''Έξυπνοι'' μετρητές ρεύματος μόνο με ενιαία εγκατάσταση

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Όπως επισημαίνει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΔΕΔΔΗΕ Νίκος Χατζηαργυρίου,

η αντικατάσταση μπορεί να υλοποιηθεί μόνο σε μαζική κλίμακα από τον ΔΕΔΔΗΕ, αφού αν και ορισμένοι προμηθευτές δηλώνουν διατεθειμένοι να αναλάβουν οι ίδιοι την εγκατάσταση «έξυπνων» μετρητών στους πελάτες τους, μία τέτοια λύση θα συναντούσε ανυπέρβλητα τεχνικά και πρακτικά εμπόδια

Για την κάλυψη του κόστους εγκατάστασης 7,5 εκατ. «έξυπνων» μετρητών, το οποίο εκτιμάται σε 1 δισ. ευρώ, ο κ. Χατζηαργυρίου σημειώνει πως αξίζει να μελετηθεί η στρατηγική που ακολουθήθηκε στη Γαλλία. Εκεί η επένδυση άρχισε να αποπληρώνεται μετά την εγκατάσταση των μετρητών και σε μεγάλο βάθος χρόνου, με συνέπεια να καλυφθεί από τη μείωση του κόστους της ενέργειας (και κυρίως από την ελάττωση των ρευματοκλοπών), χωρίς να χρειαστεί επομένως να επιβαρυνθούν τα τιμολόγια. 

Ποια οφέλη θα έχουν οι καταναλωτές και οι εταιρείες προμήθειας από τους «έξυπνους» μετρητές; 

«Η εγκατάσταση των “έξυπνων” μετρητών παρέχει σημαντικά πλεονεκτήματα για τον καταναλωτή, ξεκινώντας από τη δυνατότητα για καλύτερη διαχείριση των φορτίων του και εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας, αφού θα μπορεί να παρακολουθεί τις τρέχουσες και τις προηγούμενες μετρήσεις, είτε μέσω οικιακής οθόνης είτε μέσω του διαδικτύου. Επίσης, θα καταργήσει τους “έναντι” λογαριασμούς και θα διευκολύνει σημαντικά το άνοιγμα της αγοράς και τη διαδικασία αλλαγής προμηθευτή, δίνοντας παράλληλα πολλές δυνατότητες στους προμηθευτές για πολλαπλές ενεργειακές εφαρμογές και ελκυστικότερες προσφορές. 
Παράλληλα, θα ελαττωθούν οι χρόνοι διακοπών ηλεκτροδότησης και θα μειωθεί το λειτουργικό κόστος για εργασίες του ΔΕΔΔΗΕ, όπως οι καταμετρήσεις και οι επανασυνδέσεις. Το πιο σημαντικό όμως πλεονέκτημα είναι η δυνατότητα μείωσης των ρευματοκλοπών, οι οποίες παρουσιάζουν έξαρση τα τελευταία χρόνια. Επομένως, τόσο η μείωση του λειτουργικού κόστους, όσο και πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση των ρευματοκλοπών, θα έχουν άμεση επίδραση στα τιμολόγια».

Αν και στην Ελλάδα η τηλεμέτρηση χρησιμοποιείται ήδη στους καταναλωτές μέσης τάσης, για την προετοιμασία της πανελλαδικής εφαρμογής της στη χαμηλή τάση (όπου συμπεριλαμβάνονται και οι οικιακοί καταναλωτές) έχει προκηρυχθεί ένα πιλοτικό έργο για την εγκατάσταση 200.000 «έξυπνων» μετρητών, το οποίο ωστόσο δεν έχει ακόμη ξεκινήσει, λόγω προσφυγών στο Συμβούλιο της Επικρατείας και αποφάσεων της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσιών Συμβάσεων. Ποιες κινήσεις έχει κάνει ο Διαχειριστής όσο το πιλοτικό πρότζεκτ παραμένει «παγωμένο»; 

