Μέσα Ατομικής Προστασίας (ΜΑΠ)

Μέσο ατομικής προστασίας ονομάζεται ο εξοπλισμός που πρέπει να φέρει

κάθε εργαζόμενος ώστε να δουλεύει με ασφάλεια και να προστατεύσει την υγεία του. ΜΑΠ χρησιμοποιούμε μόνο ως τελευταία λύση, όταν δε μπορεί να αποφευχθεί ο κίνδυνος ή να περιοριστεί με τεχνικά μέσα ή διαδικασίες οργάνωσης μιας εταιρείας.

Κάθε ΜΑΠ πρέπει να είναι κατάλληλο ανάλογα με το είδος εργασίας. Ένα παράδειγμα, παπούτσι με μεταλλική ενίσχυση δε μπορεί να φοράει ο Ηλεκτρολόγος, προστατεύεται μεν από χτυπήματα, αλλά είναι ευάλωτος σε ηλεκτροπληξίες! Ένας οικοδόμος όμως, μπορεί να φορέσει παπούτσι με μεταλλική ενίσχυση.

Τα ΜΑΠ τα παρέχει ο εργοδότης σε κάθε επάγγελμα. Είναι υποχρεωμένος να παρέχει ΜΑΠ σε όλους τους εργαζομένους ανάλογα με την εργασία που εκτελούν, καθώς επίσης υποχρεωμένος είναι και για την επίδειξη χρήσης των ΜΑΠ στο προσωπικό του.

Κάθε εργαζόμενος πρέπει να έχει ΜΑΠ ανάλογα με το είδος εργασίας είπαμε που εκτελεί. Ο ηλεκτροσυγκολλητής χρειάζεται ειδική ποδιά ώστε να μην αρπάξει φωτιά το ρούχο του ή και ο ίδιος!! Ο πυροσβέστης έχει ειδικές αντιπυρικές στολές, ο εργάτης ειδικά παπούτσια, κράνη, κλπ

Ας περάσουμε όμως και στον ηλεκτρολόγο

Πριν αρκετά χρόνια όταν πρωτοξεκίνησα, η έννοια ΜΑΠ ήταν άγνωστη σε ηλεκτρολόγους. Θα τη συναντούσαμε μόνο σε πολύ ειδικά έργα με προδιαγραφές και επίβλεψη. Στα περισσότερα έργα πχ: οικοδομές, καταστήματα κλπ τα ΜΑΠ ήταν άγνωστα.

Ακόμη και σήμερα βλέπουμε μερικούς αχρείους που έρχονται σε τεχνικό έργο με τη σαγιονάρα, σορτσάκι, φανέλα με τιράντες και τρίχα με χρυσό σταυρό έξω!!

Θα αναφέρω δύο περιστατικά που θυμήθηκα, ένα ηλεκτρολογικό και ένα από γειτονικό εργοτάξιο. Ένα περιστατικό που θυμήθηκα από το 1998, σε έργο που φτιάχναμε στην Πάτρα. Απέναντι μας, υπήρχε ένα μεγάλο οικόπεδο που γίνονταν εκσκαφές με μπουλντόζες κλπ μηχανήματα. Κάποια στιγμή, ένας εργάτης δίπλα σε μια ερπιστριοφόρα μπουλντόζα που της έκανε κουμάντο, πατήθηκε το πόδι του στο πέλμα. Ο άνθρωπος έχασε τρία δάχτυλα από το πόδι του. Οι φωνές του μας ανάγκασαν να τρέξουμε να δούμε τι έγινε!! Αν φορούσε παπούτσι ειδικό, δε θα πάθαινε τίποτα απολύτως.

Ένα ακόμη περιστατικό που συνέβη πριν πολλά χρόνια σε εμένα. Σε ηλεκτρολογικό πίνακα υπό τάση, έκανα κάποιες εργασίες, ήμουν και αρκετά ιδρωμένος και το αριστερό μου χέρι ακούμπησε ρευματοφόρο αγωγό και ταυτόχρονα το μεταλλικό σασί του πίνακα. Ήταν τόσο δυνατό το χτύπημα …..που το θυμάμαι σαν χθες! Θυμάμαι που ενώ το χτύπημα ήταν από τα δάχτυλα με έξοδο το έξω μέρος της παλάμης, είχε κοκκινίσει μέχρι το κεφάλι, όλη η αριστερή πλευρά! Αν φορούσα κάποιο γάντι, δε θα γίνονταν τίποτα.

