Επιτηρητής (τάσης) φάσεων και ουδέτερου - Γιατί, πως και πού χρησιμεύει;

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(6 ψήφοι)

Ένα πολύ σημαντικό εξάρτημα που χρησιμεύει για την προστασία

των συσκευών μας σε μια εγκατάσταση, είναι ο επιτηρητής τάσης.

Αλλά πριν δούμε τον επιτηρητή, ας δούμε τι παθαίνουν τα ηλεκτρολογικά μας χωρίς αυτόν και σε ποιες περιπτώσεις. Και έπειτα θα δούμε σε τι χρησιμεύει…

Πολλά ηλεκτρικά και ηλεκτρονικά εξαρτήματα είναι χρήσιμα για την προστασία των συσκευών μας και ειδικά των ακριβών και όσων έχουν ηλεκτρονικά μέρη συσκευών πχ: Ψυγείο, τηλεόραση, υπολογιστής, πλυντήριο, κλιματιστικό και άλλων...

epitir1

Για να πούμε ότι θα έχουμε τη μέγιστη προστασία, χρειαζόμαστε και αρκετά χρήματα! Παρ όλα αυτά, θα παρατηρήσουμε σε πολλές περιπτώσεις με κάθε μέτρο προστασίας που χρησιμοποιούμε, όλο και κάποιο ‘’περίεργο’’ ρεύμα θα ‘’ξεγλιστρήσει’’ και θα μας πάρει σβάρνα κάποια ηλεκτρονική μας συσκευή.

Τι συμβαίνει όμως και καίγονται ή καταστρέφονται οι συσκευές μας από το ρεύμα;

Θα παρατηρήσουμε ότι σε όλες τις συσκευές στο ταμπελάκι τους αναγράφεται η ιδανική τάση λειτουργίας. Και γιατί λέμε ιδανική; Διότι σχεδόν ποτέ η τάση δεν είναι σταθερή. Δηλαδή θα τη δούμε να ανεβοκατεβαίνει από τα …ύψη στα …βάθη!! Ενώ αυτή η συσκευή λειτουργεί καλά σε συγκεκριμένα volt χωρίς διακυμάνσεις στην τάση.

Θα παρατηρήσουμε ότι όλα τα πράγματα ή ζωντανά στη γη έχουν ίδια συμπτώματα! Ακούμε υπέρταση και υπόταση και στην ιατρική!!

epitir2

Και είναι ακριβώς το ίδιο πράγμα! Ο άνθρωπος έχει προγραμματιστεί να λειτουργεί με μια πίεση 12/8 όταν μια από τις δύο τιμές αυτές περάσουν τα όρια προς τα πάνω ή προς τα κάτω έχουμε θέμα τρομερό. Ειδικά όταν οι πιέσεις είναι για μεγάλο χρονικό διάστημα εκτός ορίων και μείς δε το γνωρίζουμε, κάποια στιγμή έρχεται το εγκεφαλικό και ή παίρνει επισκευή το ‘’μηχάνημα’’ ή καπούτ!! Υπάρχουν όμως και άνθρωποι που το καταλαβαίνουν από κάποια συμπτώματα νωρίς, οπότε και το βελτιώνουν!!

Ας αφήσουμε την ιατρική που μοιάζει πολλές φορές με την ηλεκτρολογία και ας περάσουμε στο θέμα πάλι…

Ιδανική τάση

Όλες οι μονοφασικές συσκευές που κατασκευάζονται για τη χώρα μας, εδώ και μερικά χρόνια κατασκευάζονται με ιδανική τάση λειτουργίας τα 230volt. Αυτή είναι η παρεχόμενη υποσχόμενη τάση από το ΔΕΔΔΗΕ  ανα φάση. Τι συμβαίνει τώρα αν η τάση περάσει αυτό το όριο προς τα επάνω ή προς τα κάτω;

Απλό, αρκεί να κάνουμε τις πράξεις με το νόμο του ωμ. Θα παρατηρήσουμε όσο η τάση πέφτει να ανεβαίνουν τα ampere (περισσότερη ένταση λοιπόν). Τι σημαίνει περισσότερη ένταση; Σημαίνει αύξηση θερμοκρασίας και ρεύματος εντός των ηλεκτρονικών κυκλωμάτων. Αυτός είναι ο αργός θάνατος των συσκευών μας!!

