Αντικεραυνική προστασία - Προστασία έναντι υπερτάσεων

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Αντικεραυνική προστασία στο χώρο μας. Πόσο βάση

δίνουμε σε τέτοιου είδους ‘’απειλές’’; Τι είναι το αντικεραυνικό; Τι κάνει; Πως προστατεύει;

Θα αρχίσω με πρόσφατο δικό μου περιστατικό, που λύθηκε μόλις σήμερα 08 Οκτωβρίου 2018! Γι αυτό και αναδημοσιεύω. 

Πριν περίπου 10 μέρες 06:30 το πρωί πετάχτηκα από ένα τρομερό θόρυβο, ήταν κεραυνός πυ έπεσε πολύ κοντά εδώ που μένω. Συμπτώματα άμεσα δεν κατάλαβα, διότι έφτιαξα τον καφέ μου και πήγα για δουλειά κατ ευθείαν. Όμως το απόγευμα, ενώ έκατσα να γράψω κανένα αρθράκι, κατάλαβα ότι αυτά που γράφω..... ΔΕΝ μπορώ ούτε εγώ να τα τηρήσω όλα!! Έτσι, αφού είδα ότι δεν έχω internet και τηλέφωνο πήρα στον ΟΤΕ (πανάθεμά τους, πολύ αναμονή) και δήλωσα βλάβη. Τελικά..... καμένο Router (speed booster) και καμμένη η είσοδος-έξοδος τηλεφωνικής συσκευής του εκτυπωτή!! 

Η ειρωνία είναι ότι: Ενώ έχω πολύ επώνυμο πολύμπριζο με προστασία από υπερτάσεις που εκεί επάνω έχω υπολογιστή, UPS, τηλεόραση κλπ και το οποίο παρέχει προστασία τηλεφωνικής γραμμής.... ΔΕΝ είχα περάσει ποτέ τη γραμμή του τηλεφώνου από κει!! Κατ ευεθείαν στο router!! 

Κρατήστε το παραπάνω παράδειγμα, διότι μόνο ένα πολύμπριζο με προστασία από υπέρταση δεν αρκεί. Θέλουμε προστασία ΚΑΙ τηλεφωνικής γραμμής και καλωδίου τηλεόρασης, ξέρετε...εκείνο το ομοαξονικό....

Αφού τώρα την πάτησα και γω και έμαθα, μόλις σήμερα πέρασα τη γραμμή τηλεφώνου από το πλύμπριζο!! 

Και συνεχίζουμε....

Επιγραμματικά κάποια πράγματα που θα βοηθήσουν τον απλό αναγνώστη – καταναλωτή, να καταλάβει τι είναι μια αντικεραυνική προστασία...

Όλες οι μεγάλες εταιρείες, αλλά και μικρότερες κατασκευάζουν αντικεραυνικά. Υπάρχει και εταιρεία στο χώρο που είναι καθαρά Ελληνική και είναι από τις πλέον αξιόπιστες στο χώρο και μάλιστα με προτίμηση από μεγάλους οργανισμούς και εταιρείες παγκοσμίως! Είναι ίσως, η εταιρεία που κατασκευάζει τα καλύτερα αντικεραυνικά στον κόσμο και γι αυτό το λόγο προτιμάται σε παγκόσμιο επίπεδο, με τοποθέτηση των συστημάτων της σε Διεθνή Αεροδρόμια Αμερικής και Ευρώπης, μεγάλα κτίρια, οργανισμούς κλπ!!

raycap

Αλλά ας αφήσουμε τις εταιρείες να κάνουν τις προσπάθειές τους και το ποια είναι η καλύτερη και ας επικεντρωθούμε, τι συμφέρει και τι πρέπει να κάνει ο καταναλωτής, που στην ουσία αυτός αντιμετωπίζει τα προβλήματα.

