Βηματική Τάση - Τάση επαφής

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(5 ψήφοι)

Μετά από ένα περιστατικό που μου είπε φίλος μου

εργαζόμενος πολλά χρόνια στον ΑΔΜΗΕ, το οποίο περιστατικό έτυχε να διασταυρωθεί τυχαία από άλλο παράγοντα σε συζήτηση και συνέβη πριν περίπου 4 χρόνια, με τραγικό αποτέλεσμα για χειριστή μηχανήματος, θεώρησα πολύ σημαντικό να αναλύσουμε τη βηματική τάση και τάση επαφής. Τι είναι Βηματική τάση και τι προβλήματα μπορεί να δημιουργήσει σε ένα χώρο που θα προκύψει.

Πολύ επικίνδυνο φαινόμενο η βηματική τάση. Ειδικά σε τάσεις τις οποίες συναντούμε σε υποσταθμούς μέσης, υψηλής ή υπερυψηλής τάσης, ή σε δίκτυο μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας (πυλώνες). Παρακολουθήστε το πρώτο από τα 3 βίντεο που σας παρουσιάζουμε στο άρθρο, είναι πολύ σπουδαίο...

Θα το εξηγήσουμε με απλά λόγια, να γίνει κατανοητό όχι μόνο σε επαγγελματίες, αλλά και σε κάθε άνθρωπο που μπορεί να τύχει κοντά σε τέτοιο περιστατικό. Φανταστείτε ότι βρίσκεστε κοντά σε ένα χώρο, στον οποίο υπάρχει μέση ή υψηλή τάση. Η περνάμε από το δρόμο και δίπλα μας υπάρχει κάποιο φορτηγό ή γερανός ή άλλο μηχάνημα, το οποίο έχει κόψει καλώδιο της ΔΕΗ και αυτό βρίσκεται στο έδαφος ή πάνω στο φορτηγό. Όλα καλά όσο τηρούμε τους κανόνες ασφαλείας, δηλαδή: αποστάσεις από τους ρευματοφόρους αγωγούς και γενικά από πεδία τα οποία έχουν τάση η οποία μπορεί να δημιουργήσει μεγάλο ηλεκτρομαγνητικό πεδίο, ή κάμποση απόσταση εκφόρτισης προς τη γη, ανάλογα με την τάση του συγκεκριμένου δικτύου.

Πριν ξεκινήσουμε για τη βηματική τάση, θα πούμε κάποια γενικά πράγματα για γειώσεις και τρόπους προστασίας.

Ένας σημαντικός κανόνας είναι η γείωση. Όπως και στις χαμηλών τάσεων εγκαταστάσεις, η γείωση είναι το σημαντικότερο πράγμα σε μια ηλεκτρολογική εγκατάσταση και γενικότερα όπου υπάρχει ηλεκτρισμός.

Τυχόν διαρρέοντα ρεύματα που θα προκύψουν σε μια εγκατάσταση, αυτά θα πρέπει με κάποιον τρόπο να διαφύγουν προς τη γη. Σε διαφορετική περίπτωση το σημείο που βρισκόμαστε (στις χαμηλές τάσεις) όλες οι μεταλλικές συσκευές θα φέρουν ρεύμα στα μεταλλικά τους μέρη. Αυτός είναι και ένας γενικός κανόνας για το που χρειάζεται η γείωση. Αποτέλεσμα σε περίπτωση έλλειψης γείωσης είναι εφόσον δεν υπάρχει και όλα τα μεταλλικά μέρη σε ένα χώρο έχουν ρεύμα, στην περίπτωση που ακουμπήσουμε επάνω σε μια τέτοια συσκευή, μπορεί να προκληθεί ακόμη και θάνατος. Βέβαια όλα εξαρτώνται από το μέγεθος της διαρρέουσας τάσης προς τα μεταλλικά σημεία ή καλούς αγωγούς ρεύματος.

slide 4

 

Ένας άλλος παράγοντας που παίζει μεγάλο ρόλο στο μέγεθος της ζημιάς που θα προκαλέσει μια διαρρέουσα τάση σε έναν άνθρωπο (διότι η ζημιά σε άλλα σημεία, είναι δευτερεύουσας σημασίας) είναι τα μέτρα ασφαλείας που τηρεί ο καθένας από εμάς.

