Διασύνδεση Κρήτης - Συνεχίζονται τα προβλήματα

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Δυσκολίες αντιμετωπίζει για μία ακόμη φορά το έργο της «μεγάλης»

ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κρήτης με την Αττική, παρά το γεγονός ότι υπάρχει εν ισχύ, κοινοτική οδηγία σύμφωνα με την οποία, από το 2020, το μεγαλύτερο μέρος των ντιζελοκίνητων μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της ΔΕΗ, στην Μεγαλόνησο, θα πρέπει να τεθούν εκτός λειτουργίας για περιβαλλοντικούς λόγους, κάτι που θα θέσει σε κίνδυνο την ενεργειακή ασφάλεια του νησιού.

Στις 10 Σεπτεμβρίου τρέχοντος έτους, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) ανέθεσε στον ΑΔΜΗΕ την κατασκευή της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης-Αττικής, μέσω δημιουργίας της εταιρείας ειδικού σκοπού (SPV) «Αριάδνη Interconnection», η οποία ελέγχεται κατά τουλάχιστον 51% από τον ΑΔΜΗΕ - με τον EuroAsia Interconnector να έχει δικαίωμα συμμετοχής μέχρι 39% - και με το υπόλοιπο 10% να ανατίθεται σε Ευρωπαίους Διαχειριστές μέσω διαγωνισμού, ή να απορροφάται από τον ΑΔΜΗΕ.

Η συγκεκριμένη απόφαση της ΡΑΕ προκάλεσε την αντίδραση της Ένωσης Ευρωπαϊκών Ρυθμιστικών Αρχών Ενέργειας (ACER), αλλά και της Κομισιόν, η οποία, μάλιστα, προειδοποίησε για την μη ένταξη του συγκεκριμένου έργου στα Έργα Κοινού Ενδιαφέροντος (PCI), γεγονός που επιταχύνει την χρηματοδότησή του. Αξίζει να αναφερθεί ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει αναγορεύσει την κυπριακή εταιρεία «EuroAsia Interconnector», ως promoter του εν λόγω έργου, η οποία αντέδρασε, επίσης, στην απόφαση της ΡΑΕ να αναθέσει το SPV στον ΑΔΜΗΕ, ενώ μεταξύ των ενδιαφερόμενων Διαχειριστών για την ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης περιλαμβάνονται οι Βέλγοι (Elia) και οι Γάλλοι (RTE).

Όπως ανακοίνωσε ο ΑΔΜΗΕ λίγες ημέρες αργότερα, στις 21 Σεπτεμβρίου, η λεγόμενη «μικρή» ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης με την Πελοπόννησο εισήλθε σε φάση υλοποίησης, καθώς ολοκληρώθηκε η αξιολόγηση των προσφορών και αναδείχθηκαν οι μειοδότες για τα επιμέρους τμήματα του έργου.

Βέβαια, η διασύνδεση της Κρήτης με το ηπειρωτικό σύστημα έχει απασχολήσει και στο παρελθόν τον ελληνικό ενεργειακό κόσμο, με την πρώτη σχετική μελέτη να τοποθετείται το 1968, η οποία έκρινε την ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης ως οικονομικά ασύμφορη, λόγω του μεγάλου βάθους πόντισης των καλωδίων.

Σε διήμερη εκδήλωση που οργάνωσε η Περιφέρεια Κρήτης, τον Απρίλιο του 2016, για τις ενεργειακές προοπτικές της Μεγαλονήσου, παρουσιάστηκε από την μελετητική ομάδα E3MLab του καθηγητή Παντελή Κάπρου στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ), η μελέτη για τον Ενεργειακό Σχεδιασμό της Περιφέρειας Κρήτης.

Πρόκειται περί μίας εκτεταμένης και ιδιαίτερα κατατοπιστικής μελέτης, η οποία, αφού αναλύει λεπτομερώς  το υπάρχον ενεργειακό ισοζύγιο,  εξετάζει όλα τα ενδεχόμενα σενάρια διαμόρφωσης και ανάπτυξης του ενεργειακού συστήματος της Κρήτης σε βάθος χρόνου, δηλαδή έως το 2050.

