Άδειες Ηλεκτρολόγων - Ηλεκτρολόγων Μηχανικών-Ερωτήσεις Απαντήσεις σε όλα

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)

Τα πάντα για τις άδειες των ηλεκτρολόγων. Απορίες – Απαντήσεις.

Όλα τα γραφόμενα προκύπτουν από το φύλο της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως 141 της 12-06-2013

Ότι γράφω στο παρόν, ισχύει από το 2013, όπου και υπεγράφη ο τελευταίος νόμος,  μέχρι και τη στιγμή που γράφεται το άρθρο. Όλα όσα σας γράφω είναι ερωτήσεις αναγνωστών – φοιτητών – επαγγελματιών που θέλουν γρήγορη και άμεση απάντηση. Είναι βέβαια περιληπτικά αλλά όσο απλούστερες γίνεται οι απαντήσεις.  Θα μου πείτε: και γιατί μας τα γράφεις αφού μας έχεις επισυνάψει το διάταγμα; Απλά γιατί στο διάταγμα μπορεί κάποιος να ψάχνει για ώρες, ίσως και να μη το καταλάβει καλά.

Ακόμη και γω πολλές φορές που θέλω να γράψω κάτι και ανατρέχω σε κάποιο διάταγμα, με πιάνει λιγάκι απελπισία. Όμως εκεί, αναγράφονται τα πάντα με την παραμικρή λεπτομέρεια.

Τέλος πάντων έχω μαζέψει τις κυριότερες ερωτήσεις και απαντώ περιληπτικά και απλά, ώστε να καταλάβει εύκολα ο καθένας αυτό που θέλει. Ξαναλέω όμως ότι, καλό είναι να κατεβάσετε το συνημμένο αρχείο το οποίο θα σας λύσει με κάθε λεπτομέρεια κάθε απορία.

Για πόσο χρονικό διάστημα από την έκδοσή τους έχουν ισχύ οι άδειες; (διαβάστε στο άρθρο 13 του συνημμένου διατάγματος)

Για οχτώ χρόνια.

Από τη στιγμή που θα πάρουμε την άδεια εγκαταστάτη στα χέρια μας μετράει η οχταετία;

Όχι. Η οχταετία μετράει από την 1η Ιανουαρίου του επόμενου έτους! Παράδειγμα, αν ο εγαταστάτης πήρε άδεια στην 5 Φεβρουαρίου του 2015, ξεκινά να μετρά η οχταετία από την 1η Ιανουαρίου του 2016, η άδειά του έχει ισχύ έως τις 31 Δεκεμβρίου του 2023! Δηλ σχεδόν 9 χρόνια. Το ίδιο συμβαίνει αν πήρε την άδεια στις 31/12/2015. Ισχύει έως τις 31/12/2023. Άρα μπορούμε να πούμε ότι στην πρώτη περίπτωση είναι κατά 10 μήνες περισσότερη η ισχύς της αδείας.

Αν παρέλθει το χρονικό αυτό διάστημα τι κάνουμε για να ανανεώσουμε τις άδειές μας;

2 τρόποι υπάρχουν....

Α) Ενημερώνουμε το Ενιαίο Μητρώο Πρόσωπων

Β) Για να προχωρήσουμε σε οποιαδήποτε αναβάθμιση αδείας (αν το δικαιούμαστε βάση σχολής) πρέπει να αποδεικνύουμε την προϋπηρεσία μας κάθε φορά. Είτε με τιμολόγια παροχής ότι εκτελέσαμε ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις  κατά το διάστημα που απαιτείται, δηλαδή: τουλάχιστον 3 ετών αποδεικτικά εντός της οχταετίας, Ή στην υποβολή των ΥΔΚΕ που έχουμε συντάξει κατά το διάστημα αυτό. Άρθρο 13 παρ 2 και φυσικά δίνοντας τις κατάλληλες εξετάσεις στην περιφέρεια που ανήκουμε.

