Πολλά ρελέ διαρροής σε εγκατάσταση - τι μπορεί να συμβεί με πολλές μικρές διαρροές;

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(4 ψήφοι)

Αφορμή για το παρόν άρθρο, πρόσφατη συζήτηση που αφορά το θέμα των διαρροών…

Με μεγάλη προσοχή και επιφύλαξη θα σας μεταφέρω κουβέντες και σκέψεις που κάναμε, καθώς περιμένουμε και προτάσεις πάνω στο θέμα, διότι δεν είναι απλό, όπως θα διαπιστώσετε παρακάτω. Δεν βάλαμε τύπους και μαθηματικά κάτω, αλλά καλύτερα όταν υπάρχει κάποια εμπειρία να μεταφέρεις τη χειρότερη παράμετρο.

Ωραίο αλλά ταυτόχρονα και λίγο περίεργο πράγμα ο Ηλεκτρισμός. Απαιτεί μεγάλη προσοχή, τήρηση των κανόνων και σεβασμό.

Ένα πάρα πολύ σημαντικό θέμα που αφορά νέες και παλιές εγκαταστάσεις, δημιουργήθηκε με την εξέλιξη της συζήτησης και είναι αλήθεια!

Όλοι γνωρίζουμε πλέον τι είναι το ρελέ διαρροής και πόσο απαραίτητο καθώς και υποχρεωτικό είναι βάση κανονισμών, για την ασφάλειά μας από ηλεκτροπληξία. Μια συσκευή, που αν περάσουν από μέσα της παραπάνω από 30m A ρεύμα, αυτή θα διακόψει την ηλεκτροδότηση στην εγκατάστασή μας ή στις γραμμές οι οποίες είναι υπό την επιτήρησή της

Επίσης γνωρίζουμε ότι πολλά ακίνητα της χώρας βρίσκονται είτε χωρίς γείωση, είτε με κάκιστη γείωση! Και απλά ‘’φοράνε’’ ένα ρελέ διαρροής στον πίνακα ή σε πολλές περιπτώσεις, αν οι κατοικίες αυτές είναι πολυτελείς και μεζονέτες, θα συναντήσουμε πάνω από ένα ρελέ διαρροής μπορεί και 10 ή και παραπάνω.

Πολλοί από εμάς, γνωρίζουμε και τα ρελέ διαρροής με στοιχείο μικροαυτόματου μαζί (RCBO) ή ρελοασφάλειες (στην κοινή λαϊκή)

Τι κάνει το ρελέ διαρροής και το RCBO (ρελέ διαρροής με στοιχεία μικροαυτόματου) μπορείτε να θυμηθείτε στα παρακάτω άρθρα:

Ρελέ διαρροής ΔΔΡ

Ρελοασφάλεια RCBO

Ας ξεκινήσουμε όμως με το σημερινό θέμα που νομίζω ότι ‘’ξύνει πληγές’’...

Πολλά κτίρια, χώροι γραφείων, τράπεζες, δημόσιες υπηρεσίες κλπ, έχουν ανακαινιστεί ή κατασκευαστεί εξ αρχής και στους ηλεκτρολογικούς τους πίνακες έχουν τοποθετηθεί τα περιβόητα RCBO.

Σε όλες τις περιπτώσεις και επειδή πρέπει να συντρέχουν πολλοί κακοί παράγοντες ταυτόχρονα (εμείς πάντα παίρνουμε τη χειρότερη των περιπτώσεων για την ασφάλειά μας) θεωρούμε ότι η γείωση είναι το Α και το Ω σε μια ηλεκτρολογική εγκατάσταση.

Το θέμα λοιπόν…

Έχουμε τοποθετήσει πολλά RCBO στους ηλεκτρολογικούς πίνακες ενός κτιρίου ή χώρου ή ακόμη και στο σπίτι μας, επειδή θέλουμε τη μέγιστη ασφάλεια αλλά ταυτόχρονα να μη μένει όλη μας η εγκατάσταση από ρεύμα μέχρι να έρθει ο τεχνικός για την εύρεση βλάβης.

