Επιτηρητής φάσεων και απώλειας ουδέτερου - Γιατί;

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Τι είναι ο επιτηρητής  τάσης; (επιτηρητής φάσεων και απώλειας ουδέτερου πιο συγκεκριμένα)

Είχαμε γράψει ένα άρθρο παλαιότερα για το τι είναι ο επιτηρητής τάσης και που χρησιμεύει. Μπορείτε να διαβάσετε το προηγούμενο άρθρο μας εδώ… Επιτηρητής

Όμως, επειδή τα περιστατικά αυξάνονται όσο περνούν τα χρόνια, πρέπει να κάνουμε ένα φρεσκάρισμα στο τι είναι και από τι προστατεύει το συγκεκριμένο υλικό.

Με απλά λόγια τι είναι η πτώση τάσης και η υπέρταση...

Όλοι γνωρίζουμε τι είναι η πτώση τάσης και τι προκαλεί. Συνήθως, η πτώση τάσης προκαλεί τον ‘’Αργό θάνατο’’ των συσκευών μας. Και γιατί λέω αργό…

Όλες οι συσκευές είναι κατασκευασμένες να λειτουργούν σε συγκεκριμένη τάση, αυτή είναι τα 230Volt ή τα 400Volt (αν είναι τριφασική). Όταν η τάση πέφτει κάτω από κάποια όρια, αυτό λέγεται υπόταση! Αν το σκεφτούμε με ιατρικές ορολογίες είναι ακριβώς τα ίδια συμπτώματα! Η συσκευή υπολειτουργεί, αναγκάζεται να κάνει υπερπροσπάθεια για να λειτουργήσει. Τα γράφω όσο πιο απλά γίνεται να γίνουν κατανοητά από όλους.

Όπως και ο άνθρωπος, όταν έχει υπόταση, πέφτει δηλαδή η πίεση, νοιώθει άτονα… δεν μπορεί να κάνει σχεδόν τίποτα και ότι κάνει, με μεγάλη δυσκολία. Και επειδή η υπόταση στον άνθρωπο είναι ύπουλο πράγμα, δεν πρέπει να συνεχίζεται για μεγάλο χρονικό διάστημα γιατί δημιουργούνται μεγαλύτερα προβλήματα στον οργανισμό, μέχρι που έχουμε και ολική παύση του οργανισμού πχ λιποθυμία (στην καλύτερη περίπτωση).

Ετσι ακριβώς και οι συσκευές, φτάνουν σε ένα σημείο που όταν η τάση πέσει κάτω από αυτό, τότε σταματούν να λειτουργούν. Αν αυτό συνεχιστεί για καιρό, τότε βλέπουμε τις συσκευές μας να καίγονται.

Παρόμοια συμπτώματα έχουμε και σε περιπτώσεις υπέρτασης. Εκεί, οι συσκευές μας θα την ακούσουν (στις περισσότερες περιπτώσεις) ακαριαία!! Όπως και εκεί ο άνθρωπος. Όταν έχει μια πίεση (υπέρταση) πάνω από το επιτρεπτό ή θα το καταλάβει νωρίς, όταν η υπέρταση είναι λίγο πάνω από τα όρια ή θα καταλήξει με εγκεφαλικό λόγο υψηλής υπέρτασης ή ακόμη και σε ακαριαίο θάνατο!!! Η φύση έχει ‘’μεριμνήσει’’ όλα τα πράγματα, είτε ζωντανοί οργανισμοί είτε αντικείμενα να λειτουργούν παρόμοια.

Οι συσκευές που παθαίνουν βλάβη σε περιπτώσεις υπέρτασης ή υπότασης είναι οι ηλεκτρονικές συσκευές. Οι ωμικές δεν θα πάθουν κάτι. Πχ, ένας θερμοσίφωνας, ο οποίος έχει απλά μια αντίσταση ωμική μέσα, δεν θα πάθει τίποτα. Απλά πέφτει η τάση με αποτέλεσμα να ανεβαίνει το ρεύμα (η ένταση – τα Ampere).  Όμως στις περιπτώσεις των ωμικών συσκευών έχουμε υπερθέρμανση καλωδίων. Δηλαδή, ναι μεν η συσκευή θα λειτουργεί χωρίς να πάθει κάτι άμεσα, αλλά οι καλωδιώσεις μας τραβάνε ζόρι μεγάλο. Ειδικά αν δεν είναι σωστές. Πχ θα συναντήσουμε σε πάρα πολλές περιπτώσεις, θερμοσίφωνες να τροφοδοτούνται με καλώδιο διατομής 2,5mm2. Αντί των 4mm2 που είναι το αποδεκτό. Αποτέλεσμα να λειτουργεί στα όρια του ένα καλώδιο 2,5mm2!

