Βλάβες ηλεκτρικής κουζίνας - αντιμετώπιση

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(7 ψήφοι)

Πολλές φορές η ηλεκτρική μας κουζίνα φτάνει

σε σημείο που θα παρουσιάσει πρόβλημα. Συνήθως, οι παλαιότερες κουζίνες είναι και ευκολότερες σε εντοπισμό και αποκατάσταση βλάβης. Και συνήθως κρατούσαν και περισσότερα χρόνια δίχως προβλήματα. Αυτό όπως καταλαβαίνετε είναι ένα κόλπο των εταιρειών κατασκευής οικιακών συσκευών, το οποίο αναγκαστικά το ακολουθούν γιατί με κάποιο τρόπο και αυτές πρέπει να.... επιβιώσουν !! Οπότε, σίγουρα σε μερικά χρόνια (μπορεί και με τη λήξη της εγγύησης) από την αγορά μιας ηλεκτρικής συσκευής, παρατηρούμε ότι κάτι χαλάει σε αυτή !!

Οι οδηγίες που δίνονται στο παρόν αφορούν αδειούχο ηλεκτρολόγο και απλά ενημερωτικά προς τους καταναλωτές. Δεν μπορεί ο καταναλωτής να φτιάξει την κουζίνα, διότι με κάποιο λάθος μπορεί να πάθει ηλεκτροπληξία, ή να προκαλέσει πυρκαγιά.

Σημαντική προϋπόθεση για οποιαδήποτε αποκατάσταση βλάβης ηλεκτρικής κουζίνας, να έχουμε διακόψει την τροφοδοσία της από ηλεκτρικό ρεύμα. Όταν το κάνουμε αυτό, ΜΟΝΟ τότε προχωράμε στους ελέγχους και τυχόν εργασίες.

Κατ αρχήν, βασικός και σημαντικός παράγοντας σε όλες τις ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις είναι να υπάρχει ένα ρελέ διαρροής στον ηλεκτρικό μας πίνακα...

R9

Εξ άλλου δε νομίζω ότι πλέον υπάρχει σπίτι χωρίς ρελέ διαρροής. Θα ήταν μεγάλη ανωριμότητα εν έτη 2017 να μην έχουμε ρελέ διαρροής. Το ρελέ διαρροής είναι το σημαντικότερο εξάρτημα που μας σώζει από ηλεκτροπληξία και δείχνει συνήθως σύντομα ότι η κουζίνα μας ή άλλες συσκευές ......τα παιξαν !! Εκτός από το ρελέ διαρροής, έχουμε και την αυτόματη ασφάλεια, που και αυτή θα μας δείξει ότι υπάρχει πρόβλημα, αλλά συνήθως, αργότερα από ότι θα μας το δείξει ένα ρελέ διαρροής.

Στην περίπτωση με ρελέ, θα καταλάβουμε ότι κάτι συμβαίνει, όταν ξάφνου, εκεί που μαγειρεύουμε ή φτιάχνουμε τον καφέ μας .....μένουμε από ρεύμα !! Στην περίπτωση χωρίς ρελέ, εκεί που φτιάχνουμε τον καφέ ή το φαγητό μας θα ακούσουμε το χαρακτηριστικό ΜΠΟΥΜ και πάλι θα μείνουμε δίχως ρεύμα !

Πως εντοπίζουμε βλάβη στην ηλεκτρική μας κουζίνα;

Συνήθως λοιπόν οι ηλεκτρικές κουζίνες αποτελούνται από αντιστάσεις. Τα 4 μάτια, το γκρίλ, το πάνω μέρος του φούρνου, το κάτω μέρος του φούρνου. Όλα αυτά είναι αντιστάσεις που ελέγχονται από τους διακόπτες στην πρόσοψη της ηλεκτρικής μας κουζίνας.

Οι πιο συνηθισμένες ενδείξεις βλάβης είναι όταν: Α) πέφτει το ρελέ διαρροής με το που ανάβουμε κάτι από την ηλεκτρική κουζίνα Β) Ακούμε το χαρακτηριστικό: ''Μουμ'' και πέφτει η ασφάλεια (βραχυκύκλωμα) 

Το πιο συχνό είναι η πτώση του ρελέ διαρροής. Διότι η βλάβη φαίνεται από γεννησιμιού της!! Ενώ αν δεν υπάρχει ρελέ (εγκληματικό), θα υπάρχει η διαρροή (οπότε θα παρατηρούμε να μας χτυπάει (τσιμπάει) ρεύμα ακουμπώντας στην ηλεκτρική κουζίνα και αυτή η διαρροή θα πρέπει να φτάσει στο έσχατο σημείο ώστε να ρίχνει την ασφάλεια!! Προσοχή μεγάλη λοιπόν στην παραμικρή ένδειξη ρεύματος σε μεταλλικές συσκευές. 

