Γειώσεις πυλώνων υψηλής και υπερυψηλής τάσης - Τεχνικές Οδηγίες

Μεγάλη υπόθεση και πολύ σημαντικό είναι οι γειώσεις στην Υψηλή και υπερυψηλή τάση.

Γνωρίζουμε ότι στη χώρα μας η ανώτερη τάση που χρησιμοποιείται είναι τα 400KV. Όλο το δίκτυο μεταφοράς (στο μεγαλύτερο ποσοστό του τουλάχιστον) γίνεται με πυλώνες και καλώδια τα οποία κρέμονται επάνω σε ειδικούς γυάλινους μονωτήρες. Υπάρχουν φυσικά και υπόγεια δίκτυα αλλά και υποθαλάσσια.

Καταλαβαίνουμε λοιπόν ένας πυλώνας που επάνω του ‘’κουβαλάει’’ 400.000Volt πόσο σημαντικό είναι να είναι και καλά γειωμένος! Το σύστημα έχει βέβαια τους μονωτήρες αλλά όσο περνάει ο καιρός οι μονωτήρες λόγω σκόνης βροχής, χιόνια κλπ, χάνουν την δυνατότητα απόλυτης μόνωσης με αποτέλεσμα πολλές φορές να συναντήσουμε μεγάλες τάσεις κοντά στην περίμετρο του πυλώνα! Βέβαια, αν τις ‘’συναντήσουμε’’ ….δεν θα τις ξανασυναντήσουμε! Είναι τεράστιες οι τάσεις που αναπτύσσονται στο έδαφος περιμετρικά των πυλώνων και αυτό για μερικά μέτρα, μπορεί και σε ακτίνα 10 μέτρων να κινδυνεύουμε!

Πυλώνες ΤΖ4

Οπότε συμβουλή: ΔΕΝ πλησιάζουμε στις βάσεις των πυλώνων όταν βρισκόμαστε σε εκδρομή ας πούμε στο βουνό! Από μακριά κι αγαπημένοι  με τους πυλώνες!

Το φαινόμενο με το οποίο μπορεί να έρθει αντιμέτωπος ο άνθρωπος είναι η βηματική τάση. Δηλαδή ενώ πλησιάζει τον πυλώνα, να κεραυνοβοληθεί από χιλιάδες volt που θα υπάρχουν στο έδαφος λόγω διαρροών, μεταξύ των δύο ποδιών του! Εξαρτάται και από το έδαφος, αν είναι ξηρό ή νωπό!

Δείτε το βίντεο στον παρακάτω σύνδεσμο, πόσο επικίνδυνο είναι να βρισκόμαστε κοντά σε στύλους ακόμη και με ''μόλις'' 15,5KV, οπότε ....μακρυά πολύ από τα 400!! 

Διαβάστε στον παρακάτω σύνδεσμο και δείτε τα συνημμένα βίντεο όσο αφορά τη βηματική τάση και την τάση επαφής.

Βηματική τάση

 Υπάρχει περίπτωση η διαρροή να είναι ‘’μικρή’’, μόλις μερικές χιλιάδες βολτ και να μη σκοτωθούμε πλησιάζοντας τον πυλώνα, όμως αν ακουμπήσουμε επάνω να ‘’φάμε’’ μερικά KV!

Ο ΑΔΜΗΕ, υπεύθυνος για το δίκτυο μεταφοράς της χώρας έχει και τηρεί κάποιους κανόνες όσο αφορά τις γειώσεις στους πυλώνες. Χοντρικά ισχύουν τα ίδια με όλες τις γειώσεις. Όσο χαμηλότερη αντίσταση εδάφους και γείωσης τόσο καλύτερη απορρόφηση διαρροών προς το έδαφος των υψηλών τάσεων

Όπως θα διαβάσετε στο συνημμένο PDF αρχείο οδηγιών γείωσης πυλώνων, η αντίσταση γείωσης συνίσταται να είναι κάτω από 10Ω.Αν η τιμή αυτή δεν επιτευχθεί τότε γίνεται επιπρόσθετη γείωση έως την επίτευξη της αποδεκτής τιμής. Μη ξεχνάμε ότι έχουμε να ξαποστείλουμε χιλιάδες βολτ και όχι μερικές εκατοντάδες όπως στις οικιακές καταναλώσεις! Και φυσικά εκεί ……ρελέ ΔΕΝ υπάρχουν..Lol!

