθητές βγούνε στην ''αγορά''. Διότι αυτό θα τους μείνει!

el pinakas5

el pinakas6

lathos pinakas

pinakas01

Να ξεκινήσουμε με την εισαγωγή από το γενικό διακόπτη, βγαίνει και δίνει στα φυσίγγια από την πάνω μεριά !!! Όλοι γνωρίζουμε πως τα φυσίγγια η είσοδός τους είναι από την κάτω μεριά διότι είναι το βαθύ σημείο (στις μήτρες παλαιότερα) και όχι στο βίδωμα του πώματος (κάλυκα) το οποίο ξεβιδώνοντας το, θα έχουμε ρεύμα στον σπείρωμα !! Άρα πρώτο λάθος. Η είσοδος σε βιδωτές ειδικά, πρέπει να γίνεται από το κάτω μέρος. Δείτε τη φωτό παρακάτω...

neozed fuse bases

Και στη φωτό παρακάτω....

neozed vasi asfaleion 1p 100a list

Δεύτερο λάθος είναι η τροφοδοσία στα ενδεικτικά η οποία γίνεται από το ρελέ. Αυτό τι αποτέλεσμα έχει?? Όταν για οποιονδήποτε λόγο έχουμε πτώση του ρελέ διαρροής και ο ιδιοκτήτης πάει στον  ηλεκτρικό πίνακα να δει τι έγινε, θα δει ένα ρελέ πεσμένο και λυχνίες σβηστές. Θα υποψιαστεί ακόμη και καμένες ασφάλειες στο μετρητή της ΔΕΗ, διότι δε θα έχει ένδειξη από το μετρητή στα γενικά του. Άρα, οι ενδεικτικές λυχνίες (οι γενικές πάντα) μπαίνουν μόνο στις γενικές ασφάλειες και ο λόγος ύπαρξής τους είναι απολύτως μόνο για ένδειξη αυτών των ασφαλειών αν είναι αντάξει ή όχι και με λιγάκι πιο ενδελεχή έρευνα, να διαπιστώσουμε ότι είναι ή ο γενικός διακόπτης με χαλασμένη πλεον μία επαφή, ή η αντίστοιχη ασφάλεια του μετρητή της ΔΕΗ έχει καεί. Άρα οι γενικές λυχνίες πάντα τροφοδοτούνται από τις γενικές ασφάλειες. Ακόμη μια ερώτηση που θα έκανα στον συγκεκριμένο καθηγητή είναι: Κε καθηγητά, τι κάνουμε με τα ενδεικτικά εαν προσθέσουμε ακόμη ένα ή περισσότερα ρελέ διαρροής στον ηλεκτρικό πίνακα ?? Άρα ακόμη μια απάντηση που ο συγκεκριμένος καθηγητής δε θα μπορεί να δώσει στους μαθητές του, ή θα εκτεθεί !!

Τρίτο λάθος. Όλοι γνωρίζουμε ότι οι λυχνίες αυτές πρέπει να ασφαλίζονται από ασφάλεια μικρότερη των 10Α. Υπάρχουν στο εμπόριο ασφάλειες των 2 ... 4....και 6Α,

HGNC106

οπότε μπορούμε να τις ασφαλίσουμε με τέτοιου τύπου ή ακόμη και με νεοζεντ με φυσίγγια μικρότερα των 10Α. Έχω τύχει πολλές φορές σε πίνακες ακόμη και του 1970 που οι τότε συνάδελφοι ότι λυχνία υπήρχε στον ηλεκτρικό πίνακα ήταν ασφαλισμένη με μικρότερη ή ίση των10Α. δε καταλαβαίνω το λόγο που οι περισσότεροι από εμάς, αυτό το καταργήσει ολοσχερώς ! Αν προσέξετε λοιπόν στη φωτό του σχεδίου, τροφοδοτεί κατευθείαν από 20Α ....25Α ..... 35Α (γενικές)

20150313 124402

Σημείωση: Στην αγορά υπάρχουν και προϊόντα που έχουν ασφαλειούλα επάνω στη λυχνία, όπως της φωτό, αλλά δεν είναι επίσημα πιστοποιημένα προίόντα, επίσης δε θα υπάρχει και ομοιομορφία στα εξαρτήματα. Επίσης χάνουν σχετικά γρήγορα τη φωτεινότητά τους (δε τα συστήνω). Παρόλα αυτά, οι συνάδελφοι φρόντισαν για ασφαλιζόμενες λυχνίες, έστω κι έτσι.