Ας πάρουμε για παράδειγμα λοιπόν μια ''χαμηλή τάση'' 230Volt την οποία έχουμε στο οικιακό μας δίκτυο:

Είμαστε στο σπίτι μας και για τον οποιονδήποτε λόγο έχουμε κάποια διαρροή από μια συσκευή (την οποία ως κοινοί θνητοί δε γνωρίζουμε) και η γείωση για τον οποιονδήποτε λόγο είναι ή κομμένη ή ανύπαρκτη, ή για πολλούς λόγους δεν έχουμε προνοήσει για την τοποθέτηση ενός ρελέ διαρροής στον ηλεκτρικό μας πίνακα (πρόσθετο μέτρο, με σημαντικά όμως θετικά αποτελέσματα σε τέτοιου είδους περιστατικά), η διαρροή λοιπόν της συσκευής θα υπάρχει στα μεταλλικά μέρη της συγκεκριμένης συσκευής και για πολλούς λόγους μπορεί να έχει εξαπλωθεί σε όλη μας την εγκατάσταση και τις μεταλλικές συσκευές, η οποία ''περιμένει'' κάποιον από εμάς ώστε να την οδηγήσουμε προς τη γή!!!

Τότε, στην καλύτερη περίπτωση έχουμε ακούσει πολλούς να διαμαρτύρονται ότι: νοιώθω ένα τσίμπημα όταν κάνω μπάνιο, ή ανοίγω το ψυγείο και με τινάζει το ρεύμα, ή ακουμπάω την κατσαρόλα στην κουζίνα και νοιώθω κάτι. Αυτό που συμβαίνει είναι το εξής: Ή η διαρροή είναι μικρή (προς το παρόν) και απλά νοιώθουμε τα ''τσιμπήματα'' , ή η διαρροή είναι κάμποση, απλά όσες φορές μας ''τσιμπάει'' έχει τύχει και φοράμε παπούτσια. Πολλές φορές όμως έχει συμβεί να ακουμπήσουμε ένα ψυγείο, να είμαστε ξυπόλυτοι (καλοκαίρι) ή να κάνουμε μπάνιο με ανοιχτό το θερμοσίφωνο το οποίο (συχνό φαινόμενο) έχει μια διαρροή η αντίστασή του. Αντίσταση είναι το ηλεκτρικό εξάρτημα του θερμοσίφωνα που ζεσταίνει το νερό μας. Σε αυτή την περίπτωση και όπως είπαμε με έλλειψη προστατευτικών μέτρων, μπορεί να προκληθεί ακόμη και θάνατος!! (συχνό φαινόμενο)

Η τάση λοιπόν βρίσκει έναν καλό αγωγό, για να φύγει προς τη γη (τον άνθρωπο) !! Η τάση (που ''περιμένει'' στα μεταλλικά μέρη μιας εγκατάστασης) έχει την ιδιότητα να βρίσκει την πιο σύντομη και πιο αγώγιμη δίοδο προς τη γη.

article1

Φεύγουμε από τη χαμηλή τάση και πάμε στην μέση ή υψηλή τάση ή ακόμη και στην υπερυψηλή! Οι τάσεις αυτές κυμαίνονται από 400V και πάνω Συνεχούς (DC) ή εναλλασσόμενου (AC) ρεύματος και φτάνουν στη χώρα μας έως 400.000Volt ανάλογα το είδος της εγκατάστασης!!! Σε πολλές χώρες του εξωτερικού συναντούμε τάσεις ακόμη μεγαλύτερες!! Εκεί λοιπόν το ρεύμα ΔΕ συγχωρεί αν δεν έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα προστασίας. Για τους λόγους αυτούς, η είσοδος σε τέτοιες εγκαταστάσεις στο 99% των περιπτώσεων απαγορεύεται σε ανθρώπους που δεν έχουν τα κατάλληλα εργαλεία , μέσα προστασίας και δεν είναι ειδικευμένοι και εκπαιδευμένοι για παρουσία σε τέτοιους χώρους.

Σε μια εγκατάσταση (συνήθως υποσταθμοί) η τάση μπορεί να σε σκοτώσει ακόμη και από απόσταση !! Στα 400KV η απόσταση ασφαλείας είναι οριακά και αυστηρά 2 μέτρα !! Δηλαδή, αν περάσει κάποιος στο 1,80 από τέτοιο αγωγό ή εξάρτημα, δε θα προλάβει να καταλάβει ούτε πόνο !!! Θα κάνει υπερπήδηση η τάση προς τον άνθρωπο για να οδηγηθεί στη γή. Τέτοιες εγκαταστάσεις είναι οι υποσταθμοί ή εναέρια ή υπόγεια δίκτυα μέσης, υψηλής και υπερυψηλής τάσης.

