• 15 Δεκεμβρίου 2016
 • 2813

ΥΔΕ - Ευθύνες Εγκαταστάτη - Ιδιοκτήτη

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Με την εκπόνηση μιας ΥΔΕ, ο ηλεκτρολόγος έχει και την ευθύνη...

για την ορθή και ασφαλή λειτουργία σε μία ηλεκτρολογική εγκατάσταση.

Ότι έχει αναφέρει και υπογράψει πάνω στην έκθεση παράδοσης, στο πρωτόκολλο ελέγχου και στα σχέδια, πρέπει να γνωρίζει ότι θα τον ‘’ακολουθούν’’ για αρκετά χρόνια της ζωής του!

Ανάλογα με τον τύπο εγκατάστασης λοιπόν, έχει και την ευθύνη για τα έτη που αναφέρει ο νόμος. Πχ: 14 χρόνια για κατοικία…..1 χρόνο για τράπεζα …..7 χρόνια ………..κλπ.

Περισσότερα για το κάθε πότε απαιτείται έκδοση ΥΔΕ και πολλά άλλα μπορείτε να δείτε στον παρακάτω σύνδεσμο: ΥΔΕ

Τι συμβαίνει όμως, ή τι μπορεί να συμβεί σε μία ηλεκτρική εγκατάσταση όλο αυτό το χρονικό διάστημα, μέχρι την επόμενη ΥΔΕ;

Α) Ο ηλεκτρολόγος που έχει φτιάξει μια ΥΔΕ, τι πρέπει να προσέχει κατά την εκπόνηση της;

Β) Οι ιδιοκτήτες των ακινήτων ή των εταιρειών ή οποιουδήποτε χώρου, που έχει ηλεκτρολογική εγκατάσταση, τι παρεμβάσεις μπορούν να κάνουν ώστε να αλλοιώσουν μια ηλεκτρολογική εγκατάσταση;

Ας περάσουμε στο Α):

- Ένα από τα βασικότερα που πρέπει να προσέχει ένας ηλεκτρολόγος είναι η σωστή και ακριβής αποτύπωση του χώρου και των ηλεκτρολογικών που υπάρχουν στο χώρο. Αν είναι δυνατόν (εγώ αυτό προτείνω και αν ήμουν επιθεωρητής αρμόδιος, αυτό θα ζητούσα) να υπάρχει κάτοψη υπό κλίμακα, ακόμη και με ακριβείς διαστάσεις και αποστάσεις των ηλεκτρολογικών παροχών, πριζών, φωτιστικών, συσκευών, μηχανημάτων.

- Αυτό θα τον απαλλάξει από πολλά προβλήματα μετά από ένα ατύχημα σε μία ηλεκτρολογική εγκατάσταση, όταν θα κληθεί να καταθέσει για κάποιο περιστατικό, είτε αυτό είναι πυρκαγιά η οποία προκλήθηκε από ρεύμα, είτε αυτό είναι ηλεκτροπληξία η οποία προκλήθηκε από ανθρώπινο λάθος ή άλλο αίτιο.

- Επειδή το θέμα μπορεί να συζητείται ώρες ή και μέρες ατελείωτες και επειδή τίθεται και θέμα ότι, πράγματι μία ΥΔΕ την οποία έχει υπογράψει ένας ηλεκτρολόγος…

1) Την έχει φτιάξει ο ίδιος;

2) Πήγε στο χώρο και προέβη στις ανάλογες μετρήσεις με ειδικό όργανο;

3) Έφτιαξε ο ίδιος την ηλεκτρολογική εγκατάσταση που υπογράφει;

4) Σε περίπτωση που την έφτιαξε ο ίδιος, έχει τηρήσει τους κανόνες;

Για ορισμένους του κλάδου, ίσως οι ερωτήσεις αυτές, δεν θα έπρεπε να γίνονται διότι όταν υπογράφουμε μια ΥΔΕ υποτίθεται ότι όλα τα παραπάνω και πολλά ερωτήματα ακόμη, εννοούνται!

Όμως σαν επαγγελματίας του κλάδου και όχι απλός νομοθέτης και καθηγητής που διδάσκει αυτά που λέει ο νομοθέτης και κάθε αρμόδιος που απλά κοιτάζει χαρτιά, έχω ζήσει και έχω δει άλλες …..πραγματικές καταστάσεις που διαφέρουν πολύ από την πραγματικότητα.

