Υπολογισμός και ''απόρριψη'' φορτίων για εγκατάσταση ΗΖ ή ΦΒ

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(3 ψήφοι)

Πολλές φορές συμβαίνει να θέλουμε να τροφοδοτήσουμε μια ηλεκτρολογική εγκατάσταση από πηγές τρίτες.

Δηλαδή,  ένα ΗΖ, ή ένα φωτοβολταϊκό ή κάποια άλλη πηγή τροφοδοσίας. Μια ηλεκτρολογική εγκατάσταση που είτε κατασκευάζεται εξ αρχής, είτε έχει κατασκευαστεί και την εφεδρική πηγή την τοποθετούμε μετά.

Τρόποι εναλλακτικών μορφών ηλεκτρικής ενέργειας σε μια ηλεκτρολογική εγκατάσταση μπορεί να γίνει με πολλούς τρόπους ή και συνδυαστικά όλα μαζί !!  Δηλαδή, μπορούμε να έχουμε συνδυασμό ΗΖ- Φωτοβολταϊκού - ανεμογεννήτριας κλπ! όλα αυτά βέβαια κοστίζουν αλλά για φουσκωμένα πορτοφόλια είναι εφικτά. 

Δείτε στην παρακάτω φωτο ένα συνδυασικό πλήρη σύστημα από τρείς πηγές (και μια ο πάροχος... τέσσερις), Aν μετρήσουμε χώρια και τις μπαταρίες τότε είναι 5!!! 

 

Όμως αν υπολογίσουμε τα φορτία όλης της εγκατάστασης, θα διαπιστώσουμε ότι για να την καλύψουμε ολόκληρη από αυτές τις πηγές θα χρειαστούμε ένα τεράστιο μηχάνημα, είτε αυτό είναι ΗΖ είτε ΦΒ.

Οπότε κάνουμε έναν υπολογισμό αρχικά, πριν την αγορά της εφεδρικής πηγής, και λέμε τι φορτία είναι κρίσιμα ή απαραίτητα για να λειτουργήσουν σε μια διακοπή ρεύματος από τον πάροχο και έτσι επιλέγουμε ένα μικρότερο από τη συνολική ισχύ της εγκατάστασης, μηχάνημα. Εκτός αν έχουμε αρκετά φουσκωμένες τσέπες και δε μας ενδιαφέρει, οπότε πετάμε στην ταράτσα ένα ΗΖ 50kva και δίνουμε ρεύμα και στους γείτονες αν πέσει από το ΔΕΔΔΗΕ.

 Πχ: Αν υποθέσουμε ότι έχουμε ένα κατάστημα με ρουχα, αυτό που θα χρειαστούμε να λειτουργήσει σε περίπτωση διακοπής είναι κυρίως ο φωτισμός., μια ταμειακή μηχανή και ένας υπολογιστής, το router και οι κάρτες πλέον! Αυτά είναι τα βασικά. Αν θέλουμε και το κλιματιστικό μας, εκεί αρχίζει και ξεφεύγει το πράγμα, γιατί μόνο αυτό έχει ισχύ όσο όλος ο φωτισμός ενός καταστήματος (μικρού) και τα λοιπά που σας ανέφερα. Άρα σε τέτοιο κατάστημα τα πράγματα είναι σχετικά εύκολα και οικονομικά. Ένα μικρό ΗΖ ή μια μικρή ΦΒ μονάδα είναι μια χαρά.

Αν το κατάστημα διαθέτει ψυγεία, κλιματισμό, και διάφορες άλλες ενεργοβόρες συσκευές, τότε τα πράγματα αλλάζουν. Υπολογίζουμε ότι τα ψυγεία μας τουλάχιστον, δεν πρέπει να κλείσουν και από κει και πέρα, ανάλογα με τις δυνατότητές μας τι μηχάνημα θα αγοράσουμε.

