• 28 Μαρτίου 2017
 • 23233

ΥΔΕ (Υπεύθυνη Δήλωση Εγκαταστάτη) (Πιστοποιητικό)

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)

''Έκδοση ΥΔΕ (Υπεύθυνης Δήλωσης Εγκαταστάτη)''

''Αναδημοσιεύω λόγω μερικού φρεσκαρίσματος''

Νέα ονομασία από 01/11/2011: ΥΔΕ (Υπεύθυνη Δήλωση Εγκαταστάτη)

Παλαιότερες ορθές ονομασίες: Πιστοποιητικό Ηλεκτρικής Εγκατάστασης - Πιστοποιητικό Ηλεκτρολόγου

Άθλιες ονομασίες: Πιστοποιητικό ΔΕΗ

 

Προς Ηλεκτρολόγους:

Τεράστια προσοχή από Ηλεκτρολόγους, είτε είναι κατώτερων σχολών, είτε είναι απο ΑΕΙ κλπ, όσο αφορά την υπογραφή που βάζουνε. Οι απαιτήσεις πλέον είναι μεγάλες σε μία ηλεκτρική εγκατάσταση και η ασφάλεια από ηλεκτροπληξία είναι το σημαντικότερο σε μία ηλεκτρική εγκατάσταση, είτε είναι σε κατοικία είτε σε βιομηχανία. Πρέπει να πληρούνται όλες οι προδιαγραφές του ΕΛΟΤ, όχι γιατί έτσι το λέει ο ΕΛΟΤ, αλλά μετά απο πολλές δεκαετίες μετρήσεων και βελτιώσεων των υλικών και εργαλέιων πάνω στο επάγγελμα του ηλεκτρολόγου και μεγαλύτερη βάση στον ανθρώπινο παράγοντα (ασφάλεια απο ηλεκτροπληξία) γράφτηκε ο περιβόητος ΕΛΟΤ. Οπότε εμείς πρέπει να εκτελούμε τη δουλειά μας πάντα βάση προτύπων, διότι υπάρχει και η περίπτωση ατυχήματος απο ηλεκτροπληξία κάποιου ανθρώπου. Ειδικά τότε, τα πράγματα για αυτόν που υπογράφει, εαν δεν έχει τηρήσει τα πρότυπα, θα είναι πολύ δύσκολα !!

Στον παρακάτω διαδικτυακό σύνδεσμο δείτε συγκεντρωμένα, πρόσφατα περιστατικά ηλεκτροπληξίας στη Χώρα μας, καθώς και τις συνέπειες που θα αντιμετωπίσει ο υπογράφων την ΥΔΕ: ΗΛΕΚΤΡΟΠΛΗΞΙΑ

Θα ξεκινήσω με ορισμένους χρήσιμους συνδέσμους, με εργαλεία και άρθρα, τα οποία ειναι ειδικά για Ηλεκτρολόγους, ώστε μία ΥΔΕ να γίνεται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και με βάση τον ΕΛΟΤ:

Χρήσιμοι συνδέσμοι:

  1) Βοηθός ΥΔΕ (Του Κου Γιώργου Σαρρή) Πολύ χρήσιμος ''ΒΟΗΘΟΣ'' σε μορφή PDF για τη συμπλήρωση της ΥΔΕ

  2) Επανέλεγχος Ηλεκτρικής εγκατάστασης

  3) Ρελέ Διαρροής - RCD ή ΔΔΡ

  4) Οδηγίες για τον έλεγχο ηλεκτρικών εγκαταστάσεων (Α)

  5) Οδηγίες για τον έλεγχο ηλεκτρικών εγκαταστάσεων (Β)

  6) Γείωση

  7) Πρόγραμμα για την Έκδοση ΥΔΕ

Εδώ μπορείτε να βρείτε και να εκτυπώσετε:

Α) Υπεύθυνη Δήλωση

Β) Έκθεση Παράδοσης

Γ) Πρωτόκολλο Ελέγχου κατά ΕΛΟΤ HD 384

Δ) Πρωτόκολλο Ελέγχου κατά ΚΕΗΕ

Όταν χρειαστούμε λοιπόν, ΥΔΕ, η διαδικασία έχει ως εξής, θα την περιγράψουμε σε πολύ απλή γλώσσα να είναι κατανοητή απο τον καθένα:

Α) Βρίσκουμε έναν ηλεκτρολόγο, με τον οποίο κανονίζουμε να έρθει στο σπιτι μας, στο γραφείο μας ή το κατάστημά μας.

