Τοποθέτηση πριζοδιακοπτικού υλικού. Εύκολη υπόθεση; Ή απαιτεί προσοχή και φυσικά ειδικό;

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Το να τοποθετήσουμε έναν διακόπτη ή μια πρίζα στον τοίχο μας, ίσως φαίνεται εύκολη υπόθεση.

Πολλοί μάλιστα, έχουν την εντύπωση ότι αυτό γίνεται από όποιον να ναι. Ότι μπορεί ο καθένας να αλλάξει ένα διακόπτη και μια πρίζα στο σπίτι του μόνος του. 

Είναι έτσι τα πράγματα όμως; Για να τα δούμε ένα ένα…

Τοποθέτηση πριζοδιακοπτικού υλικού από ιδιώτη - καταναλωτή

Κατ αρχάς, ας ξεκινήσουμε με τους ''έξυπνους'' ιδιώτες – καταναλωτές, οι οποίοι λένε ότι σιγά τώρα, θα αγοράσω από το Σκρούτζ μια πρίζα και θα την αλλάξω μόνος μου. Αυτό όλο το εγχείρημα φαίνεται εύκολο. Εξάλλου, αν κλείσουμε τον γενικό του σπιτιού μας, σημαίνει ότι δεν θα έχουμε ρεύμα πουθενά.

Ξέρουμε όμως τι κινδύνους μπορεί να εγκυμονεί η αντικατάσταση ενός διακόπτη ή μιας πρίζας;

Το χειρότερο που μπορεί να συμβεί, είναι να έχει μπερδέψει κάποιος προηγούμενος την φάση με τον ουδέτερο στον ηλεκτρικό πίνακα, οπότε, ο καταναλωτής ο ξύπνιος  να θεωρεί ότι αφού έχει κλείσει τον γενικό, ότι δεν έχει ρεύμα πουθενά. Λάθος!!! Με αυτό τον τρόπο, όλη η εγκατάσταση έχει ρεύμα ακόμη και με κλειστό τον γενικό διακόπτη!!! Αυτά σας τα γράφω επειδή τα έχω συναντήσει από μικρός, έως και πριν λίγο καιρό το ξαναείδα σε εγκατάσταση!

Το πρώτο περιστατικό, ήμουν μόλις 19 και με έστειλε σε βλάβη ο πατέρας μου. Βέβαια, μου είχε πάντα την ιδέα, ότι και με κλειστό το γενικό θα δοκιμάζεις ΠΑΝΤΑ αν έχεις ρεύμα εκεί που δουλεύεις. Άρα, έχοντας το απλό δοκιμαστικό τότε, ανέβηκα να ξηλώσω ένα φωτιστικό πολύφωτο, για να το κατεβάσω προς επισκευή. Κλείνοντας λοιπόν το γενικό, ανέβηκα στην σκάλα και βάζω το δοκιμαστικό στην κλέμα. Διαπίστωσα ότι έδειχνε καμπάνα!! Λέω δεν μπορεί, επαγωγικά μικρά ρεύματα θα είναι. Κατεβαίνω, ανοίγω το γενικό, ξανανεβαίνω στη σκάλα και πάλι το δοκιμαστικό άναβε με την ίδια ένταση!!! Λέω, εδώ έχουμε κάποιο θέμα. Ανοίγω τον πίνακα και ακολουθώ τα καλώδια, να δω πως πάνε, αν έχουν συνδεθεί σωστά κλπ. Με μεγάλη μου έκπληξη διαπιστώνω ότι ο ουδέτερος περνούσε από τον γενικό διακόπτη και η φάση τερματίζονταν στην μπάρα του ουδέτερου!!! Τραγικό, καταστροφικό, άκρως επικίνδυνο και θανατηφόρα ενέργεια από κάποιον προηγούμενο ίσως ‘’ηλεκτρολόγο’’.  Ζήτησα ευγενικά από την πελάτισσα να πάρω τον μάστορα τηλέφωνο (κινητά δεν υπήρχαν ακόμη 1990) και τον καλώ να έρθει στο σπίτι αυτό, Το μαγαζί μας ήταν αρκετά κοντά. Έρχεται και μου ρίχνει μια άγρια ματιά λοξή, να μην μας πάρει χαμπάρι και η πελάτισσα ότι έλεγα βλακείες τόση ώρα στον μάστορα. Τον φέρνω στον πίνακα και του δείχνω…. Τότε, γουρλώνει τα μάτια και άρχισε με υπερηφάνεια να λέει αυτό που ανακάλυψε ο ‘’βοηθός’’ του!! Χααχαχ. Ομολογώ ότι ένοιωσα μεγάλη ικανοποίηση. Τέλοσπάντων, φτιάχτηκε αυτή η ανωμαλία, επισκευάστηκε και το φωτιστικό και το βράδυ είχα καλό χαρτζιλίκι να βγώ έξω!

