Δημιουργία του σχέδιου εγκατάστασης με τη βοήθεια του υπολογιστή (Μέρος 4ο)

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Στα προηγούμενα άρθρα είδαμε πώς ξεκινάμε ένα νέο έργο και πώς δημιουργούμε...

... την Υ.Δ.Ε. και το μονογραμμικό διάγραμμα του ηλεκτρικού πίνακα της κατοικίας.
Στο παρόν άρθρο θα δούμε πώς δημιουργούμε το σχέδιο της ηλεκτρικής εγκατάστασης.
Θυμίζουμε ότι χρησιμοποιούμε το πρόγραμμα PanelCAD για εγκαταστάτες της Ti-Soft. Μπορούμε να το κατεβάσουμε και να το τρέξουμε για ένα μήνα εντελώς δωρεάν από τον ιστότοπο www.ti-soft.com. Έτσι όλα αυτά που θα αναφέρουμε παρακάτω μπορούμε να τα πραγματοποιήσουμε στον υπολογιστή μας.

Το πρόγραμμα έχει ενσωματωμένο ένα σχεδιογράφο που μας επιτρέπει να δημιουργήσουμε το μοντέλο του διαμερίσματος στις παρακάτω περιπτώσεις:

 • Σε νέες οικοδομές όπου διαθέτουμε τις κατόψεις σε ηλεκτρονική μορφή, π.χ. αρχείο DWG, DXF, PDF
 • Σε νέες οικοδομές όπου διαθέτουμε μια φωτοτυπία με την κάτοψη του διαμερίσματος. Αν την φωτογραφίσουμε (π.χ. με το κινητό μας) ή την σκανάρουμε δημιουργούμε ένα αρχείο εικόνας π.χ. JPEG, GIF.
 • Σε παλιές οικοδομές θα πρέπει να ξεκινήσουμε από το μηδέν. Καλό είναι να έχουμε ένα σκίτσο με την κάτοψη και με τις βασικές διαστάσεις.

Χρησιμοποιούμε τον όρο μοντέλο του διαμερίσματος διότι σε αντίθεση με την κάτοψη που περιέχει απλά γεωμετρικά σχήματα π.χ. γραμμές, το μοντέλο περιέχει χρήσιμες οντότητες όπως τοίχοι, κουφώματα, δωμάτια κ.λπ..
Βασικά πλεονεκτήματα του σχεδιογράφου του PanelCAD για εγκαταστάτες είναι η απλότητα και η ευχρηστία του. Έτσι ακόμα και ηλεκτρολόγοι που δεν έχουν δουλέψει ποτέ με σχεδιαστικά προγράμματα μπορούν να παράγουν μοντέλα σε ελάχιστο χρόνο.
Για την ευκολότερη εκμάθηση του σχεδιογράφου μπορούμε να αξιοποιήσουμε:

Βήμα 1, Σχεδιάζουμε τους εξωτερικούς τοίχους

Στο παρακάτω παράδειγμα το ξεπατίκωμα γίνεται από ένα αρχείο DWG.
Ερχόμαστε στο σχεδιογράφο και ανοίγουμε την αρχιτεκτονική κάτοψη του διαμερίσματος. Η κάτοψη εμφανίζεται με χρώμα πορτοκαλί. Από τα εργαλεία επιλέγουμε Εικονίδιο σχεδίασης τοίχου, τοίχο πάχους 20 cm και με 10 κλικ του ποντικιού δημιουργούμε τους εξωτερικούς τοίχους.(Εικόνα 1)

Βήμα 2, Σχεδιάζουμε τους εσωτερικούς τοίχους

Από τα εργαλεία ξαναεπιλέγουμε Εικονίδιο σχεδίασης τοίχου, τοίχο πάχους 10 cm και με 5 κλικ του ποντικιού δημιουργούμε τους εσωτερικούς τοίχους.(Εικόνα 2)

