Βηματική τάση αναλυτικά - μέρος 2

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Διαφορά δυναμικού στον ηλεκτρισμό: Vαβ = Vα – Vβ

Όταν λέμε λοιπόν διαφορά δυναμικού, εννοούμε τη διαφορά που έχει η τάση, μεταξύ δύο σημείων υπό προϋποθέσεις, δηλαδή να υπάρχει η προϋπόθεση η τάση από το ένα σημείο έως το άλλο να έχει μεταβληθεί, για οποιονδήποτε λόγο. Η να μην έχει μεταβληθεί οπότε Διαφορά δυναμικού (Vαβ) = 0 άρα δεν υπάρχει θέμα βηματικών τάσεων.

Σε προηγούμενο άρθρο μιλήσαμε για τις βηματικές τάσεις και πότε μπορούν να προκύψουν τέτοια θέματα σε ένα χώρο. Διαβάστε το προηγούμενο άρθρο εδώ, ώστε να θυμηθούμε και να καταλάβουμε πόσο σημαντικό είναι να γνωρίζουμε όλοι οι επαγγελματίες, ίσως και μη τεχνικών επαγγελμάτων, για τις βηματικές τάσεις. Είναι ένα θέμα που μας αφορά όλους.

Θα το αναφέρω και εδώ, αλλά και προς το τέλος του άρθρου διότι είναι υψίστης σημασίας ειδικά για χειριστές μηχανημάτων: Τεράστια προσοχή και εμπειρία απαιτείται από χειριστές μηχανημάτων, όπου πρέπει να γνωρίζουν ότι, ανάλογα που θα εργαστούν με το γερανό, πρέπει να γνωρίζουν λιγάκι και από γραμμές μεταφοράς ΔΕΗ !! Διότι σηκώνοντας το γερανό και πλησιάζοντας τα καλώδια, πολλές φορές δε χρειάζεται να ακουμπησουν το καλώδιο !! Ακόμη και στα 1,5μ από το καλώδιο, μπορεί να δεχτεί αρκετές χιλιάδες volt !!!

Στο παρόν θα αναλύσουμε τι ακριβώς συμβαίνει καθώς και μερικά tips για τον έλεγχο και την μέτρηση των βηματικών τάσεων.

Ας πάρουμε πάλι θεωρία…

Αν μπορούσαμε να πιάσουμε, ή να πατήσουμε επάνω σε ένα καλώδιο γυμνό, ας πούμε υψηλής τάσης 150000Volt, παθαίνουμε κάτι; Αν κάναμε το ίδιο σε δίκτυο 20000Volt; 400volt; 230volt;

Η απάντηση είναι ΟΧΙ. Αυτό γιατί δεν έχουμε διαφορά τάσης (δυναμικού). Απλά, όσο το σώμα μας δεν ακουμπάει σε άλλο σημείο όλα θα είναι καλά. Αν κρατήσουμε αποστάσεις ασφαλείας από άλλη τάση ή γείωση (πχ έδαφος) όλα θα είναι καλά. Θα μπορούσαμε σαν τα πουλιά να στεκόμαστε επάνω σε ένα καλώδιο όσες ώρες θέλουμε. Βλέπε παράδειγμα φωτό...

5

(ΕΝΝΟΕΙΤΑΙ ΟΤΙ ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΤΟ ΔΟΚΙΜΑΖΟΥΜΕ ΠΟΤΕ !!!) αυτά έχουν γίνει γνωστά, κατόπιν πολλών ατυχημάτων και πολλών δοκιμών από ειδικούς, όσα χρόνια υπάρχει ηλεκτρισμός.

