Ηλεκτρολόγοι - Εργασία υπό τάση

Πολλές φορές έχει υπάρξει η ανάγκη, ένα συνεργείο ηλεκτρολόγων να εργαστεί υπό τάση.

Επιτρέπεται όμως να δουλεύουμε υπό τάση; Υπάρχει κάποιος νόμος που να απαγορεύει την εργασία υπό τάση; Ή επιτρέπεται βάση νόμου να εργαζόμαστε υπό τάση; Σε αυτό το άρθρο θα δούμε τι πραγματικά ισχύει και τι συμβαίνει με τον όρο: Εργασία υπό τάση. Ποιοί μπορούν να εργαστούν υπό τάση και μέχρι ποιο σημείο; 

Πολλοί αναγνώστες, βλέποντας την φώτο παρακάτω, η πρώτη σκέψη που θα περάσει από το μυαλό τους είναι: ''αποστολή του Voyager 2 στο διάστημα''. Φυσικά δεν είναι κάτι διαστημικό, αλλά είναι 2 ηλεκτρολόγοι εργαζόμενοι σε χώρο μέσης ή και υψηλής τάσης και μάλιστα βρίσκονται στη...ΓΗ!! 

ergasiaypotasi6

Αφορμή για το παρόν άρθρο, συζήτηση στην μεγαλύτερη και καλύτερη Ελληνική Ηλεκτρολογική ομάδα του διαδικτύου ‘’ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΟΙ’’, στην οποία αναπτύχθηκε το θέμα: ‘’Εργασία υπό τάση’’

Κατ αρχήν, να υπενθυμίσουμε ότι το επάγγελμα του ηλεκτρολόγου είναι από τα πιο αγαπητά, απαραίτητα, γοητευτικά, αλλά ταυτόχρονα και από τα πιο επικίνδυνα.

Επικίνδυνο γιατί, το γνωρίζουμε όλοι. Το ηλεκτρικό ρεύμα ΔΕΝ συγχωρεί. Οπότε πάμε να αναπτύξουμε παρακάτω μερικά πράγματα.

Τα ατυχήματα δυστυχώς ''βοηθάνε'' για την εξερεύνηση ''νέων τεχνολογιών''...

Μετά από πολλές δεκαετίες ύπαρξης ηλεκτρισμού στα σπίτια μας, κτίρια, επαγγελματικούς χώρους κλπ, έχει αποδειχθεί μέσα από πολλές χιλιάδες ατυχημάτων, ότι το ρεύμα σκοτώνει. Και λογικό είναι να πρέπει να συμβεί κάτι κακό, ώστε να μάθουμε πως το χειριζόμαστε ώστε να μη συμβαίνει πάλι.

Βάση λοιπόν όλων των χρόνων αυτών και των χιλιάδων περιστατικών, η νομοθεσία έχει προχωρήσει σε παρατηρήσεις όσο αφορά το πώς πρέπει να λειτουργεί ένας ηλεκτρολόγος με ασφάλεια για τη ζωή του αλλά και για των γύρω του.

Αρχικά να ξεκαθαρίσουμε ότι η νομοθεσία επιτρέπει ξεκάθαρα να δουλεύουμε υπό τάση. Φυσικά με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας ανάλογα την τάση (η οποία χωρίζεται σε κλίμακες) και όλο αυτό οφείλεται στα ηλεκτρικά τόξα.

Έχει αποδειχτεί με δοκιμές ποια είναι τα μέτρα και οι αποστάσεις ασφαλείας για εργασία υπό τάση, ανάλογα με την κλίμακα της κάθε τάσης και φυσικά το είδος της τάσης.

Η τάση χωρίζεται σε 2 είδη: Η εναλλασσόμενη και η συνεχούς ρεύματος. Τα όρια ασφαλείας στο συνεχές είναι λίγο ‘’ελαστικότερα’’ γιατί έχει επίσης αποδειχθεί ότι η συνεχής τάση είναι λιγότερο επικίνδυνη από την εναλλασσόμενη. Έχουν μερικές δεκάδες volt διαφορά.

Πχ, άλλο ορίζει ο νομοθέτης για τα 0 – 1000volt, άλλο ορίζει για 1001Volt έως 35000 volt και η τάση που απαγορεύει κάθε είδους εργασία είναι τα 35 χιλιάδες volt και πάνω. Για να καταλάβετε θα το περιγράψω απλά και μετά θα ακολουθήσει η νομοθεσία που περιγράφει τα πάντα.

