Καλώδιο 5Χ... ορθός τρόπος χρήσης;

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(4 ψήφοι)

Πριν από λίγες ημέρες, δημοσιεύσαμε για τα πολυπολικά καλώδια...

αν αυτά πρέπει να τα χρησιμοποιούμε και σε ποιές περιπτώσεις. Σήμερα λοιπόν, θα εξηγήσουμε για τα καλώδια 5Χ... σε χρήσεις κυκλωμάτων φωτισμού, είτε αυτά βρίσκονται εγκατεστημένα σε εσωτερικό χώρο, είτε σε εγκαταστάσεις εξωτερικών χώρων.

Διαβάστε προηγούμενο άρθρο: http://electricalnews.gr/texnika-arthra/ilektrikes-egkatastaseis/nomothesia/item/767-kalodio-5x-4x-gia-ti-xrisi-ti-lene-oi-kanones

Το πιο ωραίο πράγμα για έναν τεχνικό, θα ήταν αν είχε ένα καλώδιο 50Χ1,5 και το πέρναγε σε μια εγκατάσταση και από αυτό τροφοδοτούσε όλα του τα κυκλώματα.

solinas

Όμως τα πολυπολικά καλώδια έχουμε εξηγήσει ότι έχουν αρνητικές επιπτώσεις από πολλές πλευρές. Μια από τις κυριότερες είναι η ασφάλειά μας. έχουμε εξηγήσει για ποιούς λόγους δεν μπορούμε να περνάμε διαφορετικά κυκλώματα μέσα από το ίδιο καλώδιο και τι κινδύνους κρύβει μια τέτοια εγκατάσταση. Να σας θυμίσω ''πατέντα'' που κάνουν πολλοί, και χρησιμοποιούν καλώδιο 5Χ2,5 για 3 γραμμές πριζών και μάλιστα από τρείς διαφορετικές φάσεις !! Ακόμη χειρότερα καλώδιο 5χ2,5 ή 1,5 το οποίο το χρησιμοποιούν πολλοί για δύο γραμμές, κάνοντας χρήση του αγωγού φάσης (γκρί) για ουδέτερο της δεύτερης γραμμής!!

Πόσο επιπόλαιο μπορεί να είναι αυτό, μετά από 11 χρόνια που έχουν αλλάξει σε πανευρωπαϊκό επίπεδο οι χρωματισμοί των αγωγών.... Εδώ η Αγγλία και δέχτηκε το μπλέ και το κίτρινο που ήταν αγωγοί φάσεων ως το 2006, να το προσαρμόσει στα Ευρωπαικά πρότυπα των Καφέ - Μαύρο - Γκρί, ενώ τον ουδέτερό της (Μαύρο) πλέον είναι το γνωστό Πανευρωπαικά ΜΠΛΕ!! Και μερικοί τεχνίτες στη χώρα μας, χρησιμοποιούν για ουδέτερο τον αγωγό Χρώματος γκρί, στο 2017!!

Ας περάσουμε όμως στο περιβόητο 5Χ1,5 με τα γνωστά σε όλους χρώματα Καφέ-Μαύρο-Γκρί-Μπλέ-Κίτρινο. Ένας ορθός τρόπος χρήσης είναι να τροφοδοτήσουμε από μια ασφάλεια και μάλιστα διπολική (LN) στον ηλεκτρικό μας πίνακα, σε τρείς διακόπτες ράγας και να μοιράσουμε ένα φωτισμό ας πούμε σε τρία ανάματα ή κυκλώματα (επιστημονικώς). Οπότε και δεν παραβαίνουμε τους κανόνες και έχουμε τρείς ελέγχους ξεχωριστούς από ένα καλώδιο. Εξ άλλου, μην γελιόμαστε, οι ραγοδιακόπτες δεν κάνουν τίποτε άλλο παρά ότι κάνει ένας απλός διακόπτης σε ένα δωμάτιο ή ένα μπαλκόνι ή μια αποθήκη. πχ σε ένα διαμέρισμα που θα βρούμε σε ένα σαλόνι ε 20 φωτιστικά, δε θα βρούμε ποτέ 20 ασφάλειες στον ηλεκτρικό μας πίνακα, αλλά μία αυτόματη ασφάλεια των 10Α και πολλούς διακόπτες στο σαλόνι ......άρα; Τι έχουμε; Έχουμε μια φάση που ξεκινά από τον πίνακα και μετά τους διακόπτες γίνεται 10 !!! με έναν πάντα ουδέτερο αγωγό να επιστρέφει στον ηλεκτρικό μας πίνακα.