73179576 417210792506840 5928942205958881280 n Αντιγραφή

Από τότε, ακόμη δύο φορές, συνάντησα το ίδιο ακριβώς περιστατικό! Γι αυτό, σε όλες τις περιπτώσεις λέμε και φωνάζουμε συνεχώς, ότι ο καθένας δεν μπορεί να παίζει με το ρεύμα, ακόμη και κλειστό να είναι.

Το παραπάνω ‘’πρόβλημα’’ δεν θα συνέβαινε, αν ο γενικός διακόπτης ήταν διπολικός (να κόβει δηλαδή φάση και ουδέτερο) ή αν υπήρχε ρελέ διαρροής στον ηλεκτρικό πίνακα και κατεβάζαμε αυτό! Τότε, ήταν 1990 και ακόμη και σήμερα πολλά σπίτια είναι χωρίς ρελέ διαρροής. Δε σημαίνει φυσικά ότι μπορούμε να συνδέουμε ανάποδα την φάση και τον ουδέτερο επειδή έχουμε διπολικό ή ρελέ, απλά ΔΕΝ θα φαίνονταν ποτέ η βλακεία ενός προηγούμενου, ο οποίος έβαλε σε κίνδυνο την ζωή μιας οικογένειας επί χρόνια. Από τύχη προφανώς δεν είχε προκληθεί κάποιο ατύχημα.

Στην τελική, είτε μονοπολικός είτε διπολικός, είτε ρελέ, καλό είναι να τα κατεβάζουμε όλα στον πίνακα, πριν κάνουμε εργασίες.

Ένα δεύτερο πολύ σοβαρό επίσης, είναι το εξής, να αφαιρέσουμε τον παλιό διακόπτη ή πρίζα και τοποθετώντας την καινούρια, να πιαστεί στο άγκιστρο του διακόπτη ή πρίζας το καλώδιο της φάσης!! Αποτέλεσμα, να έχει μόνιμα ρεύμα το μεταλλικό περίβλημα, η βάση του διακόπτη η της πρίζας. Αυτό θα μου πείτε ότι, τα υλικά αυτά έχουν και πλαστικό περίβλημα (πλαίσιο) οπότε δεν θα έχουμε άμεση επαφή. Σωστά ναι, αλλά όταν πάει η κυρία με ένα σφουγγαράκι να πλύνει ή να καθαρίσει τους διακόπτες, τότε αυτό γίνεται πολύ επικίνδυνο. Επίσης, για οποιονδήποτε λόγο αφαιρεθεί το πλαίσιο από τον διακόπτη ή την πρίζα, αυτομάτως έχουμε κίνδυνο ηλεκτροπληξίας.

Θα έχετε παρατηρήσει πολλές φορές, που κάποιες πρίζες ή διακόπτες κρέμονται από τον τοίχο, είτε από κακό τράβηγμα των φις, είτε από κακό σφίξιμο στις πρίζες. Μπορεί εύκολα λοιπόν να ακουμπήσει κάποιο δάχτυλο στο περίβλημα το μεταλλικό ή ακόμη και σε κάποιο καλώδιο που φαίνεται από την πίσω πλευρά.

Οπότε, τεράστια προσοχή σε όλα!