Έως χίλια volt εναλλασσόμενης τάσης έχει αποδειχθεί ότι δεν υπάρχει περίπτωση ηλεκτρικού τόξου από ξηρό αέρα. Δηλαδή όσο και να πλησιάσουμε έναν αγωγό ο οποίος είναι φορτισμένος με 1000volt ακόμη και στον έναν πόντο το ρεύμα δεν θα μας χτυπήσει.  Όμως από εκεί και πάνω τα πράγματα περιπλέκονται. Δηλαδή, αν πάμε σε δίκτυο της ΔΕΗ στα 400000volt εκεί δεν μπορούμε να πλησιάσουμε στα 4 μέτρα. Περίπου στα 3,8 είμαστε εξαϋλωμένοι από χιλιάδες αμπέρ που θα περάσουν από το σώμα μας.

Δείτε στο πινακάκι τα όρια ασφαλείας από έναν αγωγό υπό τάση

ergasia ypo tasi3

Η νομοθεσία επιτρέπει την εργασία υπό τάση, αλλά ο ηλεκτρολόγος πρέπει να είναι έμπειρος και ψύχραιμος.

Υπάρχουν οι άνθρωποι που είναι της άποψης ότι ένας ηλεκτρολόγος δεν πρέπει να δουλεύει υπό τάση. Αυτό είναι σαν να λέμε ότι ο Αλεξιπτωτιστής, δεν πρέπει να πηδάει με αλεξίπτωτο, απλά να ανοίγει η πόρτα του αεροπλάνου και να το πετάει από την πόρτα στο κενό και αυτός να το βλέπει πως χάνεται….  Ο αλεξιπτωτιστής λοιπόν, θα κάνει τις πρώτες πτώσεις με έναν έμπειρο δάσκαλο δίπλα του και μετά, αφού αποκτήσει την εμπειρία, την αυτοπεποίθηση και το θάρρος, τότε θα κάνει και πτώσεις μόνος του. Όπως το ρεύμα δεν συγχωρεί, έτσι και το αλεξίπτωτο το ίδιο!!!

Η τάση χωρίζεται σε περιοχές. Από 0-1000V, από 1001- 35Kv και από 35001 και πάνω. Στην 3η περιοχή λοιπόν απαγορεύεται να δουλεύουμε  υπό τάση. Η απόσταση που είναι επικίνδυνη αυξάνεται δραματικά κάθε λίγες χιλιάδες volt.

το πινακάκι αναφέρει ο νόμος του 1975. Με την τροποποίηση του 1999 τα όρια ανέβηκαν! 

ergasiaypotasi1 

Δείτε παρακάτω ότι έως τα 35000volt η νομοθεσία μας λέει ότι μπορούμε να δουλέψουμε υπό τάση! Με κατάλληλα πάντα τα ΜΑΠ (ΜΈΤΡΑ ΑΤΟΜΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ) και την κατάλληλη εκπαίδευση. 

ergasiaypotasi5

Επίσης απαγορεύεται εργασία υπό τάση σε εύφλεκτους χώρους. Μπορεί με μια απλή απροσεξία του τεχνικού να δημιουργηθεί καταστροφή. Επίσης απαγορεύεται εργασία υπό τάση σε καιρικές συνθήκες με μεγάλη υγρασία ή βροχή. Εκεί όπως είναι φυσικό, μειώνεται η απόσταση ARC (Ηλεκτρικού τόξου) ή και άμεσης επαφής, λόγω νερού!

Όταν εργαζόμαστε υπό τάση, πρέπει να λαμβάνουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας ανάλογα πάντα με τις κλίμακες που αναφέραμε πριν. Πχ, ένα καλό γάντι ή παπούτσι, που κάνει για εργασία έως 1000volt σε τάσεις υψηλότερες πχ 6Kv ή 20Kv δεν παρέχει καμία απολύτως προστασία. Κάθε μέσο ατομικής προστασίας προορίζεται για συγκεκριμένο σκοπό- εργασία και μόνο.

Ένα πιθανό βραχυκύκλωμα εν ώρα εργασίας υπό τάση, μπορεί να αποβεί μοιραίο αν δεν διαθέτουμε τα κατάλληλα μέσα προστασίας. Πχ, ένα ζευγάρι ειδικά γυαλιά θα προστατεύσει τα μάτια μας από την λάμψη (σε μικρές τάσεις έως χίλια βολτ) από κει και πάνω χρειάζονται ειδικότερα γυαλιά ή και μάσκα. Θα δούμε σε μεγάλες τάσεις ακόμη και ειδικές στολές οι οποίες προορίζονται και αυτές για συγκεκριμένα μεγέθη τάσεων.

