ΚΕΗΕ - 1912 η ''γέννηση'' των Κανονισμών και η εξέλιξη μέχρι τον ΕΛΟΤ ΗD384

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Το 1889 το ηλεκτρικό ρεύμα κάνει την εμφάνισή του στην Ελλάδα...

Στο κέντρο της πρωτεύουσας επί της οδού Αριστείδου δημιουργείται η πρώτη μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας!! Το πρώτο κτίριο που φωτίζεται είναι τα ανάκτορα (το κτίριο της βουλής σήμερα) και πολύ σύντομα ο ηλεκτροφωτισμός θα επεκταθεί στο ιστορικό κέντρο.

 

o protos kanonismos1

Όπως είναι φυσικό, μετά από μερικά χρόνια και όσο το δίκτυο επεκτείνονταν, γεννήθηκε η ανάγκη ώστε να δημιουργηθούν κάποιοι κανόνες για τις ηλεκτρικές εγκαταστάσεις.

105 Χρόνια πριν, στις 15 Μαρτίου του 1912, ο Βασιλεύς των Ελλήνων Γεώργιος Α, υπογράφει τον πρώτο κανονισμό Εσωτερικών Ηλεκτρικών εγκαταστάσεων!!

Στη φωτό παρακάτω ένα απόσπασμα από τις πρώτες λέξεις του κανονισμού...

protes seires kehe

1912

‘’εμφανίστηκαν’’ οι πρώτοι κανονισμοί Ηλεκτρικών εγκαταστάσεων. Ονομάζονταν: ‘’Περί Ηλεκτρικών Εγκαταστάσεων’’. Πολύ συγκινητικό το παρακάτω ΦΕΚ που ήταν και το πρώτο για τον κλάδο της Ηλεκτρολογίας.

ΦΕΚ 89Α/1912

Από τότε, έδιναν βάση στους κανόνες και κυρίως όσο αφορούσε τα Θέματα Ασφάλειας!!

1932

Ως το 1935 αλλάζει το σύστημα. Το 1932 Eμφανίζεται ο πρώτος πλήρης Κανονισμός Εσωτερικών Ηλεκτρικών Εγκαταστάσεων (ΚΕΗΕ) με βάση τους αντίστοιχους Ελβετικούς, από τότε και έπειτα, αυτοί που μπορούσαν να κατασκευάσουν Ηλεκτρικές Εγκαταστάσεις ήταν μόνο όσοι ήταν κάτοχοι νόμιμης άδειας εκτέλεσης ηλεκτρικών εγκαταστάσεων και ήταν φορολογικά ενήμεροι!!. Υπό τον έλεγχο του ΓΕΕΗΕ (Γραφείο Ελέγχου Εσωτερικών Ηλεκτρικών Εγκαταστάσεων). Θα παρατηρήσουμε ότι ως το 1955 οι πάροχοι - παραγωγοί - διανομείς  ηλεκτρικού ρεύματος ήταν ιδιώτες. Στην Αθήνα ήταν η Ηλεκτρική Εταιρεία Αθηνών Πειραιώς. Το 1935 έχουμε πλήρη κανονισμό...

Ν.Δ. της 6-6/1935 (ΦΕΚ 261/Α`/13.6.1935)

1955

Δημιουργήθηκε η ανάγκη ενός ενιαίου συστήματος ηλεκτροδότησης στη χώρα, διότι αυξάνονταν οι απαιτήσεις πανελλαδικά, οπότε δε συνέφερε τους ιδιώτες πλέον που ήτασν διάσπαρτοι και έπρεπε να φτιαχτεί ένας φορέας ο οποίος θα αναλάμβανε την ηλεκτροδότηση όλης της χώρας και με αυτό τον τρόπο θα μοιράζονταν και η ''χασούρα'' των απομακρυνσμένων περιοχών.

