Σήμανση Ηλεκτρολογικής εγκατάστασης (Γράψιμο πινάκων)

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Ένα πάρα πολύ σημαντικό αντικείμενο εργασιών στα ηλεκτρολογικά μας είναι 

η σήμανσή τους. Σήμανση αλλά να έχει γίνει και όπως πρέπει. Δηλαδή ο καταναλωτής αλλά και ο τεχνικός που θα επισκευτεί ένα χώρο, να γνωρίζουν τι είναι το κάθε τι ηλεκτρολογικό που βλέπουν μπροστά τους, από που τροφοδοτείται και τι σημαίνει.

Οι περισσότεροι πίνακες που συναντούμε σε κτίρια ή κατοικίες ή θα είναι κακογραμμένοι και δε θα βγάζει άκρη ούτε αυτός που τους σημάδεψε ή θα είναι άγραφτοι!@# Ακόμη χειρότερα. Ειδικά αν έχουμε πίνακα με πάνω από 5 γραμμές, κάθε φορά ο καταναλωτής θα πρέπει να ψάχνει ή να θυμάται αυτό που έπρεπε να έχει κάνει ο ηλεκτρολόγος του!  Δε συζητάμε να δούμε πίνακα με 50 ή 100 γραμμές.... άστα.. κλαύτα!! 

Πηγαίνουμε σε ένα χώρο με πολλές γραμμές και άπειρες παροχές ή φωτιστικά σημεία ή ρευματοδότες (πρίζες) και ενώ ο πίνακας έχει γραφτεί βάση σχεδίων και μελέτης, ΔΕΝ υπάρχει συνημένο σχέδιο. Οπότε όσο καλά γραμμένος και να είναι δε μπορούμε να γνωρίζουμε που αντιστοιχεί η κάθε ασφάλεια! 

Άλλη περίπτωση είναι να έχει γραφτεί ο πίνακας με τρόπο... περίεργο δηλαδή: Ασφάλεια πριζών έξω δεξιά! Ασφάλεια πριζών έξω αριστερά, ασφάλεια πριζών κοντά φωτοτυπικό κοκ. Αν αύριο αλλάξει θέση το φωτοτυπικό, εννοείται ότι δε θα βρούμε σχεδόν ποτέ τη σωστή ασφάλεια. 

Ένας λόγος ακόμη που ο πίνακας πρέπει να είναι γραμμένος αλλά και στο πορτάκι να υπάρχει το σχέδιο της εγκατάστασης συνημμένο είναι: όταν βρισκόμαστε σε μια μεγάλη εγκατάσταση όπου δε μπορούμε να κατεβάσουμε γενικό διακόπτη ώστε να κάνουμε μια μερική εργασία, γιατί δε μπορεί να σταματήσει η παραγωγή ή ο υπάλληλος που εργάζεται σε μια καίρια θέση, να μπορούμε με απόλυτη ακρίβεια να γνωρίζουμε η ασφάλεια που θα κατεβάσουμε που ακριβώς αντιστοιχεί.

simansi3

Να σας δώσω ένα παράδειγμα κακής-αθλιότατης  σήμανσης. Βέβαια με τα χρόνια, περνούν πολλοί διαφορετικοί τεχνικοί ή διευθυντές του χώρου, οπότε ο καθένας έγραφε ότι ήθελε και φυσικά κάθε σχέδιο έχει χαθεί...

Kalybia2

Δε συζητάμε σε μεγάλη εγκατάσταση ειδικά όταν δεν υπάρχει σχέδιο και δεν είναι γραμμένο τίποτα! Ταλαιπωρία μεγάλη να βρείς μια γραμμή, ή πρέπει να διαθέτουμε ανιχνευτή γραμμής υπό τάση, ώστε να βρούμε και να κλείσουμε μια γραμμή με σιγουριά και ασφάλεια. 

Όταν λέμε σωστή σήμανση εννούμε να υπάρχει ένα σχέδιο στο οποίο να φαίνεται το κάθε σημείο με ακρίβεια στο χώρο που φαίνεται στο σχέδιο και φυσικά να αναγράφεται σε κάθε ηλεκτρολογικό σύμβολο ο αριθμός ή το γράμμα της κάθε γραμμής...

