Αντάπτορας ποτηροτρύπανου ή ποτηροκορώνας

Ένα βασικό εξάρτημα για τρύπες σε δομικά υλικά είναι το ποτηροτρύπανο (θα μιλήσουμε εκτενέστερα σε άλλο άρθρο).

Ένα βασικό εξάρτημα για τρύπες σε δομικά υλικά είναι το ποτηροτρύπανο (θα μιλήσουμε εκτενέστερα σε άλλο άρθρο).

Το ποτηροτρύπανο για να προσαρμοστεί σε ένα εργαλείο πχ ηλεκτρικό δράπανο ή μπαταρίας και να κάνουμε τη δουλειά που θέλουμε, χρειάζεται τον αντάπτορα. Ο αντάπτορας είναι το βασικό εξάρτημα ώστε να γίνει χρήση του ποτηροτρύπανου.

Αντάπτορας ποτηροτρύπανου λοιοπόν, τον οποίο θα τον ''συναντήσουμε'' σε πολλές παραλλαγές ονόματος αλλά και χρήσης. Θα το βρούμε λοιπόν ως Αντάπτορας ποτηροτρύπανου, ως Άξονας ταχείας απελευθέρωσης, ως Οδηγός ποτηροτρύπανων, ως Κεντραδόρος ποτηροτρύπανων και άλλες κάμποσες εκφράσεις. 

Κατασκευάζονται σε πολλές παραλαγές, αλλά το πιο συχνό είδος είναι το απλού τύπου που λειτουργούν μ αυτόν σχεδόν όλοι...

φωτο1, αντάπτορας ποτηροτρύπανου απλός

 

antapt

Τα υπόλοιπα είδη είναι για πιο βαριές ή πιο συγκεκριμένες εφαρμογές

Οι αντάπτορες είναι βιδωτοί, δηλαδή, το ποτηροτρύπανο έχει βόλτες ώστε να βιδώνει και να ασφαλίζει επάνω στον αντάπτορα και φυσικά στο κέντρο έχουν την υποδοχή για το τρυπάνι κεντραρίσματος, όπως παρατηρήσετε στην φώτο 1

Δεν μπορούμε να τρυπήσουμε χωρίς το τρυπάνι κεντραρίσματος, σε καμία περίπτωση. Στην καλύτερη περίπτωση θα κάνουμε μεγάλη ζημιά στο υλικό που θέλουμε να τρυπήσουμε και στην χειρότερη, μπορεί να χτυπήσουμε διότι δεν μπορεί να σταθεροποιηθεί με τίποτα το ποτήρι χωρίς τρυπάνι κεντραρίσματος.

Το τρυπάνι κεντραρίσματος είναι στην ουσία ένα απλό τρυπάνι που όμως έχει μια εγκοπή ώστε να ασφαλίζει στην βάση του, στον αντάπτορα της ποτηροκορώνας. Συνήθως με μια βίδα η οποία σφίγγει με κάποιο κατσαβίδι.

φωτο 2

antapt1

Θα έχετε παρατηρήσει πολλές φορές οι περισσότεροι, που όταν σπάει το τρυπάνι αυτό, μόνο νεύρα μπορεί να μας δημιουργεί , διότι αν δεν έχουμε άλλο δίπλα μας με εγκοπή ώστε να ασφαλίζει, τότε αυτό μπορεί να γυρίζει σα μουρλό ή και να φεύγει από τον αντάπτορα.

Η λύσεις είναι δύο,

Η πρώτη είναι να έχουμε στο βαλιτσάκι με τα ποτήρια μας, ανταλλακτικά τρυπάνια καναδυό σε κάθε περίπτωση

Και η δεύτερη είναι να έχουμε κοντά μας ένα τροχό, ώστε να πατεντάρουμε σύντομα ένα τρυπανάκι απλό. Να του κάνουμε αυτή την περιβόητη εγκοπή ώστε το τρυπάνι να μπαίνει στην θέση του και να ασφαλίζει με την βίδα καλά.

Τελικά όλα τα πράγματα έχουν μια διαδικασία και δεν είναι εύκολα όσο φαίνονται.

Κάθε τεχνικός πρέπει να έχει έτοιμες λύσεις κοντά του ώστε να μην ψάχνεται όταν θα του βγει βλάβη σε κάποιο εργαλείο.

Παρατηρούμε συνεχώς, σε κάθε βήμα, ότι ακόμη και η πιο εύκολη δουλειά, μπορεί να γίνει αρκετά δύσκολη και να δημιουργήσει νεύρα στον τεχνικό.

