Μακαρόνι προστασίας καλωδίων

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(4 ψήφοι)

Ακόμη ένα πολύ χρήσιμο και απλό υλικό που πρέπει

να χρησιμοποιείται στις ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις είναι το γνωστό …μακαρόνι!!

Μακαρόνι στα ηλεκτρολογικά έχουμε συνηθίσει να ονομάζουμε ένα μονωτικό υλικό εύκαμπτο, σα σωληνάκι και συνήθως πολύ πιο λεπτό από τη σωλήνα που έχουμε τοποθετήσει μια λήψη ηλεκτρολογική, το οποίο χρησιμοποιείται στις απολήξεις  των καλωδίων, πριν τοποθετηθούν σε ένα φωτιστικό ή συσκευή.

Που όμως μπορεί να χρησιμοποιήσουμε μακαρόνι και γιατί να χρησιμοποιούμε μακαρόνι; Πάμε παρακάτω να δούμε τη χρήση και τα οφέλη σε μια εγκατάσταση. Είναι χρήσιμο ως προς τι; Ποιόν εξυπηρετεί ένα ….μακαρόνι;

Ένα υλικό που πρέπει να το έχουμε ‘’παραμάσχαλα’’ ειδικά όταν οι απολήξεις είναι με καλώδια τύπου ΝΥΑ τα οποία είναι εύκολο να πληγωθούν στην έξοδό τους από τη σωλήνα!

Βέβαια υπάρχουν πολλών ειδών μακαρόνια, τα οποία πολλά είναι θερμοσυστελλόμενα  και η χρήση τους είναι άλλη, από αυτή που θα επικεντρωθούμε σήμερα.

Θα έχουμε πολλές φορές δεί καλώδια (ΝΥΑ συνήθως), τα οποία βγαίνουν από τον τοίχο από κάποια σωλήνα είτε αυτή είναι απλή χωνευτή σωλήνα είτε άλλου τύπου, τα οποία περιμένουν να συνδεθούν σε κάποια συσκευή ή φωτιστικό σώμα ή ακόμη ως αναμονές μελλοντικές. 

makaroni1

Ειδικά κάτω από νεροχύτες ή πάγκους κουζίνας θα έχετε οι περισσότεροι δει καλώδια να κρέμονται από τον τοίχο και να είναι χύμα εντός του ντουλαπιού και πολλές φορές ακόμη να υπάρχουν τέτοιες αναμονές σε κάποια σημεία των τοίχων. Βέβαια αυτές οι αναμονές μπορεί να χρειάζονται για πολλούς λόγους.

Ένα κακό ελάττωμα των συνεργείων που εργάζονται μετά από τις σωληνώσεις των ηλεκτρολόγων είναι να μην έχουν καμία αίσθηση της αισθητικής, επίσης καμία αίσθηση του τι κάνουν και γιατί το κάνουν! Τι εννοώ; Θα παρατηρήσετε όπου υπάρχουν αναμονές σωλήνων ηλεκτρολογικών ή ακόμη και υδραυλικών, ο σοβατζής να περνά με την πήχη  και αντί να ‘’κόβει’’ από τις αναμονές αυτές προς τα έξω, αυτός κόβει προς τις αναμονές των ηλεκτρολόγων – υδραυλικών. Θα μου πείτε έρχεται μετά ο ηλεκτρολόγος και περνά τα καλώδια και κόβει τα σωληνάκια! Όχι, τα σωληνάκια ΔΕΝ πρέπει να κόβονται εως ότου ολοκληρωθεί ένα κτίριο! Τα σωληνάκια προστατεύουν τα καλώδια από κάθε εξωτερική ‘’απειλή’’!

makaroni3 

Εκτός από τον σοβατζή, έρχεται μετά ο μπογιατζής και ‘’αποτελειώνει’’ το έργο που άφησε ….μισό ο σοβατζής! Δηλαδή: Εκεί όπου υπάρχουν οι αναμονές, βλέπουμε ότι έχει δημιουργηθεί ένα βουναλάκι από το σοβά και εκεί ο μπογιατζής θα συνεχίσει το έργο σπατουλάροντας και βάφοντας το σημείο. Αποτέλεσμα; Να μην τοποθετείται μετά κανένα φωτιστικό σώμα ευθεία ή όπως τελικά πρέπει! Διότι το εξόγκωμα που έχει δημιουργηθεί στα σημεία λήψης δε μπορεί να διορθωθεί! Ή για να διορθωθεί πρέπει να γίνει το γνωστό σε όλους …μερεμέτι. Και σε ποιόν αρέσουν τα μερεμέτια, ειδικά όταν ο μπογιατζής έχει ‘’παραδώσει’’ ένα έργο και την έχει …κάνει; Σε κανέναν, άσχετα ποιος τα δημιούργησε ή ποιος ευθύνεται για τη δημιουργία τους.

