Μετασχηματιστής - άμεση επαφή με αγωγό του δευτερεύοντος

Στο σημερινό άρθρο θα σας δείξω αν μας  χτυπά το ρεύμα ή όχι,

όταν έρθουμε σε επαφή με αγωγό του δευτερεύοντος πηνίου ενός μετασχηματιστή εισόδου 230V και γαλβανικά απομονωμένης εξόδου 230V.

Αρχικά πρέπει να σας τονίσω να μην κάνετε τέτοια πειράματα. Τα πειράματα με το ρεύμα είναι άκρως επικίνδυνα. Ειδικά για τους απλούς καταναλωτές.

Εμείς, για να κάνουμε το πείραμα, δοκιμάσαμε τα υλικά, τα μετρήσαμε και παρ όλα αυτά, με επιφύλαξη θα παρατηρήσετε ότι πιάνω τον αγωγό με γυμνό χέρι και ταυτόχρονα το ακουμπώ στην γη.

Δύο προηγούμενα  αρκετά σημαντικά και κατατοπιστικά άρθρα, μπορείτε να διαβάσετε στους παρακάτω συνδέσμους…

Α) Γιατί δε μας χτυπάει το ρεύμα από μετασχηματιστή 230v/230v

Β) Μετασχηματιστές γαλβανικής απομόνωσης - συζήτηση - απόψεις

Να τονίσω επίσης (το σημαντικότερο) ότι και από μετασχηματιστή ακόμη, αν πιάσουμε ταυτόχρονα και τους δύο αγωγούς, δηλαδή την φάση με το ένα χέρι και τον ουδέτερο με το άλλο, τότε θα πέσουμε νεκροί!! Στην καλύτερη περίπτωση να καταλήξουμε στο νοσοκομείο. Οπότε, μην αναπαράγετε πειράματα που βλέπετε στο διαδίκτυο. Απλά, δείτε τα και κατανοήστε πράγματα. Ακόμη και την στιγμή που όλα είναι καλά και δοκιμασμένα, μπορεί ένα υλικό εκείνη την στιγμή να αστοχήσει!!!

transformer 150 kv

Παρακάτω, ορισμένα πράγματα που ισχύουν για όλες τις ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις…

1) Σε μία κοινή ηλεκτρολογική εγκατάσταση, αν πιάσουμε ταυτόχρονα φάση και ουδέτερο θα μας σκοτώσει το ρεύμα!!!!

2) Σε μία κοινή ηλεκτρολογική εγκατάσταση, αν έχουμε ρελέ διαρροής και πιάσουμε ταυτόχρονα την φάση και τον ουδέτερο, πάλι θα σκοτωθούμε!!!

3) Σε μία κοινή ηλεκτρολογική εγκατάσταση, αν πιάσουμε τον έναν αγωγό της φάσης με γυμνό χέρι και ακουμπήσουμε το άλλο στη γη ή είμαστε ξυπόλητοι ή ακουμπήσουμε το μεταλλικό μέρος μίας ηλεκτρικής συσκευής πχ ψυγείο, κουζίνα κλπ, πάλι θα σκοτωθούμε!!

4) Αν διαθέτουμε ρελέ διαρροής θα πέσει στην περίπτωση 3, οπότε θα την γλυτώσουμε.

5) Σε μία ηλεκτρολογική εγκατάσταση από μετασχηματιστή 1/1 (230v είσοδος και 230V έξοδος) αν πιάσουμε φάση και ουδέτερο ισχύει η περίπτωση

6) Σε μία ηλεκτρολογική εγκατάσταση από μετασχηματιστή 1/1 ΔΕΝ τοποθετούμε ρελέ διαρροής, διότι αφού είναι το σύστημα αγείωτο (γαλβανικά απομονωμένο) το ρελέ ΔΕΝ θα λειτουργεί. Το ρελέ διαρροής για να λειτουργήσει, χρειάζεται να υπάρχει γείωση.

7) Το ρελέ διαρροής στις περιπτώσεις 1 και 2 δεν κάνει τίποτα. Δεν προστατεύει. Στις περιπτώσεις 1 και 2 δεν υπάρχει καμία μέθοδος προστασίας.

8) Σε ηλεκτρολογική εγκατάσταση από μετασχηματιστή πρέπει να τοποθετούμε επιτηρητές μόνωσης. Ώστε αν κάποιο καλώδιο από τα δύο έρθει σε επαφή με γή, να διακοπεί το κύκλωμα. Ο επιτηρητής μόνωσης είναι ένα εξάρτημα που θα έπρεπε υποχρεωτικά να τοποθετείται σε εγκαταστάσεις 1/1 230v και μάλιστα να αναφέρεται στις υπεύθυνες δηλώσεις του εγκαταστάτη.

