Καλώδιο 5Χ & 4Χ ...για τι χρήση; Τι λένε οι κανόνες;

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(7 ψήφοι)

Με αφορμή τη χρήση καλωδίου 5Χ1,5 ή 5Χ2,5 ή 4Χ

είπα να το συζητήσω, να δούμε κατά πόσο είναι σωστό και πότε επιτέλους θα κοπούν οι ‘’κακές’’ συνήθειες από τον Εγκαταστάτη.

Ο ΕΛΟΤ και γενικότερα οι κανονισμοί και οι ειδήμονες, μιλούν για απαγόρευση από το μυαλό του εγκαταστάτη, καλωδίων 5Χ ή 4χ με σκοπό το διαχωρισμό κυκλωμάτων.

Για να το αναλύσουμε παρακάτω και να δούμε κατά πόσο έχουν δίκιο οι διεθνής αλλά και οι Έλληνες του κλάδου…

Έχουμε δει πολλές φορές στο παρελθόν, αλλά και σε νέες ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις ακόμη και σήμερα, κυκλώματα με κοινό ουδέτερο και πολλές φορές, πολλαπλά κυκλώματα με έναν ουδέτερο !

Ή ακόμη και τρείς γραμμές πριζών ή κλιματιστικών με κοινό ουδέτερο και τρείς φάσεις. Τρία κλιματιστικά τα οποία καταλήγουν στον πίνακά μας με έναν ουδέτερο και μάλιστα με καλώδιο NYM 5X..

Αυτό, εκτός του ότι είναι εκτός κανόνων, από το 197….!!! Δυστυχώς το συναντούμε στις περισσότερες των περιπτώσεων!!

Μετά λέμε, πέφτουν τα ρελέ, δε μπορώ να βρώ τη βλάβη, αυτό το σπίτι είναι παλιό και πέφτουν τα ρελέ, ή το καινούργιο μας σπίτι είναι κατασκευασμένο και πέφτει το ρελέ από τις πολλές υγρασίες.

Θα τονίσω για ακόμη μια φορά ότι, αν τηρούνταν οι κανόνες, ΔΕΝ θα έπεφτε κανένα ρελέ, ακόμη και αν το κύμα της θάλασσας έσκαγε με λύσσα επάνω στους εξωτερικούς τοίχους μιας κατοικίας. Αν όλα κατασκευάζονταν βάση κανόνων ΔΕΝ θα είχαμε προβλήματα που συναντούμε καθημερινά στη δουλειά μας. Ενώ όταν έχουμε 5 κυκλώματα φωτισμού σε ένα σπίτι και βλέπεις έναν ουδέτερο στον ηλεκτρικό πίνακα..... άντε να βρείς τη βλάβη

5a

Πάμε όμως να δούμε μια εγκατάσταση στην πράξη…

Έχουμε διάφορες γραμμές πριζών σε ένα χώρο, πχ: στο δωμάτιο της κουζίνας που συνήθως γίνονται τέτοιου είδους ‘’πατέντες’’. Συνήθως σε μια κουζίνα, έχουμε: Γραμμή πλυντηρίου πιάτων 3Χ2,5, γραμμή πριζών πάγκου με καλώδιο 3Χ2,5, γραμμή 2η για πρίζες πάγκου με καλώδιο 3Χ2,5, σε κάποιες κουζίνες συναντάμε και παροχή 3Χ2,5 για θερμοσιφωνάκι κάτω από το νεροχύτη ή ακόμη μια γραμμή για πλυντήριο ρούχων, πάλι 3Χ2,5.

Όλες αυτές τις γραμμές, αν τις αθροίσουμε θα δούμε ότι είναι 5. Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι σε μια ορθή ηλεκτρολογική εγκατάσταση, εντός προδιαγραφών, θα έχουμε στον ηλεκτρολογικό μας πίνακα τα εξής: 5 φάσεις, άρα 5 ασφάλειες των 16Α, 5 ουδετέρους και 5 γειώσεις ! Σε πολύ λίγα σπίτια ή εγκαταστάσεις γενικότερα, θα συναντήσουμε μια τέτοια αναλογία καλωδίων. Συνήθως και για λόγους οικονομίας, αλλά και χρόνου αποπεράτωσης εργασιών, ο εγκαταστάτης πολύ κακώς, προβαίνει σε λύσεις όπως: 5 φάσεις, 1 γείωση….άντε 2 το πολύ και ουδέτερους….. τώρα αυτό ίσως σηκώνει μεγάλη κουβέντα. Κανονικά δεν θα έπρεπε να κάνουμε τέτοιες κουβέντες. Όσες οι φάσεις άλλοι τόσοι και οι ουδέτεροι θα έπρεπε να υπάρχουν.