Μια εφεδρική πηγή την υπολογίζουμε όμως πάντα με εφεδρεία στα φορτία. Δηλαδή: Δεν μπορούμε να υπολογίσουμε τα φορτία και να πούμε τόσο ακριβώς θα είναι και το μηχάνημα! Αν πχ έχουμε 2000W ανάγκες, η εφεδρική μας πηγή πρέπει να έχει ένα τουλάχιστον 30% περιθώριο για λόγους ασφαλείας, όπως να μη ‘’γονατίσει’’ το μηχάνημα όταν πάρουν μπρός όλα μαζί κλπ. Στην ουσία, προστατεύουμε και το μηχάνημα που θα αγοράσουμε, καθώς επίσης θα λειτουργεί και πιο ξεκούραστα

Είναι σαν ένα αυτοκίνητο. Δε μπορεί, με το που μπαίνουμε μέσα να βάζουμε ένα τούβλο στο γκάζι και να λειτουργεί στις 6500 στροφές μόνιμα, διότι η μηχανή θα μας δώσει στο χέρι τα κυλινδροπίστονα και τις βαλβίδες και πολλά άλλα, εντός ολίγων ημερών...

Ενώ αν το δουλεύουμε επάνω στη ροπή του θα έχουμε τη μέγιστη διάρκεια ζωής του κινητήρα.

Άλλη περίπτωση υπολογισμού φορτίου είναι στα σπίτια. Εκεί, δε θέλουμε σε εφεδρεία το θερμοσίφωνο ή την αντλία θερμότητας ή την ηλεκτρική κουζίνα! Γιατί όλα αυτά αν θελήσουμε να τα υποστηρίξουμε με ΦΒ ή ΗΖ θα χρειαστούμε το μισό ακάλυπτο ή την μισή ταράτσα τουλάχιστον. Ειδικά στην περίπτωση των ΦΒ, εκεί θέλουμε τρείς ταράτσες! Άρα ένας σωστός υπολογισμός φορτίων, θα μας βγάλει από μπελάδες και έξτρα κόστη.

Τι χρειαζόμαστε κυρίως σε ένα σπίτι σε περίπτωση διακοπής ρεύματος;

Κανα δυό γραμμές φωτισμού, το ψυγείο, μια – δύο πρίζες, την τηλεόραση – ηλεκτρονικά (play station κλπ LOL). Τώρα αν είναι καλοκαίρι και θέλουμε λίγο ψύξη, υπολογίζουμε και ένα κλιματιστικάκι περίπου στα 2KVA και είμαστε κομπλέ! Άρα μια κάλυψη 6-8 KVA είναι αρκετή. Προσοχή: Όταν λέμε αφήνουμε κανα δυό πρίζες, δε σημαίνει ότι πετάμε δυό σόμπες επάνω!! Όλα με ρέγουλο! Γιατί σε περίπτωση που υπερβούμε την κατανάλωση που αντέχει η ΕΠ (Εφεδρική πηγή) τότε μόνο πρόβλημα θα της δημιουργήσουμε.

Ωραία ως εδώ. Όμως δεν έχω κάνει πρόβλεψη από την αρχή για ΗΖ ή ΦΒ. Που συνδέω την ΕΠ ώστε να μη τραβάω καλώδια μέσα στο σπίτι μου ή στο χώρο μου γενικά;

Ο καλύτερος τρόπος είναι να τροφοδοτήσουμε στην παροχή, φυσικά με ότι αυτό συνεπάγεται. Αλλαγές στον ηλεκτρολογικό πίνακα (προσθήκη εξαρτημάτων και αναδιάταξη) καθώς και πίνακα νέο (στην παροχή) ο οποίος θα έχει τις κατάλληλες μεταγωγές και μέτρα ασφαλείας που χρειάζεται για να λειτουργήσει μια ΕΠ.

Από πλευράς καλωδίων εντός του χώρου, θα χρειαστούμε μόνο μια εντολή από την ΕΠ, η οποία θα μας απορρίψει τα φορτία τα οποία ΔΕΝ χρειαζόμαστε με τη λειτουργία της ΕΠ. Ένα καλώδιο 2Χ1,5 είναι αρκετό για τις βασικές μας λειτουργίες. Τώρα αν είμαστε τόσο οργανωμένοι και θέλουμε να ελέγχουμε διάφορες ενδείξεις, τότε με τον εκάστοτε κατασκευαστή ή προμηθευτή της ΕΠ, θα βρούμε τι χρειαζόμαστε ανάλογα με τις απαιτήσεις που έχουμε.

