Κύκλωμα αλε ρετούρ - τρόποι σύνδεσης...

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Όσα χρόνια κάνουμε κάτι, ίσως από συνήθεια, ίσως επειδή

έχουμε βολευτεί και δε το ψάχνουμε παραπέρα, ορισμένα απλά πραγματάκια τα κάνουμε όπως ακριβώς τα έχουμε μάθει. Έτσι και στο κύκλωμα ενός αλε ρετούρ συνήθως το κατασκευάζουμε με τον κλασικό τρόπο ο οποίος είναι: Φάση στον έναν διακόπτη, επιστροφή από τη λάμπα στον άλλο διακόπτη και μεταξύ των δύο διακοπτών δύο γέφυρες (επιστροφές) και φυσικά ουδέτερο στην λάμπα για να κλείσει το κύκλωμα και να ανάψει. Δείτε το γνωστό σχέδιο παρακάτω...

ale retour

Τι θα λέγατε όμως για έναν άλλο τρόπο σύνδεσης; Αν υπάρχει και κατά πόσο αυτό είναι ορθό ή βολικό; Υπάρχει κάποιο πλεονέκτημα με τον ''νέο'' τρόπο; Ή απλά για να λέμε είναι τα σχεδιάκια; Αν δεν υπήρχε καν πλεονέκτημα, όντως δεν υπήρχε λόγος, όμως δείτε προσεκτικά το παρακάτω σχέδιο...

ale retour2

Βασικό πλεονέκτημα του ''νέου'' τρόπου είναι ότι, για οποιονδήποτε λόγο ''χάσουμε'' τον έναν από τους δύο διακόπτες, ΔΕΝ μένουμε στο σκοτάδι. Από όποια πλευρά και αν χάσουμε τον έναν αλε ρετούρ, το φωτιστικό σώμα θα μπορεί να λειτουργεί σαν απλό σημείο. Όποια πλευρά και αν μας μείνει ''ζωντανή'', το φωτιστικό σώμα θα λειτουργέι κανονικά. Πχ, γίνεται μια κατασκευή στο χώρο που υπάρχει αλε ρετούρ και κόβεται η γραμμή που τροφοδοτεί τον δεύτερο διακόπτη. Το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να απομονώσουμε τη γέφυρα από τον ''ζωντανό'' διακόπτη που πάει στον επόμενο (τον αχρηστεμένο) κόβουμε και τη φάση που έδινε στον ''κακό'' και όλα είναι πλέον έτοιμα να λειτουργήσουν κανονικά από το ένα σημείο, ώς απλό σημείο! 

Ενώ στην περίπτωση της κλασικής συνδεσμολογίας, όποιον από τους δύο διακόπτες και αν χάσουμε....φώς ΔΕΝ ξαναβλέπουμε, εκτός αν ξυλώσουμε τα ντουλάπια που τοποθετήσαμε και κόπηκε η γραμμή και αρχίσουμε τα μερεμέτια για να βρεθεί το σημείο της βλάβης και να αποκατασταθεί.  Όταν λέω ''χάσουμε'' εννοώ να κοπεί σε κάποιο σημείο η γραμμή που κατεβαίνει στον έναν από τους δύο διακόπτες. Γιατί αν απλά χαλάσει ο διακόπτης, απλά γεφυρώνουμε τα καλώδια εντός του κουτιού διακόπτου και πάλι το κύκλωμα λειτουργεί από τη μια πλευρά.

Με τον ίδιο λοιπόν τρόπο, τοποθετούμε και όσους μεσαίους αλε ρετούρ θέλουμε και στη δεύτερη περίπτωση. 

Άρα, αλέ ρετούρ μπορούμε να έχουμε με ακριβώς την ίδια λειτουργία και με τους δύο τρόπους. 