Τι γίνεται στην περίπτωση που ακουμπήσουμε ταυτόχρονα δύο σημεία με διαφορά τάσης (δυναμικού); Τα αποτελέσματα, ανάλογα πάντα με τη διαφορά τάσης Θα είναι ΤΡΑΓΙΚΑ. Εκτός αν η τάση που θα ακουμπήσουμε είναι από γραμμή τηλεφώνου, που και εκεί καμία φορά, ανάλογα με το τι φοράμε, αν είμαστε ιδρωμένοι κλπ, την ‘’ακούμε΄΄ λιγάκι. Οπότε δε τίθεται θέμα για το τι παθαίνουμε σε μεγαλύτερες διαφορές δυναμικού (τάσεις)

Στο προηγούμενο άρθρο ‘’Βηματική Τάση’’ είδαμε ότι αν βρεθούμε σε χώρο κλειστό που επικρατούν τάσεις ή σε ανοιχτό (δρόμο – χωράφι) που περνούν από επάνω μας δίκτυα υψηλής τάσης κλπ πρέπει να τηρούμε αυστηρά, κάποια μέτρα ασφαλείας. Όπως αποστάσεις από τους αγωγούς ή από το… ‘’πράγμα’’ που έχει τάση γενικότερα.

Είδαμε επίσης, τι πρέπει να κάνουμε αν στο έδαφος βρεθεί αγωγός ρεύματος από κολώνες της ΔΕΗ...

kalodio pesmeno

 

Άσχετο με το τι τάση έχουν τα καλώδια της ΔΕΗ, αν έχει διακοπεί ή όχι η ηλεκτροδότηση του αγωγού, διότι αυτό θα το γνώριζε μόνο ένας ειδικός, εμείς πρέπει να ακολουθούμε πάντα τους κανόνες.

Να υπενθυμίσω: Κλειστά πόδια - δεν ακουμπάμε τίποτε άλλο – απομακρυνόμαστε από το σημείο κάνοντας 2 πράγματα:

1ον) με ενωμένα τα πόδια αρχίζουμε πηδώντας να διανύσουμε μια απόσταση περίπου 15 μέτρων από το επίκεντρο

geranos3

2ον) πολύ μικρά βηματάκια με τα πόδια μας ενωμένα στα πέλματα και να τα σέρνουμε το ένα δίπλα στο άλλο με πολύ μικρό βηματισμό (σούρσιμο) το κάθε βήμα, επίσης για τουλάχιστον 10 μέτρα (15 είμαστε ωραίοι)

geranos4

Αν ένα όχημα έχει δεχτεί τέτοιο πλήγμα, δηλαδή ένα καλώδιο είναι πεσμένο επάνω του και ο οδηγός είναι μέσα, πηγαίνουμες να τον βγάλουμε και να του δώσουμε τις πρώτες βοήθειες;;; ΟΧΙ!!! Εννοείται ότι στην καλύτερη θα πεθάνουμε ή εμείς ή ο οδηγός και στη χειρότερη και οι δύο !!! Του φωνάζουμε από μια απόσταση περίπου 15 μέτρων για αυτά που πρέπει να κάνει! Τα πηδηματάκια ή τα βηματάκια.

Γιατί ρε παιδιά όλο αυτό ...όλη αυτή η λεπτομέρεια; (θα έλεγε κάποιος)

Διότι ένα καλώδιο που βρίσκεται σε έδαφος, από το οποίο ΔΕΝ έχει διακοπεί η ηλεκτροδότηση (εμείς που το βλέπουμε δεν το γνωρίζουμε) παρουσιάζει διαφυγή τάσης προς τη γή! Δηλαδή η τάση που έχει ο αγωγός συνεχώς, φεύγει προς τη γή ως ότου διακοπεί από τη ΔΕΗ η τροφοδοσία.

Όμως, είπαμε ότι όσο υψηλότερη είναι η τάση, τόσο μεγαλύτερη απόσταση γύρω από τον αγωγό που έχει ρεύμα και βρίσκεται στο έδαφος, χρειάζεται η τάση για την εκτόνωσή της προς τη γη.

