Ποτηροτρύπανα ξύλου - Βίντεο

Ακόμη ένα απαραίτητο εργαλείο για έναν εγκαταστάτη είναι τα ποτηροτρύπανα...

  ή αλλιώς ποτηροκορώνες.  Τα ποτηροτρύπανα χωρίζονται ανάλογα με το είδος αντικειμένου ή επιφάνειας  που έχουν να… κόψουν.

Κυρίως, ένας ηλεκτρολόγος εγκαταστάτης τρύπες τέτοιου είδους θα ανοίξει όταν: Θέλει να τοποθετήσει κουτιά σε τοίχο, μπετό, γρανίτη, ανοξείδωτα, γυψοσανίδα – τσιμεντοσανίδα, μέταλλο, πλαστικό και ξύλο! Επίσης όταν θέλει να τρυπήσει υλικά για τοποθέτηση σποτ σε οροφές ή ράφια κλπ.

ποτηροτρύπανο inox

inox

Επίσης χρήση ποτηροκορώνας γίνεται εκεί όπου χρειάζεται άνοιγμα οπών σε ξύλα ή άλλες επιφάνειες (μέταλλα, γυψοσανίδες κλπ) για διέλευση καλωδίων, κυρίως σε εξωτερικές εγκαταστάσεις.

Κάθε υλικό χρειάζεται τον… γερμανό του! Χρειάζεται το κατάλληλο ποτηροτρύπανο για να το τρυπήσουμε. Πχ, ένα ποτηροτρύπανο σιδήρου δεν μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε για τοίχο ή μπετόν. Το μόνο σίγουρο ότι θα καεί ή θα σακατευτούν τα δοντάκια του, οπότε θα είναι πλέον άχρηστο για κάθε χρήση… σχεδόν. Η γυψοσανίδα είναι από τα λίγα υλικά, που αν χαλάσει ένα ποτηροτρύπανο οποιασδήποτε χρήσης, μπορούμε να το κρατήσουμε πλέον για τρύπες σε γυψοσανίδα.

Συνήθως οι τρύπες που χρειαζόμαστε για τα κουτιά μας είναι διαμέτρου 68 χιλιοστά (Φ68). Πολλές φορές δεν χρησιμοποιούμε κουτιά όταν θέλουμε να στηρίξουμε κάποιο εξάρτημα (πράγμα το οποίο δεν συστήνω, διότι τα καλώδια θα είναι πάντοτε εκτεθειμένα από την πίσω πλευρά) οπότε εκεί η τρύπα θα είναι περίπου Φ60. Έτσι ώστε να μπορεί το εξάρτημα (διακόπτης πρίζα) να βιδώσει στο σημείο τοποθέτησης.

Πολλές φορές έχει τύχει να χρειαστεί να ανοίξουμε τρύπες σε ξύλο, πλαστικό, γυψοσανίδες κλπ για την διέλευση καλωδίων ή σωλήνων. Εκεί θα χρησιμοποιήσουμε διαφόρων διατομών τρύπες, οπότε θα χρειαστούμε ή τρυπάνι ρυθμιζόμενο ή άλλου είδους τρυπάνια, όπως πεταλούδες, κώνους πολλαπλού διαμετρήματος και άλλα εργαλεία.

Αφορμή για το σημερινό άρθρο, πρόσφατη αγορά ποτηροτρύπανου αποκλειστικά για ξύλο. Είχα πάντα ένα τέτοιο εργαλείο, το οποίο όμως, ή το σπάγαμε (έβρισκε σε κάποια βίδα ή πρόκα) ή το χάναμε ή μας το… ξαφρίζανε!!