Αν η τάση πέσει λίγο κάτω ή ανέβει λίγο πάνω από το ιδανικό 230V δε σημαίνει ότι καίγονται οι συσκευές. Λειτουργούν και στα 210 και στα 200 και στα….190 και …… άστα! Από τα 210 έως τα 250 θεωρητικά δεν υπάρχει πρόβλημα. Όταν αυτές οι τιμές ξεπεραστούν αρχίζουν τα προβλήματα. Θα ακούμε το ψυγείο να αγκομαχάει και σιγά σιγά οι υπόλοιπες συσκευές θα καίνε πλακέτες. Τα κλιματιστικά επίσης τραβάνε πολύ ζόρι με τις διακυμάνσεις….

Μια προβληματική τάση λοιπόν θα μας δημιουργήσει αργό θάνατο στις συσκευές. Όσο πιο χαμηλή τάση έχουμε, τόσο πιο γρήγορα οι συσκευές θα παραδώσουν πνεύμα.

Αν κοιτάξετε στο πίσω μέρος του λογαριασμού της ΔΕΗ θα δείτε ότι ΠΡΟΑΙΡΕΤΙΚΑ προτείνουν τη χρήση συσκευών προστασίας από υπέρταση ή υπόταση. Επειδή η ΔΕΗ λοιπόν δεν παρέχει αυτό που υπόσχεται, πάλι ο καταναλωτής πρέπει να μπει σε έξοδα για την προστασία του.

Μόνο το πρόβλημα στις φάσεις δημιουργεί θάνατο στις συσκευές μας;

ΌΧΙ! Το σημαντικότερο πρόβλημα είναι η διακοπή του ουδέτερου αγωγού! Είναι ότι χειρότερο μπορεί να συμβεί σε μια ηλεκτρολογική εγκατάσταση και είναι αρκετά συχνό φαινόμενο σε όλη την Ελλάδα και ειδικά όπου επικρατεί το σύστημα προστασίας ΤΝ. Στην περίπτωση λοιπόν διακοπής ουδέτερου έχουμε ΑΚΑΡΙΑΙΟ θάνατο συσκευών!!

Ωραία λοιπόν. Και τι κάνουμε για όλα αυτά; Υπάρχει λύση να προστατευτούμε;

Υπάρχουν πολλοί τρόποι προστασίας. Αν κάνουμε χρήση όλων των μέσων χρειαζόμαστε ένα κάρο χρήματα, ειδικά αν πάμε σε αξιόπιστες λύσεις και όχι σε φτηνά εξαρτήματα του καλαθιού.

Οι κυριότεροι τρόποι είναι οι εξής: Αντικεραυνική προστασία, Υπερτασική προστασία,  σταθεροποιητής τάσης, UPS, επιτηρητής τάσης, επιτηρητής θερμοκρασίας, ανιχνευτής τόξου και πολλά άλλα. Καταλαβαίνετε λοιπόν ότι για να τα αγοράσουμε όλα αυτά, χρειαζόμαστε πολλά χρήματα.