Η βλάβη και ο εντοπισμός της είναι εύκολη υπόθεση για έναν αδειούχο ηλεκτρολόγο διότι όπως γνωρίζουμε, οι διακόπτες των αντιστάσεων διακόπτουν και τον ουδέτερο. Άρα αύκολο να βρεθεί, ποιά αντίσταση ή ποιός διακόπτης  έχει το πρόβλημα (συνήθως είναι οι αντιστάσεις).

Κατ αρχήν παρατηρούμε, ποιό μάτι, ή ποιό σημείο της ηλεκτρικής κουζίνας μας έριξε το ρελέ ή την ασφάλεια. Το μικρό μάτι, το μεγαλύτερο, ο φούρνος όταν τον έχουμε στο πάνω μέρος μόνο; ή στο κάτω; Αυτό θα μας ορίσει και το σημείο που έχει πρόβλημα.

Όταν πέφτει το ρελέ, σημαίνει ότι η διαρροή κάποιας από τις αντιστάσεις είναι στο αρχικό στάδιο. Οπότε με ρελέ διαρροής δε θα φτάσουμε ποτέ στο σημείο βραχυκυκλώματος (όπως προαναφέραμε).

Βραχυκυκλώματα συναντάμε πολλές φορές με προβλήματα στους  διακόπτες της ηλεκτρικής κουζίνας, ακόμη και περιπτώσεις τρωκτικών, τα οποία βρήκαν θέση να ''την αράξουν'' επάνω στους διακόπτες !!!

r14a

Τα ανταλακτικά που θα παραγγείλουμε για την κουζίνα μας, πρέπει να είναι ακριβώς τα ίδια, αλλιώς δε θα ταιριάζουν. Οπότε θα κάνουμε διπλό κόπο να ξαναπάμε στον προμηθευτή να πάρουμε το σωστό υλικό. Για το λόγο αυτό, καλό είναι να ξέρουμε: μάρκα κουζίνας, μοντέλο, και το εξάρτημα που θα βρούμε προβληματικό. Το οποίο καλό θα είναι για ακόμη περισσότερη ακρίβεια, να το φωτογραφίσουμε. Μη με ρωτήσετε που θα βρείτε ανταλακτικά, άν γράψετε στο google: ''Μάτια κουζίνας'' ή ''αντιστάσεις κουζίνας'' θα βρείτε δεκάδες προμηθευτές σε όλη την Ελλάδα.

Πως αλλάζουμε μάτια κουζίνας;

Σε κάποιο σημείο, στο επάνω μέρος της κουζίνας, συνήθως μπροστά και στο πλάι, υπάρχουν βίδες. Ξεβιδόνωντας τες, σηκώνουμε το καπάκι με τα μάτια, το στηρίζουμε με κάποιο τρόπο και ξεβιδώνουμε το μάτι που έχει πρόβλημα. Με τον ίδιο τρόπο τοποθετούμε το καινούργιο. Προσοχή στα καλώδια, επειδή δεν έχουν χρώματα, να μη μπερδέψουμε κάποιο καλώδιο, γιατί ενώ θα ανοίγουμε το μάτι στο 1 (θεωρώντας ότι είναι το σιγανό) αυτό θα δουλεύει στο φούλ !! Οπότε να προσέχουμε τη σειρά των καλωδίων. Έχει βέβαια και νούμερα επάνω στις συνδέσεις, αλλά τα καλώδια είναι δίχως χρώμα οπότε προσοχή!Δείτε ένα σχετικό βίντεο παρακάτω για το πως θα αλλάξουμε ένα μάτι κουζίνας...

Για μεγαλύτερη διάρκεια ζωής του νέου ματιού, το καίμε !! Δηλαδή, αφού το έχουμε αντικαταστήσει, ρίχνουμε λίγο λάδι επάνω, το απλώνουμε και το ανάβουμε στο φούλ !! Μόλις αρχίσει να καπνίζει το λάδι, σκουπίζουμε με προσοχή μην καούμε, με χαρτί κουζίνας, με κνήσεις κυκλικές ώστε να μαζέψουμε όλη τη μαυρίλα του εργοαστασίου. Επαναλαμβάνουμε έως ότου σταματήσει να μαζεύει μαυρίλα το χαρτί.

