Αντικεραυνικά - πως συνδέονται - τι πρέπει να προσέχουμε στην τοποθέτηση

Ακούμε συνεχώς ότι πρέπει να τοποθετούμε (SPD) αντικεραυνικά Τ2

στους ηλεκτρικούς μας πίνακες, ώστε να προστατεύουμε την εγκατάσταση και τις συσκευές μας από μεγάλες κρουστικές υπερτάσεις.

Ένα τριφασικό αντικεραυνικό τύπου SPD (Surge Protection Devices – Συσκευές Προστασίας Υπερτάσεων) είναι κάπως έτσι…..

spd trif 

Ενώ ένα μονοφασικό, κάπως έτσι….

spd monof

Όλα αυτά τα εξαρτήματα (αντικεραυνικά) είναι εύκολα (θεωρητικά) στην τοποθέτησή τους. Είναι όμως έτσι; Για να δούμε….

Η συνδεσμολογία είναι σχετικά απλή και έχει ως εξής…..

Αρχικά, κάθε συσκευασία έχει πολύ απλό και κατατοπιστικό σχεδιάγραμμα σύνδεσης για τα αντικεραυνικά μας...

spd1

Η παροχή μας έρχεται σε ένα γενικό διακόπτη, από το γενικό διακόπτη πάει στις γενικές ασφάλειες, από τις γενικές ασφάλειες πάει στο ρελέ διαρροής και από εκεί τροφοδοτούμε τις αυτόματες ασφάλειες που δίνουν στα κυκλώματα μας.

Μεταξύ των γενικών ασφαλειών και του ρελέ διαρροής (δηλ ανάμεσα) τοποθετούμε τα SPD. Αφού τα τοποθετήσουμε, πρέπει να τα συνδέσουμε.

20180228 194658

Δεν συνδέεται παράλληλα με κάποια άλλη συσκευή το SDP αλλά τερματικά. Από τις γενικές ασφάλειες τροφοδοτούμε το SPD και τέλος! Μπορεί να τοποθετηθεί και σε άλλη θέση, αρκεί να τηρούνται κάποια πράγματα, όπως τα μήκη της απαγωγής...

Ο ουδέτερος της παροχής πάει κατ ευθείαν επάνω στο SPD και συνεχίζει για το ρελέ διαρροής, ή για τη μπάρα ουδέτερου. Αν η μπάρα ουδέτερου είναι δίπλα στο SPD μπορούμε να πάρουμε από εκεί ένα κομματάκι καλώδιο έως το SPD.

Από την κάτω πλευρά του SPD φεύγει μόνο μία βίδα, αυτή που οδηγεί στη γείωση. Από εκεί παίρνουμε ένα κομμάτι χαλκό ή ΝΥΑ και το οδηγούμε στη μπάρα της γείωσης.

spd aytoasf trif

Έτοιμο το SPD;

Σχεδόν! Πρέπει να ελέγξουμε αν κάποιες λεπτομέρειες είναι σωστές. Η μάλλον, αυτό το κοιτάμε πριν τοποθετήσουμε το SPD. Τι είναι αυτό που πρέπει να προσέξουμε;

Οι αποστάσεις!!! Οι αποστάσεις των καλωδίων που πάνε από τις γενικές ασφάλειες προς τον Απαγωγό υπερτάσεων (SPD), πρέπει να έχουν συγκεκριμένο μήκος.Όπως και η απόσταση από τον απαγωγό έως τη μπάρα γείωσης. Σε διαφορετική περίπτωση, αν αυτό το μήκος ξεπερνιέται, τότε στο καλώδιο απαγωγής και μεταφοράς του κρουστικού ρεύματος, δημιουργείται υπέρταση η οποία μπορεί να μεταφερθεί στα κυκλώματα μας. Πχ, αν ο αγωγός περνά από ένα τσούρμο καλωδίων για να οδηγηθεί έως τη μπάρα της γείωσης και μάλιστα είναι παραπάνω από το επιτρεπτό μήκος, τότε η υπέρταση που θα δημιουργηθεί και το ηλεκτρομαγνητικό πεδίο γύρω από τον αγωγό, μπορεί μέσω των γειτονικών καλωδίων να οδηγηθεί στα κυκλώματα ή τις συσκευές μας!! Άρα θέλουμε και απόσταση από άλλους αγωγούς ή κάθετη διασταύρωση αν υπάρχει διασταύρωση αγωγών.

