Ηλεκτρικές Εγκαταστάσεις σε κτίριο. Πως κατασκευάζονται σε κάθε περίπτωση

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Αναφορές για ηλεκτρικές εγκαταστάσεις γενικά, έχουμε συνηθίσει

από τις ιστοσελίδες του χώρου. Όμως δεν υπάρχουν μόνο οι ηλεκτρικές εγκαταστάσεις γενικά! Οι ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις χωρίζονται σε πολλά είδη.

Σε προηγούμενα άρθρα μας είχαμε αναφερθεί στις ηλεκτρικές εγκαταστάσεις κατοικιών και αντικεκρηκτικού τύπου. Δείτε στους παρακάτω συνδέσμους ...

Α) Ηλεκτρικές εγκαταστάσεις κατοικιών βήμα βήμα

Β) Ηλεκτρικές εγκαταστάσεις αντιεκρηκτικού τύπου

Κάθε τύπος εγκατάστασης απαιτεί και διαφορετικό υλικό. Άλλου είδους υλικό θα χρησιμοποιήσουμε σε κατοικία, άλλο σε ξενοδοχιακή, άλλο σε εγκαταστάσεις καταστημάτων, άλλο σε αντιεκρηκτικού τύπου (ειδικά εδώ, όλα μοιάζουν με υδραυλικές!!) και άλλο είδος είναι οι κτιριακές.

Τι διαφορετικό όμως έχει η κτηριακή εγκατάσταση;

Θα αρχίσουμε με τους κανόνες. Οι κανόνες των ΗΕ είναι ίδιοι. Ακολουθώντας τους κανονισμούς  γράφεται το παρόν και πρέπει να ακολουθούνται από όλους τους επαγγελματίες.

Το κτίριο είναι κατασκευασμένο με τρείς τρόπους, Ψευδοροφές, Ψευδοπατώματα (σε πολλά σημεία του) και τοίχους από γυψοσανίδες, ή συνδυασμός και των τριών.

Η δουλειά του ηλεκτρολόγου, θα λέγαμε ότι είναι ευκολότερη από πολλές άλλου είδους εγκαταστάσεις. Εδώ έχει πολύ λίγα σκαψίματα, δεν έχει λάσπες, και όλα γίνονται σε μια φάση. Απαιτεί όμως περισσότερες γνώσεις από μια απλή οικιακή εγκατάσταση.

Φάσεις ενός έργου ονομάζονται τα στάδια που απαιτούνται για την ολοκλήρωσή του. Οπότε στις οικιακές θα συναντήσουμε τρία τουλάχιστον στάδια που αποτελούνται από: Σωληνώσεις – Καλωδιώσεις πίνακες – τοποθετήσεις πριζοδιακοπτών, φωτιστικών! Και φυσικά σαν πρώτο στάδιο μπορούμε να υποθέσουμε ότι είναι η κατασκευή της θεμελιακής γείωσης.

Σε ένα κτίριο, μετά τη θεμελιακή του γείωση, ο Ηλεκτρολόγος θα μπεί στο έργο και θα βγεί στο τέλος, με το που δουλέψει ο υπάλληλος στη θέση εργασίας του! Οπότε θεωρητικά όλο το έργο είναι η Θεμελιακή και Μια τεράστια φάση το υπόλοιπο!

Τι θα κάνει ο ηλεκτρολόγος σε ένα κτίριο μετά τη θεμελιακή γείωση;

Ότι έχει σχέση με τον ηλεκτρισμό, θα περάσει από το χέρι του. Κατ αρχήν, χρειάζεται έμπειρος σε τέτοιου είδους εργασίες τεχνικούς. Από το βοηθό, έως τον αρχιτεχνίτη – εργοδηγό (ανάλογα το μέγεθος του έργου).

Ο ηλεκτρολόγος λοιπόν θα ασχοληθεί με τις παρακάτω εργασίες…

Α) ισχυρά ρεύματα, τα οποία αφορούν εγκατάσταση κίνησης, φωτισμού, ρευματοδοτών

Β) Ασθενή ρεύματα, τα οποία μπορεί να είναι: Δίκτυο voice-data (βασικότερο), κλειστό κύκλωμα (CCTV), σύστημα συναγερμού, σύστημα πυρανίχνευσης, σύστημα πυρόσβεσης, σύστημα Access Control, BMS και πολλά ακόμη που υπάρχουν στον τομέα των ασθενών ρευμάτων.

Πως ξεκινά μια ηλεκτρική εγκατάσταση σε κτίριο; Ποιος είναι ο τρόπος που θα διευκολύνει τις εργαίες; Ποια είναι η σειρά που θα ακολουθήσει ο εγκαταστάτης;

Κατ αρχήν, ανάλογα με το μέγεθος του έργου, υπάρχει και αντίστοιχη μελέτη, η οποία συνήθως είναι φτιαγμένη με μεγάλη ακρίβεια. Σε αυτή την περίπτωση το έργο του Εγκαταστάτη είναι σχετικά εύκολο. Εύκολο γιατί όλα όσα έχει να κάνει είναι αποτυπωμένα επάνω στα σχέδια και στις τεχνικές περιγραφές. Δεν μπορεί να αποκλίνει, ούτε να ξεχάσει τίποτα. Όλα θα γίνουν βάση μελέτης.