Άλλος τρόπος κατασκευής αλε ρετούρ κυκλώματος είναι με μπουτόν σε όλα τα σημεία. Πράγμα το οποίο σημαίνει ότι ελέγχεται το φωτιστικό από όσα σημεία θέλουμε τοποθετώντας μπουτόν παντού. Φυσικά έχουμε μεριμνήσει η εγκατάσταση εξ αρχής να έχει γίνει έτσι ώστε να έχουμε κάνει τις απαραίτητες ενέργειες (καλωδίωση και ρελέ καστάνιας στον ηλεκτρικό πίνακα. Σε αυτή την περίπτωση του μπουτόν, το κύκλωμα όλο θα πρέπει να καταλήγει στον ηλεκτρικό μας πίνακα, η καλωδίωση από τα μπουτόν (2 καλώδια από μπουτόν σε μπουτόν) στον πίνακα και το φωτιστικό σημείο στον πίνακα. Αυτό επίσης, είναι ένας καλός τρόπος ώστε όποιο μπουτόν και να ''χάσουμε'' το κύκλωμα θα λειτουργεί από όλα τα υπόλοιπα σημεία. 

Αν υπάρχει και άλλος απλός τρόπος ώστε να έχουμε κύκλωμα αλε ρετουρ μπορείτε να μας πείτε...

Επανερχόμαστε μετά από ένα σχέδιο που μας έστειλε αναγνώστης. Ένας 4ος λοιπόν τρόπος συνδεσμολογίας αλέ ρετουρ!!! 

Πολύ σωστό και λειτουργικό το παρακάτω σχέδιο. Μπορεί άνετα να λειτουργήσει κανονικά ένα κύκλωμα αλε ρετούρ! ΌΜΩΣ......

Είναι αρκετά επικίνδυνο για τους παρακάτω λόγους. Αφού λοιπόν κοιτάξετε το σχέδιο παρακάτω, θα καταλάβετε ότι έχει βάση η άρνηση μου για τέτοιου είδους συνδεσμολογία. Δείτε το σχέδιο και συνεχίζουμε παρακάτω με παρατηρήσεις....

ale retour3

 

 Επανερχόμαστε...... στο παραπάνω  σχέδιο λοιπόν βλέπουμε μια διάταξη, η οποία ναι μεν λειτουργεί κανονικά ένα κύκλωμα αλε ρετούρ αλλά.....

1) Δεν μπορούμε να έχουμε μεσαίο σε αυτή την περίπτωση γιατί θα έχουμε βραχυκύκλωμα με το δεύτερο πάτημα!! 

2) Αν κοπεί οποιαδήποτε πλευρά, τότε δε θα λειτουργήσει ξανά το κύκλωμα από την άλλη πλευρά! Διότι δε θα έχει ουδέτερο ή φάση το φωτιστικό, ανάλογα που θα γυρίζουμε τον διακόπτη που έχει σωθεί. Άρα το φωτιστικό ΔΕ θα λειτουργήσει ποτέ ξανά.

3) Εδώ είναι το σημαντικότερο μειονέκτημα αυτής της περίπτωσης! Είναι άκρως επικίνδυνη συνδεσμολογία γιατί, αν οι διακόπτες είναι γυρισμένοι όπως το σχέδιο η λάμπα είναι σβηστή. Όμως και τα δύο καλώδια της λάμπας θα έχουν πάντα ρεύμα!! Όταν λιπόν ανέβει ένας τεχνικός στη σκάλα να κάνει κάτι στο φωτιστικό που το θεωρεί κλειστό, τότε μπορεί να τον χτυπήσει ρεύμα! Ή κάποιος να καθαρίζει έχοντας κλειστό το φως..... και να πάθει ηλεκτροπληξία ακουμπώντας εκεί επάνω!! 

4) Στην περίπτωση που οι επαφές των δύο αλε ρετουρ είναι γυρισμένες και οι δυό προς τον ουδέτερο (δείτε σχέδιο) πάλι δεν θα λειτουργεί το φωτιστικό, αλλά τουλάχιστον θα έχουμε ουδέτερο επάνω στη σύνδεση και στα δύο καλώδια. Τουλάχιστον έτσι δε θα σκοτωθούμε. 