Πως επιλέγουμε τρόπο προστασίας από όλα τα παραπάνω;

Επειδή απευθύνομαι κυρίως στον απλό καταναλωτή και όχι σε βιομηχανική εγκατάσταση (εκεί έχουν λάβει τα μέτρα τους οι περισσότεροι) πρέπει κατ αρχήν να υπολογίσουμε τι συσκευές έχουμε, πόσο κοστίζει η αντικατάστασή τους και από εκεί και πέρα επιλέγουμε και προστασία. Οπότε, σε μια απλή εγκατάσταση εκεί που ο απλός καταναλωτής ‘’πονάει’’ είναι να προστατεύσει τα εξής: Υπολογιστή, τηλεόραση, στερεοφωνικά (αν υπάρχουν) ψυγείο, κλιματιστικό. Αυτά είναι τα κυριότερα. Οπότε πρέπει να γνωρίζουμε ότι με μεγάλη πτώση τάσης αυτές οι συσκευές αγκομαχούν πραγματικά! Αυτό όμως εμείς δε το γνωρίζουμε ή κάποιος έμπειρος θα το καταλάβει, βλέποντας κάποια ‘’σημάδια’’ στην εγκατάσταση όπως το τρεμόπαιγμα των φωτιστικών (αν είναι led θα αναβοσβήνουν ή θα καίγονται συχνά οι λάμπες) θόρυβος στο ψυγείο ή στο κλιματιστικά και άλλα.   

Οπότε υπολογίζουμε τι θα μας κοστίσει ο αργός θάνατος (που ισχύει για όλες τις συσκευές) και ο ακαριαίος θάνατος που συμβαίνει σε ειδικές περιπτώσεις, αλλά συχνά και ειδικά σε ασυντήρητα δίκτυα όπως είναι των νησιών (πχ  πολική τάση λόγω επιστρεφόμενων ρευμάτων σε δίκτυο ΤΝ)

Ο επιτηρητής τάσης θα μας δείξει λοιπόν το πρόβλημα πολύ νωρίς! Τι εννοούμε; Ότι ο επιτηρητής ανάλογα σε ποιες τιμές τον έχουμε ρυθμίσει θα μας κόβει την ηλεκτροδότηση. Αν αυτές είναι στιγμιαίες πτώσεις τάσης ή μόνιμες.

Οι επιτηρητές είναι διαφόρων ειδών και έχουν διάφορες ρυθμίσεις. Ένας ιδανικός και οικονομικός επιτηρητής που μας σώζει ΠΑΝΤΑ από καταστροφές είναι ο επιτηρητής τάσης φάσεων και ουδέτερου! Προσοχή εδώ, πολλά χρόνια τώρα, όποιος έβαζε επιτηρητή, έβαζε επιτηρητή τάσης μονοφασικό ή τριφασικό. Αυτό όμως σε δίκτυα κυρίως ΤΝ δεν είναι χρήσιμο. Διότι εκεί συναντούμε περισσότερες διακοπές ουδέτερων, άρα χρειαζόμαστε έναν επιτηρητή ον οποίος θα επιτηρεί και ουδέτερο!! Είναι μερικά ευρώ ακριβότερος αλλά κυριολεκτικά σώζει τις συσκευές μας.

Πως τοποθετείται ο επιτηρητής τάσης; Είναι δύσκολη διαδικασία;

Δεν είναι καθόλου δύσκολο να τοποθετηθεί. Αρκεί να υπάρχει ο απαιτούμενος χώρος στον πίνακα. Βλέπε σχέδιο παρακάτω...

syndesmologia2 

Τι χρειαζόμαστε για την τοποθέτηση του επιτηρητή;

Κατ αρχήν έναν επιτηρητή φάσεων και ουδέτερου. Αν είναι τριφασική η εγκατάσταση θέλουμε κάτι τέτοιο…..

epitir

 

Αυτόματες ασφάλειες από 2Α – 6Α

Ένα ρελέ ισχύος τριφασικό ή μονοφασικό (ανάλογα με την εγκατάσταση).

Συνήθως καλό είναι τον επιτηρητή να μην τον φορτώνουμε κατευθείαν με τα φορτία και να τον χρησιμοποιούμε σαν βοηθητικό κύκλωμα, οπότε η χρήση ρελέ ισχύος που θα δεχτεί όλα τα φορτία είναι απαραίτητη.