Ποια φιλοσοφία επικρατεί με την τοποθέτηση των RCBO;

Τοποθετούμε RCBO σε κάθε γραμμή, ώστε κάθε γραμμή να έχει το ρελέ διαρροής της, οπότε και εύκολος εντοπισμός βλάβης και να μην παρασύρει κάποια διαρροή το μοναδικό ρελέ διαρροής.

Βλέπε εικόνα...

polla rele1

Στην παραπάνω φωτό, θα παρατηρήσουμε ότι υπάρχουν 15RCBO σε έναν από τους 9 πίνακες που έχει ο όροφος! Αν υποθέσουμε από κάθε RCBO να περνάνε 10 - 15m A ρεύματα διαρροής, θα έχουμε αυτομάτως διέξοδο προς τη γη μέσω της γείωσης, ρεύματα αθροιστικού μεγέθους αρκετών m A!! αρκούν για να σκοτώσουν έναν άνθρωπο!! Οπότε καταλαβαίνουμε ότι το παρόν θέμα δεν είναι πολύ απλό

Συνήθως τοποθετούμε ρελέ διαρροής κεντρικό, όταν στον πίνακα έχουμε 5 ή 10 ή 50 RCBO;

Όχι. Σε καμία σχεδόν εγκατάσταση δεν υπάρχει λόγος τοποθέτησης κεντρικού ρελέ διαρροής εφόσον υπάρχουν 5 ή 10 ή 50 ρελέ διαρροής RCBO.

Είναι σωστό αυτό; Πάμε να δούμε...

Έστω, 10 RCBO σε έναν πίνακα και για πολλούς λόγους (σε πολλές περιπτώσεις αυτό ισχύει) αρκετές συσκευές ή κλιματιστικά, παρουσιάζουν ρεύματα διαρροής μικρότερα των 30mA. Πχ, 10m A ανά γραμμή, άρα ανά ρελέ (rcbo). Το άθροισμα αυτών των διαρροών, θα είναι αρκετά μεγάλο ώστε να είναι επικίνδυνο σε περίπτωση κακής ή ακόμη χειρότερα, κομμένης γείωσης!! Και αν πάρουμε για παράδειγμα ολόκληρο κτίριο που έχει κατασκευαστεί με αυτό τον τρόπο και η γείωση βρίσκεται με υψηλή αντίσταση γείωσης ή ακόμη και κομμένη για οποιονδήποτε λόγο, τότε το θέμα γίνεται τρομερά επικίνδυνο για τους εργαζομένους αλλά και για όλους όσους βρίσκονται στο κτίριο

Θα μου πείτε ότι, με την τοποθέτηση πιο ευαίσθητων RCBO λύνεται το πρόβλημα. Λύνεται όμως; Όχι. Δε λύνεται διότι αν τοποθετήσουμε των 10m A ή θα πέφτουν κάθε λίγο που οι μικροδιαρροές θα υπάρχουν σε πολλά μηχανήματα ή ψυγεία ή άλλες συσκευές. Εξ άλλου τα ρελέ των 10m A προτείνονται μόνο σε χώρους που βρίσκονται βρέφη και ένα πολύ μικρό ρεύμα μπορεί να τους δημιουργήσει πρόβλημα ή ηλεκτροπληξία.

Άρα θα πάρουμε την παράμετρο ότι όλα τα ρελέ (RCBO) είναι των 30m A και αν υπολογίσουμε παλιές συσκευές σε ένα σπίτι ή άλλο χώρο, θα παρατηρήσουμε (αν μετρήσουμε) ότι οι διαρροές που μαζεύονται είναι κάμποσες. Αν η γείωση είναι κομμένη ή κακή αυτές οι διαρροές τείνουν να είναι αρκετά επικίνδυνες.