Ο τρόπος ‘’εκτόνωσης’’ της τάσης προς τη γη: Κυκλικός. Δηλαδή φανταστείτε ότι γύρω από τον αγωγό, η τάση εκτονώνεται με κύκλους και ο κάθε κύκλος έχει μια ονομαστική τιμή σε VOLT. Όσο κοντύτερα στο επίκεντρο, τόσο μεγαλύτερες τάσεις. Βλέπε παράδειγμα με γερανό στην παρακάτω φωτό...

geranos a

Σκεφτείτε στο παράδειγμα της φωτό ότι ο πρώτος κύκλος μπορεί να έχει 150KV, ο δεύτερος 100, ο τρίτος 20, και ο τέταρτος 1!! Μετά τον τέταρτο κύκλο μηδενίζει εντελώς το δυναμικό οπότε και είμαστε ασφαλείς!(τα νούμερα είναι τυχαία και ο συλογισμός, αλλά κάπως έτσι γίνεται)

Τεράστια προσοχή και εμπειρία απαιτείται από χειριστές μηχανημάτων, όπου πρέπει να γνωρίζουν ότι, ανάλογα που θα εργαστούν με το γερανό, πρέπει να γνωρίζουν λιγάκι και από γραμμές μεταφοράς ΔΕΗ !! Διότι σηκώνοντας το γερανό και πλησιάζοντας τα καλώδια, πολλές φορές δε χρειάζεται να ακουμπησουν το καλώδιο !! Ακόμη και στα 1,5μ από το καλώδιο, μπορεί να δεχτεί αρκετές χιλιάδες volt !!!

Πάντα παίζει ρόλο στην εκτόνωση, η αγωγιμότητα του εδάφους που βρίσκεται ο αγωγός. Ένα νωπό έδαφος, έχει μικρότερες τάσεις στους κύκλους και μικρότερη απόσταση που εκτείνεται, διότι ‘’απορροφάται’’ γρηγορότερα και καλυτέρα από τη γή !! Ένα ξηρό έδαφος, στο οποίο η τάση δε μπορεί εύκολα να οδηγηθεί στη γή (άπειρο) έχει μεγαλύτερη απόσταση εκτόνωσης με τάσεις μεγαλύτερες στους κύκλους.

Βηματική τάση και τάση επαφής εντός ισοδυναμικού πλέγματος: Φανταστείτε ότι, σε ένα πεδίο με υψηλή τάση, όπου η τάση βρίσκεται σε επίπεδα μερικών ή αρκετών χιλιάδων volt και υπάρχει στο υπέδαφος κατασκευασμένο ισοδυναμικό πλέγμα, μπορούμε να σταθούμε με ασφάλεια!! Δηλαδή, το σημείο που πατάμε να έχει ανεβάσει δυναμικό 150000volt (υποσταθμός υψηλής τάσης) και να είμαστε ασφαλής!! Ακόμη και να περπατάμε επάνω από το έδαφος που βρίσκεται κατασκευασμένο το ισοδυναμικό πλέγμα το οποίο, σε όλα του τα μήκη και τα πλάτη, έχει ανεβάσει τέτοια τάση, εκεί μπορούμε να έχουμε ακόμη και τάση επαφής και να είμαστε ασφαλής….

αν κατά κακή μας τύχη είμαστε έξω από το πλέγμα και έχουμε τάση επαφής ……σκουραίνει το πράγμα ….βλέπε παράδειγμα:

vimatiki tasi

Για όλα τα παραπάνω απαιτούνται γνώσεις και εμπειρία ώστε να εκτιμηθούν θεωρητικά, σε ένα πραγματικό περιστατικό. Οπότε αν βρεθούμε σε τέτοιο περιστατικό εμείς, ακολουθούμε ΜΟΝΟ τους κανόνες με μικρά βηματάκια ή άλματα με ενωμένα πόδια, δεν κάνουμε υπολογισμούς και συλλογισμούς. Απαιτείται ψυχραιμία μεγάλη.

Μέτρηση Βηματικής Τάσης

Σε έναν κρίσιμο χώρο (πχ υποσταθμός ή κέντρο υψηλών τάσεων ή όπου έχουμε ρεύματα) διαλέγουμε δύο σημεία που απέχουν μεταξύ τους 70cm και επάνω σ αυτά τα σημεία ακουμπάμε 2 μεταλλικά βαρίδια (2 μεταλλικές πλάκες πχ) διαστάσεων περίπου όσο το πέλμα ενός ανθρώπου (περίπου 10Χ10Χ30cm)

Μεταξύ των δύο μεταλλικών βαριδίων παρεμβάλουμε ένα βολτόμετρο ικανό να μετράει τάση από 0,1 έως 100V