Αν δε πάθεις όμως λέει, δε μαθαίνεις. Απαραίτητα λοιπόν  φίλοι μου τα ΜΑΠ, σε κάθε είδους εργασία.

Άλλη μια συχνή βλάβη για ηλεκτρολόγους είναι η είσοδος σκόνης ή μικρά πετραδάκια στα μάτια! Αρκετά συχνό φαινόμενο αυτό. Απαραίτητο εργαλείο το γυαλί και μάλιστα αν έχει αέρα, κλειστού τύπου γυαλιά, τα οποία προστατεύουν και από σκόνη – πέτρες – ρινίσματα σιδήρου ή άλλων υλικών, ειδικά όταν κόβουμε αντικείμενα με τροχό. Αν κόβουμε με τροχό και δεν έχουμε γυαλιά, κοιτάμε από την άλλη και ….κόβουμε δάχτυλα!!

Κυριότερα ΜΑΠ που χρειάζεται ένας ηλεκτρολόγος:

Κράνος

Πολλές φορές και ένα μικρό πετραδάκι που θα πέσει από ύψος, πχ από ένα ή δύο ορόφους, μπορεί να αποβεί μοιραίο. Πτώσεις άλλων αντικειμένων ή δοκάρια, σκαλωσιές που θα ‘’συναντήσουμε’’ εντός έργου, επίσης χρήσιμο πολύ.

Γυαλιά:

Σπινθήρες, κομματάκια, ρινίσματα από κοπές με τροχό ή άλλο μέσο, σκόνη, αέρας δυνατός, πετραδάκια και πολλά άλλα, μπορούν να προκαλέσουν ζημιά στα μάτια του εργαζόμενου. Ακ΄μη και καλώδια που εξέχουν σε ένα πίνακα αμοντάριστο, ή που κρέμονται από τις οροφές, μπορεί να προκαλέσουν ζημιά στα μάτια. 

Ωτοασπίδες:

Παρατεταμένη χρήση εργαλείων που προκαλούν δυνατό θόρυβο, μπορεί να προκαλέσει ζημιά στην ακοή.

Γάντια

Από τα κυριότερα για έναν ηλεκτρολόγο τα γάντια, είτε εργάζεται σε χαμηλή τάση (Έως 1000V) είτε σε υψηλότερες τάσεις. Πολλές φορές η διακοπή ηλεκτροδότησης σε πολλές περιπτώσεις είναι αδύνατη, ή το κόστος μπορεί να είναι τεράστιο για τη διακοπή της. Εκεί, ο εργαζόμενος πρέπει να έχει τον αντίστοιχο εξοπλισμό διότι πολλές φορές θα χρειαστεί να εργαστεί εντός πεδίων (μεγάλων πινάκων) υπό τάση. Οπότε το γάντι τουλάχιστον είναι απαραίτητο, καθώς και ειδικά μονωμένα εργαλεία για αποφυγή ηλεκτρικών τόξων ή βραχυκυκλωμάτων

Παπούτσια

Πλέον τα παπούτσια για ηλεκτρολόγους έχουν τόσο καλή ενίσχυση από μονωτικό υλικό, το οποίο δεν έχει να ζηλέψει σχεδόν τίποτα από μια μεταλλική ενίσχυση. Ανάλογα με το είδος του εργοταξίου ή της τάσης που θα εργαστούμε θα βρούμε το κατάλληλο παπούτσι. Υπάρχουν παπούτσια έως 1000V και φτάνουν τις αρκετές χιλιάδες V!! Επίσης θα μας γλυτώσουν από πάτημα πρόκας - καρφιών, που είναι πολύ συχνός παράγοντας ατυχήματος σε οικοδομές ή εργοτάξια, καθώς επίσης από πτώσεις αντικειμένων στο πόδι μας.

