Ουδέτερος αγωγός κομμένος και χρησιμότητα Ισοδυναμικών συνδέσεων

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(3 ψήφοι)

Αν καταλαβαίναμε όλοι μας, το πόσο σημαντικό

είναι να έχουμε συνδέσει ισοδυναμικά όλα τα μεταλλικά μέρη του χώρου μας, θα είμαστε πραγματικά πιο ασφαλής.

Έχουμε διαβάσει σε προηγούμενα άρθρα μας, το πόσο σημαντικό είναι η γείωση και μάλιστα, αυτή να είναι κάτω από 1ΩΜ !!

Είδαμε σε άλλο άρθρο μας, απορία αναγνώστη: για πιο λόγο ζητείται να γειώνονται ισοδυναμικά οι μεταλλικές σωλήνες ή συσκευές σε ένα χώρο εφόσον η ΕΥΔΑΠ απαγορεύει τη γείωση στις σωλήνες της!! Και εξηγήσαμε ότι δε γειώνουμε το σπίτι μας επάνω στις σωλήνες, αλλά τυχόν διαρροές ΠΡΟΣ τις σωλήνες, να οδηγηθούν προς τη γη.

water shutoff 5474

Σε άλλο άρθρο μας, είδαμε πόσο επικίνδυνο είναι να βρεθεί κομμένος ο Ουδέτερος αγωγός του παρόχου (ΔΕΔΔΗΕ) είτε στην κολώνα είτε στο μετρητή μας είτε σε άλλο σημείο και ειδικά αν βρισκόμαστε σε δίκτυο ΤΝ

Αφορμή για το παρόν άρθρο, απορία – βλάβη που συνάντησε πρόσφατα ηλεκτρολόγος και τελικά ήταν σφάλμα του ΔΕΔΔΗΕ. Το οποίο πρόβλημα ανέφερε ό Ηλεκτρολόγος ότι, σε πολλά μεταλλικά μέρη του σπιτιού, συγκεκριμένα στις βρύσες ενός χώρου, υπήρχε διαρροή ρεύματος από κάποια αιτία και τελικώς κατέληγε το ρεύμα να ‘’στέκεται’’ αγέρωχο περιμένοντας κάποιον, ώστε να βρεί το δρόμο του προς τη γή. Και φυσικά, σε πολλές από αυτές τις περιπτώσεις, δεν οδηγείται μόνο το ρεύμα προς τη γή αλλά ….και αυτός που του ανοίγει το δρόμο προς τη γη !!! Νομίζω μέχρι τώρα, καταλαβαίνετε τι θέλω να πω…

Στο συγκεκριμένο λοιπόν πόστ Ηλεκτρολόγου, είδαμε το αποτέλεσμα, ότι λόγω κομμένου ουδετέρου αγωγού σε δίκτυο ΤΝ και λόγω ΚΑΚΗΣ γείωσης κατοίκου, το ρεύμα που επέστρεφε στη γη από τον ουδέτερο, έβρισκε δρόμο προς μεταλλικά μέρη στο συγκεκριμένο σπίτι αλλά και τριγύρω κατοίκων.

mainwaterbonding

Όμως, οι κάτοικοι οι κοντινοί, δεν πήραν τίποτα χαμπάρι. Χαμπάρι πήρε μόνο ο κάτοικος που η γείωσή του ήταν κάκιστη !! Μάλιστα, όταν η γείωση είναι κακή και δεν επιστρέφονται οι διαρροές στη γη, αυτές παραμένουν και παραμονεύουν τον πρώτο που θα ακουμπήσει μια σωλήνα ύδρευσης (στο μπάνιο ας πούμε). Οπότε ΔΕΝ επαναπαυόμαστε στο σύστημα ΤΝ και λέμε: α, τι ωραία και 500ΩΜ γείωση να έχω, ο ΔΕΔΔΗΕ έχει μεριμνήσει για πάρτι μου !!

ΚΑΝΕΝΑΣ ΔΕΔΔΗΕ δε μεριμνεί για πάρτι μας, την πάρτι μας πρέπει να την κοιτάμε εμείς και μόνο.