«Ο ΔΕΔΔΗΕ προχωράει στην εγκατάσταση νέων “έξυπνων” μετρητών σε κάθε νέα διασύνδεση ή αντικατάσταση υπαρχόντων. Έχει ήδη προχωρήσει στην παραγγελία 224.000 “έξυπνων” μετρητών και μελετά την προμήθεια και εγκατάσταση του νέου Συστήματος Τηλεμέτρησης και Επεξεργασίας Μετρητικών Δεδομένων (Κύριου και Εφεδρικού), με δυναμικότητα επικοινωνίας 7.500.000 μετρητικών σημείων. Το νέο Σύστημα Τηλεμέτρησης θα χρησιμοποιηθεί για την ένταξη των υπαρχόντων συστημάτων μέτρησης, αλλά κυρίως στο πλαίσιο του roll-out, δηλαδή της πανελλαδικής αντικατάστασης των υφιστάμενων συστημάτων μέτρησης χαμηλής τάσης με ευφυή συστήματα. 

Αναμφισβήτητα η τηλεμέτρηση των 7,5 εκατ. καταναλωτών χαμηλής τάσης σε όλη τη χώρα αποτελεί το μεγάλο στοίχημα. Είναι ένα πολύ μεγάλο έργο, συνολικού ύψους 1 δισ. ευρώ περίπου, το οποίο θα αλλάξει ριζικά την εικόνα της λειτουργίας της αγοράς και της συμμετοχής των καταναλωτών. Γι’ αυτόν τον σκοπό, ο ΔΕΔΔΗΕ μελετάει την επιλογή του κατάλληλου επιχειρηματικού σχήματος, ενώ συνεργάζεται με μεγάλους Ευρωπαίους διαχειριστές, για να εκμεταλλευτεί την εμπειρία που έχουν αποκομίσει».

Αναφέρατε πως το κόστος θα αγγίξει το 1 δισ. ευρώ. Ποιος θα το επωμιστεί;

«Ένα από τα σημαντικότερα ερωτήματα είναι όντως πώς θα καλυφθεί το κόστος της επένδυσης. Στο σημείο αυτό η εμπειρία της Γαλλίας έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και αξίζει τον κόπο να μελετηθεί η εφαρμογή της στη χώρα μας. Εκεί η επένδυση άρχισε να αποπληρώνεται αφού οι ηλεκτρονικοί μετρητές είχαν εγκατασταθεί και ήταν ήδη ορατά τα αποτελέσματά τους στη μείωση του κόστους της ενέργειας, η οποία προήλθε κυρίως από τη μείωση των ρευματοκλοπών. Έτσι, η επένδυση αποπληρώθηκε σε μεγάλο βάθος χρόνου, χωρίς να υπάρξει κάποια αλλαγή των τιμολογίων ώστε να καλυφθεί η εγκατάσταση των μετρητών. Η επιβάρυνση του επενδυτή για την αργοπορημένη αποπληρωμή της απόσβεσης ικανοποιήθηκε από τη Ρυθμιστική Αρχή με την αποδοχή αυξημένου ποσοστού απόδοσης της επένδυσης, επιπλέον της κλασικής απόδοσης των έργων δικτύου. Επιπλέον επιβλήθηκε στον Διαχειριστή ένα αυστηρό σύστημα παρακολούθησης της πορείας του έργου με κίνητρα και ποινές, ανάλογα με την έγκαιρη εξέλιξή του».

Κάποιοι προμηθευτές ισχυρίζονται ότι το έργο της πανελλαδικής εγκατάστασης θα γινόταν πιο εύκολα και γρήγορα αν αναλάμβαναν να βάλουν οι ίδιοι τους μετρητές στους πελάτες τους. Φυσικά, υπό την προϋπόθεση ότι οι μετρητές που θα εγκαθιστούσαν θα ακολουθούσαν τις προδιαγραφές του ΔΕΔΔΗΕ.