Διορθώνεται αυτό;

Ο μόνος τρόπος για να μην πετάξουμε όλα τα RCBO και πάνε χαμένα ένα κάρο χρήματα, είναι να τοποθετηθεί ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΑ ένα ρελέ διαρροής κεντρικό σε κάθε πίνακα. Θα μου πεις τώρα: Και κάθε φορά θα μου πέφτει το κεντρικό ρελέ; Ε ναι, κάθε φορά που το άθροισμα των διαρροών θα είναι μεγαλύτερο των 30m A θα πέφτει, αλλά με αυτό τον τρόπο θα βρίσκουμε και το ποιες συσκευές έχουν αρχίσει λόγω γήρανσης ή από άλλη αιτία, να γίνονται επικίνδυνες, οπότε θα επισκευάζονται ή θα αντικαθίστανται με νέες.

Επίσης, θα πρέπει να μετριέται η γείωσή μας κάθε χρόνο και να παίρνονται μέτρα βελτίωσης σε οποιαδήποτε περίπτωση, είτε με 10 ρελέ είτε με κανένα, όταν η τιμή αντίστασή της βρίσκεται υψηλή.

Εδώ με 25ωμ αντίστασης γείωσης και είδαμε πόσους ‘’γαργαλάει’’ το ρεύμα στο μπάνιο. Φαντάσου να ήταν 100 ή 200 ή παραπάνω ΩΜ που θα βρίσκονταν όλοι αυτοί !!!

Έχουμε αναφερθεί άπειρες φορές για το πόσο σημαντικό πράγμα είναι η καλή γείωση.

Ας πάρουμε άλλο ένα παράδειγμα με πίνακες στους οποίους έχουν τοποθετηθεί περισσότερα από ένα ρελέ διαρροής…

pinakes rele

Έχουμε λοιπόν σε πολλές εγκαταστάσεις ρελέ διαρροής που ξεχωρίζουμε πρίζες, φωτισμό και άλλες καταναλώσεις. Και από κάθε ρελέ διαρροής μαζεύονται διαρροές της τάξης των 20m A ανά ρελέ. Θα συμβεί ακριβώς το ίδιο με την προηγούμενη κατάσταση με τα πολλά ρελέ αφάλειες (RCBO). Οι διαρροές αθροιστικά θα ξεπεράσουν τα 30m A που είναι και το όριο ασφαλείας από ηλεκτροπληξία …..οπότε…. έχουμε ένα μικρό θεματάκι ! Ναι μεν αυτές οι διαρροές λόγω ΚΑΛΗΣ γείωσης θα οδηγηθούν προς τη γη, τι γίνεται όμως στην περίπτωση πολύ κακής γείωσης (όχι σπάνιο φαινόμενο, αντιθέτως πολύ συχνό)

Βέβαια όλα τα παραπάνω εξαλείφονται σχεδόν στην περίπτωση που το κτίριο ή σπίτι, έχουν κατασκευαστεί με θεμελιακή γείωση. Έχουμε παρατηρήσει ότι με τη θεμελιακή γείωση πετυχαίνουμε τις καλύτερες τιμές αντίστασης γείωσης. Υπάρχουν όμως περιπτώσεις και με θεμελιακή, όπου τα εδάφη δεν είναι ιδανικά (συνήθως πετρώδη) οπότε όλα θέλουν παρακολούθηση.

Άρα ειδικά σε δημόσια ή γενικότερα μεγάλα κτίρια όπου επικρατεί η λογική των RCBO ή των πάνω εκ του ενός ρελέ διαρροής, χρήζουν τακτικής παρακολούθησης και μέτρησης των γειώσεών τους.

Δυστυχώς αναφέρω μόνο αυτά τα είδη κτιρίων, διότι πολύ κακώς οι ιδιώτες ΔΕΝ δίνουν σημασία σε αυτά τα θέματα και σε πολλές περιπτώσεις έχουμε δει τραγικά ατυχήματα από ηλεκτροπληξίες.

Για να συμβούν όλα τα παραπάνω είπαμε ότι είναι αρκετοί οι παράγοντες και οι ‘’κακές συμπτώσεις’’, όμως υπάρχουν σε πάρα πολλά ακίνητα.

