Γειώσεις - Απορίες - Απαντήσεις

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)

Πολλά ερωτήματα που προκύπτουν με τις γειώσεις

και τη θεμελιακή γείωση. Θα ξεκινήσουμε με γειώσεις και πιο κάτω θα δούμε και τις θεμελιακές.

Γειώσεις

G15

1) Καρφώνουμε απλό ηλεκτρόδιο ή άλλης μορφής γείωση κοντά στο ακίνητο που θα γειώσουμε;

Όχι, διότι κοντά στην οικοδομή συνήθως πετιούνται όλα τα μπάζα της οικοδομής τα οποία δεν είναι αγώγιμα, καθώς επίσης είναι και αραιά, οπότε αφήνουμε μία απόσταση ασφαλείας 2 μέτρα και άνω και μετά κατασκευάζουμε τη γείωση που θέλουμε.

2) Σε ένα τρίγωνο γείωσης παίζει ρόλο η απόσταση μεταξύ των ηλεκτροδίων; Και ποια πρέπει να είναι αυτή;

Η επιτρεπτή απόσταση είναι τουλάχιστον 1,5 φορά μεγαλύτερη από το μήκος του ηλεκτροδίου. Ιδανική είναι το διπλάσιο του μήκους των ηλεκτροδίων. Πχ: Ηλεκτρόδιο 1,5 μέτρων καρφωμένο, το επόμενο πρέπει να είναι σε απόσταση 3 μέτρα. Στην περίπτωση που έχουμε τριών μέτρων ηλεκτρόδια πρέπει να απέχουν 6 μέτρα μεταξύ τους. Ο λόγος είναι να αποφευχθεί η βηματική τάση.

3) Σε τι βάθος κατασκευάζουμε τη γείωση πλάκας;

 Από 50cm και βαθύτερα και αυτό γιατί το έδαφος όσο βαθύτερα, τόσο πιο νωπό και αγώγιμο. Και πάντα σε όρθια λοξή τοποθέτηση.

 

Θεμελιακή γείωση

θεμελιακή

1) Τι κάνουμε σε περίπτωση που το κτίριο θα έχει αρμό διαστολής;

Χρησιμοποιούμε διαστελλόμενη σύνδεση, εκτός των θεμελίων. Διαστελλόμενη σύνδεση δεν είναι τίποτε άλλο παρά ένα κομμάτι ταινίας που απλά κάνει καμπύλη, αν το φτιάξουμε μόνοι μας, υπολογίζουμε να έχει το περιθώριο να τεντώσει όσο και ο αρμός ή και παραπάνω, ώστε σε μια μικρή μετακίνηση μην κοπεί η συνέχεια της θεμελιακής μας.

Βλ σχήμα παρακάτω…

erap1

2) Γιατί η ταινία πρέπει να τοποθετείται πάντα όρθια;

Δεν υπάρχει συγκεκριμένος λόγος παρά μόνο για τις στροφές που δε μας δημιουργεί πρόβλημα στην τοποθέτηση. Αν η ταινία είναι ‘’ξαπλωτή’’ στις γωνίες θα έχουμε πρόβλημα στο να τη στρίψουμε ή ακόμη και να αναγκαστούμε να την κόψουμε και να την ενώσουμε για συνέχεια (δεν προβλέπεται).

Ένας άλλος λόγος της ‘’ξαπλωτής’’ ταινίας είναι ότι το σκυρόδεμα θέλει πολύ καλή δόνηση ώστε στην από κάτω πλευρά της ταινίας να μην αφήνει κενά, με αποτέλεσμα την διάβρωσή της.

3) Μπορεί να διαβρωθεί ο οπλισμός ενός κτιρίου εξ αιτίας της θεμελιακής γείωσης;

Όχι. Ένας λόγος ότι δε χρησιμοποιούμε χαλκό αλλά γαλβανισμένο χάλυβα, οπότε πολύ δύσκολο να διαβρωθεί τέτοιο υλικό. Άλλος λόγος, ακόμη και χαλκό να χρησιμοποιήσουμε εντός του σκυροδέματος ή γενικότερα εντός του οπλισμού, αποκτά το ίδιο ηλεκτροχημικό δυναμικό με το χάλυβα και αυτό επειδή: τα ηλεκτροχημικό δυναμικό ενός υλικού εξαρτάται και από το υλικό που το περιβάλει (μπετόν στην προκειμένη περίπτωση)!!

