Ηλεκτρολογικές Εγκαταστάσεις σε ξύλινες κατοικίες

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Όσο αυστηροί είναι στις ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις κατοικιών, οι κανονισμοί και τα πρότυπα,

τόσο με περισσότερη ευλάβεια πρέπει να τηρούνται σε εγκαταστάσεις ξύλινων κατοικιών

Που συναντάμε ξύλινες κατοικίες;

Τέτοιου είδους κατοικίες συνήθως στη χώρα μας θα βρούμε σε τουριστικά καταλύματα κοντά σε χιονοδρομικά κέντρα ή γενικότερα σε βουνά. Ήδη, από το 1995 και μετά είχε αρχίσει να είναι μόδα, η ξύλινη κατοικία Σουηδικού τύπου, Φινλανδικού κλπ.

Οι εταιρείες αυτές, στέλνουν το σπίτι πακέτο! Δηλαδή σε ξυλεία συσκευασμένη, αριθμημένη και φυσικά με πλήρη σχέδια για την τοποθέτηση όλης της ξυλείας ώστε να γίνει σπίτι!!

Η εγγύηση που παρέχεται από τις εταιρείες αυτές, θα μας φανεί απίστευτη. Όμως, όταν το δείτε στημένο, καταλαβαίνετε την ποιότητα κατασκευής, μόνωσης και πολλά άλλα προτερήματα που παρουσιάζει μία ξύλινη κατοικία.

Πολλές λεπτομέρειες της κατασκευής περιγράφονται στις οδηγίες και στα έντυπα της αγοράς.

Γενικότερα, μια ξύλινη κατοικία είναι συνήθως ισόγεια, μπορεί να έχει και πατάρι ή ακόμη και όροφο!

Τεχνικά, κατασκευάζεται μία βάση από μπετόν (σκυρόδεμα) και επάνω εκεί στήνεται η κατασκευή.

Η βάση από μπετόν μπορεί να έχει και υπόγειο (βάση αδείας) και τα τετραγωνικά ποικίλουν ανάλογα και πάλι την άδεια που έχετε.

Τα δάπεδα εσωτερικά των κατοικιών αυτών είναι ξύλινα και από την βάση μπορούμε να έχουμε απόσταση όση επιθυμούμε ώστε να περάσουμε ηλεκτρικά, υδραυλικά και ότι άλλο θέλουμε.

Η ξυλεία αυτή είναι εμποτισμένη με άκαυστο υλικό ώστε τα σπίτια αυτά να είναι όσο το δυνατόν δυσκολότερο να πάρουν φωτιά. 

Μην ξεχνάμε ότι η κατασκευή είναι όλη από ξύλο. Φανταστείτε λοιπόν να ήταν ένα απλό ξύλο χωρίς καμία επεξεργασία… Αν και οι κορμοί, δύσκολα παίρνουν φωτιά, πρέπει να φτάσει σε θερμοκρασία πάνω από 450 βαθμούς το ξύλο κορμός, ώστε να πάρει φωτιά.

Η εγγύηση μπορεί να ξεκινά από τα 130 χρόνια και μπορεί να ξεπερνά ακόμη και τα 150 χρόνια!!! Συνήθως δεν παθαίνει κάτι μία ξύλινη κατασκευή ποτέ!! Αλλά μετά τα 200 χρόνια δεν δίνεται εγγύηση!!! Φανταστείτε ένα σπίτι είτε μόνιμη κατοικία είτε εξοχική, στην οποία θα μείνουν 5 γενεές χωρίς να μπει μάστορας μέσα, πέραν μικρών επεμβάσεων ή μετατροπών που μπορεί να γίνουν σε κάθε τέτοια κατοικία.

Μετά την ολοκλήρωση της κατασκευής, το η κατασκευή αυτή, ‘’δουλεύει’’ για αρκετό καιρό μόνη της!! Τι εννοώ…. Φανταστείτε ότι πχ η οροφή έχει ανοχές, ώστε να κατέβει ακόμη και 10-15 εκατοστά στο επόμενο χρονικό διάστημα!!! Διότι, και το ξύλο ‘’κάθεται’’ αλλά και τα μονωτικά υλικά που τοποθετούνται ανάμεσα από τον κάθε κορμό, συμπιέζονται με τον καιρό.