Δε νομίζω ότι λίγοι από τους ηλεκτρολόγους που θα διαβάσουν αυτό το άρθρο, δεν έχουν βιώσει όλα τα παραπάνω ή αυτά που θα πούμε παρακάτω.

Πχ: Κάποιος ‘’φίλος’’ μη κάτοχος αδείας, κατασκευάζει ηλεκτρολογική εγκατάσταση ενός ‘’φίλου’’ και λέει …..’’θα βρούμε ηλεκτρολόγο να μας υπογράψει με Χ ποσό’’

Ή ηλεκτρολόγος που στήνεται έξω από υποκαταστήματα της ΔΕΗ (ΔΕΔΔΗΕ) και μοιράζει κάρτες πιστοποιητικού αυθημερόν…. καμιά δεκαριά, μπορεί και είκοσι (ανάλογα την περιοχή και το πόσο πυκνοκατοικημένη είναι)

Ή επαγγελματίας άλλου κλάδου με λίγες ηλεκτρολογικές γνώσεις κατασκευάζει ηλεκτρολογική εγκατάσταση και έχει ‘’φίλο’’ ηλεκτρολόγο που θα του υπογράψει μία ΥΔΕ και πολλά άλλα παραδείγματα (θα μπορούσα να γεμίσω μερικές σελίδες με παραδείγματα)

Η αλλοδαπός ή Έλληνας ο οποίος κάνει κάτι μόνος του….

Αυτοί θα αναλάβουν τις ευθύνες τους όταν θα έρθει η ώρα (το περιστατικό)

Να περάσω όμως στην αποτύπωση, που την άφησα παραπάνω, για τα παραδείγματα…

Σε οποιαδήποτε λοιπόν περίπτωση ατυχήματος, με αποτέλεσμα ηλεκτροπληξία ή πυρκαγιά ή άλλη καταστροφή που προκληθεί από ηλεκτρολογική εγκατάσταση, υπεύθυνος είναι ο Υπογράφων την ΥΔΕ. Όμως:

Εάν δίπλα από μία πρίζα που έχουμε δηλώσει στην ΥΔΕ και την έχουμε δείξει με ακρίβεια δίπλα, έχει τοποθετηθεί μία άλλη ή κάποια άλλη συσκευή (παροχή) ή κάποιο φωτιστικό σημείο άλλο, ή πολλά φωτιστικά σημεία ή σώματα, τότε τα πράγματα είναι λιγάκι διαφορετικά. Ο ηλεκτρολόγος που έχει υπογράψει την ΥΔΕ δεν έχει καμία απολύτως ευθύνη για το περιστατικό (αν έχει προκληθεί σε αυτό το σημείο ή από αυτό το σημείο της εγκατάστασης). Εκεί λοιπόν έρχεται ο αρμόδιος και ρωτάει τον ιδιοκτήτη: Ποιος τοποθέτησε αυτή την πρίζα (που δεν έχει γείωση) ή ποιος αφαίρεσε το ΔΔΡ από τον ηλεκτρικό πίνακα ή γιατί αυτή η νέα πρίζα τοποθετήθηκε με οριζόντια καλωδίωση σε τυφλό σημείο και δίχως προστασία, ή γιατί το ένα και γιατί το άλλο;

Εκεί λοιπόν θα δείτε ότι ο ιδιοκτήτης του ακινήτου θα έρθει σε πολύ δύσκολη θέση διότι θα πρέπει να αποδείξει ότι δεν το έκανε αυτός, αλλά ένας αδειούχος ηλεκτρολόγος εγκαταστάτης. Πως θα το αποδείξει αυτό; Μόνο με την προσκόμιση τιμολογίου και περιγραφή εργασιών επάνω στο τιμολόγιο πχ: Τοποθέτηση νέου ρευματοδότη στο σαλόνι, με καλώδιο ταδε. Αν οι εργασίες είναι εκτεταμένες, πρέπει να εκπονείται ΥΔΕ εκ νέου και φυσικά να συνοδεύεται με το αντίστοιχο τιμολόγιο.