«Αν και αυτή η πρόταση φαίνεται εύλογη, οδηγεί σε πολύ δυσμενή αποτελέσματα και, όπως έχει δείξει η ευρωπαϊκή εμπειρία στην Αγγλία και στη Γερμανία, είναι ουσιαστικά ανεφάρμοστη για τεχνικούς και πρακτικούς λόγους. Η πιο σημαντική δυσκολία είναι τεχνική, αφού με τη διάσπαρτη τοποθέτησή τους θα αποκλειόταν η επιλογή της τεχνολογίας PLC (Power Line Carrier) για την επικοινωνία των “έξυπνων” μετρητών με το κέντρο τηλεμέτρησης. Μία τεχνολογία που προτιμάται διεθνώς και έχει χαμηλό λειτουργικό κόστος.  Από την άλλη πλευρά, οι πρακτικοί λόγοι περιλαμβάνουν θέματα ιδιοκτησίας του μετρητή, μεταβίβασής του σε περίπτωση που αλλάξει ο πάροχος, κάλυψης του κόστους του από τον προμηθευτή ή τον καταναλωτή, ρυθμιστικά θέματα ασφάλειας των μετρήσεων κ.λπ. Ακόμα και ο δεσπόζων προμηθευτής δεν καλύπτει πλήρως μια περιοχή, και αυτό θα είχε ως αποτέλεσμα να τοποθετούνται διάσπαρτα μετρητές στο δίκτυο. Επομένως, η διάσπαρτη εγκατάσταση δεν θα οδηγούσε σε σημαντική μείωση του κόστους καταμέτρησης, δεδομένου ότι η φυσική καταμέτρηση θα εξακολουθεί να πραγματοποιείται στους γειτονικούς μετρητές, που δεν θα έχουν αντικατασταθεί με “έξυπνους”».

(Συνέντευξη του προέδρου και διευθύνοντος  συμβούλου του ΔΕΔΔΗΕ, στην εφημερίδα «Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ», 11/06/2018)

Πηγή: energia.gr

ΣΗΜΕΙΩΣΗ! Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη εμπειρία σας

Περισσότερες πληροφορίες

Αποδοχή

1) Γενικοί όροι:

Α. Τα μηνύματα και τα άρθρα, εκφράζουν την άποψη των συντακτών τους και όχι την επίσημη θέση του ιστότοπου, εκτός εάν κάτι τέτοιο δηλώνεται ρητά από αρμόδιο μέλος της ομάδας διαχείρισης.

Β. Στο επάνω μέρος της ιστοσελίδας υπάρχει η αναζήτηση, η οποία περιέχει μια αρκετά μεγάλη βάση δεδομένων στον τομέα της ηλεκτρολογίας. Με γράμματα ή με μικρές λέξεις κλειδιά, θα βρείτε αυτό που αναζητάτε στον κλάδο της ηλεκτρολογίας.

Γ. Απαγορεύεται η αντιγραφή άρθρων χωρίς τη ρητή ή γραπτή μας συναίνεση. Για την πλήρη αναδημοσίευση άρθρου απαιτείται ρητή άδεια από το δημιουργό του, ή σε αυτόν που ανήκουν τα πνευματικά δικαιώματα. Για αντιγραφή άρθρων, παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας στο info@electricalnews.gr Στα άρθρα που θα επιτραπεί η αντιγραφή, να αναγράφετε στο κάτω μέρος την πηγή τουλάχιστον, με σύνδεσμο ο οποίος θα οδηγεί κατ ευθείαν στο σωστό άρθρο.

2) Γενικά για την ιστοσελίδα μας:

Η σελίδα αυτή δημιουργήθηκε με σκοπό να μαζέψει όσο περισσότερες πληροφορίες υπάρχουν στον κλάδο της ηλεκτρολογίας, να παρουσιάσει νέο υλικό ή εταιρείες κατασκευής ηλεκτρολογικού υλικού, εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, τεχνολογία στο κομμάτι των υπολογιστών και του software, να παρέχει γνώση και πληροφορία σε Ηλεκτρολόγους, Ηλεκτρονικούς, ανθρώπους που ασχολούνται είτε από χόμπι είτε επαγγελματικά με το Hardware, απλούς πολίτες που πολλές φορές τους δημιουργούνται απορίες πάνω σε πολλά από αυτά τα θέματα και θα ήθελαν κάποιες βασικές πληροφορίες ώστε να γνωρίζουν που θα απευθυνθούν και γενικότερα, ενημέρωση σε Ηλεκτρολογία - τεχνολογία - τεχνικά άρθρα.

Δεν υπάρχει ούτε μία πιθανότητα η σελίδα αυτή να δημοσιεύσει συνδικαλιστικό ή πολιτικό περιεχόμενο και γενικότερα περιεχόμενο που φέρνει σε αντιπαράθεση επαγγελματίες, απλούς αναγνώστες, εταιρείες κλπ.