Το ρεύμα είναι επικίνδυνο σε όλες τις μορφές του, Εναλλασσόμενο (AC) ή Συνεχές (DC), και σε όλες τις τάσεις από 50V και πάνω στο εναλλασσόμενο και 120V και πάνω στο συνεχές.

metaschimatistis trifasikos1

Κατά την δική μου άποψη και επειδή (κακώς βέβαια) δεν τηρούνται πολλά πράγματα, ΔΕΝ  προτείνω εγκατάσταση μετασχηματιστή σε εξωτερικούς χώρους και γενικότερα πουθενά.

Μία ηλεκτρολογική καλή εγκατάσταση, με κατάλληλες σωλήνες ενισχυμένες, καλές ενώσεις στα κουτιά μας, κατάλληλα καλώδια εξωτερικών χώρων και καλή στεγανοποίηση των φωτιστικών μας…. Δικό της ρελέ διαρροής στις γραμμές του εξωτερικού χώρου, είναι ότι καλύτερο μπορούμε να φτιάξουμε και πιο ασφαλές.

Διαβάστε στο παρακάτω άρθρο Χρήσιμα στοιχεία για τους Μετασχηματιστές

Και στο βίντεο εδώ, πως λειτουργέι ένας μετασχηματιστής 

Μετασχηματιστές κάτω από 230V δεν συστήνω επίσης, διότι δεν καλύπτονται όλα τα κυκλώματα. Πχ, 48Volt, όταν  έχουμε αντλίες και διάφορες άλλες τέτοιες καταναλώσεις που δεν τις βρίσκουμε με τάση λειτουργίας σε αυτά τα Volt, πρέπει να τις αφήσουμε εκτός μετασχηματιστή. Άρα, θα έχουμε μισά κυκλώματα σε μετασχηματιστή χαμηλής και τα μισά εκτός. Άρα, οι μικρότεροι μετασχηματιστές είναι ημίμετρα. Οπότε Καλή εγκατάσταση με δικά της ρελέ διαρροής και μάλιστα, μπορείτε να βάζετε ρελε διαρροής στα 10mA οπότε να είστε ακόμη πιο ασφαλείς. Και αν το…φυσάτε το χρήμα, να βάζετε περισσότερα ρελέ από ένα! Μπορείτε να έχετε στους κήπους σας 2…..3…..5….20 γραμμές και να έχετε αντίστοιχα ρελέ γραμμής.

Κλείνω το σημερινό, τονίζοντάς σας και πάλι… Τεράστια προσοχή στα ρεύματα και ότι βλέπετε στο ιντερνετ ΜΗΝ το αναπαράγετε.

Πολυμέσα

ΣΗΜΕΙΩΣΗ! Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη εμπειρία σας

Περισσότερες πληροφορίες

Αποδοχή

1) Γενικοί όροι:

Α. Τα μηνύματα και τα άρθρα, εκφράζουν την άποψη των συντακτών τους και όχι την επίσημη θέση του ιστότοπου, εκτός εάν κάτι τέτοιο δηλώνεται ρητά από αρμόδιο μέλος της ομάδας διαχείρισης.

Β. Στο επάνω μέρος της ιστοσελίδας υπάρχει η αναζήτηση, η οποία περιέχει μια αρκετά μεγάλη βάση δεδομένων στον τομέα της ηλεκτρολογίας. Με γράμματα ή με μικρές λέξεις κλειδιά, θα βρείτε αυτό που αναζητάτε στον κλάδο της ηλεκτρολογίας.

Γ. Απαγορεύεται η αντιγραφή άρθρων χωρίς τη ρητή ή γραπτή μας συναίνεση. Για την πλήρη αναδημοσίευση άρθρου απαιτείται ρητή άδεια από το δημιουργό του, ή σε αυτόν που ανήκουν τα πνευματικά δικαιώματα. Για αντιγραφή άρθρων, παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας στο info@electricalnews.gr Στα άρθρα που θα επιτραπεί η αντιγραφή, να αναγράφετε στο κάτω μέρος την πηγή τουλάχιστον, με σύνδεσμο ο οποίος θα οδηγεί κατ ευθείαν στο σωστό άρθρο.