Μόνο με τον παραπάνω τρόπο ένας ηλεκτρολόγος Υπογράφων ΥΔΕ, μπορεί να ‘’τη βγάλει καθαρή’’ από περιστατικά που μπορεί να προκληθούν σε μία ηλεκτρολογική εγκατάσταση.

Δε θα πλατειάσω αλλά το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και με υπόλοιπα επαγγέλματα πχ: Υδραυλικοί – Μηχανικοί – Αρχιτέκτονες κλπ. Έχουμε δει πάρα πολλές φορές, να καταρρέουν, σπίτια , γέφυρες, ή μικρότερης κλίμακας ζημιές και να ψάχνουμε τον υπαίτιο της ζημιάς.

Στην εποχή που ζούμε και η τεχνολογία είναι κυριολεκτικά στα χέρια μας, μία καλή καταγραφή, με φωτογραφίες – ακόμη και βίντεο – ηλεκτρονική καταχώρηση έργων – ακριβής περιγραφή σημείων - αποστάσεων και φυσικά αποδεικτικό εργασιών (τιμολόγιο με πλήρη περιγραφή), θα μας κάνει να κοιμόμαστε ήσυχοι!!

Η λεπτομερής αποτύπωση λοιπόν, είναι (κατ εμέ) το σημαντικότερο σε μια ΥΔΕ που υπογράφει ένας εγκαταστάτης και φυσικά τα υπόλοιπα της ΥΔΕ όπως σωστά υλικά και μετρήσεις. Δε μπορείς πχ: να έχεις δηλώσει στην ΥΔΕ καλώδιο σε κήπο ΝΥΥ και μετά από ένα ατύχημα, στον έλεγχο να βρεθεί ΝΥΑ !!! ή να έχεις δηλώσει γείωση 1,2Ω και να βρεθεί 134Ω …. Εκεί τα πράγματα …..θα ζορίσουν ελαφρώς για τον εγκαταστάτη…

Και ας περάσουμε στο…

Β) Στον Ιδιοκτήτη ή ένοικο μίας εγκατάστασης είτε είναι κτίριο είτε κατοικία.

Άπειρες φορές έχουμε έρθει σε επαφή με ιδιοκτήτες ή ενοίκους οι οποίοι λένε: Έλα μωρέ κόψε κάτι και φτιάχτο έτσι, ή να έχει κάποιον εργάτη ο οποίος τα κάνει όλα στην κυριολεξία, ή να ψωνίζει ο ίδιος το χειρότερο υλικό και να σου υποδεικνύει ο ιδιοκτήτης τι να κάνεις και πώς να το κάνεις. Άποψη μου ; Χαίρεται κύριε! Δε είναι εποχές που είμαστε για να ρισκάρουμε την αξιοπρέπεια μας, το κύρος μας, το επάγγελμά μας, για οτιδήποτε και για οποιονδήποτε.

Ας πάρουμε και την περίπτωση που κάποιος ένοικος ή ιδιοκτήτης εγκατάστασης χρειάζεται ηλεκτρολογικές εργασίες στο σπίτι του ή στο κτίριό του. Καλεί έναν άλλο ηλεκτρολόγο (για διάφορους λόγους) ο οποίος θα εκτελέσει ηλεκτρολογικές εργασίες και θα τιμολογήσει κανονικά τον πελάτη του. Μετά από κάποιο διάστημα συμβαίνει κάποιο ατύχημα στην ηλεκτρική εγκατάσταση που επιφέρει υλικές ζημιές ή ηλεκτροπληξία. Ποιος έχει την ευθύνη; Αν δεν έχει υπογράψει ΥΔΕ, οι αρμόδιοι θα καλέσουν τον ηλεκτρολόγο που είχε κάνει την τελευταία ΥΔΕ. Μόλις ελεγχθεί η αποτύπωση και οι νέες εργασίες δε φαίνονται, αυτομάτως αναζητούνται οι ευθύνες στον ιδιοκτήτη, ο οποίος θα υποδείξει τον τελευταίο ηλεκτρολόγο που τιμολόγησε εργασίες. Αν δεν αναγράφονται οι εργασίες και απλά αναφέρονται: Ηλεκτρολογικές εργασίες στην τάδε διεύθυνση, τότε ο μόνος υπεύθυνος (αν δε μπορέσει να αποδείξει ότι είναι ο ηλεκτρολόγος που τιμολόγησε) είναι ο ιδιοκτήτης της ηλεκτρικής εγκατάστασης ο οποίος θα υποστεί και τις συνέπειες

Όπως είπα και στην αρχή, υπάρχουν αρκετά παραδείγματα, που χρειάζονται σελίδες πολλές για να αναφερθούν όλα.