Συνολικά, η μελέτη αξιολογεί έντεκα (11) ολοκληρωμένα σενάρια, όπως λ.χ. το BAU- δηλ. το business as usual - με συνέχιση της σημερινής, μάλλον, αδιέξοδης κατάστασης, χωρίς ηλεκτρική διασύνδεση με την ηπειρωτική Ελλάδα. Άλλα σενάρια περιλαμβάνουν το Oil Green, δηλ. τη διατήρηση των υφιστάμενων πετρελαϊκών μονάδων και την εξοικονόμηση ενέργειας με αποκεντρωμένες ΑΠΕ, το ELC- MI με πρόβλεψη για το μικρό καλώδιο (2 Χ 350 MW) με μέτρια ανάπτυξη ΑΠΕ, κυρίως αιολικών, το ELC- M2 PV με διασύνδεση μέσω του μεγάλου καλωδίου (2 Χ 500 MW) και την ανάπτυξη ΑΠΕ με έμφαση στα φωτοβολταϊκά.

Εξετάζονται, επίσης, διάφορα σενάρια για την εισαγωγή φυσικού αερίου χωρίς ηλεκτρική διασύνδεση (Gas- Central) και η εισαγωγή φυσικού αερίου χωρίς διασύνδεση, αλλά με εξοικονόμηση ενέργειας, καθώς και αποκεντρωμένες ΑΠΕ. Ένα σενάριο που δεν εξετάζεται, πάντως,  σε βάθος και το οποίο κρίνεται, εν τούτοις, απαραίτητο βάσει των τελευταίων εξελίξεων για την ανάγκη πλήρους απόσυρσης των εν ενεργεία πετρελαϊκών μονάδων του νησιού,  είναι η ηλεκτρική διασύνδεση με μεγάλο καλώδιο, με εισαγωγή φυσικού αερίου και την παράλληλη ανάπτυξη ΑΠΕ σε μεγάλη κλίμακα.

Η σημασία της μελέτης του E3Μ-Lab του ΕΜΠ είναι ότι για πρώτη φορά εκπονήθηκε μία τόσο εμπεριστατωμένη ανάλυση, που μελετά διεξοδικά ρεαλιστικές λύσεις για την πετρελαϊκή απεξάρτηση, με την αξιοποίηση εγχώριων πηγών ενέργειας (κυρίως ΑΠΕ) και την διασύνδεση με το ηπειρωτικό ηλεκτρικό σύστημα της χώρας, τερματίζοντας έτσι την ενεργειακή απομόνωση της Μεγαλονήσου.

Η τελική έκθεση προόδου της συγκεκριμένης μελέτης έχει αναρτηθεί στην κατηγορία «Ενεργειακές Μελέτες» του energia.gr.

Πηγή: energia.gr

ΣΗΜΕΙΩΣΗ! Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη εμπειρία σας

Περισσότερες πληροφορίες

Αποδοχή

1) Γενικοί όροι:

Α. Τα μηνύματα και τα άρθρα, εκφράζουν την άποψη των συντακτών τους και όχι την επίσημη θέση του ιστότοπου, εκτός εάν κάτι τέτοιο δηλώνεται ρητά από αρμόδιο μέλος της ομάδας διαχείρισης.

Β. Στο επάνω μέρος της ιστοσελίδας υπάρχει η αναζήτηση, η οποία περιέχει μια αρκετά μεγάλη βάση δεδομένων στον τομέα της ηλεκτρολογίας. Με γράμματα ή με μικρές λέξεις κλειδιά, θα βρείτε αυτό που αναζητάτε στον κλάδο της ηλεκτρολογίας.

Γ. Απαγορεύεται η αντιγραφή άρθρων χωρίς τη ρητή ή γραπτή μας συναίνεση. Για την πλήρη αναδημοσίευση άρθρου απαιτείται ρητή άδεια από το δημιουργό του, ή σε αυτόν που ανήκουν τα πνευματικά δικαιώματα. Για αντιγραφή άρθρων, παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας στο info@electricalnews.gr Στα άρθρα που θα επιτραπεί η αντιγραφή, να αναγράφετε στο κάτω μέρος την πηγή τουλάχιστον, με σύνδεσμο ο οποίος θα οδηγεί κατ ευθείαν στο σωστό άρθρο.

2) Γενικά για την ιστοσελίδα μας:

Η σελίδα αυτή δημιουργήθηκε με σκοπό να μαζέψει όσο περισσότερες πληροφορίες υπάρχουν στον κλάδο της ηλεκτρολογίας, να παρουσιάσει νέο υλικό ή εταιρείες κατασκευής ηλεκτρολογικού υλικού, εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, τεχνολογία στο κομμάτι των υπολογιστών και του software, να παρέχει γνώση και πληροφορία σε Ηλεκτρολόγους, Ηλεκτρονικούς, ανθρώπους που ασχολούνται είτε από χόμπι είτε επαγγελματικά με το Hardware, απλούς πολίτες που πολλές φορές τους δημιουργούνται απορίες πάνω σε πολλά από αυτά τα θέματα και θα ήθελαν κάποιες βασικές πληροφορίες ώστε να γνωρίζουν που θα απευθυνθούν και γενικότερα, ενημέρωση σε Ηλεκτρολογία - τεχνολογία - τεχνικά άρθρα.

