Έπεσε το ρελέ διαρροής; Τι κάνουμε;

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(6 ψήφοι)

Στο σημερινό άρθρο θα ασχοληθούμε με διαρροές

αν έχουμε ρελέ και όταν αυτό πέσει, τι μπορούμε να κάνουμε;

Διαβάστε προηγούμενο άρθρο μας για το ρελέ διαρροής και γενικότερα συμβουλές για να μην πάθουμε ηλεκτροπληξία http://electricalnews.gr/ilektrologika-nea/item/680-ilektropliksia

Εννοείται ότι το άρθρο απευθύνεται σε ‘’ώριμους’’ κοινούς θνητούς, που γνωρίζουν ότι δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να έχουν διακόπτη Bypass στον ηλεκτρικό τους πίνακα. Διότι γνωρίζουν ότι αν γίνει κάτι και το Bypass είναι ανοιχτό, στην καλύτερη περίπτωση θα βρεθούν νοσοκομείο. Οι υπόλοιποι κοινοί θνητοί, που δε γνωρίζουν από αυτά καθόλου, είναι έρμαια των ηλεκτρολόγων που πέρασαν από το σπίτι τους ή το γραφείο τους ή μαγαζί τους τα τελευταία χρόνια.

Τέλος πάντων, ότι και να ξέρουμε ή δε ξέρουμε, επεμβάσεις στον ηλεκτρικό μας πίνακα, εννοείτε ότι δεν επιχειρούμε σε καμία περίπτωση, αλλά καλούμε έναν αδειούχο Ηλεκτρολόγο ώστε να ....σηκώσει το ρελέ μας.

Έχουμε αναφερθεί αρκετά για το περίφημο ρελέ διαρροής και το πόσο πολύ μας προστατεύει από ηλεκτροπληξία. Πρέπει να καταλάβουμε ότι είναι το σημαντικότερο εξάρτημα, μετά από μια καλή γείωση, το οποίο μας προστατεύει από ηλεκτροπληξία!

Έχουμε λοιπόν τοποθετήσει ρελέ διαρροής στον ηλεκτρικό μας πίνακα εδώ και αρκετό καιρό. Όλα λειτουργούν κανονικά, προσέχουμε και μια φορά το τρίμηνο τουλάχιστον, να πατάμε το κουμπάκι του τέστ που έχει το ρελέ επάνω, ώστε να διαπιστώσουμε ότι λειτουργεί και δεν έχει κολλήσει ή έχει πάθει άλλη βλάβη.

rele

Ξάφνου μια μέρα, το ρελέ πέφτει, με αποτέλεσμα να έχει διακόψει την ηλεκτροδότηση στο χώρο μας. Όταν λοιπόν πέσει το ρελέ, ένα πράγμα είναι απόλυτα και 100% σίγουρο, ότι κάτι στην ηλεκτρολογική μας εγκατάσταση έχει διαρροή. Για να πέσει το ρελέ, οπωσδήποτε κάτι, κάποια συσκευή, πρίζα, φωτιστικό, καλώδιο (στη χειρότερη) εντός της εγκατάστασης, έχει πάθει βλάβη.

Κατ αρχήν, για να πέσει το ρελέ, σημαίνει ότι.... έχουμε ρελέ !!

Αίτια…

Γιατί μπορεί να έχει πέσει το ρελέ σε οικιακή εγκατάσταση;

Θα προσπαθήσω να εξαντλήσω όλες τις πιθανές εκδοχές για το ποια μπορεί να είναι η αιτία. Θα ξεκινήσω με τις μόνιμα συνδεμένες συσκευές και μετά θα προχωρήσω στις συσκευές πρίζας.

Ένα αρκετά συχνό φαινόμενο είναι να έχει διαρροή η ηλεκτρική μας κουζίνα. Η ο φούρνος ή κάποιο μάτι.

Έχει καταστραφεί η αντίσταση (όχι θερμοστάτης μη μπερδεύεστε) του θερμοσίφωνα.