Αφού τοποθετηθεί, ξεκινάμε τη ρύθμιση. Θα δούμε ότι έχει πάνω του κάποια κουμπάκια…

Στο ένα δηλώνουμε σε πόση πτώση τάσης θέλουμε να διακόψει ο επιτηρητής

Στο επόμενο, σε πόση υπέρβαση τάσης θέλουμε να διακόψει

Στο επόμενο, σε πόσο χρόνο θέλουμε να διακόψει!! Δηλαδή, αν η πτώση ή η υπέρταση διαρκεί για μερικά δεύτερα, μπορούμε να επιλέξουμε να μη διακόπτει. Και η διακοπή να γίνεται ΜΟΝΟ όταν η πτώση τάσης διαρκεί αρκετά, οπότε και θα δημιουργήσει πρόβλημα.

Μειονεκτήματα επιτηρητή τάσης

Τα μειονεκτήματα του επιτηρητή τάσης είναι …ένα! Κάθε φορά που ‘’βλέπει’’ πρόβλημα, τότε ….πέφτει το ρεύμα στο σπίτι μας! Αυτό είναι λιγάκι σπαστικό ειδικά όταν είμαστε αραχτοί στον καναπέ και απολαμβάνουμε ταινία στο  home cinema μας ή είμαστε σε γιορτή και ξάφνου ….σκοτάδι!! Όμως αν σκεφτούμε τα οφέλη και ότι οι καλή μας τηλεόραση των 50’’ τη γλύτωσε, τότε λέμε… ας πάει το παλιάμπελο!

Αν τώρα είμαστε λιγάκι πιο ‘’ευκατάστατοι’’ μπορούμε να συμπληρώσουμε στην εγκατάσταση έναν σταθεροποιητή τάσης. Σε αυτή την περίπτωση και με μικρές διακυμάνσεις θα παρατηρήσουμε ότι ο επιτηρητής θα πέφτει πιο αραιά!

Αν θέλουμε ακόμη περισσότερο αυτονομία και όχι ακαριαία διακοπή, τότε μπορούμε να προσθέσουμε ένα UPS το οποίο θα τροφοδοτεί τις ευαίσθητες συσκευές μας. Οπότε μπορεί τελικά (παρ όλο το σταθεροποιητή) το ρεύμα να πέσει, αλλά το UPS θα μας δώσει το χρόνο που χρειάζεται να τερματίσουμε τις συσκευές μας με απόλυτη ασφάλεια.

Προστατευτικά πρίζας μπορούμε να έχουμε ούτως ή άλλως. Αυτά είναι και οικονομικά και κάνουν δουλειά και σε πτώσεις τάσεις αλλά και σε υπερτάσεις στιγμιαίες.

Δε με ενδιαφέρει επιτηρητής για όλο το σπίτι. Μπορώ να βάλω ΜΟΝΟ στις ευαίσθητες συσκευές μου;

Βέβαια και μπορούμε. Μπορούμε να επιλέξουμε τις γραμμές που περιλαμβάνουν τις ευαίσθητες συσκευές και μόνο αυτές να ελέγχει ο επιτηρητής τάσης. Έτσι κι αλλιώς οι ωμικές αντιστάσεις δε παθαίνουν ζημιές από διακυμάνσεις.

Και πάλι όμως, ειδικά στο 2018 που διανύουμε, θα παρατηρήσουμε ότι ακόμη και η ηλεκτρική κουζίνα, πλέον έχει ένα κάρο ηλεκτρονικά. Οι λάμπες μας οι led είναι όλες ηλεκτρονικές και ευπαθείς σε διακυμάνσεις. Γενικά να γνωρίζετε ότι: Όποια συσκευή ηλεκτρική περιέχει ηλεκτρονικά, έχει θεματάκι με διακυμάνσεις τάσης.