Αρχικά, άλλο πράγμα είναι το Αλεξικέραυνο και άλλο το αντικεραυνικό. Το αλεξικέραυνο είναι μια ακίδα που συλλέγει τον κεραυνό και τον οδηγεί μέσω αγωγών καθόδου από την ταράτσα του κτιρίου μας, στη γη. Ενώ το αντικεραυνικό, είναι συσκευές προστασίας υπερτάσεων που τοποθετούνται εντός του σπιτιού μας, όπως στον ηλεκτρολογικό μας πίνακα ή σε πρίζες ή συνδέσεις που τροφοδοτούν ηλεκτρονικές ή ευαίσθητες συσκευές.

Στο παρόν άρθρο θα δούμε τα μέτρα αντικεραυνικής προστασίας που μπορούμε να πάρουμε εντός του χώρου μας.

Στο παρακάτω βίντεο μπορείτε να δείτε μια ολοκληρωμένη προστασία με συνδυασμό όλων των λύσεων...

 

Ένα μεγάλο λάθος ή καλύτερα …έλλειψη ενημέρωσης, είναι η ΜΗ τοποθέτηση αντικεραυνικής προστασίας στις ηλεκτρολογικές μας εγκαταστάσεις. Συνήθως λοιπόν, δε δίνουμε καθόλου βάση σε τέτοιου είδους απειλές, διότι δεν είμαστε ενημερωμένοι. Το μαθαίνουμε αφού πάθουμε τη ζημιά, την επόμενη μέρα στην καφετέρια που συζητάμε με τους φίλους μας για την καταστροφή που πάθαμε και αυτοί μας απαντούν: ‘’καλά, δεν είχες αντικεραυνικό;’’

Σε ποιες περιπτώσεις χρησιμοποιούμε αντικεραυνική προστασία, είτε αυτή είναι στον ηλεκτρολογικό μας πίνακα, είτε σε πρίζα; Ποια κομμάτια της ηλεκτρολογικής μας εγκατάστασης χρήσουν αντικεραυνικής προστασίας;

Οι περιπτώσεις που πρέπει να βάζουμε αντικεραυνική προστασία, είναι κυρίως πόλεις ή τοποθεσίες που βρίσκονται σε περιοχές με συχνές βροχοπτώσεις και συχνά κεραυνικά πλήγματα. Όμως, η πρόληψη καλή είναι σε κάθε περίπτωση. Ακόμη και στο κέντρο της Αθήνας έχουμε συχνά δει κεραυνούς. Πολλά σπίτια που βρίσκονται χωρίς αντικεραυνική προστασία, έχουμε παρατηρήσει ότι καταστρέφονται συσκευές τους. Οπότε καλό είναι να παίρνουμε τα μέτρα μας, τα οποία μέτρα στην περίπτωση του αντικεραυνικού, μια φορά τα παίρνουμε. Καλό είναι να τοποθετούμε αντικεραυνικά στον ηλεκτρολογικό μας πίνακα και όχι μόνο.

Το ότι βάλαμε σε ένα σπίτι αντικεραυνικό στον πίνακα δε σημαίνει απόλυτη προστασία! Πρέπει να βάλουμε και αντικεραυνικά σε όλες τις πρίζες που έχουμε τις συσκευές που προαναφέραμε πιο πάνω. Επίσης, αντικεραυνική προστασία για να είμαστε ακόμη πιο ήσυχοι, πρέπει να βάζουμε και στα ασθενή ρεύματα του χώρου μας!

Οπότε χρειαζόμαστε αντικεραυνικό για το καλώδιο της τηλεόρασης που έρχεται από την ταράτσα, αντικεραυνικές ασφάλειες στις ρεκλέτες μας, των τηλεφωνικών μας γραμμών. Αν το σπίτι μας είναι μονοκατοικία ή διαμέρισμα με μια ή δύο τηλεφωνικές γραμμές, καλό είναι να τοποθετούμε αντικεραυνικά στις ρεκλέτες (αν υπάρχουν) και αν δεν υπάρχει ρεκλέτα, να περνάει η γραμμή του τηλεφώνου από ένα πολύμπριζο που παρέχει τέτοιου είδους προστασία.

antiker multi

Οι συσκευές που κυρίως καταστρέφονται είναι οι ‘’ευαίσθητες’’ συσκευές. Τηλεοράσεις, υπολογιστές, ηλεκτρονικά γενικότερα, κλιματιστικά, ψυγεία, πλυντήρια κλπ.