Υπάρχουν σωστές μελέτες και υπάρχουν μελέτες που λόγω του ‘’τρομερού’’ Αρχιτέκτονα που μισεί τα καλώδια, τους ρευματοδότες αλλά και τους πίνακες, θέλει να δουλέψει ένα κτίριο ως δια μαγείας. Οπότε, βάση των μαγικών ικανοτήτων που διαθέτει, πιέζει τον ηλεκτρολόγο να ‘’εξαφανίσει’’ τα χιλιάδες καλώδια ώστε να μη χαμηλώσει τις οροφές (τοποθετώντας σχάρες) και να τις αφήσει όπως είναι. Αρχιτεκτονάρες, οι οποίοι με την υπερβολική δόση αισθητικής που έχουν, θεωρούν ότι μπορούν να παραβαίνουν τα πάντα.

Υπάρχουν και έργα τσαμπατζήδων εργοδοτών, οι οποίοι ‘’ξεχνούν’’ να δώσουν το κτίριο τους σε μια μελετητική εταιρεία, γιατί λυπούνται κάποια έξοδα που θα τους κοστίσει η μελέτη. Αυτό μπορεί να επιφέρει πολλά προβλήματα σε όλους. Σε όσα συνεργεία εργαστούν στο κτίριο, θα υπάρχει πρόβλημα. Διότι οι ‘’έξυπνοι’’ ιδιοκτήτες, έχουν ‘’έξυπνες’’ ιδέες τις οποίες περιμένουν να εφαρμοστούν απ όλα τα συνεργεία. Σε αυτό το άρθρο δε θα ασχοληθούμε όμως με άθλιες κατασκευές, οπότε θα συνεχίσουμε με το σκεπτικό ότι όλα είναι βάση μελέτης και προδιαγραφών.

Ας ξεκινήσουμε από τις οροφές ενός κτιρίου.

Ο εγκαταστάτης λοιπόν θα ξεκινήσει από την κατασκευή εσχαρών καλωδίων. Αφού έχει μελετήσει τα σχέδια, ως προς το που θα περάσουν κλιματισμοί, εξαερισμοί και άλλες εγκαταστάσεις οροφής και σε συνεννόηση πάντα με την επίβλεψη του έργου, θα ξεκινήσει να τοποθετεί τις σχάρες καλωδίων.

Οι σχάρες είναι πολύ βασικό εξάρτημα σε μια τέτοια εγκατάσταση. Ανάλογα με τις διαστάσεις της, μπορεί να δεχθεί επάνω αρκετά καλώδια για διέλευση, οπότε το έργο του εγκαταστάτη μετά τις σχάρες, είναι σχετικά εύκολο.

Σχάρες υπάρχουν αρκετών διαστάσεων αλλά και ειδών. Υπάρχουν διάτρητες σχάρες, οι σχάρες κλειστού τύπου, και σχάρες τύπου πλέγματος. Η κάθε μια προορίζεται για συγκεκριμένη τοποθεσία εγκατάστασης.

Διάτρητες

Οι διάτρητες σχάρες χρησιμοποιούνται σχεδόν σε όλη την εγκατάσταση, εκτός σημείων που χρήζουν μεγαλύτερης προστασίας.

Οι κλειστού τύπου

Δεν έχουν τρύπες οπότε προστατεύουν περισσότερο τις καλωδιώσεις από εξωτερικούς παράγοντες. Γι αυτό το λόγο θα τις συναντήσουμε σε οδεύσεις καλωδίων σε ταράτσες (συνήθως για τα μηχανήματα κλιματισμού) και σε μηχανοστάσια. Επίσης, κλειστού τύπου σχάρες θα συναντήσουμε σε πατώματα, δηλαδή σε ενδοδαπέδιες εγκαταστάσεις τις οποίες θα αναλύσουμε παρακάτω.

Τύπου πλέγματος

Αυτού του είδους τις σχάρες θα τις συναντήσουμε σε εγκαταστάσεις ασθενών ρευμάτων και κυρίων στο Computer Room κάθε κτιρίου.

Αφού λοιπόν έχουν τοποθετηθεί οι σχάρες στο κτίριό μας, μετά ή ακόμη και παράλληλα (ανάλογα με τη ‘’βιασύνη’’ του κάθε έργου) τοποθετούνται τα καλώδια. Λέω βιασύνη, διότι όταν ένα έργο ‘’τρέχει’’ θέλουμε τεχνικούς οι οποίοι θα κάνουν δεύτερη ή και Τρίτη εργασία παράλληλα με το συνεργείο που τοποθετεί τις σχάρες. Μπορεί ένα συνεργείο να τοποθετεί σχάρες, άλλο ένα συνεργείο να ρίχνει από πίσω καλώδια και ένα άλλο να έχει ξεκινήσει την τοποθέτηση – στήριξη των ηλεκτρικών πινάκων.