Οι ηλεκτρονικές συσκευές λοιπόν θα την… ‘’ακούσουν’’ σχετικά γρήγορα έως ακαριαία! Ανάλογα την πτώση τάσης και τη διακύμανση. Όπως επίσης, ανάλογα την υπέρταση και τη διακύμανση της.

Ποιος φταίει για τις υπερτάσεις ή υποτάσεις του δικτύου;

Κατά 99% Φυσικά το παρατημένο, παραμελημένο, κακοσυντηρημένο, και πανάρχαιο δίκτυο της ΔΕΗ (ΔΕΔΔΗΕ) όπως και να το πω θα το καταλάβουν όλοι.

Ένα δίκτυο, που σε πολλά σημεία ξεπερνά ακόμη και τον μισό αιώνα!! Σκεφτείτε καλώδια να κρέμονται και να είναι συνδεμένα πάνω από 30-40 χρόνια και να τα χτυπούν αέρηδες, βροχές, ζέστες, κρύα κλπ. Ένα δίκτυο που ενώ υπόσχεται τάση κανονική εντός ορίων, έχοντας βάλει και κει τους δικούς τους όρους οι ειδήμονες δηλαδή ένα 10% +/ - , ποτέ δεν θα δούμε την τάση σε αυτά τα επίπεδα. Ειδικά τις περιόδους μεγάλης ζήτησης (χειμώνα – καλοκαίρι).

Άρα, έχουμε ένα δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ, ειδικά εκτός Αττικής ( δηλαδή σε όλη τη χώρα) που ενώ η τάση πρέπει να τη βρίσκουμε από 210volt το ελάχιστο έως 253volt το μέγιστο, να μην βρίσκεται σ αυτά τα επίπεδα.

Ας μην ψάξουμε τις αιτίες και τους υπεύθυνους  σ αυτό το άρθρο (θα τους ‘’τακτοποιήσουμε’’ σε επόμενο)  αλλά ας δούμε πως μπορούμε να προστατέψουμε τον εαυτό μας από τις αθλιότητες του ΔΕΔΔΗΕ και των υπευθύνων του. Επειδή κανείς απ αυτούς δεν νοιάζεται για εμάς, αλλά για τα νούμερά τους μόνο. 

Ποιος είναι ο πιο επικίνδυνος υπεύθυνος για πτώσεις τάσεις και τεράστιες ζημιές; 

Για τις βυθίσεις τάσης άλλος ένας ‘’υπεύθυνος’’ είναι ο ουδέτερος αγωγός του δικτύου. Όχι μόνο οι φάσεις. Όταν ο ουδέτερος χαλαρώνει το σφίξιμο του επάνω στις ενώσεις (πχ σε στύλους ή σε μετρητές του παρόχου), όπως επίσης όταν καίγεται ο ουδέτερος τότε έχουμε πάλι πτώσεις τάσης κάτω του επιτρεπτού. Όταν ο ουδέτερος φτάσει σε σημείο που θα κοπεί εντελώς, τότε έχουμε ακαριαία υπέρταση στο δίκτυο!! Υπέρταση όπου σε τριφασικές εγκαταστάσεις ειδικά μπορεί να φτάσουν τα 400volt με ακαριαίο θάνατο των ηλεκτρονικών συσκευών μας.

Χαρακτηριστικά επιτηρητή, πρέπει να κοιτάμε να γράφει καθαρά ότι επιτηρεί και τον ουδέτερο...

epitir9

Επίσης, ανάλογα το σημείο που θα κοπεί ένας ουδέτερος, μπορεί μια ολόκληρη γειτονιά να πάρει 400V στις συσκευές της!! 