Οπότε φανταστείτε μετά από τους διακόπτες, στην ουσία ξεκινά ένα καλώδιο 22Χ1,5 το οποίο έχει 20 φάσεις (επιστροφές) έναν ουδέτερο και μία γείωση. Σας φαίνεται παράλογο; Όχι φυσικά γιατί από τη γέννηση του ηλεκτρισμού, όλοι με αυτό τον τρόπο δουλεύουν. Άρα, η χρήση καλωδίου 5Χ1,5 για έλεγχο πολλών φωτιστικών σημείων, θεωρώ ότι επιτρέπεται δίχως αντιρρήσεις !!!

Βλέπε παρακάτω σχέδιο με ορθό τρόο χρήσης καλωδίου 5χ... για έλεγχο πολλών κυκλωμάτων...

5Χ15

Φυσικά να υπολογίζουμε πάντα τα φορτία αυτών των φωτιστικών, αν και με τους led λαμπτήρες πλέον, οι οποίοι είναι στα 3 ή 5 ή 10w, θεωρώ ότι ΔΕΝ υπάρχει θέμα και 50 φώτα σε μια γρμμή να έχεις τοποθετημένα. Εννοείται ότι σε φωτισμούς εξωτερικών χώρων πρέπει να τηρούμε και κάποια πρόσθετα μέτρα ασφαλείας όπως ρελέ διαρροής, ή μετασχηματιστές 1/1 ή χαμηλότερης τάσης εξόδου, ανάλογα πάντα με το είδος φωτιστικού που έχουμε επιλέξει.

Στο παρακάτω απόκομμα του ΕΛΟΤ θα δείτε ακριβώς αυτό που περιγράφω...

polypoliko

Οπότε εννοείται ότι επιτρέπεται η χρήση του καλωδίου σε ψευδοροφή πχ, με φωτιστικά σημεία τα οποια ονομάζονται Α, Β, Γ δηλαδή μια ομάδα φωτιστικών τα οποία θα ανάψουν από τρείς διακόπτες. Έχω ακούσει πολλούς που λένε ότι: Ρίχνω 3Χ1,5 σε κάθε ομάδα φωτιστικών! Μα αυτό είναι ταλαιπωρία άδικη για τον εγκαταστάτη αλλά και για το κόστος μιας εγκατάστασης. Ενώ με ένα καλώδιο 5Χ1,5 γίνεται η ίδια εργασία γρηγορότερα και με τα λιγότερα δυνατά υλικά, βλέπεις να τροφοδοτούνε με άπειρα μέτρα ψευδοροφές σε κτίρια. Αυτό  βέβαια εκξαρτάται και από την μελέτη - επίβλεψη. Πχ, αν ένα έργο έχει γίνει μελέτη με πληρωμή βάση μέτρων μήκους, τότε έτσι πρέπει να γίνει. Όταν ένα έργο σου λέει: 50 φωτιστικά σημεία, επιλέγουμε εμείς τον τρόπο και το υλικό που θα τα εγκαταστήσουμε, αρκεί ότι κάνουμε να μην παραβαίνει τους κανόνες. 

Στην περίπτωση χρήσης καλωδίων 5χ... το μειονέκτημα είναι ότι σε περίπτωση βλάβης και πολλών φωτιστικών σωμάτων στο κύκλωμα, δυσκολεύει ο εντοπισμός της.Ένα άλλο μειονέκτημα είναι σε περίπτωση διακοπής ουδετέρου στο κύκλωμα. Όταν όμως μια εγκατάσταση γίνεται με τήρηση προδιαγραφών, το να εμφανιστεί βλάβη σε γραμμή, είναι αρκετά δύσκλολο και αν αυτό συμβεί, θα είναι μετά από πάρα πολλά χρόνια. Συνήθως οι βλάβες και οι διαρροές τέτοιων εγκαταστάσεων, παρατηρούνται στα φωτιστικά, είτε κακής ποιότητας πλαστικά, είτε κακής ποιότητας κατασκευής γενικότερα, στεγανοποίησή τους κλπ.