Κατάλληλα εργαλεία. Το ότι μπορούμε να δουλέψουμε υπό τάση, δεν σημαίνει ότι παίρνουμε το γερμανικό και το βάζουμε μέσα σε ένα πεδίο με ρεύμα. Αν το κλειδί μας πέσει από το χέρι ή ακουμπήσει σε διπλανό ρευματοφόρο αγωγό, τότε το  βραχυκύκλωμα ή η καταστροφή είναι αναπόφευκτη! Άρα, ειδικά εργαλεία πωλούνται για κάθε είδος εργασίας. Όπως θα δείτε παρακάτω για αντιεκρηκτικού τύπου εργαλεία. Είναι κατασκευασμένα από μέταλλο που δεν δημιουργεί σπινθήρα σε περίπτωση πτώσης.

Κάθε τεχνικός λοιπόν, μπορεί να εργάζεται υπό τάση, διαθέτοντας τον κατάλληλο εξοπλισμό και εργαλεία. Ανάλογα με τα έργα που αναλαμβάνει και τις βαθμίδες που είναι χωρισμένη η τάση.

Ο νόμος έχει δώσει το δικαίωμα στον Ηλεκτρολόγο να εργάζεται υπό τάση. Ας σεβαστούμε την ζωή μας, τους γύρω μας και να είμαστε προσεκτικοί και εξοπλισμένοι με κατάλληλο ρουχισμό και εργαλεία.

Ακόμη και στις μικρές τάσεις (έως 1000V) όταν εργαζόμαστε, πρέπει να αφαιρούμε ρολόγια, δαχτυλίδια, αλυσίδες λαιμού και άλλα αξεσουάρ που φοράμε επάνω μας, πολύ πιθανό με την παραμικρή απροσεξία να έχουμε ατύχημα.

ergasiaypotasi4

Δέος με πιάνει όταν βλέπω τους εναερίτες να είναι σκαρφαλωμένοι στις κολόνες και για να μην διακόψουν την ηλεκτροδότηση, δουλεύουν υπό τάση. Όμως είναι εξοπλισμένοι με τα κατάλληλα εργαλεία και μέτρα ατομικής προστασίας (τις περισσότερες φορές)

Επίσης, τεράστιας σημασίας, σε κέντρα υψηλής τάσης, εκεί όπου ο κοινός θνητός και απλός ηλεκτρολόγος δεν γνωρίζει τι γίνεται, θα εκπλαγείτε, αν δείτε πως δουλεύουν και τι μέτρα προστασίας χρειάζονται ώστε να γίνει μια εργασία.  Αν δείτε τους γερανούς, για να αλλαχθεί ένας διακόπτης Υψηλής τάσης, πως περνάνε επάνω από τα δεκάδες καλώδια υπερυψηλής τάσης και κατεβάζουν ανθρώπους ή καλάθια με ανθρώπους ώστε να ξηλωθεί και να αντικατασταθεί ένας διακόπτης, θα σας πιάσει ιδρώτας κρύος. Να δείτε πως το καλάθι περνά ανάμεσα (σε απόσταση πάνω από 3 μέτρα συνήθως) από τους αγωγούς που μεταφέρουν 150 ή 400Kv και με πόση χειρουργική ακρίβεια ο χειριστής χειρίζεται το μηχάνημα….. και όλοι αυτό, για να μην κλείσουν ολόκληρες πόλεις από ρεύμα. Αναγκάζονται, πάντα με επίβλεψη αυστηρή, να κάνουν τέτοιες εργασίες, εκεί όπου το μέγεθος της τάσης απλά….. εξαφανίζει άτομα σε περίπτωση σφάλματος!!!