Από πού μπορεί να δεχτούμε κεραυνικό πλήγμα ή υπέρταση στο σπίτι μας;

Από αρκετά σημεία. Πρώτο και κυριότερο άμεσο πλήγμα στο ακίνητό μας με πτώση κεραυνού κατ ευθείαν στο ακίνητό μας ή πολύ κοντά σε αυτό, από τη γη και κατ επέκταση και από το δίκτυο ηλεκτροδότησης, από τις κολώνες της ΔΕΗ. Ο κεραυνός που θα πέσει στη γη και κοντά στο ακίνητό μας, έχει μια ακτίνα εκτόνωσης της κρουστικής τάσης. Αυτή, μπορεί να υπερβαίνει ακόμη και τα 30 μέτρα! Οπότε, υπολογίζουμε ότι κάποια τάση θα εισέλθει στις συσκευές μας μέσω της γης, αν το πλήγμα είναι σε απόσταση μικρότερη!!

Οι υπερτάσεις του δικτύου θα εισέλθουν στον πίνακά μας μέσω του παροχικού μας καλωδίου, οπότε εκεί χρειάζεται το αντικεραυνικό πίνακα το οποίο θα ρίξει στη γη αυτές τις υπερτάσεις. Αν όμως η υπέρταση είναι αρκετά υψηλή, κάποια ρεύματα θα ‘’ξεγλιστρήσουν’’ από το αντικεραυνικό και θα περάσουν στην ηλεκτρική μας εγκατάσταση ψάχνοντας για εκτόνωση! Σε αυτή την περίπτωση, ή θα δούμε την οθόνη της τηλεόρασης να αποκολλάται από το σασί ή θα έχουμε μεριμνήσει για αντικεραυνικό πρίζας το οποίο θα σταματήσει τη διέλευση της υπέρτασης προς τις συσκευές μας.

Έχοντας διπλή προστασία από υπερτάσεις, είναι πολύ δύσκολο να έχουμε καταστροφή των συσκευών μας. Ακόμη και στις συσκευές που έχουμε μόνιμα συνδεμένες στο ρεύμα, πρέπει με κάποιο τρόπο να τους έχουμε τοποθετήσει τέτοιου είδους προστασία.

Τι κάνει το ατνικεραυνικό;

Οδηγεί το κρουστικό ρεύμα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα στη γή! Ακόμη και κάτω από 350 microseconds!!

Τι είδους αντικεραυνική προστασία υπάρχει;

Οι τύποι αντικεραυνικών χωρίζονται σε τρείς κατηγορίες:

Αντικεραυνική προστασία Τ1

Χρησιμοποιούμε ΜΟΝΟ όταν υπάρχει αλεξικέραυνο. Είναι απαγωγοί πολύ μεγάλων υπερτάσεων.

Αντικεραυνική προστασία Τ2

Όταν οι υπερτάσεις θα φτάσουν στον ηλεκτρολογικό μας πίνακα μέσω δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας όπως: στύλο ΔΕΗ, ή ΟΤΕ, ή πλήγμα πολύ κοντά στο σπίτι μας, οπότε οι πολύ μεγάλες υπερτάσεις θα δημιουργήσουν τόσο μεγάλο ηλεκτρομαγνητικό κύμα το οποίο θα περάσει από την καλωδίωση, στην ηλεκτρολογική μας εγκατάσταση.