5) Επίσης επικίνδυνο σε αυτή τη συνδεσμολογία είναι ότι, στους διακόπτες έχουμε 230V. Δηλαδή είναι σα να έχουμε πρίζα ρεύματος! Και φάση και ουδέτερος στο διακόπτη. Ένα μπέρδεμα στις επαφές και θα έχουμε βραχυκύκλωμα. Μια αφηρημένη αντικατάσταση του διακόπτη και θα έχουμε είτε βραχυκύκλωμα είτε ηλεκτροπληξία. Ειδικά με κάτι ιδιώτες που σκαλίζουν μόνοι τους. 

Για τους παραπάνω λόγους, η συνδεσμολογία 4, αναφέρεται στο άρθρο μόνο και μόνο για να δείξουμε πόσο επικίνδυνη είναι. Απαγορευτικό να συνδεθεί με τέτοιο τρόπο ένα κύκλωμα αλε ρετούρ. 

 

ΣΗΜΕΙΩΣΗ! Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη εμπειρία σας

Περισσότερες πληροφορίες

Αποδοχή

1) Γενικοί όροι:

Α. Τα μηνύματα και τα άρθρα, εκφράζουν την άποψη των συντακτών τους και όχι την επίσημη θέση του ιστότοπου, εκτός εάν κάτι τέτοιο δηλώνεται ρητά από αρμόδιο μέλος της ομάδας διαχείρισης.

Β. Στο επάνω μέρος της ιστοσελίδας υπάρχει η αναζήτηση, η οποία περιέχει μια αρκετά μεγάλη βάση δεδομένων στον τομέα της ηλεκτρολογίας. Με γράμματα ή με μικρές λέξεις κλειδιά, θα βρείτε αυτό που αναζητάτε στον κλάδο της ηλεκτρολογίας.

Γ. Απαγορεύεται η αντιγραφή άρθρων χωρίς τη ρητή ή γραπτή μας συναίνεση. Για την πλήρη αναδημοσίευση άρθρου απαιτείται ρητή άδεια από το δημιουργό του, ή σε αυτόν που ανήκουν τα πνευματικά δικαιώματα. Για αντιγραφή άρθρων, παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας στο info@electricalnews.gr Στα άρθρα που θα επιτραπεί η αντιγραφή, να αναγράφετε στο κάτω μέρος την πηγή τουλάχιστον, με σύνδεσμο ο οποίος θα οδηγεί κατ ευθείαν στο σωστό άρθρο.

2) Γενικά για την ιστοσελίδα μας:

Η σελίδα αυτή δημιουργήθηκε με σκοπό να μαζέψει όσο περισσότερες πληροφορίες υπάρχουν στον κλάδο της ηλεκτρολογίας, να παρουσιάσει νέο υλικό ή εταιρείες κατασκευής ηλεκτρολογικού υλικού, εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, τεχνολογία στο κομμάτι των υπολογιστών και του software, να παρέχει γνώση και πληροφορία σε Ηλεκτρολόγους, Ηλεκτρονικούς, ανθρώπους που ασχολούνται είτε από χόμπι είτε επαγγελματικά με το Hardware, απλούς πολίτες που πολλές φορές τους δημιουργούνται απορίες πάνω σε πολλά από αυτά τα θέματα και θα ήθελαν κάποιες βασικές πληροφορίες ώστε να γνωρίζουν που θα απευθυνθούν και γενικότερα, ενημέρωση σε Ηλεκτρολογία - τεχνολογία - τεχνικά άρθρα.

Δεν υπάρχει ούτε μία πιθανότητα η σελίδα αυτή να δημοσιεύσει συνδικαλιστικό ή πολιτικό περιεχόμενο και γενικότερα περιεχόμενο που φέρνει σε αντιπαράθεση επαγγελματίες, απλούς αναγνώστες, εταιρείες κλπ.

Αφορά μόνο προώθηση ιδεών και γνώσεων για τον κλάδο της Ηλεκτρολογίας και της Τεχνολογίας.

Τα άρθρα έχουν κυρίως εκπαιδευτικό χαρακτήρα και είναι γραμμένα με τρόπο, όσο γίνεται πιο κατανοητό για όλους, είτε είναι επαγγελματίες είτε είναι απλοί αναγνώστες που τους ενδιαφέρει η θεματολογία μας.