Επίσης, σε ένα μεγάλο εξωτερικό ή εσωτερικό χώρο, που θα κάνουμε χρήση πολλών τέτοιων καλωδίων, καλό είναι η εφαρμογή του σχεδίου επί πολλές φορές δηλαδή, ένα καλώδιο 5χ... μια διπολική ασφάλεια. 10 καλώδια 5χ.... τότε 10 ασφάλειες και φυσικά αντίστοιχους διακόπτες ράγας.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ! Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη εμπειρία σας

Περισσότερες πληροφορίες

Αποδοχή

1) Γενικοί όροι:

Α. Τα μηνύματα και τα άρθρα, εκφράζουν την άποψη των συντακτών τους και όχι την επίσημη θέση του ιστότοπου, εκτός εάν κάτι τέτοιο δηλώνεται ρητά από αρμόδιο μέλος της ομάδας διαχείρισης.

Β. Στο επάνω μέρος της ιστοσελίδας υπάρχει η αναζήτηση, η οποία περιέχει μια αρκετά μεγάλη βάση δεδομένων στον τομέα της ηλεκτρολογίας. Με γράμματα ή με μικρές λέξεις κλειδιά, θα βρείτε αυτό που αναζητάτε στον κλάδο της ηλεκτρολογίας.

Γ. Απαγορεύεται η αντιγραφή άρθρων χωρίς τη ρητή ή γραπτή μας συναίνεση. Για την πλήρη αναδημοσίευση άρθρου απαιτείται ρητή άδεια από το δημιουργό του, ή σε αυτόν που ανήκουν τα πνευματικά δικαιώματα. Για αντιγραφή άρθρων, παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας στο info@electricalnews.gr Στα άρθρα που θα επιτραπεί η αντιγραφή, να αναγράφετε στο κάτω μέρος την πηγή τουλάχιστον, με σύνδεσμο ο οποίος θα οδηγεί κατ ευθείαν στο σωστό άρθρο.

2) Γενικά για την ιστοσελίδα μας:

Η σελίδα αυτή δημιουργήθηκε με σκοπό να μαζέψει όσο περισσότερες πληροφορίες υπάρχουν στον κλάδο της ηλεκτρολογίας, να παρουσιάσει νέο υλικό ή εταιρείες κατασκευής ηλεκτρολογικού υλικού, εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, τεχνολογία στο κομμάτι των υπολογιστών και του software, να παρέχει γνώση και πληροφορία σε Ηλεκτρολόγους, Ηλεκτρονικούς, ανθρώπους που ασχολούνται είτε από χόμπι είτε επαγγελματικά με το Hardware, απλούς πολίτες που πολλές φορές τους δημιουργούνται απορίες πάνω σε πολλά από αυτά τα θέματα και θα ήθελαν κάποιες βασικές πληροφορίες ώστε να γνωρίζουν που θα απευθυνθούν και γενικότερα, ενημέρωση σε Ηλεκτρολογία - τεχνολογία - τεχνικά άρθρα.

Δεν υπάρχει ούτε μία πιθανότητα η σελίδα αυτή να δημοσιεύσει συνδικαλιστικό ή πολιτικό περιεχόμενο και γενικότερα περιεχόμενο που φέρνει σε αντιπαράθεση επαγγελματίες, απλούς αναγνώστες, εταιρείες κλπ.

Αφορά μόνο προώθηση ιδεών και γνώσεων για τον κλάδο της Ηλεκτρολογίας και της Τεχνολογίας.

Τα άρθρα έχουν κυρίως εκπαιδευτικό χαρακτήρα και είναι γραμμένα με τρόπο, όσο γίνεται πιο κατανοητό για όλους, είτε είναι επαγγελματίες είτε είναι απλοί αναγνώστες που τους ενδιαφέρει η θεματολογία μας.

