Ουδέτερος αγωγός βλάβη - μας ''γαργαλάει'' ρεύμα στο μπάνιο; Τι κάνουμε;

Το παρόν άρθρο αφορά τον καθένα μας

και ειδικά τους καταναλωτές που ζουν, εργάζονται και ηλεκτροδοτούνται από δίκτυο που επικρατεί το σύστημα ΤΝ, δηλαδή ολόκληρη η χώρα πλήν μερικών περιοχών της Αττικής! 

Το πιο επικίνδυνο πράγμα που μπορεί να συμβεί σε ένα δίκτυο ηλεκτρισμού είναι να κοπεί ή να ''υπολειτουργεί'' ο ουδέτερος αγωγός του ΔΕΔΔΗΕ. Είτε σε κάποιο στύλο ή ενδιάμεσα, είτε εντός του μετρητή μας!! Σε συνδυασμό με κακή γείωση, αυτά τα δύο μαζί μπορεί να αποβούν μοιραία για τον άνθρωπο!! 

ΤΤ ή ΤΝ; Για να μάθετε σε τι σύστημα ανήκετε, διαβάστε τα παρακάτω άρθρα…

Σύστημα ΤΤ ή ΤΝ στην Αττική: http://electricalnews.gr/texnika-arthra/ilektrikes-egkatastaseis/ilektrologikes-egkatastaseis/item/686-diktyo-tn-i-tt-se-poies-perioxes

Σύστημα ΤΝ: ισχύει σε όλη την επαρχία, νησιά.

Στον σύνδεσμο, διαβάστε ποιές είναι οι ''γκρίζες ζώνες'' σε TN - TT: https://electricalnews.gr/texnika-arthra/ilektrikes-egkatastaseis/ilektrologikes-egkatastaseis/item/1172-perioxes-opou-efarmozetai-i-amesi-geiosi-kai-i-oudeterosi-tt-tn

Αφορμή για το παρόν άρθρο, πολλές ‘’ενοχλήσεις’’ από πελάτες, φίλους και γενικότερα ανθρώπους που ζούν σε περιοχές συστήματος ΤΝ. Ειδικά τον τελευταίο καιρό, πολλά τα περιστατικά.

Κατεστραμμένες ή κακές γειώσεις, τσιμπήματα από ρεύμα στο μπάνιο ή πιάνοντας μεταλλικές συσκευές στο σπίτι μας ή στο χώρο που εργαζόμαστε και το πράγμα δεν έχει τελειωμό!

Κομμένοι, καμένοι ή κακοσφιγμένοι ουδετέροι στο δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ, έχουν ως αποτέλεσμα καθημερινές ηλεκτροπληξίες ανθρώπων.

Ένα πολύ επικίνδυνο φαινόμενο στο ηλεκτρικό δίκτυο, το οποίο το προκαλεί... μια κακή γείωση δική μας και φυσικά το …παρατημένο και παραμελημένο δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ!! Πιο συγκεκριμένα, η διακοπή του ουδετέρου αγωγού στο δίκτυο ΔΕΔΔΗΕ, ή αν θέλετε, οπουδήποτε πριν το μετρητή.

Έχουμε κάνει αναφορά για το απαρχαιωμένο και ασυντήρητο δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ ουκ ολίγες φορές. Θέλεις έλλειψη προσωπικού του ΔΕΔΔΗΕ, θες έλλειψη καταγγελιών των παθόντων προς τις αρμόδιες υπηρεσίες με συνέπεια την αδράνεια του ΔΕΔΔΗΕ; Θες ….δεν πέθανα από ηλεκτροπληξία ….εντάξει μωρέ, με τσιμπάει λίγο το ρεύμα ….θα δούμε!! Θες….θες…..θες…..

Ηλεκτροπληξία δε σημαίνει όταν κάποιον τον χτυπάει το ρεύμα και πεθαίνει. Ηλεκτροπληξία σημαίνει όταν κάποιον τον διαπερνά το ρεύμα γενικότερα. Μπορεί αυτό να έχει συνέπεια το θάνατο, την μετάβαση στο νοσοκομείο, το πέταγμα στον απέναντι τοίχο ακουμπώντας μια ηλεκτρική συσκευή, το ''τσίμπημα'' ή το γαργάλημα στο μπάνιο, που είναι και η αρχή για τα ....προηγούμενα!!

Το πράγμα θέλει ΑΜΕΣΗ αντιμετώπιση. Όπως: Επικοινωνία με τον ΔΕΔΔΗΕ της περιοχής σας, ώστε να κάνει έλεγχο στον μετρητή σας ή στο δίκτυο της, κοντά στο σπίτι σας.

Πριν λίγο καιρό επισκέφτηκα φίλο γνωστού μου, νέο παιδί, εργαζόμενος, ο οποίος με κάλεσε γιατί τον χτυπάει το ρεύμα όταν έμπαινε στο ντουζ. Σε σημείο που αγκυλώνει το χέρι του από τον πόνο!!! Και συνέχιζε το παιδί να κάνει κάθε μέρα μπανιο γυρίζοντας από τη δουλειά του!! Με ένα γρήγορο έλεγχο δεν υπήρχαν ούτε τα απαραίτητα μέτρα προστασίας στην εγκατάσταση. Όσο για το περιστατικό..... καθαρή διακοπή ουδέτερου κάπου στο δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ και γείωση μηδέν!! Δε συζητάμε για ρελέ διαρροής, εννοείται ότι ΔΕΝ υπήρχε (το οποίο φυσικά σε αυτή την περίπτωση είπαμε ότι δε λειτουργεί). 