Συμπέρασμα: Το σημαντικότερο εξάρτημα σε μια ηλεκτρολογική εγκατάσταση μετά το ρελέ διαρροής, είναι ο επιτηρητής φάσεων και ουδέτερου ΣΩΖΕΙ κυριολεκτικά τα πάντα σε ένα σπίτι – γραφείο – κτίριο – εργοστάσιο.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ! Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη εμπειρία σας

Περισσότερες πληροφορίες

Αποδοχή

1) Γενικοί όροι:

Α. Τα μηνύματα και τα άρθρα, εκφράζουν την άποψη των συντακτών τους και όχι την επίσημη θέση του ιστότοπου, εκτός εάν κάτι τέτοιο δηλώνεται ρητά από αρμόδιο μέλος της ομάδας διαχείρισης.

Β. Στο επάνω μέρος της ιστοσελίδας υπάρχει η αναζήτηση, η οποία περιέχει μια αρκετά μεγάλη βάση δεδομένων στον τομέα της ηλεκτρολογίας. Με γράμματα ή με μικρές λέξεις κλειδιά, θα βρείτε αυτό που αναζητάτε στον κλάδο της ηλεκτρολογίας.

Γ. Απαγορεύεται η αντιγραφή άρθρων χωρίς τη ρητή ή γραπτή μας συναίνεση. Για την πλήρη αναδημοσίευση άρθρου απαιτείται ρητή άδεια από το δημιουργό του, ή σε αυτόν που ανήκουν τα πνευματικά δικαιώματα. Για αντιγραφή άρθρων, παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας στο info@electricalnews.gr Στα άρθρα που θα επιτραπεί η αντιγραφή, να αναγράφετε στο κάτω μέρος την πηγή τουλάχιστον, με σύνδεσμο ο οποίος θα οδηγεί κατ ευθείαν στο σωστό άρθρο.

2) Γενικά για την ιστοσελίδα μας:

Η σελίδα αυτή δημιουργήθηκε με σκοπό να μαζέψει όσο περισσότερες πληροφορίες υπάρχουν στον κλάδο της ηλεκτρολογίας, να παρουσιάσει νέο υλικό ή εταιρείες κατασκευής ηλεκτρολογικού υλικού, εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, τεχνολογία στο κομμάτι των υπολογιστών και του software, να παρέχει γνώση και πληροφορία σε Ηλεκτρολόγους, Ηλεκτρονικούς, ανθρώπους που ασχολούνται είτε από χόμπι είτε επαγγελματικά με το Hardware, απλούς πολίτες που πολλές φορές τους δημιουργούνται απορίες πάνω σε πολλά από αυτά τα θέματα και θα ήθελαν κάποιες βασικές πληροφορίες ώστε να γνωρίζουν που θα απευθυνθούν και γενικότερα, ενημέρωση σε Ηλεκτρολογία - τεχνολογία - τεχνικά άρθρα.

Δεν υπάρχει ούτε μία πιθανότητα η σελίδα αυτή να δημοσιεύσει συνδικαλιστικό ή πολιτικό περιεχόμενο και γενικότερα περιεχόμενο που φέρνει σε αντιπαράθεση επαγγελματίες, απλούς αναγνώστες, εταιρείες κλπ.

Αφορά μόνο προώθηση ιδεών και γνώσεων για τον κλάδο της Ηλεκτρολογίας και της Τεχνολογίας.

Τα άρθρα έχουν κυρίως εκπαιδευτικό χαρακτήρα και είναι γραμμένα με τρόπο, όσο γίνεται πιο κατανοητό για όλους, είτε είναι επαγγελματίες είτε είναι απλοί αναγνώστες που τους ενδιαφέρει η θεματολογία μας.

Γνωρίζω ότι έχουμε ανοίξει πολλά κεφάλαια πχ: Ηλεκτρολογία -  τηλεπικοινωνίες - υπολογιστές - τεχνολογία -κινητά και πολλά ακόμη και αυτό καθιστά το έργο της σελίδας ακόμη πιο δύσκολο. Προσπαθούμε καθημερινά να εμπλουτίσουμε τη βάση δεδομένων μας με νέα άρθρα σε όσες περισσότερες κατηγορίες μπορούμε.