Τα ίδια βήματα κάνουμε και για τις κεραμικές εστίες, απλά εκεί ....δεν τα ''καίμε'', μετά την τοποθέτηση είναι έτοιμα για μαγείρεμα !! Δείτε παρακάτω πως είναι οι αντιστάσεις κεραμικών εστιών...

keramikes

keramikes1

Πως αλλάζουμε αντιστάσεις;

Στο πίσω μέρος της κουζίνας έχει ένα μικρό καπάκι, όπου σε αυτό θα βρούμε το σημείο της σύνδεσης με το καλώδιο ρεύματος και ένα μεγάλο καπάκι, που συνήθως καλύπτει όλη την πίσω πλευρά. Αυτό το καπάκι πρέπει να βγεί ώστε να μπορέσουμε να κάνουμε την αντικατάσταση. Για να σιγουρευτούμε ποιά αντίσταση είναι χαλασμένη, καλό θα είναι (πάλι προσεκτικά να μη μπερδέψουμε καλώδια) να τις αποσυνδέσουμε και να τις μετρήσουμε Ωμικά.

ant1

Ακόμη και με βομβητάκι μπορούμε να δούμε το πρόβλημα σε ποιά αντίσταση βρίσκεται. Αν ακουμπήσουμε τον ένα ακροδέκτη του οργάνου μας ή του βομβητή σε μια από τις επαφές ρεύματος της αντίστασης και την άλλη άκρη στο σασί της κουζίνας και αυτό χτυπήσει, σημαίνει ότι αυτή η αντίσταση έχει πρόβλημα.

Την ξεβιδώνουμε και πάμε και από το μπροστινό μέρος, ανοίγουμε την πόρτα της κουζίνας και αν είναι η πάνω αντίσταση, στις περισσότερες συσκευές στηρίζεται και εκεί με βίδες. Οπότε ξεβιδώνουμε και από εκεί και την τραβάμε. Με τον ίδιο τρόπο θα τοποθετήσουμε την καινούργια.

Αν είναι η κάτω αντίσταση, βγαίνει από την πίσω πλευρά όπου και ξαβιδώνουμε. Δείτε παρακάτω μερικούς τύπους αντιστάσεων...

301GR01316107

Στο παρακάτω βίντεο δείτε πως αλλάζουμε αντίσταση φούρνου...

Πως αλλάζουμε διακόπτη κουζίνας;

Με τον ίδιο τρόπο που ανοίγουμε για τα μάτια, θα ανοίξουμε και για να αλλάξουμε τον προβληματικό διακόπτη. Εννοείται ότι πρέπει να είναι ακριβώς ίδιος. Μην ανησυχείτε όμως, υπάρχουν τα πάντα, μοντέλο, φωτογραφία, κωδικός και είστε ΟΚ...

wm

Μεγάλη προσοχή στο πως θα βγάλουμε τα καλώδια από τον παλιό, πρέπει να πάνε ακριβώς στις ίδιες θέσεις στον Νέο διακόπτη, αλλιώς θα λειτουργούν άλλα ντ άλλων και μπορεί να έχουμε και βραχυκύκλωμα.

Πως αλλάζουμε λάμπα κουζίνας; Τι λάμπα πρέπει να βάλουμε;

Η αλλαγή λαμπτήρα κουζίνας, είναι σχετικά εύκολη υπόθεση. Ανοίγουμε την πόρτα της κουζίνας και στις περισσότερες συσκευές, αρκεί να ξεβιδώσουμε τον γυάλινο κάλυκα (κάλυμα) της λάμπας. Η λάμπα συνήθως είναι βιδωτή Ε14 (μινιόν ντουι) και 15w (σε κάποιες συσκευές μπορεί και παραπάνω ή διαφορετικού τύπου κούμπωμα). Όμως !! Εδώ πρέπει να κοιτάξουμε να αγοράσουμε λάμπα ειδική για κουζίνα. Δηλαδή, να αναγράφει επάνω 300 Βαθμούς κελσίου....

lampa1

Αν δεν έχει το 300 δεν την αγοράζουμε, διότι οποιασδήποτε άλλη λάμπα θα σπάσει σχεδόν άμεσα.