Αφορά μόνο προώθηση ιδεών και γνώσεων για τον κλάδο της Ηλεκτρολογίας και της Τεχνολογίας.

Τα άρθρα έχουν κυρίως εκπαιδευτικό χαρακτήρα και είναι γραμμένα με τρόπο, όσο γίνεται πιο κατανοητό για όλους, είτε είναι επαγγελματίες είτε είναι απλοί αναγνώστες που τους ενδιαφέρει η θεματολογία μας.

Γνωρίζω ότι έχουμε ανοίξει πολλά κεφάλαια πχ: Ηλεκτρολογία -  τηλεπικοινωνίες - υπολογιστές - τεχνολογία -κινητά και πολλά ακόμη και αυτό καθιστά το έργο της σελίδας ακόμη πιο δύσκολο. Προσπαθούμε καθημερινά να εμπλουτίσουμε τη βάση δεδομένων μας με νέα άρθρα σε όσες περισσότερες κατηγορίες μπορούμε.

Ζητούμε την κατανόηση του κοινού, καθημερινά συνδυάζουμε τις προσωπικές μας δουλειές και την ενημέρωση της σελίδας ώστε να υπάρχει υλικό για όλα όσα προαναφέραμε, στη σοβαρότερη και εγκυρότερη μορφή που είναι εφικτό.

Πριν δημοσιευτεί κάποιο άρθρο, κοιτάμε να είναι όσο πιο εμπεριστατωμένο γίνεται και να μη δίνει λανθασμένες ή παραπλανητικές πληροφορίες.

3) Διαφημίσεις

Οποιοσδήποτε θελήσει ή επιθυμεί να διαφημιστεί σε αυτή τη σελίδα με τον τρόπο δημοσίευσης κάποιου άρθρου, θα πρέπει να μεριμνεί ώστε το άρθρο να έχει κυρίως εκπαιδευτικό χαρακτήρα πάνω σε αυτό που θα παρουσιάσει. Πχ: Αν είναι κατασκευαστής κάποιου υλικού, θα πρέπει να παρουσιάσει το υλικό αυτό με κάθε λεπτομέρεια καθώς και το τι ακριβώς κάνει  και κατόπιν αυτού, να παρουσιάσει με κάποιο link την εταιρεία του ή τη μάρκα του υλικού που αντιπροσωπεύει.

Για διαφήμιση, υπάρχουν τα banner σε όλες τις σελίδες και μπορούν να μπουν ακόμη και στα άρθρα διακριτικά banners τα οποία με τα αντίστοιχα links θα οδηγούν στην εκάστοτε εταιρεία.

Υπάρχει και η δυνατότητα παρουσίασης ακόμη και σε μορφή βιντεοσκόπησης της εταιρείας του, από ανθρώπους μας, οι οποίοι θα αναλάβουν τη βιντεοσκόπηση σε συνεργασία πάντα με υπεύθυνο της εταιρείας ο οποίος θα εξηγεί καθ όλη τη διάρκεια το κάθε τι που βλέπουμε στο βίντεο, ώστε να έχει και τη μορφή εκπαίδευσης αλλά και την καλύτερη διαφημιστική καμπάνια της κάθε εταιρείας.

Υπάρχει η δυνατότητα βιντεοσκόπησης ακόμη και με droners.

4) Forum (το Forum θα λειτουργήσει προσεχώς, κατασκευάζεται για την καλύτερη και ασφαλέστερη λειτουργία, του forum και των χρηστών)

Α. Τα μέλη οφείλουν να συμμετέχουν με ευπρέπεια και κατά τρόπο που σέβεται την ισχύουσα νομοθεσία, τα υπόλοιπα μέλη και την ομαλή λειτουργία του ιστότοπου, κατά την κρίση της ομάδας διαχείρισης, προκειμένου να διατηρούν το δικαίωμα της συμμετοχής στον ιστότοπο. Ιδιαίτερα, τα μέλη οφείλουν:

 • Να αξιοποιούν την αναζήτηση του ιστότοπου ώστε να αποφεύγεται η άσκοπη επανάληψη.
 • Να εκφράζονται σαφώς, ευπρεπώς και ευανάγνωστα και να δίνουν περιγραφικούς τίτλους στα θέματα.
 • Να σέβονται τους συνομιλητές τους, ιδίως όταν διαφωνούν με τις απόψεις τους, έχοντας υπ’ όψιν τους ότι είναι θεμιτή η κριτική στις ιδέες και απόψεις αλλά όχι σε όσους τις εκφέρουν, αποφεύγοντας εκφράσεις που θίγουν τον σεξουαλικό προσανατολισμό ή τις πολιτικές ή αθλητικές ή προσωπικές ή άλλες προτιμήσεις του κάθε μέλους.
 • Να χρησιμοποιούν την ελληνική γλώσσα στην ελληνική γραφή και να χρησιμοποιούν λατινικούς χαρακτήρες στην ξένη ορολογία. Η χρήση άλλων γλωσσών επιτρέπεται στο ατομικό προφίλ και την υπογραφή των μελών αλλά και σε μηνύματα, κατά την κρίση της ομάδας διαχείρισης.
 • Να παραμένουν εντός της θεματολογίας της ιστοσελίδας, των ενοτήτων και των επί μέρους θεμάτων, να μην δημοσιεύουν αμιγώς πολιτικά μηνύματα ούτε να συμμετέχουν σε πολιτικές ή κομματικές συζητήσεις και αντιπαραθέσεις.
 • Να τεκμηριώνουν κατά το δυνατόν τις απόψεις τους. Όταν, στα πλαίσια ενημερωτικού χαρακτήρα, είναι αναγκαία η παράθεση περικοπών κειμένου ή λοιπού υλικού δημοσιευμένου σε άλλα μέσα (περιοδικά, εφημερίδες, βιβλία, ιστοσελίδες κλπ) θα πρέπει να γίνεται ρητή μνεία του μέσου όπου δημοσιεύθηκε αρχικά το υλικό που αναπαράγεται ή του δημιουργού του.
 • Έχοντας υπ’ όψιν τους ότι ο παρών ιστότοπος είναι προσβάσιμος σε μέλη ανεξαρτήτου ηλικίας, να ΜΗΝ δημοσιεύουν θέματα με σεξουαλικό περιεχόμενο ούτε συνδέσμους (links) ή παραπομπές σε ιστοσελίδες με σεξουαλικό περιεχόμενο.
 • Σε περίπτωση δημοσίευσης πλέον του ενός (1) αρχείου πολυμέσων (video, ήχος, φωτογραφία) ανά μήνυμα, να κάνουν χρήση της λειτουργίας SPOILER σε αναλογία "ένα spoiler ανά αρχείο", έχοντας υπ’ όψιν τους ότι μόνη η χρήση φωτογραφιών ή βίντεο ως απάντηση σε μία συζήτηση δεν είναι επιτρεπτή, κατά την κρίση της ομάδας διαχείρισης. Επιπλέον να μην χρησιμοποιούν τη λειτουργία αυτόματης αναπαραγωγής (autoplay) στα video που ενσωματώνουν στα μηνύματά τους.
 • Να διατηρούν μόνο έναν λογαριασμό και να δηλώνουν έγκυρη διεύθυνση ηλεκτρονικής αλληλογραφίας, η οποία θα χρησιμοποιείται μόνο για ζητήματα σχετικά με τη λειτουργία του ιστότοπου και δε θα κοινοποιείται σε τρίτους χωρίς τη ρητή συναίνεση του μέλους.
 • Να μη δημοσιεύουν το ίδιο θέμα ή μήνυμα περισσότερες από μία φορές και να μη διατηρούν θέματα στην επιφάνεια με συνεχή δημοσίευση μηνυμάτων [bumping]. Επιπλέον, να μη δημοσιεύουν νέο μήνυμα σε θέμα η συζήτηση του οποίου έχει σταματήσει πλέον του τριμήνου, εκτός εάν το νέο μήνυμα προσφέρει νέες και ουσιώδεις πληροφορίες για το υπό συζήτηση θέμα, κατά την κρίση της ομάδας διαχείρισης.
 • Να μη συμμετέχουν στον ιστότοπο με σκοπό τη διαφήμιση εμπορικών προϊόντων ή υπηρεσιών και να μην δημοσιεύουν τα λεγόμενα referral links προς οποιαδήποτε ιστοσελίδα ή υπηρεσία.
 • Να μην αναζητούν και να μη δημοσιεύουν συνδέσμους ή πληροφορίες για την απόκτηση, με οποιονδήποτε τρόπο, παράνομων αντιγράφων υλικού που προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικής ιδιοκτησίας.
 • Εφόσον διατηρούν υπογραφή, αυτή να είναι διακριτική, να μην υπερβαίνει συνολικά σε διαστάσεις είτε μία (1) εικόνα μεγέθους 400x90 και 50 Kilobytes είτε τις πέντε (5) γραμμές κειμένου (μεγέθους γραμματοσειράς 14) και να μη διαφημίζει εμπορικά προϊόντα ή εμπορικές υπηρεσίες. Το μέγιστο όριο των avatars είναι 90x90 με ανώτατο επιτρεπόμενο μέγεθος τα 50Kb. Η ομάδα διαχείρισης του ιστότοπου δικαιούται να αφαιρέσει υπογραφές και avatars τα οποία κρίνει μη επιτρεπτά ή προσβλητικά ή αντίθετα με τους παρόντες Όρους Χρήσης.

