Βρόχος σφάλματος (Z) - τι είναι;

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Θα προσπαθήσω να εξηγήσω με όσο πιο απλό τρόπο είναι εφικτό, τι είναι ο ΒΡΟΧΟΣ σφάλματος.

Ένα πολύ μεγάλο θέμα στον ηλεκτρισμό είναι ο ΒΡΟΧΟΣ σφάλματός. Ένα θέμα που πρέπει να γίνει κατανοητό από όλους που εμπλέκονται με τον ηλεκτρισμό. Γι αυτό διάλεξα τρόπο εξήγησης αρκετά απλό, χωρίς πράξεις και τύπους, παρά μόνο α γίνει κατανοητό το τι ακριβώς είναι ο ΒΡΟΧΟΣ σφάλματος. Μια ένοια αρκετά ''παρεξηγημένη'' από τους περισσότερους ηλεκτρολόγους. Απλό αν αφιερώσεις 15 λεπτά να διαβάσεις το παρόν και να σκεφτείς λίγα πράματα που φτιάχνεις καθημερινά. 

Αρχικά ας ξεκαθαρίσουμε δύο λέξεις που μοιάζουν και πολλοί μπερδεύονται. Άλλο είναι ο Βρόγχος και άλλο ο Βρόχος!

Βρόγχος, έχει κυρίως ιατρικές – βιολογικές εξηγήσεις. Δηλαδή εν συντομία, είναι οι διακλαδώσεις της τραχείας  στο εσωτερικό των πνευμόνων!! Βλέπε εικόνα παρακάτω…

Τι είναι ο Βρόγχος...

vroghos

Ενώ ο ΒΡΟΧΟΣ είναι ένας…. κύκλος! Προέρχεται από τη λέξη θηλιά, ένα σχοινί που δένεται με συγκεκριμένο τρόπο.

Οπότε εμείς δε θα ασχοληθούμε με την ιατρική, αλλά με τον ηλεκτρισμό και τι σχέση έχει αυτός με το Βρόχο σφάλματος!

Επειδή πολλοί ηλεκτρολόγοι ακούνε ή χρησιμοποιούνε τη λέξη βρόχος σφάλματος, χωρίς να έχουν καταλάβει απόλυτα τι ακριβώς είναι αυτός ο βρόχος, είπα να το αναλύσω ελαφρώς και με πολύ απλό τρόπο να το καταλάβουμε όλοι.

Έτσι, στον ηλεκτρισμό επιλέχθηκε η λέξη ΒΡΟΧΟΣ για να μας δώσει να καταλάβουμε ότι σε περίπτωση σφάλματος, το ρεύμα θα κάνει ένα κύκλο! Ένα κύκλο όμως πολύ συγκεκριμένο! Ένα κύκλο ο οποίος ξεκινά από το σημείο σφάλματος (πχ βραχυκύκλωμα μιας συσκευής) και καταλήγει ξανά στο… σημείο βραχυκυκλώματος ή η άμεση επαφή ενός αγωγού φάσης με έναν αγωγό προστασίας (γείωση ΡΕ), που σημαίνει ότι το ρεύμα μέσω της γείωσης θα γυρίσει στο σημείο που ακουμπάνε μεταξύ τους οι δύο αγωγοί και ου τω καθεξής!

Ο Βρόχος σφάλματος είναι πάρα πολύ σημαντικός… κύκλος, διότι αφορά την ασφάλεια των ηλεκτρικών εγκαταστάσεων. Την ασφάλεια των γραμμών μας καθώς επίσης είναι επικίνδυνο να έχουμε ακόμη και πυρκαγιά!

Το παράδειγμα πριν με το βραχυκύκλωμα θα μου πείτε…. Αφού κάνει κύκλο μέχρι το σημείο που ενώθηκαν οι αγωγοί φάσης με γείωση τι τον σταματάει αυτόν τον κύκλο; Δε θα κάνει γύρω γύρω το ρεύμα συνέχεια; Σαφώς και θα είχαμε ένα ‘’γύρω γύρω’’ αλλά με καταστροφικές συνέπειες! Φανταστείτε ότι σε ένα βραχυκύκλωμα το ρεύμα που περνά μπορεί να είναι άπειρο! Υπό συνθήκες, χιλιάδες ή ακόμη και εκατομμύρια ampere!!!