Εγκατάσταση καλωδίων

Μετά τις σχάρες έρχονται τα καλώδια. Εδώ, σε μια κτιριακή εγκατάσταση, δεν έχουμε απλά καλώδια. Οι τύποι που θα συναντήσουμε είναι πάρα πολλοί και αυτό ανάλογα με το τι προορίζεται να γίνει το κτίριο. Οι πιο ‘’κλασικοί’’ τύποι καλωδίων ισχυρών ρευμάτων είναι τα H05VV-U (ΝΥΜ) και τα J1VV-U (ΝΥΥ) διαφόρων διατομών ανάλογα με το είδος φορτίου που θα τροφοδοτήσουν.

Τα καλώδια, με την έξοδό τους από τις σχάρες και μέχρι το σημείο που θα καταλήξουν, ρευματοδότες, συσκευές, φωτιστικά, πρέπει να οδεύουν στηριγμένα στην οροφή με ειδικά στηρίγματα και όχι πεταμένα όπως να ναι. Πολλές εταιρείες κατασκευάζουν στηρίγματα καλωδίων, τα οποία είναι αρκετών ειδών.

Επάνω στις σχάρες (συνήθως στα πλαϊνά της σχάρας), μπορούν να τοποθετηθούν τα κουτιά διακλάδωσης τα οποία μπορούν να έχουν και σήμανση (γράψιμο) για το τι περιλαμβάνει το κάθε κουτί. Είτε γραμμή φωτισμού, ή μηχανήματος, αριθμός γραμμής κλπ. Αυτό θα διευκολύνει και τον εγκαταστάτη για μελλοντικές επεμβάσεις, αλλά και τον συντηρητή ενός κτιρίου.

Κουτιά διακλάδωσης μπορούν να στηριχτούν και επάνω στις οροφές (ταβάνι) ή σε τοιχοποιίες (αν περνά η σχάρα κοντά σε τοίχο).

Οι οδεύσεις για τα σημεία τερματισμού καλωδίων, είτε είναι ασθενή είτε ισχυρά, πρέπει να είναι κατακόρυφες έως το σημείο που καταλήγουν.

Συνήθως, σε τέτοια έργα οι τοίχοι όλοι (εκτός των εξωτερικών τοίχων) είναι από γυψοσανίδα, οπότε καλό είναι στα κατακόρυφα σημεία να τοποθετούνται εντός κάποιου σωλήνα. Στην ουσία ο σωλήνας δεν προστατεύει σε κάτι το καλώδιο από την ψευδοροφή έως το σημείο που καταλήγει και όσοι την βάζουμε, τη βάζουμε για τα …..μάτια του κόσμου!!

Γνωρίζουμε όλοι, ότι μια σωλήνα πλαστική δεν προστατεύει πουθενά (εντός γυψοσανίδων) διότι ότι και να κάνεις από εργασία (με κάποιο τρυπάνι ή πριόνι ή κάποιο άλλο κοπτικό) καμία σωλήνα πλαστική δε θα το προστατέψει. Όμως, καλό είναι τουλάχιστον στο πέρασμα από την ψευδοροφή στο χώρισμα, να υπάρχει ένα κομματάκι σωλήνας, οπότε αν χρειαστεί να αντικατασταθεί κάποιο καλώδιο να γίνει με εύκολο τρόπο.

Το ίδιο συμβαίνει αν ντύσουμε όλο το καλώδιο με σωλήνα. Το μόνο που χρησιμεύει, είναι η αντικατάσταση του καλωδίου.

Σε άθλιες εγκαταστάσεις, θα συναντήσουμε χιλιάδες καλωδίων να περνούν οριζόντια τις γυψοσανίδες, λοξά, διαγώνια και με ότι άλλους τρόπους απαιτεί ο ‘’Αρχιτέκτονας’’ ώστε να μην κάνει ψευδοροφή σε ένα τέτοιο χώρο. Οπότε θα συναντήσουμε πολλές κακοτεχνίες και στις γυψοσανίδες αλλά και στις οροφές, που πρέπει να περαστούν καλώδια για πολλά φωτιστικά σώματα, πυρανιχνευτές, κάμερες και πολλά άλλα.

Άρα σε ένα κτιριακό έργο ΔΕΝ υπάρχει κανένας λόγος να κατεβάσουμε καλώδια από την οροφή έως το σημείο που καταλήγουν, με άλλο τρόπο από τον κατακόρυφο.

Τα καλώδια των ασθενών ρευμάτων είναι πάρα πολλών ειδών. Και αυτά περνιούνται με τον ίδιο τρόπο, σε δική τους σχάρα καλωδίων ώστε να αποφεύγονται οι μεγάλες παρεμβολές και χρησιμοποιούμε καλώδια ειδικά με προστασία αρκετά καλή από ηλεκτρομαγνητικά πεδία.

Όλα τα ασθενή είναι ξεχωριστά. ΔΕΝ προβλέπεται καμία διακλάδωση σε αυτά ότι είδος καλωδίου και αν είναι.

Θα κλείσουμε με τις οροφές, λέγοντας ότι, καλό είναι και ας μην έχει προβλεφτεί από καμία μελέτη. Όταν οι ψευδοροφές κατασκευάζονται από γυψοσανίδα ή τελος πάντων είναι κλειστού τύπου οροφές, πρέπει να μεριμνούμε για την τοποθέτηση θυρίδων επίσκεψης, ώστε οποιαδήποτε εργασία προκύψει να μην υπάρχει πρόβλημα για εκτέλεσή της. Αν δεν υπάρχουν θυρίδες, θα αρχίσουν τα μερεμέτια στο έργο, κοψίματα, βαψίματα κλπ.