Στο παρελθόν, έχουμε κατασκευάσει ηλεκτρολογικά σε τέτοιες κατοικίες, στην περιοχή του χιονοδρομικού κέντρου στα Καλάβρυτα. Περίπου αν θυμάμαι καλά, 20 κατοικίες.

xilino

Ήταν συστοιχίες τετράδων. Δηλαδή, κάθε συστάδα σπιτιών αποτελούνταν από 4 σπίτια. Το ένα δίπλα στο άλλο. Με το ξύλινο μπαλκόνι τους, τις ξύλινες σκεπές…. .φανταστικά καταλύματα.

Ένα πράγμα που μου προκάλεσε τρομερή εντύπωση, ήταν η θερμοκρασία!! Ενώ έξω είχε μείον 7-10 βαθμούς, με το που έμπαινες μέσα στο σπίτι αυτό και μόνο με ένα ηλεκτρικό θερμαντικό σώμα επίτοιχο, τα σπίτια ήταν φουρνάκια!!! Κυκλοφορούσες με το φανελάκι και πάλι ίδρωνες!!

Έτσι λοιπόν, ας πούμε δυό λόγια για τις ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις σε τέτοιου είδους κατοικίες.

Μην φανταστείτε ότι αλλάζουν και πολλά σε τέτοιου είδους εγκαταστάσεις από τις κοινές που έχουμε συνηθίσει όλα μας τα χρόνια, απλά εκεί, ξεχνάμε τα καλώδια τύπου ΝΥΑ και τοποθετούμε καλωδιώσεις μόνο τύπου ΝΥΜ ή ΝΥΥ. Περασμένα φυσικά σε σωλήνες βαρέως τύπου.

Καλό είναι να μην υπάρχουν πουθενά διακλαδώσεις. Αυτό σημαίνει αύξηση του κόστους, διότι όλες οι καλωδιώσεις πρέπει να καταλήγουν στον ηλεκτρικό πίνακα και εκεί μέσα να γίνει η όποια γέφυρα – διακλάδωση επιθυμούμε.

Τώρα, αν η κατοικία είναι μεγάλη, τότε μπορούμε να έχουμε κάποια κουτιά επίσκεψης εντός του ξύλινου δαπέδου σε κάθε δωμάτιο.

Οι διελεύσεις όταν το σπίτι είναι κατασκευασμένο από κορμούς είναι αρκετά δύσκολη. Ειδικά σε σημεία που απέχουν από πόρτες και ανοίγματα.

Στις πόρτες και τα ανοίγματα, μπορούμε να έχουμε κατακόρυφες διελεύσεις εύκολες σχετικά. Όμως όταν είμαστε στην μέση ενός τοίχου, οι κορμοί δεν τρυπιούνται ώστε να περαστεί ένα καλώδιο από το δάπεδο έως την πρίζα ή τον διακόπτη. Οπότε, σε σημεία που θέλουμε μια έξτρα πρίζα, αναγκαστικά θα τοποθετηθεί αρκετά χαμηλά, στον τελευταίο πριν το δάπεδο κορμό. Κάνοτνας πρώτα την τρύπα για την πρίζα, μετά με ένα μακρύ τρυπάνι κάνουμε την τρύπα για να περάσει μέσα το καλώδιο από το πάτωμα.

Εννοείται ότι καλώδια και κουτιά δεν φαίνονται. Μην ανησυχείτε λοιπόν...

Ο κορμός και τα ξύλα τρυπιούνται με ποτηροκορόνες ξύλου ή διάφορα άλλα εργαλεία ειδικά για ξύλο... Ποτηροκορώνες

Καλό είναι σε κάθε σημείο διακόπτου ή πρίζας να τοποθετούμε ένα κουτί γυψοσανίδας και να μην τοποθετούμε έτσι απλά το εξάρτημα στο ξύλο. Καλό είναι να μην έχουμε άμεση επαφή των καλωδίων με την ξυλεία.

Σε πολλά σημεία υπάρχουν κενά, από τον κατασκευαστή, όπου εκεί περνάμε καλώδια για διακόπτες και πρίζες ή φωτιστικά. Εκεί, κουμπώνει ο ένας κορμός με τον άλλο και στο κενό που υπάρχει μεταξύ τους κρύβονται τα καλώδια.