Και τότε θα μου πείτε, πως σταματά αυτή η κυκλική διαδρομή; Εκεί έρχονται λοιπόν οι ασφάλειες!! Μια ασφάλεια, θα σταματήσει αυτό τον Βρόχο (κύκλο) που κάνει το ρεύμα και αν δεν υπήρχε θα είχαμε λιώσιμο των καλωδίων, φωτιές σε κατοικίες, γραφεία, βιομηχανίες κλπ.

Ένα βραχυκύκλωμα, έχει καταστροφικές συνέπειες όταν δεν υπάρχει ασφαλιστική διάταξη. Αν υπήρχε πχ μετασχηματιστής να αντέχει εκατομμύρια ampere σε περίπτωση βραχυκυκλώματος αυτά τα ampere θα διαπερνούσαν τους αγωγούς χωρίς να γίνει κάτι! Αυτό που θα συνέβαινε θα ήταν να καούν τα καλώδια στη διαδρομή του Βρόχου (κύκλου του ρεύματος) Άρα;

Άρα λοιπόν έχουμε ένα πολύ σημαντικό πράγμα που περιορίζει το σφάλμα, το Βρόχο! Την αντίσταση των καλωδίων. Στην ουσία το καλώδιο το ίδιο γίνεται ασφάλεια!! Αφού το διαπερνούν όσο περισσότερα ampere γίνεται και αυτό λιώνει, οπότε διακόπτει το κύκλωμα. Αν ο αγωγός αυτός θεωρητικά ήταν πολύ χοντρός, ας πούμε 2000mm2 θα καίγονταν;

Φυσικά και θα καίγονταν (αν και τα τυλίγματα του μετασχηματιστή είχαν αυτή τη διατομή) αλλά θα καίγονταν πιο αργά από έναν αγωγό που θα είχε διατομή 300mm2! Λογικό, έτσι δεν είναι;

Οπότε ο άνθρωπος τι ανακάλυψε μετά από ενάμιση αιώνα με ηλεκτρισμό; Ανακάλυψε τις ασφάλειες (από νωρίς….. κάπου εκεί όπου ανακαλύφθηκε ο ηλεκτρισμός, ανακαλύφθηκαν και οι ασφάλειες – απλά με τα χρόνια εξελίχθηκαν) οι οποίες αντέχουν πολύ μικρότερα ρεύματα από τα άπειρα που μπορεί να αντέξει ένας τεράστιος σε διατομή αγωγός.  

Όταν ακούτε λοιπόν Βρόχος σφάλματος θα φαντάζεστε έναν κύκλο. Μία κυκλική διαδρομή που κάνει το ρεύμα σε περίπτωση σφάλματος για να ξαναφτάσει στο ίδιο σημείο που ξεκίνησε.

Αυτό λοιπόν που εμείς θέλουμε ο βρόχος να είναι όσο το δυνατόν πιο αγώγιμος! Η διαδρομή του ρεύματος να είναι όσο το δυνατόν ευκολότερη, να φτάσει γρήγορα κοντά στο σημείο του βραχυκυκλώματος. Γιατί λέω κοντά; Γιατί είπαμε βάζουμε ασφάλειες στις γραμμές μας, οπότε κάπου εκεί, στον ηλεκτρολογικό μας πίνακα, η αντίστοιχη ασφάλεια του βραχυκυκλώματος θα πέσει.

Έτσι, γλυτώνει και ο αγωγός από κάψιμο και το σπίτι μας από πυρκαγιά!

Μην αρχίσω τώρα λεπτομέρειες για ασφάλειες και διατομές και τι ασφάλεια πρέπει να βάζουμε. Αυτά είναι τα γνωστά και γραμμένα πολλές φορές, αλλά μη φάμε χρόνο τώρα λέγοντας σας και άσχετα (σχεδόν) με το βρόχο σφάλματος.