Τοποθέτηση πριζών και διακοπτών σε νέο διαμέρισμα

Η τοποθέτηση από τεχνικούς φαίνεται και πάλι εύκολη υπόθεση, όμως χρειάζονται μερικές λεπτομέρειες να τηρούνται ώστε όλα να είναι σε άψογη κατάσταση.

Θα ξεκινήσουμε από τα κουτιά στον τοίχο. Αφού έχει τελειώσει και ο μπογιατζής καλούμαστε να τοποθετήσουμε πριζοδιακόπτες. Αυτό σημαίνει ότι έχουμε τα κουτάκια μας πρόσωπο με τον τοίχο και δεν εξέχουν ή να είναι πιο μέσα ενοχλητικά. Και λέω ενοχλητικά, διότι αν είναι κάμποσα μέσα, δεν πιάνουν τα άγκιστρα των διακοπτών στο κουτί και πιάνουν στον τοίχο. Ότι πιο ενοχλητικό, γιατί έχουμε μετά τα φαινόμενα ότι ξηλώνονται οι πρίζες. Δηλαδή πάει ο καταναλωτής να βάλει μια ηλεκτρική σκούπα στην πρίζα και όταν τραβάει το φις, η πρίζα να του μένει στο χέρι. Απαράδεκτο και άκρως ενοχλητικό.

Άρα, έχουμε προνοήσει από πριν ΟΛΑ μας τα κουτιά να είναι τοποθετημένα πρόσωπο στον τοίχο και καλά στοκαρισμένα γύρω γύρω, ειδικά σε σημεία όπου υπάρχουν τετράδες ή πεντάδες με διακοπτικό υλικό και πρέπει να τοποθετηθεί το πλαίσιο, οπότε να μην αφήνει κενά. 

Πριν τοποθετήσουμε το υλικό, χρειάζεται να καθαρίσουμε από λάσπες και μπάζα τα κουτάκια μας. Αν δεν το κάνουμε, θα έρθει η ώρα που κάποιος θα μας ‘’καταριέται’’.

72987214 755110894950718 3661422343818838016 n

Κάποια στιγμή θα χρειαστεί να αλλαχτεί ένας διακόπτης και όλο το χώμα που αφήσαμε μέσα, θα πέσει στο έτοιμο σπίτι ή στα παρκέ ή στα έπιπλα κλπ. Άρα, καθαρίζουμε από τους στόκους και τις λάσπες τα κουτάκια, φυσάμε με ένα φυσερό μπαταρίας ή ρεύματος, το οποίο έχουμε παραμάσχαλα μαζί μας στην τοποθέτηση των εξαρτημάτων.

73415983 692645034571676 7874652130093563904 n

Αφού έχουμε φυσήξει τα κουτιά μας και γυαλίζουν μέσα, συνδέουμε  τις πρίζες μας και τους διακόπτες. Στην σύνδεση κοιτάμε να έχουμε σωστά τα καλώδια καθώς επίσης στους ρευματοδότες να τηρούμε κάποια μικρά πραματάκια που δεν είναι δύσκολα, πιο πολύ η κουβέντα που σας κάνω τώρα, αλλά είναι πολύ βολικό και βασικό κατ εμέ. Να τοποθετούμε την φάση πάντα από την ίδια πλευρά. Δηλαδή, βλέποντας τις πρίζες μας στον τοίχο, καλό είναι να ξέρουμε ότι η φάση (το ρεύμα δηλαδή) είναι στην ίδια πλευρά σε όλες. Δηλαδή ή δεξιά ή αριστερά. Αυτό, δεν το λέει κάποιος κανόνας, αλλά καλό είναι να το τηρούμε. Είναι πολύ απλό.

Ένα σημαντικό, καλό είναι να σφίγγουμε καλά τα καλώδια στις βίδες, στις επαφές τους δηλαδή, διότι αν δεν σφίξουν, μπορεί να προκληθεί πυρκαγιά με τραγικά αποτελέσματα. Εκτός αν μπαίνουν κουμπωτά τα καλώδια, ανάλογα τι υλικό έχουμε προμηθευτεί.