Τέταρτο λάθος: Οι λυχνίες κουζίνας θερμοσιφώνου θα έπρεπε να ασφαλίζονται από άλλες ασφάλειες όπως είπαμε πιο πριν, αλλά και κάτι σαν τεχνική παρατήρηση είναι ότι, παίρνοντας ουδέτερο από το ραγοδιακόπτη (για τη λυχνία) θα μπορούσαμε εύκολα να τσεκάρουμε (ακόμη και χωρίς να είμαιστε ηλεκτρολόγοι, με μερικές βασικές γνώσεις) αν ο ραγοδιακόπτης είναι χαλασμένη κάποια από τις επαφές του.

Και θα κλείσω με δική μου άποψη ότι, καλύτερο θεωρώ, όταν οι ασφάλειες  τροφοδοτούν τους διακόπτες και όχι οι διακόπτες τις ασφάλειες. Αυτό σε κυκλώματα χειρισμού πάντα. Πχ: Έχουμε τα φώτα μας σε ένα χώρο, δεν ανοίγουμε ποτέ από ασφάλεια παρά από τοπικούς διακόπτες, το ίδιο συμβαίνει και στους πίνακες. Αν είχαμε εντός πίνακα το χειρισμό πολλών γραμμών φωτισμού ή άλλων καταναλώσεων που έχουν συχνή χρήση, πάντα βάζουμε ραγοδιακόπτες. Και μη διαφωνήσετε βιαστικά λέγοντας: τι μας λέει τώρα..... για σκεφτείτε τα λεγόμενά σας στον πελάτη: Να κλείνετε το θερμοσίφωνο πάντα από το διακόπτη !! Γιατί ?? Διότι οι επαφές του είναι κατασκευασμένες να αντέχουν σε συχνό σπινθήρα (μεγάλα φορτία) ενώ η δουλειά της ασφάλειας είναι άλλη. Έχουμε συναντήσει άπειρες φορές κατεστραμένες ασφάλειες σε πίνακες επειδή ο χειρισμός μεγάλων φορτίων γίνεται από αυτές.

Αρα, ακόμη και σε κυκλώματα οικιακά, θα προτιμούσα τροφοδοσία στην ασφάλεια και αναχώρηση προς φορτίο από το διπολικό μας ραγοδιακόπτη.

Κλείνω με μια μικρή συμβουλή προς όλους μας, καλό θα είναι πριν αναρτήσουμε ή πριν διδάξουμε κάτι, να το περάσουμε από αρκετά κόσκινα ή να ζητάμε κατανόηση και διόρθωση σε περίπτωση που κάποιος αντιληφθεί λάθος, ώστε όλοι να γινόμαστε καλύτεροι σε αυτά που μαθαίνουμε στους νεώτερους, αλλά και σε μας τους ίδιους. Εδώ κολλάει το: όσο ζεις μαθαίνεις.....καλή συνέχεια σε όλους.

Ευχαριστούμε που διαβάσατε το άρθρο μας

ΣΗΜΕΙΩΣΗ! Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη εμπειρία σας

Περισσότερες πληροφορίες

Αποδοχή

1) Γενικοί όροι:

Α. Τα μηνύματα και τα άρθρα, εκφράζουν την άποψη των συντακτών τους και όχι την επίσημη θέση του ιστότοπου, εκτός εάν κάτι τέτοιο δηλώνεται ρητά από αρμόδιο μέλος της ομάδας διαχείρισης.

Β. Στο επάνω μέρος της ιστοσελίδας υπάρχει η αναζήτηση, η οποία περιέχει μια αρκετά μεγάλη βάση δεδομένων στον τομέα της ηλεκτρολογίας. Με γράμματα ή με μικρές λέξεις κλειδιά, θα βρείτε αυτό που αναζητάτε στον κλάδο της ηλεκτρολογίας.

Γ. Απαγορεύεται η αντιγραφή άρθρων χωρίς τη ρητή ή γραπτή μας συναίνεση. Για την πλήρη αναδημοσίευση άρθρου απαιτείται ρητή άδεια από το δημιουργό του, ή σε αυτόν που ανήκουν τα πνευματικά δικαιώματα. Για αντιγραφή άρθρων, παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας στο info@electricalnews.gr Στα άρθρα που θα επιτραπεί η αντιγραφή, να αναγράφετε στο κάτω μέρος την πηγή τουλάχιστον, με σύνδεσμο ο οποίος θα οδηγεί κατ ευθείαν στο σωστό άρθρο.