Ακόμη ένα πρόσφατο περιστατικό (προσωπική μου εμπειρία), σε φετινές διακοπές μου στην όμορφη Νάξο, γυρίζοντας στο δωμάτιο και μπαίνοντας στο μπάνιο....ένοιωσα κατ ευθείαν το γνωστό σε όλους...''τσίμπημα'' την ώρα που άνοιξα το ντούζ! Εννοείται ότι βγήκα αμέσως και πήρα τηλέφωνο τον ιδιοκτήτη των δωματίων.

Ομολογώ ότι ο άνθρωπος ανταποκρίθηκε άμεσα, γενικότερα, εξήγησα στον ιδιοκτήτη τι θα μπορούσε να συμβεί σε έναν πελάτη και σε τι θέση άσχημη θα βρίσκονταν, αν κάποιος πάθαινε κάτι τις επόμενες ημέρες! Την επόμενη το πρωί επικοινώνησε με το ΔΕΔΔΗΕ και με τον ηλεκτρολόγο του. Ήρθαν, έκαναν τους απαραίτητους ελέγχους και την επομενη ο ηλεκτρολόγος θα κατασκεύαζε νέα γείωση!  

Διαβάστε στο παρακάτω άρθρο για τον ουδέτερο και τι συμβαίνει σε κάθε περίπτωση διακοπής του, σε ΤΤ ή ΤΝ σύστημα: http://electricalnews.gr/texnika-arthra/ilektrikes-egkatastaseis/ilektrologikes-egkatastaseis/item/668-oudeteros-agogos-diktyo-tn-ti-einai-ti-symvainei-se-diakopi-tou-ren

gar1

Αν διαπιστωθεί ότι όλα είναι εντάξει από πλευράς ΔΕΔΔΗΕ (πράγμα χλωμό) τότε καλούμε έναν ηλεκτρολόγο ώστε να μετρήσει με ειδικό όργανο (γειωσόμετρο) τη γείωση του σπιτιού μας. Συνήθως οι γειώσεις μας, ποτέ δεν είναι εντάξει. Δηλαδή ξεκινούν από 10 ωμ και φτάνουν το …..άπειρο !!! Έχουμε μετρήσει ακόμη και 750ΩΜ και πολλοί του επαγγέλματος, ακόμη και 1500!!!

Έχουμε δείξει και εξηγήσει ότι η ιδανική γείωση, που θα μας προστατεύσει είναι κάτω από 2 ΩΜ και ακόμη πιο ιδανικά, κάτω από 1ΩΜ

Μεγάλο ρόλο τη στιγμή που θα γίνει ένα ατύχημα με αποτέλεσμα μια ηλεκτροπληξία, παίζει, το τι συσκευές έχουμε ανοικτές εκείνη την ώρα! Βέβαια, όσο περισσότερες συσκευές ή ας πούμε καλύτερα Watt, όσα περισσότερα Watt περνούν εκείνη τη στιγμή που θα ακουμπήσουμε μεταλλική επιφάνεια συσκευής ή κάνουμε μπάνιο, τόσο πιο κοντά στο νοσοκομείο βρισκόμαστε (στην καλύτερη περίπτωση!!) 

Σε άρθρο πιο επιστημονικό, στην ιστοσελίδα του Καθηγητή Κου Σαρρή, θα δούμε πως μεταβάλλονται οι πιθανότητες ηλεκτροπληξίας, όσο φτάνουμε χαμηλότερα την αντίσταση της γείωσής μας…..θα παρατηρήσουμε στο συγκεκριμένο παράδειγμα στη φώτο παρακάτω, ότι με 3000 Watt κοντεύουμε να φτάσουμε στο σημείο...ακόμη και θανάτου! Σκεφτείτε λοιπόν ότι αν κάνουμε μπάνιο, έχει κοπεί ο ουδέτερος του ΔΕΔΔΗΕ (καθημερινό φαινόμενο σε όλη τη χώρα) και η γείωσή μας είναι χάλια (το πιο σύνηθες) και εκείνη τη στιγμή έχουμε το φούρνο ανοιχτό ή και κλιματιστικό....σπάνια θα υπάρξει επιστροφή στην κουζίνα....Δεν θα μπορούμε ξανά!!! Το ρελέ διαρροής φυσικά και δεν θα λειτουργήσει.... οπότε.....καπούτ! 

http://www.sarrisg.gr/n/index.php?Enimerwtika_ilektrologwn

gar2

Οι πιο γνώστες, μπορείτε να κάνετε το πείραμα μεταβάλλοντας τις τιμές στο αρχείο excel. Θα παρατηρήσουμε ότι όσο πέφτει η τιμή αντίστασης γείωσης τόσο μειώνεται η τάση επαφής στα μεταλλικά σημεία του σπιτιού μας. Άρα, αν την γείωσή μας την ''παρακολουθούμε'' μια φορά το χρόνο και είναι αρκετά καλή, δεν θα καταλάβουμε τίποτα, σε σημείο που δε θα καταλαβαίνουμε ότι έχει κοπεί και κάποιος ουδέτερος του ΔΕΔΔΗΕ!! Μπορεί ολόκληρες γειτονιές να μην έχουν ρεύμα (λόγω διακοπής ουδετέρου και κακής τους γείωσης και εμείς να μην έχουμε καταλάβει τίποτα !! Αυτοί θα κινδυνεύουν από ηλεκτροπληξία και εμείς θα έχουμε και αναμένα τα φώτα μας και ρεύμα δε πρόκειται να μας χτυπήσει.