Δια ροπάλου, απαγορεύεται σκέτο καλώδιο τύπου ΝΥΑ (το αναφέραμε και πριν) και γενικά είμαστε πολύ αυστηροί στα φορτία μας.

Κατά την γνώμη μου καλύτερα είναι να έχουμε μικρότερες ασφάλειες από τις προβλεπόμενες. Έτσι θα αποφεύγουμε τυχόν υπερθέρμανση των καλωδίων.

Τρομερή προσοχή δίνουμε στην τοποθέτηση των πριζών και διακοπτών. Πρέπει τα καλώδια που καταλήγουν σε αυτά τα εξαρτήματα να είναι πολύ καλά σφιγμένα και ελεγμένα.

Λάθος δεν συγχωρείται σε ξύλινες κατασκευές.

Διακλαδώσεις δεν γίνονται έτσι κι αλλιώς επί των κορμών και οι πιο ξύπνιοι που κάνουν διακλαδώσεις καλώδιο με καλώδιο χύμα με ταινίες, αυτά να τα ξεχάσουν. Ότι εγκληματικότερο.

Άρα, κάθε φωτιστικό, κάθε διακόπτης, κάθε πρίζα, κάθε συσκευή ή θα τα περάσουμε κατ ευθείαν μέχρι τον ηλεκτρικό πίνακα ή κοντά στον πίνακα (συνήθως ακριβώς από κάτω) τοποθετούμε ένα μεγάλο κουτί ώστε εκεί να κάνουμε τις όποιες διακλαδώσεις χρειάζονται πριν τα καλώδια καταλήξουν στον ηλεκτρικό πίνακα.

Όλα τα καλώδια είπαμε, ΝΥΜ ή ΝΥΥ και περασμένα σε σωλήνα βαρέως τύπου και όχι το κλασικό σπιράλ των χωνευτών σε τοίχους Ηλεκτρικών εγκαταστάσεων.

Οι παροχές, ΔΕΗ, ΟΤΕ κλπ, οδεύουν όλες από δάπεδο έως το σημείο έξω που θα τοποθετηθούν οι μετρητές. Οι κεραίες, το ίδιο, κατ ευθείαν από τα σημεία, έως ένα κεντρικό σημείο, εξωτερικά της κατοικίας πχ στο υπόγειο (αν υπάρχει) και από εκεί, έως την ταράτσα τα απαιτούμενα καλώδια, ανάλογα τις απαιτήσεις.

Οι συσφίξεις των καλωδίων στον ηλεκτρικό πίνακα, ακόμη μεγαλύτερη προσοχή από τις κοινές εγκαταστάσεις. Αν και βάση κανόνων, δεν πρέπει να μιλάμε ιδιαίτερα για κάθε χώρο, όμως επειδή ένα ύπουλο ΑΡΚ θα είναι 100 φορές πιο ρίσκο και επικίνδυνο αν γίνεται σε ξύλο, καλό θα είναι να το τονίζουμε ιδιαίτερα.

Τα σημεία των Λουτρών, της κουζίνας και του πίνακα, συνήθως ΔΕΝ είναι από κορμούς, αλλά από κανονικά επενδυμένο τοίχο με ίσιο ξύλο. Ώστε οι διελεύσεις καλωδίων, πίνακα, υδραυλικών και τοποθέτηση πάγκων κλπ, να γίνονται σε ίσιες επιφάνειες.

Τεράστια προσοχή και στην σύνδεση των φωτιστικών ή ηλεκτρικών συσκευών γενικότερα, ακριβώς για τους ίδιους λόγους.

Στον ηλεκτρολογικό πίνακα, μερικά AFDD σε αυτές τις εγκαταστάσεις είναι ιδανικά. Το 1995 και έως το 2015 τα AFDD στη χώρα μας ήταν παντελώς άγνωστα. Τώρα όμως, είναι μία καλή ευκαιρία (αν και ακριβή) ώστε να μάθουμε να τα χρησιμοποιούμε.

Ξύλινα σαλέ με κόσμο και σπίτια ενοικιαζόμενα κατασκευασμένα από ξύλο, μάλιστα θα ήταν ιδανικό, να μην πω ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟ, να υπάρχουν AFDD σε ΌΛΑ τα κυκλώματα. Εξάλλου, ένας ξενοδόχος που κατασκευάζει 10 ξύλινα σαλέ, δεν νομίζω ότι πάσχει στ 5-8 AFDD  για κάθε κατοικία.