Ζητούμε την κατανόηση του κοινού, καθημερινά συνδυάζουμε τις προσωπικές μας δουλειές και την ενημέρωση της σελίδας ώστε να υπάρχει υλικό για όλα όσα προαναφέραμε, στη σοβαρότερη και εγκυρότερη μορφή που είναι εφικτό.

Πριν δημοσιευτεί κάποιο άρθρο, κοιτάμε να είναι όσο πιο εμπεριστατωμένο γίνεται και να μη δίνει λανθασμένες ή παραπλανητικές πληροφορίες.

3) Διαφημίσεις

Οποιοσδήποτε θελήσει ή επιθυμεί να διαφημιστεί σε αυτή τη σελίδα με τον τρόπο δημοσίευσης κάποιου άρθρου, θα πρέπει να μεριμνεί ώστε το άρθρο να έχει κυρίως εκπαιδευτικό χαρακτήρα πάνω σε αυτό που θα παρουσιάσει. Πχ: Αν είναι κατασκευαστής κάποιου υλικού, θα πρέπει να παρουσιάσει το υλικό αυτό με κάθε λεπτομέρεια καθώς και το τι ακριβώς κάνει  και κατόπιν αυτού, να παρουσιάσει με κάποιο link την εταιρεία του ή τη μάρκα του υλικού που αντιπροσωπεύει.

Για διαφήμιση, υπάρχουν τα banner σε όλες τις σελίδες και μπορούν να μπουν ακόμη και στα άρθρα διακριτικά banners τα οποία με τα αντίστοιχα links θα οδηγούν στην εκάστοτε εταιρεία.

Υπάρχει και η δυνατότητα παρουσίασης ακόμη και σε μορφή βιντεοσκόπησης της εταιρείας του, από ανθρώπους μας, οι οποίοι θα αναλάβουν τη βιντεοσκόπηση σε συνεργασία πάντα με υπεύθυνο της εταιρείας ο οποίος θα εξηγεί καθ όλη τη διάρκεια το κάθε τι που βλέπουμε στο βίντεο, ώστε να έχει και τη μορφή εκπαίδευσης αλλά και την καλύτερη διαφημιστική καμπάνια της κάθε εταιρείας.

Υπάρχει η δυνατότητα βιντεοσκόπησης ακόμη και με droners.

4) Forum (το Forum θα λειτουργήσει προσεχώς, κατασκευάζεται για την καλύτερη και ασφαλέστερη λειτουργία, του forum και των χρηστών)

Α. Τα μέλη οφείλουν να συμμετέχουν με ευπρέπεια και κατά τρόπο που σέβεται την ισχύουσα νομοθεσία, τα υπόλοιπα μέλη και την ομαλή λειτουργία του ιστότοπου, κατά την κρίση της ομάδας διαχείρισης, προκειμένου να διατηρούν το δικαίωμα της συμμετοχής στον ιστότοπο. Ιδιαίτερα, τα μέλη οφείλουν:

 • Να αξιοποιούν την αναζήτηση του ιστότοπου ώστε να αποφεύγεται η άσκοπη επανάληψη.
 • Να εκφράζονται σαφώς, ευπρεπώς και ευανάγνωστα και να δίνουν περιγραφικούς τίτλους στα θέματα.
 • Να σέβονται τους συνομιλητές τους, ιδίως όταν διαφωνούν με τις απόψεις τους, έχοντας υπ’ όψιν τους ότι είναι θεμιτή η κριτική στις ιδέες και απόψεις αλλά όχι σε όσους τις εκφέρουν, αποφεύγοντας εκφράσεις που θίγουν τον σεξουαλικό προσανατολισμό ή τις πολιτικές ή αθλητικές ή προσωπικές ή άλλες προτιμήσεις του κάθε μέλους.
 • Να χρησιμοποιούν την ελληνική γλώσσα στην ελληνική γραφή και να χρησιμοποιούν λατινικούς χαρακτήρες στην ξένη ορολογία. Η χρήση άλλων γλωσσών επιτρέπεται στο ατομικό προφίλ και την υπογραφή των μελών αλλά και σε μηνύματα, κατά την κρίση της ομάδας διαχείρισης.
 • Να παραμένουν εντός της θεματολογίας της ιστοσελίδας, των ενοτήτων και των επί μέρους θεμάτων, να μην δημοσιεύουν αμιγώς πολιτικά μηνύματα ούτε να συμμετέχουν σε πολιτικές ή κομματικές συζητήσεις και αντιπαραθέσεις.
 • Να τεκμηριώνουν κατά το δυνατόν τις απόψεις τους. Όταν, στα πλαίσια ενημερωτικού χαρακτήρα, είναι αναγκαία η παράθεση περικοπών κειμένου ή λοιπού υλικού δημοσιευμένου σε άλλα μέσα (περιοδικά, εφημερίδες, βιβλία, ιστοσελίδες κλπ) θα πρέπει να γίνεται ρητή μνεία του μέσου όπου δημοσιεύθηκε αρχικά το υλικό που αναπαράγεται ή του δημιουργού του.
 • Έχοντας υπ’ όψιν τους ότι ο παρών ιστότοπος είναι προσβάσιμος σε μέλη ανεξαρτήτου ηλικίας, να ΜΗΝ δημοσιεύουν θέματα με σεξουαλικό περιεχόμενο ούτε συνδέσμους (links) ή παραπομπές σε ιστοσελίδες με σεξουαλικό περιεχόμενο.
 • Σε περίπτωση δημοσίευσης πλέον του ενός (1) αρχείου πολυμέσων (video, ήχος, φωτογραφία) ανά μήνυμα, να κάνουν χρήση της λειτουργίας SPOILER σε αναλογία "ένα spoiler ανά αρχείο", έχοντας υπ’ όψιν τους ότι μόνη η χρήση φωτογραφιών ή βίντεο ως απάντηση σε μία συζήτηση δεν είναι επιτρεπτή, κατά την κρίση της ομάδας διαχείρισης. Επιπλέον να μην χρησιμοποιούν τη λειτουργία αυτόματης αναπαραγωγής (autoplay) στα video που ενσωματώνουν στα μηνύματά τους.
 • Να διατηρούν μόνο έναν λογαριασμό και να δηλώνουν έγκυρη διεύθυνση ηλεκτρονικής αλληλογραφίας, η οποία θα χρησιμοποιείται μόνο για ζητήματα σχετικά με τη λειτουργία του ιστότοπου και δε θα κοινοποιείται σε τρίτους χωρίς τη ρητή συναίνεση του μέλους.
 • Να μη δημοσιεύουν το ίδιο θέμα ή μήνυμα περισσότερες από μία φορές και να μη διατηρούν θέματα στην επιφάνεια με συνεχή δημοσίευση μηνυμάτων [bumping]. Επιπλέον, να μη δημοσιεύουν νέο μήνυμα σε θέμα η συζήτηση του οποίου έχει σταματήσει πλέον του τριμήνου, εκτός εάν το νέο μήνυμα προσφέρει νέες και ουσιώδεις πληροφορίες για το υπό συζήτηση θέμα, κατά την κρίση της ομάδας διαχείρισης.
 • Να μη συμμετέχουν στον ιστότοπο με σκοπό τη διαφήμιση εμπορικών προϊόντων ή υπηρεσιών και να μην δημοσιεύουν τα λεγόμενα referral links προς οποιαδήποτε ιστοσελίδα ή υπηρεσία.
 • Να μην αναζητούν και να μη δημοσιεύουν συνδέσμους ή πληροφορίες για την απόκτηση, με οποιονδήποτε τρόπο, παράνομων αντιγράφων υλικού που προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικής ιδιοκτησίας.
 • Εφόσον διατηρούν υπογραφή, αυτή να είναι διακριτική, να μην υπερβαίνει συνολικά σε διαστάσεις είτε μία (1) εικόνα μεγέθους 400x90 και 50 Kilobytes είτε τις πέντε (5) γραμμές κειμένου (μεγέθους γραμματοσειράς 14) και να μη διαφημίζει εμπορικά προϊόντα ή εμπορικές υπηρεσίες. Το μέγιστο όριο των avatars είναι 90x90 με ανώτατο επιτρεπόμενο μέγεθος τα 50Kb. Η ομάδα διαχείρισης του ιστότοπου δικαιούται να αφαιρέσει υπογραφές και avatars τα οποία κρίνει μη επιτρεπτά ή προσβλητικά ή αντίθετα με τους παρόντες Όρους Χρήσης.