4) Τι κάνουμε σε ένα μεγάλο κτίριο που οι αποστάσεις από το γειωτή είναι μεγαλύτερες των 10 μέτρων;

Χρησιμοποιούμε εγκάρσιες συνδέσεις, τόσες ώστε κανένα σημείο της οικοδομής να μην βρίσκεται 10 μέτρα μακρύτερα από τον γειωτή. Βλέπε παράδειγμα...

0003

5) Μπορούμε να συνδέσουμε αλεξικέραυνο στη θεμελιακή μας γείωση; Υπάρχει κίνδυνος;

Μπορούμε να συνδέσουμε το αλεξικέραυνό μας στη θεμελιακή, δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος, αντιθέτως έτσι πρέπει να γίνεται.

Μεγάλη προσοχή στο ότι: Ο γειωτής (ταινία) πρέπει να περιβάλλεται παντού από σκυρόδεμα τουλάχιστον 5cm (προτείνεται 7-10) γιατί αλλιώς θα υποστεί διάβρωση.

 

Γενικές ερωτήσεις που αφορούν όλες τις μεθόδους γείωσης.

1) Με ποιο είδος γείωσης πετυχαίνουμε τις καλύτερες (χαμηλότερες) τιμές αντίστασης γείωσης;

Με τη θεμελιακή και αυτό διότι εκτός του ότι πιάνει και όλο τον οπλισμό του κτιρίου, είναι σε μεγαλύτερο βάθος (συνήθως) από κάθε άλλη μορφή γείωσης (πλάκα - ηλεκτρόδιο – κλπ) οπότε έχουμε περισσότερη υγρασία στο έδαφος.

2) Ποια είναι η ιδανική τιμή αντίστασης γείωσης;

Η ιδανική τιμή κάθε μορφής γείωσης είναι το 1ωμ και παρακάτω. Μπορείτε να διαβάσετε αναλυτικό άρθρο που είχαμε αναρτήσει, γραμμένο από τον Κο Σαρρή εδώ.

3) Με ποια μέθοδο γείωσης έχουμε σταθερότερη τιμή αντίστασης γείωσης καθ όλη τη διάρκεια του έτους;

Με τη θεμελιακή, διότι είναι βαθύτερα από κάθε άλλη μορφή γείωσης, άρα δύσκολα αλλάζει η θερμοκρασία, η υγρασία, άρα και η αγωγιμότητα του εδάφους

4) Με ποια μέθοδο γείωσης έχουμε τη χαμηλότερη τιμή αντίστασης γείωσης;

Στη συντριπτική πλειοψηφία των μετρήσεων, θα συναντήσουμε τη χαμηλότερη αντίσταση γείωσης, με θεμελιακή γείωση. Λόγω βάθους, υγρασίας καθ όλη τη διάρκεια του έτους, μεγάλη επιφάνεια εκτόνωσης. Εξαρτάται βέβαια και από το έδαφος, δηλαδή: Μπορεί να έχουμε θεμελιακή σε ένα σπίτι επάνω σε ένα βράχο και να μετρήσουμε αντίσταση γείωσης 2…..3….5 ή και παραπάνω ωμ και να είμαστε σε ένα σπίτι με ένα ηλεκτρόδιο γείωσης σε έδαφος με χώμα νωπό ….υγρασία πολύ και πολλές άλλες ιδανικές συνθήκες και να μετρήσουμε ακόμη και κάτω από 1 ωμ!!

5) Ποια μέθοδος γείωσης είναι ασφαλέστερη;

Η θεμελιακή. Αναφέραμε πιο πριν πολλά χαρακτηριστικά αλλά επιπροσθέτως, η θεμελιακή εκτός του ότι ‘’αγκαλιάζει’’ όλο το οικοδόμημα, δε κόβεται εύκολα, τα σημεία όλων των ισοδυναμικών συνδέσεων είναι εμφανή, οπότε ελεγχόμενες όλες οι συνδέσεις.