Το καλύτερο ποτηροτρύπανο όλων των εποχών που είχα δουλέψει ως τώρα, ήταν αυτό το κόκκινο (θα ξέρετε οι πιο παλιοί) του Δίλμα στην Αθηνάς. Τον πήρα βέβαια πρόσφατα, αλλά δεν είχε στη διάμετρο που θέλω. Οπότε αναγκάστηκα να απευθυνθώ στο διαδίκτυο για αγορά ποτηροτρύπανου αποκλειστικά για ξύλο.

dilmas

Ποτηροτρύπανο καρβιδίου

Το καρβίδιο ή πιο συγκεκριμένα Καρβίδιο του Βολφραμίου είναι ανόργανη ένωση. Η βασική του μορφή είναι μια λεπτή γκρίζα σκόνη η οποία όταν συμπιεστεί, μπορεί  να διαμορφωθεί σε πολλά σχήματα για χρήση σε βιομηχανικά μηχανήματα, εργαλεία, λειαντικά, καθώς και κοσμήματα. Είναι τρείς φορές σκληρότερο από το ατσάλι (χάλυβας) και πυκνότερο από τον χάλυβα και το Τιτάνιο!! Είναι ένα υλικό συγκρίσιμο με το Ζαφείρι στη σκληρότητα!!! (πηγή Wikipedia.org)

Οπότε, οι εταιρείες που κατασκευάζουν ποτηροκορώνες, βρήκαν το υλικό αυτό ως ιδανικό για τα περισσότερα είδη ποτηροτρύπανου, αφού τρυπάει σχεδόν τα πάντα. Και φυσικά εννοείται ότι, δεν κατασκευάζεται όλο το ποτήρι με καρβίδιο, αλλά μόνο τα δοντάκια του. Πανάκριβο υλικό και δεν χρειάζεται, εκτός των δοντάκια, το υπόλοιπο να κατασκευαστεί πέραν από απλό μέταλλο.

Αγοράζοντας ποτηροτρύπανα θα διαπιστώσουμε και την ποιότητά τους ανάλογα με την χρήση. Πολλές φορές ένα ποτηροτρύπανο θα αχρηστευθεί όταν ενώ το έχουμε αγοράσει για ξύλο, πάμε και τρυπάμε σίδερο! Ή ενώ έχουμε αγοράσει ποτηροτρύπανο για σίδερο, εμείς τρυπάμε τοίχο ή προσπαθούμε να τρυπήσουμε μπετό! Ακόμη χειρότερα όταν θέλουμε να τρυπήσουμε γρανίτη ή ανοξείδωτο! Κάθε υλικό θέλει το κατάλληλο εργαλείο.

Στο σημερινό λοιπόν θα σας δείξω τα ποτηροτρύπανα ξύλου. Τουλάχιστον τα πιο ιδανικά. Ποτηροτρύπανα τα οποία τρυπάνε το ξύλο σε χρόνο ρεκόρ.

Δόντια εννοείται από καρβίδιο και τρυπάμε σε δευτερόλεπτα ότι ξύλο θέλουμε.

Αγόρασα δύο από γνωστή εταιρεία (την οποία δεν θα αναφέρω) και κάποιος φίλος της σελίδας μας (Γιώργος)και μέλος της ομάδας του Facebook: ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΟΙ, μας έστειλε δώρο ένα ποτηροτρύπανο ξύλου με ρυθμιζόμενα δόντια καρβιδίου!! Δηλαδή έχουμε την δυνατότητα να ρυθμίσουμε τη διάμετρο της τρύπας που θέλουμε να ανοίξουμε. Πολύ καλό μου ακούγεται, γιατί οι ποτηροκορώνες οι καλές, είναι και λιγάκι πανάκριβες. Το ποτηροτρύπανο του φίλου μας Γιώργου, κοστίζει στο εξωτερικό περίπου στα 45 ευρώ (κυκλοφορεί στην Ελλάδα, τουλάχιστον ακόμη) ενώ ένα αξιόπιστο ποτηροτρύπανο συγκεκριμένης διαμέτρου (για ηλεκτρολόγο Φ68) κοστίζει περίπου στα 90 ευρώ!!! Συν τον αντάπτορα.

20191016 185733

Δείτε προηγούμενο άρθρο και βίντεο με τους Αντάπτορες ποτηροτρύπανου...Αντάπτορας Ποτηροτρύπανου

Σκέφτηκα σήμερα λοιπόν να σας δείξω το πώς ανοίγουμε τρύπες σε ξύλο, τάκα τάκα, χωρίς ζεστάματα και κάψιμο δοντιών και λοιπά ζορίσματα!