Β. Επαφίεται στην κρίση της ομάδας διαχείρισης αν θα παραμένουν ενεργά θέματα ή μηνύματα, η θεματολογία των οποίων, έχει αποδειχθεί εμπειρικά, ότι οδηγεί σε αντιπαραθέσεις, αντεγκλήσεις ή συζητήσεις και μηνύματα αμφίβολης αξίας, χρησιμότητας και κοσμιότητας. Επιπλέον, οποιοδήποτε μήνυμα παραβιάζει τους παρόντες Όρους Χρήσης ή δεν ταιριάζει, κατά την κρίση της ομάδας διαχείρισης, με το ύφος και το περιεχόμενο του ιστότοπου, θα κλειδώνεται ή θα διαγράφεται κατά περίπτωση. Ο δε συγγραφέας του θα υπόκειται, κατά την κρίση της ομάδας διαχείρισης, σε προσωρινή ή μόνιμη διακοπή της εισόδου του στον ιστότοπο (ban).

Δ. Τα μέλη συμφωνούν ότι ο λογαριασμός τους στον παρόντα ιστότοπο είναι δυνατόν να χρησιμοποιείται για την είσοδο και λειτουργία όλων των υπηρεσιών που προσφέρονται ή θα προσφερθούν στο μέλλον από το electricalnews.gr

Ε. Τα μέλη οφείλουν να αποδέχονται την τελική κρίση των συντονιστών για θέματα σχετικά με τη διαχείριση του ιστότοπου. Δεν επιτρέπεται η προσπάθεια άσκησης συντονιστικών καθηκόντων, έστω και εμμέσως. Απορίες και σχόλια σχετικά με την εφαρμογή των παρόντων Όρων Χρήσης δεν επιτρέπεται να διατυπώνονται δημόσια αλλά με προσωπικό μήνυμα προς τον αρμόδιο συντονιστή ή συντονίστρια ή τον διαχειριστή.

ΣΤ. Η παράβαση των παρόντων όρων καθώς και η προσπάθεια παράκαμψής τους με οποιονδήποτε τρόπο, επιφέρει τη λήψη μέτρων, περιλαμβανομένου του μόνιμου αποκλεισμού από τον ιστότοπο (ban), κατά την κρίση των συντονιστών.

Σημείωση πνευματικής ιδιοκτησίας: Η αναπαραγωγή των μηνυμάτων που δημοσιεύονται στο electricalnews.gr χωρίς άδεια απαγορεύεται. Τα πνευματικά δικαιώματα του πρωτότυπου περιεχομένου των μηνυμάτων ανήκουν στους συντάκτες τους, εκτός από τη δημοσιευμένη στον ιστότοπο υπόσταση των μηνυμάτων, την οποία παραχωρούν χωρίς αντάλλαγμα και ανέκκλητα στο electricalnews.gr

Σας ευχόμαστε καλή περιήγηση και διαμονή στην ιστοσελίδα μας και ελπίζουμε να σας φανεί χρήσιμη.

Με εκτίμηση

Θέματα κλάδου Ηλεκτρολογίας

Το video της εβδομάδας