Γνωρίζω ότι έχουμε ανοίξει πολλά κεφάλαια πχ: Ηλεκτρολογία -  τηλεπικοινωνίες - υπολογιστές - τεχνολογία -κινητά και πολλά ακόμη και αυτό καθιστά το έργο της σελίδας ακόμη πιο δύσκολο. Προσπαθούμε καθημερινά να εμπλουτίσουμε τη βάση δεδομένων μας με νέα άρθρα σε όσες περισσότερες κατηγορίες μπορούμε.

Ζητούμε την κατανόηση του κοινού, καθημερινά συνδυάζουμε τις προσωπικές μας δουλειές και την ενημέρωση της σελίδας ώστε να υπάρχει υλικό για όλα όσα προαναφέραμε, στη σοβαρότερη και εγκυρότερη μορφή που είναι εφικτό.

Πριν δημοσιευτεί κάποιο άρθρο, κοιτάμε να είναι όσο πιο εμπεριστατωμένο γίνεται και να μη δίνει λανθασμένες ή παραπλανητικές πληροφορίες.

3) Διαφημίσεις

Οποιοσδήποτε θελήσει ή επιθυμεί να διαφημιστεί σε αυτή τη σελίδα με τον τρόπο δημοσίευσης κάποιου άρθρου, θα πρέπει να μεριμνεί ώστε το άρθρο να έχει κυρίως εκπαιδευτικό χαρακτήρα πάνω σε αυτό που θα παρουσιάσει. Πχ: Αν είναι κατασκευαστής κάποιου υλικού, θα πρέπει να παρουσιάσει το υλικό αυτό με κάθε λεπτομέρεια καθώς και το τι ακριβώς κάνει  και κατόπιν αυτού, να παρουσιάσει με κάποιο link την εταιρεία του ή τη μάρκα του υλικού που αντιπροσωπεύει.

Για διαφήμιση, υπάρχουν τα banner σε όλες τις σελίδες και μπορούν να μπουν ακόμη και στα άρθρα διακριτικά banners τα οποία με τα αντίστοιχα links θα οδηγούν στην εκάστοτε εταιρεία.

Υπάρχει και η δυνατότητα παρουσίασης ακόμη και σε μορφή βιντεοσκόπησης της εταιρείας του, από ανθρώπους μας, οι οποίοι θα αναλάβουν τη βιντεοσκόπηση σε συνεργασία πάντα με υπεύθυνο της εταιρείας ο οποίος θα εξηγεί καθ όλη τη διάρκεια το κάθε τι που βλέπουμε στο βίντεο, ώστε να έχει και τη μορφή εκπαίδευσης αλλά και την καλύτερη διαφημιστική καμπάνια της κάθε εταιρείας.

Υπάρχει η δυνατότητα βιντεοσκόπησης ακόμη και με droners.

4) Forum (το Forum θα λειτουργήσει προσεχώς, κατασκευάζεται για την καλύτερη και ασφαλέστερη λειτουργία, του forum και των χρηστών)

Α. Τα μέλη οφείλουν να συμμετέχουν με ευπρέπεια και κατά τρόπο που σέβεται την ισχύουσα νομοθεσία, τα υπόλοιπα μέλη και την ομαλή λειτουργία του ιστότοπου, κατά την κρίση της ομάδας διαχείρισης, προκειμένου να διατηρούν το δικαίωμα της συμμετοχής στον ιστότοπο. Ιδιαίτερα, τα μέλη οφείλουν:

 • Να αξιοποιούν την αναζήτηση του ιστότοπου ώστε να αποφεύγεται η άσκοπη επανάληψη.
 • Να εκφράζονται σαφώς, ευπρεπώς και ευανάγνωστα και να δίνουν περιγραφικούς τίτλους στα θέματα.
 • Να σέβονται τους συνομιλητές τους, ιδίως όταν διαφωνούν με τις απόψεις τους, έχοντας υπ’ όψιν τους ότι είναι θεμιτή η κριτική στις ιδέες και απόψεις αλλά όχι σε όσους τις εκφέρουν, αποφεύγοντας εκφράσεις που θίγουν τον σεξουαλικό προσανατολισμό ή τις πολιτικές ή αθλητικές ή προσωπικές ή άλλες προτιμήσεις του κάθε μέλους.
 • Να χρησιμοποιούν την ελληνική γλώσσα στην ελληνική γραφή και να χρησιμοποιούν λατινικούς χαρακτήρες στην ξένη ορολογία. Η χρήση άλλων γλωσσών επιτρέπεται στο ατομικό προφίλ και την υπογραφή των μελών αλλά και σε μηνύματα, κατά την κρίση της ομάδας διαχείρισης.
 • Να παραμένουν εντός της θεματολογίας της ιστοσελίδας, των ενοτήτων και των επί μέρους θεμάτων, να μην δημοσιεύουν αμιγώς πολιτικά μηνύματα ούτε να συμμετέχουν σε πολιτικές ή κομματικές συζητήσεις και αντιπαραθέσεις.
 • Να τεκμηριώνουν κατά το δυνατόν τις απόψεις τους. Όταν, στα πλαίσια ενημερωτικού χαρακτήρα, είναι αναγκαία η παράθεση περικοπών κειμένου ή λοιπού υλικού δημοσιευμένου σε άλλα μέσα (περιοδικά, εφημερίδες, βιβλία, ιστοσελίδες κλπ) θα πρέπει να γίνεται ρητή μνεία του μέσου όπου δημοσιεύθηκε αρχικά το υλικό που αναπαράγεται ή του δημιουργού του.
 • Έχοντας υπ’ όψιν τους ότι ο παρών ιστότοπος είναι προσβάσιμος σε μέλη ανεξαρτήτου ηλικίας, να ΜΗΝ δημοσιεύουν θέματα με σεξουαλικό περιεχόμενο ούτε συνδέσμους (links) ή παραπομπές σε ιστοσελίδες με σεξουαλικό περιεχόμενο.
 • Σε περίπτωση δημοσίευσης πλέον του ενός (1) αρχείου πολυμέσων (video, ήχος, φωτογραφία) ανά μήνυμα, να κάνουν χρήση της λειτουργίας SPOILER σε αναλογία "ένα spoiler ανά αρχείο", έχοντας υπ’ όψιν τους ότι μόνη η χρήση φωτογραφιών ή βίντεο ως απάντηση σε μία συζήτηση δεν είναι επιτρεπτή, κατά την κρίση της ομάδας διαχείρισης. Επιπλέον να μην χρησιμοποιούν τη λειτουργία αυτόματης αναπαραγωγής (autoplay) στα video που ενσωματώνουν στα μηνύματά τους.
 • Να διατηρούν μόνο έναν λογαριασμό και να δηλώνουν έγκυρη διεύθυνση ηλεκτρονικής αλληλογραφίας, η οποία θα χρησιμοποιείται μόνο για ζητήματα σχετικά με τη λειτουργία του ιστότοπου και δε θα κοινοποιείται σε τρίτους χωρίς τη ρητή συναίνεση του μέλους.
 • Να μη δημοσιεύουν το ίδιο θέμα ή μήνυμα περισσότερες από μία φορές και να μη διατηρούν θέματα στην επιφάνεια με συνεχή δημοσίευση μηνυμάτων [bumping]. Επιπλέον, να μη δημοσιεύουν νέο μήνυμα σε θέμα η συζήτηση του οποίου έχει σταματήσει πλέον του τριμήνου, εκτός εάν το νέο μήνυμα προσφέρει νέες και ουσιώδεις πληροφορίες για το υπό συζήτηση θέμα, κατά την κρίση της ομάδας διαχείρισης.
 • Να μη συμμετέχουν στον ιστότοπο με σκοπό τη διαφήμιση εμπορικών προϊόντων ή υπηρεσιών και να μην δημοσιεύουν τα λεγόμενα referral links προς οποιαδήποτε ιστοσελίδα ή υπηρεσία.
 • Να μην αναζητούν και να μη δημοσιεύουν συνδέσμους ή πληροφορίες για την απόκτηση, με οποιονδήποτε τρόπο, παράνομων αντιγράφων υλικού που προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικής ιδιοκτησίας.
 • Εφόσον διατηρούν υπογραφή, αυτή να είναι διακριτική, να μην υπερβαίνει συνολικά σε διαστάσεις είτε μία (1) εικόνα μεγέθους 400x90 και 50 Kilobytes είτε τις πέντε (5) γραμμές κειμένου (μεγέθους γραμματοσειράς 14) και να μη διαφημίζει εμπορικά προϊόντα ή εμπορικές υπηρεσίες. Το μέγιστο όριο των avatars είναι 90x90 με ανώτατο επιτρεπόμενο μέγεθος τα 50Kb. Η ομάδα διαχείρισης του ιστότοπου δικαιούται να αφαιρέσει υπογραφές και avatars τα οποία κρίνει μη επιτρεπτά ή προσβλητικά ή αντίθετα με τους παρόντες Όρους Χρήσης.

