Ηλεκτρολόγε, πόσο σου κοστίζει να έχεις επιχείρηση; Ξέρεις να κοστολογείς; Ποιοι σου κάνουν ζημιά;

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Αφορμή για τα σημερινά λόγια, συχνές συζητήσεις με γνωστούς, φίλους, παράγοντες του κλάδου και άλλα….

Ας δούμε λοιπόν τα έξοδα ενός ενεργού ηλεκτρολόγου με ατομική επιχείρηση, ένα επαγγελματικό αυτοκίνητο, βασικά εργαλεία  και ένα βοηθό, σε πλήρη ακινησία, δηλαδή, με το που βάλουμε το κλειδί στην πόρτα του γραφείου μας  που λέμε…

Μέσα σε λίγες σειρές, σταράτες όμως όσο γίνεται, θα προσπαθήσω να δείξω στον ηλεκτρολόγο, ποια είναι τα έξοδά του αν αυτός κάθεται στο γραφείο και μόνο….. αναπνέει! Και πόση ζημιά του κάνουν οι ‘’μαύροι’’…

Ας περάσουμε κατ ευθείαν στο ‘’ψητό’’…

Δεν θα προσθέσω έξτρα όπως, ένας καφές την ημέρα ή τσιγάρα, θα μου πείτε ας τα κόψει!!

Τα παρακάτω όμως ΔΕΝ κόβονται και πρέπει να είμαστε ρεαλιστές και να ακούμε την πραγματικότητα.

Όλα τα παρακάτω είναι κατά προσέγγιση και ένας μέσος όρος.

Φόρος επιτηδεύματος  = 600 ευρώ το χρόνο

Φόροι περί τρίτων = 150 ευρώ ευρώ το χρόνο

ΕΦΚΑ (το χαμηλότερο που υπάρχει) 180 περίπου ευρώ το μήνα, είτε 2160 το χρόνο.

Ενοίκιο ή Φόρος ακινήτου (αν δικό του) από 200 ευρώ/ μήνα ή 400 ευρώ εφάπαξ το χρόνο αν διαθέτει δικό του γραφείο. Άρα έχουμε 400 ή 2400 ευρώ (αν ενοίκιο)

Ρεύμα – Νερό – τηλέφωνο – κινητό (για επαγγελματική χρήση) 1800 ευρώ το το χρόνο.

Λογιστής = 1500 ευρώ το χρόνο κατά μέσον όρο.

Φόρος επειδή ενεργός, περίπου 2000 το χρόνο με μηδενικό εισόδημα.

Τέλη κυκλοφορίας = 105 ευρώ το χρόνο.

Λάστιχα – σέρβις = 400 ευρώ το χρόνο, είτε το κινήσει είτε όχι.

Εργαλεία σέρβις – διακριβώσεις οργάνων κλπ = 500 ευρώ.

600+150+2160+400+1800+1500+2000+105+400+500 = 9615 ευρώ σε πλήρη ακινησία!!!

Αν προσθέσουμε τον βοηθό, τότε τα έξοδα με ένα εξευτελιστικό  μισθό των 600 ευρώ καθαρών αποδοχών Χ 14 μήνες, τότε έχουμε = 8400 ευρώ ο βοηθός

Προσθέτοντας και το ΙΚΑ του βοηθού, περίπου στα 300 ευρώ το μήνα, έχουμε ακόμη 3600 ευρώ = 3600 ευρώ το χρόνο.

Αγαπητοί μου αναγνώστες, απλοί καταναλωτές ή ακόμη και συνάδελφοι. Όλα αυτά πρέπει να υπολογίζονται όταν κάνουμε μια εργασία.

Δυστυχώς τα πράγματα έτσι είναι. Ο ένας πληρώνει τον άλλον και έτσι κινείται μια κοινωνία.

Μην καταστρέφετε έναν κλάδο χιλιάδων ανθρώπων και μάθετε κάποια στιγμή όλοι να κοστολογούμε ένα έργο ή μια εργασία, είτε αυτό είναι ένα τεράστιο κτίριο είτε ένα μερεμέτι.

