Αντίσταση μόνωσης-Ρελέ διαρροής-Ζ γραμμής-Ζ βρόχου-Δοκιμαστικές Μετρήσεις

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Το σημερινό άρθρο γράφεται μετά από σκέψη για το τι γίνεται στις ηλεκτρολογικές 

εγκαταστάσεις είτε είναι νέες, είτε χρειάζονται επανέλεγχο. Και ας καταλάβουμε όλοι κάποια στιγμή, πόσο σημαντικό είναι όταν αναλαμβάνουμε μια υπεύθυνη εργασία όπως είναι οι Ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις, να σεβόμαστε τα πτυχία, τον εαυτό μας και κατά συνέπεια τον πελάτη μας. Όπως θα δείτε παρακάτω, το να αναλάβεις μια ΥΔΕ (Υπεύθυνη Δήλωση Εγκαταστάτη) ή πιστοποιητικό Ηλεκτρικής εγκατάστασης, δεν είναι δύσκολο πράγμα και το σημαντικότερο, κοιμάσαι με το κεφάλι ήσυχο και τη συνείδησή σου καθαρή! 

Σε έναν επανέλεγχο στις περισσότερες των περιπτώσεων σε κατοικίες κυρίως, θα συναντήσουμε το πολύ 6 - 8 άντε βαριά 10 γραμμές. Για να γίνουν οι παρακάτω μετρήσεις σε διαμέρισμα θα χρειαστούμε περίπου στις 2 ώρες (πήγεν έλα στον πελάτη - άνοιγμα κλείσιμο πίνακα - μετρήσεις).

Τώρα, ας ενημερωθούν και οι κύριοι ξενοδόχοι ή άλλου είδους επιχειρηματίες που κοιμίζουν κόσμο στις επιχειρήσεις τους, ή συναθροίζεται γενικότερα κόσμος σε αυτές, ότι επανέλεγχος πρέπει να γίνεται κάθε χρόνο! Αν συμβεί κάτι ....την πάτησαν άσχημα!

Η μέτρηση εγκατάστασης για όσους εγκαταστάτες δεν έχουν όργανο, νοικιάζονται όργανα από διάφορες εταιρείες ή δανίζονται από συναδέλφους τους ή από κάποια σωματεία! Οπότε είναι εύκολο να βρεθεί ένα όργανο για τις μετρήσεις. Στην ΥΔΕ αναγράφεται υποχρεωτικά το όργανο που χρησιμοποιήθηκε για τον κάθε έλεγχο. Οπότε θα πρέπει όλοι να παρουσιάσουν ένα όργανο δικό τους ή δανεικό. 

Οι εγκαταστάτες, ας μετράνε επιτέλους την εγκατάσταση, διότι με μια καταγγελία, οι ελεγκτές δεν είναι άσχετοι! Γνωρίζουν πολύ καλή θεωρία, οπότε διαβάζοντας μια ΥΔΕ, με μια ματιά βγάζουν πόρισμα δίχως άλλη απόδειξη!

Πως βγαίνει ένα τέτοιο πόρισμα θα μου πείτε; 

Πολύ απλό. Παρακάτω θα δούμε μετρήσεις των γραμμών και κατόπιν θα σας εξηγήσω λίγα πράγματα για το τι συμβαίνει. Είναι τόσο απλά .....πιο απλά δε γίνεται!

Για τις δοκιμές χρησιμοποιήσαμε τα παρακάτω...

Σε έναν εργοταξιακό πίνακα (της κακιάς ώρας, δεν τον φτιάξαμε εμείς, αλλά δεν έχει σημασία) συνδέσαμε για τις δοκιμές τα παρακάτω...

1) Αυτόματη Διπολική C10A και καλώδιο H07 RNF 3X1,5 μήκος 23μέτρα

2) Αυτόματη διπολική C10A και καλώδιο H07 RNF 3X1,5 μήκος 3 μέτρα

3) Αυτόματη C20A και καλώδιο ΝΥΥ 3Χ4 μήκος 3 μέτρα.