Όταν εργαζόμαστε υπό τάση λοιπόν, πρέπει να είμαστε συγκεντρωμένοι, προσεκτικοί, να μην τρέμουν τα χέρια μας και να προσπαθούμε να ΜΗΝ ακουμπάμε πουθενά αλλού με κανένα μέρος του σώματός μας. Έχει τύχει αρκετές φορές να πιάσουμε καλώδιο υπό τάση, από την μόνωσή του ή κάποια βίδα ακόμη και με γυμνό χέρι!!! Ή άκρο καλωδίου ή κος ή οτιδήποτε που έχει τάση. Όλο αυτό σημαίνει απόλυτη συγκέντρωση, τεράστια προσοχή και καλό είναι οι ‘’εξωτερικοί’’ παράγοντες όπως: Πελάτες φλύαροι, εργοδηγοί, τεχνίτες άλλοι και γενικά ότι προκαλεί την παραμικρή απώλεια προσοχής μας, καλό είναι με ευγένεια, να τους απομακρύνουμε και μετά να συνεχίσουμε την εργασία υπό τάση. Αν νοιώσουμε ότι ιδρώνουμε, σταματάμε, σκουπιζόμαστε και συνεχίζουμε. Ή φοράμε κατάλληλη ενδυμασία η οποία δεν θα επιτρέψει τον ιδρώτα να έρθει σε επαφή με τον ενεργό αγωγό. Παραπάνω αναφέραμε γάντια, γυαλιά, μακρυμάνικα, παντελόνια εργασίας μακριά και όχι τίποτε βερμούδες καρώ ή με βούλες, με τα πόδια και τις τρίχες εκτεθιμένα.... 

Όταν λοιπόν αναγκαζόμαστε να ακουμπήσουμε κάποιον αγωγό ακόμη και στη μόνωσή του, ΔΕΝ πρέπει άλλο σημείο του σώματος να ακουμπά οπουδήποτε αλλού. Αυτό ας το έχουμε στο κεφάλι μας Νόμο!! Πρέπει να συνηθίσουμε να εργαζόμαστε πάντα, σαν να πιάνουμε γυμνό υπό τάση αγωγό. Αυτό θα μας γλυτώσει από μεγάλους μπελάδες. Μπορεί, ο αγωγός με τη μόνωση που θα ακουμπήσουμε, να είναι πιθανώς γδαρμένος σε κάποιο σημείο, από κακή απογύμνωση από δική μας απροσεξία, είτε από άλλον συνάδελφο. Είτε από αστοχία υλικού! ΄

Όταν πιάνουμε κάτι ηλεκτρικό, ΔΕΝ ακουμπάμε πουθενά αλλού κανένα σημείο του σώματος. Πχ, είμαστε στριμωγμένοι σε ένα πεδίο ή ακόμη και σε έναν μικρό πίνακα ή σε ένα χώρο όπου τα πράγματα είναι στριμωχτά. Ή θα κλείσουμε ρεύμα ή αν αυτό δεν γίνεται (γιατί είμαστε οι άνθρωποι που δουλεύουμε υπό τάση) τότε δεν ακουμπάμε, πλάτη ή χέρια ή πόδια σε τοίχο, μεταλλικά σημεία, πάτωμα κλπ. ΜΟΝΟ το χέρι που αγγίζει έναν υπό τάση αγωγό θα αγγίζει τον αγωγό. Αν ήταν δυνατόν, σαν τα πουλάκια στα σύρματα της ΔΕΗ που πιάνουν έναν αγωγό και δεν ακουμπάει το σώμα τους πουθενά αλλού. Βέβαια, το καλό επαγγελματικό παπούτσι, θα μας επιτρέψει να στηριζόμαστε!!! Αλλά από κει και πέρα ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ να αγγίζουμε οτιδήποτε άλλο.

Ακόμη και η ανάσα δεν πρέπει να είναι απότομη!! Πρέπει να είμαστε απόλυτα εξοικειωμένοι με αυτό που πάμε να κάνουμε και προσηλωμένοι. Συντονισμένη ανάσα και….μαλακά…. ήρεμα. Δεν είναι τίποτα. Εμπειρία χρειάζεται.

Δεν δίνουμε ποτέ στον βοηθό τον ανειδίκευτο εργασία υπό τάση. Αυτός που θα εργαστεί υπό τάση, καλό είναι να είναι τουλάχιστον έμπειρος τεχνίτης και μάλιστα καλό θα ήταν υπό την άμεση επίβλεψη του αδειούχου εγκαταστάτη. Δηλαδή, ο αδειούχος να είναι παρών και απλά να καθοδηγεί με ακρίβεια.