Αυτός λοιπόν ο άνθρωπος που με ένα βοηθό θα πρέπει να κάθονται στο γραφείο επι 300 μέρες (έχω αφαιρέσει Σαββατοκύριακα και ‘’διακοπές’’) πρέπει να τρώει και λίγο ψωμί με ελιές (εφόσον δεν θα έχει δουλειά και θα είναι σε ένα γραφείο καθιστός) ΔΕΝ προσθέτω όμως στα έξοδα τα πάγια ούτε το ψωμί, ούτε την ελιά.

Φυσικά, τα μεταφορικά μέσα, από το σπίτι του έως το γραφείο επίσης ΔΕΝ τα υπολογίζω, θεωρώντας ότι το αυτοκίνητο σαπίζει και ο Ηλεκτρολόγος θα πηγαινοέρχεται με τα πόδια στο γραφείο του!!! Όσο όμως περπατάει, θα χρειάζεται φαγητό! Ούτε αυτό έχω υπολογίσει στα έξοδα.

Οπότε αγαπητοί μου φίλοι, έχουμε ένα σύνολο (με το που ανοίξουμε το γραφείο)…..

Έξοδα:

12000 ευρώ ο βοηθός

10000 ευρώ ο Ηλεκτρολόγος

Σύνολο 22000 ευρώ. Αυτά πρέπει να τα βάλει από την τσέπη του, αν δεν σηκώσει τηλέφωνο.

Ξεχώρισα λίγο τα Ηλεκτρολόγος – Βοηθός, ώστε οι νέοι συνάδελφοι που βγαίνουν στις αγορές, να έχουν μια τάξη μεγέθους τι θα αντιμετωπίσουν.  Κάθε ημέρα λοιπόν, από τη στιγμή που έχουμε μια ατομική επιχείρηση θέλουμε 33,33 ευρώ για να υφίσταται.

Και 40 ευρώ την ημέρα για να υφίσταται ο βοηθός!

Όλα αυτά, τιμές μεγαλουπόλεων και κατά μέσον όρο όπως ανέφερα πιο πριν.

Από εκεί και πέρα, μπορείτε να σκεφτείτε τα έξοδα, βενζίνες – πετρέλαια – διατροφή – παιδιά – οικογένεια – ρεύματα σπίτι κλπ κλπ κλπ κλπ…..

Φανταστείτε τώρα, με όλο αυτό το 70άρι την ημέρα με πλήρη ακινησία, τι ζημιά κάνει ο ΟΤΕΤΖΗΣ, ΔΕΗΤΖΗΣ (Οι οποίοι εισπράττουν και το μισθό από το δημόσιο), ο  αρπακόλλας, ο ‘’μαύρος’’ ηλεκτρολόγος, ο ξάδερφος που κάνει ηλεκτρολογικά, ο αλλοδαπός, τα σωματεία που δυστυχώς ΔΕΝ μπορούν να κάνουν τίποτα, το κράτος που αθωώνει σε περιστατικά τους ‘’μαύρους’’.  

Και όμως όλοι αυτοί που δεν πληρώνουν το 70άρι και εισπράττουν κιόλας από την δική μας τσέπη (για΄τι εμείς τους πληρώνουμε, το 70άρι γίνεται 80, 90, 100 ευρώ πάγιο έξοδο την ημέρα για τον καθένα μας. Συν του ότι ΔΕΝ πληρώνουν φόρους για τις μαύρες εισπράξεις!!

Ο τρόπος για την καταπολέμηση της μαύρης εργασίας  είναι ένας και μοναδικός: Τηλεφώνημα στην επιθεώρηση εργασίας! Η επιθεώρηση ‘’ψοφάει’’ για τέτοια επικοινωνία. Εκεί, δεν υπάρχει ούτε αστυνομία, ούτε δικαστήριο ούτε ΤΙΠΟΤΑ. Τηλεφωνείτε, περνά από το έργο κλιμάκιο της επιθεώρησης, μοιράζει τις 11άρες (11000 περίπου είναι το πρόστιμο που θα επιβάλει σε κάθε τέτοιον λαθραίο, συν άλλα τόσα για το βοηθό του αν έχει, συν άλλα τόσα για δεύτερο βοηθό κλπ.