Πως πετυχαίνουμε καλύτερη αγωγιμότητα; Άρα γρήγορο κάψιμο (πέσιμο αν αυτόματη) της ασφάλειας στον πίνακα μας;

Με καλή γείωση, όσο το δυνατόν χαμηλότερα Ω τόσο γρηγορότερα θα πέσει η ασφάλεια. Όμως δεν αρκεί μόνο η γείωση! Θέλουμε και μικρή αντίσταση χαλκού, άρα όσο μεγαλώνει το μήκος ενός κυκλώματος έχουμε λιγάκι θέμα. Επειδή ο χαλκός έχει μια αντίσταση από μόνος του σαν αγωγός, όσο μεγαλώνει το μήκος του αγωγού, τόσο μεγαλώνει η αντίσταση, άρα φτάνουμε σε ένα σημείο που μπορεί και να μη πέσει η ασφάλεια σε περίπτωση σφάλματος ή να πέσει, αλλά όχι στους προβλεπόμενους χρόνους. Να καθυστερήσει πολύ παραπάνω από το προβλεπόμενο οπότε να καεί ο αγωγός, ή κάποια άλλη ασφάλεια που είναι πιο κοντά στο μετασχηματιστή.

Ένας λόγος που η ΔΕΗ βάζει πυκνά πυκνά μετασχηματιστές και δεν αφήνει στο έλεος των....βρόχων τις γειτονιές είναι η σύντομη απόκριση των ασφαλιστικών διατάξεων. Φανταστείτε αντί 250kVA να έβαζε 3000kVA μετασχηματιστές και ο επόμενος να ήταν στα 3 χιλιόμετρα!! Τα σπίτια που ήταν απομακρυσμένα από τον μετασχηματιστή τους θα είχαν... λιγάκι θεματάκι!!

Κάπου εκεί πρέπει να κάνουμε επιλογές σε διατομές αγωγών και σε καμπύλες ασφαλειών.

Επαναλαμβάνω: ο ΒΡΟΧΟΣ σφάλματος είναι: Η κυκλική διαδρομή που κάνει το ρεύμα από το σημείο βραχυκυκλώματος > γη > μετασχηματιστής ΔΕΗ > ηλεκτρικός πίνακας >  ασφάλεια > στοπ!

vroxos sfalmatos

Μη ξεχνάμε ότι πολύ σημαντικό στον Βρόχο σφάλματος είναι ο χρόνος που χρειάζεται η ασφάλεια για να πέσει. Όσο πιο γρήγορα, τόσο καλύτερο. Καλύτερο για τα καλώδιά μας και για το λοιπό ηλεκτρολογικό υλικό που είναι άμεσα συνδεδεμένο με το βραχυκύκλωμα.

Σαν ένα αυτοκίνητο. Μπορείς να το πηγαίνεις στον κόφτη για λίγα δέκατα, αν το συνεχίσεις για ώρα αρκετή με 2α και 6500 σαλ και να ακούγεται ο κόφτης γκ γκ γκ γκ γκ….  Τότε σίγουρα θα μαζεύουμε βαλβίδες και πιστόνια από την άσφαλτο  

Σύστημα ΤΝ και σύστημα ΤΤ – έχει σχέση ο βρόχος σφάλματος, ανάλογα σε ποιο σύστημα είμαστε;

Ναι. Σε σύστημα πχ ΤΤ δε μπορούμε να χρησιμοποιούμε ασφάλειες τήξεως διότι για να επιτευχθεί μικρή αντίσταση στο βρόχο και να πέσει γρήγορα η ασφάλεια είναι πολύ δύσκολο λόγω της αντίστασης της γης, οπότε δε θα πέσει (καεί) σε προβλεπόμενους χρόνους και προτείνονται ασφάλειες ακαριαίας λειτουργίας.

Βρόχος σφάλματος σε ΤΤ

TT

Ενώ σε σύστημα ΤΝ η ‘’δουλειά’’ γίνεται ευκολότερη μέσω του ουδέτερου αγωγού, επειδή είναι ταυτόχρονα και αγωγός προστασίας. Εκεί μπορούμε να έχουμε τήξεως.

Βρόχος σφάλματος σε ΤΝ

TN

Ποιοι είναι οι προβλεπόμενοι χρόνοι απόκρισης ασφαλιστικών διατάξεων σε ένα βρόχο σφάλματος;

Οι προβλεπόμενοι χρόνοι λειτουργίας των ασφαλειών αναφέρονται στους παρακάτω πίνακες…

vrohos1

vrohos2

vrohos3

vrohos4

vrohos5 

Όπως καταλαβαίνετε, σχεδόν σε όλα τα σημαντικά κομμάτια του ηλεκτρισμού, το Α και το Ω είναι η γείωση. Μια καλή γείωση έχουμε αναφερθεί άπειρες φορές ότι σώζει καταστάσεις. Και βλέπετε και δω, σε περιπτώσεις σφάλματος μόνο με μια καλή γείωση θα κάνει τη δουλειά του όπως πρέπει ένας Βρόχος σφάλματος.