Αφού λοιπόν συνδέσουμε το εξάρτημα, έρχεται η ώρα να το βιδώσουμε στον τοίχο. Εκεί, ανάλογα το είδος των κουτιών που έχουμε τοποθετήσει ή το υλικό που έχουμε αγοράσει  ή θα βιδωθούν με τα δικά τους άγκιστρα στον τοίχο ή με βίδες που διαθέτουν άλλα κουτιά ή  με βίδες λεπτές που πρέπει να αγοράσουμε εμείς.

Τεράστια προσοχή στο βίδωμα, να μην πιάσουμε καλώδιο με τα άγκιστρα ή με τα βιδάκια τα έξτρα. Εξηγήσαμε πιο πριν για ποιο λόγο. Για να το πετύχουμε αυτό, προσπαθούμε στην τοποθέτηση, να διπλώνουμε όμορφα τα καλώδια πίσω από το εξάρτημα και όχι να τα βάζουμε στο πλάι, επειδή δεν μας χωράνε πίσω.

76710900 2431917550422341 6908745639132135424 n Αντιγραφή

Για να τα πετύχουμε αυτά, θα πρέπει να έχουμε προνοήσει, να μην έχουμε διπλά καλώδια στο κουτί μας, δηλαδή από την μια πρίζα να δίνουμε στην άλλη. Ειδικά αυτό, αν έχουμε τα φτηνιάρικα κουτιά που δεν έχουν χώρο και βάθος και όταν τα καλώδια μας είναι διατομής 2,5mm2. Αν τα καλώδια μας είναι διατομής 1,5mm2 τότε μπορεί κάτι να γίνει σε τοποθέτηση με διπλά καλώδια.

Συμβουλή σε περίπτωση αντικατάστασης διακοπτικών υλικών...

Αν το σπίτι είναι βαμμένο με άθλιο τρόπο όπως θα περιγράψουμε στην επόμενη παράγραφο, πρέπει να κόψουμε το χρώμα  γύρω από τον διακόπτη με ένα κοπίδι, ώστε να μην πεταχτεί φλουδίτσα από το χρώμα, την στιγμή που προσπαθούμε να αφαιρέσουμε το πλαίσιο του διακόπτη ή της πρίζας.

Συμβουλές για περιπτώσεις ανακαίνισης…

Έχουμε παρατηρήσει ότι κάθε λίγα χρόνια, ρίχνουμε ένα φρεσκάρισμα στο χρώμα των τοίχων μας. Ένα τραγικό λάθος που κάνουν οι περισσότεροι, να βάφουν όπως είναι όλα τοποθετημένα στους τοίχους, μαζί και το πριζοδιακοπτικό υλικό!! Αποτέλεσμα; Αν χρειαστεί να αλλάξουμε εξάρτημα κάποια στιγμή, να φύγει ολόκληρη φλούδα, αφού είναι κολλημένη η μπογιά επάνω στους διακόπτες! Ούτε αυτή η εξυπνάδα με τις χαρτοταινίες γύρω γύρω δεν κάνει δουλειά. Ημίμετρο του Μπακάλη είναι. Οπότε αν θέλουμε να ανακαινίσουμε – βάψουμε τότε βγάλσιμο ΌΛΑ τα πλαίσια χρειάζεται στους τεμπέληδες και ξεβίδωμα να κρέμονται οι πρίζες και οι διακόπτες, τυλιγμένα με σακουλάκια μέχρι να τελειώσει το βάψιμο (λύση για τους πιο τσαχπίνηδες). Μετά τα ξανατοποθετούμε.

Πριν κλείσω να πούμε δύο λόγια για τα στεγανά εξαρτήματα. Αν ο τοίχος δεν είναι απόλυτα ευθύς τότε αφήνει μικρές τρυπούλες ή κενά γύρω γύρω, με αποτέλεσμα να περνά το νερό μέσα στην πρίζα ή στον διακόπτη. Αποτέλεσμα να πέφτουν τα διαρροής στην πρώτη βροχή ή να Αφού σιγουρευτούμε ότι ο τοίχος είναι απόλυτα ίσιος τότε βάζουμε το στεγανό πλαίσιο στο οποίο αν είναι εντελώς εκτεθειμένο σε κειρικές συνθήκες και όχι κάτω από κάποιο μπαλκόνι ή μαρκίζα, τότε μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και κάποιο στεγανωτικό υλικό, είτε περιμετρικά ή τουλάχιστον να καλύπτει όλη την επάνω πλευρά.