Αν το δούμε απλοϊκά, η χρήση ουδετέρου αγωγού όσες και οι φάσεις, βοηθάει σε πάρα πολλά πράγματα τον εγκαταστάτη, όπως:

Τοποθέτηση ρελέ διαρροής όσα θέλουμε και όπου θέλουμε, στον ηλεκτρολογικό μας πίνακα

Ή, Τοποθέτηση διπολικών ασφαλειών οπότε και ευκολότερη αντιμετώπιση μελλοντικών βλαβών

Αποφυγή επιστρεφόμενων ρευμάτων σε διάφορες βλάβες διακοπής αγωγών και κυρίως του ουδετέρου και κυρίως σε τριφασικές εγκαταστάσεις

Και πολλά ακόμη…

Αλλά δυστυχώς υπάρχουν πολλοί ασυνείδητοι επαγγελματίες οι οποίοι λειτουργούν ως εξής: ‘’Έλα μωρέ, ας πάρω εγώ το χρήμα τώρα, έτσι κι αλλιώς δεν υπογράφω καμιά ρήτρα με τον πελάτη για μονιμότητα! Θα πάει κάποιος άλλος και θα βγάλει αυτός άκρη’’

Και όμως, η ΥΔΕ (Υπεύθυνη Δήλωση Εγκαταστάτη) ή αλλιώς πιστοποιητικό ηλεκτρολογικής εγκατάστασης, είναι ρήτρα 14ετή !! Ότι συμβεί σε ένα σπίτι κατάστημα θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε τις ευθύνες που μας αναλογούν. Μη νομίζουμε ότι σε μας δε θα τύχει το ‘’λαχείο’’. Πολλοί άνθρωποι καθημερινά κερδίζουν ‘’λαχεία’’. Ποιος μας εγγυάται ότι αύριο δε θα το κερδίσουμε εμείς;

20160522 161341

Είδατε προσφάτως περιστατικό στην γείτονα χώρα με 5 νεκρούς από ηλεκτροπληξία στην πισίνα; Επίσης με μια απλή αναζήτηση στο google θα δείτε καθημερινά περιστατικά ηλεκτροπληξίας. Άρα, κανείς δε μας εγγυάται ότι το επόμενο λαχείο δεν θα το ‘’κερδίσουμε’’ εμείς.

Πρέπει να μας γίνουν συνείδηση οι κανόνες, γιατί ακούω πολλούς που λένε ότι οι Ηλεκτρολόγοι είμαστε επιστήμονες. Ναι, μπορεί έτσι να είναι, αλλά αυτό πρέπει να το αποδεικνύουμε καθημερινά, με τον τρόπο εργασίας, με το υλικό που χρησιμοποιούμε, ακόμη και με τη συμπεριφορά μας.

Σε πολλές εγκαταστάσεις και αυτό κυρίως σε εγκαταστάσεις που γίνονται με καλώδια εξωτερικού τύπου (H05VV-U/ J1VV-U κλπ) θα δούμε ακόμη και τρείς γραμμές σε τρείς ασφάλειες στον πίνακα οι οποίες ξεκινούν από τον πίνακα με καλώδιο 5Χ2,5 !! Δηλαδή, τρείς φάσεις κοινός ουδέτερος και κοινή γείωση. Και αν πάρουμε τη γείωση σε τέτοια κυκλώματα λες…. πάει στην ευχή ρε παιδί μου, αλλά οι ουδέτεροι είναι εγκληματική πράξη, να μην είναι ξεχωριστοί ! Άρα, πρέπει να γίνει συνείδηση ότι με καλώδιο 5Χ μόνο τριφασικό κύκλωμα μπορούμε να λειτουργήσουμε. Το καλώδιο 5χ ΔΕΝ πρέπει να έχει καμία απολύτως άλλη χρήση. Πως εξ άλλου θα χωρίσεις ένα καλώδιο 5χ όταν στην εποχή μας το ΚΑΦΕ το ΜΑΥΡΟ και το ΓΚΡΙ είναι αγωγοί φάσεων; Άρα πως θα κάνεις διαχωρισμό με καφέ μπλέ και μαύρο γκρί για δυό γραμμές;