Πολύ σημαντική λεπτομέρεια…

Σε περιπτώσεις Τ1 & Τ2 μεγάλη σημασία έχει και ο τρόπος τοποθέτησης του αντικεραυνικού στον ηλεκτρολογικό μας πίνακα. Πρέπει, τα καλώδια που συνδέονται με το αντικεραυνικό μας, να μην ξεπερνούν τα 50 εκατοστά!

Αντικεραυνική προστασία Τ3

Είναι τα λεγόμενα προστατευτικά υπέρτασης πρίζας. Λένε, τα χρησιμοποιούμε μόνο όταν η απόσταση της συσκευής που θέλουμε να προστατεύσουμε, βρίσκεται πάνω από 30μέτρα από το Τ2 το οποίο βρίσκεται στον πίνακά μας.

alexik3

Γενικότερα. Ότι και να γίνεται, εμείς πρέπει τουλάχιστον προστασία Τ3 να έχουμε. Δηλαδή, αυτές τις οικονομικές συσκευούλες που κοστίζουν μέχρι 20 ευρώ οι πιο ακριβές, να τις έχουμε τοποθετήσει σε όσες πρίζες έχουμε συσκευές που προαναφέραμε, όπως τηλεοράσεις, ψυγεία, κλιματιστικά κλπ

Ποιό είναι το καλύτερο αντικεραυνικό της αγοράς;

Από το να μην έχουμε καμία προστασία, ότι και να βάλουμε καλό είναι. Υπάρχουν όμως και εταιρείες που σε δοκιμές σε ειδικά εργαστήρια του εξωτερικού, έχουν σπάσει όλα τα κοντέρ των δοκιμαστικών. Ελληνική εταιρεία φυσικά και με έδρα τη βόρεια Ελλάδα. Γενικότερα, όλα τα επώνυμα αντικεραυνικά καλά είναι. Από κει και πέρα, μπορείτε με μια έρευνα αγοράς στον προμηθευτή σας ή στο διαδίκτυο, ψάχνοντας τα χαρακτηριστικά των συσκευών αυτών, να αποφασίσετε τι θα επιλέξετε.

Επειδή πολλές φορές μπορεί να σας φανούν πολύπλοκα τα χαρακτηριστικά, όσο αφορά την επιλογή του κατάλληλου υλικού για εσάς, καλό είναι να συμβουλεύεστε έναν ειδικό.

Έχω αντικεραυνικό Τ1 – Τ2 & Τ3. Έχω την απόλυτη προστασία; Ή μπορεί να καούν κάποιες συσκευές μου;

Κανένα σύστημα δεν εγγυάται 100% ότι δε θα καεί καμία συσκευή μας! Αφήνουν (με συνδυασμό μάλιστα προστασίας) ένα ποσοστό 5%, ένα μέρος του κεραυνικού πλήγματος να περάσει προς τις συσκευές μας.

Υπάρχουν πολλές άλλες λεπτομέρειες για τα αντικεραυνικά, οι οποίες όμως έχουν πιο πολύ τεχνική ανάλυση και δεν αφορούν τον απλό αναγνώστη. Η αντικεραυνική προστασία είναι ολόκληρη επιστήμη και υπάρχουν εταιρείες που μια ζωή ασχολούνται με την εξέλιξη αυτού του είδους!!

Και μην ξεχνάτε....πολύ σημαντικό. Δεν αρκεί η προστασία μόνο των ισχυρών ρευμάτων. Θέλουμε και για τα ασθενή ρεύματα....στο καλώδιο της τηλεόρασης, στο καλώδιο του τηλεφώνου και στο καλώδιο δικτύου του υπολογιστήρα μας!!!

Δείτε το παρακάτω βίντεο...