Κλείνοντας λοιπόν, να έχουμε πρίζες ίσια στηριγμένες, καλά σφιγμένες και ασφαλής για τους καταναλωτές.  

ΣΗΜΕΙΩΣΗ! Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη εμπειρία σας

Περισσότερες πληροφορίες

Αποδοχή

1) Γενικοί όροι:

Α. Τα μηνύματα και τα άρθρα, εκφράζουν την άποψη των συντακτών τους και όχι την επίσημη θέση του ιστότοπου, εκτός εάν κάτι τέτοιο δηλώνεται ρητά από αρμόδιο μέλος της ομάδας διαχείρισης.

Β. Στο επάνω μέρος της ιστοσελίδας υπάρχει η αναζήτηση, η οποία περιέχει μια αρκετά μεγάλη βάση δεδομένων στον τομέα της ηλεκτρολογίας. Με γράμματα ή με μικρές λέξεις κλειδιά, θα βρείτε αυτό που αναζητάτε στον κλάδο της ηλεκτρολογίας.

Γ. Απαγορεύεται η αντιγραφή άρθρων χωρίς τη ρητή ή γραπτή μας συναίνεση. Για την πλήρη αναδημοσίευση άρθρου απαιτείται ρητή άδεια από το δημιουργό του, ή σε αυτόν που ανήκουν τα πνευματικά δικαιώματα. Για αντιγραφή άρθρων, παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας στο info@electricalnews.gr Στα άρθρα που θα επιτραπεί η αντιγραφή, να αναγράφετε στο κάτω μέρος την πηγή τουλάχιστον, με σύνδεσμο ο οποίος θα οδηγεί κατ ευθείαν στο σωστό άρθρο.

2) Γενικά για την ιστοσελίδα μας:

Η σελίδα αυτή δημιουργήθηκε με σκοπό να μαζέψει όσο περισσότερες πληροφορίες υπάρχουν στον κλάδο της ηλεκτρολογίας, να παρουσιάσει νέο υλικό ή εταιρείες κατασκευής ηλεκτρολογικού υλικού, εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, τεχνολογία στο κομμάτι των υπολογιστών και του software, να παρέχει γνώση και πληροφορία σε Ηλεκτρολόγους, Ηλεκτρονικούς, ανθρώπους που ασχολούνται είτε από χόμπι είτε επαγγελματικά με το Hardware, απλούς πολίτες που πολλές φορές τους δημιουργούνται απορίες πάνω σε πολλά από αυτά τα θέματα και θα ήθελαν κάποιες βασικές πληροφορίες ώστε να γνωρίζουν που θα απευθυνθούν και γενικότερα, ενημέρωση σε Ηλεκτρολογία - τεχνολογία - τεχνικά άρθρα.

Δεν υπάρχει ούτε μία πιθανότητα η σελίδα αυτή να δημοσιεύσει συνδικαλιστικό ή πολιτικό περιεχόμενο και γενικότερα περιεχόμενο που φέρνει σε αντιπαράθεση επαγγελματίες, απλούς αναγνώστες, εταιρείες κλπ.

Αφορά μόνο προώθηση ιδεών και γνώσεων για τον κλάδο της Ηλεκτρολογίας και της Τεχνολογίας.

Τα άρθρα έχουν κυρίως εκπαιδευτικό χαρακτήρα και είναι γραμμένα με τρόπο, όσο γίνεται πιο κατανοητό για όλους, είτε είναι επαγγελματίες είτε είναι απλοί αναγνώστες που τους ενδιαφέρει η θεματολογία μας.