Καλό θα ήταν λοιπόν σε χώρους τέτοιους, όταν με το καλό ξαναβγούν κανονισμοί ΕΛΟΤ κλπ, να υποχρεώνουν για την τοποθέτηση τέτοιων μηχανισμών προστασίας.

Για να σε χτυπήσει ρεύμα σε μία πλήρως ξύλινη κατασκευή, από πάτωμα, οροφές, τοίχους, είναι λιγάκι χλωμό. Αλλά τηρούμε πάντα τους κανονισμούς, δεν ‘’ξεχνάμε’’ γειώσεις και ισοδυναμικές. Μάλιστα, σε βρύσες, θερμοσίφωνες και τέτοια, καλό θα είναι να έχουμε γειώσει ισοδυναμικά υποχρεωτικά. Μην το παραλείπουμε. Με τον ίδιο τρόπο, γειώνουμε την εγκατάσταση όπως και όλες τις άλλες εγκαταστάσεις.

Αν φυσικά πιάσουμε φάση και ουδέτερο ταυτόχρονα, σημαίνει ότι θέλουμε να αυτοκτονήσουμε, κανένα ξύλο δεν σε σώζει σε τέτοιες περιπτώσεις. Για τέτοιες περιπτώσεις οι εταιρείες κατασκευής ηλεκτρολογικού υλικού δεν έχουν προβλέψει κάτι. Όμως, υπάρχουν ειδικοί ψυχολόγοι, ώστε να απαλύνουν τον πόνο μας και να μην οδηγούμαστε σε αυτοκτονία με ρεύμα.

Γενικότερα, μία ηλεκτρολογική εγκατάσταση σε τέτοιες κατοικίες κοστίζει περισσότερο λόγω υλικών κυρίως.

Καλό είναι να διαλέγουμε τα καλύτερα και πιο ποιοτικά υλικά και να μην ψάχνουμε στην τουρκία για υλικό.  Το πριζοδιακοπτικό υλικό, καλό είναι επίσης να είναι ανώτερης ποιότητας. Μην ξεχνάμε ότι με 5 - 8 ευρώ ανα τεμάχιο, αγοράζουμε πολύ αξιόπιστους διακόπτες και πρίζες.

Μια υπενθύμιση, επειδή το ξύλο είπαμε ‘’δουλεύει’’ για αρκετό καιρό, και το σπίτι ‘’κονταίνει’’ περίπου έως και 13 εκατοστά με την πάροδο του χρόνου, να υπάρχουν λίγα περιθώρια (μπόσικα) στα καλώδια, σε σημεία που χρειάζεται.

Σε γενικές γραμμές και επειδή το ημερολόγιο γράφει 2020 πλέον, καλό είναι να  τηρούμε όλοι μας τους κανονισμούς, αλλιώς κάποια στιγμή (που δεν βλέπω να αργεί) θα αφαιρεθούν οι άδειες εγκαταστάτη και όλοι θα είναι υπάλληλοι επιβλεπόντων με ειδική άδεια για κάθε επάγγελμα.

Με την όμορφη ''παρέμβαση'' του Κου Σαρρή...

Πρέπει να ρίξουμε και μία ματιά σοβαρή στους κανονισμούς ηλεκτρικών εγκαταστάσεων, οι οποίοι αναφέρονται σε τέτοιους χώρους. Ειδικά στο 482.2 του ΕΛΟΤ HD 384, θα δούμε ότι απαραίτητα αυτοί οι χώροι θα πρέπει να πληρούν αυτές τις απαιτήσεις. Επίσης, στις μετρήσεις αντίστασης μόνωσης θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη

προσοχή. Με βάση το άρθρο 612.3 του ΕΛΟΤ HD 384: Σε χώρους επικίνδυνους για πυρκαγιά θα πρέπει να γίνεται και µέτρηση της αντίστασης µόνωσης µεταξύ των ενεργών αγωγών. Και ακόμη, με βάση την παράγραφο 521.7.3 δεν επιτρέπεται η χρήση πεπλατυσμένων οικιακών καλωδίων στους χώρους αυτούς

Διαβάστε ένα ωραίο άρθρο με γενικές πληροφορίες για ξύλινα σπίτια... http://www.vernikoslines.gr/index.php/el/xylina-spitia/genikes-plirofories-spitia

Και γενικότερα, για σκεφτείτε για μία τέτοια κατασκευή που δεν έχει ανάγκη από σεισμούς, καταποντισμούς, κρύα, χιόνια, βροχές, μονώσεις…. Είναι προτιμότερη και αρκετά οικονομικότερη στο σύνολο από το να φτιάξουμε ένα σπίτι – μεζονέτα από σκυρόδεμα. 

