Θερμοσίφωνας - ανάλυση - συμβουλές - ασφάλεια ηλεκτρικών εγκαταστάσεων

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(9 ψήφοι)

Όλοι γνωρίζουμε τι είναι ο Θερμοσίφωνας,

η συσκευή που ζεσταίνουμε το νερό στο σπίτι μας ή σε οποιονδήποτε χώρο. Υπάρχουν θερμοσίφωνες πολλών ειδών όπως: απλοί, ηλιακοί και τριπλής ενεργείας.

Ο απλός θερμοσίφωνας είναι αυτός που έχουμε σχεδόν όλοι στα σπίτια μας ή σε μικρό επαγγελματικό χώρο, ο οποίος για να ζεστάνει το νερό μας, χρειάζεται οπωσδήποτε ρεύμα. Αυτός ο ''απλός'' θερμοσίφωνας παράγεται σε διάφορους τύπους και σε διάφορες χωρητικότητες. Θα μιλήσουμε για τους 3 δημοφιλέστερους, που κατασκευάζονται για κατοικίες και η συνηθέστερη χωρητικότητα είναι τα 80 λίτρα.

Μη βιαστείτε να κλείσετε τη σελίδα και να σκεφτείτε: ''εγώ; ξέρω τι είναι το θερμοσίφωνο και τι κάνει''. Αρκετά παρακάτω θα διαβάσετε αρκετές λεπτομέρειες για τους θερμοσίφωνες και συμβουλές για το τι πρέπει να κάνετε σε πολλές περιπτώσεις καθώς και σωστό τρόπο χειρισμού και πολλά άλλα...

Πάμε λοιπόν να δούμε τα βασικότερα είδη θερμοσιφώνων τα οποία είναι:

Ο οριζόντιος (δαπέδου)...

klasikos

  Ο οριζόντιος κρεμαστός...

orizontios kremastos1

και ο κάθετος...

kathetos1

Οπότε, τον Δαπέδου θα τον τοποθετήσουμε σε πατάρι (ακουμπηστό) ...

dapedoy1

τον οριζόντιο κρεμαστό κάπου ψηλά στον τοίχο σε οριζόντια θέση και μόνο...

oriz krem

και τον κάθετο μόνο σε όρθια θέση, πάλι κάπου ψηλά στον τοίχο μας...

elco kath topoth

Λόγω της κατασκευής, δεν μπορούμε να τοποθετήσουμε κάθετο θερμοσίφωνα στο πατάρι, ξαπλωτό δηλαδή. Και αντίθετα τον οριζόντιας κατασκευής, δεν μπορούμε να τον χρησιμοποιήσουμε με όρθια στήριξη. Ο λόγος που γίνεται αυτό είναι γιατί οι σωλήνες του νερού που εισέρχονται στο θερμοσίφωνα έχουν συγκεκριμένη φορά!

Λίγη φυσική για τους θερμοσίφωνες...  θα παρατηρήσουμε στα σχήματα που ακολουθούν (προσέχτε το αυτό είναι το σημαντικότερο) ότι η σωλήνα του ζεστού νερού (με κόκκινο πάντα) είναι  πάντα στο ψηλότερο σημείο του boiler. Αυτό λόγω φυσικής, όπως γνωρίζουμε (οι περισσότεροι τουλάχιστον) οι θερμές μάζες πάντα ανεβαίνουν και οι ψυχρές ''πέφτουν'' προς τα κάτω !! Άρα σε ένα θερμοσίφωνα, που ανοίγουμε το διακόπτη στον ηλεκτρικό μας πίνακα για να ζεστάνουμε το νερό, μόλις το νερό αρχίζει να ζεσταίνεται, η ποσότητα του νερού που θερμαίνεται ανεβαίνει στο επάνω μέρος του θερμοσίφωνα και το ψυχρό που ήταν επάνω κατεβαίνει και ''παραχωρεί'' τη θέση του στο ζεστό!!