Μπορεί να αλλάξει κάτι κατά τη διάρκεια ισχύς της άδειας;

Ναι, αν αλλάξει κάτι πολύ σημαντικό στην ύλη την εξεταστική κάποιας συγκεκριμένης περιόδου, τότε εντός το πολύ 2 ετών από την απόφαση (ας πούμε, αυτό μπορεί να συμβαίνει και κατά το 4ο έτος εντός της ισχύς της άδειας) ο αδειούχος είναι υποχρεωμένος είτε να παρακολουθήσει κάποιο εγκεκριμένο σεμινάριο ή να δώσει συμπληρωματικές εξετάσεις και αν επιτύχει θα συνεχίσει η ισχύς της άδειάς του. Αν αποτύχει, τότε η άδεια ανακαλείται!! Και τότε η διαδικασία γίνεται εξ αρχής…. νέες εξετάσεις κλπ.

Ποιά είναι η αντιστοίχιση των αδειών; (διαβάστε το άρθρο 14 του συνημμένου διατάγματος)

 • Άδεια Βοηθού ηλεκτροτεχνίτη

Η άδεια του βοηθού ηλεκτροτεχνίτη Α΄ Ειδικότητας, του βοηθού ηλεκτροτεχνίτη Γ΄ Ειδικότητας, του βοηθού ηλεκτροτεχνίτη ΣΤ΄ Ειδικότητας, του ηλεκτροτεχνίτη Α΄ Ειδικότητας, του ηλεκτροτεχνίτη Γ΄ Ειδικότητας και του

ηλεκτροτεχνίτη ΣΤ΄ Ειδικότητας αντικαθίσταται με βεβαίωση αναγγελίας, που παρέχει το δικαίωμα άσκησης των

δραστηριοτήτων του τεχνίτη ηλεκτρολόγου Α΄ Ειδικότητας, χωρίς καμία επιβάρυνση.

 • Άδεια αρχιτεχνίτη

 Ο αρχιτεχνίτης Γ΄ Ειδικότητας, ο αρχιτεχνίτης ΣΤ΄ Ειδικότητας, ο εργοδηγός Γ΄ Ειδικότητας και ο εργοδηγός ΣΤ΄ Ειδικότητας αποκτούν την άδεια του αρχιτεχνίτη ηλεκτρολόγου Α΄ Ειδικότητας.

 • Άδεια Εγκαταστάτη 1ης Ομάδας Α’ ειδικότητας

Ο εγκαταστάτης ηλεκτρολόγος 1ης κατηγορίας της Α΄ Ειδικότητας, ο εγκαταστάτης ηλεκτρολόγος 1ης κατηγορίας της Γ΄ Ειδικότητας, ο εγκαταστάτης ηλεκτρολόγος 1ης κατηγορίας ΣΤ΄ Ειδικότητας, ο εγκαταστάτης ηλεκτρολόγος 2ης κατηγορίας ΣΤ΄ Ειδικότητας, ο εγκαταστάτης ηλεκτρολόγος 2ης κατηγορίας Α΄ Ειδικότητας, ο εγκαταστάτης ηλεκτρολόγος 3ης κατηγορίας Α΄ Ειδικότητας, ο εγκαταστάτης ηλεκτρολόγος 2ης κατηγορίας Γ΄ Ειδικότητας, ο εγκαταστάτης ηλεκτρολόγος 3ης κατηγορίας Γ΄ Ειδικότητας, και ο εγκαταστάτης ηλεκτρολόγος 3ης κατηγορίας ΣΤ΄ Ειδικότητας αποκτούν την άδεια του εγκαταστάτη ηλεκτρολόγου 1ης Ομάδας Α΄ Ειδικότητας

 • Άδεια Εγκαταστάτη Γ’ ειδικότητας

Ο εγκαταστάτης ηλεκτρολόγος 4ης κατηγορίας Α΄ Ειδικότητας αποκτά την άδεια του εγκαταστάτη ηλεκτρολόγου φωτοβόλων σωλήνων και επιγραφών της Γ΄ Ειδικότητας.