 

Αυτά ήταν τα κυριότερα, υπάρχουν όμως και άλλα πολλά είδη ΜΑΠ για ηλεκτρολόγο, όπως μάσκες για να μην εισπνέουμε σκόνες ή άλλα υλικά, σχοινιά για πρόσδεση σε εργασία σε επικίνδυνα σημεία, γιλέκα φοσφωριζέ κλπ

Δεν είναι απαραίτητο κάθε φορά που θα μπαίνουμε σε ένα εργοτάξιο να ντυνόμαστε σα ρομποκοπ, όμως κάθε φορά που θα χρειαστεί κάτι απ όλα αυτά τα ΜΑΠ, να υπάρχουν διαθέσιμα.

Στον παρακάτω σύνδεσμο το PDF με τη νομοθεσία: http://www.eng

Δείτε και ένα Ελληνικό βίντεο ΜΑΠ...

Πολυμέσα

Βίντεο για smartphone...

Βίντεο για υπολογιστή...

ΣΗΜΕΙΩΣΗ! Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη εμπειρία σας

Περισσότερες πληροφορίες

Αποδοχή

1) Γενικοί όροι:

Α. Τα μηνύματα και τα άρθρα, εκφράζουν την άποψη των συντακτών τους και όχι την επίσημη θέση του ιστότοπου, εκτός εάν κάτι τέτοιο δηλώνεται ρητά από αρμόδιο μέλος της ομάδας διαχείρισης.

Β. Στο επάνω μέρος της ιστοσελίδας υπάρχει η αναζήτηση, η οποία περιέχει μια αρκετά μεγάλη βάση δεδομένων στον τομέα της ηλεκτρολογίας. Με γράμματα ή με μικρές λέξεις κλειδιά, θα βρείτε αυτό που αναζητάτε στον κλάδο της ηλεκτρολογίας.

Γ. Απαγορεύεται η αντιγραφή άρθρων χωρίς τη ρητή ή γραπτή μας συναίνεση. Για την πλήρη αναδημοσίευση άρθρου απαιτείται ρητή άδεια από το δημιουργό του, ή σε αυτόν που ανήκουν τα πνευματικά δικαιώματα. Για αντιγραφή άρθρων, παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας στο info@electricalnews.gr Στα άρθρα που θα επιτραπεί η αντιγραφή, να αναγράφετε στο κάτω μέρος την πηγή τουλάχιστον, με σύνδεσμο ο οποίος θα οδηγεί κατ ευθείαν στο σωστό άρθρο.

2) Γενικά για την ιστοσελίδα μας:

Η σελίδα αυτή δημιουργήθηκε με σκοπό να μαζέψει όσο περισσότερες πληροφορίες υπάρχουν στον κλάδο της ηλεκτρολογίας, να παρουσιάσει νέο υλικό ή εταιρείες κατασκευής ηλεκτρολογικού υλικού, εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, τεχνολογία στο κομμάτι των υπολογιστών και του software, να παρέχει γνώση και πληροφορία σε Ηλεκτρολόγους, Ηλεκτρονικούς, ανθρώπους που ασχολούνται είτε από χόμπι είτε επαγγελματικά με το Hardware, απλούς πολίτες που πολλές φορές τους δημιουργούνται απορίες πάνω σε πολλά από αυτά τα θέματα και θα ήθελαν κάποιες βασικές πληροφορίες ώστε να γνωρίζουν που θα απευθυνθούν και γενικότερα, ενημέρωση σε Ηλεκτρολογία - τεχνολογία - τεχνικά άρθρα.

Δεν υπάρχει ούτε μία πιθανότητα η σελίδα αυτή να δημοσιεύσει συνδικαλιστικό ή πολιτικό περιεχόμενο και γενικότερα περιεχόμενο που φέρνει σε αντιπαράθεση επαγγελματίες, απλούς αναγνώστες, εταιρείες κλπ.

Αφορά μόνο προώθηση ιδεών και γνώσεων για τον κλάδο της Ηλεκτρολογίας και της Τεχνολογίας.