Όσο για τους χρόνους παράδοσης μίας πλήρους κατοικίας ξύλινης, είναι περίπου στις 60 μέρες από την ημέρα της παραγγελίας!!!!!!!

Με μία απλή αναζήτηση στο google θα βρείτε αρκετούς κατασκευαστές. Προσοχή στην επιλογή όμως. Μιλήστε με κάμποσους διότι είναι άγνωστο στον περισσότερο κόσμο στην χώρα μας, οπότε το να σας κάνουν δουλειά   μειωμένης ποιότητας, είναι εύκολο!!

Τα πλεονεκτήματα είναι τεράστια…

''Αν μας διαβάζουν συνάδελφοι που κάνουν και σήμερα ξύλινες κατοικίες, θα παρακαλούσαμε για λίγες φωτογραφίες με ηλεκτρολογικά. Διότι από το 2000 που κάναμε εμείς τα ξύλινα, δεν υπήρχε η ευκολία τότε του κινητού!''

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Καλώδιο Πλακέ - τοποθέτηση - tips & tricks - Βίντεο

ΣΗΜΕΙΩΣΗ! Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη εμπειρία σας

Περισσότερες πληροφορίες

Αποδοχή

1) Γενικοί όροι:

Α. Τα μηνύματα και τα άρθρα, εκφράζουν την άποψη των συντακτών τους και όχι την επίσημη θέση του ιστότοπου, εκτός εάν κάτι τέτοιο δηλώνεται ρητά από αρμόδιο μέλος της ομάδας διαχείρισης.

Β. Στο επάνω μέρος της ιστοσελίδας υπάρχει η αναζήτηση, η οποία περιέχει μια αρκετά μεγάλη βάση δεδομένων στον τομέα της ηλεκτρολογίας. Με γράμματα ή με μικρές λέξεις κλειδιά, θα βρείτε αυτό που αναζητάτε στον κλάδο της ηλεκτρολογίας.

Γ. Απαγορεύεται η αντιγραφή άρθρων χωρίς τη ρητή ή γραπτή μας συναίνεση. Για την πλήρη αναδημοσίευση άρθρου απαιτείται ρητή άδεια από το δημιουργό του, ή σε αυτόν που ανήκουν τα πνευματικά δικαιώματα. Για αντιγραφή άρθρων, παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας στο info@electricalnews.gr Στα άρθρα που θα επιτραπεί η αντιγραφή, να αναγράφετε στο κάτω μέρος την πηγή τουλάχιστον, με σύνδεσμο ο οποίος θα οδηγεί κατ ευθείαν στο σωστό άρθρο.

2) Γενικά για την ιστοσελίδα μας:

Η σελίδα αυτή δημιουργήθηκε με σκοπό να μαζέψει όσο περισσότερες πληροφορίες υπάρχουν στον κλάδο της ηλεκτρολογίας, να παρουσιάσει νέο υλικό ή εταιρείες κατασκευής ηλεκτρολογικού υλικού, εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, τεχνολογία στο κομμάτι των υπολογιστών και του software, να παρέχει γνώση και πληροφορία σε Ηλεκτρολόγους, Ηλεκτρονικούς, ανθρώπους που ασχολούνται είτε από χόμπι είτε επαγγελματικά με το Hardware, απλούς πολίτες που πολλές φορές τους δημιουργούνται απορίες πάνω σε πολλά από αυτά τα θέματα και θα ήθελαν κάποιες βασικές πληροφορίες ώστε να γνωρίζουν που θα απευθυνθούν και γενικότερα, ενημέρωση σε Ηλεκτρολογία - τεχνολογία - τεχνικά άρθρα.