Πλέον στις σύγχρονες κουζίνες, (εννοείται όχι για το καλό μας και όχι για ευκολία του τεχνικού) οι λαμπτήρες είναι δυσκολότερο να αλλαχτούν. Και είναι ολόκληρο εξάρτημα μαζί με το κάλυμα. Σε κάποιες μάλιστα, πρέπει να ανοιχτεί η κουζίνα από την πίσω πλευρά, να αποσυνδεθεί ο λαμπτήρας και να αντικατασταθεί με τον νέο. Δείτε παρακάτω μερικούς τύπους λαμπτήρων κουζίνας...

80 031imagesε 14 40w

 

Αερισμός

Ακόμη ένα εξάρτημα που μπορεί να πάθει βλάβη στην κουζίνα, είναι το μοτέρ ή η φτερωτή του αερισμού. Αυτό το καταλαβαίνουμε είτε διότι το μοτέρ πλέον δε λειτουργεί γιατί έχει κολήσει, ή έχει καεί, ή η φτερωτή έχει παραδώσει πνεύμα το ρουλεμάν της, θα το καταλάβουμε από το θόρυβο. Και σ αυτή την περίπτωση ανοίγουμε την κουζίνα από την πίσω πλευρά όπου και είναι οι επαφές σύνδεσης. Αποσυνδέουμε τα καλώδια, ξεβιδώνουμε τις βίδες στήριξης και αντικαθιστούμε το εξάρτημα.

ftervth

 

Παρακάτω δείτε ένα σχετικό βίντεο, πως αλλάζει μια αντίσταση σε ηλεκτρική κουζίνα από το κανάλι: Episkeves ΜΠΕΣ -ΔΕΣ

Σε επόμενο άρθρο μας, θα σας εξηγήσουμε πως καταλαβαίνουμε ότι έχει βλάβη ο θερμοσίφωνας και τι κάνουμε σε αυτή την περίπτωση. Τι ηλεκτρικά μέρη έχει ένας θερμοσίφωνας, πότε χαλάνε και πως τα αντιμετωπίζουμε...

Ευχαριστούμε που διαβάσατε το άρθρο μας...

ΣΗΜΕΙΩΣΗ! Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη εμπειρία σας

Περισσότερες πληροφορίες

Αποδοχή

1) Γενικοί όροι:

Α. Τα μηνύματα και τα άρθρα, εκφράζουν την άποψη των συντακτών τους και όχι την επίσημη θέση του ιστότοπου, εκτός εάν κάτι τέτοιο δηλώνεται ρητά από αρμόδιο μέλος της ομάδας διαχείρισης.

Β. Στο επάνω μέρος της ιστοσελίδας υπάρχει η αναζήτηση, η οποία περιέχει μια αρκετά μεγάλη βάση δεδομένων στον τομέα της ηλεκτρολογίας. Με γράμματα ή με μικρές λέξεις κλειδιά, θα βρείτε αυτό που αναζητάτε στον κλάδο της ηλεκτρολογίας.

Γ. Απαγορεύεται η αντιγραφή άρθρων χωρίς τη ρητή ή γραπτή μας συναίνεση. Για την πλήρη αναδημοσίευση άρθρου απαιτείται ρητή άδεια από το δημιουργό του, ή σε αυτόν που ανήκουν τα πνευματικά δικαιώματα. Για αντιγραφή άρθρων, παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας στο info@electricalnews.gr Στα άρθρα που θα επιτραπεί η αντιγραφή, να αναγράφετε στο κάτω μέρος την πηγή τουλάχιστον, με σύνδεσμο ο οποίος θα οδηγεί κατ ευθείαν στο σωστό άρθρο.

2) Γενικά για την ιστοσελίδα μας:

Η σελίδα αυτή δημιουργήθηκε με σκοπό να μαζέψει όσο περισσότερες πληροφορίες υπάρχουν στον κλάδο της ηλεκτρολογίας, να παρουσιάσει νέο υλικό ή εταιρείες κατασκευής ηλεκτρολογικού υλικού, εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, τεχνολογία στο κομμάτι των υπολογιστών και του software, να παρέχει γνώση και πληροφορία σε Ηλεκτρολόγους, Ηλεκτρονικούς, ανθρώπους που ασχολούνται είτε από χόμπι είτε επαγγελματικά με το Hardware, απλούς πολίτες που πολλές φορές τους δημιουργούνται απορίες πάνω σε πολλά από αυτά τα θέματα και θα ήθελαν κάποιες βασικές πληροφορίες ώστε να γνωρίζουν που θα απευθυνθούν και γενικότερα, ενημέρωση σε Ηλεκτρολογία - τεχνολογία - τεχνικά άρθρα.