Κάποια πρίζα μπαλκονιού, έχει πάρει υγρασία μετά από δυνατή βροχή. Ας είναι κάτω από τη μαρκίζα, αν η βροχή είναι δυνατή σε συνδιασμό με δυνατό αέρα, σίγουρα το νερό οδηγείται και στην πρίζα του μπαλκονιού. Η κάποια νοικοκυρά έπλυνε τους…. Τοίχους.

Το ίδιο μπορεί να συμβεί και με τα φωτιστικά του μπαλκονιού, ας βρίσκονται στον τοίχο και ψηλά.

Κάποιο κρεμαστό φωτιστικό ή επίτοιχο ή πλαφονιέρα, έχει φθαρεί ή καεί με τον καιρό το καλώδιο του, με αποτέλεσμα να κάνει επαφή με το γάντζο που κρεμιέται το φωτιστικό, ή αν δεν είναι κρεμαστό, να έχει καεί και να ακουμπάει το ένα καλώδιο με το άλλο.

Το χειρότερο που μπορεί να έχει συμβεί, είναι να έχει πάθει ζημιά, κάποια γραμμή εντός του τοίχου ή της ψευδοροφής, με αποτέλεσμα μόνιμη διαρροή

Κατόπιν, να περάσουμε σε συσκευές. Οι πιο συχνές διαρροές, συμβαίνουν στις συσκευές πρίζας.

Ξεκινάμε από το ψυγείο, Μπορεί να έχει κάνει μια απόψυξη και σε κάποιο σημείο να έχει έρθει σε επαφή με καλώδιο στην πίσω μεριά, σε διαφορετική περίπτωση ……χαίρετε

Πάμε στο πλυντήριο ρούχων, αρκετά συχνό φαινόμενο, κάποιο εξάρτημα του πλυντηρίου να έφτασε στο τέλος του με αποτέλεσμα μια διαρροή νερού επάνω σε καλώδια.

Συσκευές πάγκου κουζίνας. Μίξερ, μπλέντερ, τοστιέρες, καφετιέρες, μικροκυμάτων κλπ.

Συσκευές σε δωμάτια, σώματα καλοριφέρ, θερμαντικά, κλιματιστικά, αφυγραντήρες κλπ.

Αν έχουμε περιβάλλοντα χώρο και χωρίς μετασχηματιστή, τα πράγματα περιπλέκονται, σίγουρα, πολύ συχνό φαινόμενο, κάποιο φωτιστικό ή κάποιο κουτί διακλάδωσης έχει πάρει νερό....κολυμπάει κυριολεκτικά σε πολλές περιπτώσεις και σε άλλες περιπτώσεις να έχει γίνει κατοικία .....σαλιγγαριών !!!

r16

Γιατί μπορεί να έχει πέσει το ρελέ σε επαγγελματική εγκατάσταση;

Κοιτάμε τους παραπάνω (οικιακά πιθανά αίτια) και προχωράμε σε:

Φωτισμός κυρίως ψευδοροφών. Κυρίως από φωτιστικά HQI ή φθορισμού. Πολύ συχνό φαινόμενο, επειδή οι θερμοκρασίες που αναπτύσσονται από μετασχηματιστές, εκκινητές κλπ. Με αποτέλεσμα να καίγονται τα καλώδια και να ακουμπάνε στο σασί των φωτιστικών.

Φωτεινές επιγραφές ή προβολείς έξω. Κυρίως από βροχές και υγρασίες. Όσο στεγανά και να είναι, παρατηρείται ότι μετά από κάποιο χρονικό διάστημα, χαλάνε οι φλάντζες στεγανοποίησης, με αποτέλεσμα διείσδυση νερού η υγρασίας εντός των φωτιστικών ή των φωτεινών επιγραφών.

Κάποιο πολύμπριζο, συνήθως ξεχαρβαλωμένο που από οικονομία και τη γνωστή έκφραση: ‘’ξέρω εγώ’’ ….αυτό κοντεύει να φουντώσει και μαζί με αυτό και το μαγαζί μας.

Αντιμετώπιση...