Η ευκολία λοιπόν, που χρειάζεται κάθε τεχνικός για να κάνει την δουλειά του εύκολα, γρήγορα και με ασφάλεια, ''αναγκάζει'' κάθε φορά εταιρείες να κατασκευάσουν νέα πράγματα. Έτσι και σ αυτή την περίπτωση με τους αντάπτορες για ποτηροτρύπανα ο οποίος είναι κουμπωτός και εξάγωνος!

antapt4

Με ένα απλό κλικ, ξεκουμπώνει ή κουμπώνει το ποτήρι επάνω στον αντάπτορα! Ούτε βίδες, ούτε κατσαβίδια…. Κλακ …. Κλουκ και είμαστε έτοιμοι. Όσο αφορά το τρυπάνι, επίσης κουμπωτό!! Κλακ και κουμπώνει, τραβάμε και ξεκουμπώνει. Επειδή και το τρυπάνι αλλά και το ποτήρι οι βάσεις τους που κουμπώνουν επάνω στον αντάπτορα, είναι  εξάγωνα (και όχι στρογγυλά όπως τα συνηθισμένα) δεν υπάρχει περίπτωση να έχουμε σφάλμα ή χαλάρωση ή ξεβίδωμα κλπ. Πολύ ωραία και σύγχρονη κατασκευή που θα λύσει τα χέρια του τεχνικού.

Δύο μικρά ελλατώματα αυτού του αντάπτορα, είναι ότι θέλει συγκεκριμένα ποτήρια, αφού τα βιδωτά πλέον που έχουν κατακλύσει τον κόσμο, δεν κάνουν. Επίσης, τρυπάνι (κεντραδόρο) με εξάγωνο κούμπωμα, οπότε θέλουμε ειδικό τρυπάνι όταν θα έχουμε ανάγκη (πχ σπάσει αυτό που έχουμε). Αν κανονίσουμε όμως τις καβάτζες μας από πριν, θα είμαστε κομπλέ στην δύσκολη στιγμή. 

Θα παρατηρήσουμε αμέσως το εύκολο κούμπωμα της ποτηροκορώνας ή του τρυπανιού κεντραρίσματος.

antap5a

Οι Αντάπτορες όλων των ειδών, κατασκευάζονται σε τρεις τύπους, για δράπανο SDS Plus, SDS Max και για απλό δράπανο. Σε πιο βαριές καταστάσεις φυσικά, αλλάζει και το εργαλείο και περνάμε σε τρύπες με καροτιέρες κλπ. Υπάρχουν και άλλες λύσεις οι οποίες είναι λιγότερο επαγγελματικές. Αυτές είναι οι ενσωματωμένες  λύσεις οι οποίες είναι αντάπτορας και βάση ποτηριών σε ένα.

Οι διαθέσιμοι αντάπτορες που θα σας δείξω είναι δύο, ο SDS PLUS και οι απλοί, τους οποίους μπορείτε να δείτε στο παρακάτω βίντεο…

Πολυμέσα

ΣΗΜΕΙΩΣΗ! Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη εμπειρία σας

Περισσότερες πληροφορίες

Αποδοχή

1) Γενικοί όροι:

Α. Τα μηνύματα και τα άρθρα, εκφράζουν την άποψη των συντακτών τους και όχι την επίσημη θέση του ιστότοπου, εκτός εάν κάτι τέτοιο δηλώνεται ρητά από αρμόδιο μέλος της ομάδας διαχείρισης.

Β. Στο επάνω μέρος της ιστοσελίδας υπάρχει η αναζήτηση, η οποία περιέχει μια αρκετά μεγάλη βάση δεδομένων στον τομέα της ηλεκτρολογίας. Με γράμματα ή με μικρές λέξεις κλειδιά, θα βρείτε αυτό που αναζητάτε στον κλάδο της ηλεκτρολογίας.

Γ. Απαγορεύεται η αντιγραφή άρθρων χωρίς τη ρητή ή γραπτή μας συναίνεση. Για την πλήρη αναδημοσίευση άρθρου απαιτείται ρητή άδεια από το δημιουργό του, ή σε αυτόν που ανήκουν τα πνευματικά δικαιώματα. Για αντιγραφή άρθρων, παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας στο info@electricalnews.gr Στα άρθρα που θα επιτραπεί η αντιγραφή, να αναγράφετε στο κάτω μέρος την πηγή τουλάχιστον, με σύνδεσμο ο οποίος θα οδηγεί κατ ευθείαν στο σωστό άρθρο.