Οι πρώτοι επίσημοι ΚΕΗΕ είναι γεγονός, οι οποίοι παραμένουν ως τις μέρες μας με μερικές αναθεωρήσεις - συμπληρώσεις. Η ΔΕΗ, έρχεται το έτος 1955 και αναθεωρεί τον ΚΕΗΕ, το οποίο από την ίδρυσή της το 1952, είχε υποχρέωση να κοιτάξει το θέμα (ότι ίσχυε από το 1935) και να συμπληρώσει όσα κρίνει απαραίτητα. Μη ξεχνάμε ότι από το 1940 ώς το 1952 η Χώρα βρίσκονταν σε πολέμους, παγκόσμιος, εμφύλιος κλπ. Οπότε από τα πράγματα που δεν υπήρχε διάθεση....χρόνος  κλπ ήταν η αναθεώρηση των κανονισμών ΕΗΕ. τΟ 1955 λοιπόν, μετά τις αλλαγές από τη ΔΕΗ στους κανονισμούς, δίνεται στον υπουργό Βιομηχανίας για υπογραφές….

ΦΕΚ 59/Β/11-4-55 Υπουργική απόφαση: 80225/55

Από το 1966 ως το 1987, γίνονται συμπληρώσεις περί γειώσεων και χρωματισμών καλωδίων. Αρχίζει ο καιρός των χρωμάτων, φεύγουμε σιγά σιγά από τη διχρωμία και όλο και περισσότερα χρώματα μπαίνουν στο ‘’παιχνίδι’’ κυρίως λόγω αυξημένων απαιτήσεων, κατά συνέπεια… ανάγκη διαχωρισμού κυκλωμάτων ή αγωγών. Οπότε το υπουργείο Βιομηχανίας ‘’απαντά’’ εκ νέου…

Υπουργική απόφαση: 18304/672/66

1971

έρχεται τροποποίηση εκ νέου των κανονισμών του 1955 η οποία παίρνει την παρακάτω μορφή…

Υπουργική απόφαση: 83752/4165/1971

1973

έρχεται ακόμη μια τροποποίηση των κανονισμών …

Υπουργική απόφαση: 6242/185/1973

1979 και 1987

γίνονται προτάσεις από ΔΕΗ – ΕΛΟΤ και ΤΕΕ χωρίς αποτέλεσμα.

Και μια τελευταία διόρθωση έρχεται το 1995 μετά από την αποκρατικοποίηση των Ναυπηγείων…

Ν.2302/1995

1996

Σύσταση ΤΕ-82 (Τεχνικής Επιτροπής) από ΕΛΟΤ

Στην ουσία, βλέπουμε ότι για σχεδόν 100 χρόνια, από την εμφάνιση του ηλεκτρισμού στη χώρα μας έως το 2004, λίγα πράγματα άλλαξαν όσο αφορά τους κανονισμούς (ΚΕΗΕ).

Αν περάσουμε στις ρυθμίσεις εφαρμογής των κανονισμών, θα δούμε ότι από το 1956 ως το 1965, ό έλεγχος των εγκαταστάσεων γίνονταν από τη ΔΕΗ σε όλη τη χώρα, με παράλληλα μέτρα χρηματοδότησης των αλλαγών ενώ στην Αττική από το υπουργείο Βιομηχανίας.

Αυτό αλλάζει βάση νόμου (Ν.4483/65) το έτος 1965 και εκεί θα δούμε ότι κάθε νέα Ηλεκτροδότηση γίνεται με ευθύνη αυτού που την κατασκεύασε. Ενώ για τον έλεγχο των ΕΗΕ πλέον υποχρεούται ο ιδιοκτήτης μέσω του Αδειούχου εγκαταστάτη. Επίσης καθιερώνεται η ΔΕΗ να ζητά επανέλεγχο όταν διαπιστώνει αλλαγή κατόπιν αίτησης του πελάτη.