Βήμα 3, Σχεδιάζουμε τις πόρτες και τα παράθυρα

Από τα εργαλεία επιλέγουμε Εικονίδιο σχεδίασης πόρτας και σχεδιάζουμε τις πόρτες. Κάθε πόρτα σχεδιάζεται σύροντάς την πάνω στον αντίστοιχο τοίχο και επιλέγοντας τη φορά που ανοίγει.
Κατόπιν επιλέγουμε Εικονίδιο σχεδίασης παραθύρου και σχεδιάζουμε τα παράθυρα. Κάθε παράθυρο σχεδιάζεται σύροντάς το πάνω στον αντίστοιχο τοίχο.(Εικόνα 3)

Βήμα 4, Ορίζουμε τα δωμάτια

Για να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε την έκθεση παράδοσης θα πρέπει να ορίσουμε τα δωμάτια. Από τα εργαλεία επιλέγουμε Εικονίδιο σχεδίασης δωματίου και ορίζουμε τα όρια κάθε δωματίου. Δεν ξεχνάμε να ορίσουμε και τους δύο εξώστες (Εικόνα 4)

Στο σημείο αυτό απορρίπτουμε την κάτοψη και κρατάμε πλέον το μοντέλο του διαμερίσματος. Το μοντέλο αυτό θα συνοδεύει το έργο μας χωρίς να χρειαζόμαστε πλέον την αρχική κάτοψη. Το μοντέλο αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε άλλες μελέτες όπως θέρμανση, κλιματισμός, ενεργειακά κ.ά..

Βήμα 5, Τοποθετούμε τις ηλεκτρικές συσκευές

Από τα εργαλεία επιλέγουμε Επιλογή συσκευής και κατόπιν τη συσκευή π.χ. Κουζίνα.

Η συλλογή με τις ηλεκτρικές συσκευές

Εικόνα 1 Η συλλογή με τις ηλεκτρικές συσκευές

   • Κλικ στο σημείο που θέλουμε να σχεδιασθεί η κουζίνα
   • Escape για να τελειώσουμε την τρέχουσα εντολή
   • Επιλέγουμε την επόμενη συσκευή κ.ο.κ. (Εικόνα 5)

Βήμα 6, Τοποθετούμε φώτα, πρίζες, διακόπτες

Από τα εργαλεία επιλέγουμε Επιλογή διακόπτη, και κατόπιν το είδος του διακόπτη π.χ. Αλέ-ρετούρ ακριανός.

Η συλλογή με τους διακόπτες

Εικόνα 2 Η συλλογή με τους διακόπτες

   • Απανωτά κλικ στα σημεία που θέλουμε να σχεδιασθεί ο διακόπτης
   • Escape για να τελειώσουμε την τρέχουσα εντολή
   • Επιλέγουμε τον επόμενο διακόπτη κ.ο.κ. (Εικόνα 6)

Ξεκινάμε σχεδιάζοντας τους εξωτερικούς τοίχους.

Εικόνα 3 Ξεκινάμε σχεδιάζοντας τους εξωτερικούς τοίχους.

 

Συνεχίζουμε με τους εσωτερικούς τοίχους.

Εικόνα 4 Συνεχίζουμε με τους εσωτερικούς τοίχους.

 

Σχεδιάζουμε τις πόρτες και τα παράθυρα.

Εικόνα 5 Σχεδιάζουμε τις πόρτες και τα παράθυρα.

 

Ορισμός δωματίων, απόρριψη της αρχικής κάτοψης.

Εικόνα 6 Ορισμός δωματίων, απόρριψη της αρχικής κάτοψης.

 

Τοποθετούμε τις ηλεκτρικές συσκευές.

Εικόνα 7 Τοποθετούμε τις ηλεκτρικές συσκευές.

 

Προσθέτουμε φώτα, πρίζες και διακόπτες.

Εικόνα 8 Προσθέτουμε φώτα, πρίζες και διακόπτες.