Γιατί ξαναφρεσκάρουμε τις... μνήμες μας με τον επιτηρητή; 

Αφορμή για το σημερινό άρθρο, επίσκεψη και έλεγχος ηλεκτρικής εγκατάστασης που παρουσιάζονται προβλήματα ‘’θανάτου’’ ηλεκτρικών συσκευών το τελευταίο διάστημα! Βρέθηκε και στις τρεις φάσεις πρόβλημα το οποίο ειδικά στη μια, παρουσιάζεται μια μόνιμη τάση κάτω από 210Volt μόνο με την λειτουργία μερικών συσκευών. Ο χώρος είναι επαγγελματικός, κάτι σαν σύγχρονο συνεργείο αυτοκινήτων! Ανάβοντας λοιπόν έναν θερμοσίφωνα, βλέπουμε την τάση να ‘’κάθεται στα 202volt!! Φανταστείτε όταν ξεκινούν όλα τα μηχανήματα! Είπαμε φυσικά στον πελάτη να καλέσει τον ΔΕΔΔΗΕ να ελέγξει το δίκτυό του στη συγκεκριμένη περιοχή.

Άλλο ένα τραγικό περιστατικό, είναι σε ένα ξενοδοχείο της περιοχής, όπου από ουδέτερο του ΔΕΔΔΗΕ, έκαψε 45 κλιματιστικά!!! Μερικά την πρώτη ημέρα, ακόμη 10-12 την επόμενη, όπου τα αντικατέστησε ο ξενοδόχος και την Τρίτη ημέρα έκαψε ξανά όλα τα κλιματιστικά του ξενοδοχείου (περίπου 25!!!) Ο συντηρητής φυσικά όπως γίνεται στα περισσότερα ξενοδοχεία της χώρα, άπειρος και όχι ηλεκτρολόγος. Άνθρωπος γενικών γνώσεων, μπογιατζή, κηπουρού, μαραγκού και πολλές άλλες ειδικότητες. Η ζημιά; Περίπου στα 30 χιλιάδες ευρώ και αν υπολογίσουμε εργασίες που θα ακολουθήσουν λόγω του περιστατικού, θα ξεπεράσει τις 45 χιλιάδες ευρώ.

Οι βλάβες τέτοιου είδους, δεν σταματάνε όμως μόνο στον ΔΕΔΔΗΕ, το ίδιο πρόβλημα μπορεί να βρεθεί στην ίδια την εγκατάσταση!!

Πχ, πέρυσι, πήγαμε σε ξενοδοχείο το οποίο ‘’ξαφνικά’’ δεν λειτουργούσαν κάποια πράγματα. Τι ήταν; Καμένος ουδέτερος σε μπάρα ουδέτερου εντός του ηλεκτρολογικού πίνακα. Από κακό σφίξιμο προφανώς, έφτασε σε σημείο που έλιωσε η μπάρα με αποτέλεσμα να καούνε συσκευές αξίας περίπου 15 χιλιάδων ευρώ! Συστήματα δορυφορικά, τηλεφωνικά κέντρα, ρουτερ, υπολογιστές, κλιματιστικά!!!

Δείτε στη φώτο, πως βρέθηκε η μπάρα ουδέτερου...

epitir15 

epitir14

epitir13

Τα περιστατικά αυτά φυσικά δεν σταματούν εδώ. Εγώ είμαι ένας ηλεκτρολόγος και τα συναντώ περίπου 2-3 φορές την εβδομάδα. Ακούω σε συζητήσεις με άλλους συναδέλφους ακόμη τόσα από τον καθένα και ίσως περισσότερα. Φανταστείτε οι περίπου 10χιλιάδες ηλεκτρολόγοι ενεργοί, πόσα περιστατικά αντιμετωπίζουμε καθημερινά σε όλη την χώρα. Ζημιές εκατομυρίων κάθε μέρα στις εγκαταστάσεις. ΚΑΘΕ μέρα όμως αν το βάλουμε αθροιστικά. 

Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος προστασίας από τέτοια περιστατικά; 

Ο καλύτερος τρόπος κατά την δική μας άποψη είναι η τοποθέτηση ενός ΕΠΙΤΗΡΗΤΗ ΦΆΣΕΩΝ ΚΑΙ ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΟΥΔΕΤΕΡΟΥ.

Προσοχή, όχι οποιονδήποτε επιτηρητή τάσης που θα σας πλασάρουν. Πρέπει να ζητήσετε και να το τονίσετε, ότι θέλετε ο επιτηρητής να έχει έλεγχο απώλειας ουδέτερου. Πολύ σημαντικό. Διαβάστε τα χαρακτηριστικά του πριν αγοράσετε ή τονίστε το στον ηλεκτρολόγο σας. 

Παρ όλα αυτά, θα ακούσετε πολλούς ηλεκτρολόγους ή γενικότερα ειδικούς να σας λένε: Μην βάλεις επιτηρητή γιατί θα σου πέφτει συνέχεια το ρεύμα!!!