Στην συγκεκριμένη περίπτωση, αν κάναμε όλοι μας αυτό που αναφέρει ο ΕΛΟΤ, οι καθηγητές του κλάδου και κάποιοι που το φωνάζουμε αμυδρά στο διαδίκτυο, θα είμασταν πιο ήσυχοι από πολλές πλευρές. Αν λοιπόν οι σωλήνες του σπιτιού αυτού είχαν γειωθεί ισοδυναμικά και η γείωση ήταν καλή, τότε, δεν θα έπαιρνε κανείς χαμπάρι για τον κομμένο ουδέτερο του ΔΕΔΔΗΕ.

grounding

Τι γίνεται; Κόβεται ή καίγεται ο ουδέτερος αγωγός με αποτέλεσμα τη διακοπή του. Διακοπή ουδετέρου σημαίνει, διακοπή ρεύματος σε όλα τα τριγύρω σπίτια που τροφοδοτούνται από το σημείο αυτό και πριν ! Όμως το ρεύμα δεν έχει πέσει. Δηλαδή δεν έχει σταματήσει η τροφοδοσία τάσης από το ΔΕΔΔΗΕ, αλλά έρχεται κανονικά στα σπίτια μας, περνάει μέσα από όλες μας τις συσκευές και γυρίζει προς ……το κομμένο σημείο ! Μέχρι εκεί υπάρχει πλέον τάση και μάλιστα 230V.

Αν πιάσουμε στο σημείο εκείνο και πατάμε στη γη, έχουμε ηλεκτροπληξία. Γιατί γίνεται όμως αυτό; Έχουμε πει πολλές φορές ότι, σε δίκτυο ΤΝ όταν κοπεί ο ουδέτερος και η γείωσή μας είναι κακή, τότε τα πράγματα μπορεί να είναι μοιραία για τους κατοίκους του συγκεκριμένου σπιτιού. Τυχόν διαρροές λοιπόν σε μεταλλικές συσκευές και σωληνώσεις θέρμανσης ή ύδρευσης κλπ, είναι άκρως επικίνδυνες.

Στον παρακάτω σύνδεσμο μπορείτε να διαβάσετε για τις ισοδυναμικές συνδέσεις αναλυτικότερα: http://electricalnews.gr/texnika-arthra/geioseis-themeliaki-geiosi/geioseis/item/737-isodynamikes-syndeseis-apories

Τι γειώνουμε ισοδυναμικά στο χώρο μας;

Θα επαναλάβουμε πράγματα γνωστά, αλλά έχουμε πει ότι τα σημαντικά για την ασφάλεια μας, πρέπει να ακούγονται ξανά και ξανά!

Αν είναι κατοικία ξεκινούμε και σκεφτόμαστε τι μεταλλικές επιφάνειες θα έχουμε πχ: Νεροχύτης, καλοριφέρ, Fan Coil, εξωτερικές μονάδες κλιματιστικών, σωληνώσεις ύδρευσης – θέρμανσης κλπ. Σας αναρτώ απόσπασμα του ΕΛΟΤ ο οποίος αναφέρει ακριβώς τι γειώνουμε ισοδυναμικά…

isodyn

Η καλύτερη λύση για να έχουμε ένδειξη κομμένου ουδετέρου και να μην έχουμε προβλήματα στην εγκατάστασή μας είναι η τοποθέτηση ενός επιτηρητή τάσης στον ηλεκτρικό μας πίνακα. Το παραμικρό που θα ανιχνευθεί, θα διακοπή η ηλεκτροδότησή μας. Οπότε θα καλέσουμε ηλεκτρολόγο (γιατί ο επιτηρητής για προστασία δεν θα επαναφέρει το ρεύμα) και θα εντοπίσει τη βλάβη, αν είναι από εμάς ή από το ΔΕΔΔΗΕ