Θα επαναλάβω ακόμη μια φορά να το καταλάβουμε, είναι πολύ απλό:

Βρόχος σφάλματος είναι ένας κύκλος που κάνει το ρεύμα σφάλματος (πχ βραχυκύκλωμα) από το σημείο ή τη συσκευή που βραχυκυκλώνει, μέχρι να ξαναφτάσει στο σημείο. Κάπου, σε όλο αυτό τον κύκλο, ‘’παρεμβάλλεται’’ μια ασφάλεια, η οποία πρέπει να πέσει όσο γρηγορότερα γίνεται ώστε να μη προκαλέσει βλάβες στη συγκεκριμένη γραμμή αλλά και σε όλη την εγκατάσταση.

Πως μπορώ να μετρήσω το βρόχο σφάλματος; 

Αυτός ο βρόχος σφάλματος μετριέται με τα γνωστά σε όλους τους ηλεκτρολόγους, πολυόργανα εγκαταστάτη. Σε κάθε  ΥΔΕ ηλεκτρικής εγκατάστασης που κάνουμε, επιβάλλεται να μετριέται το Ζ κάθε γραμμής ή όλης της εγκατάστασης. Το όργανο θα μας πιστοποιήσει ότι το κάθε κύκλωμα είναι εντάξει. Δηλαδή, θα ανταποκριθεί η αυτόματη ασφάλεια εντός προβλεπόμενων χρόνων και ampere που αντέχει το κάθε καλώδιο.

 

Θα ακολουθήσει άρθρο πιο ειδικό - αναλυτικό σε λίγες ημέρες. 

ΣΗΜΕΙΩΣΗ! Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη εμπειρία σας

Περισσότερες πληροφορίες

Αποδοχή

1) Γενικοί όροι:

Α. Τα μηνύματα και τα άρθρα, εκφράζουν την άποψη των συντακτών τους και όχι την επίσημη θέση του ιστότοπου, εκτός εάν κάτι τέτοιο δηλώνεται ρητά από αρμόδιο μέλος της ομάδας διαχείρισης.

Β. Στο επάνω μέρος της ιστοσελίδας υπάρχει η αναζήτηση, η οποία περιέχει μια αρκετά μεγάλη βάση δεδομένων στον τομέα της ηλεκτρολογίας. Με γράμματα ή με μικρές λέξεις κλειδιά, θα βρείτε αυτό που αναζητάτε στον κλάδο της ηλεκτρολογίας.

Γ. Απαγορεύεται η αντιγραφή άρθρων χωρίς τη ρητή ή γραπτή μας συναίνεση. Για την πλήρη αναδημοσίευση άρθρου απαιτείται ρητή άδεια από το δημιουργό του, ή σε αυτόν που ανήκουν τα πνευματικά δικαιώματα. Για αντιγραφή άρθρων, παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας στο info@electricalnews.gr Στα άρθρα που θα επιτραπεί η αντιγραφή, να αναγράφετε στο κάτω μέρος την πηγή τουλάχιστον, με σύνδεσμο ο οποίος θα οδηγεί κατ ευθείαν στο σωστό άρθρο.

2) Γενικά για την ιστοσελίδα μας:

Η σελίδα αυτή δημιουργήθηκε με σκοπό να μαζέψει όσο περισσότερες πληροφορίες υπάρχουν στον κλάδο της ηλεκτρολογίας, να παρουσιάσει νέο υλικό ή εταιρείες κατασκευής ηλεκτρολογικού υλικού, εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, τεχνολογία στο κομμάτι των υπολογιστών και του software, να παρέχει γνώση και πληροφορία σε Ηλεκτρολόγους, Ηλεκτρονικούς, ανθρώπους που ασχολούνται είτε από χόμπι είτε επαγγελματικά με το Hardware, απλούς πολίτες που πολλές φορές τους δημιουργούνται απορίες πάνω σε πολλά από αυτά τα θέματα και θα ήθελαν κάποιες βασικές πληροφορίες ώστε να γνωρίζουν που θα απευθυνθούν και γενικότερα, ενημέρωση σε Ηλεκτρολογία - τεχνολογία - τεχνικά άρθρα.