 

Για περισσότερες τεχνικές λεπτομέρειες διαβάστε το παρακάτω άρθρο του εκπαιδευτικού Τάσου Αντωνάκη: https://oaedhlectrologoi.blogspot.gr/

 

Περισσότερα σχετικά άρθρα, μπορείτε να διαβάσετε στον παρακάτω σύνδεσμο: Αλεξικέραυνα

ΣΗΜΕΙΩΣΗ! Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη εμπειρία σας

Περισσότερες πληροφορίες

Αποδοχή

1) Γενικοί όροι:

Α. Τα μηνύματα και τα άρθρα, εκφράζουν την άποψη των συντακτών τους και όχι την επίσημη θέση του ιστότοπου, εκτός εάν κάτι τέτοιο δηλώνεται ρητά από αρμόδιο μέλος της ομάδας διαχείρισης.

Β. Στο επάνω μέρος της ιστοσελίδας υπάρχει η αναζήτηση, η οποία περιέχει μια αρκετά μεγάλη βάση δεδομένων στον τομέα της ηλεκτρολογίας. Με γράμματα ή με μικρές λέξεις κλειδιά, θα βρείτε αυτό που αναζητάτε στον κλάδο της ηλεκτρολογίας.

Γ. Απαγορεύεται η αντιγραφή άρθρων χωρίς τη ρητή ή γραπτή μας συναίνεση. Για την πλήρη αναδημοσίευση άρθρου απαιτείται ρητή άδεια από το δημιουργό του, ή σε αυτόν που ανήκουν τα πνευματικά δικαιώματα. Για αντιγραφή άρθρων, παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας στο info@electricalnews.gr Στα άρθρα που θα επιτραπεί η αντιγραφή, να αναγράφετε στο κάτω μέρος την πηγή τουλάχιστον, με σύνδεσμο ο οποίος θα οδηγεί κατ ευθείαν στο σωστό άρθρο.

2) Γενικά για την ιστοσελίδα μας:

Η σελίδα αυτή δημιουργήθηκε με σκοπό να μαζέψει όσο περισσότερες πληροφορίες υπάρχουν στον κλάδο της ηλεκτρολογίας, να παρουσιάσει νέο υλικό ή εταιρείες κατασκευής ηλεκτρολογικού υλικού, εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, τεχνολογία στο κομμάτι των υπολογιστών και του software, να παρέχει γνώση και πληροφορία σε Ηλεκτρολόγους, Ηλεκτρονικούς, ανθρώπους που ασχολούνται είτε από χόμπι είτε επαγγελματικά με το Hardware, απλούς πολίτες που πολλές φορές τους δημιουργούνται απορίες πάνω σε πολλά από αυτά τα θέματα και θα ήθελαν κάποιες βασικές πληροφορίες ώστε να γνωρίζουν που θα απευθυνθούν και γενικότερα, ενημέρωση σε Ηλεκτρολογία - τεχνολογία - τεχνικά άρθρα.

Δεν υπάρχει ούτε μία πιθανότητα η σελίδα αυτή να δημοσιεύσει συνδικαλιστικό ή πολιτικό περιεχόμενο και γενικότερα περιεχόμενο που φέρνει σε αντιπαράθεση επαγγελματίες, απλούς αναγνώστες, εταιρείες κλπ.

Αφορά μόνο προώθηση ιδεών και γνώσεων για τον κλάδο της Ηλεκτρολογίας και της Τεχνολογίας.

Τα άρθρα έχουν κυρίως εκπαιδευτικό χαρακτήρα και είναι γραμμένα με τρόπο, όσο γίνεται πιο κατανοητό για όλους, είτε είναι επαγγελματίες είτε είναι απλοί αναγνώστες που τους ενδιαφέρει η θεματολογία μας.

Γνωρίζω ότι έχουμε ανοίξει πολλά κεφάλαια πχ: Ηλεκτρολογία -  τηλεπικοινωνίες - υπολογιστές - τεχνολογία -κινητά και πολλά ακόμη και αυτό καθιστά το έργο της σελίδας ακόμη πιο δύσκολο. Προσπαθούμε καθημερινά να εμπλουτίσουμε τη βάση δεδομένων μας με νέα άρθρα σε όσες περισσότερες κατηγορίες μπορούμε.