καθώς αντίστοιχα επάνω στον ηλεκτρικό πίνακα να υπάρχει το αντίστοιχο γράμμα ή αριθμός που συμβολίζεται η συγκεκριμένη γραμμή στο σχέδιο. Με αυτό τον τρόπο, ο κάθε τεχνικός ή ακόμη και ο ιδιοκτήτης ενός χώρου, εύκολα και χωρίς άγχος μην κατεβάσει ''ρολλά'', θα κλείσει την ασφάλεια ή διακόπτη που θέλει. 

Στον παρακάτω σύνδεσμο μπορείτε να διαβάσετε για τους τρόπους σήμανσης ηλεκτρολογικών... Σήμανση Ηλεκτρολογικών

 

Ο Κος Σαρρής Γιώργος, μας έστειλε κάποιες σημαντικές επισημάνσεις για το άρθρο, οπότε τις συμπληρώνω...

''Η σήμανση είναι σαφώς απαιτητή από το ΕΛΟΤ HD 384: 514.1 Γενικά Στις συσκευές, στις οποίες χρειάζεται να γίνεται οιαδήποτε επέµβαση (όπως χειρισµός ή ρύθµιση), πρέπει να επισηµαίνεται ο προορισµός τους µε πινακίδες ή άλλα κατάλληλα µέσα, εκτός αν αυτός είναι φανερός και αποκλείεται οποιαδήποτε σύγχυση. 514.4 Διατάξεις προστασίας Οι διατάξεις προστασίας πρέπει να εγκαθίστανται και να επισηµαίνονται κατά τρόπο που να επιτρέπει την εύκολη αναγνώριση των κυκλωµάτων που προστατεύονται από αυτές. Επίσης είναι απαιτητή και από την Νεα ΥΔΕ: Πρωτόκολο ελέγου κατά ΕΛΟΤ HD 384: Οπτικός έλεγχος: 8.10 Έλεγχος δυνατότητας αναγνώρισης κυκλωμάτων. Με τον έλεγχο αυτόν πρέπει να διαπιστώνεται η δυνατότητα αναγνώρισης σε ποιο κύκλωμα αντιστοιχεί το κάθε χειριστήριο και κάθε διάταξη προστασίας στον πίνακα ή στους πίνακες διανομής. Επομένως όποιοι τσεκάρουν ''καλά'' στο πρωτόκολλο και δεν έχουν βάλει ετικέτες έχουν απόκλιση!''

Γιατί πρέπει να αναγράφουμε και από που τροφοδοτείται ένας υποπίνακας;

Σε ένα μεγαλύτερο έργο, μπορεί να έχουμε δύο ή περισσότερους πίνακες (υποπίνακες αν έχουμε μια κεντρική παροχή) αυτό σημαίνει ναι μεν ότι έχουμε γράψει σε όλα τα εξαρτήματα τι είναι και τι κάνει το καθένα, αλλά η παροχή; Από ποιόν πίνακα μπορεί να τροφοδοτείται; Πολλές φορές έχουμε μπει σε κτίρια και δε γνωρίζουμε από τροφοδοτείται κάποιος υποπίνακας. Τροφοδοτείται από τον κάτω όροφο; Από το υπόγειο; Από το γενικό πεδίο του κτιρίου και που είναι το καθένα; 

Καλό λοιπόν θα είναι, εφόσον περιγράφουμε επάνω σε ένα πίνακα πχ: Πίνακας Ρεσεψιόν, θα μπορούσαμε στο ίδιο αυτοκόλλητο να γράψουμε και από που τροφοδοτείται πχ: Τροφοδοτείται από τον Πίνακα ταράτσας! Ή από τον Γενικό πίνακα υπογείου ή κάτι σχετικό. Αυτό βοηθάει πάντα και το συντηρητή ενός κτιρίου στο να γνωρίζει που θα πάει ανα πάσα στιγμή που θα συμβεί κάτι. Να μη ψάχνει τους πίνακες ενός κτιρίου να βρει από που τροφοδοτείται ο πίνακας που ψάχνει. Θα μου πείτε ο συντηρητής πρέπει να γνωρίζει, βέβαια, αλλά μπορεί ένας τεχνικός ή ακόμη και ο ιδιοκτήτης ενός χώρου να χρειαστεί κάτι ή σε κάποιο κτίριο να μην υπάρχει ο γνώστης συντηρητής. 