Άρα, για να ξεκαθαρίσουμε…

Ο Ηλεκτρολόγος είναι ένα επάγγελμα που με βάση το νόμο, έχει το δικαίωμα να εργάζεται υπό τάση. Ο Αδειούχος ηλεκτρολόγος και μόνο, αποφασίζει αν πρέπει να γίνει διακοπή της τάσης σε ένα χώρο που θα εργαστεί. Ή ο υπεύθυνος Ηλεκτρολόγος μηχανικός του έργου, πάντα βέβαια σε συννενόηση με τον Ηλεκτρολόγο που έχει αναλάβει το έργο. Τώρα, σε οικιακές καταστάσεις, εκεί και πάλι ο ηλεκτρολόγος αποφασίζει αν θα διακόψει την τάση ή όχι. Όπως και να χει, το επάγγελμα του ηλεκτρολόγου σημαίνει εργασία υπο τάση. Οποτε, όποιος δεν το αντέχει δεν γίνεται ηλεκτρολόγος. Όπως και ο χειρούργος αν τον φοβίζει το κόψιμο μιας αρτηρίας (σε λειτουργία) τότε δεν γίνεται χειρούσργος. Ο καθένας κάνει την δουλειά του όπως ορίζουν οι νόμοι και οι κανόνες καθώς μεγάλο ρόλο παίζει και η ''καρδιά'' του καθενός. Για να κάνεις ένα επάγγελμα επικίνδυνο, γενικότερα πρέπει να το λέει και λιγάκι η καρδιά σου, αλλιώς ΜΗΝ το κάνεις. 

Για λεπτομέρειες ανατρέξτε στα παρακάτω συνημμένα  PDF έγγραφα και Προεδρικά διατάγματα. Εκεί αναφέρονται όλα. Εργαλεία, ΜΑΠ και άλλες λεπτομέρειες.

Εργασία Υπό τάση Νόμος του 1975: http://www.elinyae.gr

Εργασία Υπό Τάση Νόμος του 1999: (μερική τροποποίηση του 1975, θα παρατηρήσουμε ότι αυξάνονται τα όρια!!) http://www.elinyae.gr/

Του 2018 η τροποποίηση είναι άνεϋ σημασίας για τον εγκαταστάτη, πέραν μικρών διορθώσεων σε νέες τεχνολογίες: http://www.elinyae.gr

Δείτε στο παρακάτω βίντεο πόσο σημαντική είναι μια στολή εργασίας (αυτή που θα δέιτε, είναι για πιο βαριά χρήση και όχι για οικιακές ή μικρών γραφείων-καταστημάτων εργασίες) σε περιπτώσεις ARC - Βραχυκυκλώματα... θα παρατηρήσετε μέχρι και ανεμιστήρες για τον ιδρώτα έχουν!!!

Πολυμέσα

ΣΗΜΕΙΩΣΗ! Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη εμπειρία σας

Περισσότερες πληροφορίες

Αποδοχή

1) Γενικοί όροι:

Α. Τα μηνύματα και τα άρθρα, εκφράζουν την άποψη των συντακτών τους και όχι την επίσημη θέση του ιστότοπου, εκτός εάν κάτι τέτοιο δηλώνεται ρητά από αρμόδιο μέλος της ομάδας διαχείρισης.

Β. Στο επάνω μέρος της ιστοσελίδας υπάρχει η αναζήτηση, η οποία περιέχει μια αρκετά μεγάλη βάση δεδομένων στον τομέα της ηλεκτρολογίας. Με γράμματα ή με μικρές λέξεις κλειδιά, θα βρείτε αυτό που αναζητάτε στον κλάδο της ηλεκτρολογίας.

Γ. Απαγορεύεται η αντιγραφή άρθρων χωρίς τη ρητή ή γραπτή μας συναίνεση. Για την πλήρη αναδημοσίευση άρθρου απαιτείται ρητή άδεια από το δημιουργό του, ή σε αυτόν που ανήκουν τα πνευματικά δικαιώματα. Για αντιγραφή άρθρων, παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας στο info@electricalnews.gr Στα άρθρα που θα επιτραπεί η αντιγραφή, να αναγράφετε στο κάτω μέρος την πηγή τουλάχιστον, με σύνδεσμο ο οποίος θα οδηγεί κατ ευθείαν στο σωστό άρθρο.

2) Γενικά για την ιστοσελίδα μας:

Η σελίδα αυτή δημιουργήθηκε με σκοπό να μαζέψει όσο περισσότερες πληροφορίες υπάρχουν στον κλάδο της ηλεκτρολογίας, να παρουσιάσει νέο υλικό ή εταιρείες κατασκευής ηλεκτρολογικού υλικού, εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, τεχνολογία στο κομμάτι των υπολογιστών και του software, να παρέχει γνώση και πληροφορία σε Ηλεκτρολόγους, Ηλεκτρονικούς, ανθρώπους που ασχολούνται είτε από χόμπι είτε επαγγελματικά με το Hardware, απλούς πολίτες που πολλές φορές τους δημιουργούνται απορίες πάνω σε πολλά από αυτά τα θέματα και θα ήθελαν κάποιες βασικές πληροφορίες ώστε να γνωρίζουν που θα απευθυνθούν και γενικότερα, ενημέρωση σε Ηλεκτρολογία - τεχνολογία - τεχνικά άρθρα.