makaroni2

Μπορεί ο ηλεκτρολόγος όμως να διορθώνει την κακοτεχνία των άλλων δύο. Τελειώνοντας τη δουλειά τους οι άλλοι δυό ή καλύτερα όταν ο σοβατζής έχει δημιουργήσει το πρώτο βουνό, περνώντας τα καλώδια να σκάβουμε περιμετρικά από το φωτιστικό ή υδραυλικό σημείο ώστε να φύγει το …..βουνό και να έρθει ο τοίχος στην ευθεία του! Πολλές φορές πάλι, θα δούμε ότι για να έρθει στην ευθεία αυτό το πράγμα πρέπει να σκάψουμε σε μια ακτίνα ακόμη και 20 εκατοστά ή και παραπάνω γύρω από τις αναμονές! Θα μου πείτε τώρα…. Το ένα συνεργείο τα ρίχνει στο άλλο. Έτσι είναι όμως. ΔΕΝ γίνεται να τοποθετήσεις φωτιστικό αν τα πράγματα δεν είναι όπως πρέπει.

Και τι σχέση έχουν όλα αυτά με τα …μακαρόνια τελικά; Αφού λοιπόν έχουμε περάσει τα καλώδια σε ένα χώρο και πριν μπει ο μπογιατζής να συνεχίσει το έργο του, πρέπει ο ηλεκτρολόγος ή ο υδραυλικός να καθαρίσουν το τοπίο γύρω γύρω από τις αναμονές τους. Στο σημείο δε των ηλεκτρολογικών, αφού έχουμε κόψει τις σωλήνες σύριζα στον τοίχο (γιατί κανονικά πρέπει να κοπούν) υποχρεούμαστε να περνάμε (να ντύνουμε) τα καλώδια με αυτό το μακαρονάκι! Αυτό πρώτον θα προστατεύσει το καλώδιο από τις σπάτουλες του μπογιατζή ώστε να μην πληγώνεται στην έξοδο από τον τοίχο και δεύτερο, είναι πανέτοιμη η αναμονή ώστε να τοποθετηθεί σε κάθε φωτιστικό ή συσκευή σε κείνο το σημείο.

Θα μου πείτε, όλα αυτά είναι δουλειά της επίβλεψης ενός έργου. Δηλαδή, αυτά τα απαράδεκτα βουναλάκια πρέπει να τα αποφεύγει και ο σοβατζής και ο μπογιατζής. Και φυσικά ο εργοδηγός σε ένα έργο πρέπει να το λέει καθημερινά σε αυτά τα συνεργεία. Λεπτομέρειες θα μου πείτε…. Στις λεπτομέρειες όμως κρίνεται ένα έργο. Και επειδή σπάνια θα συναντήσουμε έναν επιβλέποντα, ο οποίος θα κυνηγά όλες τις λεπτομέρειες, εμείς, θα πρέπει να μεριμνούμε για τη δική μας προστασία των εγκαταστάσεων, των υλικών, της ευκολίας μας και του τελικού αποτελέσματος.

Γιατί λέω ευκολίας; Γιατί, όταν έχουμε ‘’χάσει’’ 10 λεπτά για κάθε διαμέρισμα ή χώρο, ώστε να φτιάξουμε αυτές τις λεπτομέρειες στις αναμονές μας, θα παρατηρήσουμε μετά, ότι κάθε φωτιστικό θα τοποθετείται σχεδόν …μόνο του! Θα είναι τοποθετημένο ευθεία, δε θα αφήνει τα γνωστά κενά γύρω γύρω ή πάνω κάτω και στην τελική θα δίνει κει το σωστό φωτισμό σε κάθε σημείο όπου τοποθετείται. Γιατί ναι μεν τοποθετούμε ένα φωτιστικό, αλλά όταν αυτό ανάψει, τότε θα φανεί αν τοποθετήθηκε σωστά. Και θα έρθει μετά ο άσχετος ιδιοκτήτης ή ο άθλιος αρχιτέκτονας, ο οποίος δεν επέβλεψε σωστά το έργο του και θα πει: Ηλεκτρολόγε, αλλού φέγγει το ένα και αλλού το άλλο. Άντε να τον πείσεις ότι ο γάιδαρος δεν πετάει.