Οι μετρήσεις που πάρθηκαν είναι οι εξής: Ρελέ διαρροής, αντίσταση μόνωσης, Ζ γραμμής, Ζ βρόχου.

Στο 3Χ1,5 χρησιμοποιήσαμε διαφορετικό μήκος στις 2 γραμμές, ώστε να δείτε διαφορές. 

Ξεκινήσαμε με την πρώτη περίπτωση, C10A / 3X1,5 / 23 μέτρα και τα αποτελέσματα είναι τα παρακάτω...

Αντίσταση μόνωσης σε όλες τις περιπτώσεις >30ΜΩ με όριο το 0,5ΜΩ. Βάζω τη μια από τις τρείς μετρήσεις να μη γεμίζουμε εικόνες...

Στην πρώτη περίπτωση C10A / 3X1,5 / 23 μέτρα, με τα παρακάτω αποτελέσματα...

Στη δεύτερη περίπτωση C10A / 3X1,5 / 3 μέτρα, τα αποτελέσματα είναι τα παρακάτω...

 

Τι συμβαίνει εδώ; Κατ αρχήν το όργανο μας ειδοποιεί όταν έχουμε ανάποδα τους πόλους στο φις. Οπότε στην προκειμένη περίπτωση έπρεπε να γυρίσουμε το φις. Οι τιμές του XI λέει 0,17Ω άρα είναι του βρόχου. Αν είχαμε το φις σωστά, θα βλέπαμε τιμή 0,0Ω όπως στο επόμενο βήμα 2 φωτό πιο κάτω! 

Πάμε λοιπόν και σε καλώδιο μεγαλύτερης διατομής, στην περίπτωση 3, με καλώδιο 3Χ4 ΝΥΥ ασφάλεια C20A και καλώδιο 3 μέτρα, τα αποτελέσματα είναι τα παρακάτω.....

 

Τι παρατηρούμε; 

Όσο μεγαλώνει η διατομή, μεγαλώνει και η τιμή του αναμενόμενου ρεύματος βραχυκυκλώματος. 

Θα παρατηρήσουμε ότι το διαφορετικό μήκος δίνει διαφορετικά αποτελέσματα σχεδόν σε όλες τις μετρήσεις. Θα μου πείτε το καλώδιο είναι ίδιο!! Ναι αλλά, η απόσταση παίζει πολύ σημαντικό ρόλο σε όλα! Φανταστείτε λοιπόν να παραδώσετε ΥΔΕ και να δείξετε πρίζα ή φωτιστικό δίπλα στον πίνακα με αναμενόμενο ρεύμα βραχυκυκλώματος 250Α και σε άλλο φωτιστικό που βρίσκεται 10 μέτρα πιο κει να γράψετε 250 πάλι, ή μεγαλύτερο!!! Αυτομάτως ο ελεγκτής σε περίπτωση καταγγελίας ή ελέγχου ή περιστατικού που χρήσει ελέγχου, κάθεται αναπαυτικά στην καρέκλα του, παίρνει το μεγενθυτικό φακό και αρχίζει το ψείρισμα. Όμως το θέμα δεν είναι αυτό, το θέμα είναι να πέσει λιγάκι σεβασμός από όλους και σε όλους! 

Βλέπουμε ότι όσο απομακρυνόμαστε από τον πίνακα, όσο αυξάνει δηλαδή το μήκος της γραμμής, αλλάζει η αντίσταση του ίδιου του καλωδίου, άρα αλλάζουν όλα!! Θερμοκρασίες αγωγών, ρεύματα που θα περάσουν από τον αγωγό, ρεύμα βραχυκυκλώματος που θα διεγείρει τον μικροαυτόματο (αυτόματη ασφάλεια). Θα παρατηρήσετε ότι οι διαφορές είναι τεράστιες. Δηλαδή: Στην περίπτωση που έχουμε μήκος γραμμής 3 μέτρα, το αναμενόμενο ρεύμα είναι 480Α, ενώ στα 23μ αυτό μειώνεται περίπου στα 200Α!!! τι σημαίνει αυτό; Ότι αν η γραμμή μας έχει μεγάλη απόσταση μπορεί ο μικροαυτόματος να μην αντιδράσει καθόλου! Οπότε και έχουμε τα περιστατικά πυρκαγιάς γραμμής και αν είναι σε εσωτερικό χώρο ακόμη και πυρκαγιά στο σπίτι μας ή στο κατάστημά μας! 

