"Το δέρμα του ξεκολλούσε πάνω στα χέρια μου" - Μαρτυρία "φωτιά" για τον 41χρονο που χτυπήθηκε από 20.000 βολτ στην Πάτρα

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Πατρών αναβίωσε σήμερα η τραγική ιστορία

ενός εργαζόμενου που είχε ένα φρικτόατύχημα σε υποσταθμό της ΔΕΗ, στην Πάτρα. Ήταν 31 Αυγούστου 2011, 9 το πρωί, όταν στον υποσταθμό, που βρίκεται στο Ζαβλάνι, ο υπάλληλος της ΔΕΗ ανέβηκε σε στύλο προκειμένου να διορθώσει κάτι και τον χτύπησε το ρεύμα.

Ο 41χρονος χτυπήθηκε από 20.000 βολτ, έχασε τα δύο του χέρια, αντιμετωπίζει κινητικό πρόβλημα στα πόδια ενώ, τα εγκαύματα που υπέστη ήταν τόσο σοβαρά που επλήγησαν ζωτικά εσωτερικά όργανα. Ο 41χρονος έκανε 28 εγχειρήσεις και έμεινε για ένα χρόνο στην εντατική. Ο ακρωτηριασμός των χεριών του έγινε από τόσο ψηλά που ήταν αδύνατο να τοποθετηθούν τεχνητά μέλη

Η υπόθεση πήρε το δρόμο τα δικαιοσύνης και στο εδώλιο κάθεται η διευθύντρια της ΔΕΗ, ο προϊστάμενος απομόνωσης βλαβών και συντήρησης, ο υπεύθυνος του συνεργείου που εργαζόταν ο 41χρονος αλλά και ο επιθεωρητής του υποσταθμού.

Η δίκη ξεκίνησε με την κατάθεση αρχιτεχνίτη που ήταν στο ίδιο συνεργείο με τον άτυχο 41χονο. Ήταν ο άνθρωπος που τον κατέβασε από τον στύλο ενώ τον είχε χτυπήσει το ρεύμα.

Η μοιραία μέρα του ατυχήματος

«Το συνεργείο με το οποίο βρεθήκαμε- μαζί με τον 41χρονο-στο Ζαβλάνι αναλάμβανε να κάνει επέκταση σε χώρο εκτός τάσης.

Δεν αναλάμβανε βλάβες. Είχαμε παραδώσει το συγκεκριμένο υποσταθμό ένα μήνα πριν το ατύχημα και είχαμε πάει εκεί αρκετά περίεργοι για τι μπορεί να πρέπει να διορθωθεί. Δεν ήταν κάτι επείγον. Δε θα έμενε η Πάτρα χωρίς ρεύμα εάν δεν γινόταν άμεσα η εργασία. Μάλιστα το συγκεκριμενο πρόβλημα αποκαταστάθηκε τελικά ένα μήνα μετά το ατύχημα. Πήγαμε να ρίξουμε μία ματιά και βρεθήκαμε να κάνουμε επισκευή.

Όπως κατέθεσε ο μάρτυρας, δεν τηρήθηκε κανένα μέτρο ασφαλείας εκείνη τη φορά. Δεν ήταν φυσιολογικές οι συνθήκες ενώ έλειπε και ο προϊστάμενος- μηχανικός ο οποίος είχε πει να μη γίνει τίποτα μέχρι να έρθει» ανέφερε.

Ο μάρτυρας τόνισε επίσης ότι δεν μπορούσανε να τσεκάρουν αν υπήρχε τάση και ότι η διευθύντρια τους διαβεβαίωσε ότι η κολώνα ήταν γειωμένη. Όπως φάνηκε δεν είχε γίνει σωστή απομόνωση.

Στην κατάθεση του ο μάρτυρας ανέφερε ότι το μόνο πρόσωπο, από αυτά που βρίσκονταν στον υποσταθμό, που προσπάθησε να μη γίνει ζημιά ήταν ο επιθεωρητής του ο οποίος με τη σειρά του εκτελούσε εντολές.

Το «ανάποδο» ρεύμα

Ο μάρτυρας έκανε λόγο για «ανάποδο» ρεύμα που δεχόταν ο υποσταθμός. Ουσιαστικά, όπως, εξήγησε είχαν δώσει ρεύμα από άλλον υποσταθμό σε αυτόν. «Δεν έδιωχνε αλλά δεχόταν ρεύμα» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Μάλιστα πρόσθεσε ότι διαπιστώθηκε ότι σε κάποιο σημείο υπήρχε πινακίδα που απαγόρευε εργασίες και οποιονδήποτε χειρισμό.