Δείτε σε προηγούμενο άρθρο μας, διαρροή μέσης τάσης (μόλις 15,5KV) σε στύλο λόγω υγρασίας και άπλυτων μονωτήρων... Διαρροή μέσης τάσης

Ειδικά στους πυλώνες των 400KV αν η αντίσταση γείωσης βρεθεί πάνω από 20Ω τότε τοποθετούνται αγωγοί θαμμένοι στο έδαφος και από τις τέσσερις βάσεις του πυλώνα και για 60 μέτρα απόσταση από την κάθε βάση του πυλώνα! Βλέπε σχήμα παρακάτω….

Για ΓΜ 400 kV και για R >20 Ω

 

Μεγάλο ρόλο στο τι είδους γείωση θα τοποθετηθεί στους πυλώνες παίζει η απόσταση από τον κοντινότερο υποσταθμό! Αν είναι κοντύτερα από 2χλμ τότε ακολουθείται η γείωση του παραδείγματος παραπάνω, αν οι πυλώνες είναι σε απόσταση μεγαλύτερη των 2χλμ τότε γίνεται γείωση πρόσθετη όπως το παράδειγμα παρακάτω…

Επιπρόσθετη γείωση πυλώνων εναέριων Γ.Μ 150 kV με τη μέθοδο της
αντιστάθμισης (counterpoise) κατά ΔΕΝΜ/ΑΔΜΗΕ

 

Στους πυλώνες μεταφοράς, ο ίδιος ο πυλώνας θεωρείται ηλεκτρόδιο γείωσης. Και καταλαβαίνυομε ότι αυτό λογικό είναι εφόσον όλοι είναι μεταλλικοί ως το έδαφος πλην των μονωτήρων.

Οι μονωτήρες (ανάλογα με την τάση μεταφοράς) έχουν και αντίστοιχη κρέμαση! Άλλη απόσταση από τον πυλώνα έχει το καλώδιο από τον πυλώνα όταν αυτό ‘’κουβαλάει’’ 150KV και άλλη κρέμαση όταν κουβαλάει 400KV! Και πάλι λογικό αφού με μετρήσεις έχει βρεθεί η κατάλληλη απόσταση που πρέπει να έχει ένας αγωγός με τέτοια τάση ώστε να μη περάσει στα μεταλλικά μέρη. Ο μονωτήρας μπορεί να ξεπερνάει και τα 3 μέτρα! Αν παρατηρήσετε στο συνημμένο βίντεο στο τέλος του άρθρου, θα δείτε ο εναερίτης πόσος είναι μπροστά στο μονωτήρα!

Θα διαβάσετε επίσης για πολλούς τρόπους γείωσης σε διαφορετικά είδη πυλώνων όπως πχ: Πυλώνες μετάβασης. Εκεί ακολουθείται άλλη μέθοδος…

Να μη σας κουράζω όμως άλλο με μπλα μπλα, εφόσον θα διαβάσετε αναλυτικότερα στο παρακάτω πολύ χρήσιμο PDF αρχείο, το οποίο είναι του Κου: Αθανάσιος Δ. Γεωργόπουλος Διευθυντής Νέων Έργων Μεταφοράς ΑΔΜΗΕ Α.Ε. …

Οδηγίες για γειώσεις πυλώνων ΓΜ 150 400KV καθώς και πυλώνων μετάβασης 

Ευχαριστούμε που διαβάσατε το άρθρο μας

Πολυμέσα

Βίντεο για smartphone...