Θα κάνω μια παρένθεση για ένα περιστατικό που συνέβη σε φίλο μου, ό οποίος το 1994 εργάζονταν σε αλουμίνια και σε μια δουλειά στο Κορωπί, ανέβαζαν στα διαμερίσματα 6μετρες ράγες αλουμινίου από τα μπαλκόνια για να τα τοποθετήσουν στα διαμερίσματα. Ανεβάζοντας μια τέτοια ράγα, την κοντράρισε στο κάγκελο για να τη γυρίσει μέσα και ακούμπησε στα καλώδια της μέσης τάσης 20.000Volt !!! Παρ όλο που φόραγε παπούτσια, η μέση τάση, βρήκε αυτούς τους 3 - 5 πόντους από το πάνω μέρος του πέλματος ως το έδαφος και οδηγήθηκε στη γη !!! Έζησε (για να μη σας κρατώ σε αγωνία) αλλά για να σηκωθεί από το κρεβάτι έκανε 6 μήνες!!! Διότι η τάση που τον διαπέρασε, είχε τόση ισχύ που οι τρύπες και στα δύο πόδια έκλεισαν μετά από 6 μήνες !!!

Όσο αφορά τώρα την απόσταση αγωγών υψηλής και υπερυψηλής τάσης, Όσο μικρότερη είναι η απόσταση, τόσο μεγαλύτερα είναι τα πεδία στο έδαφος, κάτω από τους αγωγούς. Λόγω της τάσεως των γραμμών υπάρχει μία ελάχιστη τηρούμενη απόσταση των αγωγών τους από οροφές κτιρίων. Αυτή είναι 7m για τις γραμμές 400kV και 5m για τις γραμμές 150kV.

Φανταστείτε τώρα, ένα καλώδιο τέτοιου είδους να πέσει στη γη, από αιτία ατυχήματος πχ: κάποιος γερανός το χτύπησε κόπηκε και έπεσε στο έδαφος, ή από κακοκαιρία ή άλλη αιτία. Όλη αυτή η τάση εκτονώνεται στο έδαφος και έχει την ιδιότητα να εκτονώνεται κυκλικά. Σε αυτή την περίμετρο, μέχρι και των τελευταίων κύκλων εκτόνωσης, υπάρχει στο έδαφος τάση, η οποία κοντά στον αγωγό είναι χιλιάδες volt και όσο απομακρυνόμαστε από το επίκεντρο (εκεί που ακουμπάει ο αγωγός) μικραίνει μέχρι το σημείο που μηδενίζεται. Αυτό το σημείο είναι αρκετά μέτρα. Στα 400KV η επικίνδυνη απόσταση είναι 10 μέτρα ίσως και μεγαλύτερη, ανάλογα με την αγωγιμότητα του εδάφους.

Άλλη τάση θα συναντήσουμε σε ένα έδαφος νωπό στα 10 μέτρα από το επίκεντρο και άλλη αν το έδαφος είναι ξηρό. Σε αυτή την περίπτωση βέβαια, δεν επαναπαυόμαστε, δηλ αν το έδαφος είναι ξηρό δε σημαίνει ότι μπορούμε να καθίσουμε δίπλα σε έναν αγωγό υπερυψηλής τάσης που βρίσκεται στο έδαφος και η τροφοδοσία του δεν έχει διακοπεί.

Βηματική τάση

Βηματική τάση είναι η διαφορά δυναμικού που αναπτύσσεται μεταξύ των πελμάτων, όταν αυτά απέχουν 1m μεταξύ τους, τη στιγμή εισόδου του ρεύματος στο έδαφος, είτε από κεραυνό είτε από περιστατικό σε χώρους υψηλής τάσης.Παρακολουθήστε ένα δίλεπτο βίντεο αρκετά σημαντικό...

Τι κάνουμε σε περίπτωση που βρεθούμε σε τέτοιο περιστατικό:

Επικίνδυνη είναι και η παραμονή ατόμων κοντά σε δένδρα ή ψηλούς τοίχους, όπου κατά την κακοκαιρία τα άτομα καταφεύγουν για να προφυλαχθούν από τη βροχή. Οι τοίχοι είναι επικίνδυνοι γιατί είναι δυνατό κάπου κοντά να υπάρχει γείωση αλεξικέραυνου. Πρακτικά βρίσκεται κανείς σε ασφάλεια σε απόσταση 30 m από το σημείο εισόδου του κεραυνού στην γη. Τα 30 μέτρα στην περίπτωση του κεραυνού ισχύουν διότι ο κεραυνός έχει πολύ υψηλότερη τάση από την τάση του δικτύου μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, η οποία φτάνει και ξεπερνάει πάνω από 1 εκατομμύριο VOLT. Υπάρχουν βέβαια δίκτυα σε χώρες του εξωτερικού που ξεπερνούν το 1 εκατομμύριο volt, αλλά σήμερα μιλάμε για το εθνικό μας δίκτυο.