2) Γενικά για την ιστοσελίδα μας:

Η σελίδα αυτή δημιουργήθηκε με σκοπό να μαζέψει όσο περισσότερες πληροφορίες υπάρχουν στον κλάδο της ηλεκτρολογίας, να παρουσιάσει νέο υλικό ή εταιρείες κατασκευής ηλεκτρολογικού υλικού, εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, τεχνολογία στο κομμάτι των υπολογιστών και του software, να παρέχει γνώση και πληροφορία σε Ηλεκτρολόγους, Ηλεκτρονικούς, ανθρώπους που ασχολούνται είτε από χόμπι είτε επαγγελματικά με το Hardware, απλούς πολίτες που πολλές φορές τους δημιουργούνται απορίες πάνω σε πολλά από αυτά τα θέματα και θα ήθελαν κάποιες βασικές πληροφορίες ώστε να γνωρίζουν που θα απευθυνθούν και γενικότερα, ενημέρωση σε Ηλεκτρολογία - τεχνολογία - τεχνικά άρθρα.

Δεν υπάρχει ούτε μία πιθανότητα η σελίδα αυτή να δημοσιεύσει συνδικαλιστικό ή πολιτικό περιεχόμενο και γενικότερα περιεχόμενο που φέρνει σε αντιπαράθεση επαγγελματίες, απλούς αναγνώστες, εταιρείες κλπ.

Αφορά μόνο προώθηση ιδεών και γνώσεων για τον κλάδο της Ηλεκτρολογίας και της Τεχνολογίας.

Τα άρθρα έχουν κυρίως εκπαιδευτικό χαρακτήρα και είναι γραμμένα με τρόπο, όσο γίνεται πιο κατανοητό για όλους, είτε είναι επαγγελματίες είτε είναι απλοί αναγνώστες που τους ενδιαφέρει η θεματολογία μας.

Γνωρίζω ότι έχουμε ανοίξει πολλά κεφάλαια πχ: Ηλεκτρολογία -  τηλεπικοινωνίες - υπολογιστές - τεχνολογία -κινητά και πολλά ακόμη και αυτό καθιστά το έργο της σελίδας ακόμη πιο δύσκολο. Προσπαθούμε καθημερινά να εμπλουτίσουμε τη βάση δεδομένων μας με νέα άρθρα σε όσες περισσότερες κατηγορίες μπορούμε.

Ζητούμε την κατανόηση του κοινού, καθημερινά συνδυάζουμε τις προσωπικές μας δουλειές και την ενημέρωση της σελίδας ώστε να υπάρχει υλικό για όλα όσα προαναφέραμε, στη σοβαρότερη και εγκυρότερη μορφή που είναι εφικτό.

Πριν δημοσιευτεί κάποιο άρθρο, κοιτάμε να είναι όσο πιο εμπεριστατωμένο γίνεται και να μη δίνει λανθασμένες ή παραπλανητικές πληροφορίες.

3) Διαφημίσεις

Οποιοσδήποτε θελήσει ή επιθυμεί να διαφημιστεί σε αυτή τη σελίδα με τον τρόπο δημοσίευσης κάποιου άρθρου, θα πρέπει να μεριμνεί ώστε το άρθρο να έχει κυρίως εκπαιδευτικό χαρακτήρα πάνω σε αυτό που θα παρουσιάσει. Πχ: Αν είναι κατασκευαστής κάποιου υλικού, θα πρέπει να παρουσιάσει το υλικό αυτό με κάθε λεπτομέρεια καθώς και το τι ακριβώς κάνει  και κατόπιν αυτού, να παρουσιάσει με κάποιο link την εταιρεία του ή τη μάρκα του υλικού που αντιπροσωπεύει.

Για διαφήμιση, υπάρχουν τα banner σε όλες τις σελίδες και μπορούν να μπουν ακόμη και στα άρθρα διακριτικά banners τα οποία με τα αντίστοιχα links θα οδηγούν στην εκάστοτε εταιρεία.

Υπάρχει και η δυνατότητα παρουσίασης ακόμη και σε μορφή βιντεοσκόπησης της εταιρείας του, από ανθρώπους μας, οι οποίοι θα αναλάβουν τη βιντεοσκόπηση σε συνεργασία πάντα με υπεύθυνο της εταιρείας ο οποίος θα εξηγεί καθ όλη τη διάρκεια το κάθε τι που βλέπουμε στο βίντεο, ώστε να έχει και τη μορφή εκπαίδευσης αλλά και την καλύτερη διαφημιστική καμπάνια της κάθε εταιρείας.

Υπάρχει η δυνατότητα βιντεοσκόπησης ακόμη και με droners.