Το μακαρονάκι λοιπόν,

Α) προστατεύει τα καλώδιά μας

Β) αφήνει ένα όμορφο αποτέλεσμα έως την τοποθέτηση των συσκευών

Γ) Είναι μονωτικό

ειδικά εκεί σε κάτι κήπους που βλέπω και μου στριμώχνουν σκέτα τα ΝΥΑ να μπούνε στις χελώνες και πολλές φορές αυτό το υπέροχο…. Μπες βγές από φως σε φώς!!! Εκεί να δείς τι ωραία δουλειά κάνει το μακαρονάκι.

Επίσης σε όποια έξοδο καλωδίου προς φωτιστικό που δεν καλύπτεται από το ίδιο το φωτιστικό, η μόνη λύση για να είναι όμορφη η όδευση του καλωδίου προς το φωτιστικό είναι το μακαρονάκι!

Οι μεγαλύτερες ζημιές που έχουν σχέση με ARC ή κόψιμο καλωδίου οφείλονται στη σπάτουλα του μπογιατζή!! Όταν πέφτει το σπατουλάρισμα εκεί στις ηλεκτρολογικές απολήξεις, θα δούμε πολλές φορές τον άσχετο βοηθό μπογιατζή να σημαδεύει τα καλώδια ακριβώς στην έξοδό τους από τον τοίχο. Εκεί το σωτήριο μακαρονάκι θα προστατεύσει το καλώδιό μας από πολλές βλάβες και θα μας βγάλει από πολλούς μπελάδες

Προσοχή χρειάζεται στο κόψιμο του μακαρονιού (αν χρειαστεί). Επειδή είναι ελαστικό και πιο ανθεκτικό από την πλαστική σωλήνα, πρέπει να κοπεί πολύ προσεκτικά όταν δε χρειάζεται στο φωτιστικό ή τη συσκευή. Μπορεί την ώρα που θα χρειαστεί να το κόψουμε, να κάνουμε εμείς οι ίδιοι ζημιά στο καλώδιο, Ή τελικά όταν έρθει η ώρα για τοποθέτηση κάποιας συσκευής ή φωτιστικού, τότε το μακαρόνι αφαιρείται! Τελείωσε η αποστολή του ....

ΣΗΜΕΙΩΣΗ! Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη εμπειρία σας

Περισσότερες πληροφορίες

Αποδοχή

1) Γενικοί όροι:

Α. Τα μηνύματα και τα άρθρα, εκφράζουν την άποψη των συντακτών τους και όχι την επίσημη θέση του ιστότοπου, εκτός εάν κάτι τέτοιο δηλώνεται ρητά από αρμόδιο μέλος της ομάδας διαχείρισης.

Β. Στο επάνω μέρος της ιστοσελίδας υπάρχει η αναζήτηση, η οποία περιέχει μια αρκετά μεγάλη βάση δεδομένων στον τομέα της ηλεκτρολογίας. Με γράμματα ή με μικρές λέξεις κλειδιά, θα βρείτε αυτό που αναζητάτε στον κλάδο της ηλεκτρολογίας.

Γ. Απαγορεύεται η αντιγραφή άρθρων χωρίς τη ρητή ή γραπτή μας συναίνεση. Για την πλήρη αναδημοσίευση άρθρου απαιτείται ρητή άδεια από το δημιουργό του, ή σε αυτόν που ανήκουν τα πνευματικά δικαιώματα. Για αντιγραφή άρθρων, παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας στο info@electricalnews.gr Στα άρθρα που θα επιτραπεί η αντιγραφή, να αναγράφετε στο κάτω μέρος την πηγή τουλάχιστον, με σύνδεσμο ο οποίος θα οδηγεί κατ ευθείαν στο σωστό άρθρο.

2) Γενικά για την ιστοσελίδα μας:

Η σελίδα αυτή δημιουργήθηκε με σκοπό να μαζέψει όσο περισσότερες πληροφορίες υπάρχουν στον κλάδο της ηλεκτρολογίας, να παρουσιάσει νέο υλικό ή εταιρείες κατασκευής ηλεκτρολογικού υλικού, εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, τεχνολογία στο κομμάτι των υπολογιστών και του software, να παρέχει γνώση και πληροφορία σε Ηλεκτρολόγους, Ηλεκτρονικούς, ανθρώπους που ασχολούνται είτε από χόμπι είτε επαγγελματικά με το Hardware, απλούς πολίτες που πολλές φορές τους δημιουργούνται απορίες πάνω σε πολλά από αυτά τα θέματα και θα ήθελαν κάποιες βασικές πληροφορίες ώστε να γνωρίζουν που θα απευθυνθούν και γενικότερα, ενημέρωση σε Ηλεκτρολογία - τεχνολογία - τεχνικά άρθρα.