Β. Επαφίεται στην κρίση της ομάδας διαχείρισης αν θα παραμένουν ενεργά θέματα ή μηνύματα, η θεματολογία των οποίων, έχει αποδειχθεί εμπειρικά, ότι οδηγεί σε αντιπαραθέσεις, αντεγκλήσεις ή συζητήσεις και μηνύματα αμφίβολης αξίας, χρησιμότητας και κοσμιότητας. Επιπλέον, οποιοδήποτε μήνυμα παραβιάζει τους παρόντες Όρους Χρήσης ή δεν ταιριάζει, κατά την κρίση της ομάδας διαχείρισης, με το ύφος και το περιεχόμενο του ιστότοπου, θα κλειδώνεται ή θα διαγράφεται κατά περίπτωση. Ο δε συγγραφέας του θα υπόκειται, κατά την κρίση της ομάδας διαχείρισης, σε προσωρινή ή μόνιμη διακοπή της εισόδου του στον ιστότοπο (ban).

Δ. Τα μέλη συμφωνούν ότι ο λογαριασμός τους στον παρόντα ιστότοπο είναι δυνατόν να χρησιμοποιείται για την είσοδο και λειτουργία όλων των υπηρεσιών που προσφέρονται ή θα προσφερθούν στο μέλλον από το electricalnews.gr

Ε. Τα μέλη οφείλουν να αποδέχονται την τελική κρίση των συντονιστών για θέματα σχετικά με τη διαχείριση του ιστότοπου. Δεν επιτρέπεται η προσπάθεια άσκησης συντονιστικών καθηκόντων, έστω και εμμέσως. Απορίες και σχόλια σχετικά με την εφαρμογή των παρόντων Όρων Χρήσης δεν επιτρέπεται να διατυπώνονται δημόσια αλλά με προσωπικό μήνυμα προς τον αρμόδιο συντονιστή ή συντονίστρια ή τον διαχειριστή.

ΣΤ. Η παράβαση των παρόντων όρων καθώς και η προσπάθεια παράκαμψής τους με οποιονδήποτε τρόπο, επιφέρει τη λήψη μέτρων, περιλαμβανομένου του μόνιμου αποκλεισμού από τον ιστότοπο (ban), κατά την κρίση των συντονιστών.

Σημείωση πνευματικής ιδιοκτησίας: Η αναπαραγωγή των μηνυμάτων που δημοσιεύονται στο electricalnews.gr χωρίς άδεια απαγορεύεται. Τα πνευματικά δικαιώματα του πρωτότυπου περιεχομένου των μηνυμάτων ανήκουν στους συντάκτες τους, εκτός από τη δημοσιευμένη στον ιστότοπο υπόσταση των μηνυμάτων, την οποία παραχωρούν χωρίς αντάλλαγμα και ανέκκλητα στο electricalnews.gr

Σας ευχόμαστε καλή περιήγηση και διαμονή στην ιστοσελίδα μας και ελπίζουμε να σας φανεί χρήσιμη.

Με εκτίμηση

Θέματα κλάδου Ηλεκτρολογίας

 1. Δημοφιλή άρθρα

Το video της εβδομάδας