Δε θα αναφέρω άλλα, πιστεύω να έγινα κατανοητός ότι: Όσο καλύτερη καταγραφή ενός χώρου, στην υπογεγραμμένη ΥΔΕ, ώστε σε οποιοδήποτε περιστατικό, να μπορεί ο εγκαταστάτης να αποδείξει ποιος είναι ο υπεύθυνος του ατυχήματος, διότι κακά τα ψέματα, σε τέτοιες περιπτώσεις όλοι πέφτουν πάνω του. Με ένα καλό χαρτί στο χέρι του και φυσικά… όντως να έχει κάνει Έντιμη και Καλή εκτέλεση εργασιών ο Εγκαταστάτης ΔΕΝ έχει ευθύνες

ΣΗΜΕΙΩΣΗ! Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη εμπειρία σας

Περισσότερες πληροφορίες

Αποδοχή

1) Γενικοί όροι:

Α. Τα μηνύματα και τα άρθρα, εκφράζουν την άποψη των συντακτών τους και όχι την επίσημη θέση του ιστότοπου, εκτός εάν κάτι τέτοιο δηλώνεται ρητά από αρμόδιο μέλος της ομάδας διαχείρισης.

Β. Στο επάνω μέρος της ιστοσελίδας υπάρχει η αναζήτηση, η οποία περιέχει μια αρκετά μεγάλη βάση δεδομένων στον τομέα της ηλεκτρολογίας. Με γράμματα ή με μικρές λέξεις κλειδιά, θα βρείτε αυτό που αναζητάτε στον κλάδο της ηλεκτρολογίας.

Γ. Απαγορεύεται η αντιγραφή άρθρων χωρίς τη ρητή ή γραπτή μας συναίνεση. Για την πλήρη αναδημοσίευση άρθρου απαιτείται ρητή άδεια από το δημιουργό του, ή σε αυτόν που ανήκουν τα πνευματικά δικαιώματα. Για αντιγραφή άρθρων, παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας στο info@electricalnews.gr Στα άρθρα που θα επιτραπεί η αντιγραφή, να αναγράφετε στο κάτω μέρος την πηγή τουλάχιστον, με σύνδεσμο ο οποίος θα οδηγεί κατ ευθείαν στο σωστό άρθρο.

2) Γενικά για την ιστοσελίδα μας:

Η σελίδα αυτή δημιουργήθηκε με σκοπό να μαζέψει όσο περισσότερες πληροφορίες υπάρχουν στον κλάδο της ηλεκτρολογίας, να παρουσιάσει νέο υλικό ή εταιρείες κατασκευής ηλεκτρολογικού υλικού, εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, τεχνολογία στο κομμάτι των υπολογιστών και του software, να παρέχει γνώση και πληροφορία σε Ηλεκτρολόγους, Ηλεκτρονικούς, ανθρώπους που ασχολούνται είτε από χόμπι είτε επαγγελματικά με το Hardware, απλούς πολίτες που πολλές φορές τους δημιουργούνται απορίες πάνω σε πολλά από αυτά τα θέματα και θα ήθελαν κάποιες βασικές πληροφορίες ώστε να γνωρίζουν που θα απευθυνθούν και γενικότερα, ενημέρωση σε Ηλεκτρολογία - τεχνολογία - τεχνικά άρθρα.

Δεν υπάρχει ούτε μία πιθανότητα η σελίδα αυτή να δημοσιεύσει συνδικαλιστικό ή πολιτικό περιεχόμενο και γενικότερα περιεχόμενο που φέρνει σε αντιπαράθεση επαγγελματίες, απλούς αναγνώστες, εταιρείες κλπ.