2) Γενικά για την ιστοσελίδα μας:

Η σελίδα αυτή δημιουργήθηκε με σκοπό να μαζέψει όσο περισσότερες πληροφορίες υπάρχουν στον κλάδο της ηλεκτρολογίας, να παρουσιάσει νέο υλικό ή εταιρείες κατασκευής ηλεκτρολογικού υλικού, εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, τεχνολογία στο κομμάτι των υπολογιστών και του software, να παρέχει γνώση και πληροφορία σε Ηλεκτρολόγους, Ηλεκτρονικούς, ανθρώπους που ασχολούνται είτε από χόμπι είτε επαγγελματικά με το Hardware, απλούς πολίτες που πολλές φορές τους δημιουργούνται απορίες πάνω σε πολλά από αυτά τα θέματα και θα ήθελαν κάποιες βασικές πληροφορίες ώστε να γνωρίζουν που θα απευθυνθούν και γενικότερα, ενημέρωση σε Ηλεκτρολογία - τεχνολογία - τεχνικά άρθρα.

Δεν υπάρχει ούτε μία πιθανότητα η σελίδα αυτή να δημοσιεύσει συνδικαλιστικό ή πολιτικό περιεχόμενο και γενικότερα περιεχόμενο που φέρνει σε αντιπαράθεση επαγγελματίες, απλούς αναγνώστες, εταιρείες κλπ.

Αφορά μόνο προώθηση ιδεών και γνώσεων για τον κλάδο της Ηλεκτρολογίας και της Τεχνολογίας.

Τα άρθρα έχουν κυρίως εκπαιδευτικό χαρακτήρα και είναι γραμμένα με τρόπο, όσο γίνεται πιο κατανοητό για όλους, είτε είναι επαγγελματίες είτε είναι απλοί αναγνώστες που τους ενδιαφέρει η θεματολογία μας.

Γνωρίζω ότι έχουμε ανοίξει πολλά κεφάλαια πχ: Ηλεκτρολογία -  τηλεπικοινωνίες - υπολογιστές - τεχνολογία -κινητά και πολλά ακόμη και αυτό καθιστά το έργο της σελίδας ακόμη πιο δύσκολο. Προσπαθούμε καθημερινά να εμπλουτίσουμε τη βάση δεδομένων μας με νέα άρθρα σε όσες περισσότερες κατηγορίες μπορούμε.

Ζητούμε την κατανόηση του κοινού, καθημερινά συνδυάζουμε τις προσωπικές μας δουλειές και την ενημέρωση της σελίδας ώστε να υπάρχει υλικό για όλα όσα προαναφέραμε, στη σοβαρότερη και εγκυρότερη μορφή που είναι εφικτό.

Πριν δημοσιευτεί κάποιο άρθρο, κοιτάμε να είναι όσο πιο εμπεριστατωμένο γίνεται και να μη δίνει λανθασμένες ή παραπλανητικές πληροφορίες.

3) Διαφημίσεις

Οποιοσδήποτε θελήσει ή επιθυμεί να διαφημιστεί σε αυτή τη σελίδα με τον τρόπο δημοσίευσης κάποιου άρθρου, θα πρέπει να μεριμνεί ώστε το άρθρο να έχει κυρίως εκπαιδευτικό χαρακτήρα πάνω σε αυτό που θα παρουσιάσει. Πχ: Αν είναι κατασκευαστής κάποιου υλικού, θα πρέπει να παρουσιάσει το υλικό αυτό με κάθε λεπτομέρεια καθώς και το τι ακριβώς κάνει  και κατόπιν αυτού, να παρουσιάσει με κάποιο link την εταιρεία του ή τη μάρκα του υλικού που αντιπροσωπεύει.

Για διαφήμιση, υπάρχουν τα banner σε όλες τις σελίδες και μπορούν να μπουν ακόμη και στα άρθρα διακριτικά banners τα οποία με τα αντίστοιχα links θα οδηγούν στην εκάστοτε εταιρεία.

Υπάρχει και η δυνατότητα παρουσίασης ακόμη και σε μορφή βιντεοσκόπησης της εταιρείας του, από ανθρώπους μας, οι οποίοι θα αναλάβουν τη βιντεοσκόπηση σε συνεργασία πάντα με υπεύθυνο της εταιρείας ο οποίος θα εξηγεί καθ όλη τη διάρκεια το κάθε τι που βλέπουμε στο βίντεο, ώστε να έχει και τη μορφή εκπαίδευσης αλλά και την καλύτερη διαφημιστική καμπάνια της κάθε εταιρείας.

Υπάρχει η δυνατότητα βιντεοσκόπησης ακόμη και με droners.