Δεν υπάρχει ούτε μία πιθανότητα η σελίδα αυτή να δημοσιεύσει συνδικαλιστικό ή πολιτικό περιεχόμενο και γενικότερα περιεχόμενο που φέρνει σε αντιπαράθεση επαγγελματίες, απλούς αναγνώστες, εταιρείες κλπ.

Αφορά μόνο προώθηση ιδεών και γνώσεων για τον κλάδο της Ηλεκτρολογίας και της Τεχνολογίας.

Τα άρθρα έχουν κυρίως εκπαιδευτικό χαρακτήρα και είναι γραμμένα με τρόπο, όσο γίνεται πιο κατανοητό για όλους, είτε είναι επαγγελματίες είτε είναι απλοί αναγνώστες που τους ενδιαφέρει η θεματολογία μας.

Γνωρίζω ότι έχουμε ανοίξει πολλά κεφάλαια πχ: Ηλεκτρολογία -  τηλεπικοινωνίες - υπολογιστές - τεχνολογία -κινητά και πολλά ακόμη και αυτό καθιστά το έργο της σελίδας ακόμη πιο δύσκολο. Προσπαθούμε καθημερινά να εμπλουτίσουμε τη βάση δεδομένων μας με νέα άρθρα σε όσες περισσότερες κατηγορίες μπορούμε.

Ζητούμε την κατανόηση του κοινού, καθημερινά συνδυάζουμε τις προσωπικές μας δουλειές και την ενημέρωση της σελίδας ώστε να υπάρχει υλικό για όλα όσα προαναφέραμε, στη σοβαρότερη και εγκυρότερη μορφή που είναι εφικτό.

Πριν δημοσιευτεί κάποιο άρθρο, κοιτάμε να είναι όσο πιο εμπεριστατωμένο γίνεται και να μη δίνει λανθασμένες ή παραπλανητικές πληροφορίες.

3) Διαφημίσεις

Οποιοσδήποτε θελήσει ή επιθυμεί να διαφημιστεί σε αυτή τη σελίδα με τον τρόπο δημοσίευσης κάποιου άρθρου, θα πρέπει να μεριμνεί ώστε το άρθρο να έχει κυρίως εκπαιδευτικό χαρακτήρα πάνω σε αυτό που θα παρουσιάσει. Πχ: Αν είναι κατασκευαστής κάποιου υλικού, θα πρέπει να παρουσιάσει το υλικό αυτό με κάθε λεπτομέρεια καθώς και το τι ακριβώς κάνει  και κατόπιν αυτού, να παρουσιάσει με κάποιο link την εταιρεία του ή τη μάρκα του υλικού που αντιπροσωπεύει.

Για διαφήμιση, υπάρχουν τα banner σε όλες τις σελίδες και μπορούν να μπουν ακόμη και στα άρθρα διακριτικά banners τα οποία με τα αντίστοιχα links θα οδηγούν στην εκάστοτε εταιρεία.

Υπάρχει και η δυνατότητα παρουσίασης ακόμη και σε μορφή βιντεοσκόπησης της εταιρείας του, από ανθρώπους μας, οι οποίοι θα αναλάβουν τη βιντεοσκόπηση σε συνεργασία πάντα με υπεύθυνο της εταιρείας ο οποίος θα εξηγεί καθ όλη τη διάρκεια το κάθε τι που βλέπουμε στο βίντεο, ώστε να έχει και τη μορφή εκπαίδευσης αλλά και την καλύτερη διαφημιστική καμπάνια της κάθε εταιρείας.

Υπάρχει η δυνατότητα βιντεοσκόπησης ακόμη και με droners.