6) Υπάρχει κίνδυνος βηματικών τάσεων στις γειώσεις;

Ναι υπάρχει τέτοιος κίνδυνος. Όμως στην θεμελιακή γείωση αυτό δεν υφίσταται, ή τουλάχιστον οι τιμές των βηματικών τάσεων που μπορεί να προκύψουν θα είναι απειροελάχιστες άρα δεν χρήζουν πρόσθετων μέτρων, όπως θα χρειάζονταν στις υπόλοιπες μορφές γείωσης.

Μπορείτε να διαβάσετε για τις βηματικές τάσεις εδώ και εδώ.

Σημαντικές σημειώσεις:

Μη ξεχνάμε ποτέ ότι, η Γείωση είναι το σημαντικότερο πράγμα σε μια ηλεκτρολογική εγκατάσταση. Ότι είδους εγκατάσταση και να είναι και σε όποιο σημείο και αν βρίσκεται.

Επίσης μην ξεχνάμε ότι, αν γνωρίζαμε με σιγουριά ότι η αντίσταση γείωσης είναι πάντα κάτω από 1ωμ δε θα χρειαζόμασταν πρόσθετα μέτρα προστασίας, όπως: ρελέ διαρροής κλπ.

Ευχαριστούμε που διαβάσατε το άρθρο μας

ΣΗΜΕΙΩΣΗ! Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη εμπειρία σας

Περισσότερες πληροφορίες

Αποδοχή

1) Γενικοί όροι:

Α. Τα μηνύματα και τα άρθρα, εκφράζουν την άποψη των συντακτών τους και όχι την επίσημη θέση του ιστότοπου, εκτός εάν κάτι τέτοιο δηλώνεται ρητά από αρμόδιο μέλος της ομάδας διαχείρισης.

Β. Στο επάνω μέρος της ιστοσελίδας υπάρχει η αναζήτηση, η οποία περιέχει μια αρκετά μεγάλη βάση δεδομένων στον τομέα της ηλεκτρολογίας. Με γράμματα ή με μικρές λέξεις κλειδιά, θα βρείτε αυτό που αναζητάτε στον κλάδο της ηλεκτρολογίας.

Γ. Απαγορεύεται η αντιγραφή άρθρων χωρίς τη ρητή ή γραπτή μας συναίνεση. Για την πλήρη αναδημοσίευση άρθρου απαιτείται ρητή άδεια από το δημιουργό του, ή σε αυτόν που ανήκουν τα πνευματικά δικαιώματα. Για αντιγραφή άρθρων, παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας στο info@electricalnews.gr Στα άρθρα που θα επιτραπεί η αντιγραφή, να αναγράφετε στο κάτω μέρος την πηγή τουλάχιστον, με σύνδεσμο ο οποίος θα οδηγεί κατ ευθείαν στο σωστό άρθρο.

2) Γενικά για την ιστοσελίδα μας:

Η σελίδα αυτή δημιουργήθηκε με σκοπό να μαζέψει όσο περισσότερες πληροφορίες υπάρχουν στον κλάδο της ηλεκτρολογίας, να παρουσιάσει νέο υλικό ή εταιρείες κατασκευής ηλεκτρολογικού υλικού, εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, τεχνολογία στο κομμάτι των υπολογιστών και του software, να παρέχει γνώση και πληροφορία σε Ηλεκτρολόγους, Ηλεκτρονικούς, ανθρώπους που ασχολούνται είτε από χόμπι είτε επαγγελματικά με το Hardware, απλούς πολίτες που πολλές φορές τους δημιουργούνται απορίες πάνω σε πολλά από αυτά τα θέματα και θα ήθελαν κάποιες βασικές πληροφορίες ώστε να γνωρίζουν που θα απευθυνθούν και γενικότερα, ενημέρωση σε Ηλεκτρολογία - τεχνολογία - τεχνικά άρθρα.

Δεν υπάρχει ούτε μία πιθανότητα η σελίδα αυτή να δημοσιεύσει συνδικαλιστικό ή πολιτικό περιεχόμενο και γενικότερα περιεχόμενο που φέρνει σε αντιπαράθεση επαγγελματίες, απλούς αναγνώστες, εταιρείες κλπ.