Μην προτιμάτε ασύρματες ή γενικά wi-fi λύσεις σε τέτοιες περιπτώσεις. Πρέπει να καταλάβουμε όλοι ότι προς το παρόν τουλάχιστον το καλώδιο είναι ανατικατάστατο! Εξ άλλου δε μπορούμε να τα έχουμε όλα τέλεια όταν γίνονται εκ των υστέρων. 

Εννοείται ότι για όλα αυτά που αναφέρουμε χρειαζόμαστε Ηλεκτρολόγο. Και για συμβουλές υπολογισμού φορτίων αλλά και για την εγκατάσταση αυτών των συστημάτων. Και φυσικά για λόγους ασφαλείας, αυτή η ΕΠ να δηλωθεί στον πάροχο.

Πως δηλώνουμε την ΕΠ; Διαβάστε το άρθρο μας στον παρακάτω σύνδεσμο, αναφέρει τρόπο δήλωσης ΕΠ…

Εγκατάσταση ΗΖ

Χρειάζονται μεγάλες μετατροπές στην εγκατάστασή μας, ή είναι εύκολη η τοποθέτηση τέτοιων συστημάτων;

Το παν είναι ο χώρος. Αν έξω από την κύρια κατοικία, τα πράγματα είναι εύκολα. Δε χρειάζονται αλλαγές στην εγκατάσταση εντός του χώρου μας. Εννοείται ότι πίνακας αυτοματισμού και καλωδιώσεις θα γίνουν, στο χώρο όμως που θα τοποθετηθούν όλα. Εντός του σπιτιού ή καταστήματος κάποια λεπτά καλώδια εντολών μόνο και η προσθήκη κάποιου ρελέ φορτίου στον πίνακα. Είναι απλά.

Πως απορρίπτω τα φορτία που δε χρειάζομαι;

Τοποθετώντας ένα ρελέ ισχύος, τετραπολικό συνήθως, 4ΝΟ επαφών (Normaly Open) Από αυτό το ρελέ, έχουμε τροφοδοτήσει τις καταναλώσεις που θέλουμε να λειτουργούν σε περίπτωση διακοπής ρεύματος από ΔΕΔΔΗΕ. Οπότε, ενώ αυτά λειτουργούν και όταν έχουμε από ΔΕΔΔΗΕ ρεύμα, θα λειτουργήσουν και όταν πάρει μπρος η ΕΠ.  Τα υπόλοιπα φορτία του πίνακα δε θα λειτουργούν αφού ΔΕΝ θα περνούν μέσα από το ρελέ αυτό.

Σημαντικό, το κάθε εξάρτημα που τοποθετούμε, μη ξεχνάμε να το τοποθετήσουμε ΠΑΝΤΑ μετά το ρελέ διαρροής, οπότε να μην παύει και η προστασία από ηλεκτροπληξίες!

Βασικοί παράγοντες για την επιλογή μηχανήματος (εφεδρικής πηγής) είναι:

Χώρος, θόρυβος, καυσαέρια, κατανάλωση που θέλουμε να υποστηρίξουμε, οικονομία στην τσέπη και άλλα, ανάλογα με το χώρο.

Αν είναι γεννήτρια πρέπει να υπολογιστεί το σημείο που θα μπει. Αν είναι σε πολυκατοικία, λιγάκι χλωμό αν θα μας επιτρέψουν ένα τέτοιο μηχάνημα. Αν τέλοσπάντων επιτραπεί πρέπει να σκεφτούμε που θα βγαίνει η εξάτμιση! Μη ξεχνάτε ότι τα ΗΖ είναι κινητήρες είτε diesel είτε βενζίνης, οπότε έχουν και εξάτμιση!! Πάντως υπάρχουν ανοιχτού και κλειστού τύπου γεννήτριες. Οι κλειστού τύπου είναι ηχομονωμένες (όσο γίνεται) οπότε ενδείκνυται για ....μπαλκονάτη τοποθέτηση! Ενώ οι ανοιχτού είναι μόνο για ....τα πανηγύρια!!