Τα άρθρα έχουν κυρίως εκπαιδευτικό χαρακτήρα και είναι γραμμένα με τρόπο, όσο γίνεται πιο κατανοητό για όλους, είτε είναι επαγγελματίες είτε είναι απλοί αναγνώστες που τους ενδιαφέρει η θεματολογία μας.

Γνωρίζω ότι έχουμε ανοίξει πολλά κεφάλαια πχ: Ηλεκτρολογία -  τηλεπικοινωνίες - υπολογιστές - τεχνολογία -κινητά και πολλά ακόμη και αυτό καθιστά το έργο της σελίδας ακόμη πιο δύσκολο. Προσπαθούμε καθημερινά να εμπλουτίσουμε τη βάση δεδομένων μας με νέα άρθρα σε όσες περισσότερες κατηγορίες μπορούμε.

Ζητούμε την κατανόηση του κοινού, καθημερινά συνδυάζουμε τις προσωπικές μας δουλειές και την ενημέρωση της σελίδας ώστε να υπάρχει υλικό για όλα όσα προαναφέραμε, στη σοβαρότερη και εγκυρότερη μορφή που είναι εφικτό.

Πριν δημοσιευτεί κάποιο άρθρο, κοιτάμε να είναι όσο πιο εμπεριστατωμένο γίνεται και να μη δίνει λανθασμένες ή παραπλανητικές πληροφορίες.

3) Διαφημίσεις

Οποιοσδήποτε θελήσει ή επιθυμεί να διαφημιστεί σε αυτή τη σελίδα με τον τρόπο δημοσίευσης κάποιου άρθρου, θα πρέπει να μεριμνεί ώστε το άρθρο να έχει κυρίως εκπαιδευτικό χαρακτήρα πάνω σε αυτό που θα παρουσιάσει. Πχ: Αν είναι κατασκευαστής κάποιου υλικού, θα πρέπει να παρουσιάσει το υλικό αυτό με κάθε λεπτομέρεια καθώς και το τι ακριβώς κάνει  και κατόπιν αυτού, να παρουσιάσει με κάποιο link την εταιρεία του ή τη μάρκα του υλικού που αντιπροσωπεύει.

Για διαφήμιση, υπάρχουν τα banner σε όλες τις σελίδες και μπορούν να μπουν ακόμη και στα άρθρα διακριτικά banners τα οποία με τα αντίστοιχα links θα οδηγούν στην εκάστοτε εταιρεία.

Υπάρχει και η δυνατότητα παρουσίασης ακόμη και σε μορφή βιντεοσκόπησης της εταιρείας του, από ανθρώπους μας, οι οποίοι θα αναλάβουν τη βιντεοσκόπηση σε συνεργασία πάντα με υπεύθυνο της εταιρείας ο οποίος θα εξηγεί καθ όλη τη διάρκεια το κάθε τι που βλέπουμε στο βίντεο, ώστε να έχει και τη μορφή εκπαίδευσης αλλά και την καλύτερη διαφημιστική καμπάνια της κάθε εταιρείας.

Υπάρχει η δυνατότητα βιντεοσκόπησης ακόμη και με droners.

4) Forum (το Forum θα λειτουργήσει προσεχώς, κατασκευάζεται για την καλύτερη και ασφαλέστερη λειτουργία, του forum και των χρηστών)

Α. Τα μέλη οφείλουν να συμμετέχουν με ευπρέπεια και κατά τρόπο που σέβεται την ισχύουσα νομοθεσία, τα υπόλοιπα μέλη και την ομαλή λειτουργία του ιστότοπου, κατά την κρίση της ομάδας διαχείρισης, προκειμένου να διατηρούν το δικαίωμα της συμμετοχής στον ιστότοπο. Ιδιαίτερα, τα μέλη οφείλουν:

 • Να αξιοποιούν την αναζήτηση του ιστότοπου ώστε να αποφεύγεται η άσκοπη επανάληψη.
 • Να εκφράζονται σαφώς, ευπρεπώς και ευανάγνωστα και να δίνουν περιγραφικούς τίτλους στα θέματα.
 • Να σέβονται τους συνομιλητές τους, ιδίως όταν διαφωνούν με τις απόψεις τους, έχοντας υπ’ όψιν τους ότι είναι θεμιτή η κριτική στις ιδέες και απόψεις αλλά όχι σε όσους τις εκφέρουν, αποφεύγοντας εκφράσεις που θίγουν τον σεξουαλικό προσανατολισμό ή τις πολιτικές ή αθλητικές ή προσωπικές ή άλλες προτιμήσεις του κάθε μέλους.
 • Να χρησιμοποιούν την ελληνική γλώσσα στην ελληνική γραφή και να χρησιμοποιούν λατινικούς χαρακτήρες στην ξένη ορολογία. Η χρήση άλλων γλωσσών επιτρέπεται στο ατομικό προφίλ και την υπογραφή των μελών αλλά και σε μηνύματα, κατά την κρίση της ομάδας διαχείρισης.
 • Να παραμένουν εντός της θεματολογίας της ιστοσελίδας, των ενοτήτων και των επί μέρους θεμάτων, να μην δημοσιεύουν αμιγώς πολιτικά μηνύματα ούτε να συμμετέχουν σε πολιτικές ή κομματικές συζητήσεις και αντιπαραθέσεις.
 • Να τεκμηριώνουν κατά το δυνατόν τις απόψεις τους. Όταν, στα πλαίσια ενημερωτικού χαρακτήρα, είναι αναγκαία η παράθεση περικοπών κειμένου ή λοιπού υλικού δημοσιευμένου σε άλλα μέσα (περιοδικά, εφημερίδες, βιβλία, ιστοσελίδες κλπ) θα πρέπει να γίνεται ρητή μνεία του μέσου όπου δημοσιεύθηκε αρχικά το υλικό που αναπαράγεται ή του δημιουργού του.
 • Έχοντας υπ’ όψιν τους ότι ο παρών ιστότοπος είναι προσβάσιμος σε μέλη ανεξαρτήτου ηλικίας, να ΜΗΝ δημοσιεύουν θέματα με σεξουαλικό περιεχόμενο ούτε συνδέσμους (links) ή παραπομπές σε ιστοσελίδες με σεξουαλικό περιεχόμενο.
 • Σε περίπτωση δημοσίευσης πλέον του ενός (1) αρχείου πολυμέσων (video, ήχος, φωτογραφία) ανά μήνυμα, να κάνουν χρήση της λειτουργίας SPOILER σε αναλογία "ένα spoiler ανά αρχείο", έχοντας υπ’ όψιν τους ότι μόνη η χρήση φωτογραφιών ή βίντεο ως απάντηση σε μία συζήτηση δεν είναι επιτρεπτή, κατά την κρίση της ομάδας διαχείρισης. Επιπλέον να μην χρησιμοποιούν τη λειτουργία αυτόματης αναπαραγωγής (autoplay) στα video που ενσωματώνουν στα μηνύματά τους.
 • Να διατηρούν μόνο έναν λογαριασμό και να δηλώνουν έγκυρη διεύθυνση ηλεκτρονικής αλληλογραφίας, η οποία θα χρησιμοποιείται μόνο για ζητήματα σχετικά με τη λειτουργία του ιστότοπου και δε θα κοινοποιείται σε τρίτους χωρίς τη ρητή συναίνεση του μέλους.
 • Να μη δημοσιεύουν το ίδιο θέμα ή μήνυμα περισσότερες από μία φορές και να μη διατηρούν θέματα στην επιφάνεια με συνεχή δημοσίευση μηνυμάτων [bumping]. Επιπλέον, να μη δημοσιεύουν νέο μήνυμα σε θέμα η συζήτηση του οποίου έχει σταματήσει πλέον του τριμήνου, εκτός εάν το νέο μήνυμα προσφέρει νέες και ουσιώδεις πληροφορίες για το υπό συζήτηση θέμα, κατά την κρίση της ομάδας διαχείρισης.
 • Να μη συμμετέχουν στον ιστότοπο με σκοπό τη διαφήμιση εμπορικών προϊόντων ή υπηρεσιών και να μην δημοσιεύουν τα λεγόμενα referral links προς οποιαδήποτε ιστοσελίδα ή υπηρεσία.
 • Να μην αναζητούν και να μη δημοσιεύουν συνδέσμους ή πληροφορίες για την απόκτηση, με οποιονδήποτε τρόπο, παράνομων αντιγράφων υλικού που προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικής ιδιοκτησίας.
 • Εφόσον διατηρούν υπογραφή, αυτή να είναι διακριτική, να μην υπερβαίνει συνολικά σε διαστάσεις είτε μία (1) εικόνα μεγέθους 400x90 και 50 Kilobytes είτε τις πέντε (5) γραμμές κειμένου (μεγέθους γραμματοσειράς 14) και να μη διαφημίζει εμπορικά προϊόντα ή εμπορικές υπηρεσίες. Το μέγιστο όριο των avatars είναι 90x90 με ανώτατο επιτρεπόμενο μέγεθος τα 50Kb. Η ομάδα διαχείρισης του ιστότοπου δικαιούται να αφαιρέσει υπογραφές και avatars τα οποία κρίνει μη επιτρεπτά ή προσβλητικά ή αντίθετα με τους παρόντες Όρους Χρήσης.