«27 χρόνια είμαι στη ΔΕΗ. Την περίπτωση με το ανάποδο ρεύμα δεν την είχα ξανά δει» ανέφερε.

Η φρικτή σκηνή του ατυχήματος

Ο μάρτυρας περιέγραψε στο δικαστήριο με λεπτομέρειες τη σκηνή του ανατριχιαστικού ατυχήματος και τόνισε ότι από τύχη δεν υπήρξαν και άλλα θύματα.

"Φορούσε ειδική φόρμα, κράνος, ζώνη και άρβυλα. Το ρεύμα τον χτύπησε τρεις φορές. Ο άνθρωπος φλεγόταν. Προσπάθησα να τον σβήσω. Το δέρμα του ξεκολλούσε πάνω στα χέρια μου. Τη μυρωδιά του καμένου δε μπορώ ακόμα να την ξεχάσω. Μου τη θυμίζει ακόμα και το τσιγάρο.

Από το συνεργείο κλήθηκε το ΕΚΑΒ. Αμέσως η γιατρός μου είπε. «Τα χέρια του, ξέχασε τα». Μεταφέρθηκε στο Ρίο και από εκεί στο Θριάσειο όπου έμεινε ένα χρόνο.

Μετά συνειδητοποίησα ότι όση ώρα ο άνθρωπος καιγόταν και προσπαθούσαμε να τον κατεβάσουμε δεν φρόντισαν -ούτε τότε- να απομονώσουν το στύλο από το ρεύμα. Από τύχη δεν είμαστε 10 αυτοί που τους χτύπησε το ρεύμα" ανέφερε.

Τέλος, σύμφωνα με τον μάρτυρα, ότι η διευθύντρια αλλά προϊστάμενος απομόνωσης βλαβών και συντήρηση πουν ήταν αυτοί οι οποίοι είχαν δώσει την εντολή έφυγαν όταν έγινε το ατύχημα.

Το δικαστήριο επικεντρώθηκε στο ποιοι έδωσαν εντολές αλλά και στο τι ακριβώς εντολές δόθηκαν στο συνεργείο. Η υπεράσπιση δτάθηκε αρκετά στα μέτρα που α έπρεπε να έχε πάρει και το συνεργείο αλλά κι ο άτυχος 41χρονος για να προστατεύσει τον εαυτό του.

Η δίκη θα συνεχιστεί με τις καταθέσεις και άλλων μαρτύρων ενώ θα ολοκληρωθεί τους επόμενους δύο μήνες.

Πηγή: enikos.gr

ΣΗΜΕΙΩΣΗ! Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη εμπειρία σας

Περισσότερες πληροφορίες

Αποδοχή

1) Γενικοί όροι:

Α. Τα μηνύματα και τα άρθρα, εκφράζουν την άποψη των συντακτών τους και όχι την επίσημη θέση του ιστότοπου, εκτός εάν κάτι τέτοιο δηλώνεται ρητά από αρμόδιο μέλος της ομάδας διαχείρισης.

Β. Στο επάνω μέρος της ιστοσελίδας υπάρχει η αναζήτηση, η οποία περιέχει μια αρκετά μεγάλη βάση δεδομένων στον τομέα της ηλεκτρολογίας. Με γράμματα ή με μικρές λέξεις κλειδιά, θα βρείτε αυτό που αναζητάτε στον κλάδο της ηλεκτρολογίας.

Γ. Απαγορεύεται η αντιγραφή άρθρων χωρίς τη ρητή ή γραπτή μας συναίνεση. Για την πλήρη αναδημοσίευση άρθρου απαιτείται ρητή άδεια από το δημιουργό του, ή σε αυτόν που ανήκουν τα πνευματικά δικαιώματα. Για αντιγραφή άρθρων, παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας στο info@electricalnews.gr Στα άρθρα που θα επιτραπεί η αντιγραφή, να αναγράφετε στο κάτω μέρος την πηγή τουλάχιστον, με σύνδεσμο ο οποίος θα οδηγεί κατ ευθείαν στο σωστό άρθρο.