Παίζει ρόλο σε τι δίκτυο είμαστε συνδεμένοι (ΤΤ - ΤΝ);

Βεβαίως και παίζει μεγάλο ρόλο. Σε δίκτυο ΤΤ (Κέντρο Αθήνας - προάστια) θα παρατηρήσουμε ότι όλες οι διαρροές θα φύγουν προς τη γη. Στηριζόμαστε αποκλειστικά στην δική μας καλή γείωση, οπότε αν η ΤΤ γείωσή μας είναι αρκετά καλή, δεν αντιμετωπίζουμε κάποιο πρόβλημα. Σε περίπτωση όμως που η γείωσή μας είναι κακή ή ακόμη και κομμένη ή ανύπαρκτη, εκεί τα πράγματα σκουραίνουν, διότι όλες οι διαρροές θα περιμένουν τον πρώτο ''περαστικό'' ώστε να τις φάει κανονικά!!

Στην περίπτωση του ΤΝ (όλη η υπόλοιπη Ελλάδα) τα είναι κάπως καλύτερα. Εκεί ναι μεν χρειαζόμαστε καλή γείωση, αλλά στηριζόμαστε και στον ουδέτερο αγωγό του ΔΕΔΔΗΕ (κακώς) ο οποίος είναι συνδεμένος με τη γείωσή μας στον μετρητή (η λεγόμενη ουδετέρωση). Εκεί και κακή να είναι η δική μας γείωση ή κομμένη, οι διαρροές συνεχίζουν το δρόμο τους προς το Δίκτυο, μέσω του ουδετέρου αγωγού. Για να προκύψει θέμα εκεί, θα πρέπει να έχουμε και πολύ κακό ουδέτερο, ή καμμένο ή κομμένο, αλλά εκεί τουλάχιστον το καταλαβαίνουμε από άλλα φαινόμενα στην εγκατάστασή μας. Υπάρχει βέβαια και η πιθανότητα, η γείωση να έχει κοπεί πριν καταλήξει στον ουδέτερο εντός του μετρητή. Εκεί αυτομάτως έχουμε όλο το μειονέκτημα που είχαμε και στο ΤΤ, δηλαδή, οι διαρροές παραμένουν στον κίτρινο-πράσινο αγωγό της γείωσης περιμένοντας τον ''πρώτο περαστικό''!!

Επιγραμματικά, τι πρέπει να επικρατεί σε μια εγκατάσταση για να έχουμε επικινδυνότητα παρ όλο που έχουμε ακόμη και 100 ρελέ διαρροής;

Α) Κακή γείωση

Β) Κομμένη γείωση

Γ) Πίνακες με πολλά ρελέ, χωρίς κεντρικό ρελέ

Δ) Πολλά RCBO χωρίς κεντρικό ρελέ

Γιατί λέμε κεντρικό ρελέ. Το ρελέ διαρροής πέφτει στα 30m A οπότε, αν μαζευτούν διαρροές από όλα τα υπόλοιπα ρελέ του πίνακα, αυτό να πέσει και να μην κινδυνεύει κανείς. Αυτή δεν είναι και η σημασία των συσκευών αυτών;

Θα επαναλάβω ακόμη μια φορά, ότι λύση ώστε το κεντρικό ρελέ να μην πέφτει σε περίπτωση που μαζεύονται διαρροές αθροιστικά από την εγκατάσταση, οι οποίες ‘’ξεγλιστρούν’’ από τα άλλα ρελέ (για τους λόγους που αναλύσαμε) είναι όλα τα δευτερεύοντα ρελέ να είναι μικρότερης ευαισθησίας δηλαδή των 10m A. Και για τους πιο γραφικούς, η λύση είναι άμεση διακοπή ηλεκτροδότησης από τον πάροχο και τοποθέτηση δαυλών, λυχναριών, γκάζι, φωτιά και πολλές άλλες λύσεις.