Δεν υπάρχει ούτε μία πιθανότητα η σελίδα αυτή να δημοσιεύσει συνδικαλιστικό ή πολιτικό περιεχόμενο και γενικότερα περιεχόμενο που φέρνει σε αντιπαράθεση επαγγελματίες, απλούς αναγνώστες, εταιρείες κλπ.

Αφορά μόνο προώθηση ιδεών και γνώσεων για τον κλάδο της Ηλεκτρολογίας και της Τεχνολογίας.

Τα άρθρα έχουν κυρίως εκπαιδευτικό χαρακτήρα και είναι γραμμένα με τρόπο, όσο γίνεται πιο κατανοητό για όλους, είτε είναι επαγγελματίες είτε είναι απλοί αναγνώστες που τους ενδιαφέρει η θεματολογία μας.

Γνωρίζω ότι έχουμε ανοίξει πολλά κεφάλαια πχ: Ηλεκτρολογία -  τηλεπικοινωνίες - υπολογιστές - τεχνολογία -κινητά και πολλά ακόμη και αυτό καθιστά το έργο της σελίδας ακόμη πιο δύσκολο. Προσπαθούμε καθημερινά να εμπλουτίσουμε τη βάση δεδομένων μας με νέα άρθρα σε όσες περισσότερες κατηγορίες μπορούμε.

Ζητούμε την κατανόηση του κοινού, καθημερινά συνδυάζουμε τις προσωπικές μας δουλειές και την ενημέρωση της σελίδας ώστε να υπάρχει υλικό για όλα όσα προαναφέραμε, στη σοβαρότερη και εγκυρότερη μορφή που είναι εφικτό.

Πριν δημοσιευτεί κάποιο άρθρο, κοιτάμε να είναι όσο πιο εμπεριστατωμένο γίνεται και να μη δίνει λανθασμένες ή παραπλανητικές πληροφορίες.

3) Διαφημίσεις

Οποιοσδήποτε θελήσει ή επιθυμεί να διαφημιστεί σε αυτή τη σελίδα με τον τρόπο δημοσίευσης κάποιου άρθρου, θα πρέπει να μεριμνεί ώστε το άρθρο να έχει κυρίως εκπαιδευτικό χαρακτήρα πάνω σε αυτό που θα παρουσιάσει. Πχ: Αν είναι κατασκευαστής κάποιου υλικού, θα πρέπει να παρουσιάσει το υλικό αυτό με κάθε λεπτομέρεια καθώς και το τι ακριβώς κάνει  και κατόπιν αυτού, να παρουσιάσει με κάποιο link την εταιρεία του ή τη μάρκα του υλικού που αντιπροσωπεύει.

Για διαφήμιση, υπάρχουν τα banner σε όλες τις σελίδες και μπορούν να μπουν ακόμη και στα άρθρα διακριτικά banners τα οποία με τα αντίστοιχα links θα οδηγούν στην εκάστοτε εταιρεία.

Υπάρχει και η δυνατότητα παρουσίασης ακόμη και σε μορφή βιντεοσκόπησης της εταιρείας του, από ανθρώπους μας, οι οποίοι θα αναλάβουν τη βιντεοσκόπηση σε συνεργασία πάντα με υπεύθυνο της εταιρείας ο οποίος θα εξηγεί καθ όλη τη διάρκεια το κάθε τι που βλέπουμε στο βίντεο, ώστε να έχει και τη μορφή εκπαίδευσης αλλά και την καλύτερη διαφημιστική καμπάνια της κάθε εταιρείας.

Υπάρχει η δυνατότητα βιντεοσκόπησης ακόμη και με droners.

4) Forum (το Forum θα λειτουργήσει προσεχώς, κατασκευάζεται για την καλύτερη και ασφαλέστερη λειτουργία, του forum και των χρηστών)

Α. Τα μέλη οφείλουν να συμμετέχουν με ευπρέπεια και κατά τρόπο που σέβεται την ισχύουσα νομοθεσία, τα υπόλοιπα μέλη και την ομαλή λειτουργία του ιστότοπου, κατά την κρίση της ομάδας διαχείρισης, προκειμένου να διατηρούν το δικαίωμα της συμμετοχής στον ιστότοπο. Ιδιαίτερα, τα μέλη οφείλουν:

 • Να αξιοποιούν την αναζήτηση του ιστότοπου ώστε να αποφεύγεται η άσκοπη επανάληψη.
 • Να εκφράζονται σαφώς, ευπρεπώς και ευανάγνωστα και να δίνουν περιγραφικούς τίτλους στα θέματα.
 • Να σέβονται τους συνομιλητές τους, ιδίως όταν διαφωνούν με τις απόψεις τους, έχοντας υπ’ όψιν τους ότι είναι θεμιτή η κριτική στις ιδέες και απόψεις αλλά όχι σε όσους τις εκφέρουν, αποφεύγοντας εκφράσεις που θίγουν τον σεξουαλικό προσανατολισμό ή τις πολιτικές ή αθλητικές ή προσωπικές ή άλλες προτιμήσεις του κάθε μέλους.
 • Να χρησιμοποιούν την ελληνική γλώσσα στην ελληνική γραφή και να χρησιμοποιούν λατινικούς χαρακτήρες στην ξένη ορολογία. Η χρήση άλλων γλωσσών επιτρέπεται στο ατομικό προφίλ και την υπογραφή των μελών αλλά και σε μηνύματα, κατά την κρίση της ομάδας διαχείρισης.
 • Να παραμένουν εντός της θεματολογίας της ιστοσελίδας, των ενοτήτων και των επί μέρους θεμάτων, να μην δημοσιεύουν αμιγώς πολιτικά μηνύματα ούτε να συμμετέχουν σε πολιτικές ή κομματικές συζητήσεις και αντιπαραθέσεις.
 • Να τεκμηριώνουν κατά το δυνατόν τις απόψεις τους. Όταν, στα πλαίσια ενημερωτικού χαρακτήρα, είναι αναγκαία η παράθεση περικοπών κειμένου ή λοιπού υλικού δημοσιευμένου σε άλλα μέσα (περιοδικά, εφημερίδες, βιβλία, ιστοσελίδες κλπ) θα πρέπει να γίνεται ρητή μνεία του μέσου όπου δημοσιεύθηκε αρχικά το υλικό που αναπαράγεται ή του δημιουργού του.
 • Έχοντας υπ’ όψιν τους ότι ο παρών ιστότοπος είναι προσβάσιμος σε μέλη ανεξαρτήτου ηλικίας, να ΜΗΝ δημοσιεύουν θέματα με σεξουαλικό περιεχόμενο ούτε συνδέσμους (links) ή παραπομπές σε ιστοσελίδες με σεξουαλικό περιεχόμενο.
 • Σε περίπτωση δημοσίευσης πλέον του ενός (1) αρχείου πολυμέσων (video, ήχος, φωτογραφία) ανά μήνυμα, να κάνουν χρήση της λειτουργίας SPOILER σε αναλογία "ένα spoiler ανά αρχείο", έχοντας υπ’ όψιν τους ότι μόνη η χρήση φωτογραφιών ή βίντεο ως απάντηση σε μία συζήτηση δεν είναι επιτρεπτή, κατά την κρίση της ομάδας διαχείρισης. Επιπλέον να μην χρησιμοποιούν τη λειτουργία αυτόματης αναπαραγωγής (autoplay) στα video που ενσωματώνουν στα μηνύματά τους.
 • Να διατηρούν μόνο έναν λογαριασμό και να δηλώνουν έγκυρη διεύθυνση ηλεκτρονικής αλληλογραφίας, η οποία θα χρησιμοποιείται μόνο για ζητήματα σχετικά με τη λειτουργία του ιστότοπου και δε θα κοινοποιείται σε τρίτους χωρίς τη ρητή συναίνεση του μέλους.
 • Να μη δημοσιεύουν το ίδιο θέμα ή μήνυμα περισσότερες από μία φορές και να μη διατηρούν θέματα στην επιφάνεια με συνεχή δημοσίευση μηνυμάτων [bumping]. Επιπλέον, να μη δημοσιεύουν νέο μήνυμα σε θέμα η συζήτηση του οποίου έχει σταματήσει πλέον του τριμήνου, εκτός εάν το νέο μήνυμα προσφέρει νέες και ουσιώδεις πληροφορίες για το υπό συζήτηση θέμα, κατά την κρίση της ομάδας διαχείρισης.
 • Να μη συμμετέχουν στον ιστότοπο με σκοπό τη διαφήμιση εμπορικών προϊόντων ή υπηρεσιών και να μην δημοσιεύουν τα λεγόμενα referral links προς οποιαδήποτε ιστοσελίδα ή υπηρεσία.
 • Να μην αναζητούν και να μη δημοσιεύουν συνδέσμους ή πληροφορίες για την απόκτηση, με οποιονδήποτε τρόπο, παράνομων αντιγράφων υλικού που προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικής ιδιοκτησίας.
 • Εφόσον διατηρούν υπογραφή, αυτή να είναι διακριτική, να μην υπερβαίνει συνολικά σε διαστάσεις είτε μία (1) εικόνα μεγέθους 400x90 και 50 Kilobytes είτε τις πέντε (5) γραμμές κειμένου (μεγέθους γραμματοσειράς 14) και να μη διαφημίζει εμπορικά προϊόντα ή εμπορικές υπηρεσίες. Το μέγιστο όριο των avatars είναι 90x90 με ανώτατο επιτρεπόμενο μέγεθος τα 50Kb. Η ομάδα διαχείρισης του ιστότοπου δικαιούται να αφαιρέσει υπογραφές και avatars τα οποία κρίνει μη επιτρεπτά ή προσβλητικά ή αντίθετα με τους παρόντες Όρους Χρήσης.