Γνωρίζω ότι έχουμε ανοίξει πολλά κεφάλαια πχ: Ηλεκτρολογία -  τηλεπικοινωνίες - υπολογιστές - τεχνολογία -κινητά και πολλά ακόμη και αυτό καθιστά το έργο της σελίδας ακόμη πιο δύσκολο. Προσπαθούμε καθημερινά να εμπλουτίσουμε τη βάση δεδομένων μας με νέα άρθρα σε όσες περισσότερες κατηγορίες μπορούμε.

Ζητούμε την κατανόηση του κοινού, καθημερινά συνδυάζουμε τις προσωπικές μας δουλειές και την ενημέρωση της σελίδας ώστε να υπάρχει υλικό για όλα όσα προαναφέραμε, στη σοβαρότερη και εγκυρότερη μορφή που είναι εφικτό.

Πριν δημοσιευτεί κάποιο άρθρο, κοιτάμε να είναι όσο πιο εμπεριστατωμένο γίνεται και να μη δίνει λανθασμένες ή παραπλανητικές πληροφορίες.

3) Διαφημίσεις

Οποιοσδήποτε θελήσει ή επιθυμεί να διαφημιστεί σε αυτή τη σελίδα με τον τρόπο δημοσίευσης κάποιου άρθρου, θα πρέπει να μεριμνεί ώστε το άρθρο να έχει κυρίως εκπαιδευτικό χαρακτήρα πάνω σε αυτό που θα παρουσιάσει. Πχ: Αν είναι κατασκευαστής κάποιου υλικού, θα πρέπει να παρουσιάσει το υλικό αυτό με κάθε λεπτομέρεια καθώς και το τι ακριβώς κάνει  και κατόπιν αυτού, να παρουσιάσει με κάποιο link την εταιρεία του ή τη μάρκα του υλικού που αντιπροσωπεύει.

Για διαφήμιση, υπάρχουν τα banner σε όλες τις σελίδες και μπορούν να μπουν ακόμη και στα άρθρα διακριτικά banners τα οποία με τα αντίστοιχα links θα οδηγούν στην εκάστοτε εταιρεία.

Υπάρχει και η δυνατότητα παρουσίασης ακόμη και σε μορφή βιντεοσκόπησης της εταιρείας του, από ανθρώπους μας, οι οποίοι θα αναλάβουν τη βιντεοσκόπηση σε συνεργασία πάντα με υπεύθυνο της εταιρείας ο οποίος θα εξηγεί καθ όλη τη διάρκεια το κάθε τι που βλέπουμε στο βίντεο, ώστε να έχει και τη μορφή εκπαίδευσης αλλά και την καλύτερη διαφημιστική καμπάνια της κάθε εταιρείας.

Υπάρχει η δυνατότητα βιντεοσκόπησης ακόμη και με droners.

4) Forum (το Forum θα λειτουργήσει προσεχώς, κατασκευάζεται για την καλύτερη και ασφαλέστερη λειτουργία, του forum και των χρηστών)

Α. Τα μέλη οφείλουν να συμμετέχουν με ευπρέπεια και κατά τρόπο που σέβεται την ισχύουσα νομοθεσία, τα υπόλοιπα μέλη και την ομαλή λειτουργία του ιστότοπου, κατά την κρίση της ομάδας διαχείρισης, προκειμένου να διατηρούν το δικαίωμα της συμμετοχής στον ιστότοπο. Ιδιαίτερα, τα μέλη οφείλουν:

 • Να αξιοποιούν την αναζήτηση του ιστότοπου ώστε να αποφεύγεται η άσκοπη επανάληψη.
 • Να εκφράζονται σαφώς, ευπρεπώς και ευανάγνωστα και να δίνουν περιγραφικούς τίτλους στα θέματα.
 • Να σέβονται τους συνομιλητές τους, ιδίως όταν διαφωνούν με τις απόψεις τους, έχοντας υπ’ όψιν τους ότι είναι θεμιτή η κριτική στις ιδέες και απόψεις αλλά όχι σε όσους τις εκφέρουν, αποφεύγοντας εκφράσεις που θίγουν τον σεξουαλικό προσανατολισμό ή τις πολιτικές ή αθλητικές ή προσωπικές ή άλλες προτιμήσεις του κάθε μέλους.
 • Να χρησιμοποιούν την ελληνική γλώσσα στην ελληνική γραφή και να χρησιμοποιούν λατινικούς χαρακτήρες στην ξένη ορολογία. Η χρήση άλλων γλωσσών επιτρέπεται στο ατομικό προφίλ και την υπογραφή των μελών αλλά και σε μηνύματα, κατά την κρίση της ομάδας διαχείρισης.
 • Να παραμένουν εντός της θεματολογίας της ιστοσελίδας, των ενοτήτων και των επί μέρους θεμάτων, να μην δημοσιεύουν αμιγώς πολιτικά μηνύματα ούτε να συμμετέχουν σε πολιτικές ή κομματικές συζητήσεις και αντιπαραθέσεις.
 • Να τεκμηριώνουν κατά το δυνατόν τις απόψεις τους. Όταν, στα πλαίσια ενημερωτικού χαρακτήρα, είναι αναγκαία η παράθεση περικοπών κειμένου ή λοιπού υλικού δημοσιευμένου σε άλλα μέσα (περιοδικά, εφημερίδες, βιβλία, ιστοσελίδες κλπ) θα πρέπει να γίνεται ρητή μνεία του μέσου όπου δημοσιεύθηκε αρχικά το υλικό που αναπαράγεται ή του δημιουργού του.
 • Έχοντας υπ’ όψιν τους ότι ο παρών ιστότοπος είναι προσβάσιμος σε μέλη ανεξαρτήτου ηλικίας, να ΜΗΝ δημοσιεύουν θέματα με σεξουαλικό περιεχόμενο ούτε συνδέσμους (links) ή παραπομπές σε ιστοσελίδες με σεξουαλικό περιεχόμενο.
 • Σε περίπτωση δημοσίευσης πλέον του ενός (1) αρχείου πολυμέσων (video, ήχος, φωτογραφία) ανά μήνυμα, να κάνουν χρήση της λειτουργίας SPOILER σε αναλογία "ένα spoiler ανά αρχείο", έχοντας υπ’ όψιν τους ότι μόνη η χρήση φωτογραφιών ή βίντεο ως απάντηση σε μία συζήτηση δεν είναι επιτρεπτή, κατά την κρίση της ομάδας διαχείρισης. Επιπλέον να μην χρησιμοποιούν τη λειτουργία αυτόματης αναπαραγωγής (autoplay) στα video που ενσωματώνουν στα μηνύματά τους.
 • Να διατηρούν μόνο έναν λογαριασμό και να δηλώνουν έγκυρη διεύθυνση ηλεκτρονικής αλληλογραφίας, η οποία θα χρησιμοποιείται μόνο για ζητήματα σχετικά με τη λειτουργία του ιστότοπου και δε θα κοινοποιείται σε τρίτους χωρίς τη ρητή συναίνεση του μέλους.
 • Να μη δημοσιεύουν το ίδιο θέμα ή μήνυμα περισσότερες από μία φορές και να μη διατηρούν θέματα στην επιφάνεια με συνεχή δημοσίευση μηνυμάτων [bumping]. Επιπλέον, να μη δημοσιεύουν νέο μήνυμα σε θέμα η συζήτηση του οποίου έχει σταματήσει πλέον του τριμήνου, εκτός εάν το νέο μήνυμα προσφέρει νέες και ουσιώδεις πληροφορίες για το υπό συζήτηση θέμα, κατά την κρίση της ομάδας διαχείρισης.
 • Να μη συμμετέχουν στον ιστότοπο με σκοπό τη διαφήμιση εμπορικών προϊόντων ή υπηρεσιών και να μην δημοσιεύουν τα λεγόμενα referral links προς οποιαδήποτε ιστοσελίδα ή υπηρεσία.
 • Να μην αναζητούν και να μη δημοσιεύουν συνδέσμους ή πληροφορίες για την απόκτηση, με οποιονδήποτε τρόπο, παράνομων αντιγράφων υλικού που προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικής ιδιοκτησίας.
 • Εφόσον διατηρούν υπογραφή, αυτή να είναι διακριτική, να μην υπερβαίνει συνολικά σε διαστάσεις είτε μία (1) εικόνα μεγέθους 400x90 και 50 Kilobytes είτε τις πέντε (5) γραμμές κειμένου (μεγέθους γραμματοσειράς 14) και να μη διαφημίζει εμπορικά προϊόντα ή εμπορικές υπηρεσίες. Το μέγιστο όριο των avatars είναι 90x90 με ανώτατο επιτρεπόμενο μέγεθος τα 50Kb. Η ομάδα διαχείρισης του ιστότοπου δικαιούται να αφαιρέσει υπογραφές και avatars τα οποία κρίνει μη επιτρεπτά ή προσβλητικά ή αντίθετα με τους παρόντες Όρους Χρήσης.