4) Forum (το Forum θα λειτουργήσει προσεχώς, κατασκευάζεται για την καλύτερη και ασφαλέστερη λειτουργία, του forum και των χρηστών)

Α. Τα μέλη οφείλουν να συμμετέχουν με ευπρέπεια και κατά τρόπο που σέβεται την ισχύουσα νομοθεσία, τα υπόλοιπα μέλη και την ομαλή λειτουργία του ιστότοπου, κατά την κρίση της ομάδας διαχείρισης, προκειμένου να διατηρούν το δικαίωμα της συμμετοχής στον ιστότοπο. Ιδιαίτερα, τα μέλη οφείλουν:

 • Να αξιοποιούν την αναζήτηση του ιστότοπου ώστε να αποφεύγεται η άσκοπη επανάληψη.
 • Να εκφράζονται σαφώς, ευπρεπώς και ευανάγνωστα και να δίνουν περιγραφικούς τίτλους στα θέματα.
 • Να σέβονται τους συνομιλητές τους, ιδίως όταν διαφωνούν με τις απόψεις τους, έχοντας υπ’ όψιν τους ότι είναι θεμιτή η κριτική στις ιδέες και απόψεις αλλά όχι σε όσους τις εκφέρουν, αποφεύγοντας εκφράσεις που θίγουν τον σεξουαλικό προσανατολισμό ή τις πολιτικές ή αθλητικές ή προσωπικές ή άλλες προτιμήσεις του κάθε μέλους.
 • Να χρησιμοποιούν την ελληνική γλώσσα στην ελληνική γραφή και να χρησιμοποιούν λατινικούς χαρακτήρες στην ξένη ορολογία. Η χρήση άλλων γλωσσών επιτρέπεται στο ατομικό προφίλ και την υπογραφή των μελών αλλά και σε μηνύματα, κατά την κρίση της ομάδας διαχείρισης.
 • Να παραμένουν εντός της θεματολογίας της ιστοσελίδας, των ενοτήτων και των επί μέρους θεμάτων, να μην δημοσιεύουν αμιγώς πολιτικά μηνύματα ούτε να συμμετέχουν σε πολιτικές ή κομματικές συζητήσεις και αντιπαραθέσεις.
 • Να τεκμηριώνουν κατά το δυνατόν τις απόψεις τους. Όταν, στα πλαίσια ενημερωτικού χαρακτήρα, είναι αναγκαία η παράθεση περικοπών κειμένου ή λοιπού υλικού δημοσιευμένου σε άλλα μέσα (περιοδικά, εφημερίδες, βιβλία, ιστοσελίδες κλπ) θα πρέπει να γίνεται ρητή μνεία του μέσου όπου δημοσιεύθηκε αρχικά το υλικό που αναπαράγεται ή του δημιουργού του.
 • Έχοντας υπ’ όψιν τους ότι ο παρών ιστότοπος είναι προσβάσιμος σε μέλη ανεξαρτήτου ηλικίας, να ΜΗΝ δημοσιεύουν θέματα με σεξουαλικό περιεχόμενο ούτε συνδέσμους (links) ή παραπομπές σε ιστοσελίδες με σεξουαλικό περιεχόμενο.
 • Σε περίπτωση δημοσίευσης πλέον του ενός (1) αρχείου πολυμέσων (video, ήχος, φωτογραφία) ανά μήνυμα, να κάνουν χρήση της λειτουργίας SPOILER σε αναλογία "ένα spoiler ανά αρχείο", έχοντας υπ’ όψιν τους ότι μόνη η χρήση φωτογραφιών ή βίντεο ως απάντηση σε μία συζήτηση δεν είναι επιτρεπτή, κατά την κρίση της ομάδας διαχείρισης. Επιπλέον να μην χρησιμοποιούν τη λειτουργία αυτόματης αναπαραγωγής (autoplay) στα video που ενσωματώνουν στα μηνύματά τους.
 • Να διατηρούν μόνο έναν λογαριασμό και να δηλώνουν έγκυρη διεύθυνση ηλεκτρονικής αλληλογραφίας, η οποία θα χρησιμοποιείται μόνο για ζητήματα σχετικά με τη λειτουργία του ιστότοπου και δε θα κοινοποιείται σε τρίτους χωρίς τη ρητή συναίνεση του μέλους.
 • Να μη δημοσιεύουν το ίδιο θέμα ή μήνυμα περισσότερες από μία φορές και να μη διατηρούν θέματα στην επιφάνεια με συνεχή δημοσίευση μηνυμάτων [bumping]. Επιπλέον, να μη δημοσιεύουν νέο μήνυμα σε θέμα η συζήτηση του οποίου έχει σταματήσει πλέον του τριμήνου, εκτός εάν το νέο μήνυμα προσφέρει νέες και ουσιώδεις πληροφορίες για το υπό συζήτηση θέμα, κατά την κρίση της ομάδας διαχείρισης.
 • Να μη συμμετέχουν στον ιστότοπο με σκοπό τη διαφήμιση εμπορικών προϊόντων ή υπηρεσιών και να μην δημοσιεύουν τα λεγόμενα referral links προς οποιαδήποτε ιστοσελίδα ή υπηρεσία.
 • Να μην αναζητούν και να μη δημοσιεύουν συνδέσμους ή πληροφορίες για την απόκτηση, με οποιονδήποτε τρόπο, παράνομων αντιγράφων υλικού που προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικής ιδιοκτησίας.
 • Εφόσον διατηρούν υπογραφή, αυτή να είναι διακριτική, να μην υπερβαίνει συνολικά σε διαστάσεις είτε μία (1) εικόνα μεγέθους 400x90 και 50 Kilobytes είτε τις πέντε (5) γραμμές κειμένου (μεγέθους γραμματοσειράς 14) και να μη διαφημίζει εμπορικά προϊόντα ή εμπορικές υπηρεσίες. Το μέγιστο όριο των avatars είναι 90x90 με ανώτατο επιτρεπόμενο μέγεθος τα 50Kb. Η ομάδα διαχείρισης του ιστότοπου δικαιούται να αφαιρέσει υπογραφές και avatars τα οποία κρίνει μη επιτρεπτά ή προσβλητικά ή αντίθετα με τους παρόντες Όρους Χρήσης.