Έτσι λοιπόν, όταν ανοίγουμε τη βρυσούλα μας, θα τραβήξει αμέσως το θερμό νερό από το καζάνι ενώ το ψυχρό θα αρχίσει και πάλι να εισέρχεται από τη μπλε σωλήνα. Γι αυτό το λόγο μετά από λίγο, όσο τρέχει το νερό, παρατηρούμε  ότι το νερό κρυώνει. Δεν κρυώνει, απλά εισέρχεται κρύο νερό στο καζάνι, αναμιγνύεται με το ζεστό και η θερμοκρασία πέφτει σιγά σιγά. Όσο ζεστό καταναλώνουμε, τόσα λίτρα κρύου εισέρχονται στο καζάνι.

Για αυτούς τους λόγους θα παρατηρήσουμε στα σχήματα ότι σε όλους τους τύπους θερμοσίφωνα, η σωλήνα του ζεστού είναι πάντα επάνω.

Θα παρατηρήσουμε στα παρακάτω σχήματα πως είναι το εσωτερικό ενός θερμοσίφωνα και θα καταλάβετε γιατί γίνεται αυτό...

Θερμοσίφωνας οριζόντιος (κλασικός)

Φανταστείτε ότι αυτός ο θερμοσίφωνας είναι ''ξαπλωτός'' στο πατάρι μας. Σε αυτόν το θερμοσίφωνα θα παρατηρήσουμε ότι οι σωλήνες έχουν είσοδο και έξοδο από το θερμοσίφωνο από την πάνω πλευρά. Βλέπετε ότι η έξοδος του νερού (κόκκινο) ίσα που μπαίνει στο καζάνι. Οπότε μόλις το νερό ζεσταθεί, θα τραβάμε μόνο το ζεστό ως ότου τελειώσει, δηλαδή μέχρι το κρύο γεμίσει και πάλι το καζάνι.

patarioy

 

Οριζόντιος κρεμαστός...

Αυτός τοποθετείται ΜΟΝΟ οριζόντια και επίτοιχα. Δεν υπάρχει κανένας άλλος τρόπος τοποθέτησης εκτός...... αν αρχίσουμε τις πατεντάρες μας και τον γυρίσουμε τούμπα 180 μοίρες!! Αν τον γυρίσουμε 180 μοίρες λοιπόν και βρούμε και δύο στοπ για να μην κυλάει, τότε είμαστε κοντά στην επιτυχία της πατεντάρας !!! Εκεί όμως έρχονται οι σωλήνες που θα παρατηρήσουμε ότι στην περίπτωση της πατεντάρας θα είναι .....το μπλέ επάνω και το κόκκινο στο βάθος!! Εκεί έρχεται ο πατεντάρας πάλι και κάνει το εξής απλό. Τοποθετεί (εξωτερικά του θερμοσίφωνα) τα σωληνάκια εισόδου και εξόδου ανάποδα !!! Τέλοσπάντων μη δίνετε βάση στην ''πατέντα'', απλά το ανέφερα ότι υπάρχει η λύση του μαστοράντζα.

orizontios kremastos

Κάθετος...

Και περνάμε και στον κάθετο. Αυτό το είδος θερμοσίφωνα τοποθετείται πάντα και ΜΟΝΟ κρεμαστός επίτοιχα σε όρθια θέση. Θα παρατηρήσουμε ότι σε αυτήν την περίπτωση, η σωλήνα του ζεστού, ανεβαίνει ως την κορυφή του εσωτερικού του καζανιού. Αυτό γιατί είπαμε ; Για να τραβήξει το ζεστό νερό που θέλουμε από ψηλά. Μπορούμε να τον τοποθετήσουμε ξάπλα; ΟΧΙ !! Αν βρεθεί ''τεχνικός'' που θα τον τοποθετήσει ακουμπηστό, δε θα έχουμε ΠΟΤΈ ζεστό νερό, ακόμη και τρείς μήνες αν αφήσουμε ανοιχτό το διακόπτη του θερμοσίφωνα στον πίνακά μας. Διότι το ζεστό νερό θα παραμένει εγκλωβισμένο στο επάνω μέρος του καζανιού!

kathetos

Λίγα λόγια γενικά για τους θερμοσίφωνες - Συμβουλές

Τα θερμοσίφωνα έχουν και ηλεκτρικά μέρη φυσικά. Πως αλλιώς άλλωστε θα ζέσταιναν το νερό; Οπότε έχουμε ένα θερμοσίφωνο που αποτελείται από το καζάνι που είδαμε σε άπειρες φωτό παραπίσω καθώς επίσης έχει τα παρακάτω ''παρελκόμενα''...