Απλά βήματα που μπορούμε να κάνουμε όλοι μας (πριν καλέσουμε ηλεκτρολόγο)

--- Πρώτη μας κίνηση (επειδή είναι και το πιο συχνό φαινόμενο) Κατεβάζουμε το διακόπτη της ηλεκτρικής μας κουζίνας και του θερμοσίφωνα και δοκιμάζουμε να σηκώσουμε το ρελέ. Αν κάτσει όρθιο, σημαίνει ότι είμαστε κοντά στη βλάβη. Ανοίγουμε λοιπόν ένα ένα το διακόπτη κουζίνας και θερμοσίφωνα. Αν κάποιο από τα δύο μας ρίξει το ρελέ σημαίνει ότι εκεί είναι το πρόβλημα.

Αν είναι ο θερμοσίφωνας, κύρια αίτια: Κατεστραμμένη αντίσταση, ή λιωμένη κλέμα (καλούμε Αδειούχο Ηλεκτρολόγο)

r13

Αν είναι η ηλεκτρική κουζίνα, κύρια αίτια: Κατεστραμμένη αντίσταση ματιού ή κάποιας αντίστασης, επίσης πολλές φορές έχουν βρεθεί νεκρά ποντίκια επάνω στους διακόπτες! (καλούμε Αδειούχο Ηλεκτρολόγο)

r15

Αν δεν έχουμε πρόβλημα σε κουζίνα ή θερμοσίφωνα – Ηλιακό, προχωράμε στα παρακάτω βήματα…

--- Κατεβάζουμε όλες τις ασφάλειες – διακόπτες στον ηλεκτρικό μας πίνακα. Σηκώνουμε Μόνο το γενικό διακόπτη, τη γενική ασφάλεια και δοκιμάζουμε να σηκώσουμε και το ρελέ. Αν σηκωθεί και μείνει επάνω, σημαίνει ότι τα πράγματα είναι σχετικά εύκολα. Σημαίνει ότι κάποια γραμμή (προς το παρον δε μας ενδιαφέρει το φορτίο) έχει πρόβλημα και η διαρροή βρίσκεται στον αγωγό της φάσης.

Επόμενη κίνηση, αφού το ρελέ ακόμη παραμένει ανοιχτό, ανεβάζουμε μια – μια όλες τις ασφάλειες. Αυτή που θα έχει πρόβλημα θα μας ρίξει πάλι το ρελέ. Οπότε αφήνουμε αυτή κάτω και Περνάμε να δούμε ποια γραμμή είναι αυτή που μας δημιουργεί το πρόβλημα. Δηλ, ποιος χώρος ή ποια συσκευή δεν έχει ρεύμα.

Αφαιρούμε από τις πρίζες του χώρου που δεν έχει ρεύμα, ότι συσκευή υπάρχει σε πρίζα. Αφού αφαιρέσουμε τις συσκευές, δοκιμάζουμε εκ νεου να σηκώσουμε το ρελέ. Αν μείνει επάνω καλώς ! Κάτι από αυτά που βγάλαμε από την πρίζα έχει θέμα. Βρίσκουμε τη χαλασμένη συσκευή και ή την πάμε για επισκευή ή την πετάμε!!

Αν το ρελέ ξαναπέσει, σημαίνει ότι κάποιο φωτιστικό έχει το πρόβλημα. Η λύση εδώ, για να βρούμε ποιο φωτιστικό έχει τη διαρροή, είναι να πάμε και να πατήσουμε τους διακόπτες που άναβαν το φώς μια φορά (η προς τα επάνω ή προς τα κάτω), και δοκιμάζουμε πάλι το ρελέ, αν μείνει όρθιο έχουμε βρεί ποιο φωτιστικό έχει πρόβλημα. Επειδή μόνοι μας, χλωμό να το επισκευάσουμε, πρέπει να καλέσουμε Αδειούχο Ηλεκτρολόγο να επισκευάσει το φωτιστικό.

Αυτά τα βήματα μπορούμε να κάνουμε όταν η διαρροή βρίσκεται στον αγωγό της φάσης.