Δεν υπάρχει ούτε μία πιθανότητα η σελίδα αυτή να δημοσιεύσει συνδικαλιστικό ή πολιτικό περιεχόμενο και γενικότερα περιεχόμενο που φέρνει σε αντιπαράθεση επαγγελματίες, απλούς αναγνώστες, εταιρείες κλπ.

Αφορά μόνο προώθηση ιδεών και γνώσεων για τον κλάδο της Ηλεκτρολογίας και της Τεχνολογίας.

Τα άρθρα έχουν κυρίως εκπαιδευτικό χαρακτήρα και είναι γραμμένα με τρόπο, όσο γίνεται πιο κατανοητό για όλους, είτε είναι επαγγελματίες είτε είναι απλοί αναγνώστες που τους ενδιαφέρει η θεματολογία μας.

Γνωρίζω ότι έχουμε ανοίξει πολλά κεφάλαια πχ: Ηλεκτρολογία -  τηλεπικοινωνίες - υπολογιστές - τεχνολογία -κινητά και πολλά ακόμη και αυτό καθιστά το έργο της σελίδας ακόμη πιο δύσκολο. Προσπαθούμε καθημερινά να εμπλουτίσουμε τη βάση δεδομένων μας με νέα άρθρα σε όσες περισσότερες κατηγορίες μπορούμε.

Ζητούμε την κατανόηση του κοινού, καθημερινά συνδυάζουμε τις προσωπικές μας δουλειές και την ενημέρωση της σελίδας ώστε να υπάρχει υλικό για όλα όσα προαναφέραμε, στη σοβαρότερη και εγκυρότερη μορφή που είναι εφικτό.

Πριν δημοσιευτεί κάποιο άρθρο, κοιτάμε να είναι όσο πιο εμπεριστατωμένο γίνεται και να μη δίνει λανθασμένες ή παραπλανητικές πληροφορίες.

3) Διαφημίσεις

Οποιοσδήποτε θελήσει ή επιθυμεί να διαφημιστεί σε αυτή τη σελίδα με τον τρόπο δημοσίευσης κάποιου άρθρου, θα πρέπει να μεριμνεί ώστε το άρθρο να έχει κυρίως εκπαιδευτικό χαρακτήρα πάνω σε αυτό που θα παρουσιάσει. Πχ: Αν είναι κατασκευαστής κάποιου υλικού, θα πρέπει να παρουσιάσει το υλικό αυτό με κάθε λεπτομέρεια καθώς και το τι ακριβώς κάνει  και κατόπιν αυτού, να παρουσιάσει με κάποιο link την εταιρεία του ή τη μάρκα του υλικού που αντιπροσωπεύει.

Για διαφήμιση, υπάρχουν τα banner σε όλες τις σελίδες και μπορούν να μπουν ακόμη και στα άρθρα διακριτικά banners τα οποία με τα αντίστοιχα links θα οδηγούν στην εκάστοτε εταιρεία.

Υπάρχει και η δυνατότητα παρουσίασης ακόμη και σε μορφή βιντεοσκόπησης της εταιρείας του, από ανθρώπους μας, οι οποίοι θα αναλάβουν τη βιντεοσκόπηση σε συνεργασία πάντα με υπεύθυνο της εταιρείας ο οποίος θα εξηγεί καθ όλη τη διάρκεια το κάθε τι που βλέπουμε στο βίντεο, ώστε να έχει και τη μορφή εκπαίδευσης αλλά και την καλύτερη διαφημιστική καμπάνια της κάθε εταιρείας.

Υπάρχει η δυνατότητα βιντεοσκόπησης ακόμη και με droners.