Ηλεκτρική αντίσταση

Υπάρχουν πολλά είδη αντιστάσεων, αλλά μόνο ένα κάνει για το δικό σας θερμοσίφωνα. Αυτό θα το δει ο τεχνικός που θα έρθει κάποτε για αντικατάσταση.

antistasi

Ηλεκτρική αντίσταση είναι το εξάρτημα που....ανεβάζει τους λογαριασμούς του ρεύματος στα ύψη. Είναι ένα εξάρτημα που ''ευθύνεται'' για τη θέρμανση του νερού μας καθώς και για πολλές εκρήξεις όταν ξεχνάμε το διακόπτη του θερμοσίφωνα ανοιχτό. Χωρίς αυτό, νερό ζεστό ...γιόκ!! Οι αντιστάσεις βγαίνουν σε διάφορους τύπους, μεγέθη, ισχύ κλπ. Είναι ανάλογα με τη χωρητικότητα του κάθε καζανιού και τον κάθε κατασκευαστή. Μπορέι να ξεκινούν από 1500Watt σε μικρά θερμοσίφωνα των 10 - 15 λίτρων, φτάνουν τα 4000Watt που είναι στα περισσότερα οικιακά θερμοσίφωνα και σε κάποιες περιπτώσεις, ανεβαίνουν κι άλλο σε ισχύ, που μπορούν να φτάσουν ή και να ξεπεράσουν τα 12000watt σε αρκετές περιπτώσεις !

Συμβουλή: Δεν αφήνουμε το θερμοσίφωνο ανοιχτό για πάντα (όπως ισχυρίζονται κάτι εξυπνάκηδες) ότι και καλά καίει λιγότερο ρεύμα. Δε σας είπαν όμως ότι αν συμβούν κάποιες συγκυρίες τότε.....κλαύτα Χαράλαμπε, θα εξηγήσουμε παρακάτω το γιατί!! Μισή ώρα με τρία τέταρτα, αρκούν ώστε το νερό να φτάσει στην επιθυμητή θερμοκρασία, ώστε ένα ζευγάρι ανθρώπων να κάνει το μπάνιο του και μάλιστα με σπατάλη νερού.

Θερμοστάτης

Ο θερμοστάτης είναι το ηλεκτρικό εξάρτημα που ελέγχει τη θερμοκρασία του νερού στο καζάνι, οπότε και δίνει την εντολή στην αντίσταση να σταματήσει να ζεσταίνει άλλο το νερό. Ξέρετε πόσο σημαντικός είναι ο θερμοστάτης σε ένα θερμοσίφωνο; ΤΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΟ !!! Αν θεωρήσουμε ότι δεν βάζουμε θερμοστάτη σε κάποιο θερμοσίφωνο (εγκληματική πράξη), πάμε και ανάβουμε το θερμοσίφωνο και το ξεχνάμε ανοιχτό !!! Τότε στην καλύτερη περίπτωση, θα γεμίσει το σπίτι μας νερά διότι με την αύξηση της πίεσης θα ανοίξει η βαλβίδα ασφαλείας !!! Και να πάρουμε και το εντελώς ακραίο; Μπλοκάρει και η βαλβίδα ασφαλείας ! Τι θα γίνει τότε; Τότε έχουμε το φαινόμενο της βόμβας υδρογόνου. Μπορεί το καζάνι να βρεθεί τρία τετράγωνα οικοδομικά πιο πέρα ανοίγοντας τρύπα στον τοίχο για την ηρωική του έξοδο από το διαμέρισμά σας.

thermostathw

Ο θερμοστάτης λοιπόν έχει επάνω του δύο κουμπάκια. Το ένα είναι ο ρυθμιστής θερμοκρασίας και το άλλο το θερμικό.

Το ρυθμιστή κοιτάμε να μη τον βάζουμε στο τέρμα που συνήθως δείχνει 80 βαθμούς. Μια ρύθμιση στους 60 βαθμούς αρκεί για μπάνιο ζευγαριού με σπατάλη νερού, εξ άλλου το σώμα μας δεν αντέχει τους 80, θα πάθουμε εγκαύματα.