Το συνιστώμενο μήκος καλωδίου λοιπόν, πρέπει να είναι το πολύ 50 εκατοστά! Φανταστείτε ότι: Ένα καλώδιο (έστω και μη ενεργό, δηλαδή που δεν έχει ρεύμα από το δίκτυο μας) μήκους 10 μέτρων, το οποίο έχει δεχτεί κρουστικό ρεύμα 10kA, δημιουργεί τάση στο καλώδιο 1000Volt!! Μάλιστα, όπως το ακούτε! 1000V θα περάσουν στο καλώδιο, άρα με τη σκέψη ότι, ένα κρουστικό ρεύμα από κεραυνό, το οποίο δεν είναι ποτέ γνωστό πόσο θα είναι, μπορεί να είναι ακόμη και 100kA (100 χιλιάδες ampere) ανάλογα την απόσταση που έχει χτυπήσει ο κεραυνός  και την ισχύ του κάθε κεραυνού, φανταστείτε ότι μπορεί να περάσουν και 10000Volt!! Άρα, ξεχνάμε συσκευές, router, τηλεοράσεις, ψυγεία, κλιματιστικά κλπ! Αν κάποια συσκευή γλυτώσει θα είναι λόγω πολλών παραγόντων. Η οποία συσκευή όμως, θα έχει δεχτεί ένα χτύπημα, το οποίο την έχει σακατέψει! Εύκολα τις επόμενες ημέρες ή μήνες, αυτή η συσκευή θα μας τα δώσει στο χέρι!!!

Γι αυτό, ακόμη και ένα αντικεραυνικό, το οποίο θεωρείται μια εύκολη υπόθεση, η τοποθέτησή του πρέπει να γίνεται από ηλεκτρολόγο έμπειρο και όχι από όποιον να ναι. Πάντα ζητάτε απόδειξη με πλήρη περιγραφή εργασίας κάθε φορά που κάνετε μια υπεύθυνη εργασία. Θα έχετε έτσι, ένα ισχυρό αποδεικτικό ότι ο τάδε έφτιαξε αυτό…. Αλλά έβαλε 3 μέτρα καλώδιο από τον απαγωγό (SPD) έως τη μπάρα γείωσης!

Διατομές αγωγών.

Ουδέ μια σχέση έχουν οι παροχές με τον αγωγό απαγωγής μιας υπέρτασης. Δηλαδή, μπορεί να έχουμε μια παροχή από ΔΕΔΔΗΕ Νο6 ή και Νο7 (όπου δίνεται), δε σημαίνει ότι ο αγωγός απαγωγής πρέπει να αποτελείται από καλώδια 240mm2 ή παραπάνω. Στον απαγωγό τοποθετούμε καλώδιο ανάλογα με αυτό που χρειάζεται ώστε να τραβήξει τα κρουστικά ρεύματα και υπερτάσεις και να τα οδηγήσει στη γείωση.

Μπορεί λοιπόν να έχουμε μια παροχή Νο 7 και ο αγωγός που θα χρησιμοποιήσουμε για την απαγωγή υπερτάσεων να είναι 16mm2 ή 25mm2 ή ότι χρειάζεται ο απαγωγός υπέρτασης που θα τοποθετήσουμε. Καθώς επίσης όλες οι επώνυμε εταιρείες κατασκευής αντικεραυνικών, προτείνουν διατομή 4mm2 και πάνω, για Τ2 και 16mm2 και άνω αν είναι Τ1 με χρήση δηλαδή αλεξικέραυνου...

Φανταστείτε ότι το ρεύμα κρούσης είναι μόλις μερικών nanosecond! (ns) οπότε ο αγωγός ούτε πρόκειται να καταλάβει αν πέρασε κάτι από μέσα του (τρόπος του λέγειν)

Επίσης σκεφτείτε ένα καλώδιο διατομής 1,5mm2 που όταν έχουμε ένα βραχυκύκλωμα στο κύκλωμα του, το ρεύμα που περνά (ενώ το ασφαλίζουμε με ασφάλεια 10Α) μπορεί να αγγίζει ακόμη και τα 700Α!! και όλο αυτό, για μερικά millisecond. Άρα, όταν μιλάμε για ρεύματα 50 χιλιάδων αμπέρ, για μερικά εκατομμυριοστά του δευτερολέπτου, έχουμε άλλες συνθήκες. Ανάλογα λοιπόν οι κατασκευταστές, προτείνουν και διατομή για την απαγωγή κρουστικού ρεύματος, που σε σπάνιες περιπτώσεις η διατομή αυτή θα ξεπεράσει τα 35mm2!!