2) Γενικά για την ιστοσελίδα μας:

Η σελίδα αυτή δημιουργήθηκε με σκοπό να μαζέψει όσο περισσότερες πληροφορίες υπάρχουν στον κλάδο της ηλεκτρολογίας, να παρουσιάσει νέο υλικό ή εταιρείες κατασκευής ηλεκτρολογικού υλικού, εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, τεχνολογία στο κομμάτι των υπολογιστών και του software, να παρέχει γνώση και πληροφορία σε Ηλεκτρολόγους, Ηλεκτρονικούς, ανθρώπους που ασχολούνται είτε από χόμπι είτε επαγγελματικά με το Hardware, απλούς πολίτες που πολλές φορές τους δημιουργούνται απορίες πάνω σε πολλά από αυτά τα θέματα και θα ήθελαν κάποιες βασικές πληροφορίες ώστε να γνωρίζουν που θα απευθυνθούν και γενικότερα, ενημέρωση σε Ηλεκτρολογία - τεχνολογία - τεχνικά άρθρα.

Δεν υπάρχει ούτε μία πιθανότητα η σελίδα αυτή να δημοσιεύσει συνδικαλιστικό ή πολιτικό περιεχόμενο και γενικότερα περιεχόμενο που φέρνει σε αντιπαράθεση επαγγελματίες, απλούς αναγνώστες, εταιρείες κλπ.

Αφορά μόνο προώθηση ιδεών και γνώσεων για τον κλάδο της Ηλεκτρολογίας και της Τεχνολογίας.

Τα άρθρα έχουν κυρίως εκπαιδευτικό χαρακτήρα και είναι γραμμένα με τρόπο, όσο γίνεται πιο κατανοητό για όλους, είτε είναι επαγγελματίες είτε είναι απλοί αναγνώστες που τους ενδιαφέρει η θεματολογία μας.

Γνωρίζω ότι έχουμε ανοίξει πολλά κεφάλαια πχ: Ηλεκτρολογία -  τηλεπικοινωνίες - υπολογιστές - τεχνολογία -κινητά και πολλά ακόμη και αυτό καθιστά το έργο της σελίδας ακόμη πιο δύσκολο. Προσπαθούμε καθημερινά να εμπλουτίσουμε τη βάση δεδομένων μας με νέα άρθρα σε όσες περισσότερες κατηγορίες μπορούμε.

Ζητούμε την κατανόηση του κοινού, καθημερινά συνδυάζουμε τις προσωπικές μας δουλειές και την ενημέρωση της σελίδας ώστε να υπάρχει υλικό για όλα όσα προαναφέραμε, στη σοβαρότερη και εγκυρότερη μορφή που είναι εφικτό.

Πριν δημοσιευτεί κάποιο άρθρο, κοιτάμε να είναι όσο πιο εμπεριστατωμένο γίνεται και να μη δίνει λανθασμένες ή παραπλανητικές πληροφορίες.

3) Διαφημίσεις

Οποιοσδήποτε θελήσει ή επιθυμεί να διαφημιστεί σε αυτή τη σελίδα με τον τρόπο δημοσίευσης κάποιου άρθρου, θα πρέπει να μεριμνεί ώστε το άρθρο να έχει κυρίως εκπαιδευτικό χαρακτήρα πάνω σε αυτό που θα παρουσιάσει. Πχ: Αν είναι κατασκευαστής κάποιου υλικού, θα πρέπει να παρουσιάσει το υλικό αυτό με κάθε λεπτομέρεια καθώς και το τι ακριβώς κάνει  και κατόπιν αυτού, να παρουσιάσει με κάποιο link την εταιρεία του ή τη μάρκα του υλικού που αντιπροσωπεύει.

Για διαφήμιση, υπάρχουν τα banner σε όλες τις σελίδες και μπορούν να μπουν ακόμη και στα άρθρα διακριτικά banners τα οποία με τα αντίστοιχα links θα οδηγούν στην εκάστοτε εταιρεία.

Υπάρχει και η δυνατότητα παρουσίασης ακόμη και σε μορφή βιντεοσκόπησης της εταιρείας του, από ανθρώπους μας, οι οποίοι θα αναλάβουν τη βιντεοσκόπηση σε συνεργασία πάντα με υπεύθυνο της εταιρείας ο οποίος θα εξηγεί καθ όλη τη διάρκεια το κάθε τι που βλέπουμε στο βίντεο, ώστε να έχει και τη μορφή εκπαίδευσης αλλά και την καλύτερη διαφημιστική καμπάνια της κάθε εταιρείας.

Υπάρχει η δυνατότητα βιντεοσκόπησης ακόμη και με droners.