Όπως θα διαπιστώσουμε, από το 1955 έως το 2004 γίνονταν μερικές τροποποιήσεις στους κανονισμούς! Οι μεγάλες και σημαντικές αλλαγές ήρθαν μόλις πριν 11 χρόνια με την ‘’έλευση’’ του περιβόητου ΕΛΟΤ ΗD384.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ! Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη εμπειρία σας

Περισσότερες πληροφορίες

Αποδοχή

1) Γενικοί όροι:

Α. Τα μηνύματα και τα άρθρα, εκφράζουν την άποψη των συντακτών τους και όχι την επίσημη θέση του ιστότοπου, εκτός εάν κάτι τέτοιο δηλώνεται ρητά από αρμόδιο μέλος της ομάδας διαχείρισης.

Β. Στο επάνω μέρος της ιστοσελίδας υπάρχει η αναζήτηση, η οποία περιέχει μια αρκετά μεγάλη βάση δεδομένων στον τομέα της ηλεκτρολογίας. Με γράμματα ή με μικρές λέξεις κλειδιά, θα βρείτε αυτό που αναζητάτε στον κλάδο της ηλεκτρολογίας.

Γ. Απαγορεύεται η αντιγραφή άρθρων χωρίς τη ρητή ή γραπτή μας συναίνεση. Για την πλήρη αναδημοσίευση άρθρου απαιτείται ρητή άδεια από το δημιουργό του, ή σε αυτόν που ανήκουν τα πνευματικά δικαιώματα. Για αντιγραφή άρθρων, παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας στο info@electricalnews.gr Στα άρθρα που θα επιτραπεί η αντιγραφή, να αναγράφετε στο κάτω μέρος την πηγή τουλάχιστον, με σύνδεσμο ο οποίος θα οδηγεί κατ ευθείαν στο σωστό άρθρο.

2) Γενικά για την ιστοσελίδα μας:

Η σελίδα αυτή δημιουργήθηκε με σκοπό να μαζέψει όσο περισσότερες πληροφορίες υπάρχουν στον κλάδο της ηλεκτρολογίας, να παρουσιάσει νέο υλικό ή εταιρείες κατασκευής ηλεκτρολογικού υλικού, εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, τεχνολογία στο κομμάτι των υπολογιστών και του software, να παρέχει γνώση και πληροφορία σε Ηλεκτρολόγους, Ηλεκτρονικούς, ανθρώπους που ασχολούνται είτε από χόμπι είτε επαγγελματικά με το Hardware, απλούς πολίτες που πολλές φορές τους δημιουργούνται απορίες πάνω σε πολλά από αυτά τα θέματα και θα ήθελαν κάποιες βασικές πληροφορίες ώστε να γνωρίζουν που θα απευθυνθούν και γενικότερα, ενημέρωση σε Ηλεκτρολογία - τεχνολογία - τεχνικά άρθρα.

Δεν υπάρχει ούτε μία πιθανότητα η σελίδα αυτή να δημοσιεύσει συνδικαλιστικό ή πολιτικό περιεχόμενο και γενικότερα περιεχόμενο που φέρνει σε αντιπαράθεση επαγγελματίες, απλούς αναγνώστες, εταιρείες κλπ.

Αφορά μόνο προώθηση ιδεών και γνώσεων για τον κλάδο της Ηλεκτρολογίας και της Τεχνολογίας.

Τα άρθρα έχουν κυρίως εκπαιδευτικό χαρακτήρα και είναι γραμμένα με τρόπο, όσο γίνεται πιο κατανοητό για όλους, είτε είναι επαγγελματίες είτε είναι απλοί αναγνώστες που τους ενδιαφέρει η θεματολογία μας.

Γνωρίζω ότι έχουμε ανοίξει πολλά κεφάλαια πχ: Ηλεκτρολογία -  τηλεπικοινωνίες - υπολογιστές - τεχνολογία -κινητά και πολλά ακόμη και αυτό καθιστά το έργο της σελίδας ακόμη πιο δύσκολο. Προσπαθούμε καθημερινά να εμπλουτίσουμε τη βάση δεδομένων μας με νέα άρθρα σε όσες περισσότερες κατηγορίες μπορούμε.