Αν τώρα η διαρροή βρίσκεται σε αγωγό ουδετέρου, εκεί τα πράγματα περιπλέκονται. Εκεί ότι και να κάνουμε εμείς οι κοινοί θνητοί, το ρελέ θα πέφτει. Μπορούμε όμως όπου έχουμε διπολικούς διακόπτες να κάνουμε τη δοκιμή, διότι μπορεί να είναι το ‘’απλό’’ της κουζινας – θερμοσίφωνα. Αν δεν ……τότε μόνο ένας Αδειούχος Ηλεκτρολόγος, θα μπορέσει να βρεί τη βλάβη.

Κλείνοντας…

Τελειώνοντας, ήθελα να κάνω μερικές προτάσεις, ώστε σε περίπτωση πτώσης του ρελέ από διαρροή, να έχουμε ρεύμα σε όλη μας την εγκατάσταση, πλην της γραμμής που παρουσιάζει πρόβλημα.

Το ρελέ διαρροής είναι κατά τέτοιο τρόπο συνδεμένο, ώστε όταν πέσει και είναι το μοναδικό στον ηλεκτρικό μας πίνακα, να μας διακόψει όλη την ηλεκτροδότηση στο ακίνητο. Σε αυτή την περίπτωση, μπορούμε να έχουμε μεριμνήσει, αν μας έχει προτείνει ο Ηλεκτρολόγος μας ή να το ζητήσουμε εμείς από τον ηλεκτρολόγο μας (τώρα που σας το βγάζω στη φόρα) να μας τοποθετήσει περισσότερα από ένα ρελέ διαρροής στον ηλεκτρικό μας πίνακα. Αυτά είναι τα λεγόμενα (επιστημονικώς) RCBO. Είναι ταυτόχρονα και ρελέ διαρροής αλλά και ασφάλεια, για τους ‘’κοινούς θνητούς’’ ρελοασφάλεια !!

Έχοντας τέτοια εξαρτήματα, όσες και οι γραμμές του σπιτιού μας, σημαίνει αν γίνει βραχυκύκλωμα σε μια γραμμή, αλλά και διαρροή, η ρελοασφάλεια (RCBO) θα πέσει. Θα πέσει όμως η ρελοασφάλεια του κυκλώματος που παρουσιάζει βλάβη και όχι όλου μας του ακίνητου που γίνεται σε περίπτωση ενός ρελέ διαρροής.

Αυτή η λύση είναι τέλεια, απλά κοστίζει κάμποσο. (Για κόστος μπορείτε να ενημερωθείτε από τον ηλεκτρολόγο σας). Στην παρακάτω φώτο ένα ρελέ διαρροής κανονικό και ένα RCBO...

R9rele5

Υπάρχει και μια δεύτερη λύση, αρκετά οικονομικότερη, και εξίσου αποτελεσματική. Να χρησιμοποιήσουμε διπολικές ασφάλειες στον ηλεκτρικό μας πίνακα σε όλες μας τις γραμμές. Αυτό σημαίνει ότι, όταν συμβεί κάποια διαρροή, το μοναδικό ρελέ θα πέσει αλλά, με τη χρήση διπολικών ασφαλειών, απομονώνουμε το πρόβλημα και έχουμε ρεύμα σε όλη την υπόλοιπη εγκατάσταση. Δείτε παρακάτω διπολικές ασφάλειες, κατασκευάζονται σε φάρδος 2 στοιχείων αλλά και ενός στοιχείου, σε περίπτωση προβλήματος χώρου...

r12r11

Θα με ρωτήσουν κάποιοι (ιδιοκτήτες παλαιών εγκαταστάσεων κυρίως) Γιατί Κε electricalnews.gr ο ηλεκτρολόγος μας δε μας έχει προτείνει κάτι τέτοιο; Η απάντηση έχει κάμποσες μορφές. Η κυριότερες είναι οι παρακάτω:

Ή έχουν καβούρια οι τσέπες μας και σκεφτόμαστε ακόμη και το ένα ρελέ να βάλουμε και το έχει καταλάβει ο ηλεκτρολόγος μας γιατί περιμένει ακόμη να πάρει τα υπόλοιπά του…… ή ο ‘’εξυπνάκιας’’ ηλεκτρολόγος, κατασκευάζοντας την ηλεκτρική σας εγκατάσταση, έκανε αυτός τσιγκουνιές στα καλώδια και αντί, όσοι οι αγωγοί φάσης, άλλοι τόσοι και οι αγωγοί του ουδετέρου, αυτός θεώρησε πρακτική λύση να τραβάει σε τρείς φάσεις ή δύο, έναν ουδέτερο, ή γύρω γύρω όλοι το δωμάτιο με έναν ουδέτερο 4mm και μια γείωση 2,5mm (και αυτά τα έχω συναντήσει) με αποτέλεσμα αδυναμία τοποθέτησης RCBO ή Διπολικών ασφαλειών.