Τι κάνουμε όταν η μπάρα γείωσης βρίσκεται μακρυά από τον SPD;

Τότε ή τοποθετούμε μια μπάρα κοντά στον απαγωγό και εκεί καταλήγει η γείωση της θεμελιακής μας ή οποιασδήποτε άλλης γείωσης (πχ της παροχής) και από εκεί πάμε στη μπάρα γείωσης για τις γειώσεις των κυκλωμάτων μας.

spd

Παρακάτω μια ωραία εξήγηση της ABB, αναφέρονται στον κατάλογο των υλικών. Μας εξηγεί, επίσης με απλό και κατανοητό τρόπο τον κανόνα των 50cm καθώς και πως τοποθετούμε σωστά ένα αντικεραυνικό...

1

2 

Δείτε και ένα πολύ όμορφο βίντεο από το Σύνδεσμο Εργοληπτών Ηλεκτρολόγων Κύπρου για την αντικεραυνική προστασία...

Πολυμέσα

ΣΗΜΕΙΩΣΗ! Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη εμπειρία σας

Περισσότερες πληροφορίες

Αποδοχή

1) Γενικοί όροι:

Α. Τα μηνύματα και τα άρθρα, εκφράζουν την άποψη των συντακτών τους και όχι την επίσημη θέση του ιστότοπου, εκτός εάν κάτι τέτοιο δηλώνεται ρητά από αρμόδιο μέλος της ομάδας διαχείρισης.

Β. Στο επάνω μέρος της ιστοσελίδας υπάρχει η αναζήτηση, η οποία περιέχει μια αρκετά μεγάλη βάση δεδομένων στον τομέα της ηλεκτρολογίας. Με γράμματα ή με μικρές λέξεις κλειδιά, θα βρείτε αυτό που αναζητάτε στον κλάδο της ηλεκτρολογίας.

Γ. Απαγορεύεται η αντιγραφή άρθρων χωρίς τη ρητή ή γραπτή μας συναίνεση. Για την πλήρη αναδημοσίευση άρθρου απαιτείται ρητή άδεια από το δημιουργό του, ή σε αυτόν που ανήκουν τα πνευματικά δικαιώματα. Για αντιγραφή άρθρων, παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας στο info@electricalnews.gr Στα άρθρα που θα επιτραπεί η αντιγραφή, να αναγράφετε στο κάτω μέρος την πηγή τουλάχιστον, με σύνδεσμο ο οποίος θα οδηγεί κατ ευθείαν στο σωστό άρθρο.

2) Γενικά για την ιστοσελίδα μας:

Η σελίδα αυτή δημιουργήθηκε με σκοπό να μαζέψει όσο περισσότερες πληροφορίες υπάρχουν στον κλάδο της ηλεκτρολογίας, να παρουσιάσει νέο υλικό ή εταιρείες κατασκευής ηλεκτρολογικού υλικού, εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, τεχνολογία στο κομμάτι των υπολογιστών και του software, να παρέχει γνώση και πληροφορία σε Ηλεκτρολόγους, Ηλεκτρονικούς, ανθρώπους που ασχολούνται είτε από χόμπι είτε επαγγελματικά με το Hardware, απλούς πολίτες που πολλές φορές τους δημιουργούνται απορίες πάνω σε πολλά από αυτά τα θέματα και θα ήθελαν κάποιες βασικές πληροφορίες ώστε να γνωρίζουν που θα απευθυνθούν και γενικότερα, ενημέρωση σε Ηλεκτρολογία - τεχνολογία - τεχνικά άρθρα.

Δεν υπάρχει ούτε μία πιθανότητα η σελίδα αυτή να δημοσιεύσει συνδικαλιστικό ή πολιτικό περιεχόμενο και γενικότερα περιεχόμενο που φέρνει σε αντιπαράθεση επαγγελματίες, απλούς αναγνώστες, εταιρείες κλπ.