2) Γενικά για την ιστοσελίδα μας:

Η σελίδα αυτή δημιουργήθηκε με σκοπό να μαζέψει όσο περισσότερες πληροφορίες υπάρχουν στον κλάδο της ηλεκτρολογίας, να παρουσιάσει νέο υλικό ή εταιρείες κατασκευής ηλεκτρολογικού υλικού, εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, τεχνολογία στο κομμάτι των υπολογιστών και του software, να παρέχει γνώση και πληροφορία σε Ηλεκτρολόγους, Ηλεκτρονικούς, ανθρώπους που ασχολούνται είτε από χόμπι είτε επαγγελματικά με το Hardware, απλούς πολίτες που πολλές φορές τους δημιουργούνται απορίες πάνω σε πολλά από αυτά τα θέματα και θα ήθελαν κάποιες βασικές πληροφορίες ώστε να γνωρίζουν που θα απευθυνθούν και γενικότερα, ενημέρωση σε Ηλεκτρολογία - τεχνολογία - τεχνικά άρθρα.

Δεν υπάρχει ούτε μία πιθανότητα η σελίδα αυτή να δημοσιεύσει συνδικαλιστικό ή πολιτικό περιεχόμενο και γενικότερα περιεχόμενο που φέρνει σε αντιπαράθεση επαγγελματίες, απλούς αναγνώστες, εταιρείες κλπ.

Αφορά μόνο προώθηση ιδεών και γνώσεων για τον κλάδο της Ηλεκτρολογίας και της Τεχνολογίας.

Τα άρθρα έχουν κυρίως εκπαιδευτικό χαρακτήρα και είναι γραμμένα με τρόπο, όσο γίνεται πιο κατανοητό για όλους, είτε είναι επαγγελματίες είτε είναι απλοί αναγνώστες που τους ενδιαφέρει η θεματολογία μας.

Γνωρίζω ότι έχουμε ανοίξει πολλά κεφάλαια πχ: Ηλεκτρολογία -  τηλεπικοινωνίες - υπολογιστές - τεχνολογία -κινητά και πολλά ακόμη και αυτό καθιστά το έργο της σελίδας ακόμη πιο δύσκολο. Προσπαθούμε καθημερινά να εμπλουτίσουμε τη βάση δεδομένων μας με νέα άρθρα σε όσες περισσότερες κατηγορίες μπορούμε.

Ζητούμε την κατανόηση του κοινού, καθημερινά συνδυάζουμε τις προσωπικές μας δουλειές και την ενημέρωση της σελίδας ώστε να υπάρχει υλικό για όλα όσα προαναφέραμε, στη σοβαρότερη και εγκυρότερη μορφή που είναι εφικτό.

Πριν δημοσιευτεί κάποιο άρθρο, κοιτάμε να είναι όσο πιο εμπεριστατωμένο γίνεται και να μη δίνει λανθασμένες ή παραπλανητικές πληροφορίες.

3) Διαφημίσεις

Οποιοσδήποτε θελήσει ή επιθυμεί να διαφημιστεί σε αυτή τη σελίδα με τον τρόπο δημοσίευσης κάποιου άρθρου, θα πρέπει να μεριμνεί ώστε το άρθρο να έχει κυρίως εκπαιδευτικό χαρακτήρα πάνω σε αυτό που θα παρουσιάσει. Πχ: Αν είναι κατασκευαστής κάποιου υλικού, θα πρέπει να παρουσιάσει το υλικό αυτό με κάθε λεπτομέρεια καθώς και το τι ακριβώς κάνει  και κατόπιν αυτού, να παρουσιάσει με κάποιο link την εταιρεία του ή τη μάρκα του υλικού που αντιπροσωπεύει.

Για διαφήμιση, υπάρχουν τα banner σε όλες τις σελίδες και μπορούν να μπουν ακόμη και στα άρθρα διακριτικά banners τα οποία με τα αντίστοιχα links θα οδηγούν στην εκάστοτε εταιρεία.

Υπάρχει και η δυνατότητα παρουσίασης ακόμη και σε μορφή βιντεοσκόπησης της εταιρείας του, από ανθρώπους μας, οι οποίοι θα αναλάβουν τη βιντεοσκόπηση σε συνεργασία πάντα με υπεύθυνο της εταιρείας ο οποίος θα εξηγεί καθ όλη τη διάρκεια το κάθε τι που βλέπουμε στο βίντεο, ώστε να έχει και τη μορφή εκπαίδευσης αλλά και την καλύτερη διαφημιστική καμπάνια της κάθε εταιρείας.

Υπάρχει η δυνατότητα βιντεοσκόπησης ακόμη και με droners.