 • Άδεια 2ης Ομάδας Α’ ειδικότητας

Ο εγκαταστάτης ηλεκτρολόγος 4ης κατηγορίας ΣΤ΄ Ειδικότητας αποκτά την άδεια του εγκαταστάτη ηλεκτρολόγου 2ης Ομάδας Α΄ Ειδικότητας.

Εργάζομαι σε φορέα Δημόσιο ή ιδιωτικό που έχει συμμετοχή το Δημόσιο με οποιονδήποτε τρόπο, τι ισχύει; Τι κάνω;

 • Καταθέτουμε την άδεια στην οικία περιφέρεια και παίρνουμε αποδεικτικό κατάθεσης
 • Αν η πρόσληψη έγινε ως εγκαταστάτης έχουμε δικαίωμα να υπογράψουμε μόνο για το φορέα στον οποίο εργαζόματε. (δηλαδή: ΔΕΝ γίνεται να υπογράψουμε για εξωτερικές εργασίες)

Εργάζομαι σε ιδιωτικό τομέα με εξαρτημένη σχέση ή σύμβαση. Μπορώ να υπογράψω ΥΔΕ;

Ναι, μπορούμε να υπογράψουμε ΥΔΕ ακόμη και για τον φορέα που μας έχει με ασφάλιση ή σύμβαση έργου για τα συγκεκριμένα έργα που είμαστε ασφαλισμένοι ή έχουμε σύμβαση.

Εχω καταθέσει στην περιφέρεια την άδειά μου λόγω του ότι εργάζομαι στο δημόσιο ή σε ιδιωτικό φορέα που έχει συμμετοχή το δημόσιο. Πως παίρνω την άδεια μου πίσω;

Οι ενδιαφερόμενοι μετά από τη λήξη της σχέσης εργασίας τους, υποβάλλουν αίτηση και τα αντίστοιχα παράβολα, προκειμένου να επανακτήσουν την κατατεθείσα άδεια / βεβαίωση αναγγελίας. Ο κάτοχος της άδειας αυτής υπόκειται στην υποχρέωση ενημέρωσης του Ενιαίου Μητρώου Προσώπων και υποβολής στοιχείων προϋπηρεσίας. Ως αφετηρία για τον υπολογισμό της οκταετίας λαμβάνεται η 1η Ιανουαρίου του έτους μετά τη λήξη της σχέσης εργασίας.

Άδειες εμπειρικές (δεν αναφέρει τίποτα το διάταγμα, άρα δεν υπάρχουν ούτε ισχύουν)

Ας δούμε όμως λίγες συχνές ερωτήσεις….

Παλαιότερα, όλοι γνωρίζουμε ότι υπήρχαν οι εμπειρικές άδειες. Τι ισχύει πλέον για κάποιον που ήταν κάτοχος εμπειρικής άδειας;

Ισχύει η άδεια του εμπειρικού; Όχι

Αν έχει λήξει ή άδεια του εμπειρικού μπορεί να την ανανεώσει; Όχι

Ο εμπειρικός ήταν σε εργασία όπου είχε παραδώσει την άδειά του. Ισχύει πλέον αν χρειαστεί να βγεί έξω ως ελεύθερος επαγγελματίας; Όχι

Μπορεί ο εμπειρικός με εξετάσεις να ξαναπάρει την άδεια του; Όχι. Ακολουθείται κανονικά η διαδικασία του διατάγματος. Μόνο αν έχει την απαιτούμενη προϋπηρεσία και παρακολουθήσει κάποια από τις σχολές που αναγράφονται στο Διάταγμα, όπως: ΕΠΑΣ – ΕΠΑΛ – ΙΕΚ κλπ και φυσικά λάβει μέρος σε εξετάσεις και επιτύχει.