Το κουμπάκι του θερμικού δεν κάνουμε κάτι, απλά υπάρχει στο θερμοστάτη για λόγους ασφαλείας. Αν ο θερμοστάτης αρχίζει και τα παίζει, τότε το θερμικό πέφτει (πετάγεται έξω)! Τότε λοιπόν άλλοι εξυπνάκηδες το πατάνε και το θερμοσίφωνο ξαναδουλεύει και το ξεχνάνε έτσι.... αυτό μας δηλώνει ότι ο θερμοστάτης θέλει αντικατάσταση. Πρέπει να τον αντικαταστήσουμε το συντομότερο δυνατόν.

Καλό είναι, οι θερμοστάτες να είναι διπολικοί (τεσσάρων επαφών). Αυτό ώστε να κόβουν και φάση και ουδέτερο, όπως και ο διπολικός διακόπτης θερμοσιφώνου στον ηλεκτρικό μας πίνακα.

Βαλβίδα ασφαλείας

Η βαλβίδα ασφαλείας είναι ένα πολύ σημαντικό εξάρτημα (υδραυλικό) το οποίο ελέγχει την πίεση του νερού. Τοποθετείται στο σωλήνα του κρύου πάντα και συνήθως υπάρχει επάνω στο θερμοσίφωνα κατά την αγορά του.

Valvida

Είναι κατασκευασμένη με τρόπο που όταν το καζάνι ανεβάσει πίεση παραπάνω, αυτή θα ανοίξει με αποτέλεσμα να γεμίσουμε νερά στο σπίτι ή στο πατάρι. Αυτό όμως είναι καλό, διότι αν δεν υπήρχε θα αντιμετωπίζαμε πολλά προβλήματα όπως αυτά που προαναφέραμε. Έχει παρατηρηθεί ότι η  βαλβίδα ασφαλείας θα ανοίξει με δύο τρόπους: Αν το δίκτυο ύδρευσης έχει υψηλή πίεση στο σημείο που βρισκόμαστε ή αν ο θερμοστάτης έχει κολλήσει στο.....ανοιχτό ! Με αποτέλεσμα να ανέβει πολύ η πίεση του νερού στο καζάνι.

Όλες οι βαλβίδες είναι κατασκευασμένες αντεπίστροφες. Δηλαδή, αν κοπεί για οποιονδήποτε λόγο το δίκτυο ύδρευσης, να μην αδειάσει το νερό από το θερμοσίφωνα.

Ανόδιο

Το ανόδιο είναι ένα ''αμφιλεγόμενο'' εξάρτημα! Δεν είναι ούτε ηλεκτρικό (δε τροφοδοτείται με ρεύμα) και ούτε υδραυλικό (δεν παίρνει νερό). Είναι ένα εξάρτημα που τοποθετείται επάνω στην αντίσταση (έξτρα ας πούμε) το οποίο προστατεύει το καζάνι μας από διάβρωση στα εσωτερικά του τοιχώματα!!

anodio

Χωρίς αυτό, θεωρητικά θα αλλάξουμε θερμοσίφωνα σχετικά πιο γρήγορα, διότι θα καταστραφεί από οξειδώσεις και άλατα. Επίσης, αν το καζάνι και η αντίσταση γεμίσουν άλατα, τότε και το νερό ζεσταίνεται πιο αργά (γιατί η αντίσταση είναι σκεπασμένη με άλατα) και η ποσότητα ζεστού νερού θα είναι λιγότερη! Οπότε θεωρούμε ότι τα ανόδια χρειάζονται σε ένα θερμοσίφωνο.

Πολλές φορές όμως, ακόμη και με ανόδια και με ότι θέλεις, βγάζοντας την αντίσταση για αντικατάσταση, θα παρατηρήσουμε το εξής...

r13

 

Συμβουλές

Δεν κάνουμε ποτέ μπάνιο με ανοιχτό θερμοσίφωνα. Η κλασική απάντηση είναι: ''Ναι σιγά, τόσα χρόνια δεν έχω πάθει κάτι''. Μια φορά θα το πάθουμε, μετά δε θα το ξέρουμε !!!!

Καλό είναι να ελέγχουμε που και που τα εξαρτήματα αυτά, καλώντας έναν ηλεκτρολόγο Αδειούχο ή ακόμη και έναν υδραυλικό για έναν τυπικό έλεγχο. Δεν κοστίζει πολλά μια επίσκεψη.