Δεν υπάρχει ούτε μία πιθανότητα η σελίδα αυτή να δημοσιεύσει συνδικαλιστικό ή πολιτικό περιεχόμενο και γενικότερα περιεχόμενο που φέρνει σε αντιπαράθεση επαγγελματίες, απλούς αναγνώστες, εταιρείες κλπ.

Αφορά μόνο προώθηση ιδεών και γνώσεων για τον κλάδο της Ηλεκτρολογίας και της Τεχνολογίας.

Τα άρθρα έχουν κυρίως εκπαιδευτικό χαρακτήρα και είναι γραμμένα με τρόπο, όσο γίνεται πιο κατανοητό για όλους, είτε είναι επαγγελματίες είτε είναι απλοί αναγνώστες που τους ενδιαφέρει η θεματολογία μας.

Γνωρίζω ότι έχουμε ανοίξει πολλά κεφάλαια πχ: Ηλεκτρολογία -  τηλεπικοινωνίες - υπολογιστές - τεχνολογία -κινητά και πολλά ακόμη και αυτό καθιστά το έργο της σελίδας ακόμη πιο δύσκολο. Προσπαθούμε καθημερινά να εμπλουτίσουμε τη βάση δεδομένων μας με νέα άρθρα σε όσες περισσότερες κατηγορίες μπορούμε.

Ζητούμε την κατανόηση του κοινού, καθημερινά συνδυάζουμε τις προσωπικές μας δουλειές και την ενημέρωση της σελίδας ώστε να υπάρχει υλικό για όλα όσα προαναφέραμε, στη σοβαρότερη και εγκυρότερη μορφή που είναι εφικτό.

Πριν δημοσιευτεί κάποιο άρθρο, κοιτάμε να είναι όσο πιο εμπεριστατωμένο γίνεται και να μη δίνει λανθασμένες ή παραπλανητικές πληροφορίες.

3) Διαφημίσεις

Οποιοσδήποτε θελήσει ή επιθυμεί να διαφημιστεί σε αυτή τη σελίδα με τον τρόπο δημοσίευσης κάποιου άρθρου, θα πρέπει να μεριμνεί ώστε το άρθρο να έχει κυρίως εκπαιδευτικό χαρακτήρα πάνω σε αυτό που θα παρουσιάσει. Πχ: Αν είναι κατασκευαστής κάποιου υλικού, θα πρέπει να παρουσιάσει το υλικό αυτό με κάθε λεπτομέρεια καθώς και το τι ακριβώς κάνει  και κατόπιν αυτού, να παρουσιάσει με κάποιο link την εταιρεία του ή τη μάρκα του υλικού που αντιπροσωπεύει.

Για διαφήμιση, υπάρχουν τα banner σε όλες τις σελίδες και μπορούν να μπουν ακόμη και στα άρθρα διακριτικά banners τα οποία με τα αντίστοιχα links θα οδηγούν στην εκάστοτε εταιρεία.

Υπάρχει και η δυνατότητα παρουσίασης ακόμη και σε μορφή βιντεοσκόπησης της εταιρείας του, από ανθρώπους μας, οι οποίοι θα αναλάβουν τη βιντεοσκόπηση σε συνεργασία πάντα με υπεύθυνο της εταιρείας ο οποίος θα εξηγεί καθ όλη τη διάρκεια το κάθε τι που βλέπουμε στο βίντεο, ώστε να έχει και τη μορφή εκπαίδευσης αλλά και την καλύτερη διαφημιστική καμπάνια της κάθε εταιρείας.

Υπάρχει η δυνατότητα βιντεοσκόπησης ακόμη και με droners.