Τόσο χαμηλές τιμές γείωσης θα συναντήσουμε μόνο σε νέες εγκαταστάσεις όπου υπάρχει θεμελιακή γείωση, ή σε εγκαταστάσεις πολιτών που το χουν ψάξει το θέμα και έχουν καταφέρει με νέες γειώσεις ή προσθήκη ράβδων, να ρίξουν την τιμή της γείωσης κάτω από 2ΩΜ. Αυτοί δε διαμαρτύρονται ποτέ για τσιμπήματα και κοιμούνται ήσυχοι αυτοί και τα παιδιά τους (τουλάχιστον από ρεύμα).

Σε παλιές εγκαταστάσεις (ακίνητα κατασκευής πριν το 2006) που δεν έχουν θεμελιακή γείωση, ακόμη ένας τρόπος (εκτός την προσθήκη απλών ράβδων) για να έχουμε γείωση ''τούμπανο'', είναι να κατασκευάσουμε γείωση τύπου Έψιλον (Ε)!! Ρωτήστε τον τεχνικό σας τι είναι η γείωση έψιλον και πόσο πολύ μπορεί να βελτιώσει μια γείωση! 

Μια μικρή, περσινή ιστορία...

Πριν λίγες ημέρες μου τηλεφώνησε πολύ φίλος από τη Σκύρο και μου είπε: Μας χτυπάει το ρεύμα όταν κάνουμε μπάνιο. Τι να κάνω; Η αμέσως απάντηση ήταν: Μέτρα τη γείωση (ως συνάδελφος νέος όμως στο επάγγελμα, πάντα με παίρνει για συμβουλές) μέτρα και την τάση στον ηλεκτρολογικό πίνακα και βγές στο μετρητή του ΔΕΔΔΗΕ και μέτρα πριν τις ασφάλειές τους να δείς τι λέει το όργανο.

Την πρώτη μέρα, όντως, μέτρησε τη γείωση και βρέθηκε 25ΩΜ. Που σημαίνει ότι με μια διακοπή ουδετέρου από ΔΕΔΔΗΕ σε δίκτυο ΤΝ λογικό να σε τσιμπάει το ρεύμα για τα καλά!! Τι έκανε; Απλά, προέκτεινε τη γείωση, κάρφωσε ακόμη μια ράβδο και μέτρησε νέα αντίσταση γείωσης 13ΩΜ! Αρκετά βελτιωμένη που σημαίνει ….λιγότερο ρεύμα στο μπάνιο! Όμως δεν παύει να υπάρχει ρεύμα και δε ξέρουμε πως αυτό θα μεταβληθεί μέρα με τη μέρα. Πρέπει να φτάσουμε αρκετά χαμηλότερα με την προσθήκη κι άλλων ράβδων ή ακόμη και βελτιωτικών...

Δείτε στο παρακάτω σύνδεσμο, πως επιτυγχάνεται μια ιδανική γείωση με χρήση βελτιωτικών...

Βελτίωση γείωσης

Μετά από τη βελτίωση με την προσθήκη 2ης ράβδου, την επόμενη μέρα, μετράει τάση στον ηλεκτρολογικό πίνακα και πήρε ένδειξη 205Volt !! Αρκετά κάτω από την προβλεπόμενη τάση δικτύου 230Volt. Οπότε έχουμε τα εξής τινά, ή ο ουδέτερος του ΔΕΔΔΗΕ κομμένος ή κακοσφιγμένος, ή το δίκτυο της περιοχής (μετασχηματιστής του ΔΕΔΔΗΕ) απαρχαιωμένος και φορτωμένος με πολλές καταναλώσεις.

Πως θα δούμε τι φταίει όταν έχουμε τόσο χαμηλή τάση από το δίκτυο; Αν και είναι πασιφανές….

Η επόμενη ερώτηση για να φιξάρουμε τη βλάβη ήταν: Άνοιξε το θερμοσίφωνα και το φούρνο της κουζίνας ταυτόχρονα και μέτρα πάλι την τάση πριν τις ασφάλειες του μετρητή του ΔΕΔΔΗΕ. Και όντως βρέθηκε ότι η τάση είναι 185Volt !!! Άρα έχουμε βλάβη από ΔΕΔΔΗΕ 100%. Είναι απαγορευτικά χαμηλή τάση το 185. Αποτέλεσμα μιας τόσο χαμηλής τάσης είναι η καταστροφή των συσκευών μας, υπολογιστές, τηλεοράσεις και λοιπές ηλεκτρονικές συσκευές, ψυγεία κλπ.

Στην προκειμένη λοιπόν περίπτωση των 185volt έχουμε πολύ κακό ουδέτερο στο δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ. Του είπα: πάρε τηλέφωνο τις βλάβες και πες τους να έρθουν άμεσα. Έτσι και έγινε. Την επόμενη αντικατέστησαν το καλώδιο από μετρητή έως κολώνα και η μετρούμενη τάση στο δίκτυο πλέον είναι στα 210 volt. Το καλώδιο λέει το είχε χτυπήσει ένας γερανός είχε κοπεί και απλά του είχαν κάνει μάτιση. Στο σημείο της μάτισης ο ουδέτερος ήταν κατάμαυρος.

Όμως, με τα 210volt που πέφτουν στα 200 volt με θερμοσίφωνο – κουζίνα ανοιχτά και πάλι δεν είμαστε ΟΚ εντελώς!!

Του απάντησαν ότι πρέπει να έχουν παραπέρα κι άλλα προβλήματα και ότι τις επόμενες ημέρες θα το φτιάξουν.

Πάει αυτό. Πλέον εδώ και 5 μέρες δεν τους χτυπάει ρεύμα και περιμένουν το ΔΕΔΔΗΕ να αποκαταστήσει το πρόβλημα στην περιοχή.