Επισημάνω με γράμματα-αριθμούς στις ασφάλειες; ή γράφω που είναι και τι είναι η κάθε γραμμή; 

Το σωστότερο όλων είναι να υπάρχει το σχέδιο είπαμε στον πίνακα σε ειδική θήκη. Ειδικά σε μεγάλες εγκαταστάσεις επιβάλεται, οπότε επιβάλεται και η μονολεκτική γραφή Πχ για ρευματοδότες μπορούμε να ονομάζουμε με το γράμμα (Ρ) ενώ για το φωτισμό με το γράμμα (Φ) και φυσικά για την αρίθμιση του κυκλώματος, πχ αν έχουμε 5 κυκλώματα φωτισμού θα πρέπει να έχουμε 5 ασφάλειες που θα γράφουν: Φ1...Φ2...Φ3...Φ4....Φ5. Την ίδια τακτική ακολουθήστε και με τους ρευματοδότες (πρίζες) δηλαδή: Ρ1...Ρ2 κοκ. Για τον κλιματισμό θα μπορούσαμε να γράψουμε Κ1...Κ2 κοκ. 

Συνημμένο σχέδιο που πρέπει να υπάρχει στον κάθε πίνακα 

simansi1

...και φυσικά το μονογραμμικό σχέδιο του ηλεκτρικού πίνακα 

simansi2

Φανταστείτε ας πούμε, να έχουμε 5 κλιματιστικές μονάδες σε ένα κτίριο ή 15 και να γράφουμε κάτω από κάθε ασφάλεια: (Κλιματιστική μονάδα επάνω από τον 5ο όροφο στον ακάλυπτο κρεμαστό) λολ, χρειαζόμαστε ολόκληρη έκθεση και φυσικά εφόσον υπάρχει σχέδιο όλο αυτό είναι περιττό. 

Όμως σε ένα μικρό σπίτι που έχει 5 γραμμούλες, θα μπορούσαμε επάνω από τις ασφάλειες να γράψουμε: Θερμ/νας - Κουζίνα - Φώτα - Πρίζες - Πλυντήριο - Κλιμ. εξάλλου είναι μικρός και ο πίνακας και ο χώρος άρα δε θα χαθούμε και είναι πιο εύκολα για τον κάθε ιδιοκτήτη ή ενικοιαστή να μη ανοίγει σχέδια! 

Σήμανση πίνακα σε μικρή κατοικία. Εδώ έχουμε λίγα πράγματα, οπότε μπορούμε ολογράφως να σημαδέψουμε τι είναι το κάθε τι...

simansi5

Επίσης θα μπορούσαμε (σε επαγγελματικούς χώρους) να γράφαμε ακόμη και επάνω στους ρευματοδότες ή τις συσκευές, με μικρά αυτοκόλλητα για το τι είναι το καθένα. Αυτό βοηθάει εκείνη τη στιγμή που συμβαίνει κάτι, να ανατρέξει ο ''ειδικός'' στον ηλεκτρικό πίανακα και να βρει σε ποια ασφάλεια αντιστοιχεί η συγκεκριμμένη πρίζα, πριν έρθει ο Ηλεκτρολόγος. Ακόμη και στους διακόπτες η τα μπουτόν θα μπορούσαμε με μικρά αυτοκολλητάκια να γράφαμε σε ποιο κύκλωμα ανήκει το καθένα.  