Β) Ο ηλεκτρολόγος, πρέπει να ανοίξει τον ηλεκτρικό πίνακα ώστε να μπορέσει να πάρει τις μετρήσεις της ηλεκτρικής εγκατάστασης.

YDE 2
Γ) Ο Ηλεκτρολόγος μία μια, πρέπει να μετρήσει όλες οι γραμμές της ηλεκτρικής μας εγκατάστασης, με ειδικό όργανο.

Δ) Αν δεν έχετε, είναι πλέον υποχρεωτική η εγκατάσταση ρελέ διαρροής στον ηλεκτρικό πίνακα, το οποίο πρέπει και αυτό να μετρηθεί. Επίσης, κάθε ''κακό'' σημείο που θα επισημανθεί από τον Ηλεκτρολόγο, πρέπει να αποκατασταθεί και οι μετρήσεις εντός προβλεπόμενου χρονικού ορίου να επαναληφθούν.

βλ. Εικόνες για ''οικιακό'' ρελέ διαρροής, τριφασικό και μονοφασικό:

rl9

Ε) Ο Ηλεκτρολόγος, πρέπει να κάνει μέτρηση της γείωσης (το πιό βασικό! Αν δεν υπάρχει γείωση στην εγκατάσταση, αρκετά συχνό φαινόμενο σε παλιές εγκαταστάσεις, ο κίνδυνος ηλεκτροπληξίας είναι σχεδόν βέβαιος)

Ζ) Ο Ηλεκτρολόγος, αν δεν έχετε κάτοψη απο μηχανικό ή σε μορφή PDF σε αρχείο στον υπολογιστή σας, πρέπει να φτιάξει εκείνη την ώρα μία κάτοψη του οικήματος, πρόχειρα σε μια κόλλα χαρτί και κατόπιν στο γραφείο του να τη φτιάξει ηλεκτρονικά με το κατάλληλο πρόγραμμα. (θα δείτε παρακάτω)

   βλ. εικόνα τυχαίας κάτοψης:

Κάτοψη κατοικίας

Η) Ο Ηλεκτρολόγος, παίρνει τις κατόψεις και τις μετρήσεις, μεταβαίνει στο γραφείο του και αποτυπώνει στην υπεύθυνη δήλωση, πρωτόκολλο ελέγχου, έκθεση παράδοσης και στα σχέδια, ότι αποτελέσματα πήρε απο το οίκημά σας. Η χειρόγραφα ή σε ειδικό πρόγραμμα, πλέον, μηχανογραφημένα... Το PanelCAD για Εγκαταστάτες και το  caddy electrical  είναι τα προγράμματα, που κάθε ηλεκτρολόγος, πρέπει να χρησιμοποιεί! Έναν πολύ χρήσιμο οδηγό για την παραγωγή της ΥΔΕ θα βρείτε εδώ: Βοηθός ΥΔΕ

yde5
Θ) Ο Ηλεκτρολόγος, κατόπιν όλων των παραπάνω ενεργειών πάει στο σωματείο που ανήκει, ώστε να θεωρήσει την ΥΔΕ.

 Ι)  Ο Ηλεκτρολόγος, σας κλείνει ραντεβού να σας παραδώσει την ΥΔΕ. Ο πελάτης ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ μας υπογράφει στις σελίδες ότι: Όλα όσα αναγράφει στην ΥΔΕ ο ηλεκτρολόγος για την κατάσταση της ηλεκτρικής μας εγκατάστασης, είναι σωστά και αληθή.


Κατόπιν όλων των παραπάνω και με την απόλυτη εμπιστοσύνη που έχουμε στον ηλεκτρολόγο μας, μεταβαίνουμε στη ΔΕΗ για τις διαδικασίες επαύξησης ρεύματος - νέας παροχής - αλλαγής ονόματος κλπ.

yde4 

Ερωτήσεις:

Πόσο κοστίζει η έκδοση ΥΔΕ;

1) Προς Ηλεκτρολόγους: Κάντε τη δώρο, απλά να μετράτε την εγκατάσταση και ειδικά τη γείωση και το ρελέ διαρροής.