4) Forum (το Forum θα λειτουργήσει προσεχώς, κατασκευάζεται για την καλύτερη και ασφαλέστερη λειτουργία, του forum και των χρηστών)

Α. Τα μέλη οφείλουν να συμμετέχουν με ευπρέπεια και κατά τρόπο που σέβεται την ισχύουσα νομοθεσία, τα υπόλοιπα μέλη και την ομαλή λειτουργία του ιστότοπου, κατά την κρίση της ομάδας διαχείρισης, προκειμένου να διατηρούν το δικαίωμα της συμμετοχής στον ιστότοπο. Ιδιαίτερα, τα μέλη οφείλουν:

 • Να αξιοποιούν την αναζήτηση του ιστότοπου ώστε να αποφεύγεται η άσκοπη επανάληψη.
 • Να εκφράζονται σαφώς, ευπρεπώς και ευανάγνωστα και να δίνουν περιγραφικούς τίτλους στα θέματα.
 • Να σέβονται τους συνομιλητές τους, ιδίως όταν διαφωνούν με τις απόψεις τους, έχοντας υπ’ όψιν τους ότι είναι θεμιτή η κριτική στις ιδέες και απόψεις αλλά όχι σε όσους τις εκφέρουν, αποφεύγοντας εκφράσεις που θίγουν τον σεξουαλικό προσανατολισμό ή τις πολιτικές ή αθλητικές ή προσωπικές ή άλλες προτιμήσεις του κάθε μέλους.
 • Να χρησιμοποιούν την ελληνική γλώσσα στην ελληνική γραφή και να χρησιμοποιούν λατινικούς χαρακτήρες στην ξένη ορολογία. Η χρήση άλλων γλωσσών επιτρέπεται στο ατομικό προφίλ και την υπογραφή των μελών αλλά και σε μηνύματα, κατά την κρίση της ομάδας διαχείρισης.
 • Να παραμένουν εντός της θεματολογίας της ιστοσελίδας, των ενοτήτων και των επί μέρους θεμάτων, να μην δημοσιεύουν αμιγώς πολιτικά μηνύματα ούτε να συμμετέχουν σε πολιτικές ή κομματικές συζητήσεις και αντιπαραθέσεις.
 • Να τεκμηριώνουν κατά το δυνατόν τις απόψεις τους. Όταν, στα πλαίσια ενημερωτικού χαρακτήρα, είναι αναγκαία η παράθεση περικοπών κειμένου ή λοιπού υλικού δημοσιευμένου σε άλλα μέσα (περιοδικά, εφημερίδες, βιβλία, ιστοσελίδες κλπ) θα πρέπει να γίνεται ρητή μνεία του μέσου όπου δημοσιεύθηκε αρχικά το υλικό που αναπαράγεται ή του δημιουργού του.
 • Έχοντας υπ’ όψιν τους ότι ο παρών ιστότοπος είναι προσβάσιμος σε μέλη ανεξαρτήτου ηλικίας, να ΜΗΝ δημοσιεύουν θέματα με σεξουαλικό περιεχόμενο ούτε συνδέσμους (links) ή παραπομπές σε ιστοσελίδες με σεξουαλικό περιεχόμενο.
 • Σε περίπτωση δημοσίευσης πλέον του ενός (1) αρχείου πολυμέσων (video, ήχος, φωτογραφία) ανά μήνυμα, να κάνουν χρήση της λειτουργίας SPOILER σε αναλογία "ένα spoiler ανά αρχείο", έχοντας υπ’ όψιν τους ότι μόνη η χρήση φωτογραφιών ή βίντεο ως απάντηση σε μία συζήτηση δεν είναι επιτρεπτή, κατά την κρίση της ομάδας διαχείρισης. Επιπλέον να μην χρησιμοποιούν τη λειτουργία αυτόματης αναπαραγωγής (autoplay) στα video που ενσωματώνουν στα μηνύματά τους.
 • Να διατηρούν μόνο έναν λογαριασμό και να δηλώνουν έγκυρη διεύθυνση ηλεκτρονικής αλληλογραφίας, η οποία θα χρησιμοποιείται μόνο για ζητήματα σχετικά με τη λειτουργία του ιστότοπου και δε θα κοινοποιείται σε τρίτους χωρίς τη ρητή συναίνεση του μέλους.
 • Να μη δημοσιεύουν το ίδιο θέμα ή μήνυμα περισσότερες από μία φορές και να μη διατηρούν θέματα στην επιφάνεια με συνεχή δημοσίευση μηνυμάτων [bumping]. Επιπλέον, να μη δημοσιεύουν νέο μήνυμα σε θέμα η συζήτηση του οποίου έχει σταματήσει πλέον του τριμήνου, εκτός εάν το νέο μήνυμα προσφέρει νέες και ουσιώδεις πληροφορίες για το υπό συζήτηση θέμα, κατά την κρίση της ομάδας διαχείρισης.
 • Να μη συμμετέχουν στον ιστότοπο με σκοπό τη διαφήμιση εμπορικών προϊόντων ή υπηρεσιών και να μην δημοσιεύουν τα λεγόμενα referral links προς οποιαδήποτε ιστοσελίδα ή υπηρεσία.
 • Να μην αναζητούν και να μη δημοσιεύουν συνδέσμους ή πληροφορίες για την απόκτηση, με οποιονδήποτε τρόπο, παράνομων αντιγράφων υλικού που προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικής ιδιοκτησίας.
 • Εφόσον διατηρούν υπογραφή, αυτή να είναι διακριτική, να μην υπερβαίνει συνολικά σε διαστάσεις είτε μία (1) εικόνα μεγέθους 400x90 και 50 Kilobytes είτε τις πέντε (5) γραμμές κειμένου (μεγέθους γραμματοσειράς 14) και να μη διαφημίζει εμπορικά προϊόντα ή εμπορικές υπηρεσίες. Το μέγιστο όριο των avatars είναι 90x90 με ανώτατο επιτρεπόμενο μέγεθος τα 50Kb. Η ομάδα διαχείρισης του ιστότοπου δικαιούται να αφαιρέσει υπογραφές και avatars τα οποία κρίνει μη επιτρεπτά ή προσβλητικά ή αντίθετα με τους παρόντες Όρους Χρήσης.