Επάνω στο ένα βαρίδιο δίνουμε ελεγχόμενη τάση 100V και παίρνουμε την ένδειξη του βολτόμετρου. Από τα παραπάνω στοιχεία η τάση βηματισμού υπολογίζεται με την σχέση:

vimatikitasi

Όπου:

Uβ = Τάση Βηματισμού

Uδικτύου = Τάση φυσικής παροχής ΔΕΗ (ΜΤ)

Uενδ = Τάση ένδειξης βολτομέτρου

Uδοκιμής = τάση δοκιμής

Η μέτρηση μπορεί να συνεχιστεί δίνοντας τάση σε ένα ηλεκτρόδιο καρφωμένο στη γή κοντά στο ένα βαρίδιο, σε πολλές θέσεις του κρίσιμου χώρου.

 

Ευχαριστούμε που διαβάσατε το άρθρο μας

 

ΣΗΜΕΙΩΣΗ! Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη εμπειρία σας

Περισσότερες πληροφορίες

Αποδοχή

1) Γενικοί όροι:

Α. Τα μηνύματα και τα άρθρα, εκφράζουν την άποψη των συντακτών τους και όχι την επίσημη θέση του ιστότοπου, εκτός εάν κάτι τέτοιο δηλώνεται ρητά από αρμόδιο μέλος της ομάδας διαχείρισης.

Β. Στο επάνω μέρος της ιστοσελίδας υπάρχει η αναζήτηση, η οποία περιέχει μια αρκετά μεγάλη βάση δεδομένων στον τομέα της ηλεκτρολογίας. Με γράμματα ή με μικρές λέξεις κλειδιά, θα βρείτε αυτό που αναζητάτε στον κλάδο της ηλεκτρολογίας.

Γ. Απαγορεύεται η αντιγραφή άρθρων χωρίς τη ρητή ή γραπτή μας συναίνεση. Για την πλήρη αναδημοσίευση άρθρου απαιτείται ρητή άδεια από το δημιουργό του, ή σε αυτόν που ανήκουν τα πνευματικά δικαιώματα. Για αντιγραφή άρθρων, παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας στο info@electricalnews.gr Στα άρθρα που θα επιτραπεί η αντιγραφή, να αναγράφετε στο κάτω μέρος την πηγή τουλάχιστον, με σύνδεσμο ο οποίος θα οδηγεί κατ ευθείαν στο σωστό άρθρο.

2) Γενικά για την ιστοσελίδα μας:

Η σελίδα αυτή δημιουργήθηκε με σκοπό να μαζέψει όσο περισσότερες πληροφορίες υπάρχουν στον κλάδο της ηλεκτρολογίας, να παρουσιάσει νέο υλικό ή εταιρείες κατασκευής ηλεκτρολογικού υλικού, εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, τεχνολογία στο κομμάτι των υπολογιστών και του software, να παρέχει γνώση και πληροφορία σε Ηλεκτρολόγους, Ηλεκτρονικούς, ανθρώπους που ασχολούνται είτε από χόμπι είτε επαγγελματικά με το Hardware, απλούς πολίτες που πολλές φορές τους δημιουργούνται απορίες πάνω σε πολλά από αυτά τα θέματα και θα ήθελαν κάποιες βασικές πληροφορίες ώστε να γνωρίζουν που θα απευθυνθούν και γενικότερα, ενημέρωση σε Ηλεκτρολογία - τεχνολογία - τεχνικά άρθρα.

Δεν υπάρχει ούτε μία πιθανότητα η σελίδα αυτή να δημοσιεύσει συνδικαλιστικό ή πολιτικό περιεχόμενο και γενικότερα περιεχόμενο που φέρνει σε αντιπαράθεση επαγγελματίες, απλούς αναγνώστες, εταιρείες κλπ.

Αφορά μόνο προώθηση ιδεών και γνώσεων για τον κλάδο της Ηλεκτρολογίας και της Τεχνολογίας.