2) Προς καταναλωτή (πελάτη): Να απαιτείτε από τον ηλεκτρολόγο που θα αναλάβει, να προβαίνει σε μετρήσεις, ειδικά του ρελέ και της γείωσής σας. Σεβαστείτε τη ζωή των παιδιών σας και μετά τη δική σας. Είναι το σημαντικότερο να έχετε μετρήσεις και παρατηρήσεις (αν είναι εκτός προδιαγραφών κάποια σημέια) ώστε να κάνετε όποιες διορθώσεις χρειάζεται. Εμπιστευτείτε τον ηλεκτρολόγο που θα έρθει με το ειδικό όργανο στο σπίτι σας και τίποτε άλλο. Όσο για την τιμή.....θα τα βρείτε μαζί του.

Κάθε πότε απαιτείται έκδοση ΥΔΕ (πιστοποιητικό ηλεκτρικής εγκατάστασης);

1 Κατοικίες (αλλαγή ονόματος λογαριασμού) πρέπει να επανελέγχονται τουλάχιστον κάθε 14 χρόνια.

2 Κλειστοί επαγγελματικοί χώροι που δεν έχουν εύφλεκτα υλικά πρέπει να επανελέγχονται τουλάχιστον κάθε 7 χρόνια.

3 Κλειστοί επαγγελματικοί χώροι με εύφλεκτα υλικά πρέπει να επανελέγχονται τουλάχιστον κάθε 2 χρόνια.

4 Χώροι ψυχαγωγίας και συνάθροισης κοινού πρέπει να επανελέγχονται τουλάχιστον κάθε 1 χρόνο.

5 Επαγγελματικές εγκαταστάσεις στην ύπαιθρο (μαρίνες, πισίνες, κάμπινγκ) πρέπει να επανελέγχονται τουλάχιστον κάθε ένα χρόνο και σε περίπτωση διακοπής της ηλεκτροδότησης τους, πριν από την επανασύνδεση.

Αναλυτικά για κάθε χώρο που ενδιαφέρεστε, πχ Εργοστάσιο, κτίριο, καφετέρια, τράπεζα, περίπτερο, εστιατόριο, παιδικές χαρές κλπ μπορείτε να δείτε εδώ:  Κατηγορίες χώρων Επανελέγχου ΕΗΕ

Σε ποιές περιπτώσεις απαιτείται έκδοση ΥΔΕ;

1 Όταν ο πελάτης ζητήσει αλλαγή ονόματος στο λογαριασμό της Δ.Ε.Η και έχει λήξει η ΥΔΕ

2 Όταν ο πελάτης ζητήσει επανασύνδεση και έχει λήξει η ΥΔΕ

3 Για ηλεκτροδότηση εργοταξιακής παροχής. (ΕΡΓΟΤΑΞΙΑΚΗ ΠΑΡΟΧΗ)

4 Μετά την αποπεράτωση της κατασκευής κάθε ηλεκτρικής εγκατάστασης και πριν να τεθεί σε λειτουργία από τον χρήστη, για να διαπιστωθεί ότι έχουν τηρηθεί οι απαιτήσεις του Προτύπου ΕΛΟΤ ΗD 384 αλλά και της ισχύουσας Νομοθεσίας. (ΝΕΑ ΠΑΡΟΧΗ)

5 Μετά από την αποπεράτωση των σχετικών εργασιών και πριν να τεθεί σε λειτουργία η επέκταση ή το τροποποιημένο τμήμα της εγκατάστασης

Από τι έγγραφα αποτελείται η ΥΔΕ;

Συνοπτικά λοιπόν, η Νέα ΥΔΕ αποτελείται απο τα παρακάτω:

1 Υπεύθυνη Δήλωση Αδειούχου Ηλεκτρολόγου Εγκαταστάτη.

2 Έκθεση Παράδοσης Ηλεκτρικής Εγκατάστασης.

3 Πρωτόκολλο Ελέγχου Ηλεκτρικής Εγκατάστασης κατά ΕΛΟΤ HD 384.

4 Πρωτόκολλο Ελέγχου Ηλεκτρικής Εγκατάστασης κατά ΚΕΗΕ (εάν είναι παλιά εγκατάσταση πριν τον Μάρτιο του 2006 ή εάν σε μια εγκατάσταση συνυπάρχουν και τα δύο πρότυπα).

5 Σχέδιο μονογραμμικό του ηλεκτρικού πίνακα της εγκατάστασης.