4) Forum (το Forum θα λειτουργήσει προσεχώς, κατασκευάζεται για την καλύτερη και ασφαλέστερη λειτουργία, του forum και των χρηστών)

Α. Τα μέλη οφείλουν να συμμετέχουν με ευπρέπεια και κατά τρόπο που σέβεται την ισχύουσα νομοθεσία, τα υπόλοιπα μέλη και την ομαλή λειτουργία του ιστότοπου, κατά την κρίση της ομάδας διαχείρισης, προκειμένου να διατηρούν το δικαίωμα της συμμετοχής στον ιστότοπο. Ιδιαίτερα, τα μέλη οφείλουν:

 • Να αξιοποιούν την αναζήτηση του ιστότοπου ώστε να αποφεύγεται η άσκοπη επανάληψη.
 • Να εκφράζονται σαφώς, ευπρεπώς και ευανάγνωστα και να δίνουν περιγραφικούς τίτλους στα θέματα.
 • Να σέβονται τους συνομιλητές τους, ιδίως όταν διαφωνούν με τις απόψεις τους, έχοντας υπ’ όψιν τους ότι είναι θεμιτή η κριτική στις ιδέες και απόψεις αλλά όχι σε όσους τις εκφέρουν, αποφεύγοντας εκφράσεις που θίγουν τον σεξουαλικό προσανατολισμό ή τις πολιτικές ή αθλητικές ή προσωπικές ή άλλες προτιμήσεις του κάθε μέλους.
 • Να χρησιμοποιούν την ελληνική γλώσσα στην ελληνική γραφή και να χρησιμοποιούν λατινικούς χαρακτήρες στην ξένη ορολογία. Η χρήση άλλων γλωσσών επιτρέπεται στο ατομικό προφίλ και την υπογραφή των μελών αλλά και σε μηνύματα, κατά την κρίση της ομάδας διαχείρισης.
 • Να παραμένουν εντός της θεματολογίας της ιστοσελίδας, των ενοτήτων και των επί μέρους θεμάτων, να μην δημοσιεύουν αμιγώς πολιτικά μηνύματα ούτε να συμμετέχουν σε πολιτικές ή κομματικές συζητήσεις και αντιπαραθέσεις.
 • Να τεκμηριώνουν κατά το δυνατόν τις απόψεις τους. Όταν, στα πλαίσια ενημερωτικού χαρακτήρα, είναι αναγκαία η παράθεση περικοπών κειμένου ή λοιπού υλικού δημοσιευμένου σε άλλα μέσα (περιοδικά, εφημερίδες, βιβλία, ιστοσελίδες κλπ) θα πρέπει να γίνεται ρητή μνεία του μέσου όπου δημοσιεύθηκε αρχικά το υλικό που αναπαράγεται ή του δημιουργού του.
 • Έχοντας υπ’ όψιν τους ότι ο παρών ιστότοπος είναι προσβάσιμος σε μέλη ανεξαρτήτου ηλικίας, να ΜΗΝ δημοσιεύουν θέματα με σεξουαλικό περιεχόμενο ούτε συνδέσμους (links) ή παραπομπές σε ιστοσελίδες με σεξουαλικό περιεχόμενο.
 • Σε περίπτωση δημοσίευσης πλέον του ενός (1) αρχείου πολυμέσων (video, ήχος, φωτογραφία) ανά μήνυμα, να κάνουν χρήση της λειτουργίας SPOILER σε αναλογία "ένα spoiler ανά αρχείο", έχοντας υπ’ όψιν τους ότι μόνη η χρήση φωτογραφιών ή βίντεο ως απάντηση σε μία συζήτηση δεν είναι επιτρεπτή, κατά την κρίση της ομάδας διαχείρισης. Επιπλέον να μην χρησιμοποιούν τη λειτουργία αυτόματης αναπαραγωγής (autoplay) στα video που ενσωματώνουν στα μηνύματά τους.
 • Να διατηρούν μόνο έναν λογαριασμό και να δηλώνουν έγκυρη διεύθυνση ηλεκτρονικής αλληλογραφίας, η οποία θα χρησιμοποιείται μόνο για ζητήματα σχετικά με τη λειτουργία του ιστότοπου και δε θα κοινοποιείται σε τρίτους χωρίς τη ρητή συναίνεση του μέλους.
 • Να μη δημοσιεύουν το ίδιο θέμα ή μήνυμα περισσότερες από μία φορές και να μη διατηρούν θέματα στην επιφάνεια με συνεχή δημοσίευση μηνυμάτων [bumping]. Επιπλέον, να μη δημοσιεύουν νέο μήνυμα σε θέμα η συζήτηση του οποίου έχει σταματήσει πλέον του τριμήνου, εκτός εάν το νέο μήνυμα προσφέρει νέες και ουσιώδεις πληροφορίες για το υπό συζήτηση θέμα, κατά την κρίση της ομάδας διαχείρισης.
 • Να μη συμμετέχουν στον ιστότοπο με σκοπό τη διαφήμιση εμπορικών προϊόντων ή υπηρεσιών και να μην δημοσιεύουν τα λεγόμενα referral links προς οποιαδήποτε ιστοσελίδα ή υπηρεσία.
 • Να μην αναζητούν και να μη δημοσιεύουν συνδέσμους ή πληροφορίες για την απόκτηση, με οποιονδήποτε τρόπο, παράνομων αντιγράφων υλικού που προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικής ιδιοκτησίας.
 • Εφόσον διατηρούν υπογραφή, αυτή να είναι διακριτική, να μην υπερβαίνει συνολικά σε διαστάσεις είτε μία (1) εικόνα μεγέθους 400x90 και 50 Kilobytes είτε τις πέντε (5) γραμμές κειμένου (μεγέθους γραμματοσειράς 14) και να μη διαφημίζει εμπορικά προϊόντα ή εμπορικές υπηρεσίες. Το μέγιστο όριο των avatars είναι 90x90 με ανώτατο επιτρεπόμενο μέγεθος τα 50Kb. Η ομάδα διαχείρισης του ιστότοπου δικαιούται να αφαιρέσει υπογραφές και avatars τα οποία κρίνει μη επιτρεπτά ή προσβλητικά ή αντίθετα με τους παρόντες Όρους Χρήσης.