4) Forum (το Forum θα λειτουργήσει προσεχώς, κατασκευάζεται για την καλύτερη και ασφαλέστερη λειτουργία, του forum και των χρηστών)

Α. Τα μέλη οφείλουν να συμμετέχουν με ευπρέπεια και κατά τρόπο που σέβεται την ισχύουσα νομοθεσία, τα υπόλοιπα μέλη και την ομαλή λειτουργία του ιστότοπου, κατά την κρίση της ομάδας διαχείρισης, προκειμένου να διατηρούν το δικαίωμα της συμμετοχής στον ιστότοπο. Ιδιαίτερα, τα μέλη οφείλουν:

 • Να αξιοποιούν την αναζήτηση του ιστότοπου ώστε να αποφεύγεται η άσκοπη επανάληψη.
 • Να εκφράζονται σαφώς, ευπρεπώς και ευανάγνωστα και να δίνουν περιγραφικούς τίτλους στα θέματα.
 • Να σέβονται τους συνομιλητές τους, ιδίως όταν διαφωνούν με τις απόψεις τους, έχοντας υπ’ όψιν τους ότι είναι θεμιτή η κριτική στις ιδέες και απόψεις αλλά όχι σε όσους τις εκφέρουν, αποφεύγοντας εκφράσεις που θίγουν τον σεξουαλικό προσανατολισμό ή τις πολιτικές ή αθλητικές ή προσωπικές ή άλλες προτιμήσεις του κάθε μέλους.
 • Να χρησιμοποιούν την ελληνική γλώσσα στην ελληνική γραφή και να χρησιμοποιούν λατινικούς χαρακτήρες στην ξένη ορολογία. Η χρήση άλλων γλωσσών επιτρέπεται στο ατομικό προφίλ και την υπογραφή των μελών αλλά και σε μηνύματα, κατά την κρίση της ομάδας διαχείρισης.
 • Να παραμένουν εντός της θεματολογίας της ιστοσελίδας, των ενοτήτων και των επί μέρους θεμάτων, να μην δημοσιεύουν αμιγώς πολιτικά μηνύματα ούτε να συμμετέχουν σε πολιτικές ή κομματικές συζητήσεις και αντιπαραθέσεις.
 • Να τεκμηριώνουν κατά το δυνατόν τις απόψεις τους. Όταν, στα πλαίσια ενημερωτικού χαρακτήρα, είναι αναγκαία η παράθεση περικοπών κειμένου ή λοιπού υλικού δημοσιευμένου σε άλλα μέσα (περιοδικά, εφημερίδες, βιβλία, ιστοσελίδες κλπ) θα πρέπει να γίνεται ρητή μνεία του μέσου όπου δημοσιεύθηκε αρχικά το υλικό που αναπαράγεται ή του δημιουργού του.
 • Έχοντας υπ’ όψιν τους ότι ο παρών ιστότοπος είναι προσβάσιμος σε μέλη ανεξαρτήτου ηλικίας, να ΜΗΝ δημοσιεύουν θέματα με σεξουαλικό περιεχόμενο ούτε συνδέσμους (links) ή παραπομπές σε ιστοσελίδες με σεξουαλικό περιεχόμενο.
 • Σε περίπτωση δημοσίευσης πλέον του ενός (1) αρχείου πολυμέσων (video, ήχος, φωτογραφία) ανά μήνυμα, να κάνουν χρήση της λειτουργίας SPOILER σε αναλογία "ένα spoiler ανά αρχείο", έχοντας υπ’ όψιν τους ότι μόνη η χρήση φωτογραφιών ή βίντεο ως απάντηση σε μία συζήτηση δεν είναι επιτρεπτή, κατά την κρίση της ομάδας διαχείρισης. Επιπλέον να μην χρησιμοποιούν τη λειτουργία αυτόματης αναπαραγωγής (autoplay) στα video που ενσωματώνουν στα μηνύματά τους.
 • Να διατηρούν μόνο έναν λογαριασμό και να δηλώνουν έγκυρη διεύθυνση ηλεκτρονικής αλληλογραφίας, η οποία θα χρησιμοποιείται μόνο για ζητήματα σχετικά με τη λειτουργία του ιστότοπου και δε θα κοινοποιείται σε τρίτους χωρίς τη ρητή συναίνεση του μέλους.
 • Να μη δημοσιεύουν το ίδιο θέμα ή μήνυμα περισσότερες από μία φορές και να μη διατηρούν θέματα στην επιφάνεια με συνεχή δημοσίευση μηνυμάτων [bumping]. Επιπλέον, να μη δημοσιεύουν νέο μήνυμα σε θέμα η συζήτηση του οποίου έχει σταματήσει πλέον του τριμήνου, εκτός εάν το νέο μήνυμα προσφέρει νέες και ουσιώδεις πληροφορίες για το υπό συζήτηση θέμα, κατά την κρίση της ομάδας διαχείρισης.
 • Να μη συμμετέχουν στον ιστότοπο με σκοπό τη διαφήμιση εμπορικών προϊόντων ή υπηρεσιών και να μην δημοσιεύουν τα λεγόμενα referral links προς οποιαδήποτε ιστοσελίδα ή υπηρεσία.
 • Να μην αναζητούν και να μη δημοσιεύουν συνδέσμους ή πληροφορίες για την απόκτηση, με οποιονδήποτε τρόπο, παράνομων αντιγράφων υλικού που προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικής ιδιοκτησίας.
 • Εφόσον διατηρούν υπογραφή, αυτή να είναι διακριτική, να μην υπερβαίνει συνολικά σε διαστάσεις είτε μία (1) εικόνα μεγέθους 400x90 και 50 Kilobytes είτε τις πέντε (5) γραμμές κειμένου (μεγέθους γραμματοσειράς 14) και να μη διαφημίζει εμπορικά προϊόντα ή εμπορικές υπηρεσίες. Το μέγιστο όριο των avatars είναι 90x90 με ανώτατο επιτρεπόμενο μέγεθος τα 50Kb. Η ομάδα διαχείρισης του ιστότοπου δικαιούται να αφαιρέσει υπογραφές και avatars τα οποία κρίνει μη επιτρεπτά ή προσβλητικά ή αντίθετα με τους παρόντες Όρους Χρήσης.