Στο επόμενο άρθρο θα δούμε πώς:

  • θα σχεδιάσουμε τις γραμμές
  • θα πάρουμε το σχέδιο σε χαρτί Α4 με το υπόμνημα συμβόλων
  • θα παράγουμε την έκθεση παράδοσης

Από τον Χρήστο Σανδαλίδη H/M Μηχανικό ΕΜΠ, Υπεύθυνο ανάπτυξης τεχνικού λογισμικού της εταιρείας TiSoft  www.ti-soft.com/el

ΣΗΜΕΙΩΣΗ! Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη εμπειρία σας

Περισσότερες πληροφορίες

Αποδοχή

1) Γενικοί όροι:

Α. Τα μηνύματα και τα άρθρα, εκφράζουν την άποψη των συντακτών τους και όχι την επίσημη θέση του ιστότοπου, εκτός εάν κάτι τέτοιο δηλώνεται ρητά από αρμόδιο μέλος της ομάδας διαχείρισης.

Β. Στο επάνω μέρος της ιστοσελίδας υπάρχει η αναζήτηση, η οποία περιέχει μια αρκετά μεγάλη βάση δεδομένων στον τομέα της ηλεκτρολογίας. Με γράμματα ή με μικρές λέξεις κλειδιά, θα βρείτε αυτό που αναζητάτε στον κλάδο της ηλεκτρολογίας.

Γ. Απαγορεύεται η αντιγραφή άρθρων χωρίς τη ρητή ή γραπτή μας συναίνεση. Για την πλήρη αναδημοσίευση άρθρου απαιτείται ρητή άδεια από το δημιουργό του, ή σε αυτόν που ανήκουν τα πνευματικά δικαιώματα. Για αντιγραφή άρθρων, παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας στο info@electricalnews.gr Στα άρθρα που θα επιτραπεί η αντιγραφή, να αναγράφετε στο κάτω μέρος την πηγή τουλάχιστον, με σύνδεσμο ο οποίος θα οδηγεί κατ ευθείαν στο σωστό άρθρο.

2) Γενικά για την ιστοσελίδα μας:

Η σελίδα αυτή δημιουργήθηκε με σκοπό να μαζέψει όσο περισσότερες πληροφορίες υπάρχουν στον κλάδο της ηλεκτρολογίας, να παρουσιάσει νέο υλικό ή εταιρείες κατασκευής ηλεκτρολογικού υλικού, εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, τεχνολογία στο κομμάτι των υπολογιστών και του software, να παρέχει γνώση και πληροφορία σε Ηλεκτρολόγους, Ηλεκτρονικούς, ανθρώπους που ασχολούνται είτε από χόμπι είτε επαγγελματικά με το Hardware, απλούς πολίτες που πολλές φορές τους δημιουργούνται απορίες πάνω σε πολλά από αυτά τα θέματα και θα ήθελαν κάποιες βασικές πληροφορίες ώστε να γνωρίζουν που θα απευθυνθούν και γενικότερα, ενημέρωση σε Ηλεκτρολογία - τεχνολογία - τεχνικά άρθρα.

Δεν υπάρχει ούτε μία πιθανότητα η σελίδα αυτή να δημοσιεύσει συνδικαλιστικό ή πολιτικό περιεχόμενο και γενικότερα περιεχόμενο που φέρνει σε αντιπαράθεση επαγγελματίες, απλούς αναγνώστες, εταιρείες κλπ.

Αφορά μόνο προώθηση ιδεών και γνώσεων για τον κλάδο της Ηλεκτρολογίας και της Τεχνολογίας.

Τα άρθρα έχουν κυρίως εκπαιδευτικό χαρακτήρα και είναι γραμμένα με τρόπο, όσο γίνεται πιο κατανοητό για όλους, είτε είναι επαγγελματίες είτε είναι απλοί αναγνώστες που τους ενδιαφέρει η θεματολογία μας.