Μια πολύ σημαντική προσθήκη στο άρθρο, με τη συμβολή του Κου Γιώργου Σαρρή, οπότε δε μένουν κενά ή απορίες:

www.sarrisg.gr

Σε τριφασικά συστήματα, τα ρεύματα που θα διαρεύσουν είναι αρκετά μικρότερα με αποτέλεσμα πολύ μικρή τάση επαφής (στις χειρότερες περιπτώσεις που αναφέραμε), διότι τα ρεύματα διαρροής εκεί αθροίζονται διανυσματικά, άρα στον κεντρικό αγωγό προστασίας και στο ηλεκτρόδιο γείωσης θα διαρεύσουν πολύ μικρότερα ρεύματα (τάση επαφής)

Και κλείνοντας..

το βασικότερο όλων και η καλύτερη λύση για τις περισσότερες περιπτώσεις είναι η καλή γείωση κάτω των 2ΩΜ

ΣΗΜΕΙΩΣΗ! Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη εμπειρία σας

Περισσότερες πληροφορίες

Αποδοχή

1) Γενικοί όροι:

Α. Τα μηνύματα και τα άρθρα, εκφράζουν την άποψη των συντακτών τους και όχι την επίσημη θέση του ιστότοπου, εκτός εάν κάτι τέτοιο δηλώνεται ρητά από αρμόδιο μέλος της ομάδας διαχείρισης.

Β. Στο επάνω μέρος της ιστοσελίδας υπάρχει η αναζήτηση, η οποία περιέχει μια αρκετά μεγάλη βάση δεδομένων στον τομέα της ηλεκτρολογίας. Με γράμματα ή με μικρές λέξεις κλειδιά, θα βρείτε αυτό που αναζητάτε στον κλάδο της ηλεκτρολογίας.

Γ. Απαγορεύεται η αντιγραφή άρθρων χωρίς τη ρητή ή γραπτή μας συναίνεση. Για την πλήρη αναδημοσίευση άρθρου απαιτείται ρητή άδεια από το δημιουργό του, ή σε αυτόν που ανήκουν τα πνευματικά δικαιώματα. Για αντιγραφή άρθρων, παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας στο info@electricalnews.gr Στα άρθρα που θα επιτραπεί η αντιγραφή, να αναγράφετε στο κάτω μέρος την πηγή τουλάχιστον, με σύνδεσμο ο οποίος θα οδηγεί κατ ευθείαν στο σωστό άρθρο.

2) Γενικά για την ιστοσελίδα μας:

Η σελίδα αυτή δημιουργήθηκε με σκοπό να μαζέψει όσο περισσότερες πληροφορίες υπάρχουν στον κλάδο της ηλεκτρολογίας, να παρουσιάσει νέο υλικό ή εταιρείες κατασκευής ηλεκτρολογικού υλικού, εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, τεχνολογία στο κομμάτι των υπολογιστών και του software, να παρέχει γνώση και πληροφορία σε Ηλεκτρολόγους, Ηλεκτρονικούς, ανθρώπους που ασχολούνται είτε από χόμπι είτε επαγγελματικά με το Hardware, απλούς πολίτες που πολλές φορές τους δημιουργούνται απορίες πάνω σε πολλά από αυτά τα θέματα και θα ήθελαν κάποιες βασικές πληροφορίες ώστε να γνωρίζουν που θα απευθυνθούν και γενικότερα, ενημέρωση σε Ηλεκτρολογία - τεχνολογία - τεχνικά άρθρα.

Δεν υπάρχει ούτε μία πιθανότητα η σελίδα αυτή να δημοσιεύσει συνδικαλιστικό ή πολιτικό περιεχόμενο και γενικότερα περιεχόμενο που φέρνει σε αντιπαράθεση επαγγελματίες, απλούς αναγνώστες, εταιρείες κλπ.

Αφορά μόνο προώθηση ιδεών και γνώσεων για τον κλάδο της Ηλεκτρολογίας και της Τεχνολογίας.

Τα άρθρα έχουν κυρίως εκπαιδευτικό χαρακτήρα και είναι γραμμένα με τρόπο, όσο γίνεται πιο κατανοητό για όλους, είτε είναι επαγγελματίες είτε είναι απλοί αναγνώστες που τους ενδιαφέρει η θεματολογία μας.