Το πρόβλημα σε όλο αυτό είναι ότι μπορεί να εφαρμοστεί αρκετά μόνο σε μεγαλουπόλεις. Επειδή εκεί τα πράγματα είναι πιο απρόσωπα. Στην επαρχία, δυστυχώς είναι όλοι ξαδέρφια, αδέρφια, συγγενείς, φίλοι, γνωστοί. Το βράδυ μαζί θα πιεί κρασάκι ο ‘’μαύρος’’ με τον ‘’άσπρο’’ κοκ.

Εάν στους παραπάνω υπολογισμούς με νούμερα, έχω ξεχάσει να βάλω κάποια νούμερα, παρακαλώ διορθώστε με ή αν κάνω κάπου λάθος, επίσης διορθώστε με…

Αυτά μόνο για σήμερα, ελπίζω να καταλάβουν κάποιοι άνθρωποι πως πρέπει να κινούνται. Και ο επαγγελματίας και ο ‘’μαύρος’’, Αλλιώς βάζουμε λουκέτο…..

 

ΣΗΜΕΙΩΣΗ! Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη εμπειρία σας

Περισσότερες πληροφορίες

Αποδοχή

1) Γενικοί όροι:

Α. Τα μηνύματα και τα άρθρα, εκφράζουν την άποψη των συντακτών τους και όχι την επίσημη θέση του ιστότοπου, εκτός εάν κάτι τέτοιο δηλώνεται ρητά από αρμόδιο μέλος της ομάδας διαχείρισης.

Β. Στο επάνω μέρος της ιστοσελίδας υπάρχει η αναζήτηση, η οποία περιέχει μια αρκετά μεγάλη βάση δεδομένων στον τομέα της ηλεκτρολογίας. Με γράμματα ή με μικρές λέξεις κλειδιά, θα βρείτε αυτό που αναζητάτε στον κλάδο της ηλεκτρολογίας.

Γ. Απαγορεύεται η αντιγραφή άρθρων χωρίς τη ρητή ή γραπτή μας συναίνεση. Για την πλήρη αναδημοσίευση άρθρου απαιτείται ρητή άδεια από το δημιουργό του, ή σε αυτόν που ανήκουν τα πνευματικά δικαιώματα. Για αντιγραφή άρθρων, παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας στο info@electricalnews.gr Στα άρθρα που θα επιτραπεί η αντιγραφή, να αναγράφετε στο κάτω μέρος την πηγή τουλάχιστον, με σύνδεσμο ο οποίος θα οδηγεί κατ ευθείαν στο σωστό άρθρο.

2) Γενικά για την ιστοσελίδα μας:

Η σελίδα αυτή δημιουργήθηκε με σκοπό να μαζέψει όσο περισσότερες πληροφορίες υπάρχουν στον κλάδο της ηλεκτρολογίας, να παρουσιάσει νέο υλικό ή εταιρείες κατασκευής ηλεκτρολογικού υλικού, εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, τεχνολογία στο κομμάτι των υπολογιστών και του software, να παρέχει γνώση και πληροφορία σε Ηλεκτρολόγους, Ηλεκτρονικούς, ανθρώπους που ασχολούνται είτε από χόμπι είτε επαγγελματικά με το Hardware, απλούς πολίτες που πολλές φορές τους δημιουργούνται απορίες πάνω σε πολλά από αυτά τα θέματα και θα ήθελαν κάποιες βασικές πληροφορίες ώστε να γνωρίζουν που θα απευθυνθούν και γενικότερα, ενημέρωση σε Ηλεκτρολογία - τεχνολογία - τεχνικά άρθρα.

Δεν υπάρχει ούτε μία πιθανότητα η σελίδα αυτή να δημοσιεύσει συνδικαλιστικό ή πολιτικό περιεχόμενο και γενικότερα περιεχόμενο που φέρνει σε αντιπαράθεση επαγγελματίες, απλούς αναγνώστες, εταιρείες κλπ.

Αφορά μόνο προώθηση ιδεών και γνώσεων για τον κλάδο της Ηλεκτρολογίας και της Τεχνολογίας.