Έκανα ένα πρόχειρο βιντεάκι και όχι για εταιρικούς σκοπούς, έτσι για να δείτε πόσο ιδανικό είναι ένα ποτηροτρύπανο ξύλου, αποκλειστικά και μόνο για ξύλο και αποκλειστικά και μόνο για τον Ηλεκτρολόγο!!

Δείτε το βίντεο παρακάτω…

Πολυμέσα

ΣΗΜΕΙΩΣΗ! Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη εμπειρία σας

Περισσότερες πληροφορίες

Αποδοχή

1) Γενικοί όροι:

Α. Τα μηνύματα και τα άρθρα, εκφράζουν την άποψη των συντακτών τους και όχι την επίσημη θέση του ιστότοπου, εκτός εάν κάτι τέτοιο δηλώνεται ρητά από αρμόδιο μέλος της ομάδας διαχείρισης.

Β. Στο επάνω μέρος της ιστοσελίδας υπάρχει η αναζήτηση, η οποία περιέχει μια αρκετά μεγάλη βάση δεδομένων στον τομέα της ηλεκτρολογίας. Με γράμματα ή με μικρές λέξεις κλειδιά, θα βρείτε αυτό που αναζητάτε στον κλάδο της ηλεκτρολογίας.

Γ. Απαγορεύεται η αντιγραφή άρθρων χωρίς τη ρητή ή γραπτή μας συναίνεση. Για την πλήρη αναδημοσίευση άρθρου απαιτείται ρητή άδεια από το δημιουργό του, ή σε αυτόν που ανήκουν τα πνευματικά δικαιώματα. Για αντιγραφή άρθρων, παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας στο info@electricalnews.gr Στα άρθρα που θα επιτραπεί η αντιγραφή, να αναγράφετε στο κάτω μέρος την πηγή τουλάχιστον, με σύνδεσμο ο οποίος θα οδηγεί κατ ευθείαν στο σωστό άρθρο.

2) Γενικά για την ιστοσελίδα μας:

Η σελίδα αυτή δημιουργήθηκε με σκοπό να μαζέψει όσο περισσότερες πληροφορίες υπάρχουν στον κλάδο της ηλεκτρολογίας, να παρουσιάσει νέο υλικό ή εταιρείες κατασκευής ηλεκτρολογικού υλικού, εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, τεχνολογία στο κομμάτι των υπολογιστών και του software, να παρέχει γνώση και πληροφορία σε Ηλεκτρολόγους, Ηλεκτρονικούς, ανθρώπους που ασχολούνται είτε από χόμπι είτε επαγγελματικά με το Hardware, απλούς πολίτες που πολλές φορές τους δημιουργούνται απορίες πάνω σε πολλά από αυτά τα θέματα και θα ήθελαν κάποιες βασικές πληροφορίες ώστε να γνωρίζουν που θα απευθυνθούν και γενικότερα, ενημέρωση σε Ηλεκτρολογία - τεχνολογία - τεχνικά άρθρα.

Δεν υπάρχει ούτε μία πιθανότητα η σελίδα αυτή να δημοσιεύσει συνδικαλιστικό ή πολιτικό περιεχόμενο και γενικότερα περιεχόμενο που φέρνει σε αντιπαράθεση επαγγελματίες, απλούς αναγνώστες, εταιρείες κλπ.

Αφορά μόνο προώθηση ιδεών και γνώσεων για τον κλάδο της Ηλεκτρολογίας και της Τεχνολογίας.

Τα άρθρα έχουν κυρίως εκπαιδευτικό χαρακτήρα και είναι γραμμένα με τρόπο, όσο γίνεται πιο κατανοητό για όλους, είτε είναι επαγγελματίες είτε είναι απλοί αναγνώστες που τους ενδιαφέρει η θεματολογία μας.