Άλλο ένα πράγμα που πρέπει να γίνει συνείδηση στον επαγγελματία αδειούχο εγκαταστάτη, είναι η τήρηση των χρωμάτων και η τήρηση των κανόνων.

Αν ξεφυλλίζουμε τους κανόνες (ΕΛΟΤ) μια στο τόσο, πχ: μισή ώρα την εβδομάδα, θα δούμε και θα καταλάβουμε πολύ σημαντικά πράγματα. Θα τύχει πολλές φορές να μένουμε και με το στόμα ανοιχτό !

Για λόγους οικονομίας και κακής νοοτροπίας, θα συναντήσουμε καλώδιο ΝΥΜ 3Χ1,5 κατεβατά σε διακόπτες !! Πόσο λάθος μπορεί να είναι αυτό; Πως κατεβάζεις σε διακόπτη καλώδιο Καφέ – Μπλέ – Κίτρινο; Πως κατεβάζεις επαγγελματία, σε αλέ ρετούρ κύκλωμα καλώδιο Καφέ μπλέ Κίτρινο; Για διακόπτη απλό, αλε ρετουρ ή κομμιτατέρ, θέλουμε δε θέλουμε, υπάρχει το καλώδιο 4Χ1,5 το οποίο σημαίνει Καφέ φάση, μαύρο και γκρί χρήση επιστροφών.

Τόσο πολύ παραπάνω κοστίζει ρε παιδιά, το 4Χ1,5έναντι του 3Χ1,5; Μερικά λεπτά είναι η διαφορά. Και αν σκεφτούμε και ολόκληρο έργο να πρέπει να ολοκληρώσουμε, αν υποθέσουμε ότι θα έχουμε 100 διακόπτες, θα χρειαστούμε 2 κουλούρες 4Χ1,5 αντί του εντελώς λάθος καλωδίου 3Χ1,5.

Στο 3Χ1,5 έχουμε δύο λάθος χρώματα. Στο 4Χ1,5 κανένα!!

Το γκρί είναι αγωγός φάσης εδώ και 11 χρόνια !! Συνηθίστε το !!

nym5x

Μπορούμε σε καλώδιο 4Χ1,5 να χωρίσουμε 2 κυκλώματα, ή με ένα 5Χ1,5 τρία; ΌΧΙ, εκτός αν τα κυκλώματα είναι βοηθητικής χρήσης, όπως επιστροφές από ανάματα φωτισαμού πχ: σε έναν κήπο. Τρέχοντας το 5Χ1,5 ή το 5Χ2,5 περιμετρικά του κήπου και εννοείται εντός των κατάλληλων σωλήνων και κουτιών διακλάδωσης, ναι, μπορούμε να έχουμε, ένα, δύο ή και τρία ανάματα με κοινό ουδέτερο το μπλέ πάντα.

Στο 521.6 του ΕΛΟΤ αναφέρει για τον ορθό τρόπο τοποθέτησης αγωγών και πολυπολικών καλωδίων. Συγκεκριμένα λέει ξεκάθαρα ότι ''Ένα πολυπολικό καλώδιο, ένας σωλήνας ή ένα διαµέρισµα οχετού καλωδίων δεν πρέπει κατ΄αρχήν να περιλαµβάνει παρά µόνο τους αγωγούς του ιδίου κυκλώµατος. Αυτός ο κανόνας δεν ισχύει για
καλώδια τηλεπικοινωνίας, µετάδοσης ήχου ή εικόνας και µεταφοράς δεδοµένων''.