Αφορά μόνο προώθηση ιδεών και γνώσεων για τον κλάδο της Ηλεκτρολογίας και της Τεχνολογίας.

Τα άρθρα έχουν κυρίως εκπαιδευτικό χαρακτήρα και είναι γραμμένα με τρόπο, όσο γίνεται πιο κατανοητό για όλους, είτε είναι επαγγελματίες είτε είναι απλοί αναγνώστες που τους ενδιαφέρει η θεματολογία μας.

Γνωρίζω ότι έχουμε ανοίξει πολλά κεφάλαια πχ: Ηλεκτρολογία -  τηλεπικοινωνίες - υπολογιστές - τεχνολογία -κινητά και πολλά ακόμη και αυτό καθιστά το έργο της σελίδας ακόμη πιο δύσκολο. Προσπαθούμε καθημερινά να εμπλουτίσουμε τη βάση δεδομένων μας με νέα άρθρα σε όσες περισσότερες κατηγορίες μπορούμε.

Ζητούμε την κατανόηση του κοινού, καθημερινά συνδυάζουμε τις προσωπικές μας δουλειές και την ενημέρωση της σελίδας ώστε να υπάρχει υλικό για όλα όσα προαναφέραμε, στη σοβαρότερη και εγκυρότερη μορφή που είναι εφικτό.

Πριν δημοσιευτεί κάποιο άρθρο, κοιτάμε να είναι όσο πιο εμπεριστατωμένο γίνεται και να μη δίνει λανθασμένες ή παραπλανητικές πληροφορίες.

3) Διαφημίσεις

Οποιοσδήποτε θελήσει ή επιθυμεί να διαφημιστεί σε αυτή τη σελίδα με τον τρόπο δημοσίευσης κάποιου άρθρου, θα πρέπει να μεριμνεί ώστε το άρθρο να έχει κυρίως εκπαιδευτικό χαρακτήρα πάνω σε αυτό που θα παρουσιάσει. Πχ: Αν είναι κατασκευαστής κάποιου υλικού, θα πρέπει να παρουσιάσει το υλικό αυτό με κάθε λεπτομέρεια καθώς και το τι ακριβώς κάνει  και κατόπιν αυτού, να παρουσιάσει με κάποιο link την εταιρεία του ή τη μάρκα του υλικού που αντιπροσωπεύει.

Για διαφήμιση, υπάρχουν τα banner σε όλες τις σελίδες και μπορούν να μπουν ακόμη και στα άρθρα διακριτικά banners τα οποία με τα αντίστοιχα links θα οδηγούν στην εκάστοτε εταιρεία.

Υπάρχει και η δυνατότητα παρουσίασης ακόμη και σε μορφή βιντεοσκόπησης της εταιρείας του, από ανθρώπους μας, οι οποίοι θα αναλάβουν τη βιντεοσκόπηση σε συνεργασία πάντα με υπεύθυνο της εταιρείας ο οποίος θα εξηγεί καθ όλη τη διάρκεια το κάθε τι που βλέπουμε στο βίντεο, ώστε να έχει και τη μορφή εκπαίδευσης αλλά και την καλύτερη διαφημιστική καμπάνια της κάθε εταιρείας.

Υπάρχει η δυνατότητα βιντεοσκόπησης ακόμη και με droners.

4) Forum (το Forum θα λειτουργήσει προσεχώς, κατασκευάζεται για την καλύτερη και ασφαλέστερη λειτουργία, του forum και των χρηστών)

Α. Τα μέλη οφείλουν να συμμετέχουν με ευπρέπεια και κατά τρόπο που σέβεται την ισχύουσα νομοθεσία, τα υπόλοιπα μέλη και την ομαλή λειτουργία του ιστότοπου, κατά την κρίση της ομάδας διαχείρισης, προκειμένου να διατηρούν το δικαίωμα της συμμετοχής στον ιστότοπο. Ιδιαίτερα, τα μέλη οφείλουν:

 • Να αξιοποιούν την αναζήτηση του ιστότοπου ώστε να αποφεύγεται η άσκοπη επανάληψη.
 • Να εκφράζονται σαφώς, ευπρεπώς και ευανάγνωστα και να δίνουν περιγραφικούς τίτλους στα θέματα.
 • Να σέβονται τους συνομιλητές τους, ιδίως όταν διαφωνούν με τις απόψεις τους, έχοντας υπ’ όψιν τους ότι είναι θεμιτή η κριτική στις ιδέες και απόψεις αλλά όχι σε όσους τις εκφέρουν, αποφεύγοντας εκφράσεις που θίγουν τον σεξουαλικό προσανατολισμό ή τις πολιτικές ή αθλητικές ή προσωπικές ή άλλες προτιμήσεις του κάθε μέλους.
 • Να χρησιμοποιούν την ελληνική γλώσσα στην ελληνική γραφή και να χρησιμοποιούν λατινικούς χαρακτήρες στην ξένη ορολογία. Η χρήση άλλων γλωσσών επιτρέπεται στο ατομικό προφίλ και την υπογραφή των μελών αλλά και σε μηνύματα, κατά την κρίση της ομάδας διαχείρισης.
 • Να παραμένουν εντός της θεματολογίας της ιστοσελίδας, των ενοτήτων και των επί μέρους θεμάτων, να μην δημοσιεύουν αμιγώς πολιτικά μηνύματα ούτε να συμμετέχουν σε πολιτικές ή κομματικές συζητήσεις και αντιπαραθέσεις.
 • Να τεκμηριώνουν κατά το δυνατόν τις απόψεις τους. Όταν, στα πλαίσια ενημερωτικού χαρακτήρα, είναι αναγκαία η παράθεση περικοπών κειμένου ή λοιπού υλικού δημοσιευμένου σε άλλα μέσα (περιοδικά, εφημερίδες, βιβλία, ιστοσελίδες κλπ) θα πρέπει να γίνεται ρητή μνεία του μέσου όπου δημοσιεύθηκε αρχικά το υλικό που αναπαράγεται ή του δημιουργού του.
 • Έχοντας υπ’ όψιν τους ότι ο παρών ιστότοπος είναι προσβάσιμος σε μέλη ανεξαρτήτου ηλικίας, να ΜΗΝ δημοσιεύουν θέματα με σεξουαλικό περιεχόμενο ούτε συνδέσμους (links) ή παραπομπές σε ιστοσελίδες με σεξουαλικό περιεχόμενο.
 • Σε περίπτωση δημοσίευσης πλέον του ενός (1) αρχείου πολυμέσων (video, ήχος, φωτογραφία) ανά μήνυμα, να κάνουν χρήση της λειτουργίας SPOILER σε αναλογία "ένα spoiler ανά αρχείο", έχοντας υπ’ όψιν τους ότι μόνη η χρήση φωτογραφιών ή βίντεο ως απάντηση σε μία συζήτηση δεν είναι επιτρεπτή, κατά την κρίση της ομάδας διαχείρισης. Επιπλέον να μην χρησιμοποιούν τη λειτουργία αυτόματης αναπαραγωγής (autoplay) στα video που ενσωματώνουν στα μηνύματά τους.
 • Να διατηρούν μόνο έναν λογαριασμό και να δηλώνουν έγκυρη διεύθυνση ηλεκτρονικής αλληλογραφίας, η οποία θα χρησιμοποιείται μόνο για ζητήματα σχετικά με τη λειτουργία του ιστότοπου και δε θα κοινοποιείται σε τρίτους χωρίς τη ρητή συναίνεση του μέλους.
 • Να μη δημοσιεύουν το ίδιο θέμα ή μήνυμα περισσότερες από μία φορές και να μη διατηρούν θέματα στην επιφάνεια με συνεχή δημοσίευση μηνυμάτων [bumping]. Επιπλέον, να μη δημοσιεύουν νέο μήνυμα σε θέμα η συζήτηση του οποίου έχει σταματήσει πλέον του τριμήνου, εκτός εάν το νέο μήνυμα προσφέρει νέες και ουσιώδεις πληροφορίες για το υπό συζήτηση θέμα, κατά την κρίση της ομάδας διαχείρισης.
 • Να μη συμμετέχουν στον ιστότοπο με σκοπό τη διαφήμιση εμπορικών προϊόντων ή υπηρεσιών και να μην δημοσιεύουν τα λεγόμενα referral links προς οποιαδήποτε ιστοσελίδα ή υπηρεσία.
 • Να μην αναζητούν και να μη δημοσιεύουν συνδέσμους ή πληροφορίες για την απόκτηση, με οποιονδήποτε τρόπο, παράνομων αντιγράφων υλικού που προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικής ιδιοκτησίας.
 • Εφόσον διατηρούν υπογραφή, αυτή να είναι διακριτική, να μην υπερβαίνει συνολικά σε διαστάσεις είτε μία (1) εικόνα μεγέθους 400x90 και 50 Kilobytes είτε τις πέντε (5) γραμμές κειμένου (μεγέθους γραμματοσειράς 14) και να μη διαφημίζει εμπορικά προϊόντα ή εμπορικές υπηρεσίες. Το μέγιστο όριο των avatars είναι 90x90 με ανώτατο επιτρεπόμενο μέγεθος τα 50Kb. Η ομάδα διαχείρισης του ιστότοπου δικαιούται να αφαιρέσει υπογραφές και avatars τα οποία κρίνει μη επιτρεπτά ή προσβλητικά ή αντίθετα με τους παρόντες Όρους Χρήσης.