Παρ όλη την επισκευή, έχει και μια πρίζα όπου βάζει την τηλεόραση και μετράει τάση στην πρίζα 188v !! Ενώ η υπόλοιπη εγκατάσταση είναι στα 210. Κίνηση 1η: Ανοίγουμε την πρίζα να κοιτάξουμε σφίξιμο καλωδίων ή τυχόν κάποιο από τα δύο καμένο. Όλα οκ. 2ο βήμα: Ανοίγουμε καπάκια ώστε να βρούμε σε πιο σημείο έχουμε καμένο καλώδιο. Και όντως, στο πρώτο καπάκι που ανοίχτηκε, ο ουδέτερος ήταν κάρβουνο !!! Κι άλλος καμμένος εντός της εγκατάστασης. Φτιάχτηκε η διακλάδωση και η τάση επανήλθε στα 210!!

Γιατί σας κούρασα με την πρόσφατη ιστορία;

Διότι μόνο με πραγματικά περιστατικά και εμπειρίες μπορεί να μάθει κάποιος για κάποιο πρόβλημα, αλλά και να συλλογιστείς εσύ που διαβάζεις το άρθρο τώρα και δεν είσαι ηλεκτρολόγος: ‘’Μήπως πρέπει να ακολουθήσω άμεσα δύο τρία τέτοια βήματα να γλυτώσω από τα χειρότερα;’’

Κάθε περιστατικό στο χώρο σας, να σας προβληματίζει. Τρεμοπαίζει το φώς; Μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνο. Ανάβουμε το θερμοσίφωνα και πέφτει η ισχύς των λαμπτήρων; Μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνο. Κάνουμε μπάνιο και μας ….’’γαργαλάει’’ το ρεύμα; Αυτό παραείναι επικίνδυνο. Μην τα αφήνετε έτσι, ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΤΕ!!

Καλούμε άμεσα ηλεκτρολόγο για δύο τρείς μετρήσεις και καλούμε και τις βλάβες του ΔΕΔΔΗΕ (αν μας το υποδείξει ο ηλεκτρολόγος)

Κακοτεχνίες τεχνικών ΔΕΔΔΗΕ...

Όπως σε όλα τα επαγγέλματα, έτσι και στον ΔΕΔΔΗΕ υπάρχει αυτό το... ''έλα μωρέ, δε βαριέσαι; εδώ θα τύχει''. Έτσι, πολλά ατυχήματα, πυρκαγιές, ηλεκτροπληξίες, οφείλονται σε κακοτεχνίες των τεχνικών του ΔΕΔΔΗΕ. Μπορεί να έχουμε την τέλεια γείωση. Όμως, στις περίπτώσεις όπου η γείωση καταλήγει στη μπάρα γείωσης του κιβωτίου του ΔΕΔΔΗΕ, εκεί ρισκάρουμε λίγο και κρεμόμαστε αποκλειστικά από τον καλό τεχνικό του ΔΕΔΔΗΕ. Στο πόσο καλά θα σφίξει τις βίδες όπου γίνεται η ουδετερογείωση και πόσο περιποιημένα θα κάνει τη δουλειά του στο σημείο που εφάπτονται ο ουδέτερος με τη γείωση.

kakotexnia 

Στο σημείο αυτό, αν γίνει η στραβή και γείωση 1ωμ να είχαμε, ξαφνικά θα βρεθούμε με άπειρα ωμ, εφόσον θα έχει κοπεί η γείωση μέσα στο κιβώτιο του μετρητή. Γι αυτό, παρακαλούμε τους ΔΕΔΔΗΕδες τεχνικούς να προσέχουν όσο μπορούνε ειδικά στο σημείο που αφορά την ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής. 

Συμβουλές:

Μετράμε τη γείωσή μας μια φορά το χρόνο. Επιδιώκουμε όσο το δυνατόν χαμηλότερη τιμή αντίστασης γείωσης, από 2ΩΜ και κάτω, ιδανικά από 1 ΩΜ και κάτω. Δώστε χρήμα για να πετύχετε τιμές τέτοιες. Είναι για τη ζωή σας.

Έχουμε τοποθετήσει ρελέ διαρροής στον ηλεκτρολογικό μας πίνακα, το οποίο το μετράμε μαζί με τη γέιωση.

Όποτε βλέπουμε το παραμικρό που μας κινεί την περιέργεια, καλούμε Ηλεκτρολόγο.

Καταγγέλλουμε αδράνεια του ΔΕΔΔΗΕ σε παρόμοια προβλήματα.

Καταγγέλλουμε τον ιδιοκτήτη του χώρου μας (αν είμαστε νοικάρηδες) όταν αρνείται να φτιάξει τη γείωση.

Καταθέτουμε αγωγές προς ΔΕΔΔΗΕ όταν έχουμε καταστροφές συσκευών από τέτοια περιστατικά. Μην τους αφήνετε. Αγωγή με το παραμικρό. Όταν καθυστερείτε λογαριασμό, αυτοί σας κόβουν το ρεύμα.

Δεν πληρώνουμε τον ηλεκτρολόγο μας, αν δε μας δώσει χαρτί με σφραγίδα και υπογραφή, ότι η γείωση μετρήθηκε στις τάδε του μήνα και έτους και είναι τόσα ΩΜ.

Δεν καλούμε ηλεκτρολόγο ο οποίος έρχεται στο χώρο μας και ΔΕΝ έχει γειωσόμετρο! Μη δεχτείτε άλλους τρόπους μέτρησης ΔΕΝ ΙΣΧΥΟΥΝ, ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΩΣΤΟΙ, ΔΕΝ ΔΙΝΟΥΝ συγκεκριμένες τιμές αντίστασης γείωσης. 