Δεν υπάρχει ούτε μία πιθανότητα η σελίδα αυτή να δημοσιεύσει συνδικαλιστικό ή πολιτικό περιεχόμενο και γενικότερα περιεχόμενο που φέρνει σε αντιπαράθεση επαγγελματίες, απλούς αναγνώστες, εταιρείες κλπ.

Αφορά μόνο προώθηση ιδεών και γνώσεων για τον κλάδο της Ηλεκτρολογίας και της Τεχνολογίας.

Τα άρθρα έχουν κυρίως εκπαιδευτικό χαρακτήρα και είναι γραμμένα με τρόπο, όσο γίνεται πιο κατανοητό για όλους, είτε είναι επαγγελματίες είτε είναι απλοί αναγνώστες που τους ενδιαφέρει η θεματολογία μας.

Γνωρίζω ότι έχουμε ανοίξει πολλά κεφάλαια πχ: Ηλεκτρολογία -  τηλεπικοινωνίες - υπολογιστές - τεχνολογία -κινητά και πολλά ακόμη και αυτό καθιστά το έργο της σελίδας ακόμη πιο δύσκολο. Προσπαθούμε καθημερινά να εμπλουτίσουμε τη βάση δεδομένων μας με νέα άρθρα σε όσες περισσότερες κατηγορίες μπορούμε.

Ζητούμε την κατανόηση του κοινού, καθημερινά συνδυάζουμε τις προσωπικές μας δουλειές και την ενημέρωση της σελίδας ώστε να υπάρχει υλικό για όλα όσα προαναφέραμε, στη σοβαρότερη και εγκυρότερη μορφή που είναι εφικτό.

Πριν δημοσιευτεί κάποιο άρθρο, κοιτάμε να είναι όσο πιο εμπεριστατωμένο γίνεται και να μη δίνει λανθασμένες ή παραπλανητικές πληροφορίες.

3) Διαφημίσεις

Οποιοσδήποτε θελήσει ή επιθυμεί να διαφημιστεί σε αυτή τη σελίδα με τον τρόπο δημοσίευσης κάποιου άρθρου, θα πρέπει να μεριμνεί ώστε το άρθρο να έχει κυρίως εκπαιδευτικό χαρακτήρα πάνω σε αυτό που θα παρουσιάσει. Πχ: Αν είναι κατασκευαστής κάποιου υλικού, θα πρέπει να παρουσιάσει το υλικό αυτό με κάθε λεπτομέρεια καθώς και το τι ακριβώς κάνει  και κατόπιν αυτού, να παρουσιάσει με κάποιο link την εταιρεία του ή τη μάρκα του υλικού που αντιπροσωπεύει.

Για διαφήμιση, υπάρχουν τα banner σε όλες τις σελίδες και μπορούν να μπουν ακόμη και στα άρθρα διακριτικά banners τα οποία με τα αντίστοιχα links θα οδηγούν στην εκάστοτε εταιρεία.

Υπάρχει και η δυνατότητα παρουσίασης ακόμη και σε μορφή βιντεοσκόπησης της εταιρείας του, από ανθρώπους μας, οι οποίοι θα αναλάβουν τη βιντεοσκόπηση σε συνεργασία πάντα με υπεύθυνο της εταιρείας ο οποίος θα εξηγεί καθ όλη τη διάρκεια το κάθε τι που βλέπουμε στο βίντεο, ώστε να έχει και τη μορφή εκπαίδευσης αλλά και την καλύτερη διαφημιστική καμπάνια της κάθε εταιρείας.

Υπάρχει η δυνατότητα βιντεοσκόπησης ακόμη και με droners.