Αφορά μόνο προώθηση ιδεών και γνώσεων για τον κλάδο της Ηλεκτρολογίας και της Τεχνολογίας.

Τα άρθρα έχουν κυρίως εκπαιδευτικό χαρακτήρα και είναι γραμμένα με τρόπο, όσο γίνεται πιο κατανοητό για όλους, είτε είναι επαγγελματίες είτε είναι απλοί αναγνώστες που τους ενδιαφέρει η θεματολογία μας.

Γνωρίζω ότι έχουμε ανοίξει πολλά κεφάλαια πχ: Ηλεκτρολογία -  τηλεπικοινωνίες - υπολογιστές - τεχνολογία -κινητά και πολλά ακόμη και αυτό καθιστά το έργο της σελίδας ακόμη πιο δύσκολο. Προσπαθούμε καθημερινά να εμπλουτίσουμε τη βάση δεδομένων μας με νέα άρθρα σε όσες περισσότερες κατηγορίες μπορούμε.

Ζητούμε την κατανόηση του κοινού, καθημερινά συνδυάζουμε τις προσωπικές μας δουλειές και την ενημέρωση της σελίδας ώστε να υπάρχει υλικό για όλα όσα προαναφέραμε, στη σοβαρότερη και εγκυρότερη μορφή που είναι εφικτό.

Πριν δημοσιευτεί κάποιο άρθρο, κοιτάμε να είναι όσο πιο εμπεριστατωμένο γίνεται και να μη δίνει λανθασμένες ή παραπλανητικές πληροφορίες.

3) Διαφημίσεις

Οποιοσδήποτε θελήσει ή επιθυμεί να διαφημιστεί σε αυτή τη σελίδα με τον τρόπο δημοσίευσης κάποιου άρθρου, θα πρέπει να μεριμνεί ώστε το άρθρο να έχει κυρίως εκπαιδευτικό χαρακτήρα πάνω σε αυτό που θα παρουσιάσει. Πχ: Αν είναι κατασκευαστής κάποιου υλικού, θα πρέπει να παρουσιάσει το υλικό αυτό με κάθε λεπτομέρεια καθώς και το τι ακριβώς κάνει  και κατόπιν αυτού, να παρουσιάσει με κάποιο link την εταιρεία του ή τη μάρκα του υλικού που αντιπροσωπεύει.

Για διαφήμιση, υπάρχουν τα banner σε όλες τις σελίδες και μπορούν να μπουν ακόμη και στα άρθρα διακριτικά banners τα οποία με τα αντίστοιχα links θα οδηγούν στην εκάστοτε εταιρεία.

Υπάρχει και η δυνατότητα παρουσίασης ακόμη και σε μορφή βιντεοσκόπησης της εταιρείας του, από ανθρώπους μας, οι οποίοι θα αναλάβουν τη βιντεοσκόπηση σε συνεργασία πάντα με υπεύθυνο της εταιρείας ο οποίος θα εξηγεί καθ όλη τη διάρκεια το κάθε τι που βλέπουμε στο βίντεο, ώστε να έχει και τη μορφή εκπαίδευσης αλλά και την καλύτερη διαφημιστική καμπάνια της κάθε εταιρείας.

Υπάρχει η δυνατότητα βιντεοσκόπησης ακόμη και με droners.

4) Forum (το Forum θα λειτουργήσει προσεχώς, κατασκευάζεται για την καλύτερη και ασφαλέστερη λειτουργία, του forum και των χρηστών)

Α. Τα μέλη οφείλουν να συμμετέχουν με ευπρέπεια και κατά τρόπο που σέβεται την ισχύουσα νομοθεσία, τα υπόλοιπα μέλη και την ομαλή λειτουργία του ιστότοπου, κατά την κρίση της ομάδας διαχείρισης, προκειμένου να διατηρούν το δικαίωμα της συμμετοχής στον ιστότοπο. Ιδιαίτερα, τα μέλη οφείλουν:

 • Να αξιοποιούν την αναζήτηση του ιστότοπου ώστε να αποφεύγεται η άσκοπη επανάληψη.
 • Να εκφράζονται σαφώς, ευπρεπώς και ευανάγνωστα και να δίνουν περιγραφικούς τίτλους στα θέματα.
 • Να σέβονται τους συνομιλητές τους, ιδίως όταν διαφωνούν με τις απόψεις τους, έχοντας υπ’ όψιν τους ότι είναι θεμιτή η κριτική στις ιδέες και απόψεις αλλά όχι σε όσους τις εκφέρουν, αποφεύγοντας εκφράσεις που θίγουν τον σεξουαλικό προσανατολισμό ή τις πολιτικές ή αθλητικές ή προσωπικές ή άλλες προτιμήσεις του κάθε μέλους.
 • Να χρησιμοποιούν την ελληνική γλώσσα στην ελληνική γραφή και να χρησιμοποιούν λατινικούς χαρακτήρες στην ξένη ορολογία. Η χρήση άλλων γλωσσών επιτρέπεται στο ατομικό προφίλ και την υπογραφή των μελών αλλά και σε μηνύματα, κατά την κρίση της ομάδας διαχείρισης.
 • Να παραμένουν εντός της θεματολογίας της ιστοσελίδας, των ενοτήτων και των επί μέρους θεμάτων, να μην δημοσιεύουν αμιγώς πολιτικά μηνύματα ούτε να συμμετέχουν σε πολιτικές ή κομματικές συζητήσεις και αντιπαραθέσεις.
 • Να τεκμηριώνουν κατά το δυνατόν τις απόψεις τους. Όταν, στα πλαίσια ενημερωτικού χαρακτήρα, είναι αναγκαία η παράθεση περικοπών κειμένου ή λοιπού υλικού δημοσιευμένου σε άλλα μέσα (περιοδικά, εφημερίδες, βιβλία, ιστοσελίδες κλπ) θα πρέπει να γίνεται ρητή μνεία του μέσου όπου δημοσιεύθηκε αρχικά το υλικό που αναπαράγεται ή του δημιουργού του.
 • Έχοντας υπ’ όψιν τους ότι ο παρών ιστότοπος είναι προσβάσιμος σε μέλη ανεξαρτήτου ηλικίας, να ΜΗΝ δημοσιεύουν θέματα με σεξουαλικό περιεχόμενο ούτε συνδέσμους (links) ή παραπομπές σε ιστοσελίδες με σεξουαλικό περιεχόμενο.
 • Σε περίπτωση δημοσίευσης πλέον του ενός (1) αρχείου πολυμέσων (video, ήχος, φωτογραφία) ανά μήνυμα, να κάνουν χρήση της λειτουργίας SPOILER σε αναλογία "ένα spoiler ανά αρχείο", έχοντας υπ’ όψιν τους ότι μόνη η χρήση φωτογραφιών ή βίντεο ως απάντηση σε μία συζήτηση δεν είναι επιτρεπτή, κατά την κρίση της ομάδας διαχείρισης. Επιπλέον να μην χρησιμοποιούν τη λειτουργία αυτόματης αναπαραγωγής (autoplay) στα video που ενσωματώνουν στα μηνύματά τους.
 • Να διατηρούν μόνο έναν λογαριασμό και να δηλώνουν έγκυρη διεύθυνση ηλεκτρονικής αλληλογραφίας, η οποία θα χρησιμοποιείται μόνο για ζητήματα σχετικά με τη λειτουργία του ιστότοπου και δε θα κοινοποιείται σε τρίτους χωρίς τη ρητή συναίνεση του μέλους.
 • Να μη δημοσιεύουν το ίδιο θέμα ή μήνυμα περισσότερες από μία φορές και να μη διατηρούν θέματα στην επιφάνεια με συνεχή δημοσίευση μηνυμάτων [bumping]. Επιπλέον, να μη δημοσιεύουν νέο μήνυμα σε θέμα η συζήτηση του οποίου έχει σταματήσει πλέον του τριμήνου, εκτός εάν το νέο μήνυμα προσφέρει νέες και ουσιώδεις πληροφορίες για το υπό συζήτηση θέμα, κατά την κρίση της ομάδας διαχείρισης.
 • Να μη συμμετέχουν στον ιστότοπο με σκοπό τη διαφήμιση εμπορικών προϊόντων ή υπηρεσιών και να μην δημοσιεύουν τα λεγόμενα referral links προς οποιαδήποτε ιστοσελίδα ή υπηρεσία.
 • Να μην αναζητούν και να μη δημοσιεύουν συνδέσμους ή πληροφορίες για την απόκτηση, με οποιονδήποτε τρόπο, παράνομων αντιγράφων υλικού που προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικής ιδιοκτησίας.
 • Εφόσον διατηρούν υπογραφή, αυτή να είναι διακριτική, να μην υπερβαίνει συνολικά σε διαστάσεις είτε μία (1) εικόνα μεγέθους 400x90 και 50 Kilobytes είτε τις πέντε (5) γραμμές κειμένου (μεγέθους γραμματοσειράς 14) και να μη διαφημίζει εμπορικά προϊόντα ή εμπορικές υπηρεσίες. Το μέγιστο όριο των avatars είναι 90x90 με ανώτατο επιτρεπόμενο μέγεθος τα 50Kb. Η ομάδα διαχείρισης του ιστότοπου δικαιούται να αφαιρέσει υπογραφές και avatars τα οποία κρίνει μη επιτρεπτά ή προσβλητικά ή αντίθετα με τους παρόντες Όρους Χρήσης.