Β. Επαφίεται στην κρίση της ομάδας διαχείρισης αν θα παραμένουν ενεργά θέματα ή μηνύματα, η θεματολογία των οποίων, έχει αποδειχθεί εμπειρικά, ότι οδηγεί σε αντιπαραθέσεις, αντεγκλήσεις ή συζητήσεις και μηνύματα αμφίβολης αξίας, χρησιμότητας και κοσμιότητας. Επιπλέον, οποιοδήποτε μήνυμα παραβιάζει τους παρόντες Όρους Χρήσης ή δεν ταιριάζει, κατά την κρίση της ομάδας διαχείρισης, με το ύφος και το περιεχόμενο του ιστότοπου, θα κλειδώνεται ή θα διαγράφεται κατά περίπτωση. Ο δε συγγραφέας του θα υπόκειται, κατά την κρίση της ομάδας διαχείρισης, σε προσωρινή ή μόνιμη διακοπή της εισόδου του στον ιστότοπο (ban).

Δ. Τα μέλη συμφωνούν ότι ο λογαριασμός τους στον παρόντα ιστότοπο είναι δυνατόν να χρησιμοποιείται για την είσοδο και λειτουργία όλων των υπηρεσιών που προσφέρονται ή θα προσφερθούν στο μέλλον από το electricalnews.gr

Ε. Τα μέλη οφείλουν να αποδέχονται την τελική κρίση των συντονιστών για θέματα σχετικά με τη διαχείριση του ιστότοπου. Δεν επιτρέπεται η προσπάθεια άσκησης συντονιστικών καθηκόντων, έστω και εμμέσως. Απορίες και σχόλια σχετικά με την εφαρμογή των παρόντων Όρων Χρήσης δεν επιτρέπεται να διατυπώνονται δημόσια αλλά με προσωπικό μήνυμα προς τον αρμόδιο συντονιστή ή συντονίστρια ή τον διαχειριστή.

ΣΤ. Η παράβαση των παρόντων όρων καθώς και η προσπάθεια παράκαμψής τους με οποιονδήποτε τρόπο, επιφέρει τη λήψη μέτρων, περιλαμβανομένου του μόνιμου αποκλεισμού από τον ιστότοπο (ban), κατά την κρίση των συντονιστών.

Σημείωση πνευματικής ιδιοκτησίας: Η αναπαραγωγή των μηνυμάτων που δημοσιεύονται στο electricalnews.gr χωρίς άδεια απαγορεύεται. Τα πνευματικά δικαιώματα του πρωτότυπου περιεχομένου των μηνυμάτων ανήκουν στους συντάκτες τους, εκτός από τη δημοσιευμένη στον ιστότοπο υπόσταση των μηνυμάτων, την οποία παραχωρούν χωρίς αντάλλαγμα και ανέκκλητα στο electricalnews.gr

Σας ευχόμαστε καλή περιήγηση και διαμονή στην ιστοσελίδα μας και ελπίζουμε να σας φανεί χρήσιμη.

Με εκτίμηση

Θέματα κλάδου Ηλεκτρολογίας

Το video της εβδομάδας