Πανεπιστημιακός και Τεχνολογικός τομέας (ΑΕΙ-ΤΕΙ) (Για λεπτομέρειες διαβάστε το Άρθρο 10 του συνημμένου διατάγματος)

Α) Οι μηχανικοί που εμπίπτουν στις διατάξεις του άρθρου 1 του ν. 6422/1934 με την απόκτηση του πτυχίου τους και τη χορήγηση επαγγελματικής άδειας του ΤΕΕ, υποβάλλουν αίτηση στην αρμόδια υπηρεσία της οικείας Περιφέρειας, με την οποία αναγγέλλουν την έναρξη άσκησης των επαγγελματικών δραστηριοτήτων που ρυθμίζονται με το παρόν διάταγμα και αποκτούν το δικαίωμα άσκησης όλων των δραστηριοτήτων αυτών, κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 5 παρ. 11 του ν. 3982/2011.

(Ι) Οι πτυχιούχοι μηχανικοί τεχνολογικής κατεύθυνσης ειδικότητας ηλεκτρολογίας ή της ειδικότητας ενεργειακής τεχνολογίας ηλεκτρολογικής κατεύθυνσης ή (ΙΙ) οι κάτοχοι τίτλου σπουδών της αλλοδαπής, ο οποίος καθίσταται ισότιμος και αντίστοιχος με τους τίτλους σπουδών της περίπτωσης (Ι), υποβάλλουν αίτηση στην αρμόδια υπηρεσία της οικείας Περιφέρειας, με την οποία αναγγέλλουν την έναρξη άσκησης των επαγγελματικών δραστηριοτήτων.

και αποκτούν το δικαίωμα άσκησης των επαγγελματικών δραστηριοτήτων του εγκαταστάτη ηλεκτρολόγου: της 3ης Ομάδας της Α΄ Ειδικότητας, Φωτοβόλων Σωλήνων και Επιγραφών της Γ΄ Ειδικότητας και της 1ης και 2ης Ομάδας

της Δ΄ Ειδικότητας, ή/και του συντηρητή ηλεκτρολόγου της Δ΄ ειδικότητας

Πως αποδεικνύω την προϋπηρεσία; (άρθρο 11 του συνημμένου Διατάγματος)

Τώρα, για κάθε λεπτομέρεια με παράβολα δικαιολογητικά προϋπηρεσίες κλπ, μπορείτε να ανατρέξετε ή σε προηγούμενο άρθρο μας που είναι συγκεντρωμένα απλά ή στο συνημμένο διάταγμα.

Γενικά για όλες τις άδειες…

Ειδικότητες και βαθμίδες αδειών (διαβάστε το άρθρο 2 του συνημμένου διατάγματος)

Προϋποθέσεις για την άσκηση επαγγέλματος  (διαβάστε το άρθρο 3 του συνημμένου διατάγματος)

Για την άσκηση των επαγγελματικών δραστηριοτήτων του παρόντος από τον τεχνίτη, τον αρχιτεχνίτη, τον συντηρητή ή τον εγκαταστάτη ηλεκτρολόγο, ο τεχνίτης οφείλει να έχει βεβαίωση αναγγελίας, ενώ ο αρχιτεχνίτης, ο συντηρητής και ο εγκαταστάτης οφείλουν να έχουν την αντίστοιχη άδεια ή βεβαίωση αναγγελίας του αρχιτεχνίτη ή συντηρητή ή εγκαταστάτη ηλεκτρολόγου.