Άν τώρα είμαστε σε μονοκατοικία, πέραν των μέτρων ασφαλείας που πρέπει ούτως ή άλλως να τηρηθούν, κάνουμε ότι θέλουμε. Τη βάζουμε ακόμη και στο υπνοδωμάτιο και την εξάτμιση μέσα (αστειεύομαι)

Ένας υπολογισμός διαφορετικός πρέπει να γίνει σε επαρχιακές πόλεις ή χωριά, εκεί όπου το δίκτυο είναι απαρχαιωμένο και παρουσιάζει συχνές διακοπές και πολύωρες!! Ειδικά τώρα με την πρόφαση της κρίσης και της έλλειψης χρημάτων στον ΔΕΔΔΗΕ (άσχετα ότι πληρώνουμε τα διπλά ληστρικά) δε συντηρείται καθόλου. Με αποτέλεσμα να σκάν οι μετασχηματιστές, να κόβονται καλώδια μεταφοράς, άπλυτοι μονωτήρες, οπότε διαρροές και ARC και πολλά ακόμη. 

Εκεί λοιπόν πρέπει να αγοραστεί ένα πιο ισχυρό - αξιόπιστο μηχάνημα, ώστε να αντέξει το αναψε - σβήσε κάθε λίγο και να μας κρατήσει τουλάχιστον ένα κλιματιστικό και καμιά σομπίτσα για το χειμώνα. 

Τελικά; τι να κάνω; ΗΖ .... Ήλιο ..... ανεμογεννήτρια; τι απ όλα; 

Για μεμονωμένες λύσεις, πρέπει να λάβουμε στα υπ όψιν για πιο λόγο θέλουμε την έξτρα πηγή. Θέλουμε επάρκεια καθ όλη τη διάρκεια της ημέρας και της νύχτας; Θέλουμε να ''βοηθάει'' το σύστημα όλη την ημέρα και τη νύχτα; ή θέλουμε μόνο σε διακοπή από τον πάροχο να έχουμε υποστήριξη; Για το τελευταίο ερώτημα η οικονομικότερη λύση είναι το ΗΖ. Διότι κοστίζει φτηνά και θα λειτουργεί ΜΟΝΟ όταν το έχουμε ανάγκη. Κάποτε στις τράπεζες που κάναμε εγκαταστάσεις τέτοιες, τους πίνακες που τροφοδοτούνταν από ΗΖ τους ονόμαζαν: Πίνακας Ανάγκης! 

Άρα γενικά πρέπει να αποφασίσουμε πρώτα απ όλα τι χρήμα διαθέτουμε (που είναι και το βασικότερο στις μέρες μας) και μετά βάση αυτού, ρωτάμε τους διάφορους και κάνουμε έρευνα αγοράς. 

Δυστυχώς σταμάτησαν κι αυτοί οι ''τίμιοι'' τραπεζίτες, να χορηγούν δάνεια πλέον, αν είμασταν 10 χρόνια πριν, θα βάζαμε και κυμματογεννήτριες. Με ένα μικρού ύψους δανειάκι ημέρας, θα παράγαμε ρεύμα για 50 στρέμματα 

Γενικότερα μπορεί η λύση ενός φωτοβολταϊκού να έχει περισσότερο κέρδος και οικονομία, αλλά αυτό συμβαίνει μόνο σε παρατεταμένη και καθημερινή χρήση

Οπότε: Υπολογίζετε με τον ηλεκτρολόγο σας τις καταναλώσεις που θέλετε και αποφασίστε τι μηχάνημα θα αγοράσετε. Όλα όμως κάντε τα όπως πρέπει. Είπαμε: Όχι το φις απλά στη πρίζα! Είναι πολύ σοβαρό θέμα η εγκατάσταση εφεδρικής πηγής.