Αυτά για το πώς εντοπίζουμε βλάβη ρελέ διαρροής μόνοι μας και τι κάνουμε σε αυτή την περίπτωση.

Ευχαρισούμε που διαβάσατε το άρθρο μας. Σύντομα θα έχουμε να σας δώσουμε κι άλλες συμβουλές για την ηλεκτρική σας εγκατάσταση.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ! Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη εμπειρία σας

Περισσότερες πληροφορίες

Αποδοχή

1) Γενικοί όροι:

Α. Τα μηνύματα και τα άρθρα, εκφράζουν την άποψη των συντακτών τους και όχι την επίσημη θέση του ιστότοπου, εκτός εάν κάτι τέτοιο δηλώνεται ρητά από αρμόδιο μέλος της ομάδας διαχείρισης.

Β. Στο επάνω μέρος της ιστοσελίδας υπάρχει η αναζήτηση, η οποία περιέχει μια αρκετά μεγάλη βάση δεδομένων στον τομέα της ηλεκτρολογίας. Με γράμματα ή με μικρές λέξεις κλειδιά, θα βρείτε αυτό που αναζητάτε στον κλάδο της ηλεκτρολογίας.

Γ. Απαγορεύεται η αντιγραφή άρθρων χωρίς τη ρητή ή γραπτή μας συναίνεση. Για την πλήρη αναδημοσίευση άρθρου απαιτείται ρητή άδεια από το δημιουργό του, ή σε αυτόν που ανήκουν τα πνευματικά δικαιώματα. Για αντιγραφή άρθρων, παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας στο info@electricalnews.gr Στα άρθρα που θα επιτραπεί η αντιγραφή, να αναγράφετε στο κάτω μέρος την πηγή τουλάχιστον, με σύνδεσμο ο οποίος θα οδηγεί κατ ευθείαν στο σωστό άρθρο.

2) Γενικά για την ιστοσελίδα μας:

Η σελίδα αυτή δημιουργήθηκε με σκοπό να μαζέψει όσο περισσότερες πληροφορίες υπάρχουν στον κλάδο της ηλεκτρολογίας, να παρουσιάσει νέο υλικό ή εταιρείες κατασκευής ηλεκτρολογικού υλικού, εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, τεχνολογία στο κομμάτι των υπολογιστών και του software, να παρέχει γνώση και πληροφορία σε Ηλεκτρολόγους, Ηλεκτρονικούς, ανθρώπους που ασχολούνται είτε από χόμπι είτε επαγγελματικά με το Hardware, απλούς πολίτες που πολλές φορές τους δημιουργούνται απορίες πάνω σε πολλά από αυτά τα θέματα και θα ήθελαν κάποιες βασικές πληροφορίες ώστε να γνωρίζουν που θα απευθυνθούν και γενικότερα, ενημέρωση σε Ηλεκτρολογία - τεχνολογία - τεχνικά άρθρα.

Δεν υπάρχει ούτε μία πιθανότητα η σελίδα αυτή να δημοσιεύσει συνδικαλιστικό ή πολιτικό περιεχόμενο και γενικότερα περιεχόμενο που φέρνει σε αντιπαράθεση επαγγελματίες, απλούς αναγνώστες, εταιρείες κλπ.

Αφορά μόνο προώθηση ιδεών και γνώσεων για τον κλάδο της Ηλεκτρολογίας και της Τεχνολογίας.

Τα άρθρα έχουν κυρίως εκπαιδευτικό χαρακτήρα και είναι γραμμένα με τρόπο, όσο γίνεται πιο κατανοητό για όλους, είτε είναι επαγγελματίες είτε είναι απλοί αναγνώστες που τους ενδιαφέρει η θεματολογία μας.