Ένα αρκετά θα έλεγα κατατοπιστικό άρθρο για προστασία από τους κεραυνούς, μπορείτε να διαβάσετε στον παρακάτω σύνδεσμο από την ELEMKO: http://www.elemko.gr/documents/lightningprotection.asp

Αντίθετα από τον κεραυνό, ο οποίος χτυπάει για κλάσματα του δευτερολέπτου και είμαστε τυχεροί και η απόστασή που βρισκόμαστε εκτεθειμένοι είναι πάνω από 30 μέτρα, τα πράγματα αλλάζουν όταν βρεθούμε σε περιστατικό με πεσμένο καλώδιο στο έδαφος το οποίο δεν έχει διακοπεί η ηλεκτροδότηση!

Αν σε αυτό το σημείο βρεθεί άνθρωπος στο έδαφος ή σε κάποιο μηχάνημα ως χειριστής, τα πράγματα γίνονται πολύ επικίνδυνα! Αν χάσουμε την ψυχραιμία μας και αρχίσουμε να τρέχουμε, τότε τα πράγματα δυσκολεύουν!! Εκεί το μόνο σίγουρο είναι να μην ξαναδούμε το φώς του ήλιου, διότι αναπτύσσεται η ΒΗΜΑΤΙΚΗ ΤΑΣΗ. Το ρεύμα θα περάσει από το ένα πόδι, θα διαπεράσει όλο το σώμα και θα καταλήξει στη γή από το άλλο πόδι!! Με τραγικά αποτελέσματα.

Οπότε, πρέπει, όσο δύσκολο και αν ακούγεται, να είμαστε ψύχραιμοι και να καθίσουμε ακίνητοι με τα πόδια ενωμένα και κλειστά. Τα πέλματα να ακουμπάνε μεταξύ τους.

Αν είμαστε μέσα σε κάποιο μηχάνημα χειριστές, η σε κάποιο αυτοκίνητο σταματημένο, αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να μείνουμε ψύχραιμοι και ακίνητοι. Σκεφτόμαστε τον κανόνα των κλειστών και ενωμένων ποδιών, συγκεντρώνουμε όση ψυχραιμία μας έχει απομείνει και όταν έρθει η στιγμή να κάνουμε το ''βήμα'', πηδάμε από το μηχάνημα ή το αυτοκίνητο, με τα πόδια πάντα ενωμένα και φυσικά προσπαθούμε να κρατήσουμε και ισορροπία. Τότε αρχίζουμε να απομακρυνόμαστε από το επίκεντρο ΠΗΔΩΝΤΑΣ με τα πόδια πάντα ενωμένα ή με πολύ μικρά βηματάκια σέρνοντας το ένα πόδι δίπλα στο άλλο ενωμένο πάντα και υπολογίζουμε περίπου στα 15 μέτρα να αρχίσουμε το τρέξιμο μέχρι εκεί που δε φτάνει!! Αν τα καταφέρουμε όλα αυτά και φτάσουμε στο σπίτι μας, κάνουμε Αγιασμό!!!

Πολύ σημαντικό, αν βρεθεί αγωγός πάνω σε μηχάνημα με το χειριστή μέσα και εμείς είμαστε σε απόσταση ασφαλείας δηλ: 20 μέτρα και πάνω, ΔΕΝ πάμε να τον σώσουμε διότι το μόνο σίγουρο είναι ότι θα πεθάνουμε και οι δύο ή τουλάχιστον αυτός που θα τρέξει προς το χειριστή - οδηγό, διότι θα πλησιάσει προς το επίκεντρο που επικρατούν υψηλές τάσεις στο έδαφος. Άρα, κρατάμε ψυχραιμία, φωνάζουμε στον οδηγό ή χειριστή να καθίσει ψύχραιμος και ακίνητος και τον τρόπο με τον οποίο θα βγει και θα περπατήσει σε μια απόσταση ασφαλείας. Κατόπιν ειδοποιούμε το αρμόδιο κέντρο για το περιστατικό, ώστε να διακόψουν την ηλεκτρική ενέργεια από τον κοντινότερο υποσταθμό τους και να έρθει κλιμάκιο να επισκευάσει τη βλάβη. Παρακολουθήστε το παρακάτω, λίγων λεπτών, πολύ σημαντικό βίντεο...