6 Κάτοψη με την όδευση των ηλεκτρικών γραμμών της εγκατάστασης και τις θέσεις των διακοπτών, φωτιστικών, πριζών, φωτιστικών ασφαλείας, κινητήρων, πινάκων, θερμοστατών κλπ.

 

Το παρακάτω είναι ένα απο τα όργανα που χρησημοποιούνται για τις μετρήσεις της Ηλεκτρικής μας εγκατάστασης:

Metrel Eurotest XA

Jmetrel

 Χρήσιμοι συνδέσμοι:

  1) Βοηθός ΥΔΕ (Του Κου Γιώργου Σαρρή) Πολύ χρήσιμος ''ΒΟΗΘΟΣ'' σε μορφή PDF για τη συμπλήρωση της ΥΔΕ

  2) Επανέλεγχος Ηλεκτρικής εγκατάστασης

  3) Ρελέ Διαρροής - RCD ή ΔΔΡ

  4) Οδηγίες για τον έλεγχο ηλεκτρικών εγκαταστάσεων (Α)

  5) Οδηγίες για τον έλεγχο ηλεκτρικών εγκαταστάσεων (Β)

  6) Γείωση

  7) Πρόγραμμα για την Έκδοση ΥΔΕ

Έκκληση προς όλους τους καταναλωτές...Να απαιτείτε από τον Ηλεκτρολόγο σας, να έρθει στο χώρο σας και να μετράει την εγκατάστασή σας. Ειδικά, να του τονίζετε να σας μετράει τη γέιωση και το ρελέ διαρροής. Αυτή η συμβουλή ειδικά για όσους ψάχνετε ΥΔΕ, στο google ή στη ΔΕΗ έξω απ τα γραφεία της. Σκεφτείτε την προσωπική σας ασφάλεια από ηλεκτροπληξία αλλά κυρίως των παιδιών σας.

Ευχαριστούμε που διαβάσατε το άρθρο μας

ΣΗΜΕΙΩΣΗ! Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη εμπειρία σας

Περισσότερες πληροφορίες

Αποδοχή

1) Γενικοί όροι:

Α. Τα μηνύματα και τα άρθρα, εκφράζουν την άποψη των συντακτών τους και όχι την επίσημη θέση του ιστότοπου, εκτός εάν κάτι τέτοιο δηλώνεται ρητά από αρμόδιο μέλος της ομάδας διαχείρισης.

Β. Στο επάνω μέρος της ιστοσελίδας υπάρχει η αναζήτηση, η οποία περιέχει μια αρκετά μεγάλη βάση δεδομένων στον τομέα της ηλεκτρολογίας. Με γράμματα ή με μικρές λέξεις κλειδιά, θα βρείτε αυτό που αναζητάτε στον κλάδο της ηλεκτρολογίας.

Γ. Απαγορεύεται η αντιγραφή άρθρων χωρίς τη ρητή ή γραπτή μας συναίνεση. Για την πλήρη αναδημοσίευση άρθρου απαιτείται ρητή άδεια από το δημιουργό του, ή σε αυτόν που ανήκουν τα πνευματικά δικαιώματα. Για αντιγραφή άρθρων, παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας στο info@electricalnews.gr Στα άρθρα που θα επιτραπεί η αντιγραφή, να αναγράφετε στο κάτω μέρος την πηγή τουλάχιστον, με σύνδεσμο ο οποίος θα οδηγεί κατ ευθείαν στο σωστό άρθρο.

2) Γενικά για την ιστοσελίδα μας:

Η σελίδα αυτή δημιουργήθηκε με σκοπό να μαζέψει όσο περισσότερες πληροφορίες υπάρχουν στον κλάδο της ηλεκτρολογίας, να παρουσιάσει νέο υλικό ή εταιρείες κατασκευής ηλεκτρολογικού υλικού, εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, τεχνολογία στο κομμάτι των υπολογιστών και του software, να παρέχει γνώση και πληροφορία σε Ηλεκτρολόγους, Ηλεκτρονικούς, ανθρώπους που ασχολούνται είτε από χόμπι είτε επαγγελματικά με το Hardware, απλούς πολίτες που πολλές φορές τους δημιουργούνται απορίες πάνω σε πολλά από αυτά τα θέματα και θα ήθελαν κάποιες βασικές πληροφορίες ώστε να γνωρίζουν που θα απευθυνθούν και γενικότερα, ενημέρωση σε Ηλεκτρολογία - τεχνολογία - τεχνικά άρθρα.