Η δική μας άποψη είναι ότι: Αφού φτάνει σε σημείο ο επιτηρητής να σου κόβει το ρεύμα συνέχεια, ε τότε ΚΑΛΑ ΚΑΝΕΙ!! Αυτή είναι η δουλειά του, να προστατέψει το σπίτι μας ή και εμάς τους ίδιους! Όταν ο επιτηρητής  κόβει το ρεύμα συχνά και αφού τον έχουμε ρυθμίσει σωστά (δηλαδή στο 10% συν-πλην) τότε πρέπει να καλέσουμε ηλεκτρολόγο να μας πει τι φταίει, κάτι στην εγκατάσταση ή το άθλιο δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ; Άρα καλά κάνει ο επιτηρητής και κόβει! Μα αυτή είναι η δουλειά του.

Ο επιτηρητής λοιπόν, που ‘’βλέπει’’ (επιτηρεί) τον ουδέτερο θα μας γλυτώσει κυριολεκτικά από ακαριαίες καταστροφές όπως αυτές που προαναφέραμε.

Βέβαια, τώρα μπαίνουμε σε άλλες τεχνικές λεπτομέρειες όπως: Θα κόψω τον ουδέτερο στις επαφές ενός ρελέ ισχύος που οδηγείται από τον επιτηρητή ή ρισκάρω ακόμη μια ένωση ουδέτερου να αστοχήσει;

Δείτε στην παρακάτω φώτο, αστοχία καταστροφική για την εγκατάσταση, επαφής ουδέτερου, πιθανώς από κακό σφίξιμο...

epitir12

Μετά, υπάρχει η λύση του να χωριστεί η τριφασική εγκατάσταση σε μονοφασικά κομμάτια. Δηλαδή, μπορούμε να τοποθετήσουμε 3 επιτηρητές τάσης και απώλειας ουδέτερου, μονοφασικούς. Αυτό όμως, ανεβάζει το κόστος και οι απαιτήσεις χώρου σε ήδη υπάρχοντες πίνακες. Αυτή η λύση προτείνεται για κατοικίες μικρές ή καταστήματα μικρού μεγέθους. Σε μεγάλες εγκαταστάσεις δεν προτείνεται να τοποθετούνται πολλοί επιτηρητές. Χρειάζεται μεγάλη παρακολούθηση μετά.

Δυστυχώς 100% προστασία ΔΕΝ υπάρχει, αλλά με έναν τακτικό ετήσιο έλεγχο από έναν αδειούχο εγκαταστάτη και όχι από τον κηπουρό, μπορεί να προλάβει κακές επαφές και συσφίξεις ή άρπαγμα μπάρας ουδέτερου ή κάποιας επαφής στον πίνακα μας.

Όμως με έναν επιτηρητή φάσεων και απώλειας ουδέτερου, γλυτώνουμε από τα περισσότερα περιστατικά που θα συμβούν ειδικά από την πλευρά του παρατημένου δικτύου του ΔΕΔΔΗΕ.

Επίσης, φανταστείτε ο ξενοδόχος (με τον συντηρητή κηπουρό)  που θα πληρώσει  τώρα 50χιλιάδες ευρώ, αν είχε συντηρητή έναν ηλεκτρολόγο καταρτισμένο και του είχε προτείνει να έχει έναν τουλάχιστον επιτηρητή έστω στον κεντρικό πίνακα, αυτή τη στιγμή δεν θα είχε συμβεί ΤΙΠΟΤΑ.

Τα ίδια ισχύουν για επαγγελματικούς χώρους, βιοτεχνίες βιομηχανία κλπ.

Τι κόστος έχει ένας επιτηρητής φάσεων και απώλειας ουδέτερου;

Δεν έχει μεγάλο κόστος ειδικά αν υπολογίσουμε τις ζημιές που προκαλούνται όταν δεν διαθέτουμε επιτηρητή.

Στο κόστος παίζει ρόλο τι εγκατάσταση έχουμε. Πχ, αν μιλάμε για μονοφασική μικρή οικιακή εγκατάσταση ή τριφασική μικρή, τότε είναι αρκετά μικρό. Από κει και πέρα, παίζουν ρόλο, οι χώροι του πίνακα, οι δυσκολίες για την αλλαγή – τροποποίηση καλωδιώσεων εντός του πίνακα και άλλα ψιλοπράγματα.