Ζητούμε την κατανόηση του κοινού, καθημερινά συνδυάζουμε τις προσωπικές μας δουλειές και την ενημέρωση της σελίδας ώστε να υπάρχει υλικό για όλα όσα προαναφέραμε, στη σοβαρότερη και εγκυρότερη μορφή που είναι εφικτό.

Πριν δημοσιευτεί κάποιο άρθρο, κοιτάμε να είναι όσο πιο εμπεριστατωμένο γίνεται και να μη δίνει λανθασμένες ή παραπλανητικές πληροφορίες.

3) Διαφημίσεις

Οποιοσδήποτε θελήσει ή επιθυμεί να διαφημιστεί σε αυτή τη σελίδα με τον τρόπο δημοσίευσης κάποιου άρθρου, θα πρέπει να μεριμνεί ώστε το άρθρο να έχει κυρίως εκπαιδευτικό χαρακτήρα πάνω σε αυτό που θα παρουσιάσει. Πχ: Αν είναι κατασκευαστής κάποιου υλικού, θα πρέπει να παρουσιάσει το υλικό αυτό με κάθε λεπτομέρεια καθώς και το τι ακριβώς κάνει  και κατόπιν αυτού, να παρουσιάσει με κάποιο link την εταιρεία του ή τη μάρκα του υλικού που αντιπροσωπεύει.

Για διαφήμιση, υπάρχουν τα banner σε όλες τις σελίδες και μπορούν να μπουν ακόμη και στα άρθρα διακριτικά banners τα οποία με τα αντίστοιχα links θα οδηγούν στην εκάστοτε εταιρεία.

Υπάρχει και η δυνατότητα παρουσίασης ακόμη και σε μορφή βιντεοσκόπησης της εταιρείας του, από ανθρώπους μας, οι οποίοι θα αναλάβουν τη βιντεοσκόπηση σε συνεργασία πάντα με υπεύθυνο της εταιρείας ο οποίος θα εξηγεί καθ όλη τη διάρκεια το κάθε τι που βλέπουμε στο βίντεο, ώστε να έχει και τη μορφή εκπαίδευσης αλλά και την καλύτερη διαφημιστική καμπάνια της κάθε εταιρείας.

Υπάρχει η δυνατότητα βιντεοσκόπησης ακόμη και με droners.

4) Forum (το Forum θα λειτουργήσει προσεχώς, κατασκευάζεται για την καλύτερη και ασφαλέστερη λειτουργία, του forum και των χρηστών)

Α. Τα μέλη οφείλουν να συμμετέχουν με ευπρέπεια και κατά τρόπο που σέβεται την ισχύουσα νομοθεσία, τα υπόλοιπα μέλη και την ομαλή λειτουργία του ιστότοπου, κατά την κρίση της ομάδας διαχείρισης, προκειμένου να διατηρούν το δικαίωμα της συμμετοχής στον ιστότοπο. Ιδιαίτερα, τα μέλη οφείλουν:

 • Να αξιοποιούν την αναζήτηση του ιστότοπου ώστε να αποφεύγεται η άσκοπη επανάληψη.
 • Να εκφράζονται σαφώς, ευπρεπώς και ευανάγνωστα και να δίνουν περιγραφικούς τίτλους στα θέματα.
 • Να σέβονται τους συνομιλητές τους, ιδίως όταν διαφωνούν με τις απόψεις τους, έχοντας υπ’ όψιν τους ότι είναι θεμιτή η κριτική στις ιδέες και απόψεις αλλά όχι σε όσους τις εκφέρουν, αποφεύγοντας εκφράσεις που θίγουν τον σεξουαλικό προσανατολισμό ή τις πολιτικές ή αθλητικές ή προσωπικές ή άλλες προτιμήσεις του κάθε μέλους.
 • Να χρησιμοποιούν την ελληνική γλώσσα στην ελληνική γραφή και να χρησιμοποιούν λατινικούς χαρακτήρες στην ξένη ορολογία. Η χρήση άλλων γλωσσών επιτρέπεται στο ατομικό προφίλ και την υπογραφή των μελών αλλά και σε μηνύματα, κατά την κρίση της ομάδας διαχείρισης.
 • Να παραμένουν εντός της θεματολογίας της ιστοσελίδας, των ενοτήτων και των επί μέρους θεμάτων, να μην δημοσιεύουν αμιγώς πολιτικά μηνύματα ούτε να συμμετέχουν σε πολιτικές ή κομματικές συζητήσεις και αντιπαραθέσεις.
 • Να τεκμηριώνουν κατά το δυνατόν τις απόψεις τους. Όταν, στα πλαίσια ενημερωτικού χαρακτήρα, είναι αναγκαία η παράθεση περικοπών κειμένου ή λοιπού υλικού δημοσιευμένου σε άλλα μέσα (περιοδικά, εφημερίδες, βιβλία, ιστοσελίδες κλπ) θα πρέπει να γίνεται ρητή μνεία του μέσου όπου δημοσιεύθηκε αρχικά το υλικό που αναπαράγεται ή του δημιουργού του.
 • Έχοντας υπ’ όψιν τους ότι ο παρών ιστότοπος είναι προσβάσιμος σε μέλη ανεξαρτήτου ηλικίας, να ΜΗΝ δημοσιεύουν θέματα με σεξουαλικό περιεχόμενο ούτε συνδέσμους (links) ή παραπομπές σε ιστοσελίδες με σεξουαλικό περιεχόμενο.
 • Σε περίπτωση δημοσίευσης πλέον του ενός (1) αρχείου πολυμέσων (video, ήχος, φωτογραφία) ανά μήνυμα, να κάνουν χρήση της λειτουργίας SPOILER σε αναλογία "ένα spoiler ανά αρχείο", έχοντας υπ’ όψιν τους ότι μόνη η χρήση φωτογραφιών ή βίντεο ως απάντηση σε μία συζήτηση δεν είναι επιτρεπτή, κατά την κρίση της ομάδας διαχείρισης. Επιπλέον να μην χρησιμοποιούν τη λειτουργία αυτόματης αναπαραγωγής (autoplay) στα video που ενσωματώνουν στα μηνύματά τους.
 • Να διατηρούν μόνο έναν λογαριασμό και να δηλώνουν έγκυρη διεύθυνση ηλεκτρονικής αλληλογραφίας, η οποία θα χρησιμοποιείται μόνο για ζητήματα σχετικά με τη λειτουργία του ιστότοπου και δε θα κοινοποιείται σε τρίτους χωρίς τη ρητή συναίνεση του μέλους.
 • Να μη δημοσιεύουν το ίδιο θέμα ή μήνυμα περισσότερες από μία φορές και να μη διατηρούν θέματα στην επιφάνεια με συνεχή δημοσίευση μηνυμάτων [bumping]. Επιπλέον, να μη δημοσιεύουν νέο μήνυμα σε θέμα η συζήτηση του οποίου έχει σταματήσει πλέον του τριμήνου, εκτός εάν το νέο μήνυμα προσφέρει νέες και ουσιώδεις πληροφορίες για το υπό συζήτηση θέμα, κατά την κρίση της ομάδας διαχείρισης.
 • Να μη συμμετέχουν στον ιστότοπο με σκοπό τη διαφήμιση εμπορικών προϊόντων ή υπηρεσιών και να μην δημοσιεύουν τα λεγόμενα referral links προς οποιαδήποτε ιστοσελίδα ή υπηρεσία.
 • Να μην αναζητούν και να μη δημοσιεύουν συνδέσμους ή πληροφορίες για την απόκτηση, με οποιονδήποτε τρόπο, παράνομων αντιγράφων υλικού που προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικής ιδιοκτησίας.
 • Εφόσον διατηρούν υπογραφή, αυτή να είναι διακριτική, να μην υπερβαίνει συνολικά σε διαστάσεις είτε μία (1) εικόνα μεγέθους 400x90 και 50 Kilobytes είτε τις πέντε (5) γραμμές κειμένου (μεγέθους γραμματοσειράς 14) και να μη διαφημίζει εμπορικά προϊόντα ή εμπορικές υπηρεσίες. Το μέγιστο όριο των avatars είναι 90x90 με ανώτατο επιτρεπόμενο μέγεθος τα 50Kb. Η ομάδα διαχείρισης του ιστότοπου δικαιούται να αφαιρέσει υπογραφές και avatars τα οποία κρίνει μη επιτρεπτά ή προσβλητικά ή αντίθετα με τους παρόντες Όρους Χρήσης.