Αφορά μόνο προώθηση ιδεών και γνώσεων για τον κλάδο της Ηλεκτρολογίας και της Τεχνολογίας.

Τα άρθρα έχουν κυρίως εκπαιδευτικό χαρακτήρα και είναι γραμμένα με τρόπο, όσο γίνεται πιο κατανοητό για όλους, είτε είναι επαγγελματίες είτε είναι απλοί αναγνώστες που τους ενδιαφέρει η θεματολογία μας.

Γνωρίζω ότι έχουμε ανοίξει πολλά κεφάλαια πχ: Ηλεκτρολογία -  τηλεπικοινωνίες - υπολογιστές - τεχνολογία -κινητά και πολλά ακόμη και αυτό καθιστά το έργο της σελίδας ακόμη πιο δύσκολο. Προσπαθούμε καθημερινά να εμπλουτίσουμε τη βάση δεδομένων μας με νέα άρθρα σε όσες περισσότερες κατηγορίες μπορούμε.

Ζητούμε την κατανόηση του κοινού, καθημερινά συνδυάζουμε τις προσωπικές μας δουλειές και την ενημέρωση της σελίδας ώστε να υπάρχει υλικό για όλα όσα προαναφέραμε, στη σοβαρότερη και εγκυρότερη μορφή που είναι εφικτό.

Πριν δημοσιευτεί κάποιο άρθρο, κοιτάμε να είναι όσο πιο εμπεριστατωμένο γίνεται και να μη δίνει λανθασμένες ή παραπλανητικές πληροφορίες.

3) Διαφημίσεις

Οποιοσδήποτε θελήσει ή επιθυμεί να διαφημιστεί σε αυτή τη σελίδα με τον τρόπο δημοσίευσης κάποιου άρθρου, θα πρέπει να μεριμνεί ώστε το άρθρο να έχει κυρίως εκπαιδευτικό χαρακτήρα πάνω σε αυτό που θα παρουσιάσει. Πχ: Αν είναι κατασκευαστής κάποιου υλικού, θα πρέπει να παρουσιάσει το υλικό αυτό με κάθε λεπτομέρεια καθώς και το τι ακριβώς κάνει  και κατόπιν αυτού, να παρουσιάσει με κάποιο link την εταιρεία του ή τη μάρκα του υλικού που αντιπροσωπεύει.

Για διαφήμιση, υπάρχουν τα banner σε όλες τις σελίδες και μπορούν να μπουν ακόμη και στα άρθρα διακριτικά banners τα οποία με τα αντίστοιχα links θα οδηγούν στην εκάστοτε εταιρεία.

Υπάρχει και η δυνατότητα παρουσίασης ακόμη και σε μορφή βιντεοσκόπησης της εταιρείας του, από ανθρώπους μας, οι οποίοι θα αναλάβουν τη βιντεοσκόπηση σε συνεργασία πάντα με υπεύθυνο της εταιρείας ο οποίος θα εξηγεί καθ όλη τη διάρκεια το κάθε τι που βλέπουμε στο βίντεο, ώστε να έχει και τη μορφή εκπαίδευσης αλλά και την καλύτερη διαφημιστική καμπάνια της κάθε εταιρείας.

Υπάρχει η δυνατότητα βιντεοσκόπησης ακόμη και με droners.

4) Forum (το Forum θα λειτουργήσει προσεχώς, κατασκευάζεται για την καλύτερη και ασφαλέστερη λειτουργία, του forum και των χρηστών)

Α. Τα μέλη οφείλουν να συμμετέχουν με ευπρέπεια και κατά τρόπο που σέβεται την ισχύουσα νομοθεσία, τα υπόλοιπα μέλη και την ομαλή λειτουργία του ιστότοπου, κατά την κρίση της ομάδας διαχείρισης, προκειμένου να διατηρούν το δικαίωμα της συμμετοχής στον ιστότοπο. Ιδιαίτερα, τα μέλη οφείλουν:

 • Να αξιοποιούν την αναζήτηση του ιστότοπου ώστε να αποφεύγεται η άσκοπη επανάληψη.
 • Να εκφράζονται σαφώς, ευπρεπώς και ευανάγνωστα και να δίνουν περιγραφικούς τίτλους στα θέματα.
 • Να σέβονται τους συνομιλητές τους, ιδίως όταν διαφωνούν με τις απόψεις τους, έχοντας υπ’ όψιν τους ότι είναι θεμιτή η κριτική στις ιδέες και απόψεις αλλά όχι σε όσους τις εκφέρουν, αποφεύγοντας εκφράσεις που θίγουν τον σεξουαλικό προσανατολισμό ή τις πολιτικές ή αθλητικές ή προσωπικές ή άλλες προτιμήσεις του κάθε μέλους.
 • Να χρησιμοποιούν την ελληνική γλώσσα στην ελληνική γραφή και να χρησιμοποιούν λατινικούς χαρακτήρες στην ξένη ορολογία. Η χρήση άλλων γλωσσών επιτρέπεται στο ατομικό προφίλ και την υπογραφή των μελών αλλά και σε μηνύματα, κατά την κρίση της ομάδας διαχείρισης.
 • Να παραμένουν εντός της θεματολογίας της ιστοσελίδας, των ενοτήτων και των επί μέρους θεμάτων, να μην δημοσιεύουν αμιγώς πολιτικά μηνύματα ούτε να συμμετέχουν σε πολιτικές ή κομματικές συζητήσεις και αντιπαραθέσεις.
 • Να τεκμηριώνουν κατά το δυνατόν τις απόψεις τους. Όταν, στα πλαίσια ενημερωτικού χαρακτήρα, είναι αναγκαία η παράθεση περικοπών κειμένου ή λοιπού υλικού δημοσιευμένου σε άλλα μέσα (περιοδικά, εφημερίδες, βιβλία, ιστοσελίδες κλπ) θα πρέπει να γίνεται ρητή μνεία του μέσου όπου δημοσιεύθηκε αρχικά το υλικό που αναπαράγεται ή του δημιουργού του.
 • Έχοντας υπ’ όψιν τους ότι ο παρών ιστότοπος είναι προσβάσιμος σε μέλη ανεξαρτήτου ηλικίας, να ΜΗΝ δημοσιεύουν θέματα με σεξουαλικό περιεχόμενο ούτε συνδέσμους (links) ή παραπομπές σε ιστοσελίδες με σεξουαλικό περιεχόμενο.
 • Σε περίπτωση δημοσίευσης πλέον του ενός (1) αρχείου πολυμέσων (video, ήχος, φωτογραφία) ανά μήνυμα, να κάνουν χρήση της λειτουργίας SPOILER σε αναλογία "ένα spoiler ανά αρχείο", έχοντας υπ’ όψιν τους ότι μόνη η χρήση φωτογραφιών ή βίντεο ως απάντηση σε μία συζήτηση δεν είναι επιτρεπτή, κατά την κρίση της ομάδας διαχείρισης. Επιπλέον να μην χρησιμοποιούν τη λειτουργία αυτόματης αναπαραγωγής (autoplay) στα video που ενσωματώνουν στα μηνύματά τους.
 • Να διατηρούν μόνο έναν λογαριασμό και να δηλώνουν έγκυρη διεύθυνση ηλεκτρονικής αλληλογραφίας, η οποία θα χρησιμοποιείται μόνο για ζητήματα σχετικά με τη λειτουργία του ιστότοπου και δε θα κοινοποιείται σε τρίτους χωρίς τη ρητή συναίνεση του μέλους.
 • Να μη δημοσιεύουν το ίδιο θέμα ή μήνυμα περισσότερες από μία φορές και να μη διατηρούν θέματα στην επιφάνεια με συνεχή δημοσίευση μηνυμάτων [bumping]. Επιπλέον, να μη δημοσιεύουν νέο μήνυμα σε θέμα η συζήτηση του οποίου έχει σταματήσει πλέον του τριμήνου, εκτός εάν το νέο μήνυμα προσφέρει νέες και ουσιώδεις πληροφορίες για το υπό συζήτηση θέμα, κατά την κρίση της ομάδας διαχείρισης.
 • Να μη συμμετέχουν στον ιστότοπο με σκοπό τη διαφήμιση εμπορικών προϊόντων ή υπηρεσιών και να μην δημοσιεύουν τα λεγόμενα referral links προς οποιαδήποτε ιστοσελίδα ή υπηρεσία.
 • Να μην αναζητούν και να μη δημοσιεύουν συνδέσμους ή πληροφορίες για την απόκτηση, με οποιονδήποτε τρόπο, παράνομων αντιγράφων υλικού που προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικής ιδιοκτησίας.
 • Εφόσον διατηρούν υπογραφή, αυτή να είναι διακριτική, να μην υπερβαίνει συνολικά σε διαστάσεις είτε μία (1) εικόνα μεγέθους 400x90 και 50 Kilobytes είτε τις πέντε (5) γραμμές κειμένου (μεγέθους γραμματοσειράς 14) και να μη διαφημίζει εμπορικά προϊόντα ή εμπορικές υπηρεσίες. Το μέγιστο όριο των avatars είναι 90x90 με ανώτατο επιτρεπόμενο μέγεθος τα 50Kb. Η ομάδα διαχείρισης του ιστότοπου δικαιούται να αφαιρέσει υπογραφές και avatars τα οποία κρίνει μη επιτρεπτά ή προσβλητικά ή αντίθετα με τους παρόντες Όρους Χρήσης.