Βίντεο για υπολογιστή...

ΣΗΜΕΙΩΣΗ! Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη εμπειρία σας

Περισσότερες πληροφορίες

Αποδοχή

1) Γενικοί όροι:

Α. Τα μηνύματα και τα άρθρα, εκφράζουν την άποψη των συντακτών τους και όχι την επίσημη θέση του ιστότοπου, εκτός εάν κάτι τέτοιο δηλώνεται ρητά από αρμόδιο μέλος της ομάδας διαχείρισης.

Β. Στο επάνω μέρος της ιστοσελίδας υπάρχει η αναζήτηση, η οποία περιέχει μια αρκετά μεγάλη βάση δεδομένων στον τομέα της ηλεκτρολογίας. Με γράμματα ή με μικρές λέξεις κλειδιά, θα βρείτε αυτό που αναζητάτε στον κλάδο της ηλεκτρολογίας.

Γ. Απαγορεύεται η αντιγραφή άρθρων χωρίς τη ρητή ή γραπτή μας συναίνεση. Για την πλήρη αναδημοσίευση άρθρου απαιτείται ρητή άδεια από το δημιουργό του, ή σε αυτόν που ανήκουν τα πνευματικά δικαιώματα. Για αντιγραφή άρθρων, παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας στο info@electricalnews.gr Στα άρθρα που θα επιτραπεί η αντιγραφή, να αναγράφετε στο κάτω μέρος την πηγή τουλάχιστον, με σύνδεσμο ο οποίος θα οδηγεί κατ ευθείαν στο σωστό άρθρο.

2) Γενικά για την ιστοσελίδα μας:

Η σελίδα αυτή δημιουργήθηκε με σκοπό να μαζέψει όσο περισσότερες πληροφορίες υπάρχουν στον κλάδο της ηλεκτρολογίας, να παρουσιάσει νέο υλικό ή εταιρείες κατασκευής ηλεκτρολογικού υλικού, εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, τεχνολογία στο κομμάτι των υπολογιστών και του software, να παρέχει γνώση και πληροφορία σε Ηλεκτρολόγους, Ηλεκτρονικούς, ανθρώπους που ασχολούνται είτε από χόμπι είτε επαγγελματικά με το Hardware, απλούς πολίτες που πολλές φορές τους δημιουργούνται απορίες πάνω σε πολλά από αυτά τα θέματα και θα ήθελαν κάποιες βασικές πληροφορίες ώστε να γνωρίζουν που θα απευθυνθούν και γενικότερα, ενημέρωση σε Ηλεκτρολογία - τεχνολογία - τεχνικά άρθρα.

Δεν υπάρχει ούτε μία πιθανότητα η σελίδα αυτή να δημοσιεύσει συνδικαλιστικό ή πολιτικό περιεχόμενο και γενικότερα περιεχόμενο που φέρνει σε αντιπαράθεση επαγγελματίες, απλούς αναγνώστες, εταιρείες κλπ.

Αφορά μόνο προώθηση ιδεών και γνώσεων για τον κλάδο της Ηλεκτρολογίας και της Τεχνολογίας.

Τα άρθρα έχουν κυρίως εκπαιδευτικό χαρακτήρα και είναι γραμμένα με τρόπο, όσο γίνεται πιο κατανοητό για όλους, είτε είναι επαγγελματίες είτε είναι απλοί αναγνώστες που τους ενδιαφέρει η θεματολογία μας.

Γνωρίζω ότι έχουμε ανοίξει πολλά κεφάλαια πχ: Ηλεκτρολογία -  τηλεπικοινωνίες - υπολογιστές - τεχνολογία -κινητά και πολλά ακόμη και αυτό καθιστά το έργο της σελίδας ακόμη πιο δύσκολο. Προσπαθούμε καθημερινά να εμπλουτίσουμε τη βάση δεδομένων μας με νέα άρθρα σε όσες περισσότερες κατηγορίες μπορούμε.