Δεν μπορούμε όμως να είναι χωρισμένα σε δύο κύρια κυκλώματα ή τρία στη χειρότερη (που το συναντούμε κι αυτό) διότι δεν έχουμε τα κατάλληλα χρώματα να γίνει ο διαχωρισμός. Πχ: δεύτερο ουδέτερο δεν μπορούμε να έχουμε σε κανένα τέτοιο καλώδιο, διότι το μπλέ είναι μόνο ένα. Το γκρί (για τους βιαστικούς) πρέπει να μπει για τα καλά στο μυαλό μας, ότι είναι αγωγός φάσης εδώ και 11 χρόνια. Πρέπει να σταματήσει αυτή η απερισκεψία κάποια στιγμή.

Πρόσφατα, σε κατάστημα το οποίο επισκέφτηκα για διάφορα ηλεκτρολογικά, βρήκα καλώδιο το οποίο ήταν 7πολικό, με χρώματα Καφέ, μαύρο, κόκκινο, άσπρο, γκρί, κίτρινο και πράσινο !! Τι είχε κάνει ο άνθρωπος; Το είχε ξεκινήσει από ένα σημείο του καταστήματος, το πέρναγε μέσα από σωλήνα ενδοδαπέδια και το μοίραζε (20 μέτρα πιο πέρα) σε διαφορετικές γραμμές. Χρησιμοποιούσε ένα ζεύγος για ένα προβολέα, άλλο ένα ζεύγος για φώτα και άλλο ένα ζεύγος για πρίζες. Τη γείωση, (δεν έχω καταλάβει ακόμη γιατί) δεν την είχε δώσει πουθενά.

Από την άλλη άκρη, ξέρετε πως τροφοδοτούσε τα κυκλώματα; Με φίς διπολικά ….αυτά των πορτατίφ….ξέρετε τα οποία έβαζε σε πολύμπριζο !!!!!

Τι θα γίνονταν, αν στο κουτί που είχε κάνει τις διακλαδώσεις, (στην άλλη άκρη) είχε συνδέσει κοινό ουδέτερο και στις τρείς γραμμές και από την άλλη πλευρά γύριζε οποιοδήποτε φις ανάποδα; Το ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ !! Δε θα μπω σε λεπτομέρειες για το πώς θα γίνονταν αυτό. Ένας τεχνικός με βασικές γνώσεις ξέρει τι θα μπορούσε να έχει συμβεί και πως !!

Θα σας πάω πολύ παλαιότερα, περίπου στο 1970 και φεύγα, προς 80 δηλαδή, τότε που υποτίθεται ότι είναι παλιά για εμάς και ότι 40 χρόνια πριν τι να έκαναν οι ηλεκτρολόγοι και με τι γνώσεις; Και όμως, σε ότι έργο της προκοπής έχω μπεί στη ζωή μου, (δε μιλώ για απλά διαμερισματάκια, που εκεί συχνά έκαναν γύρω γύρω ένα 3χ και μοίραζαν στο σύμπαν) έχω απορήσει και γω με την υπομονή των ηλεκτρολόγων, που έριχναν το 3Χ1,5 και το 3Χ2,5 το ένα δίπλα στο άλλο, αλφαδιασμένα – ζυγισμένα – χωρίς την παραμικρή τσάκιση και μάλιστα σε ποσότητες κατά δεκάδες. Σχεδόν ποτέ δε συνάντησα 4 ή 5Χ καλώδιο και να το μοιράζουν σε διαφορετικά κυκλώματα. Δεν υπήρχε ο ΕΛΟΤ αλλά και τότε υπήρχαν κανόνες και πολλοί Ηλεκτρολόγοι τους τηρούσαν και μάλιστα τέτοιες δουλειές κοσμήματα, ακόμη τις συναντάς και τις χαίρεσαι !!

Τελοσπάντων, δε θα σας κουράσω άλλο, το θέμα είναι κάποια στιγμή να κατανοήσουμε και να τηρούμε κανόνες επάνω στο επάγγελμά μας, όποιο κι αν είναι αυτό, αλλά κυρίως του Ηλεκτρολόγου που κυριολεκτικά κρίνονται ζωές από αυτό. Να μας γίνει συνειδητό το τι πρέπει να κάνουμε και να ξέρουμε το γιατί το κάνουμε.