Γενικότερα, ο ουδέτερος αγωγός δεν πρέπει να διακόπτεται ούτε στον πίνακά μας, πχ με τη χρήση γενικού διακόπτη διπολικού ή αν έχουμε τριφασικό, τετραπολικού !! Οι λόγοι είναι ευνόητοι. Είναι σίγουρο ότι αν δεν απομονώσουν ταυτόχρονα και οι δύο ή οι 4 επαφές του γενικού, τότε θα έχουμε καταστροφή των περισσότερων ευαίσθητων συσκευών μας..... τηλεοράσεις - ψυγεία - υπολογιστές κλπ. Δαιβάστε παλαιότερο άρθρο που αφορά τη διακοπή ουδετέρου...

http://electricalnews.gr/texnika-arthra/ilektrikes-egkatastaseis/ilektrologikes-egkatastaseis/item/668-oudeteros-agogos-diktyo-tn-ti-einai-ti-symvainei-se-diakopi-tou-ren

Συνδέουμε λοιπόν, ισοδυναμικά, όλες τις μεταλλικές επιφάνειες της κατοικίας μας και κοιμόμαστε ήσυχοι...

ΣΗΜΕΙΩΣΗ! Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη εμπειρία σας

Περισσότερες πληροφορίες

Αποδοχή

1) Γενικοί όροι:

Α. Τα μηνύματα και τα άρθρα, εκφράζουν την άποψη των συντακτών τους και όχι την επίσημη θέση του ιστότοπου, εκτός εάν κάτι τέτοιο δηλώνεται ρητά από αρμόδιο μέλος της ομάδας διαχείρισης.

Β. Στο επάνω μέρος της ιστοσελίδας υπάρχει η αναζήτηση, η οποία περιέχει μια αρκετά μεγάλη βάση δεδομένων στον τομέα της ηλεκτρολογίας. Με γράμματα ή με μικρές λέξεις κλειδιά, θα βρείτε αυτό που αναζητάτε στον κλάδο της ηλεκτρολογίας.

Γ. Απαγορεύεται η αντιγραφή άρθρων χωρίς τη ρητή ή γραπτή μας συναίνεση. Για την πλήρη αναδημοσίευση άρθρου απαιτείται ρητή άδεια από το δημιουργό του, ή σε αυτόν που ανήκουν τα πνευματικά δικαιώματα. Για αντιγραφή άρθρων, παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας στο info@electricalnews.gr Στα άρθρα που θα επιτραπεί η αντιγραφή, να αναγράφετε στο κάτω μέρος την πηγή τουλάχιστον, με σύνδεσμο ο οποίος θα οδηγεί κατ ευθείαν στο σωστό άρθρο.

2) Γενικά για την ιστοσελίδα μας:

Η σελίδα αυτή δημιουργήθηκε με σκοπό να μαζέψει όσο περισσότερες πληροφορίες υπάρχουν στον κλάδο της ηλεκτρολογίας, να παρουσιάσει νέο υλικό ή εταιρείες κατασκευής ηλεκτρολογικού υλικού, εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, τεχνολογία στο κομμάτι των υπολογιστών και του software, να παρέχει γνώση και πληροφορία σε Ηλεκτρολόγους, Ηλεκτρονικούς, ανθρώπους που ασχολούνται είτε από χόμπι είτε επαγγελματικά με το Hardware, απλούς πολίτες που πολλές φορές τους δημιουργούνται απορίες πάνω σε πολλά από αυτά τα θέματα και θα ήθελαν κάποιες βασικές πληροφορίες ώστε να γνωρίζουν που θα απευθυνθούν και γενικότερα, ενημέρωση σε Ηλεκτρολογία - τεχνολογία - τεχνικά άρθρα.

Δεν υπάρχει ούτε μία πιθανότητα η σελίδα αυτή να δημοσιεύσει συνδικαλιστικό ή πολιτικό περιεχόμενο και γενικότερα περιεχόμενο που φέρνει σε αντιπαράθεση επαγγελματίες, απλούς αναγνώστες, εταιρείες κλπ.

Αφορά μόνο προώθηση ιδεών και γνώσεων για τον κλάδο της Ηλεκτρολογίας και της Τεχνολογίας.

Τα άρθρα έχουν κυρίως εκπαιδευτικό χαρακτήρα και είναι γραμμένα με τρόπο, όσο γίνεται πιο κατανοητό για όλους, είτε είναι επαγγελματίες είτε είναι απλοί αναγνώστες που τους ενδιαφέρει η θεματολογία μας.