Για την αποφυγή βηματικών τάσεων και γενικά διαρροών σε τέτοιους χώρους, μεγάλη βαρύτητα δίνεται στην κατασκευή γειώσεων. Πρέπει όλη η γείωση σε χώρους υποσταθμών και γενικά όπου υπάρχει υψηλή τάση, να είναι τέλεια. Η αντίστασή της να φτάνει ακόμη και σχεδόν το μηδέν. Ιδανική γείωση, όπως γενικά σε όλες τις ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις, πρέπει να είναι κάτω του 1ωμ. Ακόμη και στην ύπαιθρο, στους πυλώνες μεταφοράς, η γείωση είναι το σημαντικότερο κομμάτι. Κάθε εργασία που γίνεται σε τέτιους χώρους πρέπει να γίνεται με τις μικρότερες πιθανότητες ατυχήματος. Οπότε σε τέτοιυς χώρους κατασκευάζονται γειώσεις κλωβού και ισοδυναμικού πλέγματος, πλέγμα ΔΑΡΙΓΚ και απλώνονται σε όλο το υπέδαφος όπου υπάρχει αγωγός ρεύματος κοντά.

Βηματικές τάσεις σε δίκτυα χαμηλών τάσεων, είναι δυνατόν να αναπτυχθούν, αλλά τα ρεύματα που αναπτύσονται είναι αμελητέα. πχ μπορεί να αναπτυχθεί κατόπιν διαρροής και κακής γείωσης, βηματική τάση σε ένα τρίγωνο γείωσης ή γύρω από μια ράβδο γείωσης σε οικιακές εγκαταστάσεις, απλά εκεί μηδενίζεται σχετικά εύκολα στη γη η διαρρέουσα τάση. Πρέπει να είσαι σε πολύ ειδικές συνθήκες για να πεις ότι θα δημιουργηθεί τέτοιο θέμα. πχ μεγάλη διαρροή, κακή γείωση, να βρισκόματε κοντά στο ηλεκτρόδιο, να είναι νωπό ή βρεγμένον το έδαφος και να είμαστα ξυπόλυτοι!! 

Σχετικά άρθρα που μπορείτε να ανατρέξετε:

http://electricalnews.gr/texnika-arthra/geioseis-themeliaki-geiosi/geioseis/item/516-geiosi

http://electricalnews.gr/texnika-arthra/geioseis-themeliaki-geiosi/geioseis/item/630-antistasi-geiosis-se-diktyo-tt

http://electricalnews.gr/texnika-arthra/geioseis-themeliaki-geiosi/themeliaki/item/113-geioseis-themeliaki-geiosi

http://electricalnews.gr/texnika-arthra/geioseis-themeliaki-geiosi/aleksikerauna/item/505-aleksikerauna-keraunoi-kai-metra-prostasias

Ευχαριστούμε που διαβάσατε το άρθρο μας

 

ΣΗΜΕΙΩΣΗ! Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη εμπειρία σας

Περισσότερες πληροφορίες

Αποδοχή

1) Γενικοί όροι:

Α. Τα μηνύματα και τα άρθρα, εκφράζουν την άποψη των συντακτών τους και όχι την επίσημη θέση του ιστότοπου, εκτός εάν κάτι τέτοιο δηλώνεται ρητά από αρμόδιο μέλος της ομάδας διαχείρισης.

Β. Στο επάνω μέρος της ιστοσελίδας υπάρχει η αναζήτηση, η οποία περιέχει μια αρκετά μεγάλη βάση δεδομένων στον τομέα της ηλεκτρολογίας. Με γράμματα ή με μικρές λέξεις κλειδιά, θα βρείτε αυτό που αναζητάτε στον κλάδο της ηλεκτρολογίας.

Γ. Απαγορεύεται η αντιγραφή άρθρων χωρίς τη ρητή ή γραπτή μας συναίνεση. Για την πλήρη αναδημοσίευση άρθρου απαιτείται ρητή άδεια από το δημιουργό του, ή σε αυτόν που ανήκουν τα πνευματικά δικαιώματα. Για αντιγραφή άρθρων, παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας στο info@electricalnews.gr Στα άρθρα που θα επιτραπεί η αντιγραφή, να αναγράφετε στο κάτω μέρος την πηγή τουλάχιστον, με σύνδεσμο ο οποίος θα οδηγεί κατ ευθείαν στο σωστό άρθρο.