Τα άρθρα έχουν κυρίως εκπαιδευτικό χαρακτήρα και είναι γραμμένα με τρόπο, όσο γίνεται πιο κατανοητό για όλους, είτε είναι επαγγελματίες είτε είναι απλοί αναγνώστες που τους ενδιαφέρει η θεματολογία μας.

Γνωρίζω ότι έχουμε ανοίξει πολλά κεφάλαια πχ: Ηλεκτρολογία -  τηλεπικοινωνίες - υπολογιστές - τεχνολογία -κινητά και πολλά ακόμη και αυτό καθιστά το έργο της σελίδας ακόμη πιο δύσκολο. Προσπαθούμε καθημερινά να εμπλουτίσουμε τη βάση δεδομένων μας με νέα άρθρα σε όσες περισσότερες κατηγορίες μπορούμε.

Ζητούμε την κατανόηση του κοινού, καθημερινά συνδυάζουμε τις προσωπικές μας δουλειές και την ενημέρωση της σελίδας ώστε να υπάρχει υλικό για όλα όσα προαναφέραμε, στη σοβαρότερη και εγκυρότερη μορφή που είναι εφικτό.

Πριν δημοσιευτεί κάποιο άρθρο, κοιτάμε να είναι όσο πιο εμπεριστατωμένο γίνεται και να μη δίνει λανθασμένες ή παραπλανητικές πληροφορίες.

3) Διαφημίσεις

Οποιοσδήποτε θελήσει ή επιθυμεί να διαφημιστεί σε αυτή τη σελίδα με τον τρόπο δημοσίευσης κάποιου άρθρου, θα πρέπει να μεριμνεί ώστε το άρθρο να έχει κυρίως εκπαιδευτικό χαρακτήρα πάνω σε αυτό που θα παρουσιάσει. Πχ: Αν είναι κατασκευαστής κάποιου υλικού, θα πρέπει να παρουσιάσει το υλικό αυτό με κάθε λεπτομέρεια καθώς και το τι ακριβώς κάνει  και κατόπιν αυτού, να παρουσιάσει με κάποιο link την εταιρεία του ή τη μάρκα του υλικού που αντιπροσωπεύει.

Για διαφήμιση, υπάρχουν τα banner σε όλες τις σελίδες και μπορούν να μπουν ακόμη και στα άρθρα διακριτικά banners τα οποία με τα αντίστοιχα links θα οδηγούν στην εκάστοτε εταιρεία.

Υπάρχει και η δυνατότητα παρουσίασης ακόμη και σε μορφή βιντεοσκόπησης της εταιρείας του, από ανθρώπους μας, οι οποίοι θα αναλάβουν τη βιντεοσκόπηση σε συνεργασία πάντα με υπεύθυνο της εταιρείας ο οποίος θα εξηγεί καθ όλη τη διάρκεια το κάθε τι που βλέπουμε στο βίντεο, ώστε να έχει και τη μορφή εκπαίδευσης αλλά και την καλύτερη διαφημιστική καμπάνια της κάθε εταιρείας.

Υπάρχει η δυνατότητα βιντεοσκόπησης ακόμη και με droners.

4) Forum (το Forum θα λειτουργήσει προσεχώς, κατασκευάζεται για την καλύτερη και ασφαλέστερη λειτουργία, του forum και των χρηστών)

Α. Τα μέλη οφείλουν να συμμετέχουν με ευπρέπεια και κατά τρόπο που σέβεται την ισχύουσα νομοθεσία, τα υπόλοιπα μέλη και την ομαλή λειτουργία του ιστότοπου, κατά την κρίση της ομάδας διαχείρισης, προκειμένου να διατηρούν το δικαίωμα της συμμετοχής στον ιστότοπο. Ιδιαίτερα, τα μέλη οφείλουν:

 • Να αξιοποιούν την αναζήτηση του ιστότοπου ώστε να αποφεύγεται η άσκοπη επανάληψη.
 • Να εκφράζονται σαφώς, ευπρεπώς και ευανάγνωστα και να δίνουν περιγραφικούς τίτλους στα θέματα.
 • Να σέβονται τους συνομιλητές τους, ιδίως όταν διαφωνούν με τις απόψεις τους, έχοντας υπ’ όψιν τους ότι είναι θεμιτή η κριτική στις ιδέες και απόψεις αλλά όχι σε όσους τις εκφέρουν, αποφεύγοντας εκφράσεις που θίγουν τον σεξουαλικό προσανατολισμό ή τις πολιτικές ή αθλητικές ή προσωπικές ή άλλες προτιμήσεις του κάθε μέλους.
 • Να χρησιμοποιούν την ελληνική γλώσσα στην ελληνική γραφή και να χρησιμοποιούν λατινικούς χαρακτήρες στην ξένη ορολογία. Η χρήση άλλων γλωσσών επιτρέπεται στο ατομικό προφίλ και την υπογραφή των μελών αλλά και σε μηνύματα, κατά την κρίση της ομάδας διαχείρισης.
 • Να παραμένουν εντός της θεματολογίας της ιστοσελίδας, των ενοτήτων και των επί μέρους θεμάτων, να μην δημοσιεύουν αμιγώς πολιτικά μηνύματα ούτε να συμμετέχουν σε πολιτικές ή κομματικές συζητήσεις και αντιπαραθέσεις.
 • Να τεκμηριώνουν κατά το δυνατόν τις απόψεις τους. Όταν, στα πλαίσια ενημερωτικού χαρακτήρα, είναι αναγκαία η παράθεση περικοπών κειμένου ή λοιπού υλικού δημοσιευμένου σε άλλα μέσα (περιοδικά, εφημερίδες, βιβλία, ιστοσελίδες κλπ) θα πρέπει να γίνεται ρητή μνεία του μέσου όπου δημοσιεύθηκε αρχικά το υλικό που αναπαράγεται ή του δημιουργού του.
 • Έχοντας υπ’ όψιν τους ότι ο παρών ιστότοπος είναι προσβάσιμος σε μέλη ανεξαρτήτου ηλικίας, να ΜΗΝ δημοσιεύουν θέματα με σεξουαλικό περιεχόμενο ούτε συνδέσμους (links) ή παραπομπές σε ιστοσελίδες με σεξουαλικό περιεχόμενο.
 • Σε περίπτωση δημοσίευσης πλέον του ενός (1) αρχείου πολυμέσων (video, ήχος, φωτογραφία) ανά μήνυμα, να κάνουν χρήση της λειτουργίας SPOILER σε αναλογία "ένα spoiler ανά αρχείο", έχοντας υπ’ όψιν τους ότι μόνη η χρήση φωτογραφιών ή βίντεο ως απάντηση σε μία συζήτηση δεν είναι επιτρεπτή, κατά την κρίση της ομάδας διαχείρισης. Επιπλέον να μην χρησιμοποιούν τη λειτουργία αυτόματης αναπαραγωγής (autoplay) στα video που ενσωματώνουν στα μηνύματά τους.
 • Να διατηρούν μόνο έναν λογαριασμό και να δηλώνουν έγκυρη διεύθυνση ηλεκτρονικής αλληλογραφίας, η οποία θα χρησιμοποιείται μόνο για ζητήματα σχετικά με τη λειτουργία του ιστότοπου και δε θα κοινοποιείται σε τρίτους χωρίς τη ρητή συναίνεση του μέλους.
 • Να μη δημοσιεύουν το ίδιο θέμα ή μήνυμα περισσότερες από μία φορές και να μη διατηρούν θέματα στην επιφάνεια με συνεχή δημοσίευση μηνυμάτων [bumping]. Επιπλέον, να μη δημοσιεύουν νέο μήνυμα σε θέμα η συζήτηση του οποίου έχει σταματήσει πλέον του τριμήνου, εκτός εάν το νέο μήνυμα προσφέρει νέες και ουσιώδεις πληροφορίες για το υπό συζήτηση θέμα, κατά την κρίση της ομάδας διαχείρισης.
 • Να μη συμμετέχουν στον ιστότοπο με σκοπό τη διαφήμιση εμπορικών προϊόντων ή υπηρεσιών και να μην δημοσιεύουν τα λεγόμενα referral links προς οποιαδήποτε ιστοσελίδα ή υπηρεσία.
 • Να μην αναζητούν και να μη δημοσιεύουν συνδέσμους ή πληροφορίες για την απόκτηση, με οποιονδήποτε τρόπο, παράνομων αντιγράφων υλικού που προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικής ιδιοκτησίας.
 • Εφόσον διατηρούν υπογραφή, αυτή να είναι διακριτική, να μην υπερβαίνει συνολικά σε διαστάσεις είτε μία (1) εικόνα μεγέθους 400x90 και 50 Kilobytes είτε τις πέντε (5) γραμμές κειμένου (μεγέθους γραμματοσειράς 14) και να μη διαφημίζει εμπορικά προϊόντα ή εμπορικές υπηρεσίες. Το μέγιστο όριο των avatars είναι 90x90 με ανώτατο επιτρεπόμενο μέγεθος τα 50Kb. Η ομάδα διαχείρισης του ιστότοπου δικαιούται να αφαιρέσει υπογραφές και avatars τα οποία κρίνει μη επιτρεπτά ή προσβλητικά ή αντίθετα με τους παρόντες Όρους Χρήσης.