Δεν αφήνουμε ανοιχτό το θερμοσίφωνο πάνω από μισή ώρα με τρία τέταρτα. Δεν κάνει απολύτως τίποτα μετά !!

Τοποθετούμε οπωσδήποτε ρελέ διαρροής στον ηλεκτρικό μας πίνακα. Πρώτον μας προστατεύει από ηλεκτροπληξία και δεύτερο, θα εντοπιστεί μια τυχόν διαρροή ρεύματος της αντίστασης πολύ γρηγορότερα από το αν δεν έχουμε ρελέ. Σε περίπτωση που δεν έχουμε ρελέ. αρχίζουν αυτά τα .....ελαφρά τσιμπηματάκια από το ρεύμα την ώρα που κάνουμε μπάνιο.

Για να μην τον ξεχνάμε ανοιχτό, μπορούμε να τοποθετήσουμε ένα χρονικό, το οποίο πατώντας το κουμπί να ανάψει το θερμοσίφωνο, αυτό θα τον κλείσει στο χρόνο που του έχουμε ρυθμίσει! Προσοχή: ΌΧΙ χρονοδιακόπτη, αλλά Χρονικό!

 

Σε επόμενο άρθρο θα σας πούμε πως εντοπίζουμε βλάβη σε θερμοσίφωνες, είτε είναι ηλιακοί, είτε οτιδήποτε, καθώς και πως αλλάζουμε αντιστάσεις και θερμοστάτες.

Ευχαριστούμε που διαβάσατε το άρθρο μας.

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Βλάβες ηλεκτρικής κουζίνας - αντιμετώπιση »

ΣΗΜΕΙΩΣΗ! Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη εμπειρία σας

Περισσότερες πληροφορίες

Αποδοχή

1) Γενικοί όροι:

Α. Τα μηνύματα και τα άρθρα, εκφράζουν την άποψη των συντακτών τους και όχι την επίσημη θέση του ιστότοπου, εκτός εάν κάτι τέτοιο δηλώνεται ρητά από αρμόδιο μέλος της ομάδας διαχείρισης.

Β. Στο επάνω μέρος της ιστοσελίδας υπάρχει η αναζήτηση, η οποία περιέχει μια αρκετά μεγάλη βάση δεδομένων στον τομέα της ηλεκτρολογίας. Με γράμματα ή με μικρές λέξεις κλειδιά, θα βρείτε αυτό που αναζητάτε στον κλάδο της ηλεκτρολογίας.

Γ. Απαγορεύεται η αντιγραφή άρθρων χωρίς τη ρητή ή γραπτή μας συναίνεση. Για την πλήρη αναδημοσίευση άρθρου απαιτείται ρητή άδεια από το δημιουργό του, ή σε αυτόν που ανήκουν τα πνευματικά δικαιώματα. Για αντιγραφή άρθρων, παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας στο info@electricalnews.gr Στα άρθρα που θα επιτραπεί η αντιγραφή, να αναγράφετε στο κάτω μέρος την πηγή τουλάχιστον, με σύνδεσμο ο οποίος θα οδηγεί κατ ευθείαν στο σωστό άρθρο.

2) Γενικά για την ιστοσελίδα μας:

Η σελίδα αυτή δημιουργήθηκε με σκοπό να μαζέψει όσο περισσότερες πληροφορίες υπάρχουν στον κλάδο της ηλεκτρολογίας, να παρουσιάσει νέο υλικό ή εταιρείες κατασκευής ηλεκτρολογικού υλικού, εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, τεχνολογία στο κομμάτι των υπολογιστών και του software, να παρέχει γνώση και πληροφορία σε Ηλεκτρολόγους, Ηλεκτρονικούς, ανθρώπους που ασχολούνται είτε από χόμπι είτε επαγγελματικά με το Hardware, απλούς πολίτες που πολλές φορές τους δημιουργούνται απορίες πάνω σε πολλά από αυτά τα θέματα και θα ήθελαν κάποιες βασικές πληροφορίες ώστε να γνωρίζουν που θα απευθυνθούν και γενικότερα, ενημέρωση σε Ηλεκτρολογία - τεχνολογία - τεχνικά άρθρα.