Γνωρίζω ότι έχουμε ανοίξει πολλά κεφάλαια πχ: Ηλεκτρολογία -  τηλεπικοινωνίες - υπολογιστές - τεχνολογία -κινητά και πολλά ακόμη και αυτό καθιστά το έργο της σελίδας ακόμη πιο δύσκολο. Προσπαθούμε καθημερινά να εμπλουτίσουμε τη βάση δεδομένων μας με νέα άρθρα σε όσες περισσότερες κατηγορίες μπορούμε.

Ζητούμε την κατανόηση του κοινού, καθημερινά συνδυάζουμε τις προσωπικές μας δουλειές και την ενημέρωση της σελίδας ώστε να υπάρχει υλικό για όλα όσα προαναφέραμε, στη σοβαρότερη και εγκυρότερη μορφή που είναι εφικτό.

Πριν δημοσιευτεί κάποιο άρθρο, κοιτάμε να είναι όσο πιο εμπεριστατωμένο γίνεται και να μη δίνει λανθασμένες ή παραπλανητικές πληροφορίες.

3) Διαφημίσεις

Οποιοσδήποτε θελήσει ή επιθυμεί να διαφημιστεί σε αυτή τη σελίδα με τον τρόπο δημοσίευσης κάποιου άρθρου, θα πρέπει να μεριμνεί ώστε το άρθρο να έχει κυρίως εκπαιδευτικό χαρακτήρα πάνω σε αυτό που θα παρουσιάσει. Πχ: Αν είναι κατασκευαστής κάποιου υλικού, θα πρέπει να παρουσιάσει το υλικό αυτό με κάθε λεπτομέρεια καθώς και το τι ακριβώς κάνει  και κατόπιν αυτού, να παρουσιάσει με κάποιο link την εταιρεία του ή τη μάρκα του υλικού που αντιπροσωπεύει.

Για διαφήμιση, υπάρχουν τα banner σε όλες τις σελίδες και μπορούν να μπουν ακόμη και στα άρθρα διακριτικά banners τα οποία με τα αντίστοιχα links θα οδηγούν στην εκάστοτε εταιρεία.

Υπάρχει και η δυνατότητα παρουσίασης ακόμη και σε μορφή βιντεοσκόπησης της εταιρείας του, από ανθρώπους μας, οι οποίοι θα αναλάβουν τη βιντεοσκόπηση σε συνεργασία πάντα με υπεύθυνο της εταιρείας ο οποίος θα εξηγεί καθ όλη τη διάρκεια το κάθε τι που βλέπουμε στο βίντεο, ώστε να έχει και τη μορφή εκπαίδευσης αλλά και την καλύτερη διαφημιστική καμπάνια της κάθε εταιρείας.

Υπάρχει η δυνατότητα βιντεοσκόπησης ακόμη και με droners.

4) Forum (το Forum θα λειτουργήσει προσεχώς, κατασκευάζεται για την καλύτερη και ασφαλέστερη λειτουργία, του forum και των χρηστών)

Α. Τα μέλη οφείλουν να συμμετέχουν με ευπρέπεια και κατά τρόπο που σέβεται την ισχύουσα νομοθεσία, τα υπόλοιπα μέλη και την ομαλή λειτουργία του ιστότοπου, κατά την κρίση της ομάδας διαχείρισης, προκειμένου να διατηρούν το δικαίωμα της συμμετοχής στον ιστότοπο. Ιδιαίτερα, τα μέλη οφείλουν:

 • Να αξιοποιούν την αναζήτηση του ιστότοπου ώστε να αποφεύγεται η άσκοπη επανάληψη.
 • Να εκφράζονται σαφώς, ευπρεπώς και ευανάγνωστα και να δίνουν περιγραφικούς τίτλους στα θέματα.
 • Να σέβονται τους συνομιλητές τους, ιδίως όταν διαφωνούν με τις απόψεις τους, έχοντας υπ’ όψιν τους ότι είναι θεμιτή η κριτική στις ιδέες και απόψεις αλλά όχι σε όσους τις εκφέρουν, αποφεύγοντας εκφράσεις που θίγουν τον σεξουαλικό προσανατολισμό ή τις πολιτικές ή αθλητικές ή προσωπικές ή άλλες προτιμήσεις του κάθε μέλους.
 • Να χρησιμοποιούν την ελληνική γλώσσα στην ελληνική γραφή και να χρησιμοποιούν λατινικούς χαρακτήρες στην ξένη ορολογία. Η χρήση άλλων γλωσσών επιτρέπεται στο ατομικό προφίλ και την υπογραφή των μελών αλλά και σε μηνύματα, κατά την κρίση της ομάδας διαχείρισης.
 • Να παραμένουν εντός της θεματολογίας της ιστοσελίδας, των ενοτήτων και των επί μέρους θεμάτων, να μην δημοσιεύουν αμιγώς πολιτικά μηνύματα ούτε να συμμετέχουν σε πολιτικές ή κομματικές συζητήσεις και αντιπαραθέσεις.
 • Να τεκμηριώνουν κατά το δυνατόν τις απόψεις τους. Όταν, στα πλαίσια ενημερωτικού χαρακτήρα, είναι αναγκαία η παράθεση περικοπών κειμένου ή λοιπού υλικού δημοσιευμένου σε άλλα μέσα (περιοδικά, εφημερίδες, βιβλία, ιστοσελίδες κλπ) θα πρέπει να γίνεται ρητή μνεία του μέσου όπου δημοσιεύθηκε αρχικά το υλικό που αναπαράγεται ή του δημιουργού του.
 • Έχοντας υπ’ όψιν τους ότι ο παρών ιστότοπος είναι προσβάσιμος σε μέλη ανεξαρτήτου ηλικίας, να ΜΗΝ δημοσιεύουν θέματα με σεξουαλικό περιεχόμενο ούτε συνδέσμους (links) ή παραπομπές σε ιστοσελίδες με σεξουαλικό περιεχόμενο.
 • Σε περίπτωση δημοσίευσης πλέον του ενός (1) αρχείου πολυμέσων (video, ήχος, φωτογραφία) ανά μήνυμα, να κάνουν χρήση της λειτουργίας SPOILER σε αναλογία "ένα spoiler ανά αρχείο", έχοντας υπ’ όψιν τους ότι μόνη η χρήση φωτογραφιών ή βίντεο ως απάντηση σε μία συζήτηση δεν είναι επιτρεπτή, κατά την κρίση της ομάδας διαχείρισης. Επιπλέον να μην χρησιμοποιούν τη λειτουργία αυτόματης αναπαραγωγής (autoplay) στα video που ενσωματώνουν στα μηνύματά τους.
 • Να διατηρούν μόνο έναν λογαριασμό και να δηλώνουν έγκυρη διεύθυνση ηλεκτρονικής αλληλογραφίας, η οποία θα χρησιμοποιείται μόνο για ζητήματα σχετικά με τη λειτουργία του ιστότοπου και δε θα κοινοποιείται σε τρίτους χωρίς τη ρητή συναίνεση του μέλους.
 • Να μη δημοσιεύουν το ίδιο θέμα ή μήνυμα περισσότερες από μία φορές και να μη διατηρούν θέματα στην επιφάνεια με συνεχή δημοσίευση μηνυμάτων [bumping]. Επιπλέον, να μη δημοσιεύουν νέο μήνυμα σε θέμα η συζήτηση του οποίου έχει σταματήσει πλέον του τριμήνου, εκτός εάν το νέο μήνυμα προσφέρει νέες και ουσιώδεις πληροφορίες για το υπό συζήτηση θέμα, κατά την κρίση της ομάδας διαχείρισης.
 • Να μη συμμετέχουν στον ιστότοπο με σκοπό τη διαφήμιση εμπορικών προϊόντων ή υπηρεσιών και να μην δημοσιεύουν τα λεγόμενα referral links προς οποιαδήποτε ιστοσελίδα ή υπηρεσία.
 • Να μην αναζητούν και να μη δημοσιεύουν συνδέσμους ή πληροφορίες για την απόκτηση, με οποιονδήποτε τρόπο, παράνομων αντιγράφων υλικού που προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικής ιδιοκτησίας.
 • Εφόσον διατηρούν υπογραφή, αυτή να είναι διακριτική, να μην υπερβαίνει συνολικά σε διαστάσεις είτε μία (1) εικόνα μεγέθους 400x90 και 50 Kilobytes είτε τις πέντε (5) γραμμές κειμένου (μεγέθους γραμματοσειράς 14) και να μη διαφημίζει εμπορικά προϊόντα ή εμπορικές υπηρεσίες. Το μέγιστο όριο των avatars είναι 90x90 με ανώτατο επιτρεπόμενο μέγεθος τα 50Kb. Η ομάδα διαχείρισης του ιστότοπου δικαιούται να αφαιρέσει υπογραφές και avatars τα οποία κρίνει μη επιτρεπτά ή προσβλητικά ή αντίθετα με τους παρόντες Όρους Χρήσης.