Β. Επαφίεται στην κρίση της ομάδας διαχείρισης αν θα παραμένουν ενεργά θέματα ή μηνύματα, η θεματολογία των οποίων, έχει αποδειχθεί εμπειρικά, ότι οδηγεί σε αντιπαραθέσεις, αντεγκλήσεις ή συζητήσεις και μηνύματα αμφίβολης αξίας, χρησιμότητας και κοσμιότητας. Επιπλέον, οποιοδήποτε μήνυμα παραβιάζει τους παρόντες Όρους Χρήσης ή δεν ταιριάζει, κατά την κρίση της ομάδας διαχείρισης, με το ύφος και το περιεχόμενο του ιστότοπου, θα κλειδώνεται ή θα διαγράφεται κατά περίπτωση. Ο δε συγγραφέας του θα υπόκειται, κατά την κρίση της ομάδας διαχείρισης, σε προσωρινή ή μόνιμη διακοπή της εισόδου του στον ιστότοπο (ban).

Δ. Τα μέλη συμφωνούν ότι ο λογαριασμός τους στον παρόντα ιστότοπο είναι δυνατόν να χρησιμοποιείται για την είσοδο και λειτουργία όλων των υπηρεσιών που προσφέρονται ή θα προσφερθούν στο μέλλον από το electricalnews.gr

Ε. Τα μέλη οφείλουν να αποδέχονται την τελική κρίση των συντονιστών για θέματα σχετικά με τη διαχείριση του ιστότοπου. Δεν επιτρέπεται η προσπάθεια άσκησης συντονιστικών καθηκόντων, έστω και εμμέσως. Απορίες και σχόλια σχετικά με την εφαρμογή των παρόντων Όρων Χρήσης δεν επιτρέπεται να διατυπώνονται δημόσια αλλά με προσωπικό μήνυμα προς τον αρμόδιο συντονιστή ή συντονίστρια ή τον διαχειριστή.

ΣΤ. Η παράβαση των παρόντων όρων καθώς και η προσπάθεια παράκαμψής τους με οποιονδήποτε τρόπο, επιφέρει τη λήψη μέτρων, περιλαμβανομένου του μόνιμου αποκλεισμού από τον ιστότοπο (ban), κατά την κρίση των συντονιστών.

Σημείωση πνευματικής ιδιοκτησίας: Η αναπαραγωγή των μηνυμάτων που δημοσιεύονται στο electricalnews.gr χωρίς άδεια απαγορεύεται. Τα πνευματικά δικαιώματα του πρωτότυπου περιεχομένου των μηνυμάτων ανήκουν στους συντάκτες τους, εκτός από τη δημοσιευμένη στον ιστότοπο υπόσταση των μηνυμάτων, την οποία παραχωρούν χωρίς αντάλλαγμα και ανέκκλητα στο electricalnews.gr

Σας ευχόμαστε καλή περιήγηση και διαμονή στην ιστοσελίδα μας και ελπίζουμε να σας φανεί χρήσιμη.

Με εκτίμηση

Θέματα κλάδου Ηλεκτρολογίας

Το video της εβδομάδας