Δεν πάμε στην Πάολα ή στον Γονίδη 2 φορές. Με αυτά τα  χρήματα φτιάχνουμε μια καλή γείωση. Μετά το φτιάξιμο της γείωσης, σίγουρα θα ξαναδούμε ζωντανά τον Γονίδη. 

Προσοχή...

Υπάρχουν κάποιοι ''ηλεκτρολόγοι'' ή γενικότερα τεχνικοί, ακόμη και μηχανικοί ηλεκτρολόγοι, οι οποίοι ισχυρίζονται ότι, δεν έπρεπε να υπάρχει η γείωση και ότι θα έπρεπε να στηριζόμαστε στον ουδέτερο αγωγό του δικτύου του ΔΕΔΔΗΕ!! Πόσο απαράδεκτη και αντιεπαγγελματική αλλά και ανώριμη σκέψη είναι αυτή! Άκου λέει. Και μάλιστα λένε ότι σε τέτοιες περιπτώσεις και επειδή η γείωση του γείτονα μπορεί να είναι καλύτερη από τη δική μας, θα ''τραβήξει'' αυτή τα σφάλματα ! Αντι να σκεφτούν και να πουν ότι σε κάθε έργο - δουλειά που φτιάχνουν, να κόβουν το σβέρκο τους να επιτυγχάνουν την χαμηλότερη δυνατή τιμή αντίστασης γείωσης, μιλάνε για κατάργησή της! Αν είναι δυνατόν.

Ενώ θα έπρεπε να βγαίνουν και να διαδίδουν ότι, μόνο με μια σοβαρή γείωση υπάρχει ασφάλεια, στηρίζουν το αντίθετο. Και ξέρετε γιατί; Γιατί ποτέ δεν καταφέρνουν να φτιάξουν μια γείωση με επιθυμητό αποτέλεσμα.

Λόγω κακών συνθηκών σε διάφορα μέρη της χώρας, όντως δεν είναι δυνατή η επίτευξη του 1ΩΜ και κάτω. Για αυτό το λόγο και μόνο, θα έπρεπε, η γείωση στα έργα να δίδεται ξεχωριστή προσφορά για την κατασκευή της και όχι εντός της προσφοράς του υπόλοιπου έργου. Αυτοί, δίνουν μια τιμή για τρίγωνο γείωσης, ούτε κάν το μετράνε (στις περισσότερες των περιπτώσεων) και γράφουν στο χαρτί (ΥΔΕ) ότι η γείωση μετρήθηκε και βρέθηκε 1ωμ! Και μπορεί να ξεπερνάει και τα 200 !! Εγκληματικό θα μου πείτε. Ναι, ποιός ασχολείται όμως; Ποιός πελάτης λέει: ''μάστορα; στη μέτρηση της γείωσης θέλω να είμαι μπροστά;'' κανένας.

Είπαμε ότι, όλα συμβαίνουν λόγω κακής ή ελλιπούς ενημέρωσης. Ο πελάτης δε γνωρίζει, ο ηλεκτρολόγος μπορεί να είναι ασυνείδητος, ο μηχανικός μπορεί να μη δίνει σημασία σε κάτι τόσο.....απλό. Έλα μωρέ τώρα με τη γείωση .....

Η γείωση υπάρχει για να μας σώνει τη ζωή. Σε κάθε σφάλμα, είτε αυτό προέρχεται από την εγκατάστασή μας , είτε από το άθλιο, ασυντήρητο και παραμελημένο δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ.

Ο ΔΕΔΔΗΕ, όπως και ο ΑΔΜΗΕ, έχουν την ευθύνη για τα δίκτυά τους, ο καθένας για το δικό του. Ο ΑΔΜΗΕ για τα υψηλής - υπερυψηλής και ο ΔΕΔΔΗΕ για τη μέση και χαμηλή. Κάθε μέρα, ειδικοί, περπατάνε και κάνουν φύλλο και φτερό (υποτίθεται) τα χιλιάδες χιλιόμετρα του δικτύου. Οπτικό έλεγχο σε βουνά - πεδιάδες - πόλεις και χωριά. Ανάθεμα και αν δίνουν σημασία, ή αν κάνουν αυτό που πρέπει. Βλέπετε, σε όλα τα επαγγέλματα, υπάρχουν οι ασυνείδητοι. Ένα δίκτυο πόλης, θα έπρεπε να ελέγχεται καθημερινά, να μετρούνται οι τάσεις εισόδου και εξόδου σε κάθε μετασχηματιστή περιοχών, ώστε να μην υπάρχουν τέτοιου είδους προβλήματα.

Ας ελπίσουμε κάποια στιγμή, ειδικά τώρα που το μονοπώλειο (ΔΕΗ), μαστιγώνει όπως θέλει τον πολίτη, τουλάχιστον να του προσφέρει μια σωστή - ποιοτική ενέργεια ....

Υπάρχει κάτι που μπορεί να μου σώσει τη ζωή, αν έχω κακή γείωση και κοπεί ο ουδέτερος του ΔΕΔΔΗΕ;

Βέβαια και υπάρχει. Ένας επιτηρητής φάσεων και απώλειας ουδέτερου κυριολεκτικά σώζει ζωές σε τέτοιες περιπτώσεις. Διαβάστε τι είναι ο επιτηρητής φάσεων και απώλειας ουδέτερου... Επιτηρητής φάσεων και ουδέτερου

Το ρελέ διαρροής σε αυτές τις περιπτώσεις που αναφέραμε στο άρθρο ΔΕΝ θα λειτουργήσει! Γι αυτό αναφέρεται ως: συμπληρωματική προστασία (άσχετα του ότι είναι πλέον υποχρεωτικό). Πρώτο και κύριο είναι η γείωση, αν ήμασταν σίγουροι γι αυτήν τότε ίσως δε χρειαζόμασταν τίποτε άλλο. Όμως προσθέτουμε ρελέ διαρροής (για πρόσθετη προστασία) και επιτηρητή τάσης και απώλειας ουδέτερου, επειδή μπορεί να μη λειτουργήσει ούτε το ρελέ διαρροής.