Ζητούμε την κατανόηση του κοινού, καθημερινά συνδυάζουμε τις προσωπικές μας δουλειές και την ενημέρωση της σελίδας ώστε να υπάρχει υλικό για όλα όσα προαναφέραμε, στη σοβαρότερη και εγκυρότερη μορφή που είναι εφικτό.

Πριν δημοσιευτεί κάποιο άρθρο, κοιτάμε να είναι όσο πιο εμπεριστατωμένο γίνεται και να μη δίνει λανθασμένες ή παραπλανητικές πληροφορίες.

3) Διαφημίσεις

Οποιοσδήποτε θελήσει ή επιθυμεί να διαφημιστεί σε αυτή τη σελίδα με τον τρόπο δημοσίευσης κάποιου άρθρου, θα πρέπει να μεριμνεί ώστε το άρθρο να έχει κυρίως εκπαιδευτικό χαρακτήρα πάνω σε αυτό που θα παρουσιάσει. Πχ: Αν είναι κατασκευαστής κάποιου υλικού, θα πρέπει να παρουσιάσει το υλικό αυτό με κάθε λεπτομέρεια καθώς και το τι ακριβώς κάνει  και κατόπιν αυτού, να παρουσιάσει με κάποιο link την εταιρεία του ή τη μάρκα του υλικού που αντιπροσωπεύει.

Για διαφήμιση, υπάρχουν τα banner σε όλες τις σελίδες και μπορούν να μπουν ακόμη και στα άρθρα διακριτικά banners τα οποία με τα αντίστοιχα links θα οδηγούν στην εκάστοτε εταιρεία.

Υπάρχει και η δυνατότητα παρουσίασης ακόμη και σε μορφή βιντεοσκόπησης της εταιρείας του, από ανθρώπους μας, οι οποίοι θα αναλάβουν τη βιντεοσκόπηση σε συνεργασία πάντα με υπεύθυνο της εταιρείας ο οποίος θα εξηγεί καθ όλη τη διάρκεια το κάθε τι που βλέπουμε στο βίντεο, ώστε να έχει και τη μορφή εκπαίδευσης αλλά και την καλύτερη διαφημιστική καμπάνια της κάθε εταιρείας.

Υπάρχει η δυνατότητα βιντεοσκόπησης ακόμη και με droners.

4) Forum (το Forum θα λειτουργήσει προσεχώς, κατασκευάζεται για την καλύτερη και ασφαλέστερη λειτουργία, του forum και των χρηστών)

Α. Τα μέλη οφείλουν να συμμετέχουν με ευπρέπεια και κατά τρόπο που σέβεται την ισχύουσα νομοθεσία, τα υπόλοιπα μέλη και την ομαλή λειτουργία του ιστότοπου, κατά την κρίση της ομάδας διαχείρισης, προκειμένου να διατηρούν το δικαίωμα της συμμετοχής στον ιστότοπο. Ιδιαίτερα, τα μέλη οφείλουν:

 • Να αξιοποιούν την αναζήτηση του ιστότοπου ώστε να αποφεύγεται η άσκοπη επανάληψη.
 • Να εκφράζονται σαφώς, ευπρεπώς και ευανάγνωστα και να δίνουν περιγραφικούς τίτλους στα θέματα.
 • Να σέβονται τους συνομιλητές τους, ιδίως όταν διαφωνούν με τις απόψεις τους, έχοντας υπ’ όψιν τους ότι είναι θεμιτή η κριτική στις ιδέες και απόψεις αλλά όχι σε όσους τις εκφέρουν, αποφεύγοντας εκφράσεις που θίγουν τον σεξουαλικό προσανατολισμό ή τις πολιτικές ή αθλητικές ή προσωπικές ή άλλες προτιμήσεις του κάθε μέλους.
 • Να χρησιμοποιούν την ελληνική γλώσσα στην ελληνική γραφή και να χρησιμοποιούν λατινικούς χαρακτήρες στην ξένη ορολογία. Η χρήση άλλων γλωσσών επιτρέπεται στο ατομικό προφίλ και την υπογραφή των μελών αλλά και σε μηνύματα, κατά την κρίση της ομάδας διαχείρισης.
 • Να παραμένουν εντός της θεματολογίας της ιστοσελίδας, των ενοτήτων και των επί μέρους θεμάτων, να μην δημοσιεύουν αμιγώς πολιτικά μηνύματα ούτε να συμμετέχουν σε πολιτικές ή κομματικές συζητήσεις και αντιπαραθέσεις.
 • Να τεκμηριώνουν κατά το δυνατόν τις απόψεις τους. Όταν, στα πλαίσια ενημερωτικού χαρακτήρα, είναι αναγκαία η παράθεση περικοπών κειμένου ή λοιπού υλικού δημοσιευμένου σε άλλα μέσα (περιοδικά, εφημερίδες, βιβλία, ιστοσελίδες κλπ) θα πρέπει να γίνεται ρητή μνεία του μέσου όπου δημοσιεύθηκε αρχικά το υλικό που αναπαράγεται ή του δημιουργού του.
 • Έχοντας υπ’ όψιν τους ότι ο παρών ιστότοπος είναι προσβάσιμος σε μέλη ανεξαρτήτου ηλικίας, να ΜΗΝ δημοσιεύουν θέματα με σεξουαλικό περιεχόμενο ούτε συνδέσμους (links) ή παραπομπές σε ιστοσελίδες με σεξουαλικό περιεχόμενο.
 • Σε περίπτωση δημοσίευσης πλέον του ενός (1) αρχείου πολυμέσων (video, ήχος, φωτογραφία) ανά μήνυμα, να κάνουν χρήση της λειτουργίας SPOILER σε αναλογία "ένα spoiler ανά αρχείο", έχοντας υπ’ όψιν τους ότι μόνη η χρήση φωτογραφιών ή βίντεο ως απάντηση σε μία συζήτηση δεν είναι επιτρεπτή, κατά την κρίση της ομάδας διαχείρισης. Επιπλέον να μην χρησιμοποιούν τη λειτουργία αυτόματης αναπαραγωγής (autoplay) στα video που ενσωματώνουν στα μηνύματά τους.
 • Να διατηρούν μόνο έναν λογαριασμό και να δηλώνουν έγκυρη διεύθυνση ηλεκτρονικής αλληλογραφίας, η οποία θα χρησιμοποιείται μόνο για ζητήματα σχετικά με τη λειτουργία του ιστότοπου και δε θα κοινοποιείται σε τρίτους χωρίς τη ρητή συναίνεση του μέλους.
 • Να μη δημοσιεύουν το ίδιο θέμα ή μήνυμα περισσότερες από μία φορές και να μη διατηρούν θέματα στην επιφάνεια με συνεχή δημοσίευση μηνυμάτων [bumping]. Επιπλέον, να μη δημοσιεύουν νέο μήνυμα σε θέμα η συζήτηση του οποίου έχει σταματήσει πλέον του τριμήνου, εκτός εάν το νέο μήνυμα προσφέρει νέες και ουσιώδεις πληροφορίες για το υπό συζήτηση θέμα, κατά την κρίση της ομάδας διαχείρισης.
 • Να μη συμμετέχουν στον ιστότοπο με σκοπό τη διαφήμιση εμπορικών προϊόντων ή υπηρεσιών και να μην δημοσιεύουν τα λεγόμενα referral links προς οποιαδήποτε ιστοσελίδα ή υπηρεσία.
 • Να μην αναζητούν και να μη δημοσιεύουν συνδέσμους ή πληροφορίες για την απόκτηση, με οποιονδήποτε τρόπο, παράνομων αντιγράφων υλικού που προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικής ιδιοκτησίας.
 • Εφόσον διατηρούν υπογραφή, αυτή να είναι διακριτική, να μην υπερβαίνει συνολικά σε διαστάσεις είτε μία (1) εικόνα μεγέθους 400x90 και 50 Kilobytes είτε τις πέντε (5) γραμμές κειμένου (μεγέθους γραμματοσειράς 14) και να μη διαφημίζει εμπορικά προϊόντα ή εμπορικές υπηρεσίες. Το μέγιστο όριο των avatars είναι 90x90 με ανώτατο επιτρεπόμενο μέγεθος τα 50Kb. Η ομάδα διαχείρισης του ιστότοπου δικαιούται να αφαιρέσει υπογραφές και avatars τα οποία κρίνει μη επιτρεπτά ή προσβλητικά ή αντίθετα με τους παρόντες Όρους Χρήσης.