Β. Επαφίεται στην κρίση της ομάδας διαχείρισης αν θα παραμένουν ενεργά θέματα ή μηνύματα, η θεματολογία των οποίων, έχει αποδειχθεί εμπειρικά, ότι οδηγεί σε αντιπαραθέσεις, αντεγκλήσεις ή συζητήσεις και μηνύματα αμφίβολης αξίας, χρησιμότητας και κοσμιότητας. Επιπλέον, οποιοδήποτε μήνυμα παραβιάζει τους παρόντες Όρους Χρήσης ή δεν ταιριάζει, κατά την κρίση της ομάδας διαχείρισης, με το ύφος και το περιεχόμενο του ιστότοπου, θα κλειδώνεται ή θα διαγράφεται κατά περίπτωση. Ο δε συγγραφέας του θα υπόκειται, κατά την κρίση της ομάδας διαχείρισης, σε προσωρινή ή μόνιμη διακοπή της εισόδου του στον ιστότοπο (ban).

Δ. Τα μέλη συμφωνούν ότι ο λογαριασμός τους στον παρόντα ιστότοπο είναι δυνατόν να χρησιμοποιείται για την είσοδο και λειτουργία όλων των υπηρεσιών που προσφέρονται ή θα προσφερθούν στο μέλλον από το electricalnews.gr

Ε. Τα μέλη οφείλουν να αποδέχονται την τελική κρίση των συντονιστών για θέματα σχετικά με τη διαχείριση του ιστότοπου. Δεν επιτρέπεται η προσπάθεια άσκησης συντονιστικών καθηκόντων, έστω και εμμέσως. Απορίες και σχόλια σχετικά με την εφαρμογή των παρόντων Όρων Χρήσης δεν επιτρέπεται να διατυπώνονται δημόσια αλλά με προσωπικό μήνυμα προς τον αρμόδιο συντονιστή ή συντονίστρια ή τον διαχειριστή.

ΣΤ. Η παράβαση των παρόντων όρων καθώς και η προσπάθεια παράκαμψής τους με οποιονδήποτε τρόπο, επιφέρει τη λήψη μέτρων, περιλαμβανομένου του μόνιμου αποκλεισμού από τον ιστότοπο (ban), κατά την κρίση των συντονιστών.

Σημείωση πνευματικής ιδιοκτησίας: Η αναπαραγωγή των μηνυμάτων που δημοσιεύονται στο electricalnews.gr χωρίς άδεια απαγορεύεται. Τα πνευματικά δικαιώματα του πρωτότυπου περιεχομένου των μηνυμάτων ανήκουν στους συντάκτες τους, εκτός από τη δημοσιευμένη στον ιστότοπο υπόσταση των μηνυμάτων, την οποία παραχωρούν χωρίς αντάλλαγμα και ανέκκλητα στο electricalnews.gr

Σας ευχόμαστε καλή περιήγηση και διαμονή στην ιστοσελίδα μας και ελπίζουμε να σας φανεί χρήσιμη.

Με εκτίμηση

Θέματα κλάδου Ηλεκτρολογίας

Το video της εβδομάδας