Οι κανόνες, (ελοτ) δεν γράφτηκαν για να μας κάνουν καψόνια κάποιοι, ούτε για να νοιώθουμε ότι παίρνουμε κάμψεις επειδή το είπε ο ένας ή ο άλλος. Οι κανόνες γράφονται κατόπιν χιλιάδων περιστατικών που έχουν συμβεί στο παρελθόν και κατόπιν πολλών ερωτήσεων και αποριών που θέτει ο επαγγελματίας και ακούγεται κατά τη διάρκεια της καριέρας του.

Οι κανόνες γράφτηκαν με τρόπο, που αν τους εφαρμόσεις ακριβώς, ΔΕΝ πρόκειται να συμβεί κανένα ατύχημα, η βλάβη, ή πυρκαγιά, ή οτιδήποτε άλλο. Ακόμη και αν συμβεί κάτι, θα είναι σε ποσοστό μηδαμηνό, μπροστά στο τι θα μπορούσε να έχει συμβεί αν δεν υπήρχαν.

Και φυσικά, οι κανόνες, έχουν κι αυτοί τα μειον τους. Αυτό με την πάροδο του χρόνου και κατόπιν πολλών συζητήσεων, πάντα διορθώνεται με ένα απλό Update των κανόνων, κάθε λίγα χρόνια.

Γι αυτό, ρωτάτε, ενημερώνεστε και κάνετε και λάθη !! Διότι χωρίς λάθη δε θα μάθουμε ποτέ. Αρκεί τα λάθη να μην αποβαίνουν μοιραία για άλλους συνανθρώπους μας.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ! Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη εμπειρία σας

Περισσότερες πληροφορίες

Αποδοχή

1) Γενικοί όροι:

Α. Τα μηνύματα και τα άρθρα, εκφράζουν την άποψη των συντακτών τους και όχι την επίσημη θέση του ιστότοπου, εκτός εάν κάτι τέτοιο δηλώνεται ρητά από αρμόδιο μέλος της ομάδας διαχείρισης.

Β. Στο επάνω μέρος της ιστοσελίδας υπάρχει η αναζήτηση, η οποία περιέχει μια αρκετά μεγάλη βάση δεδομένων στον τομέα της ηλεκτρολογίας. Με γράμματα ή με μικρές λέξεις κλειδιά, θα βρείτε αυτό που αναζητάτε στον κλάδο της ηλεκτρολογίας.

Γ. Απαγορεύεται η αντιγραφή άρθρων χωρίς τη ρητή ή γραπτή μας συναίνεση. Για την πλήρη αναδημοσίευση άρθρου απαιτείται ρητή άδεια από το δημιουργό του, ή σε αυτόν που ανήκουν τα πνευματικά δικαιώματα. Για αντιγραφή άρθρων, παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας στο info@electricalnews.gr Στα άρθρα που θα επιτραπεί η αντιγραφή, να αναγράφετε στο κάτω μέρος την πηγή τουλάχιστον, με σύνδεσμο ο οποίος θα οδηγεί κατ ευθείαν στο σωστό άρθρο.

2) Γενικά για την ιστοσελίδα μας:

Η σελίδα αυτή δημιουργήθηκε με σκοπό να μαζέψει όσο περισσότερες πληροφορίες υπάρχουν στον κλάδο της ηλεκτρολογίας, να παρουσιάσει νέο υλικό ή εταιρείες κατασκευής ηλεκτρολογικού υλικού, εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, τεχνολογία στο κομμάτι των υπολογιστών και του software, να παρέχει γνώση και πληροφορία σε Ηλεκτρολόγους, Ηλεκτρονικούς, ανθρώπους που ασχολούνται είτε από χόμπι είτε επαγγελματικά με το Hardware, απλούς πολίτες που πολλές φορές τους δημιουργούνται απορίες πάνω σε πολλά από αυτά τα θέματα και θα ήθελαν κάποιες βασικές πληροφορίες ώστε να γνωρίζουν που θα απευθυνθούν και γενικότερα, ενημέρωση σε Ηλεκτρολογία - τεχνολογία - τεχνικά άρθρα.

Δεν υπάρχει ούτε μία πιθανότητα η σελίδα αυτή να δημοσιεύσει συνδικαλιστικό ή πολιτικό περιεχόμενο και γενικότερα περιεχόμενο που φέρνει σε αντιπαράθεση επαγγελματίες, απλούς αναγνώστες, εταιρείες κλπ.