2) Γενικά για την ιστοσελίδα μας:

Η σελίδα αυτή δημιουργήθηκε με σκοπό να μαζέψει όσο περισσότερες πληροφορίες υπάρχουν στον κλάδο της ηλεκτρολογίας, να παρουσιάσει νέο υλικό ή εταιρείες κατασκευής ηλεκτρολογικού υλικού, εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, τεχνολογία στο κομμάτι των υπολογιστών και του software, να παρέχει γνώση και πληροφορία σε Ηλεκτρολόγους, Ηλεκτρονικούς, ανθρώπους που ασχολούνται είτε από χόμπι είτε επαγγελματικά με το Hardware, απλούς πολίτες που πολλές φορές τους δημιουργούνται απορίες πάνω σε πολλά από αυτά τα θέματα και θα ήθελαν κάποιες βασικές πληροφορίες ώστε να γνωρίζουν που θα απευθυνθούν και γενικότερα, ενημέρωση σε Ηλεκτρολογία - τεχνολογία - τεχνικά άρθρα.

Δεν υπάρχει ούτε μία πιθανότητα η σελίδα αυτή να δημοσιεύσει συνδικαλιστικό ή πολιτικό περιεχόμενο και γενικότερα περιεχόμενο που φέρνει σε αντιπαράθεση επαγγελματίες, απλούς αναγνώστες, εταιρείες κλπ.

Αφορά μόνο προώθηση ιδεών και γνώσεων για τον κλάδο της Ηλεκτρολογίας και της Τεχνολογίας.

Τα άρθρα έχουν κυρίως εκπαιδευτικό χαρακτήρα και είναι γραμμένα με τρόπο, όσο γίνεται πιο κατανοητό για όλους, είτε είναι επαγγελματίες είτε είναι απλοί αναγνώστες που τους ενδιαφέρει η θεματολογία μας.

Γνωρίζω ότι έχουμε ανοίξει πολλά κεφάλαια πχ: Ηλεκτρολογία -  τηλεπικοινωνίες - υπολογιστές - τεχνολογία -κινητά και πολλά ακόμη και αυτό καθιστά το έργο της σελίδας ακόμη πιο δύσκολο. Προσπαθούμε καθημερινά να εμπλουτίσουμε τη βάση δεδομένων μας με νέα άρθρα σε όσες περισσότερες κατηγορίες μπορούμε.

Ζητούμε την κατανόηση του κοινού, καθημερινά συνδυάζουμε τις προσωπικές μας δουλειές και την ενημέρωση της σελίδας ώστε να υπάρχει υλικό για όλα όσα προαναφέραμε, στη σοβαρότερη και εγκυρότερη μορφή που είναι εφικτό.

Πριν δημοσιευτεί κάποιο άρθρο, κοιτάμε να είναι όσο πιο εμπεριστατωμένο γίνεται και να μη δίνει λανθασμένες ή παραπλανητικές πληροφορίες.

3) Διαφημίσεις

Οποιοσδήποτε θελήσει ή επιθυμεί να διαφημιστεί σε αυτή τη σελίδα με τον τρόπο δημοσίευσης κάποιου άρθρου, θα πρέπει να μεριμνεί ώστε το άρθρο να έχει κυρίως εκπαιδευτικό χαρακτήρα πάνω σε αυτό που θα παρουσιάσει. Πχ: Αν είναι κατασκευαστής κάποιου υλικού, θα πρέπει να παρουσιάσει το υλικό αυτό με κάθε λεπτομέρεια καθώς και το τι ακριβώς κάνει  και κατόπιν αυτού, να παρουσιάσει με κάποιο link την εταιρεία του ή τη μάρκα του υλικού που αντιπροσωπεύει.

Για διαφήμιση, υπάρχουν τα banner σε όλες τις σελίδες και μπορούν να μπουν ακόμη και στα άρθρα διακριτικά banners τα οποία με τα αντίστοιχα links θα οδηγούν στην εκάστοτε εταιρεία.

Υπάρχει και η δυνατότητα παρουσίασης ακόμη και σε μορφή βιντεοσκόπησης της εταιρείας του, από ανθρώπους μας, οι οποίοι θα αναλάβουν τη βιντεοσκόπηση σε συνεργασία πάντα με υπεύθυνο της εταιρείας ο οποίος θα εξηγεί καθ όλη τη διάρκεια το κάθε τι που βλέπουμε στο βίντεο, ώστε να έχει και τη μορφή εκπαίδευσης αλλά και την καλύτερη διαφημιστική καμπάνια της κάθε εταιρείας.

Υπάρχει η δυνατότητα βιντεοσκόπησης ακόμη και με droners.