Δεν υπάρχει ούτε μία πιθανότητα η σελίδα αυτή να δημοσιεύσει συνδικαλιστικό ή πολιτικό περιεχόμενο και γενικότερα περιεχόμενο που φέρνει σε αντιπαράθεση επαγγελματίες, απλούς αναγνώστες, εταιρείες κλπ.

Αφορά μόνο προώθηση ιδεών και γνώσεων για τον κλάδο της Ηλεκτρολογίας και της Τεχνολογίας.

Τα άρθρα έχουν κυρίως εκπαιδευτικό χαρακτήρα και είναι γραμμένα με τρόπο, όσο γίνεται πιο κατανοητό για όλους, είτε είναι επαγγελματίες είτε είναι απλοί αναγνώστες που τους ενδιαφέρει η θεματολογία μας.

Γνωρίζω ότι έχουμε ανοίξει πολλά κεφάλαια πχ: Ηλεκτρολογία -  τηλεπικοινωνίες - υπολογιστές - τεχνολογία -κινητά και πολλά ακόμη και αυτό καθιστά το έργο της σελίδας ακόμη πιο δύσκολο. Προσπαθούμε καθημερινά να εμπλουτίσουμε τη βάση δεδομένων μας με νέα άρθρα σε όσες περισσότερες κατηγορίες μπορούμε.

Ζητούμε την κατανόηση του κοινού, καθημερινά συνδυάζουμε τις προσωπικές μας δουλειές και την ενημέρωση της σελίδας ώστε να υπάρχει υλικό για όλα όσα προαναφέραμε, στη σοβαρότερη και εγκυρότερη μορφή που είναι εφικτό.

Πριν δημοσιευτεί κάποιο άρθρο, κοιτάμε να είναι όσο πιο εμπεριστατωμένο γίνεται και να μη δίνει λανθασμένες ή παραπλανητικές πληροφορίες.

3) Διαφημίσεις

Οποιοσδήποτε θελήσει ή επιθυμεί να διαφημιστεί σε αυτή τη σελίδα με τον τρόπο δημοσίευσης κάποιου άρθρου, θα πρέπει να μεριμνεί ώστε το άρθρο να έχει κυρίως εκπαιδευτικό χαρακτήρα πάνω σε αυτό που θα παρουσιάσει. Πχ: Αν είναι κατασκευαστής κάποιου υλικού, θα πρέπει να παρουσιάσει το υλικό αυτό με κάθε λεπτομέρεια καθώς και το τι ακριβώς κάνει  και κατόπιν αυτού, να παρουσιάσει με κάποιο link την εταιρεία του ή τη μάρκα του υλικού που αντιπροσωπεύει.

Για διαφήμιση, υπάρχουν τα banner σε όλες τις σελίδες και μπορούν να μπουν ακόμη και στα άρθρα διακριτικά banners τα οποία με τα αντίστοιχα links θα οδηγούν στην εκάστοτε εταιρεία.

Υπάρχει και η δυνατότητα παρουσίασης ακόμη και σε μορφή βιντεοσκόπησης της εταιρείας του, από ανθρώπους μας, οι οποίοι θα αναλάβουν τη βιντεοσκόπηση σε συνεργασία πάντα με υπεύθυνο της εταιρείας ο οποίος θα εξηγεί καθ όλη τη διάρκεια το κάθε τι που βλέπουμε στο βίντεο, ώστε να έχει και τη μορφή εκπαίδευσης αλλά και την καλύτερη διαφημιστική καμπάνια της κάθε εταιρείας.

Υπάρχει η δυνατότητα βιντεοσκόπησης ακόμη και με droners.

4) Forum (το Forum θα λειτουργήσει προσεχώς, κατασκευάζεται για την καλύτερη και ασφαλέστερη λειτουργία, του forum και των χρηστών)

Α. Τα μέλη οφείλουν να συμμετέχουν με ευπρέπεια και κατά τρόπο που σέβεται την ισχύουσα νομοθεσία, τα υπόλοιπα μέλη και την ομαλή λειτουργία του ιστότοπου, κατά την κρίση της ομάδας διαχείρισης, προκειμένου να διατηρούν το δικαίωμα της συμμετοχής στον ιστότοπο. Ιδιαίτερα, τα μέλη οφείλουν:

 • Να αξιοποιούν την αναζήτηση του ιστότοπου ώστε να αποφεύγεται η άσκοπη επανάληψη.
 • Να εκφράζονται σαφώς, ευπρεπώς και ευανάγνωστα και να δίνουν περιγραφικούς τίτλους στα θέματα.
 • Να σέβονται τους συνομιλητές τους, ιδίως όταν διαφωνούν με τις απόψεις τους, έχοντας υπ’ όψιν τους ότι είναι θεμιτή η κριτική στις ιδέες και απόψεις αλλά όχι σε όσους τις εκφέρουν, αποφεύγοντας εκφράσεις που θίγουν τον σεξουαλικό προσανατολισμό ή τις πολιτικές ή αθλητικές ή προσωπικές ή άλλες προτιμήσεις του κάθε μέλους.
 • Να χρησιμοποιούν την ελληνική γλώσσα στην ελληνική γραφή και να χρησιμοποιούν λατινικούς χαρακτήρες στην ξένη ορολογία. Η χρήση άλλων γλωσσών επιτρέπεται στο ατομικό προφίλ και την υπογραφή των μελών αλλά και σε μηνύματα, κατά την κρίση της ομάδας διαχείρισης.
 • Να παραμένουν εντός της θεματολογίας της ιστοσελίδας, των ενοτήτων και των επί μέρους θεμάτων, να μην δημοσιεύουν αμιγώς πολιτικά μηνύματα ούτε να συμμετέχουν σε πολιτικές ή κομματικές συζητήσεις και αντιπαραθέσεις.
 • Να τεκμηριώνουν κατά το δυνατόν τις απόψεις τους. Όταν, στα πλαίσια ενημερωτικού χαρακτήρα, είναι αναγκαία η παράθεση περικοπών κειμένου ή λοιπού υλικού δημοσιευμένου σε άλλα μέσα (περιοδικά, εφημερίδες, βιβλία, ιστοσελίδες κλπ) θα πρέπει να γίνεται ρητή μνεία του μέσου όπου δημοσιεύθηκε αρχικά το υλικό που αναπαράγεται ή του δημιουργού του.
 • Έχοντας υπ’ όψιν τους ότι ο παρών ιστότοπος είναι προσβάσιμος σε μέλη ανεξαρτήτου ηλικίας, να ΜΗΝ δημοσιεύουν θέματα με σεξουαλικό περιεχόμενο ούτε συνδέσμους (links) ή παραπομπές σε ιστοσελίδες με σεξουαλικό περιεχόμενο.
 • Σε περίπτωση δημοσίευσης πλέον του ενός (1) αρχείου πολυμέσων (video, ήχος, φωτογραφία) ανά μήνυμα, να κάνουν χρήση της λειτουργίας SPOILER σε αναλογία "ένα spoiler ανά αρχείο", έχοντας υπ’ όψιν τους ότι μόνη η χρήση φωτογραφιών ή βίντεο ως απάντηση σε μία συζήτηση δεν είναι επιτρεπτή, κατά την κρίση της ομάδας διαχείρισης. Επιπλέον να μην χρησιμοποιούν τη λειτουργία αυτόματης αναπαραγωγής (autoplay) στα video που ενσωματώνουν στα μηνύματά τους.
 • Να διατηρούν μόνο έναν λογαριασμό και να δηλώνουν έγκυρη διεύθυνση ηλεκτρονικής αλληλογραφίας, η οποία θα χρησιμοποιείται μόνο για ζητήματα σχετικά με τη λειτουργία του ιστότοπου και δε θα κοινοποιείται σε τρίτους χωρίς τη ρητή συναίνεση του μέλους.
 • Να μη δημοσιεύουν το ίδιο θέμα ή μήνυμα περισσότερες από μία φορές και να μη διατηρούν θέματα στην επιφάνεια με συνεχή δημοσίευση μηνυμάτων [bumping]. Επιπλέον, να μη δημοσιεύουν νέο μήνυμα σε θέμα η συζήτηση του οποίου έχει σταματήσει πλέον του τριμήνου, εκτός εάν το νέο μήνυμα προσφέρει νέες και ουσιώδεις πληροφορίες για το υπό συζήτηση θέμα, κατά την κρίση της ομάδας διαχείρισης.
 • Να μη συμμετέχουν στον ιστότοπο με σκοπό τη διαφήμιση εμπορικών προϊόντων ή υπηρεσιών και να μην δημοσιεύουν τα λεγόμενα referral links προς οποιαδήποτε ιστοσελίδα ή υπηρεσία.
 • Να μην αναζητούν και να μη δημοσιεύουν συνδέσμους ή πληροφορίες για την απόκτηση, με οποιονδήποτε τρόπο, παράνομων αντιγράφων υλικού που προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικής ιδιοκτησίας.
 • Εφόσον διατηρούν υπογραφή, αυτή να είναι διακριτική, να μην υπερβαίνει συνολικά σε διαστάσεις είτε μία (1) εικόνα μεγέθους 400x90 και 50 Kilobytes είτε τις πέντε (5) γραμμές κειμένου (μεγέθους γραμματοσειράς 14) και να μη διαφημίζει εμπορικά προϊόντα ή εμπορικές υπηρεσίες. Το μέγιστο όριο των avatars είναι 90x90 με ανώτατο επιτρεπόμενο μέγεθος τα 50Kb. Η ομάδα διαχείρισης του ιστότοπου δικαιούται να αφαιρέσει υπογραφές και avatars τα οποία κρίνει μη επιτρεπτά ή προσβλητικά ή αντίθετα με τους παρόντες Όρους Χρήσης.