Β. Επαφίεται στην κρίση της ομάδας διαχείρισης αν θα παραμένουν ενεργά θέματα ή μηνύματα, η θεματολογία των οποίων, έχει αποδειχθεί εμπειρικά, ότι οδηγεί σε αντιπαραθέσεις, αντεγκλήσεις ή συζητήσεις και μηνύματα αμφίβολης αξίας, χρησιμότητας και κοσμιότητας. Επιπλέον, οποιοδήποτε μήνυμα παραβιάζει τους παρόντες Όρους Χρήσης ή δεν ταιριάζει, κατά την κρίση της ομάδας διαχείρισης, με το ύφος και το περιεχόμενο του ιστότοπου, θα κλειδώνεται ή θα διαγράφεται κατά περίπτωση. Ο δε συγγραφέας του θα υπόκειται, κατά την κρίση της ομάδας διαχείρισης, σε προσωρινή ή μόνιμη διακοπή της εισόδου του στον ιστότοπο (ban).

Δ. Τα μέλη συμφωνούν ότι ο λογαριασμός τους στον παρόντα ιστότοπο είναι δυνατόν να χρησιμοποιείται για την είσοδο και λειτουργία όλων των υπηρεσιών που προσφέρονται ή θα προσφερθούν στο μέλλον από το electricalnews.gr

Ε. Τα μέλη οφείλουν να αποδέχονται την τελική κρίση των συντονιστών για θέματα σχετικά με τη διαχείριση του ιστότοπου. Δεν επιτρέπεται η προσπάθεια άσκησης συντονιστικών καθηκόντων, έστω και εμμέσως. Απορίες και σχόλια σχετικά με την εφαρμογή των παρόντων Όρων Χρήσης δεν επιτρέπεται να διατυπώνονται δημόσια αλλά με προσωπικό μήνυμα προς τον αρμόδιο συντονιστή ή συντονίστρια ή τον διαχειριστή.

ΣΤ. Η παράβαση των παρόντων όρων καθώς και η προσπάθεια παράκαμψής τους με οποιονδήποτε τρόπο, επιφέρει τη λήψη μέτρων, περιλαμβανομένου του μόνιμου αποκλεισμού από τον ιστότοπο (ban), κατά την κρίση των συντονιστών.

Σημείωση πνευματικής ιδιοκτησίας: Η αναπαραγωγή των μηνυμάτων που δημοσιεύονται στο electricalnews.gr χωρίς άδεια απαγορεύεται. Τα πνευματικά δικαιώματα του πρωτότυπου περιεχομένου των μηνυμάτων ανήκουν στους συντάκτες τους, εκτός από τη δημοσιευμένη στον ιστότοπο υπόσταση των μηνυμάτων, την οποία παραχωρούν χωρίς αντάλλαγμα και ανέκκλητα στο electricalnews.gr

Σας ευχόμαστε καλή περιήγηση και διαμονή στην ιστοσελίδα μας και ελπίζουμε να σας φανεί χρήσιμη.

Με εκτίμηση

Θέματα κλάδου Ηλεκτρολογίας

Το video της εβδομάδας