4) Forum (το Forum θα λειτουργήσει προσεχώς, κατασκευάζεται για την καλύτερη και ασφαλέστερη λειτουργία, του forum και των χρηστών)

Α. Τα μέλη οφείλουν να συμμετέχουν με ευπρέπεια και κατά τρόπο που σέβεται την ισχύουσα νομοθεσία, τα υπόλοιπα μέλη και την ομαλή λειτουργία του ιστότοπου, κατά την κρίση της ομάδας διαχείρισης, προκειμένου να διατηρούν το δικαίωμα της συμμετοχής στον ιστότοπο. Ιδιαίτερα, τα μέλη οφείλουν:

 • Να αξιοποιούν την αναζήτηση του ιστότοπου ώστε να αποφεύγεται η άσκοπη επανάληψη.
 • Να εκφράζονται σαφώς, ευπρεπώς και ευανάγνωστα και να δίνουν περιγραφικούς τίτλους στα θέματα.
 • Να σέβονται τους συνομιλητές τους, ιδίως όταν διαφωνούν με τις απόψεις τους, έχοντας υπ’ όψιν τους ότι είναι θεμιτή η κριτική στις ιδέες και απόψεις αλλά όχι σε όσους τις εκφέρουν, αποφεύγοντας εκφράσεις που θίγουν τον σεξουαλικό προσανατολισμό ή τις πολιτικές ή αθλητικές ή προσωπικές ή άλλες προτιμήσεις του κάθε μέλους.
 • Να χρησιμοποιούν την ελληνική γλώσσα στην ελληνική γραφή και να χρησιμοποιούν λατινικούς χαρακτήρες στην ξένη ορολογία. Η χρήση άλλων γλωσσών επιτρέπεται στο ατομικό προφίλ και την υπογραφή των μελών αλλά και σε μηνύματα, κατά την κρίση της ομάδας διαχείρισης.
 • Να παραμένουν εντός της θεματολογίας της ιστοσελίδας, των ενοτήτων και των επί μέρους θεμάτων, να μην δημοσιεύουν αμιγώς πολιτικά μηνύματα ούτε να συμμετέχουν σε πολιτικές ή κομματικές συζητήσεις και αντιπαραθέσεις.
 • Να τεκμηριώνουν κατά το δυνατόν τις απόψεις τους. Όταν, στα πλαίσια ενημερωτικού χαρακτήρα, είναι αναγκαία η παράθεση περικοπών κειμένου ή λοιπού υλικού δημοσιευμένου σε άλλα μέσα (περιοδικά, εφημερίδες, βιβλία, ιστοσελίδες κλπ) θα πρέπει να γίνεται ρητή μνεία του μέσου όπου δημοσιεύθηκε αρχικά το υλικό που αναπαράγεται ή του δημιουργού του.
 • Έχοντας υπ’ όψιν τους ότι ο παρών ιστότοπος είναι προσβάσιμος σε μέλη ανεξαρτήτου ηλικίας, να ΜΗΝ δημοσιεύουν θέματα με σεξουαλικό περιεχόμενο ούτε συνδέσμους (links) ή παραπομπές σε ιστοσελίδες με σεξουαλικό περιεχόμενο.
 • Σε περίπτωση δημοσίευσης πλέον του ενός (1) αρχείου πολυμέσων (video, ήχος, φωτογραφία) ανά μήνυμα, να κάνουν χρήση της λειτουργίας SPOILER σε αναλογία "ένα spoiler ανά αρχείο", έχοντας υπ’ όψιν τους ότι μόνη η χρήση φωτογραφιών ή βίντεο ως απάντηση σε μία συζήτηση δεν είναι επιτρεπτή, κατά την κρίση της ομάδας διαχείρισης. Επιπλέον να μην χρησιμοποιούν τη λειτουργία αυτόματης αναπαραγωγής (autoplay) στα video που ενσωματώνουν στα μηνύματά τους.
 • Να διατηρούν μόνο έναν λογαριασμό και να δηλώνουν έγκυρη διεύθυνση ηλεκτρονικής αλληλογραφίας, η οποία θα χρησιμοποιείται μόνο για ζητήματα σχετικά με τη λειτουργία του ιστότοπου και δε θα κοινοποιείται σε τρίτους χωρίς τη ρητή συναίνεση του μέλους.
 • Να μη δημοσιεύουν το ίδιο θέμα ή μήνυμα περισσότερες από μία φορές και να μη διατηρούν θέματα στην επιφάνεια με συνεχή δημοσίευση μηνυμάτων [bumping]. Επιπλέον, να μη δημοσιεύουν νέο μήνυμα σε θέμα η συζήτηση του οποίου έχει σταματήσει πλέον του τριμήνου, εκτός εάν το νέο μήνυμα προσφέρει νέες και ουσιώδεις πληροφορίες για το υπό συζήτηση θέμα, κατά την κρίση της ομάδας διαχείρισης.
 • Να μη συμμετέχουν στον ιστότοπο με σκοπό τη διαφήμιση εμπορικών προϊόντων ή υπηρεσιών και να μην δημοσιεύουν τα λεγόμενα referral links προς οποιαδήποτε ιστοσελίδα ή υπηρεσία.
 • Να μην αναζητούν και να μη δημοσιεύουν συνδέσμους ή πληροφορίες για την απόκτηση, με οποιονδήποτε τρόπο, παράνομων αντιγράφων υλικού που προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικής ιδιοκτησίας.
 • Εφόσον διατηρούν υπογραφή, αυτή να είναι διακριτική, να μην υπερβαίνει συνολικά σε διαστάσεις είτε μία (1) εικόνα μεγέθους 400x90 και 50 Kilobytes είτε τις πέντε (5) γραμμές κειμένου (μεγέθους γραμματοσειράς 14) και να μη διαφημίζει εμπορικά προϊόντα ή εμπορικές υπηρεσίες. Το μέγιστο όριο των avatars είναι 90x90 με ανώτατο επιτρεπόμενο μέγεθος τα 50Kb. Η ομάδα διαχείρισης του ιστότοπου δικαιούται να αφαιρέσει υπογραφές και avatars τα οποία κρίνει μη επιτρεπτά ή προσβλητικά ή αντίθετα με τους παρόντες Όρους Χρήσης.