Ζητούμε την κατανόηση του κοινού, καθημερινά συνδυάζουμε τις προσωπικές μας δουλειές και την ενημέρωση της σελίδας ώστε να υπάρχει υλικό για όλα όσα προαναφέραμε, στη σοβαρότερη και εγκυρότερη μορφή που είναι εφικτό.

Πριν δημοσιευτεί κάποιο άρθρο, κοιτάμε να είναι όσο πιο εμπεριστατωμένο γίνεται και να μη δίνει λανθασμένες ή παραπλανητικές πληροφορίες.

3) Διαφημίσεις

Οποιοσδήποτε θελήσει ή επιθυμεί να διαφημιστεί σε αυτή τη σελίδα με τον τρόπο δημοσίευσης κάποιου άρθρου, θα πρέπει να μεριμνεί ώστε το άρθρο να έχει κυρίως εκπαιδευτικό χαρακτήρα πάνω σε αυτό που θα παρουσιάσει. Πχ: Αν είναι κατασκευαστής κάποιου υλικού, θα πρέπει να παρουσιάσει το υλικό αυτό με κάθε λεπτομέρεια καθώς και το τι ακριβώς κάνει  και κατόπιν αυτού, να παρουσιάσει με κάποιο link την εταιρεία του ή τη μάρκα του υλικού που αντιπροσωπεύει.

Για διαφήμιση, υπάρχουν τα banner σε όλες τις σελίδες και μπορούν να μπουν ακόμη και στα άρθρα διακριτικά banners τα οποία με τα αντίστοιχα links θα οδηγούν στην εκάστοτε εταιρεία.

Υπάρχει και η δυνατότητα παρουσίασης ακόμη και σε μορφή βιντεοσκόπησης της εταιρείας του, από ανθρώπους μας, οι οποίοι θα αναλάβουν τη βιντεοσκόπηση σε συνεργασία πάντα με υπεύθυνο της εταιρείας ο οποίος θα εξηγεί καθ όλη τη διάρκεια το κάθε τι που βλέπουμε στο βίντεο, ώστε να έχει και τη μορφή εκπαίδευσης αλλά και την καλύτερη διαφημιστική καμπάνια της κάθε εταιρείας.

Υπάρχει η δυνατότητα βιντεοσκόπησης ακόμη και με droners.

4) Forum (το Forum θα λειτουργήσει προσεχώς, κατασκευάζεται για την καλύτερη και ασφαλέστερη λειτουργία, του forum και των χρηστών)

Α. Τα μέλη οφείλουν να συμμετέχουν με ευπρέπεια και κατά τρόπο που σέβεται την ισχύουσα νομοθεσία, τα υπόλοιπα μέλη και την ομαλή λειτουργία του ιστότοπου, κατά την κρίση της ομάδας διαχείρισης, προκειμένου να διατηρούν το δικαίωμα της συμμετοχής στον ιστότοπο. Ιδιαίτερα, τα μέλη οφείλουν:

 • Να αξιοποιούν την αναζήτηση του ιστότοπου ώστε να αποφεύγεται η άσκοπη επανάληψη.
 • Να εκφράζονται σαφώς, ευπρεπώς και ευανάγνωστα και να δίνουν περιγραφικούς τίτλους στα θέματα.
 • Να σέβονται τους συνομιλητές τους, ιδίως όταν διαφωνούν με τις απόψεις τους, έχοντας υπ’ όψιν τους ότι είναι θεμιτή η κριτική στις ιδέες και απόψεις αλλά όχι σε όσους τις εκφέρουν, αποφεύγοντας εκφράσεις που θίγουν τον σεξουαλικό προσανατολισμό ή τις πολιτικές ή αθλητικές ή προσωπικές ή άλλες προτιμήσεις του κάθε μέλους.
 • Να χρησιμοποιούν την ελληνική γλώσσα στην ελληνική γραφή και να χρησιμοποιούν λατινικούς χαρακτήρες στην ξένη ορολογία. Η χρήση άλλων γλωσσών επιτρέπεται στο ατομικό προφίλ και την υπογραφή των μελών αλλά και σε μηνύματα, κατά την κρίση της ομάδας διαχείρισης.
 • Να παραμένουν εντός της θεματολογίας της ιστοσελίδας, των ενοτήτων και των επί μέρους θεμάτων, να μην δημοσιεύουν αμιγώς πολιτικά μηνύματα ούτε να συμμετέχουν σε πολιτικές ή κομματικές συζητήσεις και αντιπαραθέσεις.
 • Να τεκμηριώνουν κατά το δυνατόν τις απόψεις τους. Όταν, στα πλαίσια ενημερωτικού χαρακτήρα, είναι αναγκαία η παράθεση περικοπών κειμένου ή λοιπού υλικού δημοσιευμένου σε άλλα μέσα (περιοδικά, εφημερίδες, βιβλία, ιστοσελίδες κλπ) θα πρέπει να γίνεται ρητή μνεία του μέσου όπου δημοσιεύθηκε αρχικά το υλικό που αναπαράγεται ή του δημιουργού του.
 • Έχοντας υπ’ όψιν τους ότι ο παρών ιστότοπος είναι προσβάσιμος σε μέλη ανεξαρτήτου ηλικίας, να ΜΗΝ δημοσιεύουν θέματα με σεξουαλικό περιεχόμενο ούτε συνδέσμους (links) ή παραπομπές σε ιστοσελίδες με σεξουαλικό περιεχόμενο.
 • Σε περίπτωση δημοσίευσης πλέον του ενός (1) αρχείου πολυμέσων (video, ήχος, φωτογραφία) ανά μήνυμα, να κάνουν χρήση της λειτουργίας SPOILER σε αναλογία "ένα spoiler ανά αρχείο", έχοντας υπ’ όψιν τους ότι μόνη η χρήση φωτογραφιών ή βίντεο ως απάντηση σε μία συζήτηση δεν είναι επιτρεπτή, κατά την κρίση της ομάδας διαχείρισης. Επιπλέον να μην χρησιμοποιούν τη λειτουργία αυτόματης αναπαραγωγής (autoplay) στα video που ενσωματώνουν στα μηνύματά τους.
 • Να διατηρούν μόνο έναν λογαριασμό και να δηλώνουν έγκυρη διεύθυνση ηλεκτρονικής αλληλογραφίας, η οποία θα χρησιμοποιείται μόνο για ζητήματα σχετικά με τη λειτουργία του ιστότοπου και δε θα κοινοποιείται σε τρίτους χωρίς τη ρητή συναίνεση του μέλους.
 • Να μη δημοσιεύουν το ίδιο θέμα ή μήνυμα περισσότερες από μία φορές και να μη διατηρούν θέματα στην επιφάνεια με συνεχή δημοσίευση μηνυμάτων [bumping]. Επιπλέον, να μη δημοσιεύουν νέο μήνυμα σε θέμα η συζήτηση του οποίου έχει σταματήσει πλέον του τριμήνου, εκτός εάν το νέο μήνυμα προσφέρει νέες και ουσιώδεις πληροφορίες για το υπό συζήτηση θέμα, κατά την κρίση της ομάδας διαχείρισης.
 • Να μη συμμετέχουν στον ιστότοπο με σκοπό τη διαφήμιση εμπορικών προϊόντων ή υπηρεσιών και να μην δημοσιεύουν τα λεγόμενα referral links προς οποιαδήποτε ιστοσελίδα ή υπηρεσία.
 • Να μην αναζητούν και να μη δημοσιεύουν συνδέσμους ή πληροφορίες για την απόκτηση, με οποιονδήποτε τρόπο, παράνομων αντιγράφων υλικού που προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικής ιδιοκτησίας.
 • Εφόσον διατηρούν υπογραφή, αυτή να είναι διακριτική, να μην υπερβαίνει συνολικά σε διαστάσεις είτε μία (1) εικόνα μεγέθους 400x90 και 50 Kilobytes είτε τις πέντε (5) γραμμές κειμένου (μεγέθους γραμματοσειράς 14) και να μη διαφημίζει εμπορικά προϊόντα ή εμπορικές υπηρεσίες. Το μέγιστο όριο των avatars είναι 90x90 με ανώτατο επιτρεπόμενο μέγεθος τα 50Kb. Η ομάδα διαχείρισης του ιστότοπου δικαιούται να αφαιρέσει υπογραφές και avatars τα οποία κρίνει μη επιτρεπτά ή προσβλητικά ή αντίθετα με τους παρόντες Όρους Χρήσης.