Γνωρίζω ότι έχουμε ανοίξει πολλά κεφάλαια πχ: Ηλεκτρολογία -  τηλεπικοινωνίες - υπολογιστές - τεχνολογία -κινητά και πολλά ακόμη και αυτό καθιστά το έργο της σελίδας ακόμη πιο δύσκολο. Προσπαθούμε καθημερινά να εμπλουτίσουμε τη βάση δεδομένων μας με νέα άρθρα σε όσες περισσότερες κατηγορίες μπορούμε.

Ζητούμε την κατανόηση του κοινού, καθημερινά συνδυάζουμε τις προσωπικές μας δουλειές και την ενημέρωση της σελίδας ώστε να υπάρχει υλικό για όλα όσα προαναφέραμε, στη σοβαρότερη και εγκυρότερη μορφή που είναι εφικτό.

Πριν δημοσιευτεί κάποιο άρθρο, κοιτάμε να είναι όσο πιο εμπεριστατωμένο γίνεται και να μη δίνει λανθασμένες ή παραπλανητικές πληροφορίες.

3) Διαφημίσεις

Οποιοσδήποτε θελήσει ή επιθυμεί να διαφημιστεί σε αυτή τη σελίδα με τον τρόπο δημοσίευσης κάποιου άρθρου, θα πρέπει να μεριμνεί ώστε το άρθρο να έχει κυρίως εκπαιδευτικό χαρακτήρα πάνω σε αυτό που θα παρουσιάσει. Πχ: Αν είναι κατασκευαστής κάποιου υλικού, θα πρέπει να παρουσιάσει το υλικό αυτό με κάθε λεπτομέρεια καθώς και το τι ακριβώς κάνει  και κατόπιν αυτού, να παρουσιάσει με κάποιο link την εταιρεία του ή τη μάρκα του υλικού που αντιπροσωπεύει.

Για διαφήμιση, υπάρχουν τα banner σε όλες τις σελίδες και μπορούν να μπουν ακόμη και στα άρθρα διακριτικά banners τα οποία με τα αντίστοιχα links θα οδηγούν στην εκάστοτε εταιρεία.

Υπάρχει και η δυνατότητα παρουσίασης ακόμη και σε μορφή βιντεοσκόπησης της εταιρείας του, από ανθρώπους μας, οι οποίοι θα αναλάβουν τη βιντεοσκόπηση σε συνεργασία πάντα με υπεύθυνο της εταιρείας ο οποίος θα εξηγεί καθ όλη τη διάρκεια το κάθε τι που βλέπουμε στο βίντεο, ώστε να έχει και τη μορφή εκπαίδευσης αλλά και την καλύτερη διαφημιστική καμπάνια της κάθε εταιρείας.

Υπάρχει η δυνατότητα βιντεοσκόπησης ακόμη και με droners.

4) Forum (το Forum θα λειτουργήσει προσεχώς, κατασκευάζεται για την καλύτερη και ασφαλέστερη λειτουργία, του forum και των χρηστών)

Α. Τα μέλη οφείλουν να συμμετέχουν με ευπρέπεια και κατά τρόπο που σέβεται την ισχύουσα νομοθεσία, τα υπόλοιπα μέλη και την ομαλή λειτουργία του ιστότοπου, κατά την κρίση της ομάδας διαχείρισης, προκειμένου να διατηρούν το δικαίωμα της συμμετοχής στον ιστότοπο. Ιδιαίτερα, τα μέλη οφείλουν:

 • Να αξιοποιούν την αναζήτηση του ιστότοπου ώστε να αποφεύγεται η άσκοπη επανάληψη.
 • Να εκφράζονται σαφώς, ευπρεπώς και ευανάγνωστα και να δίνουν περιγραφικούς τίτλους στα θέματα.
 • Να σέβονται τους συνομιλητές τους, ιδίως όταν διαφωνούν με τις απόψεις τους, έχοντας υπ’ όψιν τους ότι είναι θεμιτή η κριτική στις ιδέες και απόψεις αλλά όχι σε όσους τις εκφέρουν, αποφεύγοντας εκφράσεις που θίγουν τον σεξουαλικό προσανατολισμό ή τις πολιτικές ή αθλητικές ή προσωπικές ή άλλες προτιμήσεις του κάθε μέλους.
 • Να χρησιμοποιούν την ελληνική γλώσσα στην ελληνική γραφή και να χρησιμοποιούν λατινικούς χαρακτήρες στην ξένη ορολογία. Η χρήση άλλων γλωσσών επιτρέπεται στο ατομικό προφίλ και την υπογραφή των μελών αλλά και σε μηνύματα, κατά την κρίση της ομάδας διαχείρισης.
 • Να παραμένουν εντός της θεματολογίας της ιστοσελίδας, των ενοτήτων και των επί μέρους θεμάτων, να μην δημοσιεύουν αμιγώς πολιτικά μηνύματα ούτε να συμμετέχουν σε πολιτικές ή κομματικές συζητήσεις και αντιπαραθέσεις.
 • Να τεκμηριώνουν κατά το δυνατόν τις απόψεις τους. Όταν, στα πλαίσια ενημερωτικού χαρακτήρα, είναι αναγκαία η παράθεση περικοπών κειμένου ή λοιπού υλικού δημοσιευμένου σε άλλα μέσα (περιοδικά, εφημερίδες, βιβλία, ιστοσελίδες κλπ) θα πρέπει να γίνεται ρητή μνεία του μέσου όπου δημοσιεύθηκε αρχικά το υλικό που αναπαράγεται ή του δημιουργού του.
 • Έχοντας υπ’ όψιν τους ότι ο παρών ιστότοπος είναι προσβάσιμος σε μέλη ανεξαρτήτου ηλικίας, να ΜΗΝ δημοσιεύουν θέματα με σεξουαλικό περιεχόμενο ούτε συνδέσμους (links) ή παραπομπές σε ιστοσελίδες με σεξουαλικό περιεχόμενο.
 • Σε περίπτωση δημοσίευσης πλέον του ενός (1) αρχείου πολυμέσων (video, ήχος, φωτογραφία) ανά μήνυμα, να κάνουν χρήση της λειτουργίας SPOILER σε αναλογία "ένα spoiler ανά αρχείο", έχοντας υπ’ όψιν τους ότι μόνη η χρήση φωτογραφιών ή βίντεο ως απάντηση σε μία συζήτηση δεν είναι επιτρεπτή, κατά την κρίση της ομάδας διαχείρισης. Επιπλέον να μην χρησιμοποιούν τη λειτουργία αυτόματης αναπαραγωγής (autoplay) στα video που ενσωματώνουν στα μηνύματά τους.
 • Να διατηρούν μόνο έναν λογαριασμό και να δηλώνουν έγκυρη διεύθυνση ηλεκτρονικής αλληλογραφίας, η οποία θα χρησιμοποιείται μόνο για ζητήματα σχετικά με τη λειτουργία του ιστότοπου και δε θα κοινοποιείται σε τρίτους χωρίς τη ρητή συναίνεση του μέλους.
 • Να μη δημοσιεύουν το ίδιο θέμα ή μήνυμα περισσότερες από μία φορές και να μη διατηρούν θέματα στην επιφάνεια με συνεχή δημοσίευση μηνυμάτων [bumping]. Επιπλέον, να μη δημοσιεύουν νέο μήνυμα σε θέμα η συζήτηση του οποίου έχει σταματήσει πλέον του τριμήνου, εκτός εάν το νέο μήνυμα προσφέρει νέες και ουσιώδεις πληροφορίες για το υπό συζήτηση θέμα, κατά την κρίση της ομάδας διαχείρισης.
 • Να μη συμμετέχουν στον ιστότοπο με σκοπό τη διαφήμιση εμπορικών προϊόντων ή υπηρεσιών και να μην δημοσιεύουν τα λεγόμενα referral links προς οποιαδήποτε ιστοσελίδα ή υπηρεσία.
 • Να μην αναζητούν και να μη δημοσιεύουν συνδέσμους ή πληροφορίες για την απόκτηση, με οποιονδήποτε τρόπο, παράνομων αντιγράφων υλικού που προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικής ιδιοκτησίας.
 • Εφόσον διατηρούν υπογραφή, αυτή να είναι διακριτική, να μην υπερβαίνει συνολικά σε διαστάσεις είτε μία (1) εικόνα μεγέθους 400x90 και 50 Kilobytes είτε τις πέντε (5) γραμμές κειμένου (μεγέθους γραμματοσειράς 14) και να μη διαφημίζει εμπορικά προϊόντα ή εμπορικές υπηρεσίες. Το μέγιστο όριο των avatars είναι 90x90 με ανώτατο επιτρεπόμενο μέγεθος τα 50Kb. Η ομάδα διαχείρισης του ιστότοπου δικαιούται να αφαιρέσει υπογραφές και avatars τα οποία κρίνει μη επιτρεπτά ή προσβλητικά ή αντίθετα με τους παρόντες Όρους Χρήσης.