Β. Επαφίεται στην κρίση της ομάδας διαχείρισης αν θα παραμένουν ενεργά θέματα ή μηνύματα, η θεματολογία των οποίων, έχει αποδειχθεί εμπειρικά, ότι οδηγεί σε αντιπαραθέσεις, αντεγκλήσεις ή συζητήσεις και μηνύματα αμφίβολης αξίας, χρησιμότητας και κοσμιότητας. Επιπλέον, οποιοδήποτε μήνυμα παραβιάζει τους παρόντες Όρους Χρήσης ή δεν ταιριάζει, κατά την κρίση της ομάδας διαχείρισης, με το ύφος και το περιεχόμενο του ιστότοπου, θα κλειδώνεται ή θα διαγράφεται κατά περίπτωση. Ο δε συγγραφέας του θα υπόκειται, κατά την κρίση της ομάδας διαχείρισης, σε προσωρινή ή μόνιμη διακοπή της εισόδου του στον ιστότοπο (ban).

Δ. Τα μέλη συμφωνούν ότι ο λογαριασμός τους στον παρόντα ιστότοπο είναι δυνατόν να χρησιμοποιείται για την είσοδο και λειτουργία όλων των υπηρεσιών που προσφέρονται ή θα προσφερθούν στο μέλλον από το electricalnews.gr

Ε. Τα μέλη οφείλουν να αποδέχονται την τελική κρίση των συντονιστών για θέματα σχετικά με τη διαχείριση του ιστότοπου. Δεν επιτρέπεται η προσπάθεια άσκησης συντονιστικών καθηκόντων, έστω και εμμέσως. Απορίες και σχόλια σχετικά με την εφαρμογή των παρόντων Όρων Χρήσης δεν επιτρέπεται να διατυπώνονται δημόσια αλλά με προσωπικό μήνυμα προς τον αρμόδιο συντονιστή ή συντονίστρια ή τον διαχειριστή.

ΣΤ. Η παράβαση των παρόντων όρων καθώς και η προσπάθεια παράκαμψής τους με οποιονδήποτε τρόπο, επιφέρει τη λήψη μέτρων, περιλαμβανομένου του μόνιμου αποκλεισμού από τον ιστότοπο (ban), κατά την κρίση των συντονιστών.

Σημείωση πνευματικής ιδιοκτησίας: Η αναπαραγωγή των μηνυμάτων που δημοσιεύονται στο electricalnews.gr χωρίς άδεια απαγορεύεται. Τα πνευματικά δικαιώματα του πρωτότυπου περιεχομένου των μηνυμάτων ανήκουν στους συντάκτες τους, εκτός από τη δημοσιευμένη στον ιστότοπο υπόσταση των μηνυμάτων, την οποία παραχωρούν χωρίς αντάλλαγμα και ανέκκλητα στο electricalnews.gr

Σας ευχόμαστε καλή περιήγηση και διαμονή στην ιστοσελίδα μας και ελπίζουμε να σας φανεί χρήσιμη.

Με εκτίμηση

Θέματα κλάδου Ηλεκτρολογίας

Το video της εβδομάδας