Β. Επαφίεται στην κρίση της ομάδας διαχείρισης αν θα παραμένουν ενεργά θέματα ή μηνύματα, η θεματολογία των οποίων, έχει αποδειχθεί εμπειρικά, ότι οδηγεί σε αντιπαραθέσεις, αντεγκλήσεις ή συζητήσεις και μηνύματα αμφίβολης αξίας, χρησιμότητας και κοσμιότητας. Επιπλέον, οποιοδήποτε μήνυμα παραβιάζει τους παρόντες Όρους Χρήσης ή δεν ταιριάζει, κατά την κρίση της ομάδας διαχείρισης, με το ύφος και το περιεχόμενο του ιστότοπου, θα κλειδώνεται ή θα διαγράφεται κατά περίπτωση. Ο δε συγγραφέας του θα υπόκειται, κατά την κρίση της ομάδας διαχείρισης, σε προσωρινή ή μόνιμη διακοπή της εισόδου του στον ιστότοπο (ban).

Δ. Τα μέλη συμφωνούν ότι ο λογαριασμός τους στον παρόντα ιστότοπο είναι δυνατόν να χρησιμοποιείται για την είσοδο και λειτουργία όλων των υπηρεσιών που προσφέρονται ή θα προσφερθούν στο μέλλον από το electricalnews.gr

Ε. Τα μέλη οφείλουν να αποδέχονται την τελική κρίση των συντονιστών για θέματα σχετικά με τη διαχείριση του ιστότοπου. Δεν επιτρέπεται η προσπάθεια άσκησης συντονιστικών καθηκόντων, έστω και εμμέσως. Απορίες και σχόλια σχετικά με την εφαρμογή των παρόντων Όρων Χρήσης δεν επιτρέπεται να διατυπώνονται δημόσια αλλά με προσωπικό μήνυμα προς τον αρμόδιο συντονιστή ή συντονίστρια ή τον διαχειριστή.

ΣΤ. Η παράβαση των παρόντων όρων καθώς και η προσπάθεια παράκαμψής τους με οποιονδήποτε τρόπο, επιφέρει τη λήψη μέτρων, περιλαμβανομένου του μόνιμου αποκλεισμού από τον ιστότοπο (ban), κατά την κρίση των συντονιστών.

Σημείωση πνευματικής ιδιοκτησίας: Η αναπαραγωγή των μηνυμάτων που δημοσιεύονται στο electricalnews.gr χωρίς άδεια απαγορεύεται. Τα πνευματικά δικαιώματα του πρωτότυπου περιεχομένου των μηνυμάτων ανήκουν στους συντάκτες τους, εκτός από τη δημοσιευμένη στον ιστότοπο υπόσταση των μηνυμάτων, την οποία παραχωρούν χωρίς αντάλλαγμα και ανέκκλητα στο electricalnews.gr

Σας ευχόμαστε καλή περιήγηση και διαμονή στην ιστοσελίδα μας και ελπίζουμε να σας φανεί χρήσιμη.

Με εκτίμηση

Θέματα κλάδου Ηλεκτρολογίας

Το video της εβδομάδας