ΣΗΜΕΙΩΣΗ! Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη εμπειρία σας

Περισσότερες πληροφορίες

Αποδοχή

1) Γενικοί όροι:

Α. Τα μηνύματα και τα άρθρα, εκφράζουν την άποψη των συντακτών τους και όχι την επίσημη θέση του ιστότοπου, εκτός εάν κάτι τέτοιο δηλώνεται ρητά από αρμόδιο μέλος της ομάδας διαχείρισης.

Β. Στο επάνω μέρος της ιστοσελίδας υπάρχει η αναζήτηση, η οποία περιέχει μια αρκετά μεγάλη βάση δεδομένων στον τομέα της ηλεκτρολογίας. Με γράμματα ή με μικρές λέξεις κλειδιά, θα βρείτε αυτό που αναζητάτε στον κλάδο της ηλεκτρολογίας.

Γ. Απαγορεύεται η αντιγραφή άρθρων χωρίς τη ρητή ή γραπτή μας συναίνεση. Για την πλήρη αναδημοσίευση άρθρου απαιτείται ρητή άδεια από το δημιουργό του, ή σε αυτόν που ανήκουν τα πνευματικά δικαιώματα. Για αντιγραφή άρθρων, παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας στο info@electricalnews.gr Στα άρθρα που θα επιτραπεί η αντιγραφή, να αναγράφετε στο κάτω μέρος την πηγή τουλάχιστον, με σύνδεσμο ο οποίος θα οδηγεί κατ ευθείαν στο σωστό άρθρο.

2) Γενικά για την ιστοσελίδα μας:

Η σελίδα αυτή δημιουργήθηκε με σκοπό να μαζέψει όσο περισσότερες πληροφορίες υπάρχουν στον κλάδο της ηλεκτρολογίας, να παρουσιάσει νέο υλικό ή εταιρείες κατασκευής ηλεκτρολογικού υλικού, εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, τεχνολογία στο κομμάτι των υπολογιστών και του software, να παρέχει γνώση και πληροφορία σε Ηλεκτρολόγους, Ηλεκτρονικούς, ανθρώπους που ασχολούνται είτε από χόμπι είτε επαγγελματικά με το Hardware, απλούς πολίτες που πολλές φορές τους δημιουργούνται απορίες πάνω σε πολλά από αυτά τα θέματα και θα ήθελαν κάποιες βασικές πληροφορίες ώστε να γνωρίζουν που θα απευθυνθούν και γενικότερα, ενημέρωση σε Ηλεκτρολογία - τεχνολογία - τεχνικά άρθρα.

Δεν υπάρχει ούτε μία πιθανότητα η σελίδα αυτή να δημοσιεύσει συνδικαλιστικό ή πολιτικό περιεχόμενο και γενικότερα περιεχόμενο που φέρνει σε αντιπαράθεση επαγγελματίες, απλούς αναγνώστες, εταιρείες κλπ.

Αφορά μόνο προώθηση ιδεών και γνώσεων για τον κλάδο της Ηλεκτρολογίας και της Τεχνολογίας.

Τα άρθρα έχουν κυρίως εκπαιδευτικό χαρακτήρα και είναι γραμμένα με τρόπο, όσο γίνεται πιο κατανοητό για όλους, είτε είναι επαγγελματίες είτε είναι απλοί αναγνώστες που τους ενδιαφέρει η θεματολογία μας.