Σε μεγάλες εγκαταστάσεις ο ίδιος επιτηρητής μπαίνει, απλά αλλάζει το ρελέ ισχύος. Θα πρέπει να είναι μεγαλύτερο άρα ακριβότερο.

Για λεπτομέρειες ρωτήστε τον ηλεκτρολόγο σας.

Υλικά που χρειαζόμαστε για μια μετατροπή – τοποθέτηση επιτηρητή φάσεων και απώλειας ουδέτερου:

Ένας επιτηρητής φάσεων και απώλειας ουδέτερου.

Ένα ρελέ ισχύος μονοφασικό ή τριφασικό (ανάλογα την εγκατάσταση)

Ασφάλειες και βάσεις ασφάλειας  τύπου λυχνίας (πρέπει να ασφαλιστεί ο επιτηρητής γιατί κι αυτός συσκευή θεωρείται και μπορεί να καεί.

Μερικά καλώδια για τις απαιτούμενες γέφυρες.

Άλλες λύσεις όπως σταθεροποιητές τάσης κλπ, είναι ημίμετρα. Δεν έχουμε δυνατότητες ρυθμίσεων απώλειες ουδέτερου, καθώς  μπορεί να έχουμε  υπερθερμάνσεις ή και πυρκαγιές. Όπως και αρκετή ώρα επαναφοράς όταν οι σταθεροποιητές είναι μεγάλοι.  Δεν τους προτείνω. Όπου τους συναντώ, τους αφαιρώ!!

Ότι απορία έχετε, ότι δεν έχετε καταλάβει, παρακαλώ στείλτε μας μήνυμα ή στο inbox της σελίδας μας του Facebook:  Electricalnews GR ή στο e mail που φαίνεται στο πεδίο: Επικοινωνία του Site μας.

Διαβάστε παρακάτω σχετικά και σημαντικά άρθρα που αφορούν την εγκατάστασή μας και την ασφάλειά μας...

''Τσιμπήματα από ρεύμα''

Διακοπή ουδέτερου

Ηλεκτρολογικές πυρκαγιές

Γιατί καίγεται συχνότερα ο ουδέτερος σε μια ηλεκτρική εγκατάσταση; 

 

 

 

ΣΗΜΕΙΩΣΗ! Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη εμπειρία σας

Περισσότερες πληροφορίες

Αποδοχή

1) Γενικοί όροι:

Α. Τα μηνύματα και τα άρθρα, εκφράζουν την άποψη των συντακτών τους και όχι την επίσημη θέση του ιστότοπου, εκτός εάν κάτι τέτοιο δηλώνεται ρητά από αρμόδιο μέλος της ομάδας διαχείρισης.

Β. Στο επάνω μέρος της ιστοσελίδας υπάρχει η αναζήτηση, η οποία περιέχει μια αρκετά μεγάλη βάση δεδομένων στον τομέα της ηλεκτρολογίας. Με γράμματα ή με μικρές λέξεις κλειδιά, θα βρείτε αυτό που αναζητάτε στον κλάδο της ηλεκτρολογίας.

Γ. Απαγορεύεται η αντιγραφή άρθρων χωρίς τη ρητή ή γραπτή μας συναίνεση. Για την πλήρη αναδημοσίευση άρθρου απαιτείται ρητή άδεια από το δημιουργό του, ή σε αυτόν που ανήκουν τα πνευματικά δικαιώματα. Για αντιγραφή άρθρων, παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας στο info@electricalnews.gr Στα άρθρα που θα επιτραπεί η αντιγραφή, να αναγράφετε στο κάτω μέρος την πηγή τουλάχιστον, με σύνδεσμο ο οποίος θα οδηγεί κατ ευθείαν στο σωστό άρθρο.

2) Γενικά για την ιστοσελίδα μας:

Η σελίδα αυτή δημιουργήθηκε με σκοπό να μαζέψει όσο περισσότερες πληροφορίες υπάρχουν στον κλάδο της ηλεκτρολογίας, να παρουσιάσει νέο υλικό ή εταιρείες κατασκευής ηλεκτρολογικού υλικού, εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, τεχνολογία στο κομμάτι των υπολογιστών και του software, να παρέχει γνώση και πληροφορία σε Ηλεκτρολόγους, Ηλεκτρονικούς, ανθρώπους που ασχολούνται είτε από χόμπι είτε επαγγελματικά με το Hardware, απλούς πολίτες που πολλές φορές τους δημιουργούνται απορίες πάνω σε πολλά από αυτά τα θέματα και θα ήθελαν κάποιες βασικές πληροφορίες ώστε να γνωρίζουν που θα απευθυνθούν και γενικότερα, ενημέρωση σε Ηλεκτρολογία - τεχνολογία - τεχνικά άρθρα.