Γυψοσανίδες ή τοιχοποιία γενικά

Οι τοίχοι σε ένα κτίριο μπορούν να κατασκευαστούν με πολλούς τρόπους. Ανάλογα με τον προϋπολογισμό και τη μελέτη, κάθε κτίριο θα έχει δικά του χαρακτηριστικά ή υλικά. Οπότε μπορεί να συναντήσουμε τοίχο από …Ξύλινη επένδυση, Αλουμινοκατασκευές, Γυψοσανίδες, Συνδυασμός των παραπάνω.

Εκεί, τα πράγματα για την εγκατάσταση ηλεκτρολογικών είναι εύκολα. Μπορούμε να έχουμε ότι θέλουμε και σε όποιο σημείο θέλουμε...

Σε κάθε περίπτωση θα συναντήσουμε δυσκολίες διαφόρων ειδών. Πχ, μόνιμο ‘’πρόβλημα’’ είναι η ράγα στήριξης των χωρισμάτων που τοποθετείται στις οροφές. Σε όλες τις περιπτώσεις διέλευσης καλωδίων προς τα σημεία του τοίχου, πρέπει να τρυπιέται αυτή η ράγα ώστε να περνούν τα καλώδια με τις σωλήνες τους.

Ένα άλλο πρόβλημα, στα χωρίσματα όπου υπάρχουν παράθυρα και οι ρευματοδότες είναι κάτω από το παράθυρο, εκεί αναγκαστικά θα βρούμε καλωδιώσεις προς όλες τις κατευθύνσεις !!! Λάθος, αλλά μόνιμο πρόβλημα. Σιδηροσωλήνας δύσκολο να τοποθετηθεί (εως αδύνατο) οπότε κοιτάμε να τηρούμε κάποια ευθεία και να παραδίδουμε σχέδιο με τις διελεύσεις, ακόμη και φωτογραφίες.

Για να τοποθετηθούν τα εξαρτήματα στους τοίχους, χρειάζονται κάποια υλικά. Τα πιο συνηθισμένα είναι τα κουτιά γυψοσανίδας. Αυτά βγαίνουν σε πάρα πολλά είδη, μεγέθη και είναι ανάλογα το τι υλικό θα τοποθετήσουμε.

Τεράστια ποικιλία κουτιών, για όλα τα γούστα και τις ανάγκες.

Για ακόμη μια φορά θα πω ότι οι εταιρείες …..το χαβά τους. ΔΕΝ υπάρχει μια ενιαία πολιτική σε τέτοια υλικά (ενώ θα έπρεπε) και κάθε εταιρεία βγάζει και το δικό της. Κάτι σα τους φορτιστές των εταιρειών κινητών κάποτε, αυτές τουλάχιστον πλέον έχουν συμφωνήσει σε δύο είδη!

Τι γίνεται με θέσεις εργασίας ή μηχανημάτων όμως, σε περίπτωση που οι περιμετρικοί τοίχοι είναι μακρυά από τη θέση;

Και γι αυτή την περίπτωση οι εταιρείες κατασκευής ηλεκτρολογικού υλικού, εδώ και δεκαετίες έχουν σκεφτεί την ….τσέπη του Εγκαταστάτη! Κατασκευάζουν υλικό για όλα τα γούστα και απαιτήσεις!

Οπότε σε θα συναντήσουμε, οδεύσεις καλωδίων ή εντός πλαστικού ή μεταλλικού καναλιού επιδαπέδιου ….

Ή θα δούμε σε καλύτερα έργα… κολώνες διέλευσης καλωδίων, οι οποίες έχουν και κατάλληλα εξαρτήματα ώστε να τοποθετηθούν επάνω τους, ρευματοδότες, δίκτυο, και ότι άλλο θέλουμε.

Σε κτίρια που δεν υπάρχουν ψευδοροφές ή χωρίσματα από ελαφρύ υλικό, ή ψευδοπατώματα ή που γενικότερα, δεν έχει γίνει καμία πρόβλεψη για ενδοδαπέδια εγκατάσταση, εκεί, ο μόνος τρόπος ώστε να περάσουν τα εκατοντάδες καλώδια είναι τα κανάλια! Κανάλι σε όλους τους χώρους, διαφόρων ειδών και μεγεθών, όλες οι εγκαταστάσεις εξωτερικές και οι πίνακες εξωτερικοί...