Τα άρθρα έχουν κυρίως εκπαιδευτικό χαρακτήρα και είναι γραμμένα με τρόπο, όσο γίνεται πιο κατανοητό για όλους, είτε είναι επαγγελματίες είτε είναι απλοί αναγνώστες που τους ενδιαφέρει η θεματολογία μας.

Γνωρίζω ότι έχουμε ανοίξει πολλά κεφάλαια πχ: Ηλεκτρολογία -  τηλεπικοινωνίες - υπολογιστές - τεχνολογία -κινητά και πολλά ακόμη και αυτό καθιστά το έργο της σελίδας ακόμη πιο δύσκολο. Προσπαθούμε καθημερινά να εμπλουτίσουμε τη βάση δεδομένων μας με νέα άρθρα σε όσες περισσότερες κατηγορίες μπορούμε.

Ζητούμε την κατανόηση του κοινού, καθημερινά συνδυάζουμε τις προσωπικές μας δουλειές και την ενημέρωση της σελίδας ώστε να υπάρχει υλικό για όλα όσα προαναφέραμε, στη σοβαρότερη και εγκυρότερη μορφή που είναι εφικτό.

Πριν δημοσιευτεί κάποιο άρθρο, κοιτάμε να είναι όσο πιο εμπεριστατωμένο γίνεται και να μη δίνει λανθασμένες ή παραπλανητικές πληροφορίες.

3) Διαφημίσεις

Οποιοσδήποτε θελήσει ή επιθυμεί να διαφημιστεί σε αυτή τη σελίδα με τον τρόπο δημοσίευσης κάποιου άρθρου, θα πρέπει να μεριμνεί ώστε το άρθρο να έχει κυρίως εκπαιδευτικό χαρακτήρα πάνω σε αυτό που θα παρουσιάσει. Πχ: Αν είναι κατασκευαστής κάποιου υλικού, θα πρέπει να παρουσιάσει το υλικό αυτό με κάθε λεπτομέρεια καθώς και το τι ακριβώς κάνει  και κατόπιν αυτού, να παρουσιάσει με κάποιο link την εταιρεία του ή τη μάρκα του υλικού που αντιπροσωπεύει.

Για διαφήμιση, υπάρχουν τα banner σε όλες τις σελίδες και μπορούν να μπουν ακόμη και στα άρθρα διακριτικά banners τα οποία με τα αντίστοιχα links θα οδηγούν στην εκάστοτε εταιρεία.

Υπάρχει και η δυνατότητα παρουσίασης ακόμη και σε μορφή βιντεοσκόπησης της εταιρείας του, από ανθρώπους μας, οι οποίοι θα αναλάβουν τη βιντεοσκόπηση σε συνεργασία πάντα με υπεύθυνο της εταιρείας ο οποίος θα εξηγεί καθ όλη τη διάρκεια το κάθε τι που βλέπουμε στο βίντεο, ώστε να έχει και τη μορφή εκπαίδευσης αλλά και την καλύτερη διαφημιστική καμπάνια της κάθε εταιρείας.

Υπάρχει η δυνατότητα βιντεοσκόπησης ακόμη και με droners.

4) Forum (το Forum θα λειτουργήσει προσεχώς, κατασκευάζεται για την καλύτερη και ασφαλέστερη λειτουργία, του forum και των χρηστών)

Α. Τα μέλη οφείλουν να συμμετέχουν με ευπρέπεια και κατά τρόπο που σέβεται την ισχύουσα νομοθεσία, τα υπόλοιπα μέλη και την ομαλή λειτουργία του ιστότοπου, κατά την κρίση της ομάδας διαχείρισης, προκειμένου να διατηρούν το δικαίωμα της συμμετοχής στον ιστότοπο. Ιδιαίτερα, τα μέλη οφείλουν:

 • Να αξιοποιούν την αναζήτηση του ιστότοπου ώστε να αποφεύγεται η άσκοπη επανάληψη.
 • Να εκφράζονται σαφώς, ευπρεπώς και ευανάγνωστα και να δίνουν περιγραφικούς τίτλους στα θέματα.
 • Να σέβονται τους συνομιλητές τους, ιδίως όταν διαφωνούν με τις απόψεις τους, έχοντας υπ’ όψιν τους ότι είναι θεμιτή η κριτική στις ιδέες και απόψεις αλλά όχι σε όσους τις εκφέρουν, αποφεύγοντας εκφράσεις που θίγουν τον σεξουαλικό προσανατολισμό ή τις πολιτικές ή αθλητικές ή προσωπικές ή άλλες προτιμήσεις του κάθε μέλους.
 • Να χρησιμοποιούν την ελληνική γλώσσα στην ελληνική γραφή και να χρησιμοποιούν λατινικούς χαρακτήρες στην ξένη ορολογία. Η χρήση άλλων γλωσσών επιτρέπεται στο ατομικό προφίλ και την υπογραφή των μελών αλλά και σε μηνύματα, κατά την κρίση της ομάδας διαχείρισης.
 • Να παραμένουν εντός της θεματολογίας της ιστοσελίδας, των ενοτήτων και των επί μέρους θεμάτων, να μην δημοσιεύουν αμιγώς πολιτικά μηνύματα ούτε να συμμετέχουν σε πολιτικές ή κομματικές συζητήσεις και αντιπαραθέσεις.
 • Να τεκμηριώνουν κατά το δυνατόν τις απόψεις τους. Όταν, στα πλαίσια ενημερωτικού χαρακτήρα, είναι αναγκαία η παράθεση περικοπών κειμένου ή λοιπού υλικού δημοσιευμένου σε άλλα μέσα (περιοδικά, εφημερίδες, βιβλία, ιστοσελίδες κλπ) θα πρέπει να γίνεται ρητή μνεία του μέσου όπου δημοσιεύθηκε αρχικά το υλικό που αναπαράγεται ή του δημιουργού του.
 • Έχοντας υπ’ όψιν τους ότι ο παρών ιστότοπος είναι προσβάσιμος σε μέλη ανεξαρτήτου ηλικίας, να ΜΗΝ δημοσιεύουν θέματα με σεξουαλικό περιεχόμενο ούτε συνδέσμους (links) ή παραπομπές σε ιστοσελίδες με σεξουαλικό περιεχόμενο.
 • Σε περίπτωση δημοσίευσης πλέον του ενός (1) αρχείου πολυμέσων (video, ήχος, φωτογραφία) ανά μήνυμα, να κάνουν χρήση της λειτουργίας SPOILER σε αναλογία "ένα spoiler ανά αρχείο", έχοντας υπ’ όψιν τους ότι μόνη η χρήση φωτογραφιών ή βίντεο ως απάντηση σε μία συζήτηση δεν είναι επιτρεπτή, κατά την κρίση της ομάδας διαχείρισης. Επιπλέον να μην χρησιμοποιούν τη λειτουργία αυτόματης αναπαραγωγής (autoplay) στα video που ενσωματώνουν στα μηνύματά τους.
 • Να διατηρούν μόνο έναν λογαριασμό και να δηλώνουν έγκυρη διεύθυνση ηλεκτρονικής αλληλογραφίας, η οποία θα χρησιμοποιείται μόνο για ζητήματα σχετικά με τη λειτουργία του ιστότοπου και δε θα κοινοποιείται σε τρίτους χωρίς τη ρητή συναίνεση του μέλους.
 • Να μη δημοσιεύουν το ίδιο θέμα ή μήνυμα περισσότερες από μία φορές και να μη διατηρούν θέματα στην επιφάνεια με συνεχή δημοσίευση μηνυμάτων [bumping]. Επιπλέον, να μη δημοσιεύουν νέο μήνυμα σε θέμα η συζήτηση του οποίου έχει σταματήσει πλέον του τριμήνου, εκτός εάν το νέο μήνυμα προσφέρει νέες και ουσιώδεις πληροφορίες για το υπό συζήτηση θέμα, κατά την κρίση της ομάδας διαχείρισης.
 • Να μη συμμετέχουν στον ιστότοπο με σκοπό τη διαφήμιση εμπορικών προϊόντων ή υπηρεσιών και να μην δημοσιεύουν τα λεγόμενα referral links προς οποιαδήποτε ιστοσελίδα ή υπηρεσία.
 • Να μην αναζητούν και να μη δημοσιεύουν συνδέσμους ή πληροφορίες για την απόκτηση, με οποιονδήποτε τρόπο, παράνομων αντιγράφων υλικού που προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικής ιδιοκτησίας.
 • Εφόσον διατηρούν υπογραφή, αυτή να είναι διακριτική, να μην υπερβαίνει συνολικά σε διαστάσεις είτε μία (1) εικόνα μεγέθους 400x90 και 50 Kilobytes είτε τις πέντε (5) γραμμές κειμένου (μεγέθους γραμματοσειράς 14) και να μη διαφημίζει εμπορικά προϊόντα ή εμπορικές υπηρεσίες. Το μέγιστο όριο των avatars είναι 90x90 με ανώτατο επιτρεπόμενο μέγεθος τα 50Kb. Η ομάδα διαχείρισης του ιστότοπου δικαιούται να αφαιρέσει υπογραφές και avatars τα οποία κρίνει μη επιτρεπτά ή προσβλητικά ή αντίθετα με τους παρόντες Όρους Χρήσης.