 

Γενικά, καλό θα είναι σε κάθε πίνακα να υπάρχει σε θήκη στο τζαμάκι του ή εντός του πίνακα γενικότερα, η ΥΔΕ! Το αντίγραφο που μας δίνει ο ηλεκτρολόγος μας, πρέπει να το τοποθετούμε επάνω στον πίνακα. Έτσι, θα έχουμε μια πλήρη εικόνα της ηλεκτρολογικής μας εγκατάστασης, από σήμανση, κατόψεις, πίνακες, διάγραμμα πινάκων κλπ. 

Ευχαριστούμε που διαβάσατε το άρθρο μας. Αν έχετε άλλους τρόπους σήμανσης πείτε μας να γράψουμε ή να το συμπληρώσουμε στο παρόν... 

 

 

ΣΗΜΕΙΩΣΗ! Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη εμπειρία σας

Περισσότερες πληροφορίες

Αποδοχή

1) Γενικοί όροι:

Α. Τα μηνύματα και τα άρθρα, εκφράζουν την άποψη των συντακτών τους και όχι την επίσημη θέση του ιστότοπου, εκτός εάν κάτι τέτοιο δηλώνεται ρητά από αρμόδιο μέλος της ομάδας διαχείρισης.

Β. Στο επάνω μέρος της ιστοσελίδας υπάρχει η αναζήτηση, η οποία περιέχει μια αρκετά μεγάλη βάση δεδομένων στον τομέα της ηλεκτρολογίας. Με γράμματα ή με μικρές λέξεις κλειδιά, θα βρείτε αυτό που αναζητάτε στον κλάδο της ηλεκτρολογίας.

Γ. Απαγορεύεται η αντιγραφή άρθρων χωρίς τη ρητή ή γραπτή μας συναίνεση. Για την πλήρη αναδημοσίευση άρθρου απαιτείται ρητή άδεια από το δημιουργό του, ή σε αυτόν που ανήκουν τα πνευματικά δικαιώματα. Για αντιγραφή άρθρων, παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας στο info@electricalnews.gr Στα άρθρα που θα επιτραπεί η αντιγραφή, να αναγράφετε στο κάτω μέρος την πηγή τουλάχιστον, με σύνδεσμο ο οποίος θα οδηγεί κατ ευθείαν στο σωστό άρθρο.

2) Γενικά για την ιστοσελίδα μας:

Η σελίδα αυτή δημιουργήθηκε με σκοπό να μαζέψει όσο περισσότερες πληροφορίες υπάρχουν στον κλάδο της ηλεκτρολογίας, να παρουσιάσει νέο υλικό ή εταιρείες κατασκευής ηλεκτρολογικού υλικού, εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, τεχνολογία στο κομμάτι των υπολογιστών και του software, να παρέχει γνώση και πληροφορία σε Ηλεκτρολόγους, Ηλεκτρονικούς, ανθρώπους που ασχολούνται είτε από χόμπι είτε επαγγελματικά με το Hardware, απλούς πολίτες που πολλές φορές τους δημιουργούνται απορίες πάνω σε πολλά από αυτά τα θέματα και θα ήθελαν κάποιες βασικές πληροφορίες ώστε να γνωρίζουν που θα απευθυνθούν και γενικότερα, ενημέρωση σε Ηλεκτρολογία - τεχνολογία - τεχνικά άρθρα.

Δεν υπάρχει ούτε μία πιθανότητα η σελίδα αυτή να δημοσιεύσει συνδικαλιστικό ή πολιτικό περιεχόμενο και γενικότερα περιεχόμενο που φέρνει σε αντιπαράθεση επαγγελματίες, απλούς αναγνώστες, εταιρείες κλπ.

Αφορά μόνο προώθηση ιδεών και γνώσεων για τον κλάδο της Ηλεκτρολογίας και της Τεχνολογίας.

Τα άρθρα έχουν κυρίως εκπαιδευτικό χαρακτήρα και είναι γραμμένα με τρόπο, όσο γίνεται πιο κατανοητό για όλους, είτε είναι επαγγελματίες είτε είναι απλοί αναγνώστες που τους ενδιαφέρει η θεματολογία μας.