Γνωρίζω ότι έχουμε ανοίξει πολλά κεφάλαια πχ: Ηλεκτρολογία -  τηλεπικοινωνίες - υπολογιστές - τεχνολογία -κινητά και πολλά ακόμη και αυτό καθιστά το έργο της σελίδας ακόμη πιο δύσκολο. Προσπαθούμε καθημερινά να εμπλουτίσουμε τη βάση δεδομένων μας με νέα άρθρα σε όσες περισσότερες κατηγορίες μπορούμε.

Ζητούμε την κατανόηση του κοινού, καθημερινά συνδυάζουμε τις προσωπικές μας δουλειές και την ενημέρωση της σελίδας ώστε να υπάρχει υλικό για όλα όσα προαναφέραμε, στη σοβαρότερη και εγκυρότερη μορφή που είναι εφικτό.

Πριν δημοσιευτεί κάποιο άρθρο, κοιτάμε να είναι όσο πιο εμπεριστατωμένο γίνεται και να μη δίνει λανθασμένες ή παραπλανητικές πληροφορίες.

3) Διαφημίσεις

Οποιοσδήποτε θελήσει ή επιθυμεί να διαφημιστεί σε αυτή τη σελίδα με τον τρόπο δημοσίευσης κάποιου άρθρου, θα πρέπει να μεριμνεί ώστε το άρθρο να έχει κυρίως εκπαιδευτικό χαρακτήρα πάνω σε αυτό που θα παρουσιάσει. Πχ: Αν είναι κατασκευαστής κάποιου υλικού, θα πρέπει να παρουσιάσει το υλικό αυτό με κάθε λεπτομέρεια καθώς και το τι ακριβώς κάνει  και κατόπιν αυτού, να παρουσιάσει με κάποιο link την εταιρεία του ή τη μάρκα του υλικού που αντιπροσωπεύει.

Για διαφήμιση, υπάρχουν τα banner σε όλες τις σελίδες και μπορούν να μπουν ακόμη και στα άρθρα διακριτικά banners τα οποία με τα αντίστοιχα links θα οδηγούν στην εκάστοτε εταιρεία.

Υπάρχει και η δυνατότητα παρουσίασης ακόμη και σε μορφή βιντεοσκόπησης της εταιρείας του, από ανθρώπους μας, οι οποίοι θα αναλάβουν τη βιντεοσκόπηση σε συνεργασία πάντα με υπεύθυνο της εταιρείας ο οποίος θα εξηγεί καθ όλη τη διάρκεια το κάθε τι που βλέπουμε στο βίντεο, ώστε να έχει και τη μορφή εκπαίδευσης αλλά και την καλύτερη διαφημιστική καμπάνια της κάθε εταιρείας.

Υπάρχει η δυνατότητα βιντεοσκόπησης ακόμη και με droners.

4) Forum (το Forum θα λειτουργήσει προσεχώς, κατασκευάζεται για την καλύτερη και ασφαλέστερη λειτουργία, του forum και των χρηστών)

Α. Τα μέλη οφείλουν να συμμετέχουν με ευπρέπεια και κατά τρόπο που σέβεται την ισχύουσα νομοθεσία, τα υπόλοιπα μέλη και την ομαλή λειτουργία του ιστότοπου, κατά την κρίση της ομάδας διαχείρισης, προκειμένου να διατηρούν το δικαίωμα της συμμετοχής στον ιστότοπο. Ιδιαίτερα, τα μέλη οφείλουν:

 • Να αξιοποιούν την αναζήτηση του ιστότοπου ώστε να αποφεύγεται η άσκοπη επανάληψη.
 • Να εκφράζονται σαφώς, ευπρεπώς και ευανάγνωστα και να δίνουν περιγραφικούς τίτλους στα θέματα.
 • Να σέβονται τους συνομιλητές τους, ιδίως όταν διαφωνούν με τις απόψεις τους, έχοντας υπ’ όψιν τους ότι είναι θεμιτή η κριτική στις ιδέες και απόψεις αλλά όχι σε όσους τις εκφέρουν, αποφεύγοντας εκφράσεις που θίγουν τον σεξουαλικό προσανατολισμό ή τις πολιτικές ή αθλητικές ή προσωπικές ή άλλες προτιμήσεις του κάθε μέλους.
 • Να χρησιμοποιούν την ελληνική γλώσσα στην ελληνική γραφή και να χρησιμοποιούν λατινικούς χαρακτήρες στην ξένη ορολογία. Η χρήση άλλων γλωσσών επιτρέπεται στο ατομικό προφίλ και την υπογραφή των μελών αλλά και σε μηνύματα, κατά την κρίση της ομάδας διαχείρισης.
 • Να παραμένουν εντός της θεματολογίας της ιστοσελίδας, των ενοτήτων και των επί μέρους θεμάτων, να μην δημοσιεύουν αμιγώς πολιτικά μηνύματα ούτε να συμμετέχουν σε πολιτικές ή κομματικές συζητήσεις και αντιπαραθέσεις.
 • Να τεκμηριώνουν κατά το δυνατόν τις απόψεις τους. Όταν, στα πλαίσια ενημερωτικού χαρακτήρα, είναι αναγκαία η παράθεση περικοπών κειμένου ή λοιπού υλικού δημοσιευμένου σε άλλα μέσα (περιοδικά, εφημερίδες, βιβλία, ιστοσελίδες κλπ) θα πρέπει να γίνεται ρητή μνεία του μέσου όπου δημοσιεύθηκε αρχικά το υλικό που αναπαράγεται ή του δημιουργού του.
 • Έχοντας υπ’ όψιν τους ότι ο παρών ιστότοπος είναι προσβάσιμος σε μέλη ανεξαρτήτου ηλικίας, να ΜΗΝ δημοσιεύουν θέματα με σεξουαλικό περιεχόμενο ούτε συνδέσμους (links) ή παραπομπές σε ιστοσελίδες με σεξουαλικό περιεχόμενο.
 • Σε περίπτωση δημοσίευσης πλέον του ενός (1) αρχείου πολυμέσων (video, ήχος, φωτογραφία) ανά μήνυμα, να κάνουν χρήση της λειτουργίας SPOILER σε αναλογία "ένα spoiler ανά αρχείο", έχοντας υπ’ όψιν τους ότι μόνη η χρήση φωτογραφιών ή βίντεο ως απάντηση σε μία συζήτηση δεν είναι επιτρεπτή, κατά την κρίση της ομάδας διαχείρισης. Επιπλέον να μην χρησιμοποιούν τη λειτουργία αυτόματης αναπαραγωγής (autoplay) στα video που ενσωματώνουν στα μηνύματά τους.
 • Να διατηρούν μόνο έναν λογαριασμό και να δηλώνουν έγκυρη διεύθυνση ηλεκτρονικής αλληλογραφίας, η οποία θα χρησιμοποιείται μόνο για ζητήματα σχετικά με τη λειτουργία του ιστότοπου και δε θα κοινοποιείται σε τρίτους χωρίς τη ρητή συναίνεση του μέλους.
 • Να μη δημοσιεύουν το ίδιο θέμα ή μήνυμα περισσότερες από μία φορές και να μη διατηρούν θέματα στην επιφάνεια με συνεχή δημοσίευση μηνυμάτων [bumping]. Επιπλέον, να μη δημοσιεύουν νέο μήνυμα σε θέμα η συζήτηση του οποίου έχει σταματήσει πλέον του τριμήνου, εκτός εάν το νέο μήνυμα προσφέρει νέες και ουσιώδεις πληροφορίες για το υπό συζήτηση θέμα, κατά την κρίση της ομάδας διαχείρισης.
 • Να μη συμμετέχουν στον ιστότοπο με σκοπό τη διαφήμιση εμπορικών προϊόντων ή υπηρεσιών και να μην δημοσιεύουν τα λεγόμενα referral links προς οποιαδήποτε ιστοσελίδα ή υπηρεσία.
 • Να μην αναζητούν και να μη δημοσιεύουν συνδέσμους ή πληροφορίες για την απόκτηση, με οποιονδήποτε τρόπο, παράνομων αντιγράφων υλικού που προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικής ιδιοκτησίας.
 • Εφόσον διατηρούν υπογραφή, αυτή να είναι διακριτική, να μην υπερβαίνει συνολικά σε διαστάσεις είτε μία (1) εικόνα μεγέθους 400x90 και 50 Kilobytes είτε τις πέντε (5) γραμμές κειμένου (μεγέθους γραμματοσειράς 14) και να μη διαφημίζει εμπορικά προϊόντα ή εμπορικές υπηρεσίες. Το μέγιστο όριο των avatars είναι 90x90 με ανώτατο επιτρεπόμενο μέγεθος τα 50Kb. Η ομάδα διαχείρισης του ιστότοπου δικαιούται να αφαιρέσει υπογραφές και avatars τα οποία κρίνει μη επιτρεπτά ή προσβλητικά ή αντίθετα με τους παρόντες Όρους Χρήσης.