Β. Επαφίεται στην κρίση της ομάδας διαχείρισης αν θα παραμένουν ενεργά θέματα ή μηνύματα, η θεματολογία των οποίων, έχει αποδειχθεί εμπειρικά, ότι οδηγεί σε αντιπαραθέσεις, αντεγκλήσεις ή συζητήσεις και μηνύματα αμφίβολης αξίας, χρησιμότητας και κοσμιότητας. Επιπλέον, οποιοδήποτε μήνυμα παραβιάζει τους παρόντες Όρους Χρήσης ή δεν ταιριάζει, κατά την κρίση της ομάδας διαχείρισης, με το ύφος και το περιεχόμενο του ιστότοπου, θα κλειδώνεται ή θα διαγράφεται κατά περίπτωση. Ο δε συγγραφέας του θα υπόκειται, κατά την κρίση της ομάδας διαχείρισης, σε προσωρινή ή μόνιμη διακοπή της εισόδου του στον ιστότοπο (ban).

Δ. Τα μέλη συμφωνούν ότι ο λογαριασμός τους στον παρόντα ιστότοπο είναι δυνατόν να χρησιμοποιείται για την είσοδο και λειτουργία όλων των υπηρεσιών που προσφέρονται ή θα προσφερθούν στο μέλλον από το electricalnews.gr

Ε. Τα μέλη οφείλουν να αποδέχονται την τελική κρίση των συντονιστών για θέματα σχετικά με τη διαχείριση του ιστότοπου. Δεν επιτρέπεται η προσπάθεια άσκησης συντονιστικών καθηκόντων, έστω και εμμέσως. Απορίες και σχόλια σχετικά με την εφαρμογή των παρόντων Όρων Χρήσης δεν επιτρέπεται να διατυπώνονται δημόσια αλλά με προσωπικό μήνυμα προς τον αρμόδιο συντονιστή ή συντονίστρια ή τον διαχειριστή.

ΣΤ. Η παράβαση των παρόντων όρων καθώς και η προσπάθεια παράκαμψής τους με οποιονδήποτε τρόπο, επιφέρει τη λήψη μέτρων, περιλαμβανομένου του μόνιμου αποκλεισμού από τον ιστότοπο (ban), κατά την κρίση των συντονιστών.

Σημείωση πνευματικής ιδιοκτησίας: Η αναπαραγωγή των μηνυμάτων που δημοσιεύονται στο electricalnews.gr χωρίς άδεια απαγορεύεται. Τα πνευματικά δικαιώματα του πρωτότυπου περιεχομένου των μηνυμάτων ανήκουν στους συντάκτες τους, εκτός από τη δημοσιευμένη στον ιστότοπο υπόσταση των μηνυμάτων, την οποία παραχωρούν χωρίς αντάλλαγμα και ανέκκλητα στο electricalnews.gr

Σας ευχόμαστε καλή περιήγηση και διαμονή στην ιστοσελίδα μας και ελπίζουμε να σας φανεί χρήσιμη.

Με εκτίμηση

Θέματα κλάδου Ηλεκτρολογίας

Το video της εβδομάδας