Γνωρίζω ότι έχουμε ανοίξει πολλά κεφάλαια πχ: Ηλεκτρολογία -  τηλεπικοινωνίες - υπολογιστές - τεχνολογία -κινητά και πολλά ακόμη και αυτό καθιστά το έργο της σελίδας ακόμη πιο δύσκολο. Προσπαθούμε καθημερινά να εμπλουτίσουμε τη βάση δεδομένων μας με νέα άρθρα σε όσες περισσότερες κατηγορίες μπορούμε.

Ζητούμε την κατανόηση του κοινού, καθημερινά συνδυάζουμε τις προσωπικές μας δουλειές και την ενημέρωση της σελίδας ώστε να υπάρχει υλικό για όλα όσα προαναφέραμε, στη σοβαρότερη και εγκυρότερη μορφή που είναι εφικτό.

Πριν δημοσιευτεί κάποιο άρθρο, κοιτάμε να είναι όσο πιο εμπεριστατωμένο γίνεται και να μη δίνει λανθασμένες ή παραπλανητικές πληροφορίες.

3) Διαφημίσεις

Οποιοσδήποτε θελήσει ή επιθυμεί να διαφημιστεί σε αυτή τη σελίδα με τον τρόπο δημοσίευσης κάποιου άρθρου, θα πρέπει να μεριμνεί ώστε το άρθρο να έχει κυρίως εκπαιδευτικό χαρακτήρα πάνω σε αυτό που θα παρουσιάσει. Πχ: Αν είναι κατασκευαστής κάποιου υλικού, θα πρέπει να παρουσιάσει το υλικό αυτό με κάθε λεπτομέρεια καθώς και το τι ακριβώς κάνει  και κατόπιν αυτού, να παρουσιάσει με κάποιο link την εταιρεία του ή τη μάρκα του υλικού που αντιπροσωπεύει.

Για διαφήμιση, υπάρχουν τα banner σε όλες τις σελίδες και μπορούν να μπουν ακόμη και στα άρθρα διακριτικά banners τα οποία με τα αντίστοιχα links θα οδηγούν στην εκάστοτε εταιρεία.

Υπάρχει και η δυνατότητα παρουσίασης ακόμη και σε μορφή βιντεοσκόπησης της εταιρείας του, από ανθρώπους μας, οι οποίοι θα αναλάβουν τη βιντεοσκόπηση σε συνεργασία πάντα με υπεύθυνο της εταιρείας ο οποίος θα εξηγεί καθ όλη τη διάρκεια το κάθε τι που βλέπουμε στο βίντεο, ώστε να έχει και τη μορφή εκπαίδευσης αλλά και την καλύτερη διαφημιστική καμπάνια της κάθε εταιρείας.

Υπάρχει η δυνατότητα βιντεοσκόπησης ακόμη και με droners.

4) Forum (το Forum θα λειτουργήσει προσεχώς, κατασκευάζεται για την καλύτερη και ασφαλέστερη λειτουργία, του forum και των χρηστών)

Α. Τα μέλη οφείλουν να συμμετέχουν με ευπρέπεια και κατά τρόπο που σέβεται την ισχύουσα νομοθεσία, τα υπόλοιπα μέλη και την ομαλή λειτουργία του ιστότοπου, κατά την κρίση της ομάδας διαχείρισης, προκειμένου να διατηρούν το δικαίωμα της συμμετοχής στον ιστότοπο. Ιδιαίτερα, τα μέλη οφείλουν:

 • Να αξιοποιούν την αναζήτηση του ιστότοπου ώστε να αποφεύγεται η άσκοπη επανάληψη.
 • Να εκφράζονται σαφώς, ευπρεπώς και ευανάγνωστα και να δίνουν περιγραφικούς τίτλους στα θέματα.
 • Να σέβονται τους συνομιλητές τους, ιδίως όταν διαφωνούν με τις απόψεις τους, έχοντας υπ’ όψιν τους ότι είναι θεμιτή η κριτική στις ιδέες και απόψεις αλλά όχι σε όσους τις εκφέρουν, αποφεύγοντας εκφράσεις που θίγουν τον σεξουαλικό προσανατολισμό ή τις πολιτικές ή αθλητικές ή προσωπικές ή άλλες προτιμήσεις του κάθε μέλους.
 • Να χρησιμοποιούν την ελληνική γλώσσα στην ελληνική γραφή και να χρησιμοποιούν λατινικούς χαρακτήρες στην ξένη ορολογία. Η χρήση άλλων γλωσσών επιτρέπεται στο ατομικό προφίλ και την υπογραφή των μελών αλλά και σε μηνύματα, κατά την κρίση της ομάδας διαχείρισης.
 • Να παραμένουν εντός της θεματολογίας της ιστοσελίδας, των ενοτήτων και των επί μέρους θεμάτων, να μην δημοσιεύουν αμιγώς πολιτικά μηνύματα ούτε να συμμετέχουν σε πολιτικές ή κομματικές συζητήσεις και αντιπαραθέσεις.
 • Να τεκμηριώνουν κατά το δυνατόν τις απόψεις τους. Όταν, στα πλαίσια ενημερωτικού χαρακτήρα, είναι αναγκαία η παράθεση περικοπών κειμένου ή λοιπού υλικού δημοσιευμένου σε άλλα μέσα (περιοδικά, εφημερίδες, βιβλία, ιστοσελίδες κλπ) θα πρέπει να γίνεται ρητή μνεία του μέσου όπου δημοσιεύθηκε αρχικά το υλικό που αναπαράγεται ή του δημιουργού του.
 • Έχοντας υπ’ όψιν τους ότι ο παρών ιστότοπος είναι προσβάσιμος σε μέλη ανεξαρτήτου ηλικίας, να ΜΗΝ δημοσιεύουν θέματα με σεξουαλικό περιεχόμενο ούτε συνδέσμους (links) ή παραπομπές σε ιστοσελίδες με σεξουαλικό περιεχόμενο.
 • Σε περίπτωση δημοσίευσης πλέον του ενός (1) αρχείου πολυμέσων (video, ήχος, φωτογραφία) ανά μήνυμα, να κάνουν χρήση της λειτουργίας SPOILER σε αναλογία "ένα spoiler ανά αρχείο", έχοντας υπ’ όψιν τους ότι μόνη η χρήση φωτογραφιών ή βίντεο ως απάντηση σε μία συζήτηση δεν είναι επιτρεπτή, κατά την κρίση της ομάδας διαχείρισης. Επιπλέον να μην χρησιμοποιούν τη λειτουργία αυτόματης αναπαραγωγής (autoplay) στα video που ενσωματώνουν στα μηνύματά τους.
 • Να διατηρούν μόνο έναν λογαριασμό και να δηλώνουν έγκυρη διεύθυνση ηλεκτρονικής αλληλογραφίας, η οποία θα χρησιμοποιείται μόνο για ζητήματα σχετικά με τη λειτουργία του ιστότοπου και δε θα κοινοποιείται σε τρίτους χωρίς τη ρητή συναίνεση του μέλους.
 • Να μη δημοσιεύουν το ίδιο θέμα ή μήνυμα περισσότερες από μία φορές και να μη διατηρούν θέματα στην επιφάνεια με συνεχή δημοσίευση μηνυμάτων [bumping]. Επιπλέον, να μη δημοσιεύουν νέο μήνυμα σε θέμα η συζήτηση του οποίου έχει σταματήσει πλέον του τριμήνου, εκτός εάν το νέο μήνυμα προσφέρει νέες και ουσιώδεις πληροφορίες για το υπό συζήτηση θέμα, κατά την κρίση της ομάδας διαχείρισης.
 • Να μη συμμετέχουν στον ιστότοπο με σκοπό τη διαφήμιση εμπορικών προϊόντων ή υπηρεσιών και να μην δημοσιεύουν τα λεγόμενα referral links προς οποιαδήποτε ιστοσελίδα ή υπηρεσία.
 • Να μην αναζητούν και να μη δημοσιεύουν συνδέσμους ή πληροφορίες για την απόκτηση, με οποιονδήποτε τρόπο, παράνομων αντιγράφων υλικού που προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικής ιδιοκτησίας.
 • Εφόσον διατηρούν υπογραφή, αυτή να είναι διακριτική, να μην υπερβαίνει συνολικά σε διαστάσεις είτε μία (1) εικόνα μεγέθους 400x90 και 50 Kilobytes είτε τις πέντε (5) γραμμές κειμένου (μεγέθους γραμματοσειράς 14) και να μη διαφημίζει εμπορικά προϊόντα ή εμπορικές υπηρεσίες. Το μέγιστο όριο των avatars είναι 90x90 με ανώτατο επιτρεπόμενο μέγεθος τα 50Kb. Η ομάδα διαχείρισης του ιστότοπου δικαιούται να αφαιρέσει υπογραφές και avatars τα οποία κρίνει μη επιτρεπτά ή προσβλητικά ή αντίθετα με τους παρόντες Όρους Χρήσης.