Διαβάστε το προηγούμενο άρθρο για όλα τα δικαιολογητικά που χρειάζεστε ανα περίπτωση: https://electricalnews.gr/texnika-arthra/ilektrikes-egkatastaseis/themata-kladou/item/581-adeies-askisis-epaggelmaton-ilektrologias-geniki-perigrafi-dikaiologitika

ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ (ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ 12 Ιουνίου 2013)

ΣΗΜΕΙΩΣΗ! Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη εμπειρία σας

Περισσότερες πληροφορίες

Αποδοχή

1) Γενικοί όροι:

Α. Τα μηνύματα και τα άρθρα, εκφράζουν την άποψη των συντακτών τους και όχι την επίσημη θέση του ιστότοπου, εκτός εάν κάτι τέτοιο δηλώνεται ρητά από αρμόδιο μέλος της ομάδας διαχείρισης.

Β. Στο επάνω μέρος της ιστοσελίδας υπάρχει η αναζήτηση, η οποία περιέχει μια αρκετά μεγάλη βάση δεδομένων στον τομέα της ηλεκτρολογίας. Με γράμματα ή με μικρές λέξεις κλειδιά, θα βρείτε αυτό που αναζητάτε στον κλάδο της ηλεκτρολογίας.

Γ. Απαγορεύεται η αντιγραφή άρθρων χωρίς τη ρητή ή γραπτή μας συναίνεση. Για την πλήρη αναδημοσίευση άρθρου απαιτείται ρητή άδεια από το δημιουργό του, ή σε αυτόν που ανήκουν τα πνευματικά δικαιώματα. Για αντιγραφή άρθρων, παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας στο info@electricalnews.gr Στα άρθρα που θα επιτραπεί η αντιγραφή, να αναγράφετε στο κάτω μέρος την πηγή τουλάχιστον, με σύνδεσμο ο οποίος θα οδηγεί κατ ευθείαν στο σωστό άρθρο.

2) Γενικά για την ιστοσελίδα μας:

Η σελίδα αυτή δημιουργήθηκε με σκοπό να μαζέψει όσο περισσότερες πληροφορίες υπάρχουν στον κλάδο της ηλεκτρολογίας, να παρουσιάσει νέο υλικό ή εταιρείες κατασκευής ηλεκτρολογικού υλικού, εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, τεχνολογία στο κομμάτι των υπολογιστών και του software, να παρέχει γνώση και πληροφορία σε Ηλεκτρολόγους, Ηλεκτρονικούς, ανθρώπους που ασχολούνται είτε από χόμπι είτε επαγγελματικά με το Hardware, απλούς πολίτες που πολλές φορές τους δημιουργούνται απορίες πάνω σε πολλά από αυτά τα θέματα και θα ήθελαν κάποιες βασικές πληροφορίες ώστε να γνωρίζουν που θα απευθυνθούν και γενικότερα, ενημέρωση σε Ηλεκτρολογία - τεχνολογία - τεχνικά άρθρα.

Δεν υπάρχει ούτε μία πιθανότητα η σελίδα αυτή να δημοσιεύσει συνδικαλιστικό ή πολιτικό περιεχόμενο και γενικότερα περιεχόμενο που φέρνει σε αντιπαράθεση επαγγελματίες, απλούς αναγνώστες, εταιρείες κλπ.

Αφορά μόνο προώθηση ιδεών και γνώσεων για τον κλάδο της Ηλεκτρολογίας και της Τεχνολογίας.

Τα άρθρα έχουν κυρίως εκπαιδευτικό χαρακτήρα και είναι γραμμένα με τρόπο, όσο γίνεται πιο κατανοητό για όλους, είτε είναι επαγγελματίες είτε είναι απλοί αναγνώστες που τους ενδιαφέρει η θεματολογία μας.

Γνωρίζω ότι έχουμε ανοίξει πολλά κεφάλαια πχ: Ηλεκτρολογία -  τηλεπικοινωνίες - υπολογιστές - τεχνολογία -κινητά και πολλά ακόμη και αυτό καθιστά το έργο της σελίδας ακόμη πιο δύσκολο. Προσπαθούμε καθημερινά να εμπλουτίσουμε τη βάση δεδομένων μας με νέα άρθρα σε όσες περισσότερες κατηγορίες μπορούμε.