Συντήρηση

Όλα τα ζωντανά ή άψυχα πράγματα στο σύμπαν χρειάζονται και μια συντήρηση. Τίποτε δε φτιάχτηκε να λειτουργεί για πάντα δυστυχώς. Όμως, εμείς για να είμαστε με τα μηχανήματά μας καλά για όσο το δυνατόν περισσότερο, πρέπει να ακολουθούμε κάποια βασικά πράγματα όσο αφορά τη συντήρηση. Συντήρηση λοιπόν. Άλλος ένας βασικός παράγοντας επιλογής τύπου ΕΠ! Πχ: Ένα ΦΒ σύστημα χωρίς μπαταρίες το μόνο που χρειάζεται είναι το πλύσιμο - καθαρισμός των πάνελ. Ώστε να μην πηγαίνει χαμένη η ενέργεια. Όταν έχουμε μπαταρίες στο σύστημα, πρέπει να προσέχουμε κάποια βασικά πράγματα με στον τρόπο φόρτισης - εκφόρτισης των μπαταριών και αν είναι με υγρά, να προσέχουμε την στάθμη τους κλπ. Δείτε στον σύνδεσμο παρακάτω βασικά πράγματα για τις μπαταρίες ΦΒ συστημάτων: Τι προσέχουμε στις μπαταρίες; 

Βασικά πράγματα για τη συντήρηση ενός Η/Ζ μπορείτε να διαβάσετε στον παρακάτω σύνδεσμο: Οδηγίες συντήρησης Ηλεκτρογεννήτριας

Ευχαριστούμε που διαβάσατε το άρθρο μας.

 

ΣΗΜΕΙΩΣΗ! Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη εμπειρία σας

Περισσότερες πληροφορίες

Αποδοχή

1) Γενικοί όροι:

Α. Τα μηνύματα και τα άρθρα, εκφράζουν την άποψη των συντακτών τους και όχι την επίσημη θέση του ιστότοπου, εκτός εάν κάτι τέτοιο δηλώνεται ρητά από αρμόδιο μέλος της ομάδας διαχείρισης.

Β. Στο επάνω μέρος της ιστοσελίδας υπάρχει η αναζήτηση, η οποία περιέχει μια αρκετά μεγάλη βάση δεδομένων στον τομέα της ηλεκτρολογίας. Με γράμματα ή με μικρές λέξεις κλειδιά, θα βρείτε αυτό που αναζητάτε στον κλάδο της ηλεκτρολογίας.

Γ. Απαγορεύεται η αντιγραφή άρθρων χωρίς τη ρητή ή γραπτή μας συναίνεση. Για την πλήρη αναδημοσίευση άρθρου απαιτείται ρητή άδεια από το δημιουργό του, ή σε αυτόν που ανήκουν τα πνευματικά δικαιώματα. Για αντιγραφή άρθρων, παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας στο info@electricalnews.gr Στα άρθρα που θα επιτραπεί η αντιγραφή, να αναγράφετε στο κάτω μέρος την πηγή τουλάχιστον, με σύνδεσμο ο οποίος θα οδηγεί κατ ευθείαν στο σωστό άρθρο.

2) Γενικά για την ιστοσελίδα μας:

Η σελίδα αυτή δημιουργήθηκε με σκοπό να μαζέψει όσο περισσότερες πληροφορίες υπάρχουν στον κλάδο της ηλεκτρολογίας, να παρουσιάσει νέο υλικό ή εταιρείες κατασκευής ηλεκτρολογικού υλικού, εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, τεχνολογία στο κομμάτι των υπολογιστών και του software, να παρέχει γνώση και πληροφορία σε Ηλεκτρολόγους, Ηλεκτρονικούς, ανθρώπους που ασχολούνται είτε από χόμπι είτε επαγγελματικά με το Hardware, απλούς πολίτες που πολλές φορές τους δημιουργούνται απορίες πάνω σε πολλά από αυτά τα θέματα και θα ήθελαν κάποιες βασικές πληροφορίες ώστε να γνωρίζουν που θα απευθυνθούν και γενικότερα, ενημέρωση σε Ηλεκτρολογία - τεχνολογία - τεχνικά άρθρα.

Δεν υπάρχει ούτε μία πιθανότητα η σελίδα αυτή να δημοσιεύσει συνδικαλιστικό ή πολιτικό περιεχόμενο και γενικότερα περιεχόμενο που φέρνει σε αντιπαράθεση επαγγελματίες, απλούς αναγνώστες, εταιρείες κλπ.

Αφορά μόνο προώθηση ιδεών και γνώσεων για τον κλάδο της Ηλεκτρολογίας και της Τεχνολογίας.