Εγκαταστάσεις δαπέδου (ενδοδαπέδιες)

Κατ αρχήν κανόνας απαράβατος, είτε μια ιδιοκτησία είναι ένα κτίριο είτε 500, τα καλώδια, όλες οι εγκαταστάσεις θα πρέπει να μην έχουν σχέση με τον κάτω όροφο. Παλαιότερα αυτό το συναντούσαμε σε κτίρια τραπεζών. Έλεγε η τράπεζα, δικό μου είναι, ξετρύπα εδώ, περπάτα ως την άλλη άκρη του κτιρίου και ξανανέβα στην άλλη άκρη! Αυτό είτε ασθενή, είτε ισχυρό καλώδιο, προσωπικά το θεωρώ λάθος. Δεν είμαστε σε ένα μικρό σπιτάκι με πατάρι ή μικρό όροφο που μπορούμε να ‘’παρατυπήσουμε’’ ελαφρώς επειδή είναι ένα και δε θα γίνει ποτέ δύο. Οι μισές (αν όχι όλες τράπεζες της χώρας, έχουν ρεύματα ισχυρά μπλεγμένα σε όλους τους ορόφους τους. Και μην πιάσω τις UPS εγκαταστάσεις. Εκεί, ξεκινά ένας πίνακας UPS στο χώρο του UPS και μοιράζει ρεύματα σε όλους τους ορόφους.

Σε αυτό το σημείο λοιπόν, έχουμε κατέβει από τις οροφές προς το δάπεδο, ή από τους πίνακες προς το δάπεδο και θέλουμε να οδεύσουμε εντός ενός μεγάλου χώρου και σε αυτόν το χώρο να τοποθετήσουμε πολλές θέσεις εργασίας ή πολλά μηχανήματα. Υπάρχουν κάμποσοι τρόποι να γίνει αυτό.

Ένας τρόπος αν έχουμε λίγα σημεία, είναι με απλές σωλήνες τύπου CB ή ΚΟΥΒΙΔΗΣ ή άλλου τύπου ενισχυμένη σωλήνα.

Αν όμως έχουμε πολλά σημεία, ή συγκεντρωμένα μηχανήματα στο κέντρο ενός χώρου, ή θέσεις εργασίας, αυτά θα πρέπει να οδεύουν εντός Ενδοδαπέδιου καναλιού, μεταλλικού κλειστού τύπου με καπάκι!!

Σε περίπτωση μηχανημάτων, απλά οι παροχές θα βγαίνουν από το κανάλι εντός σωλήνα και θα εμφανίζονται από το πάτωμα ώστε να τοποθετηθούν στα μηχανήματα ή σε καφαλές επιδαπέδιες αν υπάρχουν θέσεις εργασίας στα σημεία, ή ακόμη και κεφαλές ενδοδαπέδιες αν δε θέλουμε να φαίνονται.

Εγκαταστάσεις σε Ψευδοπάτωμα

Εκεί θα εγκαταστήσουμε τις γραμμές μας με τον ίδιο τρόπο που θα εργαστούμε στην ψευδοροφή. Δηλ. θα χρησιμοποιήσουμε ίδιες σχάρες, ίδια καλώδια (ίσως εδώ χρησιμοποιήσουμε ειδικά καλώδια, ανάλογα τις απαιτήσεις βέβαια)

Πίνακες-παροχές -διασυνδέσεις

Οι πίνακες είναι εξωτερικού τύπου και ανάλογα με τη μελέτη, θα βάλουμε μεταλλικό ή στεγανό ή Πλαστικό, ή οτιδήποτε άλλο.

Συνήθως σε μεγάλα έργα έχει προβλεφθεί κάποιο φρεάτιο το οποίο ξεκινά από το υπόγειο ενός κτιρίου και φτάνει ως το δώμα. Με αυτό τον τρόπο μπορούν να παραστούν όλες οι κεντρικές παροχές του κτιρίου σε κάθε όροφο, για κάθε πίνακα ορόφου ή για διασυνδέσεις μεταξύ πινάκων ή ασθενών ρευμάτων. Από αυτά τα φρεάτια θα περάσουν όλες οι διασυνδέσεις δομημένης καλωδίωσης, από όροφο σε όροφο ή κλειστού κυκλώματος, πυρανίχνευσης κλπ.

Σε όλο το μήκος (ή ύψος αν θέλετε) του φρεατίου θα τοποθετηθούν σχάρες καλωδίων, ώστε όλα να είναι τοποθετημένα με τάξη...

Αν το κτίριο είναι αρκετά μεγάλο θα μπορούσαν αντί για παροχές με καλώδια να τοποθετηθεί ένας ροηφόρος αγωγός και στα σημεία που θα τοποθετηθούν υποπίνακες ορόφων, να μπαίνει η αντίστοιχη ασφάλεια για τον κάθε πίνακα. Με αυτό τον τρόπο, μειώνουμε κατά πολύ τα χιλιόμετρα καλωδίων που θα χρειαζόταν για παροχές ένα μεγάλο κτίριο. Δείτε στο παρακάτω άρθρο ηλεκτρολογική εγκατάσταση σε μεγάλο μηχανογραφικό κέντρο...

Κατασκευή μηχανογραφικού κέντρου

Οι ροηφόροι αγωγοί, κατασκευάζονται σε πάρα πολλούς τύπους και ξεκινούν από λίγα μόλις Ampere και μπορεί να φτάσουν εως και 6000Α ανά φάση, μπορεί και παραπάνω!