Γνωρίζω ότι έχουμε ανοίξει πολλά κεφάλαια πχ: Ηλεκτρολογία -  τηλεπικοινωνίες - υπολογιστές - τεχνολογία -κινητά και πολλά ακόμη και αυτό καθιστά το έργο της σελίδας ακόμη πιο δύσκολο. Προσπαθούμε καθημερινά να εμπλουτίσουμε τη βάση δεδομένων μας με νέα άρθρα σε όσες περισσότερες κατηγορίες μπορούμε.

Ζητούμε την κατανόηση του κοινού, καθημερινά συνδυάζουμε τις προσωπικές μας δουλειές και την ενημέρωση της σελίδας ώστε να υπάρχει υλικό για όλα όσα προαναφέραμε, στη σοβαρότερη και εγκυρότερη μορφή που είναι εφικτό.

Πριν δημοσιευτεί κάποιο άρθρο, κοιτάμε να είναι όσο πιο εμπεριστατωμένο γίνεται και να μη δίνει λανθασμένες ή παραπλανητικές πληροφορίες.

3) Διαφημίσεις

Οποιοσδήποτε θελήσει ή επιθυμεί να διαφημιστεί σε αυτή τη σελίδα με τον τρόπο δημοσίευσης κάποιου άρθρου, θα πρέπει να μεριμνεί ώστε το άρθρο να έχει κυρίως εκπαιδευτικό χαρακτήρα πάνω σε αυτό που θα παρουσιάσει. Πχ: Αν είναι κατασκευαστής κάποιου υλικού, θα πρέπει να παρουσιάσει το υλικό αυτό με κάθε λεπτομέρεια καθώς και το τι ακριβώς κάνει  και κατόπιν αυτού, να παρουσιάσει με κάποιο link την εταιρεία του ή τη μάρκα του υλικού που αντιπροσωπεύει.

Για διαφήμιση, υπάρχουν τα banner σε όλες τις σελίδες και μπορούν να μπουν ακόμη και στα άρθρα διακριτικά banners τα οποία με τα αντίστοιχα links θα οδηγούν στην εκάστοτε εταιρεία.

Υπάρχει και η δυνατότητα παρουσίασης ακόμη και σε μορφή βιντεοσκόπησης της εταιρείας του, από ανθρώπους μας, οι οποίοι θα αναλάβουν τη βιντεοσκόπηση σε συνεργασία πάντα με υπεύθυνο της εταιρείας ο οποίος θα εξηγεί καθ όλη τη διάρκεια το κάθε τι που βλέπουμε στο βίντεο, ώστε να έχει και τη μορφή εκπαίδευσης αλλά και την καλύτερη διαφημιστική καμπάνια της κάθε εταιρείας.

Υπάρχει η δυνατότητα βιντεοσκόπησης ακόμη και με droners.

4) Forum (το Forum θα λειτουργήσει προσεχώς, κατασκευάζεται για την καλύτερη και ασφαλέστερη λειτουργία, του forum και των χρηστών)

Α. Τα μέλη οφείλουν να συμμετέχουν με ευπρέπεια και κατά τρόπο που σέβεται την ισχύουσα νομοθεσία, τα υπόλοιπα μέλη και την ομαλή λειτουργία του ιστότοπου, κατά την κρίση της ομάδας διαχείρισης, προκειμένου να διατηρούν το δικαίωμα της συμμετοχής στον ιστότοπο. Ιδιαίτερα, τα μέλη οφείλουν:

 • Να αξιοποιούν την αναζήτηση του ιστότοπου ώστε να αποφεύγεται η άσκοπη επανάληψη.
 • Να εκφράζονται σαφώς, ευπρεπώς και ευανάγνωστα και να δίνουν περιγραφικούς τίτλους στα θέματα.
 • Να σέβονται τους συνομιλητές τους, ιδίως όταν διαφωνούν με τις απόψεις τους, έχοντας υπ’ όψιν τους ότι είναι θεμιτή η κριτική στις ιδέες και απόψεις αλλά όχι σε όσους τις εκφέρουν, αποφεύγοντας εκφράσεις που θίγουν τον σεξουαλικό προσανατολισμό ή τις πολιτικές ή αθλητικές ή προσωπικές ή άλλες προτιμήσεις του κάθε μέλους.
 • Να χρησιμοποιούν την ελληνική γλώσσα στην ελληνική γραφή και να χρησιμοποιούν λατινικούς χαρακτήρες στην ξένη ορολογία. Η χρήση άλλων γλωσσών επιτρέπεται στο ατομικό προφίλ και την υπογραφή των μελών αλλά και σε μηνύματα, κατά την κρίση της ομάδας διαχείρισης.
 • Να παραμένουν εντός της θεματολογίας της ιστοσελίδας, των ενοτήτων και των επί μέρους θεμάτων, να μην δημοσιεύουν αμιγώς πολιτικά μηνύματα ούτε να συμμετέχουν σε πολιτικές ή κομματικές συζητήσεις και αντιπαραθέσεις.
 • Να τεκμηριώνουν κατά το δυνατόν τις απόψεις τους. Όταν, στα πλαίσια ενημερωτικού χαρακτήρα, είναι αναγκαία η παράθεση περικοπών κειμένου ή λοιπού υλικού δημοσιευμένου σε άλλα μέσα (περιοδικά, εφημερίδες, βιβλία, ιστοσελίδες κλπ) θα πρέπει να γίνεται ρητή μνεία του μέσου όπου δημοσιεύθηκε αρχικά το υλικό που αναπαράγεται ή του δημιουργού του.
 • Έχοντας υπ’ όψιν τους ότι ο παρών ιστότοπος είναι προσβάσιμος σε μέλη ανεξαρτήτου ηλικίας, να ΜΗΝ δημοσιεύουν θέματα με σεξουαλικό περιεχόμενο ούτε συνδέσμους (links) ή παραπομπές σε ιστοσελίδες με σεξουαλικό περιεχόμενο.
 • Σε περίπτωση δημοσίευσης πλέον του ενός (1) αρχείου πολυμέσων (video, ήχος, φωτογραφία) ανά μήνυμα, να κάνουν χρήση της λειτουργίας SPOILER σε αναλογία "ένα spoiler ανά αρχείο", έχοντας υπ’ όψιν τους ότι μόνη η χρήση φωτογραφιών ή βίντεο ως απάντηση σε μία συζήτηση δεν είναι επιτρεπτή, κατά την κρίση της ομάδας διαχείρισης. Επιπλέον να μην χρησιμοποιούν τη λειτουργία αυτόματης αναπαραγωγής (autoplay) στα video που ενσωματώνουν στα μηνύματά τους.
 • Να διατηρούν μόνο έναν λογαριασμό και να δηλώνουν έγκυρη διεύθυνση ηλεκτρονικής αλληλογραφίας, η οποία θα χρησιμοποιείται μόνο για ζητήματα σχετικά με τη λειτουργία του ιστότοπου και δε θα κοινοποιείται σε τρίτους χωρίς τη ρητή συναίνεση του μέλους.
 • Να μη δημοσιεύουν το ίδιο θέμα ή μήνυμα περισσότερες από μία φορές και να μη διατηρούν θέματα στην επιφάνεια με συνεχή δημοσίευση μηνυμάτων [bumping]. Επιπλέον, να μη δημοσιεύουν νέο μήνυμα σε θέμα η συζήτηση του οποίου έχει σταματήσει πλέον του τριμήνου, εκτός εάν το νέο μήνυμα προσφέρει νέες και ουσιώδεις πληροφορίες για το υπό συζήτηση θέμα, κατά την κρίση της ομάδας διαχείρισης.
 • Να μη συμμετέχουν στον ιστότοπο με σκοπό τη διαφήμιση εμπορικών προϊόντων ή υπηρεσιών και να μην δημοσιεύουν τα λεγόμενα referral links προς οποιαδήποτε ιστοσελίδα ή υπηρεσία.
 • Να μην αναζητούν και να μη δημοσιεύουν συνδέσμους ή πληροφορίες για την απόκτηση, με οποιονδήποτε τρόπο, παράνομων αντιγράφων υλικού που προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικής ιδιοκτησίας.
 • Εφόσον διατηρούν υπογραφή, αυτή να είναι διακριτική, να μην υπερβαίνει συνολικά σε διαστάσεις είτε μία (1) εικόνα μεγέθους 400x90 και 50 Kilobytes είτε τις πέντε (5) γραμμές κειμένου (μεγέθους γραμματοσειράς 14) και να μη διαφημίζει εμπορικά προϊόντα ή εμπορικές υπηρεσίες. Το μέγιστο όριο των avatars είναι 90x90 με ανώτατο επιτρεπόμενο μέγεθος τα 50Kb. Η ομάδα διαχείρισης του ιστότοπου δικαιούται να αφαιρέσει υπογραφές και avatars τα οποία κρίνει μη επιτρεπτά ή προσβλητικά ή αντίθετα με τους παρόντες Όρους Χρήσης.