Τα άρθρα έχουν κυρίως εκπαιδευτικό χαρακτήρα και είναι γραμμένα με τρόπο, όσο γίνεται πιο κατανοητό για όλους, είτε είναι επαγγελματίες είτε είναι απλοί αναγνώστες που τους ενδιαφέρει η θεματολογία μας.

Γνωρίζω ότι έχουμε ανοίξει πολλά κεφάλαια πχ: Ηλεκτρολογία -  τηλεπικοινωνίες - υπολογιστές - τεχνολογία -κινητά και πολλά ακόμη και αυτό καθιστά το έργο της σελίδας ακόμη πιο δύσκολο. Προσπαθούμε καθημερινά να εμπλουτίσουμε τη βάση δεδομένων μας με νέα άρθρα σε όσες περισσότερες κατηγορίες μπορούμε.

Ζητούμε την κατανόηση του κοινού, καθημερινά συνδυάζουμε τις προσωπικές μας δουλειές και την ενημέρωση της σελίδας ώστε να υπάρχει υλικό για όλα όσα προαναφέραμε, στη σοβαρότερη και εγκυρότερη μορφή που είναι εφικτό.

Πριν δημοσιευτεί κάποιο άρθρο, κοιτάμε να είναι όσο πιο εμπεριστατωμένο γίνεται και να μη δίνει λανθασμένες ή παραπλανητικές πληροφορίες.

3) Διαφημίσεις

Οποιοσδήποτε θελήσει ή επιθυμεί να διαφημιστεί σε αυτή τη σελίδα με τον τρόπο δημοσίευσης κάποιου άρθρου, θα πρέπει να μεριμνεί ώστε το άρθρο να έχει κυρίως εκπαιδευτικό χαρακτήρα πάνω σε αυτό που θα παρουσιάσει. Πχ: Αν είναι κατασκευαστής κάποιου υλικού, θα πρέπει να παρουσιάσει το υλικό αυτό με κάθε λεπτομέρεια καθώς και το τι ακριβώς κάνει  και κατόπιν αυτού, να παρουσιάσει με κάποιο link την εταιρεία του ή τη μάρκα του υλικού που αντιπροσωπεύει.

Για διαφήμιση, υπάρχουν τα banner σε όλες τις σελίδες και μπορούν να μπουν ακόμη και στα άρθρα διακριτικά banners τα οποία με τα αντίστοιχα links θα οδηγούν στην εκάστοτε εταιρεία.

Υπάρχει και η δυνατότητα παρουσίασης ακόμη και σε μορφή βιντεοσκόπησης της εταιρείας του, από ανθρώπους μας, οι οποίοι θα αναλάβουν τη βιντεοσκόπηση σε συνεργασία πάντα με υπεύθυνο της εταιρείας ο οποίος θα εξηγεί καθ όλη τη διάρκεια το κάθε τι που βλέπουμε στο βίντεο, ώστε να έχει και τη μορφή εκπαίδευσης αλλά και την καλύτερη διαφημιστική καμπάνια της κάθε εταιρείας.

Υπάρχει η δυνατότητα βιντεοσκόπησης ακόμη και με droners.

4) Forum (το Forum θα λειτουργήσει προσεχώς, κατασκευάζεται για την καλύτερη και ασφαλέστερη λειτουργία, του forum και των χρηστών)

Α. Τα μέλη οφείλουν να συμμετέχουν με ευπρέπεια και κατά τρόπο που σέβεται την ισχύουσα νομοθεσία, τα υπόλοιπα μέλη και την ομαλή λειτουργία του ιστότοπου, κατά την κρίση της ομάδας διαχείρισης, προκειμένου να διατηρούν το δικαίωμα της συμμετοχής στον ιστότοπο. Ιδιαίτερα, τα μέλη οφείλουν:

 • Να αξιοποιούν την αναζήτηση του ιστότοπου ώστε να αποφεύγεται η άσκοπη επανάληψη.
 • Να εκφράζονται σαφώς, ευπρεπώς και ευανάγνωστα και να δίνουν περιγραφικούς τίτλους στα θέματα.
 • Να σέβονται τους συνομιλητές τους, ιδίως όταν διαφωνούν με τις απόψεις τους, έχοντας υπ’ όψιν τους ότι είναι θεμιτή η κριτική στις ιδέες και απόψεις αλλά όχι σε όσους τις εκφέρουν, αποφεύγοντας εκφράσεις που θίγουν τον σεξουαλικό προσανατολισμό ή τις πολιτικές ή αθλητικές ή προσωπικές ή άλλες προτιμήσεις του κάθε μέλους.
 • Να χρησιμοποιούν την ελληνική γλώσσα στην ελληνική γραφή και να χρησιμοποιούν λατινικούς χαρακτήρες στην ξένη ορολογία. Η χρήση άλλων γλωσσών επιτρέπεται στο ατομικό προφίλ και την υπογραφή των μελών αλλά και σε μηνύματα, κατά την κρίση της ομάδας διαχείρισης.
 • Να παραμένουν εντός της θεματολογίας της ιστοσελίδας, των ενοτήτων και των επί μέρους θεμάτων, να μην δημοσιεύουν αμιγώς πολιτικά μηνύματα ούτε να συμμετέχουν σε πολιτικές ή κομματικές συζητήσεις και αντιπαραθέσεις.
 • Να τεκμηριώνουν κατά το δυνατόν τις απόψεις τους. Όταν, στα πλαίσια ενημερωτικού χαρακτήρα, είναι αναγκαία η παράθεση περικοπών κειμένου ή λοιπού υλικού δημοσιευμένου σε άλλα μέσα (περιοδικά, εφημερίδες, βιβλία, ιστοσελίδες κλπ) θα πρέπει να γίνεται ρητή μνεία του μέσου όπου δημοσιεύθηκε αρχικά το υλικό που αναπαράγεται ή του δημιουργού του.
 • Έχοντας υπ’ όψιν τους ότι ο παρών ιστότοπος είναι προσβάσιμος σε μέλη ανεξαρτήτου ηλικίας, να ΜΗΝ δημοσιεύουν θέματα με σεξουαλικό περιεχόμενο ούτε συνδέσμους (links) ή παραπομπές σε ιστοσελίδες με σεξουαλικό περιεχόμενο.
 • Σε περίπτωση δημοσίευσης πλέον του ενός (1) αρχείου πολυμέσων (video, ήχος, φωτογραφία) ανά μήνυμα, να κάνουν χρήση της λειτουργίας SPOILER σε αναλογία "ένα spoiler ανά αρχείο", έχοντας υπ’ όψιν τους ότι μόνη η χρήση φωτογραφιών ή βίντεο ως απάντηση σε μία συζήτηση δεν είναι επιτρεπτή, κατά την κρίση της ομάδας διαχείρισης. Επιπλέον να μην χρησιμοποιούν τη λειτουργία αυτόματης αναπαραγωγής (autoplay) στα video που ενσωματώνουν στα μηνύματά τους.
 • Να διατηρούν μόνο έναν λογαριασμό και να δηλώνουν έγκυρη διεύθυνση ηλεκτρονικής αλληλογραφίας, η οποία θα χρησιμοποιείται μόνο για ζητήματα σχετικά με τη λειτουργία του ιστότοπου και δε θα κοινοποιείται σε τρίτους χωρίς τη ρητή συναίνεση του μέλους.
 • Να μη δημοσιεύουν το ίδιο θέμα ή μήνυμα περισσότερες από μία φορές και να μη διατηρούν θέματα στην επιφάνεια με συνεχή δημοσίευση μηνυμάτων [bumping]. Επιπλέον, να μη δημοσιεύουν νέο μήνυμα σε θέμα η συζήτηση του οποίου έχει σταματήσει πλέον του τριμήνου, εκτός εάν το νέο μήνυμα προσφέρει νέες και ουσιώδεις πληροφορίες για το υπό συζήτηση θέμα, κατά την κρίση της ομάδας διαχείρισης.
 • Να μη συμμετέχουν στον ιστότοπο με σκοπό τη διαφήμιση εμπορικών προϊόντων ή υπηρεσιών και να μην δημοσιεύουν τα λεγόμενα referral links προς οποιαδήποτε ιστοσελίδα ή υπηρεσία.
 • Να μην αναζητούν και να μη δημοσιεύουν συνδέσμους ή πληροφορίες για την απόκτηση, με οποιονδήποτε τρόπο, παράνομων αντιγράφων υλικού που προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικής ιδιοκτησίας.
 • Εφόσον διατηρούν υπογραφή, αυτή να είναι διακριτική, να μην υπερβαίνει συνολικά σε διαστάσεις είτε μία (1) εικόνα μεγέθους 400x90 και 50 Kilobytes είτε τις πέντε (5) γραμμές κειμένου (μεγέθους γραμματοσειράς 14) και να μη διαφημίζει εμπορικά προϊόντα ή εμπορικές υπηρεσίες. Το μέγιστο όριο των avatars είναι 90x90 με ανώτατο επιτρεπόμενο μέγεθος τα 50Kb. Η ομάδα διαχείρισης του ιστότοπου δικαιούται να αφαιρέσει υπογραφές και avatars τα οποία κρίνει μη επιτρεπτά ή προσβλητικά ή αντίθετα με τους παρόντες Όρους Χρήσης.