Β. Επαφίεται στην κρίση της ομάδας διαχείρισης αν θα παραμένουν ενεργά θέματα ή μηνύματα, η θεματολογία των οποίων, έχει αποδειχθεί εμπειρικά, ότι οδηγεί σε αντιπαραθέσεις, αντεγκλήσεις ή συζητήσεις και μηνύματα αμφίβολης αξίας, χρησιμότητας και κοσμιότητας. Επιπλέον, οποιοδήποτε μήνυμα παραβιάζει τους παρόντες Όρους Χρήσης ή δεν ταιριάζει, κατά την κρίση της ομάδας διαχείρισης, με το ύφος και το περιεχόμενο του ιστότοπου, θα κλειδώνεται ή θα διαγράφεται κατά περίπτωση. Ο δε συγγραφέας του θα υπόκειται, κατά την κρίση της ομάδας διαχείρισης, σε προσωρινή ή μόνιμη διακοπή της εισόδου του στον ιστότοπο (ban).

Δ. Τα μέλη συμφωνούν ότι ο λογαριασμός τους στον παρόντα ιστότοπο είναι δυνατόν να χρησιμοποιείται για την είσοδο και λειτουργία όλων των υπηρεσιών που προσφέρονται ή θα προσφερθούν στο μέλλον από το electricalnews.gr

Ε. Τα μέλη οφείλουν να αποδέχονται την τελική κρίση των συντονιστών για θέματα σχετικά με τη διαχείριση του ιστότοπου. Δεν επιτρέπεται η προσπάθεια άσκησης συντονιστικών καθηκόντων, έστω και εμμέσως. Απορίες και σχόλια σχετικά με την εφαρμογή των παρόντων Όρων Χρήσης δεν επιτρέπεται να διατυπώνονται δημόσια αλλά με προσωπικό μήνυμα προς τον αρμόδιο συντονιστή ή συντονίστρια ή τον διαχειριστή.

ΣΤ. Η παράβαση των παρόντων όρων καθώς και η προσπάθεια παράκαμψής τους με οποιονδήποτε τρόπο, επιφέρει τη λήψη μέτρων, περιλαμβανομένου του μόνιμου αποκλεισμού από τον ιστότοπο (ban), κατά την κρίση των συντονιστών.

Σημείωση πνευματικής ιδιοκτησίας: Η αναπαραγωγή των μηνυμάτων που δημοσιεύονται στο electricalnews.gr χωρίς άδεια απαγορεύεται. Τα πνευματικά δικαιώματα του πρωτότυπου περιεχομένου των μηνυμάτων ανήκουν στους συντάκτες τους, εκτός από τη δημοσιευμένη στον ιστότοπο υπόσταση των μηνυμάτων, την οποία παραχωρούν χωρίς αντάλλαγμα και ανέκκλητα στο electricalnews.gr

Σας ευχόμαστε καλή περιήγηση και διαμονή στην ιστοσελίδα μας και ελπίζουμε να σας φανεί χρήσιμη.

Με εκτίμηση

Θέματα κλάδου Ηλεκτρολογίας

Το video της εβδομάδας