Γνωρίζω ότι έχουμε ανοίξει πολλά κεφάλαια πχ: Ηλεκτρολογία -  τηλεπικοινωνίες - υπολογιστές - τεχνολογία -κινητά και πολλά ακόμη και αυτό καθιστά το έργο της σελίδας ακόμη πιο δύσκολο. Προσπαθούμε καθημερινά να εμπλουτίσουμε τη βάση δεδομένων μας με νέα άρθρα σε όσες περισσότερες κατηγορίες μπορούμε.

Ζητούμε την κατανόηση του κοινού, καθημερινά συνδυάζουμε τις προσωπικές μας δουλειές και την ενημέρωση της σελίδας ώστε να υπάρχει υλικό για όλα όσα προαναφέραμε, στη σοβαρότερη και εγκυρότερη μορφή που είναι εφικτό.

Πριν δημοσιευτεί κάποιο άρθρο, κοιτάμε να είναι όσο πιο εμπεριστατωμένο γίνεται και να μη δίνει λανθασμένες ή παραπλανητικές πληροφορίες.

3) Διαφημίσεις

Οποιοσδήποτε θελήσει ή επιθυμεί να διαφημιστεί σε αυτή τη σελίδα με τον τρόπο δημοσίευσης κάποιου άρθρου, θα πρέπει να μεριμνεί ώστε το άρθρο να έχει κυρίως εκπαιδευτικό χαρακτήρα πάνω σε αυτό που θα παρουσιάσει. Πχ: Αν είναι κατασκευαστής κάποιου υλικού, θα πρέπει να παρουσιάσει το υλικό αυτό με κάθε λεπτομέρεια καθώς και το τι ακριβώς κάνει  και κατόπιν αυτού, να παρουσιάσει με κάποιο link την εταιρεία του ή τη μάρκα του υλικού που αντιπροσωπεύει.

Για διαφήμιση, υπάρχουν τα banner σε όλες τις σελίδες και μπορούν να μπουν ακόμη και στα άρθρα διακριτικά banners τα οποία με τα αντίστοιχα links θα οδηγούν στην εκάστοτε εταιρεία.

Υπάρχει και η δυνατότητα παρουσίασης ακόμη και σε μορφή βιντεοσκόπησης της εταιρείας του, από ανθρώπους μας, οι οποίοι θα αναλάβουν τη βιντεοσκόπηση σε συνεργασία πάντα με υπεύθυνο της εταιρείας ο οποίος θα εξηγεί καθ όλη τη διάρκεια το κάθε τι που βλέπουμε στο βίντεο, ώστε να έχει και τη μορφή εκπαίδευσης αλλά και την καλύτερη διαφημιστική καμπάνια της κάθε εταιρείας.

Υπάρχει η δυνατότητα βιντεοσκόπησης ακόμη και με droners.

4) Forum (το Forum θα λειτουργήσει προσεχώς, κατασκευάζεται για την καλύτερη και ασφαλέστερη λειτουργία, του forum και των χρηστών)

Α. Τα μέλη οφείλουν να συμμετέχουν με ευπρέπεια και κατά τρόπο που σέβεται την ισχύουσα νομοθεσία, τα υπόλοιπα μέλη και την ομαλή λειτουργία του ιστότοπου, κατά την κρίση της ομάδας διαχείρισης, προκειμένου να διατηρούν το δικαίωμα της συμμετοχής στον ιστότοπο. Ιδιαίτερα, τα μέλη οφείλουν:

 • Να αξιοποιούν την αναζήτηση του ιστότοπου ώστε να αποφεύγεται η άσκοπη επανάληψη.
 • Να εκφράζονται σαφώς, ευπρεπώς και ευανάγνωστα και να δίνουν περιγραφικούς τίτλους στα θέματα.
 • Να σέβονται τους συνομιλητές τους, ιδίως όταν διαφωνούν με τις απόψεις τους, έχοντας υπ’ όψιν τους ότι είναι θεμιτή η κριτική στις ιδέες και απόψεις αλλά όχι σε όσους τις εκφέρουν, αποφεύγοντας εκφράσεις που θίγουν τον σεξουαλικό προσανατολισμό ή τις πολιτικές ή αθλητικές ή προσωπικές ή άλλες προτιμήσεις του κάθε μέλους.
 • Να χρησιμοποιούν την ελληνική γλώσσα στην ελληνική γραφή και να χρησιμοποιούν λατινικούς χαρακτήρες στην ξένη ορολογία. Η χρήση άλλων γλωσσών επιτρέπεται στο ατομικό προφίλ και την υπογραφή των μελών αλλά και σε μηνύματα, κατά την κρίση της ομάδας διαχείρισης.
 • Να παραμένουν εντός της θεματολογίας της ιστοσελίδας, των ενοτήτων και των επί μέρους θεμάτων, να μην δημοσιεύουν αμιγώς πολιτικά μηνύματα ούτε να συμμετέχουν σε πολιτικές ή κομματικές συζητήσεις και αντιπαραθέσεις.
 • Να τεκμηριώνουν κατά το δυνατόν τις απόψεις τους. Όταν, στα πλαίσια ενημερωτικού χαρακτήρα, είναι αναγκαία η παράθεση περικοπών κειμένου ή λοιπού υλικού δημοσιευμένου σε άλλα μέσα (περιοδικά, εφημερίδες, βιβλία, ιστοσελίδες κλπ) θα πρέπει να γίνεται ρητή μνεία του μέσου όπου δημοσιεύθηκε αρχικά το υλικό που αναπαράγεται ή του δημιουργού του.
 • Έχοντας υπ’ όψιν τους ότι ο παρών ιστότοπος είναι προσβάσιμος σε μέλη ανεξαρτήτου ηλικίας, να ΜΗΝ δημοσιεύουν θέματα με σεξουαλικό περιεχόμενο ούτε συνδέσμους (links) ή παραπομπές σε ιστοσελίδες με σεξουαλικό περιεχόμενο.
 • Σε περίπτωση δημοσίευσης πλέον του ενός (1) αρχείου πολυμέσων (video, ήχος, φωτογραφία) ανά μήνυμα, να κάνουν χρήση της λειτουργίας SPOILER σε αναλογία "ένα spoiler ανά αρχείο", έχοντας υπ’ όψιν τους ότι μόνη η χρήση φωτογραφιών ή βίντεο ως απάντηση σε μία συζήτηση δεν είναι επιτρεπτή, κατά την κρίση της ομάδας διαχείρισης. Επιπλέον να μην χρησιμοποιούν τη λειτουργία αυτόματης αναπαραγωγής (autoplay) στα video που ενσωματώνουν στα μηνύματά τους.
 • Να διατηρούν μόνο έναν λογαριασμό και να δηλώνουν έγκυρη διεύθυνση ηλεκτρονικής αλληλογραφίας, η οποία θα χρησιμοποιείται μόνο για ζητήματα σχετικά με τη λειτουργία του ιστότοπου και δε θα κοινοποιείται σε τρίτους χωρίς τη ρητή συναίνεση του μέλους.
 • Να μη δημοσιεύουν το ίδιο θέμα ή μήνυμα περισσότερες από μία φορές και να μη διατηρούν θέματα στην επιφάνεια με συνεχή δημοσίευση μηνυμάτων [bumping]. Επιπλέον, να μη δημοσιεύουν νέο μήνυμα σε θέμα η συζήτηση του οποίου έχει σταματήσει πλέον του τριμήνου, εκτός εάν το νέο μήνυμα προσφέρει νέες και ουσιώδεις πληροφορίες για το υπό συζήτηση θέμα, κατά την κρίση της ομάδας διαχείρισης.
 • Να μη συμμετέχουν στον ιστότοπο με σκοπό τη διαφήμιση εμπορικών προϊόντων ή υπηρεσιών και να μην δημοσιεύουν τα λεγόμενα referral links προς οποιαδήποτε ιστοσελίδα ή υπηρεσία.
 • Να μην αναζητούν και να μη δημοσιεύουν συνδέσμους ή πληροφορίες για την απόκτηση, με οποιονδήποτε τρόπο, παράνομων αντιγράφων υλικού που προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικής ιδιοκτησίας.
 • Εφόσον διατηρούν υπογραφή, αυτή να είναι διακριτική, να μην υπερβαίνει συνολικά σε διαστάσεις είτε μία (1) εικόνα μεγέθους 400x90 και 50 Kilobytes είτε τις πέντε (5) γραμμές κειμένου (μεγέθους γραμματοσειράς 14) και να μη διαφημίζει εμπορικά προϊόντα ή εμπορικές υπηρεσίες. Το μέγιστο όριο των avatars είναι 90x90 με ανώτατο επιτρεπόμενο μέγεθος τα 50Kb. Η ομάδα διαχείρισης του ιστότοπου δικαιούται να αφαιρέσει υπογραφές και avatars τα οποία κρίνει μη επιτρεπτά ή προσβλητικά ή αντίθετα με τους παρόντες Όρους Χρήσης.