Δεν υπάρχει ούτε μία πιθανότητα η σελίδα αυτή να δημοσιεύσει συνδικαλιστικό ή πολιτικό περιεχόμενο και γενικότερα περιεχόμενο που φέρνει σε αντιπαράθεση επαγγελματίες, απλούς αναγνώστες, εταιρείες κλπ.

Αφορά μόνο προώθηση ιδεών και γνώσεων για τον κλάδο της Ηλεκτρολογίας και της Τεχνολογίας.

Τα άρθρα έχουν κυρίως εκπαιδευτικό χαρακτήρα και είναι γραμμένα με τρόπο, όσο γίνεται πιο κατανοητό για όλους, είτε είναι επαγγελματίες είτε είναι απλοί αναγνώστες που τους ενδιαφέρει η θεματολογία μας.

Γνωρίζω ότι έχουμε ανοίξει πολλά κεφάλαια πχ: Ηλεκτρολογία -  τηλεπικοινωνίες - υπολογιστές - τεχνολογία -κινητά και πολλά ακόμη και αυτό καθιστά το έργο της σελίδας ακόμη πιο δύσκολο. Προσπαθούμε καθημερινά να εμπλουτίσουμε τη βάση δεδομένων μας με νέα άρθρα σε όσες περισσότερες κατηγορίες μπορούμε.

Ζητούμε την κατανόηση του κοινού, καθημερινά συνδυάζουμε τις προσωπικές μας δουλειές και την ενημέρωση της σελίδας ώστε να υπάρχει υλικό για όλα όσα προαναφέραμε, στη σοβαρότερη και εγκυρότερη μορφή που είναι εφικτό.

Πριν δημοσιευτεί κάποιο άρθρο, κοιτάμε να είναι όσο πιο εμπεριστατωμένο γίνεται και να μη δίνει λανθασμένες ή παραπλανητικές πληροφορίες.

3) Διαφημίσεις

Οποιοσδήποτε θελήσει ή επιθυμεί να διαφημιστεί σε αυτή τη σελίδα με τον τρόπο δημοσίευσης κάποιου άρθρου, θα πρέπει να μεριμνεί ώστε το άρθρο να έχει κυρίως εκπαιδευτικό χαρακτήρα πάνω σε αυτό που θα παρουσιάσει. Πχ: Αν είναι κατασκευαστής κάποιου υλικού, θα πρέπει να παρουσιάσει το υλικό αυτό με κάθε λεπτομέρεια καθώς και το τι ακριβώς κάνει  και κατόπιν αυτού, να παρουσιάσει με κάποιο link την εταιρεία του ή τη μάρκα του υλικού που αντιπροσωπεύει.

Για διαφήμιση, υπάρχουν τα banner σε όλες τις σελίδες και μπορούν να μπουν ακόμη και στα άρθρα διακριτικά banners τα οποία με τα αντίστοιχα links θα οδηγούν στην εκάστοτε εταιρεία.

Υπάρχει και η δυνατότητα παρουσίασης ακόμη και σε μορφή βιντεοσκόπησης της εταιρείας του, από ανθρώπους μας, οι οποίοι θα αναλάβουν τη βιντεοσκόπηση σε συνεργασία πάντα με υπεύθυνο της εταιρείας ο οποίος θα εξηγεί καθ όλη τη διάρκεια το κάθε τι που βλέπουμε στο βίντεο, ώστε να έχει και τη μορφή εκπαίδευσης αλλά και την καλύτερη διαφημιστική καμπάνια της κάθε εταιρείας.

Υπάρχει η δυνατότητα βιντεοσκόπησης ακόμη και με droners.

4) Forum (το Forum θα λειτουργήσει προσεχώς, κατασκευάζεται για την καλύτερη και ασφαλέστερη λειτουργία, του forum και των χρηστών)

Α. Τα μέλη οφείλουν να συμμετέχουν με ευπρέπεια και κατά τρόπο που σέβεται την ισχύουσα νομοθεσία, τα υπόλοιπα μέλη και την ομαλή λειτουργία του ιστότοπου, κατά την κρίση της ομάδας διαχείρισης, προκειμένου να διατηρούν το δικαίωμα της συμμετοχής στον ιστότοπο. Ιδιαίτερα, τα μέλη οφείλουν:

 • Να αξιοποιούν την αναζήτηση του ιστότοπου ώστε να αποφεύγεται η άσκοπη επανάληψη.
 • Να εκφράζονται σαφώς, ευπρεπώς και ευανάγνωστα και να δίνουν περιγραφικούς τίτλους στα θέματα.
 • Να σέβονται τους συνομιλητές τους, ιδίως όταν διαφωνούν με τις απόψεις τους, έχοντας υπ’ όψιν τους ότι είναι θεμιτή η κριτική στις ιδέες και απόψεις αλλά όχι σε όσους τις εκφέρουν, αποφεύγοντας εκφράσεις που θίγουν τον σεξουαλικό προσανατολισμό ή τις πολιτικές ή αθλητικές ή προσωπικές ή άλλες προτιμήσεις του κάθε μέλους.
 • Να χρησιμοποιούν την ελληνική γλώσσα στην ελληνική γραφή και να χρησιμοποιούν λατινικούς χαρακτήρες στην ξένη ορολογία. Η χρήση άλλων γλωσσών επιτρέπεται στο ατομικό προφίλ και την υπογραφή των μελών αλλά και σε μηνύματα, κατά την κρίση της ομάδας διαχείρισης.
 • Να παραμένουν εντός της θεματολογίας της ιστοσελίδας, των ενοτήτων και των επί μέρους θεμάτων, να μην δημοσιεύουν αμιγώς πολιτικά μηνύματα ούτε να συμμετέχουν σε πολιτικές ή κομματικές συζητήσεις και αντιπαραθέσεις.
 • Να τεκμηριώνουν κατά το δυνατόν τις απόψεις τους. Όταν, στα πλαίσια ενημερωτικού χαρακτήρα, είναι αναγκαία η παράθεση περικοπών κειμένου ή λοιπού υλικού δημοσιευμένου σε άλλα μέσα (περιοδικά, εφημερίδες, βιβλία, ιστοσελίδες κλπ) θα πρέπει να γίνεται ρητή μνεία του μέσου όπου δημοσιεύθηκε αρχικά το υλικό που αναπαράγεται ή του δημιουργού του.
 • Έχοντας υπ’ όψιν τους ότι ο παρών ιστότοπος είναι προσβάσιμος σε μέλη ανεξαρτήτου ηλικίας, να ΜΗΝ δημοσιεύουν θέματα με σεξουαλικό περιεχόμενο ούτε συνδέσμους (links) ή παραπομπές σε ιστοσελίδες με σεξουαλικό περιεχόμενο.
 • Σε περίπτωση δημοσίευσης πλέον του ενός (1) αρχείου πολυμέσων (video, ήχος, φωτογραφία) ανά μήνυμα, να κάνουν χρήση της λειτουργίας SPOILER σε αναλογία "ένα spoiler ανά αρχείο", έχοντας υπ’ όψιν τους ότι μόνη η χρήση φωτογραφιών ή βίντεο ως απάντηση σε μία συζήτηση δεν είναι επιτρεπτή, κατά την κρίση της ομάδας διαχείρισης. Επιπλέον να μην χρησιμοποιούν τη λειτουργία αυτόματης αναπαραγωγής (autoplay) στα video που ενσωματώνουν στα μηνύματά τους.
 • Να διατηρούν μόνο έναν λογαριασμό και να δηλώνουν έγκυρη διεύθυνση ηλεκτρονικής αλληλογραφίας, η οποία θα χρησιμοποιείται μόνο για ζητήματα σχετικά με τη λειτουργία του ιστότοπου και δε θα κοινοποιείται σε τρίτους χωρίς τη ρητή συναίνεση του μέλους.
 • Να μη δημοσιεύουν το ίδιο θέμα ή μήνυμα περισσότερες από μία φορές και να μη διατηρούν θέματα στην επιφάνεια με συνεχή δημοσίευση μηνυμάτων [bumping]. Επιπλέον, να μη δημοσιεύουν νέο μήνυμα σε θέμα η συζήτηση του οποίου έχει σταματήσει πλέον του τριμήνου, εκτός εάν το νέο μήνυμα προσφέρει νέες και ουσιώδεις πληροφορίες για το υπό συζήτηση θέμα, κατά την κρίση της ομάδας διαχείρισης.
 • Να μη συμμετέχουν στον ιστότοπο με σκοπό τη διαφήμιση εμπορικών προϊόντων ή υπηρεσιών και να μην δημοσιεύουν τα λεγόμενα referral links προς οποιαδήποτε ιστοσελίδα ή υπηρεσία.
 • Να μην αναζητούν και να μη δημοσιεύουν συνδέσμους ή πληροφορίες για την απόκτηση, με οποιονδήποτε τρόπο, παράνομων αντιγράφων υλικού που προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικής ιδιοκτησίας.
 • Εφόσον διατηρούν υπογραφή, αυτή να είναι διακριτική, να μην υπερβαίνει συνολικά σε διαστάσεις είτε μία (1) εικόνα μεγέθους 400x90 και 50 Kilobytes είτε τις πέντε (5) γραμμές κειμένου (μεγέθους γραμματοσειράς 14) και να μη διαφημίζει εμπορικά προϊόντα ή εμπορικές υπηρεσίες. Το μέγιστο όριο των avatars είναι 90x90 με ανώτατο επιτρεπόμενο μέγεθος τα 50Kb. Η ομάδα διαχείρισης του ιστότοπου δικαιούται να αφαιρέσει υπογραφές και avatars τα οποία κρίνει μη επιτρεπτά ή προσβλητικά ή αντίθετα με τους παρόντες Όρους Χρήσης.