Β. Επαφίεται στην κρίση της ομάδας διαχείρισης αν θα παραμένουν ενεργά θέματα ή μηνύματα, η θεματολογία των οποίων, έχει αποδειχθεί εμπειρικά, ότι οδηγεί σε αντιπαραθέσεις, αντεγκλήσεις ή συζητήσεις και μηνύματα αμφίβολης αξίας, χρησιμότητας και κοσμιότητας. Επιπλέον, οποιοδήποτε μήνυμα παραβιάζει τους παρόντες Όρους Χρήσης ή δεν ταιριάζει, κατά την κρίση της ομάδας διαχείρισης, με το ύφος και το περιεχόμενο του ιστότοπου, θα κλειδώνεται ή θα διαγράφεται κατά περίπτωση. Ο δε συγγραφέας του θα υπόκειται, κατά την κρίση της ομάδας διαχείρισης, σε προσωρινή ή μόνιμη διακοπή της εισόδου του στον ιστότοπο (ban).

Δ. Τα μέλη συμφωνούν ότι ο λογαριασμός τους στον παρόντα ιστότοπο είναι δυνατόν να χρησιμοποιείται για την είσοδο και λειτουργία όλων των υπηρεσιών που προσφέρονται ή θα προσφερθούν στο μέλλον από το electricalnews.gr

Ε. Τα μέλη οφείλουν να αποδέχονται την τελική κρίση των συντονιστών για θέματα σχετικά με τη διαχείριση του ιστότοπου. Δεν επιτρέπεται η προσπάθεια άσκησης συντονιστικών καθηκόντων, έστω και εμμέσως. Απορίες και σχόλια σχετικά με την εφαρμογή των παρόντων Όρων Χρήσης δεν επιτρέπεται να διατυπώνονται δημόσια αλλά με προσωπικό μήνυμα προς τον αρμόδιο συντονιστή ή συντονίστρια ή τον διαχειριστή.

ΣΤ. Η παράβαση των παρόντων όρων καθώς και η προσπάθεια παράκαμψής τους με οποιονδήποτε τρόπο, επιφέρει τη λήψη μέτρων, περιλαμβανομένου του μόνιμου αποκλεισμού από τον ιστότοπο (ban), κατά την κρίση των συντονιστών.

Σημείωση πνευματικής ιδιοκτησίας: Η αναπαραγωγή των μηνυμάτων που δημοσιεύονται στο electricalnews.gr χωρίς άδεια απαγορεύεται. Τα πνευματικά δικαιώματα του πρωτότυπου περιεχομένου των μηνυμάτων ανήκουν στους συντάκτες τους, εκτός από τη δημοσιευμένη στον ιστότοπο υπόσταση των μηνυμάτων, την οποία παραχωρούν χωρίς αντάλλαγμα και ανέκκλητα στο electricalnews.gr

Σας ευχόμαστε καλή περιήγηση και διαμονή στην ιστοσελίδα μας και ελπίζουμε να σας φανεί χρήσιμη.

Με εκτίμηση

Θέματα κλάδου Ηλεκτρολογίας

Το video της εβδομάδας