Σε επόμενο άρθρο μας, θα ξεκινήσουμε να βλέπουμε ένα ένα αναλυτικά, τι υλικά χρησιμοποιούμε σε μια ηλεκτρολογική εγκατάσταση σε κτίριο

Ευχαριστούμε που διαβάσατε το άρθρο μας  

 

ΣΗΜΕΙΩΣΗ! Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη εμπειρία σας

Περισσότερες πληροφορίες

Αποδοχή

1) Γενικοί όροι:

Α. Τα μηνύματα και τα άρθρα, εκφράζουν την άποψη των συντακτών τους και όχι την επίσημη θέση του ιστότοπου, εκτός εάν κάτι τέτοιο δηλώνεται ρητά από αρμόδιο μέλος της ομάδας διαχείρισης.

Β. Στο επάνω μέρος της ιστοσελίδας υπάρχει η αναζήτηση, η οποία περιέχει μια αρκετά μεγάλη βάση δεδομένων στον τομέα της ηλεκτρολογίας. Με γράμματα ή με μικρές λέξεις κλειδιά, θα βρείτε αυτό που αναζητάτε στον κλάδο της ηλεκτρολογίας.

Γ. Απαγορεύεται η αντιγραφή άρθρων χωρίς τη ρητή ή γραπτή μας συναίνεση. Για την πλήρη αναδημοσίευση άρθρου απαιτείται ρητή άδεια από το δημιουργό του, ή σε αυτόν που ανήκουν τα πνευματικά δικαιώματα. Για αντιγραφή άρθρων, παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας στο info@electricalnews.gr Στα άρθρα που θα επιτραπεί η αντιγραφή, να αναγράφετε στο κάτω μέρος την πηγή τουλάχιστον, με σύνδεσμο ο οποίος θα οδηγεί κατ ευθείαν στο σωστό άρθρο.

2) Γενικά για την ιστοσελίδα μας:

Η σελίδα αυτή δημιουργήθηκε με σκοπό να μαζέψει όσο περισσότερες πληροφορίες υπάρχουν στον κλάδο της ηλεκτρολογίας, να παρουσιάσει νέο υλικό ή εταιρείες κατασκευής ηλεκτρολογικού υλικού, εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, τεχνολογία στο κομμάτι των υπολογιστών και του software, να παρέχει γνώση και πληροφορία σε Ηλεκτρολόγους, Ηλεκτρονικούς, ανθρώπους που ασχολούνται είτε από χόμπι είτε επαγγελματικά με το Hardware, απλούς πολίτες που πολλές φορές τους δημιουργούνται απορίες πάνω σε πολλά από αυτά τα θέματα και θα ήθελαν κάποιες βασικές πληροφορίες ώστε να γνωρίζουν που θα απευθυνθούν και γενικότερα, ενημέρωση σε Ηλεκτρολογία - τεχνολογία - τεχνικά άρθρα.

Δεν υπάρχει ούτε μία πιθανότητα η σελίδα αυτή να δημοσιεύσει συνδικαλιστικό ή πολιτικό περιεχόμενο και γενικότερα περιεχόμενο που φέρνει σε αντιπαράθεση επαγγελματίες, απλούς αναγνώστες, εταιρείες κλπ.

Αφορά μόνο προώθηση ιδεών και γνώσεων για τον κλάδο της Ηλεκτρολογίας και της Τεχνολογίας.

Τα άρθρα έχουν κυρίως εκπαιδευτικό χαρακτήρα και είναι γραμμένα με τρόπο, όσο γίνεται πιο κατανοητό για όλους, είτε είναι επαγγελματίες είτε είναι απλοί αναγνώστες που τους ενδιαφέρει η θεματολογία μας.

Γνωρίζω ότι έχουμε ανοίξει πολλά κεφάλαια πχ: Ηλεκτρολογία -  τηλεπικοινωνίες - υπολογιστές - τεχνολογία -κινητά και πολλά ακόμη και αυτό καθιστά το έργο της σελίδας ακόμη πιο δύσκολο. Προσπαθούμε καθημερινά να εμπλουτίσουμε τη βάση δεδομένων μας με νέα άρθρα σε όσες περισσότερες κατηγορίες μπορούμε.

Ζητούμε την κατανόηση του κοινού, καθημερινά συνδυάζουμε τις προσωπικές μας δουλειές και την ενημέρωση της σελίδας ώστε να υπάρχει υλικό για όλα όσα προαναφέραμε, στη σοβαρότερη και εγκυρότερη μορφή που είναι εφικτό.

Πριν δημοσιευτεί κάποιο άρθρο, κοιτάμε να είναι όσο πιο εμπεριστατωμένο γίνεται και να μη δίνει λανθασμένες ή παραπλανητικές πληροφορίες.

3) Διαφημίσεις

Οποιοσδήποτε θελήσει ή επιθυμεί να διαφημιστεί σε αυτή τη σελίδα με τον τρόπο δημοσίευσης κάποιου άρθρου, θα πρέπει να μεριμνεί ώστε το άρθρο να έχει κυρίως εκπαιδευτικό χαρακτήρα πάνω σε αυτό που θα παρουσιάσει. Πχ: Αν είναι κατασκευαστής κάποιου υλικού, θα πρέπει να παρουσιάσει το υλικό αυτό με κάθε λεπτομέρεια καθώς και το τι ακριβώς κάνει  και κατόπιν αυτού, να παρουσιάσει με κάποιο link την εταιρεία του ή τη μάρκα του υλικού που αντιπροσωπεύει.