4) Forum (το Forum θα λειτουργήσει προσεχώς, κατασκευάζεται για την καλύτερη και ασφαλέστερη λειτουργία, του forum και των χρηστών)

Α. Τα μέλη οφείλουν να συμμετέχουν με ευπρέπεια και κατά τρόπο που σέβεται την ισχύουσα νομοθεσία, τα υπόλοιπα μέλη και την ομαλή λειτουργία του ιστότοπου, κατά την κρίση της ομάδας διαχείρισης, προκειμένου να διατηρούν το δικαίωμα της συμμετοχής στον ιστότοπο. Ιδιαίτερα, τα μέλη οφείλουν:

 • Να αξιοποιούν την αναζήτηση του ιστότοπου ώστε να αποφεύγεται η άσκοπη επανάληψη.
 • Να εκφράζονται σαφώς, ευπρεπώς και ευανάγνωστα και να δίνουν περιγραφικούς τίτλους στα θέματα.
 • Να σέβονται τους συνομιλητές τους, ιδίως όταν διαφωνούν με τις απόψεις τους, έχοντας υπ’ όψιν τους ότι είναι θεμιτή η κριτική στις ιδέες και απόψεις αλλά όχι σε όσους τις εκφέρουν, αποφεύγοντας εκφράσεις που θίγουν τον σεξουαλικό προσανατολισμό ή τις πολιτικές ή αθλητικές ή προσωπικές ή άλλες προτιμήσεις του κάθε μέλους.
 • Να χρησιμοποιούν την ελληνική γλώσσα στην ελληνική γραφή και να χρησιμοποιούν λατινικούς χαρακτήρες στην ξένη ορολογία. Η χρήση άλλων γλωσσών επιτρέπεται στο ατομικό προφίλ και την υπογραφή των μελών αλλά και σε μηνύματα, κατά την κρίση της ομάδας διαχείρισης.
 • Να παραμένουν εντός της θεματολογίας της ιστοσελίδας, των ενοτήτων και των επί μέρους θεμάτων, να μην δημοσιεύουν αμιγώς πολιτικά μηνύματα ούτε να συμμετέχουν σε πολιτικές ή κομματικές συζητήσεις και αντιπαραθέσεις.
 • Να τεκμηριώνουν κατά το δυνατόν τις απόψεις τους. Όταν, στα πλαίσια ενημερωτικού χαρακτήρα, είναι αναγκαία η παράθεση περικοπών κειμένου ή λοιπού υλικού δημοσιευμένου σε άλλα μέσα (περιοδικά, εφημερίδες, βιβλία, ιστοσελίδες κλπ) θα πρέπει να γίνεται ρητή μνεία του μέσου όπου δημοσιεύθηκε αρχικά το υλικό που αναπαράγεται ή του δημιουργού του.
 • Έχοντας υπ’ όψιν τους ότι ο παρών ιστότοπος είναι προσβάσιμος σε μέλη ανεξαρτήτου ηλικίας, να ΜΗΝ δημοσιεύουν θέματα με σεξουαλικό περιεχόμενο ούτε συνδέσμους (links) ή παραπομπές σε ιστοσελίδες με σεξουαλικό περιεχόμενο.
 • Σε περίπτωση δημοσίευσης πλέον του ενός (1) αρχείου πολυμέσων (video, ήχος, φωτογραφία) ανά μήνυμα, να κάνουν χρήση της λειτουργίας SPOILER σε αναλογία "ένα spoiler ανά αρχείο", έχοντας υπ’ όψιν τους ότι μόνη η χρήση φωτογραφιών ή βίντεο ως απάντηση σε μία συζήτηση δεν είναι επιτρεπτή, κατά την κρίση της ομάδας διαχείρισης. Επιπλέον να μην χρησιμοποιούν τη λειτουργία αυτόματης αναπαραγωγής (autoplay) στα video που ενσωματώνουν στα μηνύματά τους.
 • Να διατηρούν μόνο έναν λογαριασμό και να δηλώνουν έγκυρη διεύθυνση ηλεκτρονικής αλληλογραφίας, η οποία θα χρησιμοποιείται μόνο για ζητήματα σχετικά με τη λειτουργία του ιστότοπου και δε θα κοινοποιείται σε τρίτους χωρίς τη ρητή συναίνεση του μέλους.
 • Να μη δημοσιεύουν το ίδιο θέμα ή μήνυμα περισσότερες από μία φορές και να μη διατηρούν θέματα στην επιφάνεια με συνεχή δημοσίευση μηνυμάτων [bumping]. Επιπλέον, να μη δημοσιεύουν νέο μήνυμα σε θέμα η συζήτηση του οποίου έχει σταματήσει πλέον του τριμήνου, εκτός εάν το νέο μήνυμα προσφέρει νέες και ουσιώδεις πληροφορίες για το υπό συζήτηση θέμα, κατά την κρίση της ομάδας διαχείρισης.
 • Να μη συμμετέχουν στον ιστότοπο με σκοπό τη διαφήμιση εμπορικών προϊόντων ή υπηρεσιών και να μην δημοσιεύουν τα λεγόμενα referral links προς οποιαδήποτε ιστοσελίδα ή υπηρεσία.
 • Να μην αναζητούν και να μη δημοσιεύουν συνδέσμους ή πληροφορίες για την απόκτηση, με οποιονδήποτε τρόπο, παράνομων αντιγράφων υλικού που προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικής ιδιοκτησίας.
 • Εφόσον διατηρούν υπογραφή, αυτή να είναι διακριτική, να μην υπερβαίνει συνολικά σε διαστάσεις είτε μία (1) εικόνα μεγέθους 400x90 και 50 Kilobytes είτε τις πέντε (5) γραμμές κειμένου (μεγέθους γραμματοσειράς 14) και να μη διαφημίζει εμπορικά προϊόντα ή εμπορικές υπηρεσίες. Το μέγιστο όριο των avatars είναι 90x90 με ανώτατο επιτρεπόμενο μέγεθος τα 50Kb. Η ομάδα διαχείρισης του ιστότοπου δικαιούται να αφαιρέσει υπογραφές και avatars τα οποία κρίνει μη επιτρεπτά ή προσβλητικά ή αντίθετα με τους παρόντες Όρους Χρήσης.