Δεν υπάρχει ούτε μία πιθανότητα η σελίδα αυτή να δημοσιεύσει συνδικαλιστικό ή πολιτικό περιεχόμενο και γενικότερα περιεχόμενο που φέρνει σε αντιπαράθεση επαγγελματίες, απλούς αναγνώστες, εταιρείες κλπ.

Αφορά μόνο προώθηση ιδεών και γνώσεων για τον κλάδο της Ηλεκτρολογίας και της Τεχνολογίας.

Τα άρθρα έχουν κυρίως εκπαιδευτικό χαρακτήρα και είναι γραμμένα με τρόπο, όσο γίνεται πιο κατανοητό για όλους, είτε είναι επαγγελματίες είτε είναι απλοί αναγνώστες που τους ενδιαφέρει η θεματολογία μας.

Γνωρίζω ότι έχουμε ανοίξει πολλά κεφάλαια πχ: Ηλεκτρολογία -  τηλεπικοινωνίες - υπολογιστές - τεχνολογία -κινητά και πολλά ακόμη και αυτό καθιστά το έργο της σελίδας ακόμη πιο δύσκολο. Προσπαθούμε καθημερινά να εμπλουτίσουμε τη βάση δεδομένων μας με νέα άρθρα σε όσες περισσότερες κατηγορίες μπορούμε.

Ζητούμε την κατανόηση του κοινού, καθημερινά συνδυάζουμε τις προσωπικές μας δουλειές και την ενημέρωση της σελίδας ώστε να υπάρχει υλικό για όλα όσα προαναφέραμε, στη σοβαρότερη και εγκυρότερη μορφή που είναι εφικτό.

Πριν δημοσιευτεί κάποιο άρθρο, κοιτάμε να είναι όσο πιο εμπεριστατωμένο γίνεται και να μη δίνει λανθασμένες ή παραπλανητικές πληροφορίες.

3) Διαφημίσεις

Οποιοσδήποτε θελήσει ή επιθυμεί να διαφημιστεί σε αυτή τη σελίδα με τον τρόπο δημοσίευσης κάποιου άρθρου, θα πρέπει να μεριμνεί ώστε το άρθρο να έχει κυρίως εκπαιδευτικό χαρακτήρα πάνω σε αυτό που θα παρουσιάσει. Πχ: Αν είναι κατασκευαστής κάποιου υλικού, θα πρέπει να παρουσιάσει το υλικό αυτό με κάθε λεπτομέρεια καθώς και το τι ακριβώς κάνει  και κατόπιν αυτού, να παρουσιάσει με κάποιο link την εταιρεία του ή τη μάρκα του υλικού που αντιπροσωπεύει.

Για διαφήμιση, υπάρχουν τα banner σε όλες τις σελίδες και μπορούν να μπουν ακόμη και στα άρθρα διακριτικά banners τα οποία με τα αντίστοιχα links θα οδηγούν στην εκάστοτε εταιρεία.

Υπάρχει και η δυνατότητα παρουσίασης ακόμη και σε μορφή βιντεοσκόπησης της εταιρείας του, από ανθρώπους μας, οι οποίοι θα αναλάβουν τη βιντεοσκόπηση σε συνεργασία πάντα με υπεύθυνο της εταιρείας ο οποίος θα εξηγεί καθ όλη τη διάρκεια το κάθε τι που βλέπουμε στο βίντεο, ώστε να έχει και τη μορφή εκπαίδευσης αλλά και την καλύτερη διαφημιστική καμπάνια της κάθε εταιρείας.

Υπάρχει η δυνατότητα βιντεοσκόπησης ακόμη και με droners.