Γνωρίζω ότι έχουμε ανοίξει πολλά κεφάλαια πχ: Ηλεκτρολογία -  τηλεπικοινωνίες - υπολογιστές - τεχνολογία -κινητά και πολλά ακόμη και αυτό καθιστά το έργο της σελίδας ακόμη πιο δύσκολο. Προσπαθούμε καθημερινά να εμπλουτίσουμε τη βάση δεδομένων μας με νέα άρθρα σε όσες περισσότερες κατηγορίες μπορούμε.

Ζητούμε την κατανόηση του κοινού, καθημερινά συνδυάζουμε τις προσωπικές μας δουλειές και την ενημέρωση της σελίδας ώστε να υπάρχει υλικό για όλα όσα προαναφέραμε, στη σοβαρότερη και εγκυρότερη μορφή που είναι εφικτό.

Πριν δημοσιευτεί κάποιο άρθρο, κοιτάμε να είναι όσο πιο εμπεριστατωμένο γίνεται και να μη δίνει λανθασμένες ή παραπλανητικές πληροφορίες.

3) Διαφημίσεις

Οποιοσδήποτε θελήσει ή επιθυμεί να διαφημιστεί σε αυτή τη σελίδα με τον τρόπο δημοσίευσης κάποιου άρθρου, θα πρέπει να μεριμνεί ώστε το άρθρο να έχει κυρίως εκπαιδευτικό χαρακτήρα πάνω σε αυτό που θα παρουσιάσει. Πχ: Αν είναι κατασκευαστής κάποιου υλικού, θα πρέπει να παρουσιάσει το υλικό αυτό με κάθε λεπτομέρεια καθώς και το τι ακριβώς κάνει  και κατόπιν αυτού, να παρουσιάσει με κάποιο link την εταιρεία του ή τη μάρκα του υλικού που αντιπροσωπεύει.

Για διαφήμιση, υπάρχουν τα banner σε όλες τις σελίδες και μπορούν να μπουν ακόμη και στα άρθρα διακριτικά banners τα οποία με τα αντίστοιχα links θα οδηγούν στην εκάστοτε εταιρεία.

Υπάρχει και η δυνατότητα παρουσίασης ακόμη και σε μορφή βιντεοσκόπησης της εταιρείας του, από ανθρώπους μας, οι οποίοι θα αναλάβουν τη βιντεοσκόπηση σε συνεργασία πάντα με υπεύθυνο της εταιρείας ο οποίος θα εξηγεί καθ όλη τη διάρκεια το κάθε τι που βλέπουμε στο βίντεο, ώστε να έχει και τη μορφή εκπαίδευσης αλλά και την καλύτερη διαφημιστική καμπάνια της κάθε εταιρείας.

Υπάρχει η δυνατότητα βιντεοσκόπησης ακόμη και με droners.

4) Forum (το Forum θα λειτουργήσει προσεχώς, κατασκευάζεται για την καλύτερη και ασφαλέστερη λειτουργία, του forum και των χρηστών)

Α. Τα μέλη οφείλουν να συμμετέχουν με ευπρέπεια και κατά τρόπο που σέβεται την ισχύουσα νομοθεσία, τα υπόλοιπα μέλη και την ομαλή λειτουργία του ιστότοπου, κατά την κρίση της ομάδας διαχείρισης, προκειμένου να διατηρούν το δικαίωμα της συμμετοχής στον ιστότοπο. Ιδιαίτερα, τα μέλη οφείλουν:

 • Να αξιοποιούν την αναζήτηση του ιστότοπου ώστε να αποφεύγεται η άσκοπη επανάληψη.
 • Να εκφράζονται σαφώς, ευπρεπώς και ευανάγνωστα και να δίνουν περιγραφικούς τίτλους στα θέματα.
 • Να σέβονται τους συνομιλητές τους, ιδίως όταν διαφωνούν με τις απόψεις τους, έχοντας υπ’ όψιν τους ότι είναι θεμιτή η κριτική στις ιδέες και απόψεις αλλά όχι σε όσους τις εκφέρουν, αποφεύγοντας εκφράσεις που θίγουν τον σεξουαλικό προσανατολισμό ή τις πολιτικές ή αθλητικές ή προσωπικές ή άλλες προτιμήσεις του κάθε μέλους.
 • Να χρησιμοποιούν την ελληνική γλώσσα στην ελληνική γραφή και να χρησιμοποιούν λατινικούς χαρακτήρες στην ξένη ορολογία. Η χρήση άλλων γλωσσών επιτρέπεται στο ατομικό προφίλ και την υπογραφή των μελών αλλά και σε μηνύματα, κατά την κρίση της ομάδας διαχείρισης.
 • Να παραμένουν εντός της θεματολογίας της ιστοσελίδας, των ενοτήτων και των επί μέρους θεμάτων, να μην δημοσιεύουν αμιγώς πολιτικά μηνύματα ούτε να συμμετέχουν σε πολιτικές ή κομματικές συζητήσεις και αντιπαραθέσεις.
 • Να τεκμηριώνουν κατά το δυνατόν τις απόψεις τους. Όταν, στα πλαίσια ενημερωτικού χαρακτήρα, είναι αναγκαία η παράθεση περικοπών κειμένου ή λοιπού υλικού δημοσιευμένου σε άλλα μέσα (περιοδικά, εφημερίδες, βιβλία, ιστοσελίδες κλπ) θα πρέπει να γίνεται ρητή μνεία του μέσου όπου δημοσιεύθηκε αρχικά το υλικό που αναπαράγεται ή του δημιουργού του.
 • Έχοντας υπ’ όψιν τους ότι ο παρών ιστότοπος είναι προσβάσιμος σε μέλη ανεξαρτήτου ηλικίας, να ΜΗΝ δημοσιεύουν θέματα με σεξουαλικό περιεχόμενο ούτε συνδέσμους (links) ή παραπομπές σε ιστοσελίδες με σεξουαλικό περιεχόμενο.
 • Σε περίπτωση δημοσίευσης πλέον του ενός (1) αρχείου πολυμέσων (video, ήχος, φωτογραφία) ανά μήνυμα, να κάνουν χρήση της λειτουργίας SPOILER σε αναλογία "ένα spoiler ανά αρχείο", έχοντας υπ’ όψιν τους ότι μόνη η χρήση φωτογραφιών ή βίντεο ως απάντηση σε μία συζήτηση δεν είναι επιτρεπτή, κατά την κρίση της ομάδας διαχείρισης. Επιπλέον να μην χρησιμοποιούν τη λειτουργία αυτόματης αναπαραγωγής (autoplay) στα video που ενσωματώνουν στα μηνύματά τους.
 • Να διατηρούν μόνο έναν λογαριασμό και να δηλώνουν έγκυρη διεύθυνση ηλεκτρονικής αλληλογραφίας, η οποία θα χρησιμοποιείται μόνο για ζητήματα σχετικά με τη λειτουργία του ιστότοπου και δε θα κοινοποιείται σε τρίτους χωρίς τη ρητή συναίνεση του μέλους.
 • Να μη δημοσιεύουν το ίδιο θέμα ή μήνυμα περισσότερες από μία φορές και να μη διατηρούν θέματα στην επιφάνεια με συνεχή δημοσίευση μηνυμάτων [bumping]. Επιπλέον, να μη δημοσιεύουν νέο μήνυμα σε θέμα η συζήτηση του οποίου έχει σταματήσει πλέον του τριμήνου, εκτός εάν το νέο μήνυμα προσφέρει νέες και ουσιώδεις πληροφορίες για το υπό συζήτηση θέμα, κατά την κρίση της ομάδας διαχείρισης.
 • Να μη συμμετέχουν στον ιστότοπο με σκοπό τη διαφήμιση εμπορικών προϊόντων ή υπηρεσιών και να μην δημοσιεύουν τα λεγόμενα referral links προς οποιαδήποτε ιστοσελίδα ή υπηρεσία.
 • Να μην αναζητούν και να μη δημοσιεύουν συνδέσμους ή πληροφορίες για την απόκτηση, με οποιονδήποτε τρόπο, παράνομων αντιγράφων υλικού που προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικής ιδιοκτησίας.
 • Εφόσον διατηρούν υπογραφή, αυτή να είναι διακριτική, να μην υπερβαίνει συνολικά σε διαστάσεις είτε μία (1) εικόνα μεγέθους 400x90 και 50 Kilobytes είτε τις πέντε (5) γραμμές κειμένου (μεγέθους γραμματοσειράς 14) και να μη διαφημίζει εμπορικά προϊόντα ή εμπορικές υπηρεσίες. Το μέγιστο όριο των avatars είναι 90x90 με ανώτατο επιτρεπόμενο μέγεθος τα 50Kb. Η ομάδα διαχείρισης του ιστότοπου δικαιούται να αφαιρέσει υπογραφές και avatars τα οποία κρίνει μη επιτρεπτά ή προσβλητικά ή αντίθετα με τους παρόντες Όρους Χρήσης.