4) Forum (το Forum θα λειτουργήσει προσεχώς, κατασκευάζεται για την καλύτερη και ασφαλέστερη λειτουργία, του forum και των χρηστών)

Α. Τα μέλη οφείλουν να συμμετέχουν με ευπρέπεια και κατά τρόπο που σέβεται την ισχύουσα νομοθεσία, τα υπόλοιπα μέλη και την ομαλή λειτουργία του ιστότοπου, κατά την κρίση της ομάδας διαχείρισης, προκειμένου να διατηρούν το δικαίωμα της συμμετοχής στον ιστότοπο. Ιδιαίτερα, τα μέλη οφείλουν:

 • Να αξιοποιούν την αναζήτηση του ιστότοπου ώστε να αποφεύγεται η άσκοπη επανάληψη.
 • Να εκφράζονται σαφώς, ευπρεπώς και ευανάγνωστα και να δίνουν περιγραφικούς τίτλους στα θέματα.
 • Να σέβονται τους συνομιλητές τους, ιδίως όταν διαφωνούν με τις απόψεις τους, έχοντας υπ’ όψιν τους ότι είναι θεμιτή η κριτική στις ιδέες και απόψεις αλλά όχι σε όσους τις εκφέρουν, αποφεύγοντας εκφράσεις που θίγουν τον σεξουαλικό προσανατολισμό ή τις πολιτικές ή αθλητικές ή προσωπικές ή άλλες προτιμήσεις του κάθε μέλους.
 • Να χρησιμοποιούν την ελληνική γλώσσα στην ελληνική γραφή και να χρησιμοποιούν λατινικούς χαρακτήρες στην ξένη ορολογία. Η χρήση άλλων γλωσσών επιτρέπεται στο ατομικό προφίλ και την υπογραφή των μελών αλλά και σε μηνύματα, κατά την κρίση της ομάδας διαχείρισης.
 • Να παραμένουν εντός της θεματολογίας της ιστοσελίδας, των ενοτήτων και των επί μέρους θεμάτων, να μην δημοσιεύουν αμιγώς πολιτικά μηνύματα ούτε να συμμετέχουν σε πολιτικές ή κομματικές συζητήσεις και αντιπαραθέσεις.
 • Να τεκμηριώνουν κατά το δυνατόν τις απόψεις τους. Όταν, στα πλαίσια ενημερωτικού χαρακτήρα, είναι αναγκαία η παράθεση περικοπών κειμένου ή λοιπού υλικού δημοσιευμένου σε άλλα μέσα (περιοδικά, εφημερίδες, βιβλία, ιστοσελίδες κλπ) θα πρέπει να γίνεται ρητή μνεία του μέσου όπου δημοσιεύθηκε αρχικά το υλικό που αναπαράγεται ή του δημιουργού του.
 • Έχοντας υπ’ όψιν τους ότι ο παρών ιστότοπος είναι προσβάσιμος σε μέλη ανεξαρτήτου ηλικίας, να ΜΗΝ δημοσιεύουν θέματα με σεξουαλικό περιεχόμενο ούτε συνδέσμους (links) ή παραπομπές σε ιστοσελίδες με σεξουαλικό περιεχόμενο.
 • Σε περίπτωση δημοσίευσης πλέον του ενός (1) αρχείου πολυμέσων (video, ήχος, φωτογραφία) ανά μήνυμα, να κάνουν χρήση της λειτουργίας SPOILER σε αναλογία "ένα spoiler ανά αρχείο", έχοντας υπ’ όψιν τους ότι μόνη η χρήση φωτογραφιών ή βίντεο ως απάντηση σε μία συζήτηση δεν είναι επιτρεπτή, κατά την κρίση της ομάδας διαχείρισης. Επιπλέον να μην χρησιμοποιούν τη λειτουργία αυτόματης αναπαραγωγής (autoplay) στα video που ενσωματώνουν στα μηνύματά τους.
 • Να διατηρούν μόνο έναν λογαριασμό και να δηλώνουν έγκυρη διεύθυνση ηλεκτρονικής αλληλογραφίας, η οποία θα χρησιμοποιείται μόνο για ζητήματα σχετικά με τη λειτουργία του ιστότοπου και δε θα κοινοποιείται σε τρίτους χωρίς τη ρητή συναίνεση του μέλους.
 • Να μη δημοσιεύουν το ίδιο θέμα ή μήνυμα περισσότερες από μία φορές και να μη διατηρούν θέματα στην επιφάνεια με συνεχή δημοσίευση μηνυμάτων [bumping]. Επιπλέον, να μη δημοσιεύουν νέο μήνυμα σε θέμα η συζήτηση του οποίου έχει σταματήσει πλέον του τριμήνου, εκτός εάν το νέο μήνυμα προσφέρει νέες και ουσιώδεις πληροφορίες για το υπό συζήτηση θέμα, κατά την κρίση της ομάδας διαχείρισης.
 • Να μη συμμετέχουν στον ιστότοπο με σκοπό τη διαφήμιση εμπορικών προϊόντων ή υπηρεσιών και να μην δημοσιεύουν τα λεγόμενα referral links προς οποιαδήποτε ιστοσελίδα ή υπηρεσία.
 • Να μην αναζητούν και να μη δημοσιεύουν συνδέσμους ή πληροφορίες για την απόκτηση, με οποιονδήποτε τρόπο, παράνομων αντιγράφων υλικού που προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικής ιδιοκτησίας.
 • Εφόσον διατηρούν υπογραφή, αυτή να είναι διακριτική, να μην υπερβαίνει συνολικά σε διαστάσεις είτε μία (1) εικόνα μεγέθους 400x90 και 50 Kilobytes είτε τις πέντε (5) γραμμές κειμένου (μεγέθους γραμματοσειράς 14) και να μη διαφημίζει εμπορικά προϊόντα ή εμπορικές υπηρεσίες. Το μέγιστο όριο των avatars είναι 90x90 με ανώτατο επιτρεπόμενο μέγεθος τα 50Kb. Η ομάδα διαχείρισης του ιστότοπου δικαιούται να αφαιρέσει υπογραφές και avatars τα οποία κρίνει μη επιτρεπτά ή προσβλητικά ή αντίθετα με τους παρόντες Όρους Χρήσης.