Β. Επαφίεται στην κρίση της ομάδας διαχείρισης αν θα παραμένουν ενεργά θέματα ή μηνύματα, η θεματολογία των οποίων, έχει αποδειχθεί εμπειρικά, ότι οδηγεί σε αντιπαραθέσεις, αντεγκλήσεις ή συζητήσεις και μηνύματα αμφίβολης αξίας, χρησιμότητας και κοσμιότητας. Επιπλέον, οποιοδήποτε μήνυμα παραβιάζει τους παρόντες Όρους Χρήσης ή δεν ταιριάζει, κατά την κρίση της ομάδας διαχείρισης, με το ύφος και το περιεχόμενο του ιστότοπου, θα κλειδώνεται ή θα διαγράφεται κατά περίπτωση. Ο δε συγγραφέας του θα υπόκειται, κατά την κρίση της ομάδας διαχείρισης, σε προσωρινή ή μόνιμη διακοπή της εισόδου του στον ιστότοπο (ban).

Δ. Τα μέλη συμφωνούν ότι ο λογαριασμός τους στον παρόντα ιστότοπο είναι δυνατόν να χρησιμοποιείται για την είσοδο και λειτουργία όλων των υπηρεσιών που προσφέρονται ή θα προσφερθούν στο μέλλον από το electricalnews.gr

Ε. Τα μέλη οφείλουν να αποδέχονται την τελική κρίση των συντονιστών για θέματα σχετικά με τη διαχείριση του ιστότοπου. Δεν επιτρέπεται η προσπάθεια άσκησης συντονιστικών καθηκόντων, έστω και εμμέσως. Απορίες και σχόλια σχετικά με την εφαρμογή των παρόντων Όρων Χρήσης δεν επιτρέπεται να διατυπώνονται δημόσια αλλά με προσωπικό μήνυμα προς τον αρμόδιο συντονιστή ή συντονίστρια ή τον διαχειριστή.

ΣΤ. Η παράβαση των παρόντων όρων καθώς και η προσπάθεια παράκαμψής τους με οποιονδήποτε τρόπο, επιφέρει τη λήψη μέτρων, περιλαμβανομένου του μόνιμου αποκλεισμού από τον ιστότοπο (ban), κατά την κρίση των συντονιστών.

Σημείωση πνευματικής ιδιοκτησίας: Η αναπαραγωγή των μηνυμάτων που δημοσιεύονται στο electricalnews.gr χωρίς άδεια απαγορεύεται. Τα πνευματικά δικαιώματα του πρωτότυπου περιεχομένου των μηνυμάτων ανήκουν στους συντάκτες τους, εκτός από τη δημοσιευμένη στον ιστότοπο υπόσταση των μηνυμάτων, την οποία παραχωρούν χωρίς αντάλλαγμα και ανέκκλητα στο electricalnews.gr

Σας ευχόμαστε καλή περιήγηση και διαμονή στην ιστοσελίδα μας και ελπίζουμε να σας φανεί χρήσιμη.

Με εκτίμηση

Θέματα κλάδου Ηλεκτρολογίας

Το video της εβδομάδας