Β. Επαφίεται στην κρίση της ομάδας διαχείρισης αν θα παραμένουν ενεργά θέματα ή μηνύματα, η θεματολογία των οποίων, έχει αποδειχθεί εμπειρικά, ότι οδηγεί σε αντιπαραθέσεις, αντεγκλήσεις ή συζητήσεις και μηνύματα αμφίβολης αξίας, χρησιμότητας και κοσμιότητας. Επιπλέον, οποιοδήποτε μήνυμα παραβιάζει τους παρόντες Όρους Χρήσης ή δεν ταιριάζει, κατά την κρίση της ομάδας διαχείρισης, με το ύφος και το περιεχόμενο του ιστότοπου, θα κλειδώνεται ή θα διαγράφεται κατά περίπτωση. Ο δε συγγραφέας του θα υπόκειται, κατά την κρίση της ομάδας διαχείρισης, σε προσωρινή ή μόνιμη διακοπή της εισόδου του στον ιστότοπο (ban).

Δ. Τα μέλη συμφωνούν ότι ο λογαριασμός τους στον παρόντα ιστότοπο είναι δυνατόν να χρησιμοποιείται για την είσοδο και λειτουργία όλων των υπηρεσιών που προσφέρονται ή θα προσφερθούν στο μέλλον από το electricalnews.gr

Ε. Τα μέλη οφείλουν να αποδέχονται την τελική κρίση των συντονιστών για θέματα σχετικά με τη διαχείριση του ιστότοπου. Δεν επιτρέπεται η προσπάθεια άσκησης συντονιστικών καθηκόντων, έστω και εμμέσως. Απορίες και σχόλια σχετικά με την εφαρμογή των παρόντων Όρων Χρήσης δεν επιτρέπεται να διατυπώνονται δημόσια αλλά με προσωπικό μήνυμα προς τον αρμόδιο συντονιστή ή συντονίστρια ή τον διαχειριστή.

ΣΤ. Η παράβαση των παρόντων όρων καθώς και η προσπάθεια παράκαμψής τους με οποιονδήποτε τρόπο, επιφέρει τη λήψη μέτρων, περιλαμβανομένου του μόνιμου αποκλεισμού από τον ιστότοπο (ban), κατά την κρίση των συντονιστών.

Σημείωση πνευματικής ιδιοκτησίας: Η αναπαραγωγή των μηνυμάτων που δημοσιεύονται στο electricalnews.gr χωρίς άδεια απαγορεύεται. Τα πνευματικά δικαιώματα του πρωτότυπου περιεχομένου των μηνυμάτων ανήκουν στους συντάκτες τους, εκτός από τη δημοσιευμένη στον ιστότοπο υπόσταση των μηνυμάτων, την οποία παραχωρούν χωρίς αντάλλαγμα και ανέκκλητα στο electricalnews.gr

Σας ευχόμαστε καλή περιήγηση και διαμονή στην ιστοσελίδα μας και ελπίζουμε να σας φανεί χρήσιμη.

Με εκτίμηση

Θέματα κλάδου Ηλεκτρολογίας

Το video της εβδομάδας