Β. Επαφίεται στην κρίση της ομάδας διαχείρισης αν θα παραμένουν ενεργά θέματα ή μηνύματα, η θεματολογία των οποίων, έχει αποδειχθεί εμπειρικά, ότι οδηγεί σε αντιπαραθέσεις, αντεγκλήσεις ή συζητήσεις και μηνύματα αμφίβολης αξίας, χρησιμότητας και κοσμιότητας. Επιπλέον, οποιοδήποτε μήνυμα παραβιάζει τους παρόντες Όρους Χρήσης ή δεν ταιριάζει, κατά την κρίση της ομάδας διαχείρισης, με το ύφος και το περιεχόμενο του ιστότοπου, θα κλειδώνεται ή θα διαγράφεται κατά περίπτωση. Ο δε συγγραφέας του θα υπόκειται, κατά την κρίση της ομάδας διαχείρισης, σε προσωρινή ή μόνιμη διακοπή της εισόδου του στον ιστότοπο (ban).

Δ. Τα μέλη συμφωνούν ότι ο λογαριασμός τους στον παρόντα ιστότοπο είναι δυνατόν να χρησιμοποιείται για την είσοδο και λειτουργία όλων των υπηρεσιών που προσφέρονται ή θα προσφερθούν στο μέλλον από το electricalnews.gr

Ε. Τα μέλη οφείλουν να αποδέχονται την τελική κρίση των συντονιστών για θέματα σχετικά με τη διαχείριση του ιστότοπου. Δεν επιτρέπεται η προσπάθεια άσκησης συντονιστικών καθηκόντων, έστω και εμμέσως. Απορίες και σχόλια σχετικά με την εφαρμογή των παρόντων Όρων Χρήσης δεν επιτρέπεται να διατυπώνονται δημόσια αλλά με προσωπικό μήνυμα προς τον αρμόδιο συντονιστή ή συντονίστρια ή τον διαχειριστή.

ΣΤ. Η παράβαση των παρόντων όρων καθώς και η προσπάθεια παράκαμψής τους με οποιονδήποτε τρόπο, επιφέρει τη λήψη μέτρων, περιλαμβανομένου του μόνιμου αποκλεισμού από τον ιστότοπο (ban), κατά την κρίση των συντονιστών.

Σημείωση πνευματικής ιδιοκτησίας: Η αναπαραγωγή των μηνυμάτων που δημοσιεύονται στο electricalnews.gr χωρίς άδεια απαγορεύεται. Τα πνευματικά δικαιώματα του πρωτότυπου περιεχομένου των μηνυμάτων ανήκουν στους συντάκτες τους, εκτός από τη δημοσιευμένη στον ιστότοπο υπόσταση των μηνυμάτων, την οποία παραχωρούν χωρίς αντάλλαγμα και ανέκκλητα στο electricalnews.gr

Σας ευχόμαστε καλή περιήγηση και διαμονή στην ιστοσελίδα μας και ελπίζουμε να σας φανεί χρήσιμη.

Με εκτίμηση

Θέματα κλάδου Ηλεκτρολογίας

Το video της εβδομάδας