Β. Επαφίεται στην κρίση της ομάδας διαχείρισης αν θα παραμένουν ενεργά θέματα ή μηνύματα, η θεματολογία των οποίων, έχει αποδειχθεί εμπειρικά, ότι οδηγεί σε αντιπαραθέσεις, αντεγκλήσεις ή συζητήσεις και μηνύματα αμφίβολης αξίας, χρησιμότητας και κοσμιότητας. Επιπλέον, οποιοδήποτε μήνυμα παραβιάζει τους παρόντες Όρους Χρήσης ή δεν ταιριάζει, κατά την κρίση της ομάδας διαχείρισης, με το ύφος και το περιεχόμενο του ιστότοπου, θα κλειδώνεται ή θα διαγράφεται κατά περίπτωση. Ο δε συγγραφέας του θα υπόκειται, κατά την κρίση της ομάδας διαχείρισης, σε προσωρινή ή μόνιμη διακοπή της εισόδου του στον ιστότοπο (ban).

Δ. Τα μέλη συμφωνούν ότι ο λογαριασμός τους στον παρόντα ιστότοπο είναι δυνατόν να χρησιμοποιείται για την είσοδο και λειτουργία όλων των υπηρεσιών που προσφέρονται ή θα προσφερθούν στο μέλλον από το electricalnews.gr

Ε. Τα μέλη οφείλουν να αποδέχονται την τελική κρίση των συντονιστών για θέματα σχετικά με τη διαχείριση του ιστότοπου. Δεν επιτρέπεται η προσπάθεια άσκησης συντονιστικών καθηκόντων, έστω και εμμέσως. Απορίες και σχόλια σχετικά με την εφαρμογή των παρόντων Όρων Χρήσης δεν επιτρέπεται να διατυπώνονται δημόσια αλλά με προσωπικό μήνυμα προς τον αρμόδιο συντονιστή ή συντονίστρια ή τον διαχειριστή.

ΣΤ. Η παράβαση των παρόντων όρων καθώς και η προσπάθεια παράκαμψής τους με οποιονδήποτε τρόπο, επιφέρει τη λήψη μέτρων, περιλαμβανομένου του μόνιμου αποκλεισμού από τον ιστότοπο (ban), κατά την κρίση των συντονιστών.

Σημείωση πνευματικής ιδιοκτησίας: Η αναπαραγωγή των μηνυμάτων που δημοσιεύονται στο electricalnews.gr χωρίς άδεια απαγορεύεται. Τα πνευματικά δικαιώματα του πρωτότυπου περιεχομένου των μηνυμάτων ανήκουν στους συντάκτες τους, εκτός από τη δημοσιευμένη στον ιστότοπο υπόσταση των μηνυμάτων, την οποία παραχωρούν χωρίς αντάλλαγμα και ανέκκλητα στο electricalnews.gr

Σας ευχόμαστε καλή περιήγηση και διαμονή στην ιστοσελίδα μας και ελπίζουμε να σας φανεί χρήσιμη.

Με εκτίμηση

Θέματα κλάδου Ηλεκτρολογίας

Το video της εβδομάδας