4) Forum (το Forum θα λειτουργήσει προσεχώς, κατασκευάζεται για την καλύτερη και ασφαλέστερη λειτουργία, του forum και των χρηστών)

Α. Τα μέλη οφείλουν να συμμετέχουν με ευπρέπεια και κατά τρόπο που σέβεται την ισχύουσα νομοθεσία, τα υπόλοιπα μέλη και την ομαλή λειτουργία του ιστότοπου, κατά την κρίση της ομάδας διαχείρισης, προκειμένου να διατηρούν το δικαίωμα της συμμετοχής στον ιστότοπο. Ιδιαίτερα, τα μέλη οφείλουν:

 • Να αξιοποιούν την αναζήτηση του ιστότοπου ώστε να αποφεύγεται η άσκοπη επανάληψη.
 • Να εκφράζονται σαφώς, ευπρεπώς και ευανάγνωστα και να δίνουν περιγραφικούς τίτλους στα θέματα.
 • Να σέβονται τους συνομιλητές τους, ιδίως όταν διαφωνούν με τις απόψεις τους, έχοντας υπ’ όψιν τους ότι είναι θεμιτή η κριτική στις ιδέες και απόψεις αλλά όχι σε όσους τις εκφέρουν, αποφεύγοντας εκφράσεις που θίγουν τον σεξουαλικό προσανατολισμό ή τις πολιτικές ή αθλητικές ή προσωπικές ή άλλες προτιμήσεις του κάθε μέλους.
 • Να χρησιμοποιούν την ελληνική γλώσσα στην ελληνική γραφή και να χρησιμοποιούν λατινικούς χαρακτήρες στην ξένη ορολογία. Η χρήση άλλων γλωσσών επιτρέπεται στο ατομικό προφίλ και την υπογραφή των μελών αλλά και σε μηνύματα, κατά την κρίση της ομάδας διαχείρισης.
 • Να παραμένουν εντός της θεματολογίας της ιστοσελίδας, των ενοτήτων και των επί μέρους θεμάτων, να μην δημοσιεύουν αμιγώς πολιτικά μηνύματα ούτε να συμμετέχουν σε πολιτικές ή κομματικές συζητήσεις και αντιπαραθέσεις.
 • Να τεκμηριώνουν κατά το δυνατόν τις απόψεις τους. Όταν, στα πλαίσια ενημερωτικού χαρακτήρα, είναι αναγκαία η παράθεση περικοπών κειμένου ή λοιπού υλικού δημοσιευμένου σε άλλα μέσα (περιοδικά, εφημερίδες, βιβλία, ιστοσελίδες κλπ) θα πρέπει να γίνεται ρητή μνεία του μέσου όπου δημοσιεύθηκε αρχικά το υλικό που αναπαράγεται ή του δημιουργού του.
 • Έχοντας υπ’ όψιν τους ότι ο παρών ιστότοπος είναι προσβάσιμος σε μέλη ανεξαρτήτου ηλικίας, να ΜΗΝ δημοσιεύουν θέματα με σεξουαλικό περιεχόμενο ούτε συνδέσμους (links) ή παραπομπές σε ιστοσελίδες με σεξουαλικό περιεχόμενο.
 • Σε περίπτωση δημοσίευσης πλέον του ενός (1) αρχείου πολυμέσων (video, ήχος, φωτογραφία) ανά μήνυμα, να κάνουν χρήση της λειτουργίας SPOILER σε αναλογία "ένα spoiler ανά αρχείο", έχοντας υπ’ όψιν τους ότι μόνη η χρήση φωτογραφιών ή βίντεο ως απάντηση σε μία συζήτηση δεν είναι επιτρεπτή, κατά την κρίση της ομάδας διαχείρισης. Επιπλέον να μην χρησιμοποιούν τη λειτουργία αυτόματης αναπαραγωγής (autoplay) στα video που ενσωματώνουν στα μηνύματά τους.
 • Να διατηρούν μόνο έναν λογαριασμό και να δηλώνουν έγκυρη διεύθυνση ηλεκτρονικής αλληλογραφίας, η οποία θα χρησιμοποιείται μόνο για ζητήματα σχετικά με τη λειτουργία του ιστότοπου και δε θα κοινοποιείται σε τρίτους χωρίς τη ρητή συναίνεση του μέλους.
 • Να μη δημοσιεύουν το ίδιο θέμα ή μήνυμα περισσότερες από μία φορές και να μη διατηρούν θέματα στην επιφάνεια με συνεχή δημοσίευση μηνυμάτων [bumping]. Επιπλέον, να μη δημοσιεύουν νέο μήνυμα σε θέμα η συζήτηση του οποίου έχει σταματήσει πλέον του τριμήνου, εκτός εάν το νέο μήνυμα προσφέρει νέες και ουσιώδεις πληροφορίες για το υπό συζήτηση θέμα, κατά την κρίση της ομάδας διαχείρισης.
 • Να μη συμμετέχουν στον ιστότοπο με σκοπό τη διαφήμιση εμπορικών προϊόντων ή υπηρεσιών και να μην δημοσιεύουν τα λεγόμενα referral links προς οποιαδήποτε ιστοσελίδα ή υπηρεσία.
 • Να μην αναζητούν και να μη δημοσιεύουν συνδέσμους ή πληροφορίες για την απόκτηση, με οποιονδήποτε τρόπο, παράνομων αντιγράφων υλικού που προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικής ιδιοκτησίας.
 • Εφόσον διατηρούν υπογραφή, αυτή να είναι διακριτική, να μην υπερβαίνει συνολικά σε διαστάσεις είτε μία (1) εικόνα μεγέθους 400x90 και 50 Kilobytes είτε τις πέντε (5) γραμμές κειμένου (μεγέθους γραμματοσειράς 14) και να μη διαφημίζει εμπορικά προϊόντα ή εμπορικές υπηρεσίες. Το μέγιστο όριο των avatars είναι 90x90 με ανώτατο επιτρεπόμενο μέγεθος τα 50Kb. Η ομάδα διαχείρισης του ιστότοπου δικαιούται να αφαιρέσει υπογραφές και avatars τα οποία κρίνει μη επιτρεπτά ή προσβλητικά ή αντίθετα με τους παρόντες Όρους Χρήσης.