Μπορείτε να μας γράφετε inbox για περιστατικά με διακοπές ουδέτερου και μεις θα τα δείξουμε. Μη τα θεωρείτε ελαφρά περιστατικά!. Αν σας συμβαίνει κάτι όπως αυτά που περιγράφουμε στο άρθρο, μπορείτε να στείλετε είτε mail είτε να μας γράψετε π.μ. στη σελίδα μας του Facebook. Μην το αμελείτε, μπορεί να είναι αιτία που θα γλυτώσει ένας άνθρωπος όταν κάτι το διαδίδουμε...

Στο τέλος μην παραλείψετε δείτε ένα βίντεο από τον Καθηγητή Αντωνάκη Τάσο, από το 1ο ΕΠΑΣ ΟΑΕΔ Θεσσαλονίκης, προσομοίωση  διακοπής ουδέτερου σε δίκτυο ΤΝ...

Αρκετά σημαντικά άρθρα που δεν πρέπει να παραλείψετε:

Δίκτυο ΤΝ

Δίκτυο ΤΤ

Ισοδυναμικές συνδέσεις

Ουδέτερος κομμένος και χρησιμότητα ισοδυναμικών συνδέσεων

Ρελέ διαρροής

 

Πολυμέσα

ΣΗΜΕΙΩΣΗ! Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη εμπειρία σας

Περισσότερες πληροφορίες

Αποδοχή

1) Γενικοί όροι:

Α. Τα μηνύματα και τα άρθρα, εκφράζουν την άποψη των συντακτών τους και όχι την επίσημη θέση του ιστότοπου, εκτός εάν κάτι τέτοιο δηλώνεται ρητά από αρμόδιο μέλος της ομάδας διαχείρισης.

Β. Στο επάνω μέρος της ιστοσελίδας υπάρχει η αναζήτηση, η οποία περιέχει μια αρκετά μεγάλη βάση δεδομένων στον τομέα της ηλεκτρολογίας. Με γράμματα ή με μικρές λέξεις κλειδιά, θα βρείτε αυτό που αναζητάτε στον κλάδο της ηλεκτρολογίας.

Γ. Απαγορεύεται η αντιγραφή άρθρων χωρίς τη ρητή ή γραπτή μας συναίνεση. Για την πλήρη αναδημοσίευση άρθρου απαιτείται ρητή άδεια από το δημιουργό του, ή σε αυτόν που ανήκουν τα πνευματικά δικαιώματα. Για αντιγραφή άρθρων, παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας στο info@electricalnews.gr Στα άρθρα που θα επιτραπεί η αντιγραφή, να αναγράφετε στο κάτω μέρος την πηγή τουλάχιστον, με σύνδεσμο ο οποίος θα οδηγεί κατ ευθείαν στο σωστό άρθρο.

2) Γενικά για την ιστοσελίδα μας:

Η σελίδα αυτή δημιουργήθηκε με σκοπό να μαζέψει όσο περισσότερες πληροφορίες υπάρχουν στον κλάδο της ηλεκτρολογίας, να παρουσιάσει νέο υλικό ή εταιρείες κατασκευής ηλεκτρολογικού υλικού, εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, τεχνολογία στο κομμάτι των υπολογιστών και του software, να παρέχει γνώση και πληροφορία σε Ηλεκτρολόγους, Ηλεκτρονικούς, ανθρώπους που ασχολούνται είτε από χόμπι είτε επαγγελματικά με το Hardware, απλούς πολίτες που πολλές φορές τους δημιουργούνται απορίες πάνω σε πολλά από αυτά τα θέματα και θα ήθελαν κάποιες βασικές πληροφορίες ώστε να γνωρίζουν που θα απευθυνθούν και γενικότερα, ενημέρωση σε Ηλεκτρολογία - τεχνολογία - τεχνικά άρθρα.

Δεν υπάρχει ούτε μία πιθανότητα η σελίδα αυτή να δημοσιεύσει συνδικαλιστικό ή πολιτικό περιεχόμενο και γενικότερα περιεχόμενο που φέρνει σε αντιπαράθεση επαγγελματίες, απλούς αναγνώστες, εταιρείες κλπ.

Αφορά μόνο προώθηση ιδεών και γνώσεων για τον κλάδο της Ηλεκτρολογίας και της Τεχνολογίας.

Τα άρθρα έχουν κυρίως εκπαιδευτικό χαρακτήρα και είναι γραμμένα με τρόπο, όσο γίνεται πιο κατανοητό για όλους, είτε είναι επαγγελματίες είτε είναι απλοί αναγνώστες που τους ενδιαφέρει η θεματολογία μας.

Γνωρίζω ότι έχουμε ανοίξει πολλά κεφάλαια πχ: Ηλεκτρολογία -  τηλεπικοινωνίες - υπολογιστές - τεχνολογία -κινητά και πολλά ακόμη και αυτό καθιστά το έργο της σελίδας ακόμη πιο δύσκολο. Προσπαθούμε καθημερινά να εμπλουτίσουμε τη βάση δεδομένων μας με νέα άρθρα σε όσες περισσότερες κατηγορίες μπορούμε.

Ζητούμε την κατανόηση του κοινού, καθημερινά συνδυάζουμε τις προσωπικές μας δουλειές και την ενημέρωση της σελίδας ώστε να υπάρχει υλικό για όλα όσα προαναφέραμε, στη σοβαρότερη και εγκυρότερη μορφή που είναι εφικτό.