Για διαφήμιση, υπάρχουν τα banner σε όλες τις σελίδες και μπορούν να μπουν ακόμη και στα άρθρα διακριτικά banners τα οποία με τα αντίστοιχα links θα οδηγούν στην εκάστοτε εταιρεία.

Υπάρχει και η δυνατότητα παρουσίασης ακόμη και σε μορφή βιντεοσκόπησης της εταιρείας του, από ανθρώπους μας, οι οποίοι θα αναλάβουν τη βιντεοσκόπηση σε συνεργασία πάντα με υπεύθυνο της εταιρείας ο οποίος θα εξηγεί καθ όλη τη διάρκεια το κάθε τι που βλέπουμε στο βίντεο, ώστε να έχει και τη μορφή εκπαίδευσης αλλά και την καλύτερη διαφημιστική καμπάνια της κάθε εταιρείας.

Υπάρχει η δυνατότητα βιντεοσκόπησης ακόμη και με droners.

4) Forum (το Forum θα λειτουργήσει προσεχώς, κατασκευάζεται για την καλύτερη και ασφαλέστερη λειτουργία, του forum και των χρηστών)

Α. Τα μέλη οφείλουν να συμμετέχουν με ευπρέπεια και κατά τρόπο που σέβεται την ισχύουσα νομοθεσία, τα υπόλοιπα μέλη και την ομαλή λειτουργία του ιστότοπου, κατά την κρίση της ομάδας διαχείρισης, προκειμένου να διατηρούν το δικαίωμα της συμμετοχής στον ιστότοπο. Ιδιαίτερα, τα μέλη οφείλουν:

 • Να αξιοποιούν την αναζήτηση του ιστότοπου ώστε να αποφεύγεται η άσκοπη επανάληψη.
 • Να εκφράζονται σαφώς, ευπρεπώς και ευανάγνωστα και να δίνουν περιγραφικούς τίτλους στα θέματα.
 • Να σέβονται τους συνομιλητές τους, ιδίως όταν διαφωνούν με τις απόψεις τους, έχοντας υπ’ όψιν τους ότι είναι θεμιτή η κριτική στις ιδέες και απόψεις αλλά όχι σε όσους τις εκφέρουν, αποφεύγοντας εκφράσεις που θίγουν τον σεξουαλικό προσανατολισμό ή τις πολιτικές ή αθλητικές ή προσωπικές ή άλλες προτιμήσεις του κάθε μέλους.
 • Να χρησιμοποιούν την ελληνική γλώσσα στην ελληνική γραφή και να χρησιμοποιούν λατινικούς χαρακτήρες στην ξένη ορολογία. Η χρήση άλλων γλωσσών επιτρέπεται στο ατομικό προφίλ και την υπογραφή των μελών αλλά και σε μηνύματα, κατά την κρίση της ομάδας διαχείρισης.
 • Να παραμένουν εντός της θεματολογίας της ιστοσελίδας, των ενοτήτων και των επί μέρους θεμάτων, να μην δημοσιεύουν αμιγώς πολιτικά μηνύματα ούτε να συμμετέχουν σε πολιτικές ή κομματικές συζητήσεις και αντιπαραθέσεις.
 • Να τεκμηριώνουν κατά το δυνατόν τις απόψεις τους. Όταν, στα πλαίσια ενημερωτικού χαρακτήρα, είναι αναγκαία η παράθεση περικοπών κειμένου ή λοιπού υλικού δημοσιευμένου σε άλλα μέσα (περιοδικά, εφημερίδες, βιβλία, ιστοσελίδες κλπ) θα πρέπει να γίνεται ρητή μνεία του μέσου όπου δημοσιεύθηκε αρχικά το υλικό που αναπαράγεται ή του δημιουργού του.
 • Έχοντας υπ’ όψιν τους ότι ο παρών ιστότοπος είναι προσβάσιμος σε μέλη ανεξαρτήτου ηλικίας, να ΜΗΝ δημοσιεύουν θέματα με σεξουαλικό περιεχόμενο ούτε συνδέσμους (links) ή παραπομπές σε ιστοσελίδες με σεξουαλικό περιεχόμενο.
 • Σε περίπτωση δημοσίευσης πλέον του ενός (1) αρχείου πολυμέσων (video, ήχος, φωτογραφία) ανά μήνυμα, να κάνουν χρήση της λειτουργίας SPOILER σε αναλογία "ένα spoiler ανά αρχείο", έχοντας υπ’ όψιν τους ότι μόνη η χρήση φωτογραφιών ή βίντεο ως απάντηση σε μία συζήτηση δεν είναι επιτρεπτή, κατά την κρίση της ομάδας διαχείρισης. Επιπλέον να μην χρησιμοποιούν τη λειτουργία αυτόματης αναπαραγωγής (autoplay) στα video που ενσωματώνουν στα μηνύματά τους.
 • Να διατηρούν μόνο έναν λογαριασμό και να δηλώνουν έγκυρη διεύθυνση ηλεκτρονικής αλληλογραφίας, η οποία θα χρησιμοποιείται μόνο για ζητήματα σχετικά με τη λειτουργία του ιστότοπου και δε θα κοινοποιείται σε τρίτους χωρίς τη ρητή συναίνεση του μέλους.
 • Να μη δημοσιεύουν το ίδιο θέμα ή μήνυμα περισσότερες από μία φορές και να μη διατηρούν θέματα στην επιφάνεια με συνεχή δημοσίευση μηνυμάτων [bumping]. Επιπλέον, να μη δημοσιεύουν νέο μήνυμα σε θέμα η συζήτηση του οποίου έχει σταματήσει πλέον του τριμήνου, εκτός εάν το νέο μήνυμα προσφέρει νέες και ουσιώδεις πληροφορίες για το υπό συζήτηση θέμα, κατά την κρίση της ομάδας διαχείρισης.
 • Να μη συμμετέχουν στον ιστότοπο με σκοπό τη διαφήμιση εμπορικών προϊόντων ή υπηρεσιών και να μην δημοσιεύουν τα λεγόμενα referral links προς οποιαδήποτε ιστοσελίδα ή υπηρεσία.
 • Να μην αναζητούν και να μη δημοσιεύουν συνδέσμους ή πληροφορίες για την απόκτηση, με οποιονδήποτε τρόπο, παράνομων αντιγράφων υλικού που προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικής ιδιοκτησίας.
 • Εφόσον διατηρούν υπογραφή, αυτή να είναι διακριτική, να μην υπερβαίνει συνολικά σε διαστάσεις είτε μία (1) εικόνα μεγέθους 400x90 και 50 Kilobytes είτε τις πέντε (5) γραμμές κειμένου (μεγέθους γραμματοσειράς 14) και να μη διαφημίζει εμπορικά προϊόντα ή εμπορικές υπηρεσίες. Το μέγιστο όριο των avatars είναι 90x90 με ανώτατο επιτρεπόμενο μέγεθος τα 50Kb. Η ομάδα διαχείρισης του ιστότοπου δικαιούται να αφαιρέσει υπογραφές και avatars τα οποία κρίνει μη επιτρεπτά ή προσβλητικά ή αντίθετα με τους παρόντες Όρους Χρήσης.