Β. Επαφίεται στην κρίση της ομάδας διαχείρισης αν θα παραμένουν ενεργά θέματα ή μηνύματα, η θεματολογία των οποίων, έχει αποδειχθεί εμπειρικά, ότι οδηγεί σε αντιπαραθέσεις, αντεγκλήσεις ή συζητήσεις και μηνύματα αμφίβολης αξίας, χρησιμότητας και κοσμιότητας. Επιπλέον, οποιοδήποτε μήνυμα παραβιάζει τους παρόντες Όρους Χρήσης ή δεν ταιριάζει, κατά την κρίση της ομάδας διαχείρισης, με το ύφος και το περιεχόμενο του ιστότοπου, θα κλειδώνεται ή θα διαγράφεται κατά περίπτωση. Ο δε συγγραφέας του θα υπόκειται, κατά την κρίση της ομάδας διαχείρισης, σε προσωρινή ή μόνιμη διακοπή της εισόδου του στον ιστότοπο (ban).

Δ. Τα μέλη συμφωνούν ότι ο λογαριασμός τους στον παρόντα ιστότοπο είναι δυνατόν να χρησιμοποιείται για την είσοδο και λειτουργία όλων των υπηρεσιών που προσφέρονται ή θα προσφερθούν στο μέλλον από το electricalnews.gr

Ε. Τα μέλη οφείλουν να αποδέχονται την τελική κρίση των συντονιστών για θέματα σχετικά με τη διαχείριση του ιστότοπου. Δεν επιτρέπεται η προσπάθεια άσκησης συντονιστικών καθηκόντων, έστω και εμμέσως. Απορίες και σχόλια σχετικά με την εφαρμογή των παρόντων Όρων Χρήσης δεν επιτρέπεται να διατυπώνονται δημόσια αλλά με προσωπικό μήνυμα προς τον αρμόδιο συντονιστή ή συντονίστρια ή τον διαχειριστή.

ΣΤ. Η παράβαση των παρόντων όρων καθώς και η προσπάθεια παράκαμψής τους με οποιονδήποτε τρόπο, επιφέρει τη λήψη μέτρων, περιλαμβανομένου του μόνιμου αποκλεισμού από τον ιστότοπο (ban), κατά την κρίση των συντονιστών.

Σημείωση πνευματικής ιδιοκτησίας: Η αναπαραγωγή των μηνυμάτων που δημοσιεύονται στο electricalnews.gr χωρίς άδεια απαγορεύεται. Τα πνευματικά δικαιώματα του πρωτότυπου περιεχομένου των μηνυμάτων ανήκουν στους συντάκτες τους, εκτός από τη δημοσιευμένη στον ιστότοπο υπόσταση των μηνυμάτων, την οποία παραχωρούν χωρίς αντάλλαγμα και ανέκκλητα στο electricalnews.gr

Σας ευχόμαστε καλή περιήγηση και διαμονή στην ιστοσελίδα μας και ελπίζουμε να σας φανεί χρήσιμη.

Με εκτίμηση

Θέματα κλάδου Ηλεκτρολογίας

Το video της εβδομάδας