Β. Επαφίεται στην κρίση της ομάδας διαχείρισης αν θα παραμένουν ενεργά θέματα ή μηνύματα, η θεματολογία των οποίων, έχει αποδειχθεί εμπειρικά, ότι οδηγεί σε αντιπαραθέσεις, αντεγκλήσεις ή συζητήσεις και μηνύματα αμφίβολης αξίας, χρησιμότητας και κοσμιότητας. Επιπλέον, οποιοδήποτε μήνυμα παραβιάζει τους παρόντες Όρους Χρήσης ή δεν ταιριάζει, κατά την κρίση της ομάδας διαχείρισης, με το ύφος και το περιεχόμενο του ιστότοπου, θα κλειδώνεται ή θα διαγράφεται κατά περίπτωση. Ο δε συγγραφέας του θα υπόκειται, κατά την κρίση της ομάδας διαχείρισης, σε προσωρινή ή μόνιμη διακοπή της εισόδου του στον ιστότοπο (ban).

Δ. Τα μέλη συμφωνούν ότι ο λογαριασμός τους στον παρόντα ιστότοπο είναι δυνατόν να χρησιμοποιείται για την είσοδο και λειτουργία όλων των υπηρεσιών που προσφέρονται ή θα προσφερθούν στο μέλλον από το electricalnews.gr

Ε. Τα μέλη οφείλουν να αποδέχονται την τελική κρίση των συντονιστών για θέματα σχετικά με τη διαχείριση του ιστότοπου. Δεν επιτρέπεται η προσπάθεια άσκησης συντονιστικών καθηκόντων, έστω και εμμέσως. Απορίες και σχόλια σχετικά με την εφαρμογή των παρόντων Όρων Χρήσης δεν επιτρέπεται να διατυπώνονται δημόσια αλλά με προσωπικό μήνυμα προς τον αρμόδιο συντονιστή ή συντονίστρια ή τον διαχειριστή.

ΣΤ. Η παράβαση των παρόντων όρων καθώς και η προσπάθεια παράκαμψής τους με οποιονδήποτε τρόπο, επιφέρει τη λήψη μέτρων, περιλαμβανομένου του μόνιμου αποκλεισμού από τον ιστότοπο (ban), κατά την κρίση των συντονιστών.

Σημείωση πνευματικής ιδιοκτησίας: Η αναπαραγωγή των μηνυμάτων που δημοσιεύονται στο electricalnews.gr χωρίς άδεια απαγορεύεται. Τα πνευματικά δικαιώματα του πρωτότυπου περιεχομένου των μηνυμάτων ανήκουν στους συντάκτες τους, εκτός από τη δημοσιευμένη στον ιστότοπο υπόσταση των μηνυμάτων, την οποία παραχωρούν χωρίς αντάλλαγμα και ανέκκλητα στο electricalnews.gr

Σας ευχόμαστε καλή περιήγηση και διαμονή στην ιστοσελίδα μας και ελπίζουμε να σας φανεί χρήσιμη.

Με εκτίμηση

Θέματα κλάδου Ηλεκτρολογίας

Το video της εβδομάδας