Αφορά μόνο προώθηση ιδεών και γνώσεων για τον κλάδο της Ηλεκτρολογίας και της Τεχνολογίας.

Τα άρθρα έχουν κυρίως εκπαιδευτικό χαρακτήρα και είναι γραμμένα με τρόπο, όσο γίνεται πιο κατανοητό για όλους, είτε είναι επαγγελματίες είτε είναι απλοί αναγνώστες που τους ενδιαφέρει η θεματολογία μας.

Γνωρίζω ότι έχουμε ανοίξει πολλά κεφάλαια πχ: Ηλεκτρολογία -  τηλεπικοινωνίες - υπολογιστές - τεχνολογία -κινητά και πολλά ακόμη και αυτό καθιστά το έργο της σελίδας ακόμη πιο δύσκολο. Προσπαθούμε καθημερινά να εμπλουτίσουμε τη βάση δεδομένων μας με νέα άρθρα σε όσες περισσότερες κατηγορίες μπορούμε.

Ζητούμε την κατανόηση του κοινού, καθημερινά συνδυάζουμε τις προσωπικές μας δουλειές και την ενημέρωση της σελίδας ώστε να υπάρχει υλικό για όλα όσα προαναφέραμε, στη σοβαρότερη και εγκυρότερη μορφή που είναι εφικτό.

Πριν δημοσιευτεί κάποιο άρθρο, κοιτάμε να είναι όσο πιο εμπεριστατωμένο γίνεται και να μη δίνει λανθασμένες ή παραπλανητικές πληροφορίες.

3) Διαφημίσεις

Οποιοσδήποτε θελήσει ή επιθυμεί να διαφημιστεί σε αυτή τη σελίδα με τον τρόπο δημοσίευσης κάποιου άρθρου, θα πρέπει να μεριμνεί ώστε το άρθρο να έχει κυρίως εκπαιδευτικό χαρακτήρα πάνω σε αυτό που θα παρουσιάσει. Πχ: Αν είναι κατασκευαστής κάποιου υλικού, θα πρέπει να παρουσιάσει το υλικό αυτό με κάθε λεπτομέρεια καθώς και το τι ακριβώς κάνει  και κατόπιν αυτού, να παρουσιάσει με κάποιο link την εταιρεία του ή τη μάρκα του υλικού που αντιπροσωπεύει.

Για διαφήμιση, υπάρχουν τα banner σε όλες τις σελίδες και μπορούν να μπουν ακόμη και στα άρθρα διακριτικά banners τα οποία με τα αντίστοιχα links θα οδηγούν στην εκάστοτε εταιρεία.

Υπάρχει και η δυνατότητα παρουσίασης ακόμη και σε μορφή βιντεοσκόπησης της εταιρείας του, από ανθρώπους μας, οι οποίοι θα αναλάβουν τη βιντεοσκόπηση σε συνεργασία πάντα με υπεύθυνο της εταιρείας ο οποίος θα εξηγεί καθ όλη τη διάρκεια το κάθε τι που βλέπουμε στο βίντεο, ώστε να έχει και τη μορφή εκπαίδευσης αλλά και την καλύτερη διαφημιστική καμπάνια της κάθε εταιρείας.

Υπάρχει η δυνατότητα βιντεοσκόπησης ακόμη και με droners.

4) Forum (το Forum θα λειτουργήσει προσεχώς, κατασκευάζεται για την καλύτερη και ασφαλέστερη λειτουργία, του forum και των χρηστών)

Α. Τα μέλη οφείλουν να συμμετέχουν με ευπρέπεια και κατά τρόπο που σέβεται την ισχύουσα νομοθεσία, τα υπόλοιπα μέλη και την ομαλή λειτουργία του ιστότοπου, κατά την κρίση της ομάδας διαχείρισης, προκειμένου να διατηρούν το δικαίωμα της συμμετοχής στον ιστότοπο. Ιδιαίτερα, τα μέλη οφείλουν:

 • Να αξιοποιούν την αναζήτηση του ιστότοπου ώστε να αποφεύγεται η άσκοπη επανάληψη.
 • Να εκφράζονται σαφώς, ευπρεπώς και ευανάγνωστα και να δίνουν περιγραφικούς τίτλους στα θέματα.
 • Να σέβονται τους συνομιλητές τους, ιδίως όταν διαφωνούν με τις απόψεις τους, έχοντας υπ’ όψιν τους ότι είναι θεμιτή η κριτική στις ιδέες και απόψεις αλλά όχι σε όσους τις εκφέρουν, αποφεύγοντας εκφράσεις που θίγουν τον σεξουαλικό προσανατολισμό ή τις πολιτικές ή αθλητικές ή προσωπικές ή άλλες προτιμήσεις του κάθε μέλους.
 • Να χρησιμοποιούν την ελληνική γλώσσα στην ελληνική γραφή και να χρησιμοποιούν λατινικούς χαρακτήρες στην ξένη ορολογία. Η χρήση άλλων γλωσσών επιτρέπεται στο ατομικό προφίλ και την υπογραφή των μελών αλλά και σε μηνύματα, κατά την κρίση της ομάδας διαχείρισης.
 • Να παραμένουν εντός της θεματολογίας της ιστοσελίδας, των ενοτήτων και των επί μέρους θεμάτων, να μην δημοσιεύουν αμιγώς πολιτικά μηνύματα ούτε να συμμετέχουν σε πολιτικές ή κομματικές συζητήσεις και αντιπαραθέσεις.
 • Να τεκμηριώνουν κατά το δυνατόν τις απόψεις τους. Όταν, στα πλαίσια ενημερωτικού χαρακτήρα, είναι αναγκαία η παράθεση περικοπών κειμένου ή λοιπού υλικού δημοσιευμένου σε άλλα μέσα (περιοδικά, εφημερίδες, βιβλία, ιστοσελίδες κλπ) θα πρέπει να γίνεται ρητή μνεία του μέσου όπου δημοσιεύθηκε αρχικά το υλικό που αναπαράγεται ή του δημιουργού του.
 • Έχοντας υπ’ όψιν τους ότι ο παρών ιστότοπος είναι προσβάσιμος σε μέλη ανεξαρτήτου ηλικίας, να ΜΗΝ δημοσιεύουν θέματα με σεξουαλικό περιεχόμενο ούτε συνδέσμους (links) ή παραπομπές σε ιστοσελίδες με σεξουαλικό περιεχόμενο.
 • Σε περίπτωση δημοσίευσης πλέον του ενός (1) αρχείου πολυμέσων (video, ήχος, φωτογραφία) ανά μήνυμα, να κάνουν χρήση της λειτουργίας SPOILER σε αναλογία "ένα spoiler ανά αρχείο", έχοντας υπ’ όψιν τους ότι μόνη η χρήση φωτογραφιών ή βίντεο ως απάντηση σε μία συζήτηση δεν είναι επιτρεπτή, κατά την κρίση της ομάδας διαχείρισης. Επιπλέον να μην χρησιμοποιούν τη λειτουργία αυτόματης αναπαραγωγής (autoplay) στα video που ενσωματώνουν στα μηνύματά τους.
 • Να διατηρούν μόνο έναν λογαριασμό και να δηλώνουν έγκυρη διεύθυνση ηλεκτρονικής αλληλογραφίας, η οποία θα χρησιμοποιείται μόνο για ζητήματα σχετικά με τη λειτουργία του ιστότοπου και δε θα κοινοποιείται σε τρίτους χωρίς τη ρητή συναίνεση του μέλους.
 • Να μη δημοσιεύουν το ίδιο θέμα ή μήνυμα περισσότερες από μία φορές και να μη διατηρούν θέματα στην επιφάνεια με συνεχή δημοσίευση μηνυμάτων [bumping]. Επιπλέον, να μη δημοσιεύουν νέο μήνυμα σε θέμα η συζήτηση του οποίου έχει σταματήσει πλέον του τριμήνου, εκτός εάν το νέο μήνυμα προσφέρει νέες και ουσιώδεις πληροφορίες για το υπό συζήτηση θέμα, κατά την κρίση της ομάδας διαχείρισης.
 • Να μη συμμετέχουν στον ιστότοπο με σκοπό τη διαφήμιση εμπορικών προϊόντων ή υπηρεσιών και να μην δημοσιεύουν τα λεγόμενα referral links προς οποιαδήποτε ιστοσελίδα ή υπηρεσία.
 • Να μην αναζητούν και να μη δημοσιεύουν συνδέσμους ή πληροφορίες για την απόκτηση, με οποιονδήποτε τρόπο, παράνομων αντιγράφων υλικού που προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικής ιδιοκτησίας.
 • Εφόσον διατηρούν υπογραφή, αυτή να είναι διακριτική, να μην υπερβαίνει συνολικά σε διαστάσεις είτε μία (1) εικόνα μεγέθους 400x90 και 50 Kilobytes είτε τις πέντε (5) γραμμές κειμένου (μεγέθους γραμματοσειράς 14) και να μη διαφημίζει εμπορικά προϊόντα ή εμπορικές υπηρεσίες. Το μέγιστο όριο των avatars είναι 90x90 με ανώτατο επιτρεπόμενο μέγεθος τα 50Kb. Η ομάδα διαχείρισης του ιστότοπου δικαιούται να αφαιρέσει υπογραφές και avatars τα οποία κρίνει μη επιτρεπτά ή προσβλητικά ή αντίθετα με τους παρόντες Όρους Χρήσης.