Δεν υπάρχει ούτε μία πιθανότητα η σελίδα αυτή να δημοσιεύσει συνδικαλιστικό ή πολιτικό περιεχόμενο και γενικότερα περιεχόμενο που φέρνει σε αντιπαράθεση επαγγελματίες, απλούς αναγνώστες, εταιρείες κλπ.

Αφορά μόνο προώθηση ιδεών και γνώσεων για τον κλάδο της Ηλεκτρολογίας και της Τεχνολογίας.

Τα άρθρα έχουν κυρίως εκπαιδευτικό χαρακτήρα και είναι γραμμένα με τρόπο, όσο γίνεται πιο κατανοητό για όλους, είτε είναι επαγγελματίες είτε είναι απλοί αναγνώστες που τους ενδιαφέρει η θεματολογία μας.

Γνωρίζω ότι έχουμε ανοίξει πολλά κεφάλαια πχ: Ηλεκτρολογία -  τηλεπικοινωνίες - υπολογιστές - τεχνολογία -κινητά και πολλά ακόμη και αυτό καθιστά το έργο της σελίδας ακόμη πιο δύσκολο. Προσπαθούμε καθημερινά να εμπλουτίσουμε τη βάση δεδομένων μας με νέα άρθρα σε όσες περισσότερες κατηγορίες μπορούμε.

Ζητούμε την κατανόηση του κοινού, καθημερινά συνδυάζουμε τις προσωπικές μας δουλειές και την ενημέρωση της σελίδας ώστε να υπάρχει υλικό για όλα όσα προαναφέραμε, στη σοβαρότερη και εγκυρότερη μορφή που είναι εφικτό.

Πριν δημοσιευτεί κάποιο άρθρο, κοιτάμε να είναι όσο πιο εμπεριστατωμένο γίνεται και να μη δίνει λανθασμένες ή παραπλανητικές πληροφορίες.

3) Διαφημίσεις

Οποιοσδήποτε θελήσει ή επιθυμεί να διαφημιστεί σε αυτή τη σελίδα με τον τρόπο δημοσίευσης κάποιου άρθρου, θα πρέπει να μεριμνεί ώστε το άρθρο να έχει κυρίως εκπαιδευτικό χαρακτήρα πάνω σε αυτό που θα παρουσιάσει. Πχ: Αν είναι κατασκευαστής κάποιου υλικού, θα πρέπει να παρουσιάσει το υλικό αυτό με κάθε λεπτομέρεια καθώς και το τι ακριβώς κάνει  και κατόπιν αυτού, να παρουσιάσει με κάποιο link την εταιρεία του ή τη μάρκα του υλικού που αντιπροσωπεύει.

Για διαφήμιση, υπάρχουν τα banner σε όλες τις σελίδες και μπορούν να μπουν ακόμη και στα άρθρα διακριτικά banners τα οποία με τα αντίστοιχα links θα οδηγούν στην εκάστοτε εταιρεία.

Υπάρχει και η δυνατότητα παρουσίασης ακόμη και σε μορφή βιντεοσκόπησης της εταιρείας του, από ανθρώπους μας, οι οποίοι θα αναλάβουν τη βιντεοσκόπηση σε συνεργασία πάντα με υπεύθυνο της εταιρείας ο οποίος θα εξηγεί καθ όλη τη διάρκεια το κάθε τι που βλέπουμε στο βίντεο, ώστε να έχει και τη μορφή εκπαίδευσης αλλά και την καλύτερη διαφημιστική καμπάνια της κάθε εταιρείας.

Υπάρχει η δυνατότητα βιντεοσκόπησης ακόμη και με droners.

4) Forum (το Forum θα λειτουργήσει προσεχώς, κατασκευάζεται για την καλύτερη και ασφαλέστερη λειτουργία, του forum και των χρηστών)

Α. Τα μέλη οφείλουν να συμμετέχουν με ευπρέπεια και κατά τρόπο που σέβεται την ισχύουσα νομοθεσία, τα υπόλοιπα μέλη και την ομαλή λειτουργία του ιστότοπου, κατά την κρίση της ομάδας διαχείρισης, προκειμένου να διατηρούν το δικαίωμα της συμμετοχής στον ιστότοπο. Ιδιαίτερα, τα μέλη οφείλουν:

 • Να αξιοποιούν την αναζήτηση του ιστότοπου ώστε να αποφεύγεται η άσκοπη επανάληψη.
 • Να εκφράζονται σαφώς, ευπρεπώς και ευανάγνωστα και να δίνουν περιγραφικούς τίτλους στα θέματα.
 • Να σέβονται τους συνομιλητές τους, ιδίως όταν διαφωνούν με τις απόψεις τους, έχοντας υπ’ όψιν τους ότι είναι θεμιτή η κριτική στις ιδέες και απόψεις αλλά όχι σε όσους τις εκφέρουν, αποφεύγοντας εκφράσεις που θίγουν τον σεξουαλικό προσανατολισμό ή τις πολιτικές ή αθλητικές ή προσωπικές ή άλλες προτιμήσεις του κάθε μέλους.
 • Να χρησιμοποιούν την ελληνική γλώσσα στην ελληνική γραφή και να χρησιμοποιούν λατινικούς χαρακτήρες στην ξένη ορολογία. Η χρήση άλλων γλωσσών επιτρέπεται στο ατομικό προφίλ και την υπογραφή των μελών αλλά και σε μηνύματα, κατά την κρίση της ομάδας διαχείρισης.
 • Να παραμένουν εντός της θεματολογίας της ιστοσελίδας, των ενοτήτων και των επί μέρους θεμάτων, να μην δημοσιεύουν αμιγώς πολιτικά μηνύματα ούτε να συμμετέχουν σε πολιτικές ή κομματικές συζητήσεις και αντιπαραθέσεις.
 • Να τεκμηριώνουν κατά το δυνατόν τις απόψεις τους. Όταν, στα πλαίσια ενημερωτικού χαρακτήρα, είναι αναγκαία η παράθεση περικοπών κειμένου ή λοιπού υλικού δημοσιευμένου σε άλλα μέσα (περιοδικά, εφημερίδες, βιβλία, ιστοσελίδες κλπ) θα πρέπει να γίνεται ρητή μνεία του μέσου όπου δημοσιεύθηκε αρχικά το υλικό που αναπαράγεται ή του δημιουργού του.
 • Έχοντας υπ’ όψιν τους ότι ο παρών ιστότοπος είναι προσβάσιμος σε μέλη ανεξαρτήτου ηλικίας, να ΜΗΝ δημοσιεύουν θέματα με σεξουαλικό περιεχόμενο ούτε συνδέσμους (links) ή παραπομπές σε ιστοσελίδες με σεξουαλικό περιεχόμενο.
 • Σε περίπτωση δημοσίευσης πλέον του ενός (1) αρχείου πολυμέσων (video, ήχος, φωτογραφία) ανά μήνυμα, να κάνουν χρήση της λειτουργίας SPOILER σε αναλογία "ένα spoiler ανά αρχείο", έχοντας υπ’ όψιν τους ότι μόνη η χρήση φωτογραφιών ή βίντεο ως απάντηση σε μία συζήτηση δεν είναι επιτρεπτή, κατά την κρίση της ομάδας διαχείρισης. Επιπλέον να μην χρησιμοποιούν τη λειτουργία αυτόματης αναπαραγωγής (autoplay) στα video που ενσωματώνουν στα μηνύματά τους.
 • Να διατηρούν μόνο έναν λογαριασμό και να δηλώνουν έγκυρη διεύθυνση ηλεκτρονικής αλληλογραφίας, η οποία θα χρησιμοποιείται μόνο για ζητήματα σχετικά με τη λειτουργία του ιστότοπου και δε θα κοινοποιείται σε τρίτους χωρίς τη ρητή συναίνεση του μέλους.
 • Να μη δημοσιεύουν το ίδιο θέμα ή μήνυμα περισσότερες από μία φορές και να μη διατηρούν θέματα στην επιφάνεια με συνεχή δημοσίευση μηνυμάτων [bumping]. Επιπλέον, να μη δημοσιεύουν νέο μήνυμα σε θέμα η συζήτηση του οποίου έχει σταματήσει πλέον του τριμήνου, εκτός εάν το νέο μήνυμα προσφέρει νέες και ουσιώδεις πληροφορίες για το υπό συζήτηση θέμα, κατά την κρίση της ομάδας διαχείρισης.
 • Να μη συμμετέχουν στον ιστότοπο με σκοπό τη διαφήμιση εμπορικών προϊόντων ή υπηρεσιών και να μην δημοσιεύουν τα λεγόμενα referral links προς οποιαδήποτε ιστοσελίδα ή υπηρεσία.
 • Να μην αναζητούν και να μη δημοσιεύουν συνδέσμους ή πληροφορίες για την απόκτηση, με οποιονδήποτε τρόπο, παράνομων αντιγράφων υλικού που προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικής ιδιοκτησίας.
 • Εφόσον διατηρούν υπογραφή, αυτή να είναι διακριτική, να μην υπερβαίνει συνολικά σε διαστάσεις είτε μία (1) εικόνα μεγέθους 400x90 και 50 Kilobytes είτε τις πέντε (5) γραμμές κειμένου (μεγέθους γραμματοσειράς 14) και να μη διαφημίζει εμπορικά προϊόντα ή εμπορικές υπηρεσίες. Το μέγιστο όριο των avatars είναι 90x90 με ανώτατο επιτρεπόμενο μέγεθος τα 50Kb. Η ομάδα διαχείρισης του ιστότοπου δικαιούται να αφαιρέσει υπογραφές και avatars τα οποία κρίνει μη επιτρεπτά ή προσβλητικά ή αντίθετα με τους παρόντες Όρους Χρήσης.