Ζητούμε την κατανόηση του κοινού, καθημερινά συνδυάζουμε τις προσωπικές μας δουλειές και την ενημέρωση της σελίδας ώστε να υπάρχει υλικό για όλα όσα προαναφέραμε, στη σοβαρότερη και εγκυρότερη μορφή που είναι εφικτό.

Πριν δημοσιευτεί κάποιο άρθρο, κοιτάμε να είναι όσο πιο εμπεριστατωμένο γίνεται και να μη δίνει λανθασμένες ή παραπλανητικές πληροφορίες.

3) Διαφημίσεις

Οποιοσδήποτε θελήσει ή επιθυμεί να διαφημιστεί σε αυτή τη σελίδα με τον τρόπο δημοσίευσης κάποιου άρθρου, θα πρέπει να μεριμνεί ώστε το άρθρο να έχει κυρίως εκπαιδευτικό χαρακτήρα πάνω σε αυτό που θα παρουσιάσει. Πχ: Αν είναι κατασκευαστής κάποιου υλικού, θα πρέπει να παρουσιάσει το υλικό αυτό με κάθε λεπτομέρεια καθώς και το τι ακριβώς κάνει  και κατόπιν αυτού, να παρουσιάσει με κάποιο link την εταιρεία του ή τη μάρκα του υλικού που αντιπροσωπεύει.

Για διαφήμιση, υπάρχουν τα banner σε όλες τις σελίδες και μπορούν να μπουν ακόμη και στα άρθρα διακριτικά banners τα οποία με τα αντίστοιχα links θα οδηγούν στην εκάστοτε εταιρεία.

Υπάρχει και η δυνατότητα παρουσίασης ακόμη και σε μορφή βιντεοσκόπησης της εταιρείας του, από ανθρώπους μας, οι οποίοι θα αναλάβουν τη βιντεοσκόπηση σε συνεργασία πάντα με υπεύθυνο της εταιρείας ο οποίος θα εξηγεί καθ όλη τη διάρκεια το κάθε τι που βλέπουμε στο βίντεο, ώστε να έχει και τη μορφή εκπαίδευσης αλλά και την καλύτερη διαφημιστική καμπάνια της κάθε εταιρείας.

Υπάρχει η δυνατότητα βιντεοσκόπησης ακόμη και με droners.

4) Forum (το Forum θα λειτουργήσει προσεχώς, κατασκευάζεται για την καλύτερη και ασφαλέστερη λειτουργία, του forum και των χρηστών)

Α. Τα μέλη οφείλουν να συμμετέχουν με ευπρέπεια και κατά τρόπο που σέβεται την ισχύουσα νομοθεσία, τα υπόλοιπα μέλη και την ομαλή λειτουργία του ιστότοπου, κατά την κρίση της ομάδας διαχείρισης, προκειμένου να διατηρούν το δικαίωμα της συμμετοχής στον ιστότοπο. Ιδιαίτερα, τα μέλη οφείλουν:

 • Να αξιοποιούν την αναζήτηση του ιστότοπου ώστε να αποφεύγεται η άσκοπη επανάληψη.
 • Να εκφράζονται σαφώς, ευπρεπώς και ευανάγνωστα και να δίνουν περιγραφικούς τίτλους στα θέματα.
 • Να σέβονται τους συνομιλητές τους, ιδίως όταν διαφωνούν με τις απόψεις τους, έχοντας υπ’ όψιν τους ότι είναι θεμιτή η κριτική στις ιδέες και απόψεις αλλά όχι σε όσους τις εκφέρουν, αποφεύγοντας εκφράσεις που θίγουν τον σεξουαλικό προσανατολισμό ή τις πολιτικές ή αθλητικές ή προσωπικές ή άλλες προτιμήσεις του κάθε μέλους.
 • Να χρησιμοποιούν την ελληνική γλώσσα στην ελληνική γραφή και να χρησιμοποιούν λατινικούς χαρακτήρες στην ξένη ορολογία. Η χρήση άλλων γλωσσών επιτρέπεται στο ατομικό προφίλ και την υπογραφή των μελών αλλά και σε μηνύματα, κατά την κρίση της ομάδας διαχείρισης.
 • Να παραμένουν εντός της θεματολογίας της ιστοσελίδας, των ενοτήτων και των επί μέρους θεμάτων, να μην δημοσιεύουν αμιγώς πολιτικά μηνύματα ούτε να συμμετέχουν σε πολιτικές ή κομματικές συζητήσεις και αντιπαραθέσεις.
 • Να τεκμηριώνουν κατά το δυνατόν τις απόψεις τους. Όταν, στα πλαίσια ενημερωτικού χαρακτήρα, είναι αναγκαία η παράθεση περικοπών κειμένου ή λοιπού υλικού δημοσιευμένου σε άλλα μέσα (περιοδικά, εφημερίδες, βιβλία, ιστοσελίδες κλπ) θα πρέπει να γίνεται ρητή μνεία του μέσου όπου δημοσιεύθηκε αρχικά το υλικό που αναπαράγεται ή του δημιουργού του.
 • Έχοντας υπ’ όψιν τους ότι ο παρών ιστότοπος είναι προσβάσιμος σε μέλη ανεξαρτήτου ηλικίας, να ΜΗΝ δημοσιεύουν θέματα με σεξουαλικό περιεχόμενο ούτε συνδέσμους (links) ή παραπομπές σε ιστοσελίδες με σεξουαλικό περιεχόμενο.
 • Σε περίπτωση δημοσίευσης πλέον του ενός (1) αρχείου πολυμέσων (video, ήχος, φωτογραφία) ανά μήνυμα, να κάνουν χρήση της λειτουργίας SPOILER σε αναλογία "ένα spoiler ανά αρχείο", έχοντας υπ’ όψιν τους ότι μόνη η χρήση φωτογραφιών ή βίντεο ως απάντηση σε μία συζήτηση δεν είναι επιτρεπτή, κατά την κρίση της ομάδας διαχείρισης. Επιπλέον να μην χρησιμοποιούν τη λειτουργία αυτόματης αναπαραγωγής (autoplay) στα video που ενσωματώνουν στα μηνύματά τους.
 • Να διατηρούν μόνο έναν λογαριασμό και να δηλώνουν έγκυρη διεύθυνση ηλεκτρονικής αλληλογραφίας, η οποία θα χρησιμοποιείται μόνο για ζητήματα σχετικά με τη λειτουργία του ιστότοπου και δε θα κοινοποιείται σε τρίτους χωρίς τη ρητή συναίνεση του μέλους.
 • Να μη δημοσιεύουν το ίδιο θέμα ή μήνυμα περισσότερες από μία φορές και να μη διατηρούν θέματα στην επιφάνεια με συνεχή δημοσίευση μηνυμάτων [bumping]. Επιπλέον, να μη δημοσιεύουν νέο μήνυμα σε θέμα η συζήτηση του οποίου έχει σταματήσει πλέον του τριμήνου, εκτός εάν το νέο μήνυμα προσφέρει νέες και ουσιώδεις πληροφορίες για το υπό συζήτηση θέμα, κατά την κρίση της ομάδας διαχείρισης.
 • Να μη συμμετέχουν στον ιστότοπο με σκοπό τη διαφήμιση εμπορικών προϊόντων ή υπηρεσιών και να μην δημοσιεύουν τα λεγόμενα referral links προς οποιαδήποτε ιστοσελίδα ή υπηρεσία.
 • Να μην αναζητούν και να μη δημοσιεύουν συνδέσμους ή πληροφορίες για την απόκτηση, με οποιονδήποτε τρόπο, παράνομων αντιγράφων υλικού που προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικής ιδιοκτησίας.
 • Εφόσον διατηρούν υπογραφή, αυτή να είναι διακριτική, να μην υπερβαίνει συνολικά σε διαστάσεις είτε μία (1) εικόνα μεγέθους 400x90 και 50 Kilobytes είτε τις πέντε (5) γραμμές κειμένου (μεγέθους γραμματοσειράς 14) και να μη διαφημίζει εμπορικά προϊόντα ή εμπορικές υπηρεσίες. Το μέγιστο όριο των avatars είναι 90x90 με ανώτατο επιτρεπόμενο μέγεθος τα 50Kb. Η ομάδα διαχείρισης του ιστότοπου δικαιούται να αφαιρέσει υπογραφές και avatars τα οποία κρίνει μη επιτρεπτά ή προσβλητικά ή αντίθετα με τους παρόντες Όρους Χρήσης.