Β. Επαφίεται στην κρίση της ομάδας διαχείρισης αν θα παραμένουν ενεργά θέματα ή μηνύματα, η θεματολογία των οποίων, έχει αποδειχθεί εμπειρικά, ότι οδηγεί σε αντιπαραθέσεις, αντεγκλήσεις ή συζητήσεις και μηνύματα αμφίβολης αξίας, χρησιμότητας και κοσμιότητας. Επιπλέον, οποιοδήποτε μήνυμα παραβιάζει τους παρόντες Όρους Χρήσης ή δεν ταιριάζει, κατά την κρίση της ομάδας διαχείρισης, με το ύφος και το περιεχόμενο του ιστότοπου, θα κλειδώνεται ή θα διαγράφεται κατά περίπτωση. Ο δε συγγραφέας του θα υπόκειται, κατά την κρίση της ομάδας διαχείρισης, σε προσωρινή ή μόνιμη διακοπή της εισόδου του στον ιστότοπο (ban).

Δ. Τα μέλη συμφωνούν ότι ο λογαριασμός τους στον παρόντα ιστότοπο είναι δυνατόν να χρησιμοποιείται για την είσοδο και λειτουργία όλων των υπηρεσιών που προσφέρονται ή θα προσφερθούν στο μέλλον από το electricalnews.gr

Ε. Τα μέλη οφείλουν να αποδέχονται την τελική κρίση των συντονιστών για θέματα σχετικά με τη διαχείριση του ιστότοπου. Δεν επιτρέπεται η προσπάθεια άσκησης συντονιστικών καθηκόντων, έστω και εμμέσως. Απορίες και σχόλια σχετικά με την εφαρμογή των παρόντων Όρων Χρήσης δεν επιτρέπεται να διατυπώνονται δημόσια αλλά με προσωπικό μήνυμα προς τον αρμόδιο συντονιστή ή συντονίστρια ή τον διαχειριστή.

ΣΤ. Η παράβαση των παρόντων όρων καθώς και η προσπάθεια παράκαμψής τους με οποιονδήποτε τρόπο, επιφέρει τη λήψη μέτρων, περιλαμβανομένου του μόνιμου αποκλεισμού από τον ιστότοπο (ban), κατά την κρίση των συντονιστών.

Σημείωση πνευματικής ιδιοκτησίας: Η αναπαραγωγή των μηνυμάτων που δημοσιεύονται στο electricalnews.gr χωρίς άδεια απαγορεύεται. Τα πνευματικά δικαιώματα του πρωτότυπου περιεχομένου των μηνυμάτων ανήκουν στους συντάκτες τους, εκτός από τη δημοσιευμένη στον ιστότοπο υπόσταση των μηνυμάτων, την οποία παραχωρούν χωρίς αντάλλαγμα και ανέκκλητα στο electricalnews.gr

Σας ευχόμαστε καλή περιήγηση και διαμονή στην ιστοσελίδα μας και ελπίζουμε να σας φανεί χρήσιμη.

Με εκτίμηση

Θέματα κλάδου Ηλεκτρολογίας

Το video της εβδομάδας