Β. Επαφίεται στην κρίση της ομάδας διαχείρισης αν θα παραμένουν ενεργά θέματα ή μηνύματα, η θεματολογία των οποίων, έχει αποδειχθεί εμπειρικά, ότι οδηγεί σε αντιπαραθέσεις, αντεγκλήσεις ή συζητήσεις και μηνύματα αμφίβολης αξίας, χρησιμότητας και κοσμιότητας. Επιπλέον, οποιοδήποτε μήνυμα παραβιάζει τους παρόντες Όρους Χρήσης ή δεν ταιριάζει, κατά την κρίση της ομάδας διαχείρισης, με το ύφος και το περιεχόμενο του ιστότοπου, θα κλειδώνεται ή θα διαγράφεται κατά περίπτωση. Ο δε συγγραφέας του θα υπόκειται, κατά την κρίση της ομάδας διαχείρισης, σε προσωρινή ή μόνιμη διακοπή της εισόδου του στον ιστότοπο (ban).

Δ. Τα μέλη συμφωνούν ότι ο λογαριασμός τους στον παρόντα ιστότοπο είναι δυνατόν να χρησιμοποιείται για την είσοδο και λειτουργία όλων των υπηρεσιών που προσφέρονται ή θα προσφερθούν στο μέλλον από το electricalnews.gr

Ε. Τα μέλη οφείλουν να αποδέχονται την τελική κρίση των συντονιστών για θέματα σχετικά με τη διαχείριση του ιστότοπου. Δεν επιτρέπεται η προσπάθεια άσκησης συντονιστικών καθηκόντων, έστω και εμμέσως. Απορίες και σχόλια σχετικά με την εφαρμογή των παρόντων Όρων Χρήσης δεν επιτρέπεται να διατυπώνονται δημόσια αλλά με προσωπικό μήνυμα προς τον αρμόδιο συντονιστή ή συντονίστρια ή τον διαχειριστή.

ΣΤ. Η παράβαση των παρόντων όρων καθώς και η προσπάθεια παράκαμψής τους με οποιονδήποτε τρόπο, επιφέρει τη λήψη μέτρων, περιλαμβανομένου του μόνιμου αποκλεισμού από τον ιστότοπο (ban), κατά την κρίση των συντονιστών.

Σημείωση πνευματικής ιδιοκτησίας: Η αναπαραγωγή των μηνυμάτων που δημοσιεύονται στο electricalnews.gr χωρίς άδεια απαγορεύεται. Τα πνευματικά δικαιώματα του πρωτότυπου περιεχομένου των μηνυμάτων ανήκουν στους συντάκτες τους, εκτός από τη δημοσιευμένη στον ιστότοπο υπόσταση των μηνυμάτων, την οποία παραχωρούν χωρίς αντάλλαγμα και ανέκκλητα στο electricalnews.gr

Σας ευχόμαστε καλή περιήγηση και διαμονή στην ιστοσελίδα μας και ελπίζουμε να σας φανεί χρήσιμη.

Με εκτίμηση

Θέματα κλάδου Ηλεκτρολογίας

Το video της εβδομάδας