Β. Επαφίεται στην κρίση της ομάδας διαχείρισης αν θα παραμένουν ενεργά θέματα ή μηνύματα, η θεματολογία των οποίων, έχει αποδειχθεί εμπειρικά, ότι οδηγεί σε αντιπαραθέσεις, αντεγκλήσεις ή συζητήσεις και μηνύματα αμφίβολης αξίας, χρησιμότητας και κοσμιότητας. Επιπλέον, οποιοδήποτε μήνυμα παραβιάζει τους παρόντες Όρους Χρήσης ή δεν ταιριάζει, κατά την κρίση της ομάδας διαχείρισης, με το ύφος και το περιεχόμενο του ιστότοπου, θα κλειδώνεται ή θα διαγράφεται κατά περίπτωση. Ο δε συγγραφέας του θα υπόκειται, κατά την κρίση της ομάδας διαχείρισης, σε προσωρινή ή μόνιμη διακοπή της εισόδου του στον ιστότοπο (ban).

Δ. Τα μέλη συμφωνούν ότι ο λογαριασμός τους στον παρόντα ιστότοπο είναι δυνατόν να χρησιμοποιείται για την είσοδο και λειτουργία όλων των υπηρεσιών που προσφέρονται ή θα προσφερθούν στο μέλλον από το electricalnews.gr

Ε. Τα μέλη οφείλουν να αποδέχονται την τελική κρίση των συντονιστών για θέματα σχετικά με τη διαχείριση του ιστότοπου. Δεν επιτρέπεται η προσπάθεια άσκησης συντονιστικών καθηκόντων, έστω και εμμέσως. Απορίες και σχόλια σχετικά με την εφαρμογή των παρόντων Όρων Χρήσης δεν επιτρέπεται να διατυπώνονται δημόσια αλλά με προσωπικό μήνυμα προς τον αρμόδιο συντονιστή ή συντονίστρια ή τον διαχειριστή.

ΣΤ. Η παράβαση των παρόντων όρων καθώς και η προσπάθεια παράκαμψής τους με οποιονδήποτε τρόπο, επιφέρει τη λήψη μέτρων, περιλαμβανομένου του μόνιμου αποκλεισμού από τον ιστότοπο (ban), κατά την κρίση των συντονιστών.

Σημείωση πνευματικής ιδιοκτησίας: Η αναπαραγωγή των μηνυμάτων που δημοσιεύονται στο electricalnews.gr χωρίς άδεια απαγορεύεται. Τα πνευματικά δικαιώματα του πρωτότυπου περιεχομένου των μηνυμάτων ανήκουν στους συντάκτες τους, εκτός από τη δημοσιευμένη στον ιστότοπο υπόσταση των μηνυμάτων, την οποία παραχωρούν χωρίς αντάλλαγμα και ανέκκλητα στο electricalnews.gr

Σας ευχόμαστε καλή περιήγηση και διαμονή στην ιστοσελίδα μας και ελπίζουμε να σας φανεί χρήσιμη.

Με εκτίμηση

Θέματα κλάδου Ηλεκτρολογίας

Το video της εβδομάδας