Β. Επαφίεται στην κρίση της ομάδας διαχείρισης αν θα παραμένουν ενεργά θέματα ή μηνύματα, η θεματολογία των οποίων, έχει αποδειχθεί εμπειρικά, ότι οδηγεί σε αντιπαραθέσεις, αντεγκλήσεις ή συζητήσεις και μηνύματα αμφίβολης αξίας, χρησιμότητας και κοσμιότητας. Επιπλέον, οποιοδήποτε μήνυμα παραβιάζει τους παρόντες Όρους Χρήσης ή δεν ταιριάζει, κατά την κρίση της ομάδας διαχείρισης, με το ύφος και το περιεχόμενο του ιστότοπου, θα κλειδώνεται ή θα διαγράφεται κατά περίπτωση. Ο δε συγγραφέας του θα υπόκειται, κατά την κρίση της ομάδας διαχείρισης, σε προσωρινή ή μόνιμη διακοπή της εισόδου του στον ιστότοπο (ban).

Δ. Τα μέλη συμφωνούν ότι ο λογαριασμός τους στον παρόντα ιστότοπο είναι δυνατόν να χρησιμοποιείται για την είσοδο και λειτουργία όλων των υπηρεσιών που προσφέρονται ή θα προσφερθούν στο μέλλον από το electricalnews.gr

Ε. Τα μέλη οφείλουν να αποδέχονται την τελική κρίση των συντονιστών για θέματα σχετικά με τη διαχείριση του ιστότοπου. Δεν επιτρέπεται η προσπάθεια άσκησης συντονιστικών καθηκόντων, έστω και εμμέσως. Απορίες και σχόλια σχετικά με την εφαρμογή των παρόντων Όρων Χρήσης δεν επιτρέπεται να διατυπώνονται δημόσια αλλά με προσωπικό μήνυμα προς τον αρμόδιο συντονιστή ή συντονίστρια ή τον διαχειριστή.

ΣΤ. Η παράβαση των παρόντων όρων καθώς και η προσπάθεια παράκαμψής τους με οποιονδήποτε τρόπο, επιφέρει τη λήψη μέτρων, περιλαμβανομένου του μόνιμου αποκλεισμού από τον ιστότοπο (ban), κατά την κρίση των συντονιστών.

Σημείωση πνευματικής ιδιοκτησίας: Η αναπαραγωγή των μηνυμάτων που δημοσιεύονται στο electricalnews.gr χωρίς άδεια απαγορεύεται. Τα πνευματικά δικαιώματα του πρωτότυπου περιεχομένου των μηνυμάτων ανήκουν στους συντάκτες τους, εκτός από τη δημοσιευμένη στον ιστότοπο υπόσταση των μηνυμάτων, την οποία παραχωρούν χωρίς αντάλλαγμα και ανέκκλητα στο electricalnews.gr

Σας ευχόμαστε καλή περιήγηση και διαμονή στην ιστοσελίδα μας και ελπίζουμε να σας φανεί χρήσιμη.

Με εκτίμηση

Θέματα κλάδου Ηλεκτρολογίας

Το video της εβδομάδας