Πριν δημοσιευτεί κάποιο άρθρο, κοιτάμε να είναι όσο πιο εμπεριστατωμένο γίνεται και να μη δίνει λανθασμένες ή παραπλανητικές πληροφορίες.

3) Διαφημίσεις

Οποιοσδήποτε θελήσει ή επιθυμεί να διαφημιστεί σε αυτή τη σελίδα με τον τρόπο δημοσίευσης κάποιου άρθρου, θα πρέπει να μεριμνεί ώστε το άρθρο να έχει κυρίως εκπαιδευτικό χαρακτήρα πάνω σε αυτό που θα παρουσιάσει. Πχ: Αν είναι κατασκευαστής κάποιου υλικού, θα πρέπει να παρουσιάσει το υλικό αυτό με κάθε λεπτομέρεια καθώς και το τι ακριβώς κάνει  και κατόπιν αυτού, να παρουσιάσει με κάποιο link την εταιρεία του ή τη μάρκα του υλικού που αντιπροσωπεύει.

Για διαφήμιση, υπάρχουν τα banner σε όλες τις σελίδες και μπορούν να μπουν ακόμη και στα άρθρα διακριτικά banners τα οποία με τα αντίστοιχα links θα οδηγούν στην εκάστοτε εταιρεία.

Υπάρχει και η δυνατότητα παρουσίασης ακόμη και σε μορφή βιντεοσκόπησης της εταιρείας του, από ανθρώπους μας, οι οποίοι θα αναλάβουν τη βιντεοσκόπηση σε συνεργασία πάντα με υπεύθυνο της εταιρείας ο οποίος θα εξηγεί καθ όλη τη διάρκεια το κάθε τι που βλέπουμε στο βίντεο, ώστε να έχει και τη μορφή εκπαίδευσης αλλά και την καλύτερη διαφημιστική καμπάνια της κάθε εταιρείας.

Υπάρχει η δυνατότητα βιντεοσκόπησης ακόμη και με droners.

4) Forum (το Forum θα λειτουργήσει προσεχώς, κατασκευάζεται για την καλύτερη και ασφαλέστερη λειτουργία, του forum και των χρηστών)

Α. Τα μέλη οφείλουν να συμμετέχουν με ευπρέπεια και κατά τρόπο που σέβεται την ισχύουσα νομοθεσία, τα υπόλοιπα μέλη και την ομαλή λειτουργία του ιστότοπου, κατά την κρίση της ομάδας διαχείρισης, προκειμένου να διατηρούν το δικαίωμα της συμμετοχής στον ιστότοπο. Ιδιαίτερα, τα μέλη οφείλουν:

 • Να αξιοποιούν την αναζήτηση του ιστότοπου ώστε να αποφεύγεται η άσκοπη επανάληψη.
 • Να εκφράζονται σαφώς, ευπρεπώς και ευανάγνωστα και να δίνουν περιγραφικούς τίτλους στα θέματα.
 • Να σέβονται τους συνομιλητές τους, ιδίως όταν διαφωνούν με τις απόψεις τους, έχοντας υπ’ όψιν τους ότι είναι θεμιτή η κριτική στις ιδέες και απόψεις αλλά όχι σε όσους τις εκφέρουν, αποφεύγοντας εκφράσεις που θίγουν τον σεξουαλικό προσανατολισμό ή τις πολιτικές ή αθλητικές ή προσωπικές ή άλλες προτιμήσεις του κάθε μέλους.
 • Να χρησιμοποιούν την ελληνική γλώσσα στην ελληνική γραφή και να χρησιμοποιούν λατινικούς χαρακτήρες στην ξένη ορολογία. Η χρήση άλλων γλωσσών επιτρέπεται στο ατομικό προφίλ και την υπογραφή των μελών αλλά και σε μηνύματα, κατά την κρίση της ομάδας διαχείρισης.
 • Να παραμένουν εντός της θεματολογίας της ιστοσελίδας, των ενοτήτων και των επί μέρους θεμάτων, να μην δημοσιεύουν αμιγώς πολιτικά μηνύματα ούτε να συμμετέχουν σε πολιτικές ή κομματικές συζητήσεις και αντιπαραθέσεις.
 • Να τεκμηριώνουν κατά το δυνατόν τις απόψεις τους. Όταν, στα πλαίσια ενημερωτικού χαρακτήρα, είναι αναγκαία η παράθεση περικοπών κειμένου ή λοιπού υλικού δημοσιευμένου σε άλλα μέσα (περιοδικά, εφημερίδες, βιβλία, ιστοσελίδες κλπ) θα πρέπει να γίνεται ρητή μνεία του μέσου όπου δημοσιεύθηκε αρχικά το υλικό που αναπαράγεται ή του δημιουργού του.
 • Έχοντας υπ’ όψιν τους ότι ο παρών ιστότοπος είναι προσβάσιμος σε μέλη ανεξαρτήτου ηλικίας, να ΜΗΝ δημοσιεύουν θέματα με σεξουαλικό περιεχόμενο ούτε συνδέσμους (links) ή παραπομπές σε ιστοσελίδες με σεξουαλικό περιεχόμενο.
 • Σε περίπτωση δημοσίευσης πλέον του ενός (1) αρχείου πολυμέσων (video, ήχος, φωτογραφία) ανά μήνυμα, να κάνουν χρήση της λειτουργίας SPOILER σε αναλογία "ένα spoiler ανά αρχείο", έχοντας υπ’ όψιν τους ότι μόνη η χρήση φωτογραφιών ή βίντεο ως απάντηση σε μία συζήτηση δεν είναι επιτρεπτή, κατά την κρίση της ομάδας διαχείρισης. Επιπλέον να μην χρησιμοποιούν τη λειτουργία αυτόματης αναπαραγωγής (autoplay) στα video που ενσωματώνουν στα μηνύματά τους.
 • Να διατηρούν μόνο έναν λογαριασμό και να δηλώνουν έγκυρη διεύθυνση ηλεκτρονικής αλληλογραφίας, η οποία θα χρησιμοποιείται μόνο για ζητήματα σχετικά με τη λειτουργία του ιστότοπου και δε θα κοινοποιείται σε τρίτους χωρίς τη ρητή συναίνεση του μέλους.
 • Να μη δημοσιεύουν το ίδιο θέμα ή μήνυμα περισσότερες από μία φορές και να μη διατηρούν θέματα στην επιφάνεια με συνεχή δημοσίευση μηνυμάτων [bumping]. Επιπλέον, να μη δημοσιεύουν νέο μήνυμα σε θέμα η συζήτηση του οποίου έχει σταματήσει πλέον του τριμήνου, εκτός εάν το νέο μήνυμα προσφέρει νέες και ουσιώδεις πληροφορίες για το υπό συζήτηση θέμα, κατά την κρίση της ομάδας διαχείρισης.
 • Να μη συμμετέχουν στον ιστότοπο με σκοπό τη διαφήμιση εμπορικών προϊόντων ή υπηρεσιών και να μην δημοσιεύουν τα λεγόμενα referral links προς οποιαδήποτε ιστοσελίδα ή υπηρεσία.
 • Να μην αναζητούν και να μη δημοσιεύουν συνδέσμους ή πληροφορίες για την απόκτηση, με οποιονδήποτε τρόπο, παράνομων αντιγράφων υλικού που προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικής ιδιοκτησίας.
 • Εφόσον διατηρούν υπογραφή, αυτή να είναι διακριτική, να μην υπερβαίνει συνολικά σε διαστάσεις είτε μία (1) εικόνα μεγέθους 400x90 και 50 Kilobytes είτε τις πέντε (5) γραμμές κειμένου (μεγέθους γραμματοσειράς 14) και να μη διαφημίζει εμπορικά προϊόντα ή εμπορικές υπηρεσίες. Το μέγιστο όριο των avatars είναι 90x90 με ανώτατο επιτρεπόμενο μέγεθος τα 50Kb. Η ομάδα διαχείρισης του ιστότοπου δικαιούται να αφαιρέσει υπογραφές και avatars τα οποία κρίνει μη επιτρεπτά ή προσβλητικά ή αντίθετα με τους παρόντες Όρους Χρήσης.