Β. Επαφίεται στην κρίση της ομάδας διαχείρισης αν θα παραμένουν ενεργά θέματα ή μηνύματα, η θεματολογία των οποίων, έχει αποδειχθεί εμπειρικά, ότι οδηγεί σε αντιπαραθέσεις, αντεγκλήσεις ή συζητήσεις και μηνύματα αμφίβολης αξίας, χρησιμότητας και κοσμιότητας. Επιπλέον, οποιοδήποτε μήνυμα παραβιάζει τους παρόντες Όρους Χρήσης ή δεν ταιριάζει, κατά την κρίση της ομάδας διαχείρισης, με το ύφος και το περιεχόμενο του ιστότοπου, θα κλειδώνεται ή θα διαγράφεται κατά περίπτωση. Ο δε συγγραφέας του θα υπόκειται, κατά την κρίση της ομάδας διαχείρισης, σε προσωρινή ή μόνιμη διακοπή της εισόδου του στον ιστότοπο (ban).

Δ. Τα μέλη συμφωνούν ότι ο λογαριασμός τους στον παρόντα ιστότοπο είναι δυνατόν να χρησιμοποιείται για την είσοδο και λειτουργία όλων των υπηρεσιών που προσφέρονται ή θα προσφερθούν στο μέλλον από το electricalnews.gr

Ε. Τα μέλη οφείλουν να αποδέχονται την τελική κρίση των συντονιστών για θέματα σχετικά με τη διαχείριση του ιστότοπου. Δεν επιτρέπεται η προσπάθεια άσκησης συντονιστικών καθηκόντων, έστω και εμμέσως. Απορίες και σχόλια σχετικά με την εφαρμογή των παρόντων Όρων Χρήσης δεν επιτρέπεται να διατυπώνονται δημόσια αλλά με προσωπικό μήνυμα προς τον αρμόδιο συντονιστή ή συντονίστρια ή τον διαχειριστή.

ΣΤ. Η παράβαση των παρόντων όρων καθώς και η προσπάθεια παράκαμψής τους με οποιονδήποτε τρόπο, επιφέρει τη λήψη μέτρων, περιλαμβανομένου του μόνιμου αποκλεισμού από τον ιστότοπο (ban), κατά την κρίση των συντονιστών.

Σημείωση πνευματικής ιδιοκτησίας: Η αναπαραγωγή των μηνυμάτων που δημοσιεύονται στο electricalnews.gr χωρίς άδεια απαγορεύεται. Τα πνευματικά δικαιώματα του πρωτότυπου περιεχομένου των μηνυμάτων ανήκουν στους συντάκτες τους, εκτός από τη δημοσιευμένη στον ιστότοπο υπόσταση των μηνυμάτων, την οποία παραχωρούν χωρίς αντάλλαγμα και ανέκκλητα στο electricalnews.gr

Σας ευχόμαστε καλή περιήγηση και διαμονή στην ιστοσελίδα μας και ελπίζουμε να σας φανεί χρήσιμη.

Με εκτίμηση

Θέματα κλάδου Ηλεκτρολογίας

Το video της εβδομάδας