Β. Επαφίεται στην κρίση της ομάδας διαχείρισης αν θα παραμένουν ενεργά θέματα ή μηνύματα, η θεματολογία των οποίων, έχει αποδειχθεί εμπειρικά, ότι οδηγεί σε αντιπαραθέσεις, αντεγκλήσεις ή συζητήσεις και μηνύματα αμφίβολης αξίας, χρησιμότητας και κοσμιότητας. Επιπλέον, οποιοδήποτε μήνυμα παραβιάζει τους παρόντες Όρους Χρήσης ή δεν ταιριάζει, κατά την κρίση της ομάδας διαχείρισης, με το ύφος και το περιεχόμενο του ιστότοπου, θα κλειδώνεται ή θα διαγράφεται κατά περίπτωση. Ο δε συγγραφέας του θα υπόκειται, κατά την κρίση της ομάδας διαχείρισης, σε προσωρινή ή μόνιμη διακοπή της εισόδου του στον ιστότοπο (ban).

Δ. Τα μέλη συμφωνούν ότι ο λογαριασμός τους στον παρόντα ιστότοπο είναι δυνατόν να χρησιμοποιείται για την είσοδο και λειτουργία όλων των υπηρεσιών που προσφέρονται ή θα προσφερθούν στο μέλλον από το electricalnews.gr

Ε. Τα μέλη οφείλουν να αποδέχονται την τελική κρίση των συντονιστών για θέματα σχετικά με τη διαχείριση του ιστότοπου. Δεν επιτρέπεται η προσπάθεια άσκησης συντονιστικών καθηκόντων, έστω και εμμέσως. Απορίες και σχόλια σχετικά με την εφαρμογή των παρόντων Όρων Χρήσης δεν επιτρέπεται να διατυπώνονται δημόσια αλλά με προσωπικό μήνυμα προς τον αρμόδιο συντονιστή ή συντονίστρια ή τον διαχειριστή.

ΣΤ. Η παράβαση των παρόντων όρων καθώς και η προσπάθεια παράκαμψής τους με οποιονδήποτε τρόπο, επιφέρει τη λήψη μέτρων, περιλαμβανομένου του μόνιμου αποκλεισμού από τον ιστότοπο (ban), κατά την κρίση των συντονιστών.

Σημείωση πνευματικής ιδιοκτησίας: Η αναπαραγωγή των μηνυμάτων που δημοσιεύονται στο electricalnews.gr χωρίς άδεια απαγορεύεται. Τα πνευματικά δικαιώματα του πρωτότυπου περιεχομένου των μηνυμάτων ανήκουν στους συντάκτες τους, εκτός από τη δημοσιευμένη στον ιστότοπο υπόσταση των μηνυμάτων, την οποία παραχωρούν χωρίς αντάλλαγμα και ανέκκλητα στο electricalnews.gr

Σας ευχόμαστε καλή περιήγηση και διαμονή στην ιστοσελίδα μας και ελπίζουμε να σας φανεί χρήσιμη.

Με εκτίμηση

Θέματα κλάδου Ηλεκτρολογίας

Το video της εβδομάδας