Β. Επαφίεται στην κρίση της ομάδας διαχείρισης αν θα παραμένουν ενεργά θέματα ή μηνύματα, η θεματολογία των οποίων, έχει αποδειχθεί εμπειρικά, ότι οδηγεί σε αντιπαραθέσεις, αντεγκλήσεις ή συζητήσεις και μηνύματα αμφίβολης αξίας, χρησιμότητας και κοσμιότητας. Επιπλέον, οποιοδήποτε μήνυμα παραβιάζει τους παρόντες Όρους Χρήσης ή δεν ταιριάζει, κατά την κρίση της ομάδας διαχείρισης, με το ύφος και το περιεχόμενο του ιστότοπου, θα κλειδώνεται ή θα διαγράφεται κατά περίπτωση. Ο δε συγγραφέας του θα υπόκειται, κατά την κρίση της ομάδας διαχείρισης, σε προσωρινή ή μόνιμη διακοπή της εισόδου του στον ιστότοπο (ban).

Δ. Τα μέλη συμφωνούν ότι ο λογαριασμός τους στον παρόντα ιστότοπο είναι δυνατόν να χρησιμοποιείται για την είσοδο και λειτουργία όλων των υπηρεσιών που προσφέρονται ή θα προσφερθούν στο μέλλον από το electricalnews.gr

Ε. Τα μέλη οφείλουν να αποδέχονται την τελική κρίση των συντονιστών για θέματα σχετικά με τη διαχείριση του ιστότοπου. Δεν επιτρέπεται η προσπάθεια άσκησης συντονιστικών καθηκόντων, έστω και εμμέσως. Απορίες και σχόλια σχετικά με την εφαρμογή των παρόντων Όρων Χρήσης δεν επιτρέπεται να διατυπώνονται δημόσια αλλά με προσωπικό μήνυμα προς τον αρμόδιο συντονιστή ή συντονίστρια ή τον διαχειριστή.

ΣΤ. Η παράβαση των παρόντων όρων καθώς και η προσπάθεια παράκαμψής τους με οποιονδήποτε τρόπο, επιφέρει τη λήψη μέτρων, περιλαμβανομένου του μόνιμου αποκλεισμού από τον ιστότοπο (ban), κατά την κρίση των συντονιστών.

Σημείωση πνευματικής ιδιοκτησίας: Η αναπαραγωγή των μηνυμάτων που δημοσιεύονται στο electricalnews.gr χωρίς άδεια απαγορεύεται. Τα πνευματικά δικαιώματα του πρωτότυπου περιεχομένου των μηνυμάτων ανήκουν στους συντάκτες τους, εκτός από τη δημοσιευμένη στον ιστότοπο υπόσταση των μηνυμάτων, την οποία παραχωρούν χωρίς αντάλλαγμα και ανέκκλητα στο electricalnews.gr

Σας ευχόμαστε καλή περιήγηση και διαμονή στην ιστοσελίδα μας και ελπίζουμε να σας φανεί χρήσιμη.

Με εκτίμηση

Θέματα κλάδου Ηλεκτρολογίας

Το video της εβδομάδας