Β. Επαφίεται στην κρίση της ομάδας διαχείρισης αν θα παραμένουν ενεργά θέματα ή μηνύματα, η θεματολογία των οποίων, έχει αποδειχθεί εμπειρικά, ότι οδηγεί σε αντιπαραθέσεις, αντεγκλήσεις ή συζητήσεις και μηνύματα αμφίβολης αξίας, χρησιμότητας και κοσμιότητας. Επιπλέον, οποιοδήποτε μήνυμα παραβιάζει τους παρόντες Όρους Χρήσης ή δεν ταιριάζει, κατά την κρίση της ομάδας διαχείρισης, με το ύφος και το περιεχόμενο του ιστότοπου, θα κλειδώνεται ή θα διαγράφεται κατά περίπτωση. Ο δε συγγραφέας του θα υπόκειται, κατά την κρίση της ομάδας διαχείρισης, σε προσωρινή ή μόνιμη διακοπή της εισόδου του στον ιστότοπο (ban).

Δ. Τα μέλη συμφωνούν ότι ο λογαριασμός τους στον παρόντα ιστότοπο είναι δυνατόν να χρησιμοποιείται για την είσοδο και λειτουργία όλων των υπηρεσιών που προσφέρονται ή θα προσφερθούν στο μέλλον από το electricalnews.gr

Ε. Τα μέλη οφείλουν να αποδέχονται την τελική κρίση των συντονιστών για θέματα σχετικά με τη διαχείριση του ιστότοπου. Δεν επιτρέπεται η προσπάθεια άσκησης συντονιστικών καθηκόντων, έστω και εμμέσως. Απορίες και σχόλια σχετικά με την εφαρμογή των παρόντων Όρων Χρήσης δεν επιτρέπεται να διατυπώνονται δημόσια αλλά με προσωπικό μήνυμα προς τον αρμόδιο συντονιστή ή συντονίστρια ή τον διαχειριστή.

ΣΤ. Η παράβαση των παρόντων όρων καθώς και η προσπάθεια παράκαμψής τους με οποιονδήποτε τρόπο, επιφέρει τη λήψη μέτρων, περιλαμβανομένου του μόνιμου αποκλεισμού από τον ιστότοπο (ban), κατά την κρίση των συντονιστών.

Σημείωση πνευματικής ιδιοκτησίας: Η αναπαραγωγή των μηνυμάτων που δημοσιεύονται στο electricalnews.gr χωρίς άδεια απαγορεύεται. Τα πνευματικά δικαιώματα του πρωτότυπου περιεχομένου των μηνυμάτων ανήκουν στους συντάκτες τους, εκτός από τη δημοσιευμένη στον ιστότοπο υπόσταση των μηνυμάτων, την οποία παραχωρούν χωρίς αντάλλαγμα και ανέκκλητα στο electricalnews.gr

Σας ευχόμαστε καλή περιήγηση και διαμονή στην ιστοσελίδα μας και ελπίζουμε να σας φανεί χρήσιμη.

Με εκτίμηση

Θέματα κλάδου Ηλεκτρολογίας

Το video της εβδομάδας