Β. Επαφίεται στην κρίση της ομάδας διαχείρισης αν θα παραμένουν ενεργά θέματα ή μηνύματα, η θεματολογία των οποίων, έχει αποδειχθεί εμπειρικά, ότι οδηγεί σε αντιπαραθέσεις, αντεγκλήσεις ή συζητήσεις και μηνύματα αμφίβολης αξίας, χρησιμότητας και κοσμιότητας. Επιπλέον, οποιοδήποτε μήνυμα παραβιάζει τους παρόντες Όρους Χρήσης ή δεν ταιριάζει, κατά την κρίση της ομάδας διαχείρισης, με το ύφος και το περιεχόμενο του ιστότοπου, θα κλειδώνεται ή θα διαγράφεται κατά περίπτωση. Ο δε συγγραφέας του θα υπόκειται, κατά την κρίση της ομάδας διαχείρισης, σε προσωρινή ή μόνιμη διακοπή της εισόδου του στον ιστότοπο (ban).

Δ. Τα μέλη συμφωνούν ότι ο λογαριασμός τους στον παρόντα ιστότοπο είναι δυνατόν να χρησιμοποιείται για την είσοδο και λειτουργία όλων των υπηρεσιών που προσφέρονται ή θα προσφερθούν στο μέλλον από το electricalnews.gr

Ε. Τα μέλη οφείλουν να αποδέχονται την τελική κρίση των συντονιστών για θέματα σχετικά με τη διαχείριση του ιστότοπου. Δεν επιτρέπεται η προσπάθεια άσκησης συντονιστικών καθηκόντων, έστω και εμμέσως. Απορίες και σχόλια σχετικά με την εφαρμογή των παρόντων Όρων Χρήσης δεν επιτρέπεται να διατυπώνονται δημόσια αλλά με προσωπικό μήνυμα προς τον αρμόδιο συντονιστή ή συντονίστρια ή τον διαχειριστή.

ΣΤ. Η παράβαση των παρόντων όρων καθώς και η προσπάθεια παράκαμψής τους με οποιονδήποτε τρόπο, επιφέρει τη λήψη μέτρων, περιλαμβανομένου του μόνιμου αποκλεισμού από τον ιστότοπο (ban), κατά την κρίση των συντονιστών.

Σημείωση πνευματικής ιδιοκτησίας: Η αναπαραγωγή των μηνυμάτων που δημοσιεύονται στο electricalnews.gr χωρίς άδεια απαγορεύεται. Τα πνευματικά δικαιώματα του πρωτότυπου περιεχομένου των μηνυμάτων ανήκουν στους συντάκτες τους, εκτός από τη δημοσιευμένη στον ιστότοπο υπόσταση των μηνυμάτων, την οποία παραχωρούν χωρίς αντάλλαγμα και ανέκκλητα στο electricalnews.gr

Σας ευχόμαστε καλή περιήγηση και διαμονή στην ιστοσελίδα μας και ελπίζουμε να σας φανεί χρήσιμη.

Με εκτίμηση

Θέματα κλάδου Ηλεκτρολογίας

Το video της εβδομάδας