Β. Επαφίεται στην κρίση της ομάδας διαχείρισης αν θα παραμένουν ενεργά θέματα ή μηνύματα, η θεματολογία των οποίων, έχει αποδειχθεί εμπειρικά, ότι οδηγεί σε αντιπαραθέσεις, αντεγκλήσεις ή συζητήσεις και μηνύματα αμφίβολης αξίας, χρησιμότητας και κοσμιότητας. Επιπλέον, οποιοδήποτε μήνυμα παραβιάζει τους παρόντες Όρους Χρήσης ή δεν ταιριάζει, κατά την κρίση της ομάδας διαχείρισης, με το ύφος και το περιεχόμενο του ιστότοπου, θα κλειδώνεται ή θα διαγράφεται κατά περίπτωση. Ο δε συγγραφέας του θα υπόκειται, κατά την κρίση της ομάδας διαχείρισης, σε προσωρινή ή μόνιμη διακοπή της εισόδου του στον ιστότοπο (ban).

Δ. Τα μέλη συμφωνούν ότι ο λογαριασμός τους στον παρόντα ιστότοπο είναι δυνατόν να χρησιμοποιείται για την είσοδο και λειτουργία όλων των υπηρεσιών που προσφέρονται ή θα προσφερθούν στο μέλλον από το electricalnews.gr

Ε. Τα μέλη οφείλουν να αποδέχονται την τελική κρίση των συντονιστών για θέματα σχετικά με τη διαχείριση του ιστότοπου. Δεν επιτρέπεται η προσπάθεια άσκησης συντονιστικών καθηκόντων, έστω και εμμέσως. Απορίες και σχόλια σχετικά με την εφαρμογή των παρόντων Όρων Χρήσης δεν επιτρέπεται να διατυπώνονται δημόσια αλλά με προσωπικό μήνυμα προς τον αρμόδιο συντονιστή ή συντονίστρια ή τον διαχειριστή.

ΣΤ. Η παράβαση των παρόντων όρων καθώς και η προσπάθεια παράκαμψής τους με οποιονδήποτε τρόπο, επιφέρει τη λήψη μέτρων, περιλαμβανομένου του μόνιμου αποκλεισμού από τον ιστότοπο (ban), κατά την κρίση των συντονιστών.

Σημείωση πνευματικής ιδιοκτησίας: Η αναπαραγωγή των μηνυμάτων που δημοσιεύονται στο electricalnews.gr χωρίς άδεια απαγορεύεται. Τα πνευματικά δικαιώματα του πρωτότυπου περιεχομένου των μηνυμάτων ανήκουν στους συντάκτες τους, εκτός από τη δημοσιευμένη στον ιστότοπο υπόσταση των μηνυμάτων, την οποία παραχωρούν χωρίς αντάλλαγμα και ανέκκλητα στο electricalnews.gr

Σας ευχόμαστε καλή περιήγηση και διαμονή στην ιστοσελίδα μας και ελπίζουμε να σας φανεί χρήσιμη.

Με εκτίμηση

Θέματα κλάδου Ηλεκτρολογίας

Το video της εβδομάδας