4) Forum (το Forum θα λειτουργήσει προσεχώς, κατασκευάζεται για την καλύτερη και ασφαλέστερη λειτουργία, του forum και των χρηστών)

Α. Τα μέλη οφείλουν να συμμετέχουν με ευπρέπεια και κατά τρόπο που σέβεται την ισχύουσα νομοθεσία, τα υπόλοιπα μέλη και την ομαλή λειτουργία του ιστότοπου, κατά την κρίση της ομάδας διαχείρισης, προκειμένου να διατηρούν το δικαίωμα της συμμετοχής στον ιστότοπο. Ιδιαίτερα, τα μέλη οφείλουν:

 • Να αξιοποιούν την αναζήτηση του ιστότοπου ώστε να αποφεύγεται η άσκοπη επανάληψη.
 • Να εκφράζονται σαφώς, ευπρεπώς και ευανάγνωστα και να δίνουν περιγραφικούς τίτλους στα θέματα.
 • Να σέβονται τους συνομιλητές τους, ιδίως όταν διαφωνούν με τις απόψεις τους, έχοντας υπ’ όψιν τους ότι είναι θεμιτή η κριτική στις ιδέες και απόψεις αλλά όχι σε όσους τις εκφέρουν, αποφεύγοντας εκφράσεις που θίγουν τον σεξουαλικό προσανατολισμό ή τις πολιτικές ή αθλητικές ή προσωπικές ή άλλες προτιμήσεις του κάθε μέλους.
 • Να χρησιμοποιούν την ελληνική γλώσσα στην ελληνική γραφή και να χρησιμοποιούν λατινικούς χαρακτήρες στην ξένη ορολογία. Η χρήση άλλων γλωσσών επιτρέπεται στο ατομικό προφίλ και την υπογραφή των μελών αλλά και σε μηνύματα, κατά την κρίση της ομάδας διαχείρισης.
 • Να παραμένουν εντός της θεματολογίας της ιστοσελίδας, των ενοτήτων και των επί μέρους θεμάτων, να μην δημοσιεύουν αμιγώς πολιτικά μηνύματα ούτε να συμμετέχουν σε πολιτικές ή κομματικές συζητήσεις και αντιπαραθέσεις.
 • Να τεκμηριώνουν κατά το δυνατόν τις απόψεις τους. Όταν, στα πλαίσια ενημερωτικού χαρακτήρα, είναι αναγκαία η παράθεση περικοπών κειμένου ή λοιπού υλικού δημοσιευμένου σε άλλα μέσα (περιοδικά, εφημερίδες, βιβλία, ιστοσελίδες κλπ) θα πρέπει να γίνεται ρητή μνεία του μέσου όπου δημοσιεύθηκε αρχικά το υλικό που αναπαράγεται ή του δημιουργού του.
 • Έχοντας υπ’ όψιν τους ότι ο παρών ιστότοπος είναι προσβάσιμος σε μέλη ανεξαρτήτου ηλικίας, να ΜΗΝ δημοσιεύουν θέματα με σεξουαλικό περιεχόμενο ούτε συνδέσμους (links) ή παραπομπές σε ιστοσελίδες με σεξουαλικό περιεχόμενο.
 • Σε περίπτωση δημοσίευσης πλέον του ενός (1) αρχείου πολυμέσων (video, ήχος, φωτογραφία) ανά μήνυμα, να κάνουν χρήση της λειτουργίας SPOILER σε αναλογία "ένα spoiler ανά αρχείο", έχοντας υπ’ όψιν τους ότι μόνη η χρήση φωτογραφιών ή βίντεο ως απάντηση σε μία συζήτηση δεν είναι επιτρεπτή, κατά την κρίση της ομάδας διαχείρισης. Επιπλέον να μην χρησιμοποιούν τη λειτουργία αυτόματης αναπαραγωγής (autoplay) στα video που ενσωματώνουν στα μηνύματά τους.
 • Να διατηρούν μόνο έναν λογαριασμό και να δηλώνουν έγκυρη διεύθυνση ηλεκτρονικής αλληλογραφίας, η οποία θα χρησιμοποιείται μόνο για ζητήματα σχετικά με τη λειτουργία του ιστότοπου και δε θα κοινοποιείται σε τρίτους χωρίς τη ρητή συναίνεση του μέλους.
 • Να μη δημοσιεύουν το ίδιο θέμα ή μήνυμα περισσότερες από μία φορές και να μη διατηρούν θέματα στην επιφάνεια με συνεχή δημοσίευση μηνυμάτων [bumping]. Επιπλέον, να μη δημοσιεύουν νέο μήνυμα σε θέμα η συζήτηση του οποίου έχει σταματήσει πλέον του τριμήνου, εκτός εάν το νέο μήνυμα προσφέρει νέες και ουσιώδεις πληροφορίες για το υπό συζήτηση θέμα, κατά την κρίση της ομάδας διαχείρισης.
 • Να μη συμμετέχουν στον ιστότοπο με σκοπό τη διαφήμιση εμπορικών προϊόντων ή υπηρεσιών και να μην δημοσιεύουν τα λεγόμενα referral links προς οποιαδήποτε ιστοσελίδα ή υπηρεσία.
 • Να μην αναζητούν και να μη δημοσιεύουν συνδέσμους ή πληροφορίες για την απόκτηση, με οποιονδήποτε τρόπο, παράνομων αντιγράφων υλικού που προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικής ιδιοκτησίας.
 • Εφόσον διατηρούν υπογραφή, αυτή να είναι διακριτική, να μην υπερβαίνει συνολικά σε διαστάσεις είτε μία (1) εικόνα μεγέθους 400x90 και 50 Kilobytes είτε τις πέντε (5) γραμμές κειμένου (μεγέθους γραμματοσειράς 14) και να μη διαφημίζει εμπορικά προϊόντα ή εμπορικές υπηρεσίες. Το μέγιστο όριο των avatars είναι 90x90 με ανώτατο επιτρεπόμενο μέγεθος τα 50Kb. Η ομάδα διαχείρισης του ιστότοπου δικαιούται να αφαιρέσει υπογραφές και avatars τα οποία κρίνει μη επιτρεπτά ή προσβλητικά ή αντίθετα με τους παρόντες Όρους Χρήσης.