Β. Επαφίεται στην κρίση της ομάδας διαχείρισης αν θα παραμένουν ενεργά θέματα ή μηνύματα, η θεματολογία των οποίων, έχει αποδειχθεί εμπειρικά, ότι οδηγεί σε αντιπαραθέσεις, αντεγκλήσεις ή συζητήσεις και μηνύματα αμφίβολης αξίας, χρησιμότητας και κοσμιότητας. Επιπλέον, οποιοδήποτε μήνυμα παραβιάζει τους παρόντες Όρους Χρήσης ή δεν ταιριάζει, κατά την κρίση της ομάδας διαχείρισης, με το ύφος και το περιεχόμενο του ιστότοπου, θα κλειδώνεται ή θα διαγράφεται κατά περίπτωση. Ο δε συγγραφέας του θα υπόκειται, κατά την κρίση της ομάδας διαχείρισης, σε προσωρινή ή μόνιμη διακοπή της εισόδου του στον ιστότοπο (ban).

Δ. Τα μέλη συμφωνούν ότι ο λογαριασμός τους στον παρόντα ιστότοπο είναι δυνατόν να χρησιμοποιείται για την είσοδο και λειτουργία όλων των υπηρεσιών που προσφέρονται ή θα προσφερθούν στο μέλλον από το electricalnews.gr

Ε. Τα μέλη οφείλουν να αποδέχονται την τελική κρίση των συντονιστών για θέματα σχετικά με τη διαχείριση του ιστότοπου. Δεν επιτρέπεται η προσπάθεια άσκησης συντονιστικών καθηκόντων, έστω και εμμέσως. Απορίες και σχόλια σχετικά με την εφαρμογή των παρόντων Όρων Χρήσης δεν επιτρέπεται να διατυπώνονται δημόσια αλλά με προσωπικό μήνυμα προς τον αρμόδιο συντονιστή ή συντονίστρια ή τον διαχειριστή.

ΣΤ. Η παράβαση των παρόντων όρων καθώς και η προσπάθεια παράκαμψής τους με οποιονδήποτε τρόπο, επιφέρει τη λήψη μέτρων, περιλαμβανομένου του μόνιμου αποκλεισμού από τον ιστότοπο (ban), κατά την κρίση των συντονιστών.

Σημείωση πνευματικής ιδιοκτησίας: Η αναπαραγωγή των μηνυμάτων που δημοσιεύονται στο electricalnews.gr χωρίς άδεια απαγορεύεται. Τα πνευματικά δικαιώματα του πρωτότυπου περιεχομένου των μηνυμάτων ανήκουν στους συντάκτες τους, εκτός από τη δημοσιευμένη στον ιστότοπο υπόσταση των μηνυμάτων, την οποία παραχωρούν χωρίς αντάλλαγμα και ανέκκλητα στο electricalnews.gr

Σας ευχόμαστε καλή περιήγηση και διαμονή στην ιστοσελίδα μας και ελπίζουμε να σας φανεί χρήσιμη.

Με εκτίμηση

Θέματα κλάδου Ηλεκτρολογίας

Το video της εβδομάδας