Γνωρίζω ότι έχουμε ανοίξει πολλά κεφάλαια πχ: Ηλεκτρολογία -  τηλεπικοινωνίες - υπολογιστές - τεχνολογία -κινητά και πολλά ακόμη και αυτό καθιστά το έργο της σελίδας ακόμη πιο δύσκολο. Προσπαθούμε καθημερινά να εμπλουτίσουμε τη βάση δεδομένων μας με νέα άρθρα σε όσες περισσότερες κατηγορίες μπορούμε.

Ζητούμε την κατανόηση του κοινού, καθημερινά συνδυάζουμε τις προσωπικές μας δουλειές και την ενημέρωση της σελίδας ώστε να υπάρχει υλικό για όλα όσα προαναφέραμε, στη σοβαρότερη και εγκυρότερη μορφή που είναι εφικτό.

Πριν δημοσιευτεί κάποιο άρθρο, κοιτάμε να είναι όσο πιο εμπεριστατωμένο γίνεται και να μη δίνει λανθασμένες ή παραπλανητικές πληροφορίες.

3) Διαφημίσεις

Οποιοσδήποτε θελήσει ή επιθυμεί να διαφημιστεί σε αυτή τη σελίδα με τον τρόπο δημοσίευσης κάποιου άρθρου, θα πρέπει να μεριμνεί ώστε το άρθρο να έχει κυρίως εκπαιδευτικό χαρακτήρα πάνω σε αυτό που θα παρουσιάσει. Πχ: Αν είναι κατασκευαστής κάποιου υλικού, θα πρέπει να παρουσιάσει το υλικό αυτό με κάθε λεπτομέρεια καθώς και το τι ακριβώς κάνει  και κατόπιν αυτού, να παρουσιάσει με κάποιο link την εταιρεία του ή τη μάρκα του υλικού που αντιπροσωπεύει.

Για διαφήμιση, υπάρχουν τα banner σε όλες τις σελίδες και μπορούν να μπουν ακόμη και στα άρθρα διακριτικά banners τα οποία με τα αντίστοιχα links θα οδηγούν στην εκάστοτε εταιρεία.

Υπάρχει και η δυνατότητα παρουσίασης ακόμη και σε μορφή βιντεοσκόπησης της εταιρείας του, από ανθρώπους μας, οι οποίοι θα αναλάβουν τη βιντεοσκόπηση σε συνεργασία πάντα με υπεύθυνο της εταιρείας ο οποίος θα εξηγεί καθ όλη τη διάρκεια το κάθε τι που βλέπουμε στο βίντεο, ώστε να έχει και τη μορφή εκπαίδευσης αλλά και την καλύτερη διαφημιστική καμπάνια της κάθε εταιρείας.

Υπάρχει η δυνατότητα βιντεοσκόπησης ακόμη και με droners.

4) Forum (το Forum θα λειτουργήσει προσεχώς, κατασκευάζεται για την καλύτερη και ασφαλέστερη λειτουργία, του forum και των χρηστών)

Α. Τα μέλη οφείλουν να συμμετέχουν με ευπρέπεια και κατά τρόπο που σέβεται την ισχύουσα νομοθεσία, τα υπόλοιπα μέλη και την ομαλή λειτουργία του ιστότοπου, κατά την κρίση της ομάδας διαχείρισης, προκειμένου να διατηρούν το δικαίωμα της συμμετοχής στον ιστότοπο. Ιδιαίτερα, τα μέλη οφείλουν:

 • Να αξιοποιούν την αναζήτηση του ιστότοπου ώστε να αποφεύγεται η άσκοπη επανάληψη.
 • Να εκφράζονται σαφώς, ευπρεπώς και ευανάγνωστα και να δίνουν περιγραφικούς τίτλους στα θέματα.
 • Να σέβονται τους συνομιλητές τους, ιδίως όταν διαφωνούν με τις απόψεις τους, έχοντας υπ’ όψιν τους ότι είναι θεμιτή η κριτική στις ιδέες και απόψεις αλλά όχι σε όσους τις εκφέρουν, αποφεύγοντας εκφράσεις που θίγουν τον σεξουαλικό προσανατολισμό ή τις πολιτικές ή αθλητικές ή προσωπικές ή άλλες προτιμήσεις του κάθε μέλους.
 • Να χρησιμοποιούν την ελληνική γλώσσα στην ελληνική γραφή και να χρησιμοποιούν λατινικούς χαρακτήρες στην ξένη ορολογία. Η χρήση άλλων γλωσσών επιτρέπεται στο ατομικό προφίλ και την υπογραφή των μελών αλλά και σε μηνύματα, κατά την κρίση της ομάδας διαχείρισης.
 • Να παραμένουν εντός της θεματολογίας της ιστοσελίδας, των ενοτήτων και των επί μέρους θεμάτων, να μην δημοσιεύουν αμιγώς πολιτικά μηνύματα ούτε να συμμετέχουν σε πολιτικές ή κομματικές συζητήσεις και αντιπαραθέσεις.
 • Να τεκμηριώνουν κατά το δυνατόν τις απόψεις τους. Όταν, στα πλαίσια ενημερωτικού χαρακτήρα, είναι αναγκαία η παράθεση περικοπών κειμένου ή λοιπού υλικού δημοσιευμένου σε άλλα μέσα (περιοδικά, εφημερίδες, βιβλία, ιστοσελίδες κλπ) θα πρέπει να γίνεται ρητή μνεία του μέσου όπου δημοσιεύθηκε αρχικά το υλικό που αναπαράγεται ή του δημιουργού του.
 • Έχοντας υπ’ όψιν τους ότι ο παρών ιστότοπος είναι προσβάσιμος σε μέλη ανεξαρτήτου ηλικίας, να ΜΗΝ δημοσιεύουν θέματα με σεξουαλικό περιεχόμενο ούτε συνδέσμους (links) ή παραπομπές σε ιστοσελίδες με σεξουαλικό περιεχόμενο.
 • Σε περίπτωση δημοσίευσης πλέον του ενός (1) αρχείου πολυμέσων (video, ήχος, φωτογραφία) ανά μήνυμα, να κάνουν χρήση της λειτουργίας SPOILER σε αναλογία "ένα spoiler ανά αρχείο", έχοντας υπ’ όψιν τους ότι μόνη η χρήση φωτογραφιών ή βίντεο ως απάντηση σε μία συζήτηση δεν είναι επιτρεπτή, κατά την κρίση της ομάδας διαχείρισης. Επιπλέον να μην χρησιμοποιούν τη λειτουργία αυτόματης αναπαραγωγής (autoplay) στα video που ενσωματώνουν στα μηνύματά τους.
 • Να διατηρούν μόνο έναν λογαριασμό και να δηλώνουν έγκυρη διεύθυνση ηλεκτρονικής αλληλογραφίας, η οποία θα χρησιμοποιείται μόνο για ζητήματα σχετικά με τη λειτουργία του ιστότοπου και δε θα κοινοποιείται σε τρίτους χωρίς τη ρητή συναίνεση του μέλους.
 • Να μη δημοσιεύουν το ίδιο θέμα ή μήνυμα περισσότερες από μία φορές και να μη διατηρούν θέματα στην επιφάνεια με συνεχή δημοσίευση μηνυμάτων [bumping]. Επιπλέον, να μη δημοσιεύουν νέο μήνυμα σε θέμα η συζήτηση του οποίου έχει σταματήσει πλέον του τριμήνου, εκτός εάν το νέο μήνυμα προσφέρει νέες και ουσιώδεις πληροφορίες για το υπό συζήτηση θέμα, κατά την κρίση της ομάδας διαχείρισης.
 • Να μη συμμετέχουν στον ιστότοπο με σκοπό τη διαφήμιση εμπορικών προϊόντων ή υπηρεσιών και να μην δημοσιεύουν τα λεγόμενα referral links προς οποιαδήποτε ιστοσελίδα ή υπηρεσία.
 • Να μην αναζητούν και να μη δημοσιεύουν συνδέσμους ή πληροφορίες για την απόκτηση, με οποιονδήποτε τρόπο, παράνομων αντιγράφων υλικού που προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικής ιδιοκτησίας.
 • Εφόσον διατηρούν υπογραφή, αυτή να είναι διακριτική, να μην υπερβαίνει συνολικά σε διαστάσεις είτε μία (1) εικόνα μεγέθους 400x90 και 50 Kilobytes είτε τις πέντε (5) γραμμές κειμένου (μεγέθους γραμματοσειράς 14) και να μη διαφημίζει εμπορικά προϊόντα ή εμπορικές υπηρεσίες. Το μέγιστο όριο των avatars είναι 90x90 με ανώτατο επιτρεπόμενο μέγεθος τα 50Kb. Η ομάδα διαχείρισης του ιστότοπου δικαιούται να αφαιρέσει υπογραφές και avatars τα οποία κρίνει μη επιτρεπτά ή προσβλητικά ή αντίθετα με τους παρόντες Όρους Χρήσης.