Β. Επαφίεται στην κρίση της ομάδας διαχείρισης αν θα παραμένουν ενεργά θέματα ή μηνύματα, η θεματολογία των οποίων, έχει αποδειχθεί εμπειρικά, ότι οδηγεί σε αντιπαραθέσεις, αντεγκλήσεις ή συζητήσεις και μηνύματα αμφίβολης αξίας, χρησιμότητας και κοσμιότητας. Επιπλέον, οποιοδήποτε μήνυμα παραβιάζει τους παρόντες Όρους Χρήσης ή δεν ταιριάζει, κατά την κρίση της ομάδας διαχείρισης, με το ύφος και το περιεχόμενο του ιστότοπου, θα κλειδώνεται ή θα διαγράφεται κατά περίπτωση. Ο δε συγγραφέας του θα υπόκειται, κατά την κρίση της ομάδας διαχείρισης, σε προσωρινή ή μόνιμη διακοπή της εισόδου του στον ιστότοπο (ban).

Δ. Τα μέλη συμφωνούν ότι ο λογαριασμός τους στον παρόντα ιστότοπο είναι δυνατόν να χρησιμοποιείται για την είσοδο και λειτουργία όλων των υπηρεσιών που προσφέρονται ή θα προσφερθούν στο μέλλον από το electricalnews.gr

Ε. Τα μέλη οφείλουν να αποδέχονται την τελική κρίση των συντονιστών για θέματα σχετικά με τη διαχείριση του ιστότοπου. Δεν επιτρέπεται η προσπάθεια άσκησης συντονιστικών καθηκόντων, έστω και εμμέσως. Απορίες και σχόλια σχετικά με την εφαρμογή των παρόντων Όρων Χρήσης δεν επιτρέπεται να διατυπώνονται δημόσια αλλά με προσωπικό μήνυμα προς τον αρμόδιο συντονιστή ή συντονίστρια ή τον διαχειριστή.

ΣΤ. Η παράβαση των παρόντων όρων καθώς και η προσπάθεια παράκαμψής τους με οποιονδήποτε τρόπο, επιφέρει τη λήψη μέτρων, περιλαμβανομένου του μόνιμου αποκλεισμού από τον ιστότοπο (ban), κατά την κρίση των συντονιστών.

Σημείωση πνευματικής ιδιοκτησίας: Η αναπαραγωγή των μηνυμάτων που δημοσιεύονται στο electricalnews.gr χωρίς άδεια απαγορεύεται. Τα πνευματικά δικαιώματα του πρωτότυπου περιεχομένου των μηνυμάτων ανήκουν στους συντάκτες τους, εκτός από τη δημοσιευμένη στον ιστότοπο υπόσταση των μηνυμάτων, την οποία παραχωρούν χωρίς αντάλλαγμα και ανέκκλητα στο electricalnews.gr

Σας ευχόμαστε καλή περιήγηση και διαμονή στην ιστοσελίδα μας και ελπίζουμε να σας φανεί χρήσιμη.

Με εκτίμηση

Θέματα κλάδου Ηλεκτρολογίας

Το video της εβδομάδας