Β. Επαφίεται στην κρίση της ομάδας διαχείρισης αν θα παραμένουν ενεργά θέματα ή μηνύματα, η θεματολογία των οποίων, έχει αποδειχθεί εμπειρικά, ότι οδηγεί σε αντιπαραθέσεις, αντεγκλήσεις ή συζητήσεις και μηνύματα αμφίβολης αξίας, χρησιμότητας και κοσμιότητας. Επιπλέον, οποιοδήποτε μήνυμα παραβιάζει τους παρόντες Όρους Χρήσης ή δεν ταιριάζει, κατά την κρίση της ομάδας διαχείρισης, με το ύφος και το περιεχόμενο του ιστότοπου, θα κλειδώνεται ή θα διαγράφεται κατά περίπτωση. Ο δε συγγραφέας του θα υπόκειται, κατά την κρίση της ομάδας διαχείρισης, σε προσωρινή ή μόνιμη διακοπή της εισόδου του στον ιστότοπο (ban).

Δ. Τα μέλη συμφωνούν ότι ο λογαριασμός τους στον παρόντα ιστότοπο είναι δυνατόν να χρησιμοποιείται για την είσοδο και λειτουργία όλων των υπηρεσιών που προσφέρονται ή θα προσφερθούν στο μέλλον από το electricalnews.gr

Ε. Τα μέλη οφείλουν να αποδέχονται την τελική κρίση των συντονιστών για θέματα σχετικά με τη διαχείριση του ιστότοπου. Δεν επιτρέπεται η προσπάθεια άσκησης συντονιστικών καθηκόντων, έστω και εμμέσως. Απορίες και σχόλια σχετικά με την εφαρμογή των παρόντων Όρων Χρήσης δεν επιτρέπεται να διατυπώνονται δημόσια αλλά με προσωπικό μήνυμα προς τον αρμόδιο συντονιστή ή συντονίστρια ή τον διαχειριστή.

ΣΤ. Η παράβαση των παρόντων όρων καθώς και η προσπάθεια παράκαμψής τους με οποιονδήποτε τρόπο, επιφέρει τη λήψη μέτρων, περιλαμβανομένου του μόνιμου αποκλεισμού από τον ιστότοπο (ban), κατά την κρίση των συντονιστών.

Σημείωση πνευματικής ιδιοκτησίας: Η αναπαραγωγή των μηνυμάτων που δημοσιεύονται στο electricalnews.gr χωρίς άδεια απαγορεύεται. Τα πνευματικά δικαιώματα του πρωτότυπου περιεχομένου των μηνυμάτων ανήκουν στους συντάκτες τους, εκτός από τη δημοσιευμένη στον ιστότοπο υπόσταση των μηνυμάτων, την οποία παραχωρούν χωρίς αντάλλαγμα και ανέκκλητα στο electricalnews.gr

Σας ευχόμαστε καλή περιήγηση και διαμονή στην ιστοσελίδα μας και ελπίζουμε να σας φανεί χρήσιμη.

Με εκτίμηση

Θέματα κλάδου Ηλεκτρολογίας

Το video της εβδομάδας