Β. Επαφίεται στην κρίση της ομάδας διαχείρισης αν θα παραμένουν ενεργά θέματα ή μηνύματα, η θεματολογία των οποίων, έχει αποδειχθεί εμπειρικά, ότι οδηγεί σε αντιπαραθέσεις, αντεγκλήσεις ή συζητήσεις και μηνύματα αμφίβολης αξίας, χρησιμότητας και κοσμιότητας. Επιπλέον, οποιοδήποτε μήνυμα παραβιάζει τους παρόντες Όρους Χρήσης ή δεν ταιριάζει, κατά την κρίση της ομάδας διαχείρισης, με το ύφος και το περιεχόμενο του ιστότοπου, θα κλειδώνεται ή θα διαγράφεται κατά περίπτωση. Ο δε συγγραφέας του θα υπόκειται, κατά την κρίση της ομάδας διαχείρισης, σε προσωρινή ή μόνιμη διακοπή της εισόδου του στον ιστότοπο (ban).

Δ. Τα μέλη συμφωνούν ότι ο λογαριασμός τους στον παρόντα ιστότοπο είναι δυνατόν να χρησιμοποιείται για την είσοδο και λειτουργία όλων των υπηρεσιών που προσφέρονται ή θα προσφερθούν στο μέλλον από το electricalnews.gr

Ε. Τα μέλη οφείλουν να αποδέχονται την τελική κρίση των συντονιστών για θέματα σχετικά με τη διαχείριση του ιστότοπου. Δεν επιτρέπεται η προσπάθεια άσκησης συντονιστικών καθηκόντων, έστω και εμμέσως. Απορίες και σχόλια σχετικά με την εφαρμογή των παρόντων Όρων Χρήσης δεν επιτρέπεται να διατυπώνονται δημόσια αλλά με προσωπικό μήνυμα προς τον αρμόδιο συντονιστή ή συντονίστρια ή τον διαχειριστή.

ΣΤ. Η παράβαση των παρόντων όρων καθώς και η προσπάθεια παράκαμψής τους με οποιονδήποτε τρόπο, επιφέρει τη λήψη μέτρων, περιλαμβανομένου του μόνιμου αποκλεισμού από τον ιστότοπο (ban), κατά την κρίση των συντονιστών.

Σημείωση πνευματικής ιδιοκτησίας: Η αναπαραγωγή των μηνυμάτων που δημοσιεύονται στο electricalnews.gr χωρίς άδεια απαγορεύεται. Τα πνευματικά δικαιώματα του πρωτότυπου περιεχομένου των μηνυμάτων ανήκουν στους συντάκτες τους, εκτός από τη δημοσιευμένη στον ιστότοπο υπόσταση των μηνυμάτων, την οποία παραχωρούν χωρίς αντάλλαγμα και ανέκκλητα στο electricalnews.gr

Σας ευχόμαστε καλή περιήγηση και διαμονή στην ιστοσελίδα μας και ελπίζουμε να σας φανεί χρήσιμη.

Με εκτίμηση

Θέματα κλάδου Ηλεκτρολογίας

Το video της εβδομάδας