Β. Επαφίεται στην κρίση της ομάδας διαχείρισης αν θα παραμένουν ενεργά θέματα ή μηνύματα, η θεματολογία των οποίων, έχει αποδειχθεί εμπειρικά, ότι οδηγεί σε αντιπαραθέσεις, αντεγκλήσεις ή συζητήσεις και μηνύματα αμφίβολης αξίας, χρησιμότητας και κοσμιότητας. Επιπλέον, οποιοδήποτε μήνυμα παραβιάζει τους παρόντες Όρους Χρήσης ή δεν ταιριάζει, κατά την κρίση της ομάδας διαχείρισης, με το ύφος και το περιεχόμενο του ιστότοπου, θα κλειδώνεται ή θα διαγράφεται κατά περίπτωση. Ο δε συγγραφέας του θα υπόκειται, κατά την κρίση της ομάδας διαχείρισης, σε προσωρινή ή μόνιμη διακοπή της εισόδου του στον ιστότοπο (ban).

Δ. Τα μέλη συμφωνούν ότι ο λογαριασμός τους στον παρόντα ιστότοπο είναι δυνατόν να χρησιμοποιείται για την είσοδο και λειτουργία όλων των υπηρεσιών που προσφέρονται ή θα προσφερθούν στο μέλλον από το electricalnews.gr

Ε. Τα μέλη οφείλουν να αποδέχονται την τελική κρίση των συντονιστών για θέματα σχετικά με τη διαχείριση του ιστότοπου. Δεν επιτρέπεται η προσπάθεια άσκησης συντονιστικών καθηκόντων, έστω και εμμέσως. Απορίες και σχόλια σχετικά με την εφαρμογή των παρόντων Όρων Χρήσης δεν επιτρέπεται να διατυπώνονται δημόσια αλλά με προσωπικό μήνυμα προς τον αρμόδιο συντονιστή ή συντονίστρια ή τον διαχειριστή.

ΣΤ. Η παράβαση των παρόντων όρων καθώς και η προσπάθεια παράκαμψής τους με οποιονδήποτε τρόπο, επιφέρει τη λήψη μέτρων, περιλαμβανομένου του μόνιμου αποκλεισμού από τον ιστότοπο (ban), κατά την κρίση των συντονιστών.

Σημείωση πνευματικής ιδιοκτησίας: Η αναπαραγωγή των μηνυμάτων που δημοσιεύονται στο electricalnews.gr χωρίς άδεια απαγορεύεται. Τα πνευματικά δικαιώματα του πρωτότυπου περιεχομένου των μηνυμάτων ανήκουν στους συντάκτες τους, εκτός από τη δημοσιευμένη στον ιστότοπο υπόσταση των μηνυμάτων, την οποία παραχωρούν χωρίς αντάλλαγμα και ανέκκλητα στο electricalnews.gr

Σας ευχόμαστε καλή περιήγηση και διαμονή στην ιστοσελίδα μας και ελπίζουμε να σας φανεί χρήσιμη.

Με εκτίμηση

Το video της εβδομάδας