Β. Επαφίεται στην κρίση της ομάδας διαχείρισης αν θα παραμένουν ενεργά θέματα ή μηνύματα, η θεματολογία των οποίων, έχει αποδειχθεί εμπειρικά, ότι οδηγεί σε αντιπαραθέσεις, αντεγκλήσεις ή συζητήσεις και μηνύματα αμφίβολης αξίας, χρησιμότητας και κοσμιότητας. Επιπλέον, οποιοδήποτε μήνυμα παραβιάζει τους παρόντες Όρους Χρήσης ή δεν ταιριάζει, κατά την κρίση της ομάδας διαχείρισης, με το ύφος και το περιεχόμενο του ιστότοπου, θα κλειδώνεται ή θα διαγράφεται κατά περίπτωση. Ο δε συγγραφέας του θα υπόκειται, κατά την κρίση της ομάδας διαχείρισης, σε προσωρινή ή μόνιμη διακοπή της εισόδου του στον ιστότοπο (ban).

Δ. Τα μέλη συμφωνούν ότι ο λογαριασμός τους στον παρόντα ιστότοπο είναι δυνατόν να χρησιμοποιείται για την είσοδο και λειτουργία όλων των υπηρεσιών που προσφέρονται ή θα προσφερθούν στο μέλλον από το electricalnews.gr

Ε. Τα μέλη οφείλουν να αποδέχονται την τελική κρίση των συντονιστών για θέματα σχετικά με τη διαχείριση του ιστότοπου. Δεν επιτρέπεται η προσπάθεια άσκησης συντονιστικών καθηκόντων, έστω και εμμέσως. Απορίες και σχόλια σχετικά με την εφαρμογή των παρόντων Όρων Χρήσης δεν επιτρέπεται να διατυπώνονται δημόσια αλλά με προσωπικό μήνυμα προς τον αρμόδιο συντονιστή ή συντονίστρια ή τον διαχειριστή.

ΣΤ. Η παράβαση των παρόντων όρων καθώς και η προσπάθεια παράκαμψής τους με οποιονδήποτε τρόπο, επιφέρει τη λήψη μέτρων, περιλαμβανομένου του μόνιμου αποκλεισμού από τον ιστότοπο (ban), κατά την κρίση των συντονιστών.

Σημείωση πνευματικής ιδιοκτησίας: Η αναπαραγωγή των μηνυμάτων που δημοσιεύονται στο electricalnews.gr χωρίς άδεια απαγορεύεται. Τα πνευματικά δικαιώματα του πρωτότυπου περιεχομένου των μηνυμάτων ανήκουν στους συντάκτες τους, εκτός από τη δημοσιευμένη στον ιστότοπο υπόσταση των μηνυμάτων, την οποία παραχωρούν χωρίς αντάλλαγμα και ανέκκλητα στο electricalnews.gr

Σας ευχόμαστε καλή περιήγηση και διαμονή στην ιστοσελίδα μας και ελπίζουμε να σας φανεί χρήσιμη.

Με εκτίμηση

Το video της εβδομάδας