Β. Επαφίεται στην κρίση της ομάδας διαχείρισης αν θα παραμένουν ενεργά θέματα ή μηνύματα, η θεματολογία των οποίων, έχει αποδειχθεί εμπειρικά, ότι οδηγεί σε αντιπαραθέσεις, αντεγκλήσεις ή συζητήσεις και μηνύματα αμφίβολης αξίας, χρησιμότητας και κοσμιότητας. Επιπλέον, οποιοδήποτε μήνυμα παραβιάζει τους παρόντες Όρους Χρήσης ή δεν ταιριάζει, κατά την κρίση της ομάδας διαχείρισης, με το ύφος και το περιεχόμενο του ιστότοπου, θα κλειδώνεται ή θα διαγράφεται κατά περίπτωση. Ο δε συγγραφέας του θα υπόκειται, κατά την κρίση της ομάδας διαχείρισης, σε προσωρινή ή μόνιμη διακοπή της εισόδου του στον ιστότοπο (ban).

Δ. Τα μέλη συμφωνούν ότι ο λογαριασμός τους στον παρόντα ιστότοπο είναι δυνατόν να χρησιμοποιείται για την είσοδο και λειτουργία όλων των υπηρεσιών που προσφέρονται ή θα προσφερθούν στο μέλλον από το electricalnews.gr

Ε. Τα μέλη οφείλουν να αποδέχονται την τελική κρίση των συντονιστών για θέματα σχετικά με τη διαχείριση του ιστότοπου. Δεν επιτρέπεται η προσπάθεια άσκησης συντονιστικών καθηκόντων, έστω και εμμέσως. Απορίες και σχόλια σχετικά με την εφαρμογή των παρόντων Όρων Χρήσης δεν επιτρέπεται να διατυπώνονται δημόσια αλλά με προσωπικό μήνυμα προς τον αρμόδιο συντονιστή ή συντονίστρια ή τον διαχειριστή.

ΣΤ. Η παράβαση των παρόντων όρων καθώς και η προσπάθεια παράκαμψής τους με οποιονδήποτε τρόπο, επιφέρει τη λήψη μέτρων, περιλαμβανομένου του μόνιμου αποκλεισμού από τον ιστότοπο (ban), κατά την κρίση των συντονιστών.

Σημείωση πνευματικής ιδιοκτησίας: Η αναπαραγωγή των μηνυμάτων που δημοσιεύονται στο electricalnews.gr χωρίς άδεια απαγορεύεται. Τα πνευματικά δικαιώματα του πρωτότυπου περιεχομένου των μηνυμάτων ανήκουν στους συντάκτες τους, εκτός από τη δημοσιευμένη στον ιστότοπο υπόσταση των μηνυμάτων, την οποία παραχωρούν χωρίς αντάλλαγμα και ανέκκλητα στο electricalnews.gr

Σας ευχόμαστε καλή περιήγηση και διαμονή στην ιστοσελίδα μας και ελπίζουμε να σας φανεί χρήσιμη.

Με εκτίμηση

Θέματα κλάδου Ηλεκτρολογίας

Το video της εβδομάδας