4) Forum (το Forum θα λειτουργήσει προσεχώς, κατασκευάζεται για την καλύτερη και ασφαλέστερη λειτουργία, του forum και των χρηστών)

Α. Τα μέλη οφείλουν να συμμετέχουν με ευπρέπεια και κατά τρόπο που σέβεται την ισχύουσα νομοθεσία, τα υπόλοιπα μέλη και την ομαλή λειτουργία του ιστότοπου, κατά την κρίση της ομάδας διαχείρισης, προκειμένου να διατηρούν το δικαίωμα της συμμετοχής στον ιστότοπο. Ιδιαίτερα, τα μέλη οφείλουν:

 • Να αξιοποιούν την αναζήτηση του ιστότοπου ώστε να αποφεύγεται η άσκοπη επανάληψη.
 • Να εκφράζονται σαφώς, ευπρεπώς και ευανάγνωστα και να δίνουν περιγραφικούς τίτλους στα θέματα.
 • Να σέβονται τους συνομιλητές τους, ιδίως όταν διαφωνούν με τις απόψεις τους, έχοντας υπ’ όψιν τους ότι είναι θεμιτή η κριτική στις ιδέες και απόψεις αλλά όχι σε όσους τις εκφέρουν, αποφεύγοντας εκφράσεις που θίγουν τον σεξουαλικό προσανατολισμό ή τις πολιτικές ή αθλητικές ή προσωπικές ή άλλες προτιμήσεις του κάθε μέλους.
 • Να χρησιμοποιούν την ελληνική γλώσσα στην ελληνική γραφή και να χρησιμοποιούν λατινικούς χαρακτήρες στην ξένη ορολογία. Η χρήση άλλων γλωσσών επιτρέπεται στο ατομικό προφίλ και την υπογραφή των μελών αλλά και σε μηνύματα, κατά την κρίση της ομάδας διαχείρισης.
 • Να παραμένουν εντός της θεματολογίας της ιστοσελίδας, των ενοτήτων και των επί μέρους θεμάτων, να μην δημοσιεύουν αμιγώς πολιτικά μηνύματα ούτε να συμμετέχουν σε πολιτικές ή κομματικές συζητήσεις και αντιπαραθέσεις.
 • Να τεκμηριώνουν κατά το δυνατόν τις απόψεις τους. Όταν, στα πλαίσια ενημερωτικού χαρακτήρα, είναι αναγκαία η παράθεση περικοπών κειμένου ή λοιπού υλικού δημοσιευμένου σε άλλα μέσα (περιοδικά, εφημερίδες, βιβλία, ιστοσελίδες κλπ) θα πρέπει να γίνεται ρητή μνεία του μέσου όπου δημοσιεύθηκε αρχικά το υλικό που αναπαράγεται ή του δημιουργού του.
 • Έχοντας υπ’ όψιν τους ότι ο παρών ιστότοπος είναι προσβάσιμος σε μέλη ανεξαρτήτου ηλικίας, να ΜΗΝ δημοσιεύουν θέματα με σεξουαλικό περιεχόμενο ούτε συνδέσμους (links) ή παραπομπές σε ιστοσελίδες με σεξουαλικό περιεχόμενο.
 • Σε περίπτωση δημοσίευσης πλέον του ενός (1) αρχείου πολυμέσων (video, ήχος, φωτογραφία) ανά μήνυμα, να κάνουν χρήση της λειτουργίας SPOILER σε αναλογία "ένα spoiler ανά αρχείο", έχοντας υπ’ όψιν τους ότι μόνη η χρήση φωτογραφιών ή βίντεο ως απάντηση σε μία συζήτηση δεν είναι επιτρεπτή, κατά την κρίση της ομάδας διαχείρισης. Επιπλέον να μην χρησιμοποιούν τη λειτουργία αυτόματης αναπαραγωγής (autoplay) στα video που ενσωματώνουν στα μηνύματά τους.
 • Να διατηρούν μόνο έναν λογαριασμό και να δηλώνουν έγκυρη διεύθυνση ηλεκτρονικής αλληλογραφίας, η οποία θα χρησιμοποιείται μόνο για ζητήματα σχετικά με τη λειτουργία του ιστότοπου και δε θα κοινοποιείται σε τρίτους χωρίς τη ρητή συναίνεση του μέλους.
 • Να μη δημοσιεύουν το ίδιο θέμα ή μήνυμα περισσότερες από μία φορές και να μη διατηρούν θέματα στην επιφάνεια με συνεχή δημοσίευση μηνυμάτων [bumping]. Επιπλέον, να μη δημοσιεύουν νέο μήνυμα σε θέμα η συζήτηση του οποίου έχει σταματήσει πλέον του τριμήνου, εκτός εάν το νέο μήνυμα προσφέρει νέες και ουσιώδεις πληροφορίες για το υπό συζήτηση θέμα, κατά την κρίση της ομάδας διαχείρισης.
 • Να μη συμμετέχουν στον ιστότοπο με σκοπό τη διαφήμιση εμπορικών προϊόντων ή υπηρεσιών και να μην δημοσιεύουν τα λεγόμενα referral links προς οποιαδήποτε ιστοσελίδα ή υπηρεσία.
 • Να μην αναζητούν και να μη δημοσιεύουν συνδέσμους ή πληροφορίες για την απόκτηση, με οποιονδήποτε τρόπο, παράνομων αντιγράφων υλικού που προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικής ιδιοκτησίας.
 • Εφόσον διατηρούν υπογραφή, αυτή να είναι διακριτική, να μην υπερβαίνει συνολικά σε διαστάσεις είτε μία (1) εικόνα μεγέθους 400x90 και 50 Kilobytes είτε τις πέντε (5) γραμμές κειμένου (μεγέθους γραμματοσειράς 14) και να μη διαφημίζει εμπορικά προϊόντα ή εμπορικές υπηρεσίες. Το μέγιστο όριο των avatars είναι 90x90 με ανώτατο επιτρεπόμενο μέγεθος τα 50Kb. Η ομάδα διαχείρισης του ιστότοπου δικαιούται να αφαιρέσει υπογραφές και avatars τα οποία κρίνει μη επιτρεπτά ή προσβλητικά ή αντίθετα με τους παρόντες Όρους Χρήσης.