Β. Επαφίεται στην κρίση της ομάδας διαχείρισης αν θα παραμένουν ενεργά θέματα ή μηνύματα, η θεματολογία των οποίων, έχει αποδειχθεί εμπειρικά, ότι οδηγεί σε αντιπαραθέσεις, αντεγκλήσεις ή συζητήσεις και μηνύματα αμφίβολης αξίας, χρησιμότητας και κοσμιότητας. Επιπλέον, οποιοδήποτε μήνυμα παραβιάζει τους παρόντες Όρους Χρήσης ή δεν ταιριάζει, κατά την κρίση της ομάδας διαχείρισης, με το ύφος και το περιεχόμενο του ιστότοπου, θα κλειδώνεται ή θα διαγράφεται κατά περίπτωση. Ο δε συγγραφέας του θα υπόκειται, κατά την κρίση της ομάδας διαχείρισης, σε προσωρινή ή μόνιμη διακοπή της εισόδου του στον ιστότοπο (ban).

Δ. Τα μέλη συμφωνούν ότι ο λογαριασμός τους στον παρόντα ιστότοπο είναι δυνατόν να χρησιμοποιείται για την είσοδο και λειτουργία όλων των υπηρεσιών που προσφέρονται ή θα προσφερθούν στο μέλλον από το electricalnews.gr

Ε. Τα μέλη οφείλουν να αποδέχονται την τελική κρίση των συντονιστών για θέματα σχετικά με τη διαχείριση του ιστότοπου. Δεν επιτρέπεται η προσπάθεια άσκησης συντονιστικών καθηκόντων, έστω και εμμέσως. Απορίες και σχόλια σχετικά με την εφαρμογή των παρόντων Όρων Χρήσης δεν επιτρέπεται να διατυπώνονται δημόσια αλλά με προσωπικό μήνυμα προς τον αρμόδιο συντονιστή ή συντονίστρια ή τον διαχειριστή.

ΣΤ. Η παράβαση των παρόντων όρων καθώς και η προσπάθεια παράκαμψής τους με οποιονδήποτε τρόπο, επιφέρει τη λήψη μέτρων, περιλαμβανομένου του μόνιμου αποκλεισμού από τον ιστότοπο (ban), κατά την κρίση των συντονιστών.

Σημείωση πνευματικής ιδιοκτησίας: Η αναπαραγωγή των μηνυμάτων που δημοσιεύονται στο electricalnews.gr χωρίς άδεια απαγορεύεται. Τα πνευματικά δικαιώματα του πρωτότυπου περιεχομένου των μηνυμάτων ανήκουν στους συντάκτες τους, εκτός από τη δημοσιευμένη στον ιστότοπο υπόσταση των μηνυμάτων, την οποία παραχωρούν χωρίς αντάλλαγμα και ανέκκλητα στο electricalnews.gr

Σας ευχόμαστε καλή περιήγηση και διαμονή στην ιστοσελίδα μας και ελπίζουμε να σας φανεί χρήσιμη.

Με εκτίμηση

Θέματα κλάδου Ηλεκτρολογίας

Το video της εβδομάδας