Β. Επαφίεται στην κρίση της ομάδας διαχείρισης αν θα παραμένουν ενεργά θέματα ή μηνύματα, η θεματολογία των οποίων, έχει αποδειχθεί εμπειρικά, ότι οδηγεί σε αντιπαραθέσεις, αντεγκλήσεις ή συζητήσεις και μηνύματα αμφίβολης αξίας, χρησιμότητας και κοσμιότητας. Επιπλέον, οποιοδήποτε μήνυμα παραβιάζει τους παρόντες Όρους Χρήσης ή δεν ταιριάζει, κατά την κρίση της ομάδας διαχείρισης, με το ύφος και το περιεχόμενο του ιστότοπου, θα κλειδώνεται ή θα διαγράφεται κατά περίπτωση. Ο δε συγγραφέας του θα υπόκειται, κατά την κρίση της ομάδας διαχείρισης, σε προσωρινή ή μόνιμη διακοπή της εισόδου του στον ιστότοπο (ban).

Δ. Τα μέλη συμφωνούν ότι ο λογαριασμός τους στον παρόντα ιστότοπο είναι δυνατόν να χρησιμοποιείται για την είσοδο και λειτουργία όλων των υπηρεσιών που προσφέρονται ή θα προσφερθούν στο μέλλον από το electricalnews.gr

Ε. Τα μέλη οφείλουν να αποδέχονται την τελική κρίση των συντονιστών για θέματα σχετικά με τη διαχείριση του ιστότοπου. Δεν επιτρέπεται η προσπάθεια άσκησης συντονιστικών καθηκόντων, έστω και εμμέσως. Απορίες και σχόλια σχετικά με την εφαρμογή των παρόντων Όρων Χρήσης δεν επιτρέπεται να διατυπώνονται δημόσια αλλά με προσωπικό μήνυμα προς τον αρμόδιο συντονιστή ή συντονίστρια ή τον διαχειριστή.

ΣΤ. Η παράβαση των παρόντων όρων καθώς και η προσπάθεια παράκαμψής τους με οποιονδήποτε τρόπο, επιφέρει τη λήψη μέτρων, περιλαμβανομένου του μόνιμου αποκλεισμού από τον ιστότοπο (ban), κατά την κρίση των συντονιστών.

Σημείωση πνευματικής ιδιοκτησίας: Η αναπαραγωγή των μηνυμάτων που δημοσιεύονται στο electricalnews.gr χωρίς άδεια απαγορεύεται. Τα πνευματικά δικαιώματα του πρωτότυπου περιεχομένου των μηνυμάτων ανήκουν στους συντάκτες τους, εκτός από τη δημοσιευμένη στον ιστότοπο υπόσταση των μηνυμάτων, την οποία παραχωρούν χωρίς αντάλλαγμα και ανέκκλητα στο electricalnews.gr

Σας ευχόμαστε καλή περιήγηση και διαμονή στην ιστοσελίδα μας και ελπίζουμε να σας φανεί χρήσιμη.

Με εκτίμηση

Θέματα κλάδου Ηλεκτρολογίας

Το video της εβδομάδας