Β. Επαφίεται στην κρίση της ομάδας διαχείρισης αν θα παραμένουν ενεργά θέματα ή μηνύματα, η θεματολογία των οποίων, έχει αποδειχθεί εμπειρικά, ότι οδηγεί σε αντιπαραθέσεις, αντεγκλήσεις ή συζητήσεις και μηνύματα αμφίβολης αξίας, χρησιμότητας και κοσμιότητας. Επιπλέον, οποιοδήποτε μήνυμα παραβιάζει τους παρόντες Όρους Χρήσης ή δεν ταιριάζει, κατά την κρίση της ομάδας διαχείρισης, με το ύφος και το περιεχόμενο του ιστότοπου, θα κλειδώνεται ή θα διαγράφεται κατά περίπτωση. Ο δε συγγραφέας του θα υπόκειται, κατά την κρίση της ομάδας διαχείρισης, σε προσωρινή ή μόνιμη διακοπή της εισόδου του στον ιστότοπο (ban).

Δ. Τα μέλη συμφωνούν ότι ο λογαριασμός τους στον παρόντα ιστότοπο είναι δυνατόν να χρησιμοποιείται για την είσοδο και λειτουργία όλων των υπηρεσιών που προσφέρονται ή θα προσφερθούν στο μέλλον από το electricalnews.gr

Ε. Τα μέλη οφείλουν να αποδέχονται την τελική κρίση των συντονιστών για θέματα σχετικά με τη διαχείριση του ιστότοπου. Δεν επιτρέπεται η προσπάθεια άσκησης συντονιστικών καθηκόντων, έστω και εμμέσως. Απορίες και σχόλια σχετικά με την εφαρμογή των παρόντων Όρων Χρήσης δεν επιτρέπεται να διατυπώνονται δημόσια αλλά με προσωπικό μήνυμα προς τον αρμόδιο συντονιστή ή συντονίστρια ή τον διαχειριστή.

ΣΤ. Η παράβαση των παρόντων όρων καθώς και η προσπάθεια παράκαμψής τους με οποιονδήποτε τρόπο, επιφέρει τη λήψη μέτρων, περιλαμβανομένου του μόνιμου αποκλεισμού από τον ιστότοπο (ban), κατά την κρίση των συντονιστών.

Σημείωση πνευματικής ιδιοκτησίας: Η αναπαραγωγή των μηνυμάτων που δημοσιεύονται στο electricalnews.gr χωρίς άδεια απαγορεύεται. Τα πνευματικά δικαιώματα του πρωτότυπου περιεχομένου των μηνυμάτων ανήκουν στους συντάκτες τους, εκτός από τη δημοσιευμένη στον ιστότοπο υπόσταση των μηνυμάτων, την οποία παραχωρούν χωρίς αντάλλαγμα και ανέκκλητα στο electricalnews.gr

Σας ευχόμαστε καλή περιήγηση και διαμονή στην ιστοσελίδα μας και ελπίζουμε να σας φανεί χρήσιμη.

Με εκτίμηση

Θέματα κλάδου Ηλεκτρολογίας

Το video της εβδομάδας