Β. Επαφίεται στην κρίση της ομάδας διαχείρισης αν θα παραμένουν ενεργά θέματα ή μηνύματα, η θεματολογία των οποίων, έχει αποδειχθεί εμπειρικά, ότι οδηγεί σε αντιπαραθέσεις, αντεγκλήσεις ή συζητήσεις και μηνύματα αμφίβολης αξίας, χρησιμότητας και κοσμιότητας. Επιπλέον, οποιοδήποτε μήνυμα παραβιάζει τους παρόντες Όρους Χρήσης ή δεν ταιριάζει, κατά την κρίση της ομάδας διαχείρισης, με το ύφος και το περιεχόμενο του ιστότοπου, θα κλειδώνεται ή θα διαγράφεται κατά περίπτωση. Ο δε συγγραφέας του θα υπόκειται, κατά την κρίση της ομάδας διαχείρισης, σε προσωρινή ή μόνιμη διακοπή της εισόδου του στον ιστότοπο (ban).

Δ. Τα μέλη συμφωνούν ότι ο λογαριασμός τους στον παρόντα ιστότοπο είναι δυνατόν να χρησιμοποιείται για την είσοδο και λειτουργία όλων των υπηρεσιών που προσφέρονται ή θα προσφερθούν στο μέλλον από το electricalnews.gr

Ε. Τα μέλη οφείλουν να αποδέχονται την τελική κρίση των συντονιστών για θέματα σχετικά με τη διαχείριση του ιστότοπου. Δεν επιτρέπεται η προσπάθεια άσκησης συντονιστικών καθηκόντων, έστω και εμμέσως. Απορίες και σχόλια σχετικά με την εφαρμογή των παρόντων Όρων Χρήσης δεν επιτρέπεται να διατυπώνονται δημόσια αλλά με προσωπικό μήνυμα προς τον αρμόδιο συντονιστή ή συντονίστρια ή τον διαχειριστή.

ΣΤ. Η παράβαση των παρόντων όρων καθώς και η προσπάθεια παράκαμψής τους με οποιονδήποτε τρόπο, επιφέρει τη λήψη μέτρων, περιλαμβανομένου του μόνιμου αποκλεισμού από τον ιστότοπο (ban), κατά την κρίση των συντονιστών.

Σημείωση πνευματικής ιδιοκτησίας: Η αναπαραγωγή των μηνυμάτων που δημοσιεύονται στο electricalnews.gr χωρίς άδεια απαγορεύεται. Τα πνευματικά δικαιώματα του πρωτότυπου περιεχομένου των μηνυμάτων ανήκουν στους συντάκτες τους, εκτός από τη δημοσιευμένη στον ιστότοπο υπόσταση των μηνυμάτων, την οποία παραχωρούν χωρίς αντάλλαγμα και ανέκκλητα στο electricalnews.gr

Σας ευχόμαστε καλή περιήγηση και διαμονή στην ιστοσελίδα μας και ελπίζουμε να σας φανεί χρήσιμη.

Με εκτίμηση

Θέματα κλάδου Ηλεκτρολογίας

Το video της εβδομάδας