Β. Επαφίεται στην κρίση της ομάδας διαχείρισης αν θα παραμένουν ενεργά θέματα ή μηνύματα, η θεματολογία των οποίων, έχει αποδειχθεί εμπειρικά, ότι οδηγεί σε αντιπαραθέσεις, αντεγκλήσεις ή συζητήσεις και μηνύματα αμφίβολης αξίας, χρησιμότητας και κοσμιότητας. Επιπλέον, οποιοδήποτε μήνυμα παραβιάζει τους παρόντες Όρους Χρήσης ή δεν ταιριάζει, κατά την κρίση της ομάδας διαχείρισης, με το ύφος και το περιεχόμενο του ιστότοπου, θα κλειδώνεται ή θα διαγράφεται κατά περίπτωση. Ο δε συγγραφέας του θα υπόκειται, κατά την κρίση της ομάδας διαχείρισης, σε προσωρινή ή μόνιμη διακοπή της εισόδου του στον ιστότοπο (ban).

Δ. Τα μέλη συμφωνούν ότι ο λογαριασμός τους στον παρόντα ιστότοπο είναι δυνατόν να χρησιμοποιείται για την είσοδο και λειτουργία όλων των υπηρεσιών που προσφέρονται ή θα προσφερθούν στο μέλλον από το electricalnews.gr

Ε. Τα μέλη οφείλουν να αποδέχονται την τελική κρίση των συντονιστών για θέματα σχετικά με τη διαχείριση του ιστότοπου. Δεν επιτρέπεται η προσπάθεια άσκησης συντονιστικών καθηκόντων, έστω και εμμέσως. Απορίες και σχόλια σχετικά με την εφαρμογή των παρόντων Όρων Χρήσης δεν επιτρέπεται να διατυπώνονται δημόσια αλλά με προσωπικό μήνυμα προς τον αρμόδιο συντονιστή ή συντονίστρια ή τον διαχειριστή.

ΣΤ. Η παράβαση των παρόντων όρων καθώς και η προσπάθεια παράκαμψής τους με οποιονδήποτε τρόπο, επιφέρει τη λήψη μέτρων, περιλαμβανομένου του μόνιμου αποκλεισμού από τον ιστότοπο (ban), κατά την κρίση των συντονιστών.

Σημείωση πνευματικής ιδιοκτησίας: Η αναπαραγωγή των μηνυμάτων που δημοσιεύονται στο electricalnews.gr χωρίς άδεια απαγορεύεται. Τα πνευματικά δικαιώματα του πρωτότυπου περιεχομένου των μηνυμάτων ανήκουν στους συντάκτες τους, εκτός από τη δημοσιευμένη στον ιστότοπο υπόσταση των μηνυμάτων, την οποία παραχωρούν χωρίς αντάλλαγμα και ανέκκλητα στο electricalnews.gr

Σας ευχόμαστε καλή περιήγηση και διαμονή στην ιστοσελίδα μας και ελπίζουμε να σας φανεί χρήσιμη.

Με εκτίμηση

Θέματα κλάδου Ηλεκτρολογίας

Το video της εβδομάδας