Β. Επαφίεται στην κρίση της ομάδας διαχείρισης αν θα παραμένουν ενεργά θέματα ή μηνύματα, η θεματολογία των οποίων, έχει αποδειχθεί εμπειρικά, ότι οδηγεί σε αντιπαραθέσεις, αντεγκλήσεις ή συζητήσεις και μηνύματα αμφίβολης αξίας, χρησιμότητας και κοσμιότητας. Επιπλέον, οποιοδήποτε μήνυμα παραβιάζει τους παρόντες Όρους Χρήσης ή δεν ταιριάζει, κατά την κρίση της ομάδας διαχείρισης, με το ύφος και το περιεχόμενο του ιστότοπου, θα κλειδώνεται ή θα διαγράφεται κατά περίπτωση. Ο δε συγγραφέας του θα υπόκειται, κατά την κρίση της ομάδας διαχείρισης, σε προσωρινή ή μόνιμη διακοπή της εισόδου του στον ιστότοπο (ban).

Δ. Τα μέλη συμφωνούν ότι ο λογαριασμός τους στον παρόντα ιστότοπο είναι δυνατόν να χρησιμοποιείται για την είσοδο και λειτουργία όλων των υπηρεσιών που προσφέρονται ή θα προσφερθούν στο μέλλον από το electricalnews.gr

Ε. Τα μέλη οφείλουν να αποδέχονται την τελική κρίση των συντονιστών για θέματα σχετικά με τη διαχείριση του ιστότοπου. Δεν επιτρέπεται η προσπάθεια άσκησης συντονιστικών καθηκόντων, έστω και εμμέσως. Απορίες και σχόλια σχετικά με την εφαρμογή των παρόντων Όρων Χρήσης δεν επιτρέπεται να διατυπώνονται δημόσια αλλά με προσωπικό μήνυμα προς τον αρμόδιο συντονιστή ή συντονίστρια ή τον διαχειριστή.

ΣΤ. Η παράβαση των παρόντων όρων καθώς και η προσπάθεια παράκαμψής τους με οποιονδήποτε τρόπο, επιφέρει τη λήψη μέτρων, περιλαμβανομένου του μόνιμου αποκλεισμού από τον ιστότοπο (ban), κατά την κρίση των συντονιστών.

Σημείωση πνευματικής ιδιοκτησίας: Η αναπαραγωγή των μηνυμάτων που δημοσιεύονται στο electricalnews.gr χωρίς άδεια απαγορεύεται. Τα πνευματικά δικαιώματα του πρωτότυπου περιεχομένου των μηνυμάτων ανήκουν στους συντάκτες τους, εκτός από τη δημοσιευμένη στον ιστότοπο υπόσταση των μηνυμάτων, την οποία παραχωρούν χωρίς αντάλλαγμα και ανέκκλητα στο electricalnews.gr

Σας ευχόμαστε καλή περιήγηση και διαμονή στην ιστοσελίδα μας και ελπίζουμε να σας φανεί χρήσιμη.

Με εκτίμηση

Θέματα κλάδου Ηλεκτρολογίας

 1. Δημοφιλή άρθρα

Το video της εβδομάδας